Va salut! Multumim de informatii. Am o casa in constructie si sa stiti ca m-am inspirat foarte mult din toate filmuletele in care prezientati foarte bine etapele constructiilor de case si de factorii care trebuie sa tinem cont. Faceti o treaba foarte buna ! Multa sanatate si spor la treaba!
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
Salutare! Ne bucuram ca va suntem de folos si ajutor! Sanatate si spor deasemenea!!!
@gradmihaialexandru34452 жыл бұрын
Mulțumim pentru informații! Felicitări pentru videourile făcute!
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
Cu mare placere!!!
@stanilastefan16872 жыл бұрын
Ai facut o aleregere buna cu cablul de date. Eu sunt instalator de retele de date si folosesc cablul Draka de peste 20 de ani. Pot spune cu incredere ca este un cablu care isi mentine foarte bine caracteristicile in timp chiar si in mediu industrial.
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
Multumim de confirmare!
@tanasoiumihaialin65811 ай бұрын
NYM-J se poate pune in sapa fara copex, fara probleme. Contraindicatia este doar la beton, unde agregatele depasesc 4 mm in diametru.
@salcudeanantonio13652 жыл бұрын
Multumim mult pentru acest video!!!🤗🤗🤗
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
Cu mare placere!
@andu8968 ай бұрын
Foarte util, multumesc!
2 жыл бұрын
Foarte buna alegere NYM-J. Si eu am ales la fel si nu o sa-l pun in copex. Imi place ca ai detaliat in video, mai ales partea ca sunt pe piata cu nume similare, dar total alt produs. Probabil ca voi merge si eu pe Prysmian sau Lapp.
@filipalexandru312911 ай бұрын
Si eu am fost in dilema asta cand construiam casa anu trecut. Si cand am vazut ce usor e de folosit si montat, nici nu am mai stat pe ganduri si am pus doar nym'-j. Diferenta de pret e totusi infima fata de 3 conductoare plus copex plus evident munca si timpul pierdut...
@enceanuadin12532 ай бұрын
De ce pui Nymj pe jos cu gofra si nu nyyj care e facut pt presiuni cum zici.... mai mult: ce mai fac instalatorii cu incalzirea in pardoseala? Aia nu rezista la presiuni? Si ce presiuni apar sub sau in sapa de pot deteriora?
@constantinradi5907 Жыл бұрын
Bună seara ce cablu pot folosi la o instalație electrică trifazata pentru a monta niște mașini de motoare cum ar fi circulare mașini de făcut termopane la o hală mulțumesc
@gabrielcrianga2402 жыл бұрын
Abia aștept sa încep și eu instalațiile, te urmăresc cu plăcere.! Mulțumesc.
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
Mult succes si dvs! Merci!
@vitaliech89309 ай бұрын
Salut. Prysmian am gasit in MD doar la Habsev si este stantat pe el denumirea. Problema e ca nu este NYM ci YM.
@vitaliegavril5344 Жыл бұрын
Salutare. Mulțumesc mult pentru informația prezentată. Pentru casa cu carcasa de lemn, din Sip Panouri sa ma conduc de aceleași indicații sau sunt necesare alte tipuri de cabluri? Deasemenia, în acest caz se cere și prin tubulatura sau nu-i necesar? Mersi mult și binecuvântări!
@veaceslavanapislaru73102 жыл бұрын
Foarte util videoul, multumim
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
Cu drag!
@baraemanuel84695 ай бұрын
Oare cimentul deterioreaza prin actiune chimica invelisul unui simplu conductor daca are contact direct cu acesta ? Daca da, cat dureaza procesul ?
@gtcristi2 жыл бұрын
16:10 - Da asta te poate salva ca ulterior sa schimbi cablu din perete fiind tras prin copex. Dar aici in consiliaz sa foloseti unul mai gros putin si sa ai mare grija la cotiturile copex-ului! Adica unghul sa fie cat mai lin sau ma bine spus raza unghiului sa fie cat mai mare. De obicei aceste informatii le gasesti pe cablul sau in fisa technica pe pagina producatorului.
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
Nu e vorba doar de a schimba cablul de date, ci de rezistenta cablului la actiunea chimica a substantelor din tencuieli, sape, rezistente mecanice etc. - asta e ideea! Legat de unghi, cat mai lin, cat mai bine.
@gtcristi2 жыл бұрын
@@EnciclopediaConstructiilor Salut, da stiu, luctu in domeniul IT si Infrastuktura si cunosc avantajele. Da cablu de retea se trage in general in copex-uri sau canale de perete prin care sa nu treaca prin apropiere fire de curent. Deci U/FTP nu este, din punctul meu de vedere nu chiar decizia potrivita. Acum tu știi ce dorești sa faci prin ele. Multa bafta in continuare! Cu respect Cristi.
@agriculturatech4758 Жыл бұрын
nu schimbi nmk 50 de ani daca ai protectiile care trebuiesc in tablou
@catalincroitoru617811 ай бұрын
Salutare. Sunt OK cablurile astea băgate direct în șapă? Mă refer la plecarea din panou către camere prin șapă
@nicolaerosia2 жыл бұрын
Multumim pentru video!
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
Cu placere!
@ovidiu779411 ай бұрын
Buna ziua. O intrebare tehnica pt electricieni. Trebuie sa trag un cablu electric in subteran intre o casa si contorul electric care se afla in afara casei .distanta intre cele doua este de 130m. Casa este prevazuta in 12kva cu disjoncteur de 55-60A. Care este sectiunea cablului in mm2 (cupru si aluminiu) astfel incat pe distanța de 130m sa fie mai putin de 2% pierdere de putere.multumesc pt răspunsuri.
@cris333112 жыл бұрын
Multumesc ca mi-ai confirmat ca se poate ingropa NYM-J in perete fara copex. Cumparasem de asta, dar cu 3 x 2,5 mm ca sa extind si sa mai pun 2 prize cu impamantare in bucatarie (apartament in bloc de beton) si de la magazin imi confirmase ca se poate ingropa direct. Pe internet unii spun ca cica mediul alcalin din perete mananca/distruge acea manta de cauciuc in timp, dar imi e greu sa cred asta si chiar daca e adevarat banuiesc ca se distruge in cateva zeci de ani nicidecum repede. Sa fie asa oare ? Mai ramanea sa intreb pe cineva de la raionul de electrice de la Dedeman daca e adevarata treaba cu mediul alcalin si cablurile dar de cate ori ajung la Dedeman, uit de asta 😁. Salutari de la Galati, liked si subscribed !
@alinbejinaru1755 Жыл бұрын
Una dintre problemele care pot apărea atunci când montezi un cablu direct în perete fără tub copex(chiar dacă poate fi montat în acest fel)este că dacă nu lași la fiecare capăt al cablului undeva la 20-80 cm de cablu sau mai mult(depinde unde îl folosești) dacă cablul se deteriorează la ieșire din perete ești nevoit să schimbi cablul sau să spargi peretele. Asta mi se întâmplă mie la o casă mai veche (ce este drept instalația este pe aluminiu și cupru) și acum cablul este prea scurt pentru a putea fi folosit deci mai bine lași cablul la o lungime mai mare pentru ambele cazuri.
@filipalexandru312911 ай бұрын
daca se deterioreaza la iesirea din perete, poti muta un pic doza si adaugi o mufa wago si ai rezolvat:D
@alinbejinaru175511 ай бұрын
Da,dar deja ai creat un punct slab al instalației în acea zonă și ce faci dacă asta se întâmplă la mai multe prize/ întrerupătoare în toată casa faci din nou găuri/pui doze??
@alinbejinaru175511 ай бұрын
Cel mai bine zic eu că ar fi să folosească tub de metal(aluminiu)/PVC și/sau copex acolo unde este nevoie,dar asta este opinia mea și fiecare poate alege cum/ce vrea să facă la el acasă în numite limite.
@filipalexandru312911 ай бұрын
@@alinbejinaru1755 de ce sa fie punct slab? wago este o legatura conforma. Eu am folosit wago in multe prize care sunt in cascada . Iar legat de deteriorare, sincer e foarte greu sa il deterioriezi. Doar daca e un Dorel care o face cu rautate sau e foarte...prost...
@alinbejinaru175511 ай бұрын
Da,de acord că Wago sunt conforme dar comparativ cu folosirea unui cablu continuu acel Wago reprezintă un punct slab. Așa cum a zis și el în video multe defecte apar la capetele cablurilor/conexiunilor pentru că acolo parametri sunt diferiți și ideea este că muncești mai mult pe viitor dacă apar probleme. Acum desigur depinde ce cablu tragi din wago și ce tip de consumatori ai în acea priză.
@mandreamanuel6 ай бұрын
cablu cu tensiunea de izolatie 300/500V e (in general) pentru uz in comunicatii, pentru iluminat si prize se foloseste cablu cu tensiunea de izolatie 0,6/1(1,2)kV
@IonelaCretu-nq4sb Жыл бұрын
Buna, aceste cabluri sunt bune si pentru construcțiile din lemn ?
@lenutacringanu983 Жыл бұрын
Fiti binecuvantat. Am o intrebare. Pentru a traversa cu cablul curtea ptr a duce curent la o anexa ce fel de cablu folosesc in pamant.
@gtcristi2 жыл бұрын
11:45 - Salut, cablul cat6 U/FTP... da ai dreptatet ca poate ajunge acest tip de cablu pentru automatizari sau controlere. Pentru NET si IP-TV eu iti consiliez sa alegi cat7a S/FTP. Pare o diferenta mica si insemnificanta pe hartie dar in practica se simte direfeta destul de mult. Inca un lucru iti pot consilia... sa folosesti cat7a S/FTP cu 2 string-uri lipite intre ele, si acolo unde pui doza cu RJ45 sa pui peste tot o doza dubla. Adica vii cu cablu dublu (lipit intre ele) si termini conexiunea intro duza dubla. DE CE? Am intalnit des situatia unde sa dorit a se face un loop intr-o camera, de ex. la et. 1 (in birou), unde era routerul. Acum fiecare face cum doreste... cat 7/7a este defnitiv "rezistent" la viitor. Chiar as spune sa foloseti cat8 (8.1 sau mai bine 8.2 pana in 30m) dar ince este destul de scump cablul. Bafta in continuare!
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
Salutare. Multumim pentru comentariu. Din ce am dicutat cu electricii, e mai simplu sa faci automatizarea pe Cat6 decat Cat7 (la cat 7 se cere altceva). Plus pentru ce mie Cat7 cand cat6 la vitezele sale va fi arhisuficient? Unui semnal de automatizare ii trebuie cativa biti, hai poate la HD camere va fi nevoie de ceva Mgbiti, insa oricum, e arhisuficient, mai ales ca distantele sunt mici. Merci anyway!
@gtcristi2 жыл бұрын
@@EnciclopediaConstructiilor Cu placere. Da exact la așa ma refeream si eu când scriam ca cat6 este OK pentru automatizări si da momentan si pentru camere HD. Technika avanseaza si daca te uiți in urma cu 10-15 ani aveai legături de net de mergeam si pe cat5 sau 5e. Azi nu ai mai nici o șansă cu cat5e! Deci pentru HD-TV momentan sau 4K-TV ceea ce au am (si asta este viitorul) cat6 nu ar ajunge. La fel si cu FASTNET in GBit care tot așa va fii viitorul. Bafta in continuare!
@dc8povi Жыл бұрын
intre cat6 si 7 e vorta be izolatie, si daca vrei sa le folosesti pe post de liane ca in Tarzan, altfel poti merge pe fibra optica daca vrei viteza. De altfel, NYY nu e folosit ca standard in EU(vezi proiectediversediy pe youtube).
@crigeorge9549 Жыл бұрын
nu doar protectia mecanica e motivul pt care se pun cablurile in tuburi.
@Marvelagent Жыл бұрын
Ce cablu recomandati pentru marii consumatori electrocasnici? ( cuptor si plita electrica)
@ferenczkolozsi50152 жыл бұрын
Felicitari ,bine explicat ! As dori niste informatii despre cablul flexibil R VK .Vreau sa il pot folosi la circuitele de priza si iluminat in interior si exterior montat si in tub copex, deoarece cablul se va poza si pe lemn sau trebuie folosit cablul rigid ca cel prezentat de dvs. in acest video.
@georgeradu4689 Жыл бұрын
Ai nevoie de NHXH daca vrei pozare pe lemn, este singurul recomandat. Succes. Si verifica fisele tehnice.
@gabriel-liviualexandru421 Жыл бұрын
Regula de baza este: în instalații fixe se montează cablu masiv, iar pt ce vrei tu alege Nyy-j, NHXH, N2XH, iar pt instalații mobile se folosește cablu litat cla 5 de flexibilitate, din aceasta categorie face parte și cablul RV-K . De exemplu, daca ești nevoit sa mai tragi un traseu de cablu suplimentar față de tot ceea ce ai până acum ai care este îngropat în tencuială (ST -sub tencuială) atunci acest cablu va fi soluția ideală și se va poza PT ( pe tencuială) în țevi sau canale cabluri. Acest cablu are și protecție UV. Deci merge lejer afara in bătaia soarelui.
@dmradu1012 жыл бұрын
Bună treabă să folosești 5 fire pe cablu. În viitor nu știi ce automatizări pot să apară, pe care ai dori să le utilizezi. Din păcate se dublează costul cablurilor folosite.
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
Multumim. Despre automatizari si toate aferente am vorbit intr-un video postat nudemult - kzbin.info/www/bejne/a6i3qI16oZ1reKs
@vanos325i2 жыл бұрын
De la ce firma ai cumpărat nym-j as dori sa cumpar si eu dar sa fie bun ca sunt fel si fel pe piata si nu sunt bune
@vasilecordos74142 жыл бұрын
Pt peretii si tavan ce model de copex ignigug rezistenta la foc folosesti de citi nytoni
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
S-a vorbit in video ce copex folosesc.
@alexbenchea28842 жыл бұрын
Ceva legat de costuri ne puteti spune? Multumim de video si informatii!
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
Cred ca ajungem pe la 1500 euro, cu ce am cumparat aditional dupa video.
@vasilecordos74142 жыл бұрын
Pt supratentiune in toblou ce model de releu folosesti pt supratentiune cu contactor sau fara contactor
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
Nu stim inca, e treaba electricului. Cand vom face panoul, vom filma si posta informatia.
@ionelacretu6665 Жыл бұрын
Bună, la o casă din lemn care copex-uri ( tuburi) sunt mai bune cele metalice sau cele din plastic ?
@danungur7110 Жыл бұрын
Evident că cele metalice.
@ionelacretu61612 жыл бұрын
Buna, cablul NYM-J 3×2.5 mm² este bun să îl folosesc și pentru prize și pentru iluminat ca să nu il mai folosesc pe NYM-J 5×1.5 mm²? Sau E-YY-J 3×1.5 mm² la fel să îl folosesc pentru prize și iluminat pe interior este bun?
@ionelacretu61612 жыл бұрын
???
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
Buna ziua, daca doriti puteti folosi peste tot 3x2.5 mm2, insa e mai eficient pentru iluminat si confortabil 3.x1.5 mm2. Se poate si E-YY-J la interior, insa este mai gros, e l este destinat pentru exterior, nu ne-am complica asa.
@ionelacretu61612 жыл бұрын
Mulțumesc frumos
@emilgrigorescu82822 жыл бұрын
La ce amperaj poate fi folosit?
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
Depinde de fiecare cablu.. 1.5 m2, 2.5 mm2, 4 mm2.... Fiecare are o anumita limita recomandata de putere W si amperaj A.
@c.dragos11702 жыл бұрын
neaparat pt internet ca e cat 6 sau cat5 sa fie cu e, cat5e sau cat 6e ca sa aiba si ecranare, altfel te cam caci in el ca si calitate.
@adinegru30492 жыл бұрын
In februarie am facut o instalație in Germania si pot sa ți spun ca intre nym j ul nemțesc si cel din Romania nu este nicio diferență! Oricum ai făcut alegerea buna Te vei chinui la montatea prizelor,din cate am observat in videoclipurile trecute ai folosit doze scurte Spor la treabă
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
Multumim de comentariu!
@danutmanea55312 жыл бұрын
As dori sa va intreb,daca se pot introduce cablul de internet impreuna cu cel de curent pe acelasi tub ? Va multumesc.
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
Nu e de dorit.
@stanilastefan16872 жыл бұрын
Pentru cablul de buna caliate cum e acesta nu e absolut nici o problema. Am instalat cablu Draka, Leoni, Daetwyler in paralel cu cablui de forta mai groase ca mana pe lunigimi de zeci de metrii si la certificarea cu Fluke nu a existat nici un fel de problema. Desi nu e recomadat, cand nu ai alta solutie atat timp cand cablul e calitativ din punct de vedere funcional nu sunt probleme. Deasemenea cablul trebuie sa fie ecranat de genul FTP , S/FTP, F/FTP, S/STP ,in nici un caz UTP, iar ecranajul sa fie legat la inpamantare. Mai exista problema de siguranta in cazul unui accident cand cablul de curent face conctact electric cu cablul de date, nu vrei ca intreaga retea de date sa fie pusa la 230V.
@Anghelitusz2 жыл бұрын
Cat 7 e ecranat si ar merge dar de preferat separat
@stanilastefan16872 жыл бұрын
@@Anghelitusz Merge si Cat 5e ecranat. Nici un producator nu nu specifica o distanta anume fata de alte cabluri iar daca cablurile de curent sunt dublu izolate nu exisa nici un normativ care sa te oblige sa alegi alt traseu. Din principiu constructiv cablul de retea este imun la interferente. Pana si UTP-ul daca nu este in mediu industrial poate fi pozat impreuna cu cabulrile de curent fara nici un fel de problema.
@dejandjn8 ай бұрын
Idea copexului e, sa poti si schimba usor cablul daca vreodata este necesar.
@LaurMihai-pw2ep7 ай бұрын
Ia fa un video cum schimbi tu un cablu din copex. Daca ai facut 2 curbe nu-l mai scoti in viata ta
@lib.44176 ай бұрын
Exact pentru curbe s-au inventat și dozele de derivație ca sa poți intervenea pe un traseu, in cazul in care acesta este foarte lung și/sau sinuos, dar acest copex e si de mai multe dimensiuni ... Tu cum crezi că sunt trecute multe cabluri magistrale chiar pe sub străzi în orașe civilizate ? Ai ghicit in tuburi copex / flexibile de grosime adecvată .... ... asta cu îngropatul cablurilor in tencuiala sau sapa e o operație mai mult pentru cei comozi ... apoi e si sistemul prin care orice priza, intrerupator, sau orice alt consumator e centralizat într-un tablou general ... dar această soluție poate să îți mănânce kilometri de cablu ... care mai apoi te-ar putea împiedica să bați chiar și un cui într-un perete . Acesta este un sistem importat de prim alte țări în ultima vreme dar nu e cel mai economic, fiabil! Un salut.
@cristiandrei19804 ай бұрын
@@LaurMihai-pw2ep exagerare, la 3 coturi il schimbi, am bagat cablu pe copex cu trei coturi, utilizand sonda, la schimbat poate fi chiar mai simplu. Trebuie utilizat copex de dimensiunea corecta si pozat corect. Coturile sa nu fie la distante mici unul de altul, poate este bine sa intercalezi o doza de legatura. Nu ma pronunt care sistem este mai bun, nu stiu ce as alege acum.
@turcaIoan19842 жыл бұрын
Cablu KNX nu folosești pentru automatizarea locuinței
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
Am raspuns in video mai trecut cand am vorbit despre automatizari.
@gicuchiriac64052 жыл бұрын
E bine c'è faci da pareria mia e Ca' trebuie de pus gofra Prin perete e un lucru care te scapa de multe probleme.
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
Multumim de parere!
@Anghelitusz2 жыл бұрын
De ce probleme te scapa copexul ?si eu caut pareri
@gicuchiriac64052 жыл бұрын
@@Anghelitusz Daca la vro priza face scurt ori in parete multe ce se pot intimpla,daca e cu tubo gofrat poti sa schimbi usor firu care iti trebue farà Ca' sa faci daune la pereti ect .
@Anghelitusz2 жыл бұрын
@@gicuchiriac6405 va referiti sa puneți conductori prin copex? Sau cablu
@liviuperisan36742 жыл бұрын
Cablul e lițat? Am constatat o controversă legată de folosirea cablului lițat la instalații de casă. Mă poate lămuri cineva, se poate cu lițat sau nu. Merci.
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
E monofilar.
@liviuperisan36742 жыл бұрын
@@EnciclopediaConstructiilor Merci.
@ciprianiulian34832 жыл бұрын
In instalațiile electrice casnice se pot folosi conductori atat multifilari cat si solid. Multifilarul este mai flexibil, de aceea se foloseste in special pt instalațiile electrice temporare, de exemplu prelungitoare, cabluri sudura, un cablu sudura de 200A rigid ar fi aproape imposibil de manevrat. Un mare dezavantaj al multifilarului este că, trebuie sa.i pui pini terminali la orice conexiune, eu pun si la Wago 221 sau 222, prefer morsete sau reglete cu șurub. Prefer cablul, conductorul solid fiind mai ușor de pozat in tablouri electrice, cel putin da mai bine
@liviuperisan36742 жыл бұрын
@@ciprianiulian3483 Merci pentru răspuns.
@baraemanuel84695 ай бұрын
@@ciprianiulian3483dar dacă cositoresc uniform fiecare terminatie, e bine ? Oare cimentul deterioreaza prin actiune chimica invelisul unui simplu conductor daca are contact direct cu acesta ? Mulltumesc anticipat pentru raspuns
@ionelzamfirescu90652 жыл бұрын
Atentie tenaiunea se tinere sau rigiditatea dielectrica trebuie sa fie de 1kV nu de 500V
@turcaIoan19842 жыл бұрын
Îmi place alegerea ta
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
Multumim!
@pecosimplu7070 Жыл бұрын
Dar totusi cred ca ar trebui folosit ezact ce e prevazut in proiect.
@duduloi2 жыл бұрын
Costuri totale achizitie copex/cablu ? Un mic test cu sublerul sa verificati daca aria se respecta ? Ce lungime din fiecare afi luat la casa dvs ? La prima vedere ati luat marfa excelenta, felicitari 👍
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
Cred ca adaugand ce am mai cumparat aditional (gofre, cablu etc), suntem pe la 1500 euro, insa nu e calculata matematic informatia, dar credem ca e pe aici! Am luat lungimi conform calculelor noastre mai specifice, in alte cazuri poate sa fie diferit. Cu testele vedem ulterior (posibil). Multumim!
@deshte2 жыл бұрын
Ai putea te rog sa ne lași și niște prețuri. Mersi
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
Deja am raspuns in comentarii.
@danutc90432 жыл бұрын
👍
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
Danke!
@sandeltomei48424 ай бұрын
NYY-J ....merge in apa,pamant, beton, lemn....
@EnciclopediaConstructiilor4 ай бұрын
ok, danke!
@gandurisiidei2 жыл бұрын
După toate aceste minuțioase informații și păreri, de la început mă refer, de la videoul numărul 1, oare numai eu am senzația de prea mult ? Am impresia că odată ajuns la final, toată această călătorie crescândă spre un scop "perfect" , îmi va aduce , nu neapărat o dezamăgire, dar , cel puțin, o "cădere" de energie, pentru că, la final, nu este decât o stare de a fi, care poate fi obținută și prin metode mult mai simple. Dar, hei, fiecare cu ce crede, nu? 😎
@gradmihaialexandru34452 жыл бұрын
Posibil... Dacă nu ești interesat sau pasionat sar putea ca informațiile sa fie prea multe. Dacă ești măcar din domeniu sau din domenii tehnice apropiate sunt informații utile și necesare. Depinde mult de gradul de inplicare dorit sau de cunoștințele fiecăruia Bafta! 😁
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
Ca in orice calatorie, energiile se consuma, insa oricum sadisfactia la final va fi mai mare stiind ca totul s-a facut calitativ, fara compromisuri, care (ce nu inteleg saracii si Doreii), vor costa beneficiarii mai mult daca ne raportam la durata de viata a unei case. Cei cu educatie si inteligenta analizeaza si iau decizii pentru viitor, restul, se gandesc doar la ziua de azi. Desigur dupa ce casa va fi gata, in mare parte va functiona constructiv ca si alta mai slab calitativa, insa deja beneficiilor vor veni treptat, cand casa mai ieftina va necesita interventii mult mai devreme decat o casa facuta bine din start. Cel putin asa gandim noi, si din informatiile ce le cunoastem, le impartasim public, deja fiecare are gandirea lui si alegerea lui... Sanatate!
@baraemanuel84695 ай бұрын
Bravo, buna observatie ! Traim înselarea epocii consumerismului. Pe baza asa zisei sigurante si in numele ei, s-au dezvoltat o multime de producatori de fel si fel de materiale. Oare cimentul deterioreaza prin actiune chimica invelisul unui simplu conductor daca are contact direct cu acesta ?
@iulian9703 Жыл бұрын
Copexul trebuia de minim 25
@EnciclopediaConstructiilor Жыл бұрын
A fost okay si acesta.
@iulian9703 Жыл бұрын
@@EnciclopediaConstructiilor Da!Acest copex este doar o protectie,atat,corect,el e pe viata!
@haleaurelian2 ай бұрын
Recomand HELUKABEL, in conformitate cu DIN VDE 0250 partea 204