Word Elektriciteit solidairder?
9:33
De Thuisbatterij - 1 jaar later
29:03
CREG in de kijker
5:15
Жыл бұрын
Vocht in huis. Goed of slecht?
11:21
Пікірлер
@StudioBrooklynVDPP
@StudioBrooklynVDPP 2 ай бұрын
Wat wel onderbelicht blijft is de slimme sturing tussen eigen opwek van zonne-energie en het verbruik van de warmtepomp. Simpelweg de warmtepomp harder laten werken als de zon schijnt. Vooral belangrijk in het tussenseizoen.
@Ollie123-bs6sf
@Ollie123-bs6sf 2 ай бұрын
Halve informatie en daarmee niet bruikbaar, vergeet dit filmpje.
@markth8294
@markth8294 2 ай бұрын
Peter ik het filmpje nu een paar keer gekeken. Van de getallen snap ik niks van. Hoe gaat dat met een hybride wp. En bij welk gas verbruik heeft het geen zin om een hybride wp te installeren. De woonkamer is 188m3 ik kan er maar niet achterkomen hoeveel kw de hybride wp moet zijn. Is het te klein krijg je het niet warm en te groot gaat hij pendelen zeggen ze.
@dirkdaems841
@dirkdaems841 4 ай бұрын
dus na de upgrade naar 3 fase en als je reeds een 5kw eenfasige omvormer hebt mag extra omvormer van 5kw 3 fase bijplaatsen zodat je in totaal max 10kw PV vermogen hebt.
@balconygarden2885
@balconygarden2885 3 ай бұрын
Sorry voor het late antwoord. Daar heb ik Fluvius een vraag over gesteld, omdat je in principe maar 5kW op 1 fase mag zetten. Maar nu ze de 'kleine installatie' naar 25kW hebben opgetrokken klopt dat niet. Ik heb een ticket open staan bij hun team sinds februari, als ik antwoord krijg ga ik het posten
@brechtzwaenepoel260
@brechtzwaenepoel260 4 ай бұрын
In z'n rekenvoorbeeld haalt hij wel energie (kWh) en vermogen (kW) door elkaar...
@balconygarden2885
@balconygarden2885 3 ай бұрын
Dat heb ik wel recht gezet in een ander filmpje. Maar dat is correct, ik heb dat ergens omgedraaid
@balconygarden2885
@balconygarden2885 5 ай бұрын
Er zijn via facebook een aantal comments gekomen dat ik geen informatie over bypass diodes heb gegeven voor een string based systeem. Ik ga hier een opvolg filmpje voor maken met foto's van de testen
@Chriske1971
@Chriske1971 5 ай бұрын
Met de huidige goedkope prijs van panelen zal meer panelen plaatsen steeds lonen. De prijs die je meer gaat betalen om je dak volledig vol te leggen (bv 15 panelen ipv 10) zal minimaal zijn. En je zal inderdaad in de zomer dan meer 'teveel' opwekken, wat je bij neg dynamisch tarief niet zal kunnen injecteren. Maar in de herfst, winter en lente zal deze meer-opwek wel renderen en de niet-teruglevering (enkele centiemen) wegen niet op tegen de minder afnamen (hoger tarief) die we hebben. Dus best steeds aan de installateur ook een offerte vragen voor het vol leggen van uw hele dak (voorkant, achterkant, zijkant, tuinhuis, garage, ...). En nadat uw dak helemaal vol ligt kan er gedacht worden aan een batterij. Waardoor deze dan ook veel nuttiger is en rendabeler.
@balconygarden2885
@balconygarden2885 5 ай бұрын
Ik ben het grotendeels eens kwa het vol leggen, zeker gezien de drop in prijzen de laatste tijd. Als je pakweg 10 a 15% van je zomer productie kwijt bent omdat je niet kan injecteren, dan volg ik je zeker. Ik ken iemand die nog geen 20% van zijn opgewekte elektriciteit verbruikt. (Bij mijn moeder zal dat waarschijnlijk nog lager liggen, want die zijn nooit in het land tijdens de zomer). In zo een situatie moet je kijken of het sop de kolen waard is. Ik ben een zeer grote fan om zaken zoals carports, overkappingen, of gewoon bijna horizontaal zoals bij mij toe te voegen aan bestaande installaties. Zeker omdat je dan piek momenten kan maken tijdens andere tijdstippen/seizoenen
@michael84b
@michael84b 5 ай бұрын
Mooie uiteenzetting… zelf in het bezit van een SolarEdge omvormer van 5KVA 3F met 30 400Wp panelen in 5 verschillende richtingen. (199% maximaal belast) Waarvan 5 echt verticaal ZW die op jaarbasis ⅔ opbrengen tov de rest.
@balconygarden2885
@balconygarden2885 5 ай бұрын
Cool. Hoeveel is je totale opbrengst? Wat brengen die in de winter op?
@bjornvermeire
@bjornvermeire 5 ай бұрын
De focus bij de meeste verkopers ligt op jaaropbrengst, terwijl volgens mij de focus op de winter moet liggen. Dus stijlere opstellingen en spreiding richting, zodat je ook in de donkereste helft van het jaar nog kan genieten van opbrengst. Met uw energiebeheer kan je dan wel mee inspelen op EPEX en net-onbalans. Batterijen, laadpalen en warmtepompen gestuurd vanuit energiebeheer zijn dan wel een deel van de oplossing.
@balconygarden2885
@balconygarden2885 5 ай бұрын
Eens, maar zo een vormen van energie beheer staat nog wel wat in zijn kinderschoenen
@bjornvermeire
@bjornvermeire 5 ай бұрын
​​@@balconygarden2885 Dat systeem bij mij thuis is toch al goed op weg hoor😁 Er zijn nieuwe functies bijgekomen. Het systeem houdt rekening met mijn tarief en laadtijd om de wagen zo interessant mogelijk re laden. En ik hoef er niet veel aan in te stellen. Binnen een paar maand is er een update en worden ook batterijsystemen van verschillende fabrikanten slim beïnvloed. De regeling stuurt dynamisch laadpalen, warmtepomp en bij uitbreiding alle andere zaken die je slim wil sturen. En uiteindelijk dus ook batterijsystemen. Ik overweeg dan ook om een dynamisch contract te nemen. De regeling stuurt nu al op basis van prijsoptimaal en kwartierpiekvermogen. Ben er heel tevreden over (Luqas van Qbus) En dan nog de investeringskosten... die zijn met het systeem dat ik gebruik terugverdiend in termen van maanden, niet in jaren.
@landmanp
@landmanp 5 ай бұрын
Top filmpje met uitstekende info, ik volg je met grote interesse vanuit Nederland.
@balconygarden2885
@balconygarden2885 5 ай бұрын
Thanks
@dirkdaems841
@dirkdaems841 5 ай бұрын
Wel raar dat het retrofit vermogen niet meegenomen wordt voor de berekening van het maximale PV vermogen. Stel bij een 3f aansluiting dat je een 5kwp installatie hebt dan kan je eerste nog een 5kw hybride bijplaatsen als je genoeg zonnepanelen kan leggen. Moest je verbruik doen EV-laden en warmtepomp nog te hoog zijn dan extra nog een 10kwp retrofit batterij erbij plaatsen.
@balconygarden2885
@balconygarden2885 5 ай бұрын
Je mag (in Belgie) geen hybride en een retrofit combineren. Je mag maar 1 systeem hebben waar een batterij aan hangt (behalve bij off grid natuurlijk).
@balconygarden2885
@balconygarden2885 5 ай бұрын
Maar je mag wel 10kVA omvormers voor je zonnepanelen hebben en een apparte 10kVA voor je batterij. Waarmee je technisch gezien gewoon 20kW in het net zou kunnen pompen.
@bertcuypers2029
@bertcuypers2029 5 ай бұрын
@@balconygarden2885 heb je ergens een link naar deze info? Zover ik weet is dat niet toegestaan & telt bv. een SMA Sunny Island gewoon mee als omvormervermogen
@balconygarden2885
@balconygarden2885 5 ай бұрын
​@@bertcuypers2029ik zal het eens zoeken. Ik heb hier ooit Fluvius voor gemaild. Anders zou je geen enkele retrofit mogen verkopen.
@jogeraerts7641
@jogeraerts7641 5 ай бұрын
@@balconygarden2885 staat volgens mij in de synergrid c10 documentatie uitgelegd.
@BartVanLandschoot
@BartVanLandschoot 5 ай бұрын
De wine tasting terminologie klinkt door in jouw bespreking van de laadpaal: "als daar in een keer 22 kW 'aangezopen' wordt, dan ... " :)
@balconygarden2885
@balconygarden2885 5 ай бұрын
Haha, ja, beetje de lingo gewoon :)
@GaensDrone
@GaensDrone 5 ай бұрын
Als GoodWe omvormers parallel kunnen staan. Kan je dan 1e van 10kW zetten met panelen op en deze aangeven. En dan een extra van 10kW zetten die enkel extra backup voorziet? Is dit te keuren en dan wel te aanzien als 10kW productie naar het net maar 20kW naar backup offgrid?
@balconygarden2885
@balconygarden2885 5 ай бұрын
Dat is een goede vraag. Dat weet ik niet goed. Het lastige is wel dat de meeste backup load maar 1 fase is.
@AFlaneursQuest
@AFlaneursQuest 5 ай бұрын
One word... greenwashing...
@balconygarden2885
@balconygarden2885 5 ай бұрын
In Duitsland worden de meeste laadpalen voorzien met steenkool.. want dat is ecologischer dan kern energie.. (terwijl SMR centrales de properste van de wereld zijn). Ik zag deze middag een artikel van een warmtepomp die blijkbaar gewoon een volledige elektrische backup heeft (en blijkbaar constant moet gebruiken). Het ding is, ik ben trots op wat we al gedaan hebben, omdat het voor ons zinvol was. Maar soms is het belachelijk wat je ziet. In België mag je rode diesel gebruiken voor een diesel groep om je auto op te laden.
@lifeofkarel
@lifeofkarel 5 ай бұрын
Dus als ik het goed begrijp, is, als je van 0 start, het best om meteen 3N400 40A te vragen en dan alles (batterij, laadpaal, omvormers zonnepanelen, kookplaat, warmtepomp) driefasig aan te sluiten? En dan de andere lasten te verdelen over de 3 fasen?
@balconygarden2885
@balconygarden2885 5 ай бұрын
Ja, of op zen minst 32A, maar zeker 3 fasen. Je betaalt een kost per kw (startende van 0) die je aanvraagt bij elke verzwaring. En als je het hebt, kunnen ze het ook niet afnemen. Met 3 fasen kan je ook een zwaardere batterij omvormer plaatsen.
@GuidoMeel
@GuidoMeel 5 ай бұрын
Hallo, bedankt voor deze video. Ik heb echter een vraagje i.v.m. Y-type schroef die op AliExpress site staan. Deze zijn M5 of M6 (10 mm). Ik vermoed dat de schroef die voor het frontpaneel dient, een M4 is van ± 16 mm is. Welke en waar heb jij deze besteld?
@quadregt
@quadregt 5 ай бұрын
Interessante video Pieter! De problemen ivm overproductie kaart ik hier ook regelmatig aan (bij pot&pint) aan wie het wil horen... Maar het blijft een "ver van mijn bed" verhaal. Load shedding in Belgie is in mijn beleving nog maar een theoretisch probleem, interessant om te leren dat het in ZA reeds in zulke mate voor problemen zorgt. Hier voorlopig nog geen batterijen. Ik zou het sowieso wel willen voor de 'geek' factor, maar zie er op dit moment nog geen (economisch?) nut van, wetende dat ik nog een terugdraaiende teller heb.
@balconygarden2885
@balconygarden2885 5 ай бұрын
Thanks. Ja, zolang je een terugdraaiende teller hebt zou ik ook geen batterij nemen. Het is in België inderdaad nog een "ver van mijn bed show" en dat was het hier 15 a 16 jaar geleden toen ik hier voor het eerst kwam ook. Het nadeel is, eens je in dat straatje zit, ben je voor jaren zoet. Ik denk dat in België en Nederland vooral de push naar elektrische wagens en warmtepompen + een netwerk dat daar eigenlijk niet klaar voor is vooral het probleem is. Je ziet nu al in Wallonië dat ze amper laadpalen (kunnen) zetten. Ik heb er al eens aan gedacht een meetup te houden (met pot en pint). Ik denk dat dat wel interessante discussies kan opleveren.
@dannyroelens3385
@dannyroelens3385 5 ай бұрын
Bedankt om ons zo te informeren, altijd mooie verstandige vlogs😃😃
@balconygarden2885
@balconygarden2885 5 ай бұрын
Thanks!
@michielvanwelsenaere9959
@michielvanwelsenaere9959 5 ай бұрын
Tevreden van je HomeEvap? Hoe stuur je het ding aan? (ik zie dat er verschillende mogelijkheden zijn)
@balconygarden2885
@balconygarden2885 5 ай бұрын
Ik krijg hem niet werkend. Kwa aansturing zit je met een afstandsbediening die ij niet gelinkt krijg. Ik denk wel dat hij modbus ondersteunt ook. Ik ga er eind deze maand verder mee aan de slag.
@BartVanLandschoot
@BartVanLandschoot 6 ай бұрын
Alweer nuttig. De 2de versie vanuit Zuid-Afrika is duidelijk beter qua geluid. Iemand vroeg mij gisteren of het nuttig is om oude gasketel die niet met het "nieuwe" rijk gas kan werken, te vervangen door nieuwe gasketel. Ze hebben zonnepanelen en 1 airco unit in de living die uiteraard niet voldoende is voor heel het huis en zeker niet voldoende bij (sporadische) vriestemperaturen. Kort geredeneerd: geef je 6000 euro uit aan nieuwe ketel of aan airco's. In badkamer zou je idd met elektrisch vuurtje kunnen verwarmen (nooit met airco).
@balconygarden2885
@balconygarden2885 6 ай бұрын
Het hangt een beetje van de situatie af. Is hun huis geïsoleerd? Hoe zit het met hun zonnepanelen kwa locatie? Grote woning, kleine woning? Kunnen hun radiatoren op lage temperatuur werken? Ik ben nu bezig met het filmpje te maken over "volg de seizoenen met je pv". Ik heb een jaar zitten testen doen. Hopelijk kan ik die inblikken deze week. Ik heb wel al gemerkt dat een warmtepomp die in de winter ook iets of wat goed werken de laatste tijd enorm duur geworden zijn. Als hun radiatoren met lage temp kunnen werken kan je eventueel gewoon de ketel ook vervangen door een warmtepomp.
@balconygarden2885
@balconygarden2885 6 ай бұрын
nog een vraagje ivm die case. Verwarmen die mensen enkel op gas? Of koken ze ook met Gas? Ik heb net eens op mijn-energie gekeken en als je bijvoorbeeld 10MWh invult dan kom je ergens op een 6 a 7c/kWh uit, waarvan 277 euro heffingen is. Als je 1MWh ingeeft kom je bijna 60 euro heffingen uit en zit je tussen de 10 en 12c/kWh. Net als bij elektriciteit daalt de prijs per kWh naar gelang je meer verbruikt. Dus soms beter gewoon elektriciteit verbruiken als je totale prijs lager is. (als ze nog koken op gas, of een gasboiler hebben gaat dit niet op natuurlijk) Als ze in de lente en herfst nog redelijk veel over hebben van hun PV installatie (of herfst panelen bijplaatsen, later meer daarover). Dan is de warmtepomp het overwegen waard.
@user-mh6rf2so6p
@user-mh6rf2so6p 6 ай бұрын
Ook ik heb een warmte pomp ,en ervaar precies de zelfde problemen, wanneer ik de temperatuur 1gr hoger zet , duurt het een dag voor dat de temperatuur is bereikt . Een waardeloos deug neusen idee met een veel te hoge winst marche . Bij 7 gr + is de functie van al 0 dan kost hij u geld .ik heb spijt als haren op mijn hoofd . (Pokken ding )
@balconygarden2885
@balconygarden2885 6 ай бұрын
Welk merk en model heb je?
@robvanderpeijl1326
@robvanderpeijl1326 4 ай бұрын
Wij hebben, matig geisoleert huis in 99 gebouwd onze WP, goed afgesteld en berekend, een scheelt het ons enorm veel geld, per jaar gewoon bij altijd 21 graden ook bij -8 en oosten wind, ik het bedrijf daar op aanspreken als ik u was
@rogerderuyck3661
@rogerderuyck3661 6 ай бұрын
Leuke uitleg , maar wie gaat al die elektronica onderhouden , als we nu al zien dat een iphone na 5 a 6 jaar waardeloos is en niet meer herstelbaar is vanwege de hoge kosten , gaat volgen mij het zelfde verhaal woorden met die thuis batterijen , waar is de winst gebleven , en zijn er techniekers genoeg om dit allemaal te onderhouden .
@balconygarden2885
@balconygarden2885 6 ай бұрын
Goh, er is wel een verschil met een telefoon en een batterij. Een telefoon is ontworpen om stuk te gaan. Voor het werk kom ik veel in fabrieken en daar gebruiken ze soms nog plc's die 20 jaar oud zijn en gewoon werken. Al is het natuurlijk wel zo dat met de opmars van China 'degelijk gemaakt' en elektronica niet altijd hand in hand gaan
@landmanp
@landmanp 6 ай бұрын
Goeie video
@balconygarden2885
@balconygarden2885 6 ай бұрын
Thanks!
@arthurg9737
@arthurg9737 6 ай бұрын
Peter bedankt, interessant zoals u alles heeft doorgerekend. Dat geeft mij wat huiswerk. De meegestuurde links zijn super.
@balconygarden2885
@balconygarden2885 6 ай бұрын
Thanks
@fryske.tynster
@fryske.tynster 7 ай бұрын
zoals altijd is de situatie bepalend en kun je het het beste in je eigen situatie gewoon uitproberen en in mijn situatie(deel vloer en deel radiators) was het bij 1 graad beter om het op 20 graden te houden en bij onder nul werd terug zetten voordeliger ivm dat mijn warmtepomp slechter functioneert bij nat winderig weer dan bij droog onder dun weer,,
@balconygarden2885
@balconygarden2885 6 ай бұрын
Daar ben ik het mee eens. Het probleem is eigenlijk dat er te weinig 'naar de situatie' gekeken word. Ik had onlangs een aangenaam bezoek bij een volger. Die vertelde dat hij 2 offertes had voor zonnepanelen. Eentje snel snel gemaakt, en een waarbij iemand 2 uur op zen dak zat en alles in detail bekeek. Hij koos gelukkig voor de 2e.
@jochem2348
@jochem2348 8 ай бұрын
Hey Pieter, Heb eens een vraag over de gasfactuur. Hoe jij dit ziet/berekend. Mijn moeder heeft een slimme meter en wou al eens zien wat ze verbruikt had bij de gas. Zoals je weet staat de gas in m³ en stroom in kwh. op de factuur staat de gas ook in kwh. dus omrekenen. maar is viel mij iets op, vorig jaar zijn we van arm gas naar rijk gas gegaan. maar de m³ gas is ongeveer dezelfde dus het zou geen 10.22kwh/m³ maar 11.54kwh/m³ gas zijn. Wij hebben geen idee wanneer ze van arm naar rijk gegaan zijn. Zouden ze dat verrekenen? of zou de factuur gewoon met 10% stijgen. was het wel een "energie crisis" was het niet gewoon verdoezelen van de verandering in gas kwh prijs. hoe zie jij dit?
@balconygarden2885
@balconygarden2885 8 ай бұрын
Ze gaan hiervoor een tabel van synergid nemen. Is het een vast of dynamisch contract? Ik vermoed dat ze het gaan verdelen over een stuk rijk en een stuk arm.
@jochem2348
@jochem2348 8 ай бұрын
@@balconygarden2885 vast per kWh. Dus meer kWh is meer betalen voor hetzelfde verbruik.
@balconygarden2885
@balconygarden2885 8 ай бұрын
@@jochem2348 normaal zou je wel minder gas moeten verbruiken met dat "rijkere" gas. Toch allesinds al je ketel daar mee omkan. Voor mensen met een gas fornuis vermoed ik vooral dat ze nu hun steaks harder kunnen toeschroeien
@bertmatthijs8401
@bertmatthijs8401 8 ай бұрын
Ik had bij uw vorige filmpje ivm warmtepompen een vraag gesteld ivm een buitenunit van een ‘airco’ op de zolder de plaatsen. Ik heb dit ondertussen uitgevoerd, waarbij ik de buitenunit die op de zolder staat nu voed met 1/4 de lucht van mijn C+ afzuigesysteem, 1/4de gefilterde lucht van mijn dampkap, 1/4de zolderlucht en 1/4e buitenlucht. De ‘vuile, afgekoelde’ lucht voer ik naar buiten af. Systeem werkt goed en zo zorg ik ervoor dat mijn warmtepomp altijd een goeie COP heeft door de warme aanvoerlucht. De warmte wordt afgegeven in de centrale gang van het huis, en de warmtepomp staat nu constant aan.
@balconygarden2885
@balconygarden2885 8 ай бұрын
Dat Bert Ik had er toen mijn twijfels over, maar eigenlijk is het geen slecht idee. Ik zie bij een aantal ondergrondse parkings ook dat men daar de buitenunit onder de grond in een parking zet. Ik ben met mijn vrouw in overleg (maar ze wil niet momenteel), om als experiment een ton met paardenkompost naast een buitenunit te zetten en met een PC waterkoeling systeem de opgewekte warmte te koppelen met een radiator aan de ingang van een buitenunit. Ik denk dat er over de jaren heen veel van die experimenten nodig zijn, waardoor er nieuwe uitvindingen komen.
@endrie2929
@endrie2929 8 ай бұрын
Goed verhaal en goede tips die ik uit ervaring ook kan bevestigen. U noemde kort een warmtepompboiler. Heeft u ervaringen daarmee die de moeite waard zijn om te delen? Mag ik vragen welk type u hebt?
@balconygarden2885
@balconygarden2885 8 ай бұрын
De mijne is van viessman. Ik heb toen voor een merk gekozen om gemakkelijk onderhouds techniekers te vinden. Ik ben er best tevreden van. Heeft een smart grid schakelaar/aansluiting die ik in 2024 wil gaan gebruiken. Kwa verbruik scheelt het veel, en hij lost tegelijk wat vochtproblemen op in de kelder
@bjornvermeire
@bjornvermeire 8 ай бұрын
Let op! Een warmtepompboiler is alleen interessant als je warmte onttrekt aan plaatsen waar je zelf geen warmte hebt gemaakt. Best dus buitenlucht. Maaaaarrrr, dit is beter dan een gewone elektrische boiler, maar in verbruikingskosten is dat niet goedkoper dan met gas! Want 1kWh gas is 3 tot 4x goedkoper dan 1kWh elektriciteit! En warmtepompboilers hebben in ideale omstandigheden gemiddeld een COP van 3! Een warmtepomp met buffervat is dan wel efficiënter. Tegenwoordig met een COP van 4 a 5 in ideale omstandigheden.
@balconygarden2885
@balconygarden2885 8 ай бұрын
@@bjornvermeire mijn kelder is onder de grond met een inrit van een zwarte poort aan de zuidkant. In de zomer was het er te warm en in de winter is het nog nooit kouder geweest dan 14 graden (gemeten met de netatmo). Ik had hiervoor 2 elektrische boilers, dus het verschil is direct merkbaar. Maar zoals altijd hangt het elke keer van de situatie af. Let wel op, als je je huis al gaat verwarmen met een warmtepomp, dan is gas houden enkel voor een boiler misschien niet het beste idee. Het hebben van een gasaansluiting op zich kost ook geld. Zelf zonder 1 gram gas af te nemen.
@pietermoorer3679
@pietermoorer3679 8 ай бұрын
Heb jij ook cijfers uit de tijd voordat je een warmtepomp gebruikte en kun je laten zien aan de hand van die vergelijking hoeveel meer je nu bespaart en of dit nu aan de warmtepomp ligt (minder kwh tov kuub gas) of dat het isoleren van het huis de factor is die voor minder energieverbruik zorgt? Hier in Nederland willen ze alle huizen gas loos maken, en ik zeg, dat dit niet voor alle huizen gaat werken. Zelf woon ik in een huis uit de jaren zeventig, aan de Noordwijkse kust. het huis is matig geïsoleerd en op dit moment gebruiken we nog een HR ketel die nog niet zo oud is. En dan heb ik nog een vraag over het isoleren zelf, als je hier meer info hebt. Hebben ze je aan de hand van berekeningen laten zien wat de invloed zou zijn van de verschillende manieren van isoleren op het warmteverlies die je zou overhouden (uitgedrukt in W/ m².K). Dit heeft natuurlijk ook invloed op het dimensioneren van de warmtepomp (de warmtewisselaar)
@balconygarden2885
@balconygarden2885 8 ай бұрын
voor we onze avonturen begonnen zaten we aan 20MWh aan verwarming ongeveer en toen we overschakelden op de WP verbruikten we 5MWh aan elektriciteit daarvoor. Nu na al de isolatie, ventilatie, thuis batterij en zonnepanelen ligt dat een pak lager, zelfs al hebben we meer bewoonbare oppervlakte. Mijn eigenverbruik kost mij nu nog ongeveer 30 euro per maand en de water factuur is met 40% naar beneden.
@balconygarden2885
@balconygarden2885 8 ай бұрын
Ik ben er eerlijk gezegd inderdaad ook niet van overtuigt dat je elk huis zomaar een WP moet geven, en je moet ook goed opletten wat je er mee wil doen (ik raad je wel aan naar deel 1 van dit filmpje te kijken).
@NicoA_
@NicoA_ 8 ай бұрын
Wat wij doen is kamers verwarmen op gas tot 16 graden. In de kamers waar we zijn zetten we de warmtepomp aan en is de gevoelstemperatuur meteen 21-22 graden
@balconygarden2885
@balconygarden2885 8 ай бұрын
eigenlijk is het hebben van gas en WP op dit moment ook de beste oplossing. Als het echt vriest kan je beter met gas warmen dan WP, tenzij je een heel energie efficient toestel hebt. het verschil tussen de ene en de andere unit is daar echt groot.
@jurgenchristiaens7895
@jurgenchristiaens7895 8 ай бұрын
HOERA ! Bedankt.
@balconygarden2885
@balconygarden2885 8 ай бұрын
Ik was de post waarin je er naar vroeg kwijt, (youtube heeft soms kuren ivm de comments). Anders had ik je vermeld met een screenshotje.
@peteryoomla156
@peteryoomla156 8 ай бұрын
Zoals zo vaak, heel interessant, maar niet zo eenvoudig, dus veel dank om de moeite te nemen van zaken uit te zoeken, niet op te geven en dit leuke resultaat voor ons af te leveren.
@balconygarden2885
@balconygarden2885 8 ай бұрын
Thanks!
@pascaldeneve
@pascaldeneve 8 ай бұрын
Heel interessant, gestoffeerde uitleg en mijn dank. Mijn ervaring, zonder berekeningen, komt overeen met jouw bevindingen. Inderdaad de lucht warmtepomp enkele graden lager zetten ‘s nachts en wanneer je niet thuis bent ofwel veel lager zetten als je op verlof gaat.
@balconygarden2885
@balconygarden2885 8 ай бұрын
Thanks!
@pietermoorer3679
@pietermoorer3679 8 ай бұрын
Maar ben je ook echt zuiniger gaan verwarmen? De verbranding van 1 kuub methaan is gelijk aan 38.6 MJ. Vertaald naar kwh (1kwh=3.6kJ/h), welk rendement haal je? anders gezegd. Als je het terug rekent naar kuub gas, hoeveel zuiniger ben je nu? Hoeveel heb je moeten investeren om je huis te isoleren en heb je ook driedubbele beglazing genomen? In hoeveel tijd ga je de investering terug verdienen, als ik vragen mag? Ik blijf moeite hebben met het feit dat we altijd hebben geleerd dat een ijskast de meeste stroom in een huishouden gebruikt. Maar nu dat we hetzelfde principe gebruiken om ons huis te verwarmen, nu zou het een positief rendement hebben. Nog een saillant detail. Ik werk al meer dan twintig jaar op wkc's (warmtekrachtcentrales: kolen/gas en afval gestookte centrales met daarbij ook levering aan stadswarmte netwerken en ik heb nog nooit in mijn carrière van het begrip COP's gehoord.
@balconygarden2885
@balconygarden2885 8 ай бұрын
@@pietermoorer3679 in Belgie koop je gas aan in kWh, omdat die verhouding kan verschillend zijn. Ik had vroeger pakweg een verbruik in dit huis van 20MWh per jaar aan de gas alleen (enkel verwarming). Zonder de grote isolatiewerken (wel 2/3 van de spouw gedaan) zat ik aan 5MWh per jaar aan elektriciteit. (gemeten met slimme metertjes). Kwa kosten, ik had de terugverdientijd voor alles op max 15 jaar gezet met de meeste zaken op 10. Maar sommige zaken verdien je eigenlijk bijna terug in het zelfde jaar. Ik heb trouwens een filmpje over die werken gemaakt, staan verder in mijn kanaal. (dat was voor de crisis). Om je een idee te geven, de vorige eigenaars verbruikten 20MWh aan gas op een jaar + 5MWh elektriciteit. Ik heb nu mijn afrekening gehad in september (had ik ook een filmpje over gemaakt) en mijn eind afrekening (voor een jaar met gigantische pieken) was 30 euro/maand voor elektriciteit over het hele jaar heen. Had ik de investeringen niet gedaan dan had ik ook zo een rekening van tussen de 12000 en 18000 euro per jaar.. Dus op 1 jaar tijd is er al een groot stuk terugverdiend. Een ijskast is eigenlijk helemaal geen grote verbruiker trouwens, toch de modellen van vandaag. Ik heb hier 3 ijskasten staan en mijn sluik verbruik ligt onder de 400 Watt. Je ziet dat ook in de datasheets: www.loeters.be/nl/2-deurs-koelvriescombinatie-vrijstaand/a491134096/203cm-60cm-breed-273l-114l-zwart-nofrost-vershoudzone-optimalfresh-humidityfresh-koelvriescombinatie-vrijstaand-samsung-rb-38c7b6ab-1 -> geschat verbruik 108kWh per jaar. Aan de huidige energie prijzen spreken we over 35 euro per jaar. Bij een warmtekracht centrale gaan ze vooral het vermogen uitdrukken en mogelijks de efficientie. Die COP is daar een afgeleide van. maar het ding is natuurlijk, bij een centrale waar je de energie uit verbranding haalt ga je nooit een efficiëntie hebben boven de 100%. Iets wat je bij een warmtepomp hebt omdat je eigenlijk geen warmte maakt maar verplaatst.
@balconygarden2885
@balconygarden2885 8 ай бұрын
@@pietermoorer3679 ivm het glas, we hebben nog 'hoog rendements' glas uit 2012. Ik heb er naar gekeken, maar op den duur blijf je verbouwen. Kwa kosten moet ik het samentellen, maar isoleren (40k) was de grootste kost. al is een deel van die kost ook omdat we steenstrips wilden (het oog wil ook wat)
@Belgium_citizen
@Belgium_citizen 8 ай бұрын
Dank voor het delen van uw ervaringen, er is nog een lange weg te gaan, maar het zijn de pioniers zoals u die de weg effenen voor de massa's.
@pascaldeneve
@pascaldeneve 8 ай бұрын
Beste, je zegt bijna niets op het net te zetten maar hoe doe jij dat in de periode november-februari? Neem je dan veel van het net af ? In de zomer hebben we meestal overschot die we op het net zetten omdat we veel panelen hebben om in de winter voldoende op te wekken
@balconygarden2885
@balconygarden2885 8 ай бұрын
Dag Pascal Ik heb een elektrische wagen en een warmtepomp voor winter en zomer, waardoor mijn verbruik op jaarbasis heel hoog is. Ik haal in de wintermaanden soms best wel wat van het net. Mijn record is bijna 1500kWh op 1 maand. Ik heb nu wel ook panelen bijgeplaatst speciaal voor de winter (met een andere hoek), daar maak ik normaal volgende week een filmpje over, dat experiment is nu bijna klaar. Deze panelen brachten in de zomer minder op, maar in de herfst en lente wel. Als ik naar mijn jaartotalen kijk, dan kijk ik ook naar het verbruik van mijn auto. Als ik kijk naar wat ik van het net haal, dan is 80% van dat cijfer het verbruik van mijn auto. Uiteraard laad ik in de zomer op zonnestroom, maar dat maakt dat mijn werkgever het merendeel van de elektriciteits rekening betaalt. (en had ik het zelf moeten betalen, dan had ik dat gecompenseerd met minder benzine te moeten tanken) Je moet ook kijken, als je je zonnepanelen als een financieel product ziet, dan is eigen consumptie een belangrijke factor. Ik kijk altijd naar de totale kost en geschatte opbrengst over 10 jaar om een soort kostprijs te bepalen voor zonne energie. Aangezien de teruglever vergoedingen zakken 'verlies' ik een klein beetje op de elektriciteit die ik terugpomp. Mijn eigen consumptie is 98%, dus op zich lig ik daar ook niet wakker van.
@p.deneve7376
@p.deneve7376 8 ай бұрын
Beste Pieter. Heb nu ook een deel zonnepanelen op het oosten liggen (5.89kWp), een elektrische auto 95 kWh en 3 warmtepompen. Nog een terugdraaiende teller. Ik plan om bijkomende zonnepanelen op het westen te leggen + bijkomend een batterij; alleen ben ik er nog niet uit hoeveel kWpiek en kW batterij ik zal nemen.@@balconygarden2885
@jurgenchristiaens7895
@jurgenchristiaens7895 8 ай бұрын
@balconygarden: een ideetje misschien voor één van je komende 'hey ik maak nog eens een- filmpjes': het verbruik van een warmtepomp, en meer bepaald ook de vraag of het nu finaal efficienter is om ze snachts gewoon te laten doordraaien, of toch snachts de temperatuur (wat) te verlagen. Ik vind erg vaak tegenstrijdige informatie, en zou misschien goed zijn om deze kwestie voor eens en voor altijd te beslechten. gewoon maar ideetje. thanks.
@balconygarden2885
@balconygarden2885 8 ай бұрын
Das een goeie. Ik heb daar ooit eens voor iemand een berekening voor gemaakt aan de hand van warmteverliezen. (Wanneer wel en wanneer niet). Binnenkort heb ik hopelijk wat tijd om terug een paar filmpjes te maken. Thanks voor de tip!
@picobyte
@picobyte 8 ай бұрын
Waanzin. Een auto is om in te rijden.
@picobyte
@picobyte 8 ай бұрын
Ter belastingontduiking zeer de moeite waard! Voor de drie tot vijf cent die een kWh uit een centrale kost veel te duur!
@bjornvermeire
@bjornvermeire 8 ай бұрын
Beste Je kan de laadpaal perfect laten sturen door een Luqas! Deze regelt dynamisch in functie van max gewenst piekverbruik. Wij hebben Alfen en een hybride die 7,4kW kan trekken. Ons gemiddelde piekvermogen is nu 3,7kW kwartierpiek! Deze regelt ook uw smart grid van de warmtepomp.
@balconygarden2885
@balconygarden2885 8 ай бұрын
Ik ga die luqas eens bekijken
@bjornvermeire
@bjornvermeire 8 ай бұрын
Oei. Nu ga je soms toch uit de bocht hoor. Jouw persoonlijke situatie kan je niet veralgemenen. Ook zou een Brussel vol zonnepanelen nog steeds die windenergie nodig hebben en bijhorende hoogspanningslijnen. De meeste woningen kunnen theoretisch niet eens voldoende eigen energie opwekken en er zal dus nog altijd toevoer nodig zijn. Vergeet ook niet dat je nog industrie hebt. Ik heb trouwens ook al ervaring met batterijsystemen, en ik verschiet van het slechte rendement. Ook is het gewoonweg niet haalbaar om bij elk gezin op de aardbol een batterijsysteem te zetten. Gewoon onmogelijk. Trouwens, 70% van uw energiebehoefte exclusief de EV, zit in verwarming en warm water. Als je energie wil bufferen, is het interessanter om eerst te zorgen dat je uw overschotten buffert in thermische energie. Als je minder dan 400km per week aflegt met de wagen, kan je deze trouwens een groot deel van het jaar groen laden / only sun tijdens het weekend (doen wij al) Voor sommigen wordt een dynamisch contract ook interessant als hun laadpaal en wagen en eventueel hun warmtepomp door een EMS wordt gestuurd (b v. Luqas) Momenteel volstaat in ons eigen situatie nog het tweevoudig tarief. Ik overweeg ook een batterij, maar momenteel kom ik er volgens mijn gegevens die ik zie bij een familielid, er in geen 100 jaar aan uit. Het verschil in prijs per kWh wat ik krijg voor piek-injectie en wat ik betaal aan dal-afname, is maar 5cent! Vorig jaar tijdens het hoogtepunt van de prijzen, kreeg ik zelfs 1cent méér voor een kWh injectie 't.o.v. kWh afname. Het rendementsverlies van de batterij ligt tussen de 30 en 35%!!! En dat kan ik aantonen uit de energiemetingen die we doen. De afgelopen 30 dagen, heeft de batterij 111 opgenomen, om er 73 terug te leveren. Dat is een rendement van 65,76%. Dat wil zeggen dat de energie die verloren is gegaan, anders werd geïnjecteerd in het net, lees verkocht. Dus de batterij houdt de teller wel dikwijls stil, maar de energie die verloren gaat en de afschrijfkost, kunnen nooit terugverdiend worden op dit moment. Integendeel. In de meeste gevallen kom je bedrogen uit. Trouwens let ook op met moraliserende stellingen, want dan gaat het hek van de dam. Voor batterijsystemen is ontginning nodig... en dan krijg je ineens ook ethische kwesties. O ja, nog even dit: in zeebrugge worst jaarlijks evenveel energie in gas opgeslagen en in het net gestoken met een equivalent van 90 kerncentrales. Check Fluxys voor de cijfers. Er zijn er die ze dicht willen die centrales, maar dat is gewoon mafia als je het grotere plaatje begint te zien.
@balconygarden2885
@balconygarden2885 8 ай бұрын
Dag Bjorn Bedankt voor je feedback, ik vind het altijd goed dat mensen kritisch reageren, dat houd mij scherp en soms ook mijn mening bijstellen/dingen in twijfel trekken. Even wel, ik ben voor die investeringen, ik vind zelf dat ze soms niet ver genoeg gaan. Zeker niet als we de industrie willen blijven ondersteunen (iets wat noodzakelijk is). Ivm de batterij, ik meet ook wat er in die van mij gaat en er uitkomt, en jaarlijks kom ik op ongeveer 89% efficientie(over het jaar heen, winter is het veel lager, zomer veel hoger). Voor injectie krijg ik momenteel 7.5c/kWh en afname betaal ik gemiddeld 34c/kWh. (heb geen dyamisch contract). Ik vind zeker niet dat elk gezin een thuis batterij moet steken. Er zijn ook thermische oplossingen, maar dat is ook niet voor iedereen interessant. -> wij douchen in de ochtend, als ik mijn boiler met overschotten opwarm in de middag dan zie ik ook een rendement verlies tegen dat ik mijn warm water nodig heb. Maar ik ben het wel met je eens, voor de meeste mensen is een thermische batterij (zijnde de boiler en de verwarming) beter dan het in een Lithion batterij te steken. Bij een goed geïsoleerd huis dat op een warmte pomp verwarmd word steek je ook beter de warmtepomp overdag aan als je wat zon heb (zelf al ben je niet thuis) dan het in je batterij te pompen. Ik wil zeker ook mijn persoonlijke situatie niet veralgemenen. Maar je moet toegeven, mensen die naar een EMS kijken (want slim verbruiken is nog altijd beter dan opslaan), mensen met een batterij en mensen die gewoon goed opletten zorgen er wel voor dat er minder netbelasting is, waardoor er vanuit een centraal punt minder investeringen nodig zijn. Er zijn landen waar daarvoor extra incentives zijn. Ik kom soms een beetje Cru over, maar dat hangt er ook af hoeveel ik geslapen heb.
@bjornvermeire
@bjornvermeire 8 ай бұрын
@@balconygarden2885 Top reactie! Verder vind ik het fantastisch dat je uw eigen ervaring en kennis zo gul deelt! En dat je reageert vind ik zeker zo sympathiek. Doe zo voort 😉
@999crypticAFV
@999crypticAFV 8 ай бұрын
Ik kijk met interesse vanuit Nederland mee. Nu duidelijk is geworden dat ook hier de saldering wordt afgeschaft zullen wij België op veel gebieden gaan volgen. Heb zelf het afgelopen jaar ook veel geïnvesteerd in zonnepanelen, infraroodpanelen, warmtepomp etc. Ik zie bij ons mbt de energietransitie een onbetrouwbare overheid. Het is belangrijk vooruit te kijken en als burger vooral ook je eigen plan te trekken. Uw overwegingen helpen mij hierbij waarvoor dank 👍
@balconygarden2885
@balconygarden2885 8 ай бұрын
Thanks
@jurgenchristiaens7895
@jurgenchristiaens7895 8 ай бұрын
Ik zag het nieuws over Elia deze morgen, en ik dacht meteen, ‘Balcony Garden, die maakt vandaag zeker nog eens een filmpje’ :). Vanwaar komt die naam Balcony Garden trouwens?
@balconygarden2885
@balconygarden2885 8 ай бұрын
:). De naam balcony garden komt van een projectje dat ik ooit had om een vertikale hydrotuin te maken waarmee je op 2 m2 een gezin zou kunnen voeden in afrika bemest met konijnen keutels. -> geen grapje trouwens. Ik heb al een tijdje gedacht om er eens een filmpje over te maken, want er vragen mij nog wel eens mensen naar die naam.
@densnob1
@densnob1 8 ай бұрын
Dag Pieter, Wat zou jij doen in mijn situatie ? Ik heb momenteel in mijn woning monofasig 63A, zonder zonnepanelen of dergelijke. Ik heb een dak geschikt voor +/- 40 panelen op zuid. Wij verbruiken niet ongelooflijk veel elektriciteit vermits we nog verwarmen op gas (totaalrenovatie in 2020), maar hebben wel 1 EV-salariswagen (met mogelijkheid tot laden op CREG-tarief, waarbij de abonnementskost van 10 € per maand inzake de facturatie wel voor de werknemer is) en in de nabije toekomst een EV voor een zelfstandige. Ik heb in mei 2023 na lang twijfelen (*al dan niet panelen leggen op monofasige aansluiting*) de offerte van Fluvius aanvaard (kostprijs aan Fluvius : 850 euro excl. btw voor de graafwerken vermits er enkel 230V ligt) om naar 3N 400V 32A over te stappen, waarbij deze aanpassing door Fluvius normaliter zal gebeuren in maart 2024. Ik heb deze overstap willen maken om enerzijds meer zonnepanelen te kunnen leggen gelet op het hogere maximale omvormervermogen (10 kVA i.p.v. 5 kVA) en anderzijds om aan 22 KW te kunnen laden, of minstens 11 KW i.p.v. 7,4 KW (zijnde het maximum op monofasig 63A). Maar nu ben ik me betreffende het hogere laadvermogen van de laadpaal de vraag aan het stellen : is dat wel nuttig ? Er kan immers niet rechtstreeks vanuit de zonnepanelen meer dan 10KW gehaald worden als particulier gelet op het maximum omvormervermogen van 10 kVA ? Is het dan misschien nuttiger om een paal van 7,4 KW te installeren gelet op de anders hoge prijs die zal dienen betaald te worden om de elektriciteit af te nemen van het net ? Of is het misschien nuttig om een netstudie aan te vragen om te kijken of een hoger omvormervermogen mogelijk is ? Of wegen de kosten niet op tegen de baten… Mijn plan was te wachten op de wijziging van die elektrische aansluiting om vervolgens +/ 40 zonnepanelen te laten leggen op zuid. Mvg,
@peteryoomla156
@peteryoomla156 8 ай бұрын
Dit doet mij denken aan de tariefplannen van de telecom operatoren, is het bewust ingewikkeld gemaakt of is het het gevolg van sowieso complexe data? Waarom simpel maken als het ook ingewikkeld kan is meer en meer een devies geworden, waarbij de eindgebruiker de rekening betaalt.
@balconygarden2885
@balconygarden2885 8 ай бұрын
Ik denk dat het eerste probleem is dat er teveel betrokken partijen zijn (overheid, fluvius, elia, fabrikanten, procumenten, ...) Het tweede probleem dat ik zie is dat productie en transport 2 volledig gescheiden zaken zijn waarbij we ook tegen bepaalde limieten lopen. Bij productie is dat duidelijk, we moeten produceren wat we nodig hebben, maar bij transport is dat anders. Een kabel kan maar een bepaald vermogen vervoeren op het zelfde moment, dus soms loopt er niets door, en soms het maximum, maar de kabels moeten wel gedimensioneerd worden door het maximum. Maar dat is hetzelfde bij gas of bij water, alleen slaagt men er daar blijkbaar wel in om het eenvoudiger te doen, waarschijnlijk omdat er minder betrokken partijen zijn. Al heb je bij water wel ook verschillende tarieven, maar die zijn een pak duidelijker: basis tarief en confort tarief (na een bepaald volume)
@broodro0ster
@broodro0ster 8 ай бұрын
Bedankt om mijn feedback in het filmpje te verwerken. Ik volg inderdaad jouw filmpjes vanaf het over verbouwen ging. Toevallig op jouw kanaal gekomen toen ik zelf opzoek was naar info voor onze bouw. Gestaafde praktijk ervaringen vind je maar zelden, maar dat heb je goed aangebracht. Daarna geabboneerd want jouw filmpjes zijn altijd interessant en kritisch.
@on8si
@on8si 8 ай бұрын
Blij dat je de tabel begrijpt, ik verstond niet goed dat je er niet aan uit geraakte 🙂
@balconygarden2885
@balconygarden2885 8 ай бұрын
Ik was simpelweg op de verkeerde plaats aan het kijken gelijk een koe op een trein :).
@pascaldeneve
@pascaldeneve 8 ай бұрын
Maandelijkse afrekeningen heeft als nadeel dat je bvb in de winter veel meer betaalt voor je elektriciteit.
@balconygarden2885
@balconygarden2885 8 ай бұрын
Dat weet ik, daarom dat ik ook niet wil overschakelen.
@peterlibbrecht
@peterlibbrecht 9 ай бұрын
Je hebt zonnepanelen en een batterij, waarom niet gewoon overstappen op een slimme sturing zoals Flexio en een dynamisch tarief? Heb je die berekening al eens gemaakt? Ik betaal nu nog maar een derde van wat ik voordien betaalde.
@balconygarden2885
@balconygarden2885 9 ай бұрын
Dat is iets wat op de planning staat. Ik moet wel zeggen, ik heb net mijn afrekening gehad en mijn eigen kost voor het afgelopen jaar kwam neer op 30 euro per maand. Ik betaal rond de 200 euro, dus ik zou op die manier er zelf een soort extra inkomen kunnen van maken. Ik ga binnenkort bij iemand langs die zo een hele installatie gemaakt heeft (maar ik moet de tijd vinden met thuis installatie). Ik verschiet wel dat het verschil bij jou zo groot is!
@erwinpeeters7210
@erwinpeeters7210 9 ай бұрын
dit is een probleem meer dan 15 jaar oud,met alle bticino toestellen waar er de mogelijk is om het slot op aan te sluiten
@balconygarden2885
@balconygarden2885 9 ай бұрын
Het ergste is, het is een probleem dat al 15 jaar oud is. Ik heb ze benaderd en dan komen ze wel met een soort oplossing dmv die relais, maar uiteindelijk hebben ze als oplossing een aantal zaken uit hun documentatie gehaald waardoor je het minder eenvoudig vind.. Het is een beetje hetzelfde met hun mobiele applicatie. Ze hebben die 1 keer laten maken, en die krijgt amper updates. Ik vermoed dat ze het design ge-outsources hebben en er nu niet veel meer kunnen aan doen. Mensen kopen die dingen van een 'A Brand' en denken dat ze veilig zijn.
@walter--
@walter-- 9 ай бұрын
Grappig hoe na 1 jaar het ecopower verhaal anders uitdraaide. Uiteindelijk zijn die hoge marktprijzen en voor hun klanten niet gekomen want de elektriciteitmarkt keerde snel terug richting oude tarrieven vanaf november. Uiteindelijk heeft Ecopower in 2023 zijn klanten wel een mooie bonus gegeven door die prijs vast te houden tot het einde van het jaar.
@balconygarden2885
@balconygarden2885 9 ай бұрын
Ecopower heeft inderdaad gezorgd dat hun klanten(en aandeelhouders) goed door de crisis geraakt zijn. Je ziet wel een impact op de balans. www.staatsbladmonitor.be/bedrijfsfiche.html?ondernemingsnummer=0445389356 Het 'probleem' van het tekort goedkope energie van thuisproducenten hebben de leveranciers goed overleefd. Er zijn nog artikels over verschenen. Voor het merendeel van het jaar was de variabele prijs bij ecopower lager dan de vaste, waardoor dit geen issue was. De prijzen van de terugleververgoedingen zijn ook wel enorm gezakt. Dat geeft ook een buffer. Nog een extra disclaimer, het filmpje ging ook niet over ecopower alleen op zich, maar een trend.