"Göklerde ve yerde nice mucizeler var ki, yanlarından geçerler de dönüp bakmazlar bile." (Yusuf 105) Dikkat ederseniz birçok mucizeye şahit olabilirsiniz. Açın gözünüzü.
@farukozturk71754 жыл бұрын
Hocam sizi çok özledik bir daha kaybolmayın lütfen
@okuyandagkecisi54584 жыл бұрын
Çok çok değerli bir video olmuş. Çok sorulan bir soruya doğrudan bir cevap olduğu için bence çok önemli. 🍀
@sorgulabiraz31614 жыл бұрын
Duyarsızlaşma diye bir şey vardır. Diyelim ki rahatsız edici kokuların olduğu bir ortama girdik. Bu ortamda bulunduğumuz ilk birkaç dakika içinde koku bizi oldukça rahatsız eder. Ancak o ortamda uzunca bir süre kalırsak kokunun ilk zamanlardaki etkisi yavaş yavaş azalır, yani kokuya duyarlılığımız azalır. Bu bilgiyi bazı sorularıma altyapı hazırlamak istediğim için paylaştım. Bildiğiniz üzere biz insanlar doğduğumuz andan itibaren bilgi depolarız. Etrafımızı gözlemleriz, kendimizde ve çevremizde olan tüm özellikleri benimser ve "kabulleniriz". Mesela öğrenebildiğimizi, konuşabildiğimizi, yazabildiğimizi, hatırlayabildiğimizi ve yürüyebildiğimizi fark ederiz. Sonraları ekvator hızı yaklaşık olarak 1600 km/saat olan, atmosfere ve yer çekimine sahip, geoid şeklinde bir gezegenin (kaya parçası) üzerinde yaşam sürdüğümüzü öğreniriz. Peki biz insanlar neden tüm bu bilgiler karşısında bir şaşırma yaşamayız ve bunlara yönelik hayrete düşmeyiz? Siz hiç hayatı boyunca aşağıdaki gibi soruları sürekli olarak soran ve bunlara sürekli olarak hayret eden bir insana rastladınız mı? Nasıl oluyor da şu koskoca uzayda delicesine dönen bir gezegen üzerinde milyonlarca canlı türü yaşayabiliyor? Nasıl oluyor da bu gezegen yer çekiminin etkisiyle üzerindeki canlıların uzaya savrulmalarına engel olabiliyor? Nasıl oluyor da sahip olduğum ciğerler havadaki oksijeni kullanabiliyor? Nasıl oluyor da beyin denilen et parçası elektrik sinyallerini yorumlayabilecek bileşenlere sahip olabiliyor? Nasıl oluyor da öğrendiğimiz tüm bilgiler, çoğunluğu su ve proteinden ibaret bir et parçası olan beyin içinde depolanabiliyor? Nasıl oluyor da bu koskoca evreni anlayıp algılayabilecek bir bilince sahip olabiliyoruz? Nasıl oluyor da düşüncelerimizi sesle aktarabilmemiz için diğer canlılardan farklı bir gırtlak ve dil yapısına sahip olabiliyoruz? Nasıl oluyor da bilimde çığır açmamızı sağlayan tüm araçların "ham maddeleri" bu gezegen üzerinde bulunabiliyor? Bu tür soruları çoğaltmak elbette ki mümkündür. Sizce öğrendiğimiz bilgiler karşısında da zamanla duyarsızlaşıyor muyuz? Şimdi futbol topu büyüklüğünde bir gezegen düşünün. Bu gezegende oldukça basit birkaç mikroskobik canlı yaşıyor olsun. Bu canlıların sadece bir bilince sahip olduğunu ve düşünebildiğini hayal edin. Bu canlılarla bir şekilde iletişime geçip dünyamızdaki tüm bilgileri onlarla paylaşsak ne düşünürlerdi? Bize inanırlar mıydı? Bu bilgiler karşısında hayrete düşerler miydi ya da bu bilgileri birer mucize olarak değerlendiriler miydi?
@uzaylziyaretci50374 жыл бұрын
Ya bence asıl bilimle iç içe olan insanların Allah'a inanması gerekir, çünkü onlar bizzat kendileri yaratılış süreçlerini gözlemliyor hayrete düşüyorlar. Güneşten yüzlerce kat büyük olan bazı yıldızlar aşırı derece hızlı hareket ediyor , o magnetarlar,o nötron yıldızları, o şekilli nebulalar, o galaksileri bizzat 1. elden gözlemleyen bilim adamlarının bunlar karşısında hayrete düşmesi lazım. Özellikle yurtdışındaki evrimci biyologların çoğu nasıl ateist oluyor aklım ermiyor; ya sadece "tek bir hücreden" nasıl oluyor da zürafa, fil, balina, karınca, kelebek, köpek, tavuskuşu vs. vs. vs. milyonlarca çeşit canlı çıkmış. Bunu işte doğal seçilimle, mutasyonlarla,adaptasyonlarla vs. vs. açıklamaya çalışıyorlar ama bu açıklamaya çalıştıkları şeylerin hepsi Allah iradesi sonucu oluşan ve onun koymuş olduğu doğa yasaları çerçevesinde gerçekleşen yaratım süreci aslında :) Ben Haticeye (yani milyonlarca yıl geçen sürece) değil Neticeye (şuan gördüğüm tasarım harikalarına) bakarım vallah :) Ya şuan benim hareket etmem bile mucize bana göre ahaha:D Kısacası "varlık aleminin" kendisi bizzat mucize aslında :)
@sorgulabiraz31614 жыл бұрын
@@uzaylziyaretci5037 Demek ki insanların hayata bakışları çok objektif değil. Olayları olduğu haliyle değil de kendi ideolojilerimizle maskeleyerek görmeye meyilliyiz. Sanıyorum doğamız böyle. Belki de düşünsel ve kültürel zenginliğin oluşabilmesi için böyle olmak zorunda. :)
@uzaylziyaretci50374 жыл бұрын
@@sorgulabiraz3161 Aynen dedigin gibi sanirim :)
@ahmetserdar25114 жыл бұрын
@@uzaylziyaretci5037 yani sana diyor ki ; Sana ne desem Allah a bağlayacaksin. Aksini düşünmüyorsun bile. Hiç öyle bir ihtimal yok gibi düşünüyorsun. Senin gibi inanan 4 kusur bin çeşit dine mensup dindar guruplar var. hepsi de kendisini ki nin asıl ve en doğru olduğunu iddaa ediyor. Derine in diyor biraz kardeşim. Objektif olmayı becer. Farket sonra neye inanacaksan yine sen seç. Belki benim yazdıklarımdan anlarsin birşeyler :)
@theia57114 жыл бұрын
Neden inanmasın , Allah'ın dünyasında Allah kendi koyduğu kuralların dışına çok rahat bir şekilde çıkabilir
@hypernova90944 жыл бұрын
Elbette çıkabilir o kanunları belirleyende Allahın kendisidir, Fakat bu mucizeleri kendi belirlediği kanunların dışına çıkmadan da gerçekleştirebileceği ortadayken doğa kanunları dışına çıktığında olağan üstü bir durumda muhtemelen ona şahitlik eden tüm insanların zihinleri karışacak ve inandirilmaya suruklenmis gibi bir durum olucak bana göre. Yinede o halde bile inanmayanlar olmuştur belkide geçmişte iyi araştırmak lazım. Örneğin nuh tufanı, lut kavminin helaki gibi mucizeler doğa ile çelişmiyor, ve mucizelere şahitlik edipte inanmayan kavimlerin hepsi Allah tarafından helak edilmiş buda bana çok ilginç geldi. Benim bu konuda bilgim yeterli seviyede değil yanlışım varsa bilenler düzeltsin.
@dilekeren99034 жыл бұрын
Yapmayı planladığınız seri çok heyecan verici görünüyor sabırsızlıkla bekliyorum ben.
@belya194 жыл бұрын
Muhteşemdi hocam Allah razı olsun, Allah ilminizi, sağlığınızı, hayrınızı artırsın. :)
@kutsalcase6274 жыл бұрын
Enis hocam merhabalar üzüntumü kimseye soyleyemedim ama buraya yazmak istedim cunkü buraya da yazmazsam duvara konuşmam gerekecek. Üzüntüm nonteistlerin dini konularda hem bilgisiz olup hem de alim gibi davranıp insanlari sonsuz bir cehenneme yöneltmesidir. Adamlar Araplar da Allah a inaniyordu peygamber de bu pagan inanci biraz degistirip yeni din kurdugunu iddia ediyor ve iste semavi dinlerin kaynagi diye de paylasiyor yuzlerce insan da "saol abi aydinlandim karanliğı yenecegiz" gibi sözler yaziyor inanılır gibi degil ama Kur an i biraz okusa zaten peygamberin yeni bir din getirmedigini en bastan beri yuzlerce peygamberin ayni dini teblig ettigini soyler Biraz baksaydı Hz.Ibrahim den dolayi oldugunu gorebilirler. Diger yandan da "Hz.Musa denizi ayırmis ehehe çok sacma" "veya Hz Yunus balinanin karninda nasil kalmis? Asit eritir onu" diyorlar saka gibi ya Allah ın mucize olarak gerceklestirdigi olaylarda bilimsellik ariyor dogallik ariyor yahu dogal olsaydi bu mucize mi olurdu? Adam resmen ilah da olsa denizi ayiramaz diyor yani bu kadar denizdeki atomlarin birden ayrilacagina inanmiyor. Bir de ateistlerin en tehlikelisi Sünni Ateistler var adam işine gelen hadislerden olumsuz senaryo uretiyor mesela peygamber büyülendi hadisine inaniyor Allah peygamberi koruyamadi mı?" Diyor ama ayni zamanda da "buyu diye bir sey yoktur" diyor buyur buradan yak altina gelen yorumlar ise bi hayli ilginc insallah fake hesaplardir yoksa cidden o insanlara üzülürüm. Valla ne bileyim be abi bilgisiz Musluman kitle var dogru ama daha da kotüsu biraz bilgi alıp bilgisiz olduğu halde kendini alim sanan ve din hakkinda yalan konusan dinsizler de var umarım Müslümanı da nonteisti de uyanır ve daha objektif olur çunku gercek ne ise ona uymaliyiz.
@uzerinde194 жыл бұрын
Denizin yarışması süleymanın karıncanın sesini duyması dişi kraliçe karınca isanın körün gözünü açması bunlar bugün bilimle açıklanıp yapılanilecek şeyler aslında ozamandan msj veriyor gelecekte insanlık bunu yapabilicek diye
@hukukcu24434 жыл бұрын
Aklımdan geçenleri yazmışsım,çok teşekkür ederim.Yani sonsuz güçte bir tanrıdan bahsediyoruz bunlar kalkmış denizi nasıl ikiye ayırdı diye soruyor şaka gibi.
@kemalcan8954 жыл бұрын
Şu yazdıkların üzerine sistematik bir şekilde düşünürsen eğer ne kadar saçma birşeyden bahsettiğini anlayabilirsin.
@kutsalcase6274 жыл бұрын
@@kemalcan895 Çok teşekkurler yazıma örnek oldunuz
@VolkanOnal-ew3kr4 жыл бұрын
@@kemalcan895 ironiyse komik degilse daha komik
@anlkaraman58914 жыл бұрын
O seriyi sabırsızlıkla bekliyoruz 👍
@diyarterk78414 жыл бұрын
Yureginize saglik,Ilminizde aklinizda daim olsun InsAalah
@SadeceKuran13 жыл бұрын
Maşallah
@cemalyasin51904 жыл бұрын
Hocam büyü sihir nazar gerçek midir maddi bir etki yapabilir mi bu konuda da bir video çekerseniz çok iyi olur.
@mirlivaanafor66593 жыл бұрын
değildir.
@ertugrulylmaz49804 жыл бұрын
Hocam yaşınız daha çok genç bence bu youtube işine bir süre ara verip hakikatin peşinde daha dinç bir kafayla koşun büyük bir donanımınız var ama youtube gibi mecralarda binbir cahille uğraşmadan kendinize biraz daha önem vererek çalışmalarınıza devam edin şahsi tavsiyem Allah yolunuzu açık etsin :)
@protoss99874 жыл бұрын
Amin
@ertugrulylmaz49804 жыл бұрын
@@workofthemercy Evet bu konuda haklısınız. Ama sizinde dediğiniz gibi herkes bu mecralarda bilgi depoluyor ve bu (herkes) kavramının içersinde kimler kimler var. Tabiri caizse herkes profösör. Ben bu hocamızda büyük potansiyel görüyorum 16 yaşındayım gerek üslubu gerek bilgisiyle örnek alınabilecek bir insan. Kendini biraz bu mecralardan soyutlamalı bence çünkü hoca çalışıp uğraşıp didinip edindiği bilgilerle video çekiyor ve daha en basidinden evrim nedir desen doğru düzgün cevaplar veremeyecek insanlar hocayı eleştiriyor. Yani ben olsam biraz daha kendime vakit ayırırdım hergün video yüklüyor Allah yardımcısı olsun zor iş.
@Philosober4 жыл бұрын
Hakkı Yılmaz'ın mucizeler konusunda görüşlerini öğrenmekte fayda var.
@omerhakan22514 жыл бұрын
Bir iletişim yöntemi olarak mucizeleri ele almanızı bekliyoruz.
@adilgunyuzu4 жыл бұрын
Olağanüstü hissi mucizeler mümkün mü? Bu konuda Emile Boutroux - Tabiat Kanunlarının Zorunsuzluğu'nu tavsiye ederim.
@hukukcu24434 жыл бұрын
Bununla ilgili video çeker misin ?
@adilgunyuzu4 жыл бұрын
@@hukukcu2443 listemde var inşallah bu konuda bir video yayınlayacağım
Ya deniz yarılmadıysa ,ya orda gerçekleşen başka bir olay ise misal o zamanlarda yapılan su bentlerinden biri,çünkü denizin yarılması gibi bir olaya mucizeye şahit olanlar yerleşir yerleşmez yeni yerlerinde neden hemen bir buzağıya tapsınlar,dolayısıyla orda yarılan deniz değildi ,Deniz,durgun su ,arapça lisanı açısından biraz araştırsanız
@mucahidgunes3064 жыл бұрын
Hocam keşf, ilham, rüya üzerine bir çalışma yaparsanız seviniriz.
@mettekhan8194 жыл бұрын
Düşük ihtimalli anlamlı şeylere mucize demiyoruz ki. İhtimal dışı şeylere mucize diyoruz. Olay zaten doğa yasasının dışına çıkabilmek. İman edeceksin arkadaş, tapacaksın. Mucize de mucize değilse zaten olay kapanmış.
@the-fmk4 жыл бұрын
Merhaba Enis hocam. Hissi mucizelere 2 alternatif açıklama getirdiniz. Ben bir bilgisayar programcısıyım ve kendim bir sanal evren meydana getirsem "mucize"yi nasıl programlarım diye düşündüğümde bir 3. açıklama/yol aklıma geliyor: İlk önce bütün kanunları tanımlardım. Mesela "yer çekimi kanunu". Hiç kimse uçamazdı. Fakat bir kanun daha yazardım; "uçma kanunu". Normalde bu kanun aktif değildir. Sadece bu kanunu aktif edecek şifreyi yazan kullanıcılar bu kanuna tabi olurlardı. Yani bir kanun yazmış olduğum başka bir kanun tarafından ezilirdi. Oyunlardaki "God mod" gibi... Normalde kimse duvarların arkasını göremez fakat bazı hileci oyuncular şifre yazarak duvarların arkasını görebiliyorlar. Fakat en başında yani programcı bu özelliği (kanunu) hiç oyuna sokmasaydı kimse duvarların arkasını göremeyecekti. Yani doğa yasasını ihlal eden şey başka bir doğa yasasının aktif edilmesi olacaktır. Allah'u Alim.
@rehadeniz4 жыл бұрын
Hocam büyü ve cinlerin fiziksel dünyaya etkilerini nasıl değerlendireceğiz? Her sonucun bilimsel olarak bir sebebin rasyonel bir açıklamasının olduğu bu evrende büyü ve cinlerin yol açtığı sonuçlar bu evrende paradox oluşturmaz mı? Evrendeki herşeyin birbiriyle karmaşık da olsa ilişkiler yumağı içinde olduğunu düşünürsek sebebi bilimsel olarak açıklanamayan bu gibi olguların belirlenebilirliğe zarar vermesi gerekmez miydi?
@rehadeniz4 жыл бұрын
Mesela enerjinin korunumu yasasını düşünelim. Evrende sebebi fizik ile açıklanamayan bir değişimin (izole bir ortamda bir elmanın yerden alınıp masanın üzerine koyulmasını düşünelim bunu da kabul ettiğimiz bir doğa üstü varlığın yaptığını düşünelim) bu yasayı geçersiz bırakması gerekecekti... Sonuçta bulunduğumuz izole ortamdaki toplam potansiyel enerji değişmiş olacak...
@omerhakan22514 жыл бұрын
Allah neden şahit olmadığımız veya hayatımız boyunca şahit olamayacağımız olayları bize örnek gösteriyor? anlamadığıız şeyler inancımızı(fideist bir şekilde) mı kuvvetlendiriyor yoksa imanımızımı? iç yüzünü birliğimiz örnekler inancımızı mı artırıyor yoksa imanımızımı? iç yüzünü(neden sonuç ilişkilerini) bilmediğiniz örneklerden herhangi bir konuda herhangi bir şeye delil olurmu ? insanların dini anlayışlarını içyüzünü bilmediği şeylerden oluşturmaya ihtiyacımı var? birşeyi aslını öğrenince psikolojik olarak ha demek buymuş gibi gibi bir psikolojiye girip küçümsüyormusunuz, yoksa hayranlığınız mı artıyor, gerçekten hangi tavrı gösterdiğinizi düşünüyorsunuz.? bilgi ve bilgiye yaklaşım konusunda allahın dini sizce nasıl olmalıdır? ilkin kuranda verilen ve ""mucize"" olduğu idda edilen delillerin/ayetlerin hiçbiri -klasik anlamda anlarsak- allahın varlığını ispatlayan deliller değildir.Klasik bir anlayışla bu ayetlere bakarsak, bazısının neye delil olduğu bile belli değilken bir kısmının elçilerin allahın elçisi olduğuna delildir elçinin getirdiği söze delil değillerdir. yani bize arka planda şu öğütlenmektedir?! ""sözün doğruluğu önemli değil size sözü ileten kişinin kim olduğuna bakın.""" bu anlayış bugünkü ve dünkü müşriklerin anlayışıdır pek çok kez sizde gözlemlemişinizdirki doğru bir söz söyleyen kişi ile karşılaşan dincilerin ortak tavrı hemen arkanızda mason bağlantılar arama veya ajan suçlamasında bulunma hepinizin şahit olduğu yaklaşımlardır.bu yüzden sürekli kimliğiniz üzerinden bir tartışma yürütürler. bu yüzden müşriklerin anlayışını doğrulayan bir mesaj iletim yöntemini sakat buluyorum.herhangi bir kişinin olağanüstü olaylarla kimliğinin tesbitinin hem mümkün olmadığını, hemde böyle bir tanımlama ve kimlik beyanının insan zihnine ve fıtratına aykırı olduğu için allahın bu tarz bir kimlik doğrulama olayına(mucize) girmeyeceğini düşünüyorum. herhangi bir olağan üstü olayın herhangi bir kimsenin kimliğini belirlemek gibi bir özelliği olamaz.çünkü bunun göz boyamasımı, tesadüfmü yoksa ilizyonmu olduğu anlaşılamaz.siz olaya şahit olsanız bile olayın ardındaki neden sonuç ilişkisine vakıf değilseniz Allahla olay anında orada bulunan kişiler arasında bir ilişki kuramazsınız.olaya doğru ""mana""yı veremezsiniz. hindistanda ilizyon gösterileri sunan sai babayı tanrı belleyenlere ne diyeceksiniz onlar dünyanın farklı bir bölgesinde farklı bir zihinsel atmosferde yaşıyorlar.eğer her yerde ve zamanda geçerli bir sözünüz yoksa evrensel bir dille konuşmuyorsunuz demektir.resuller ilizyon yapmaz sai baba ilizyon yapıyor mu diyeceksiniz böyle bir sözün ne derece inandırıcılığı olabilir.ikisini birbirinden kesin bir şekilde ayıran neyiniz var. kuranda ""mucize"" anlayışının olmadığını düşünüyorum.çünkü mucizeler zihni böler, zihnin bir bölümünde mantık kuralları işler bu bölüm yaşadığımız dünyayı tanımlar diğer bölümü ise mucizelerle tanımlanmıştır ve bu bölümde mantık kuralları işlemez.işte zihnin bu bölümü sahtekarlar için hedef alanıdır buraya çalışırlar.vahdet önce zihinlerde olmalı. bugünün spesifik bilimsel delilleri bu bilimleri anlamayanlar için ""mucize"" işlevi görüyor ve aynı maraz psikolojik zihinsel durumu yaratıyor. bugün olağanüstü teknolojik yenilikler gösteren bilim adamları dünün mucizeler gösteren??! peygamberleriyle aynı psikolojik etki yaratıyorlar. bu yüzden bugünün din adamlarıda kendilerine bilimadamlarını rakip görülüyor. din adamı ne derse doğrudur anlayışından bilimadamı ne derse doğrudur anlayışına geçti çağımız.herikiside yanlış. insanların bu psikolojiden çıkması lazım. bunun en bariz örneği kuantum meselesidir.bazı insanlar bilimsel bir teori olan kuantumdan kendi saçma fikirleri için delil yapma çabası içindeler.kuantum teorisini, zihinleri bölmek ve zihnin mantık kurallarını kullanmayan bölümüne zıplamak için araç yapmaktalar.kimi zihninizi dinle böler kimi bilimle. şimdi bazı arkadaşlar sahip olduğumuz bütün bilgiler deneyimlerimizle ilgili değildir deneyimlerimizin dışındada bilgi sahibi olabiliriz diyebilirler mesela Allahın varlığı ile ilgili bilgimiz doğrudan bir deneyime dayanmaz bu bilgilere evreni gözleyerek, tümevarım ve tümdengelim yöntemlerini kullanarak zihinsel bir çaba ile sahip oluruz. ama ""mücize"" denilen olağanüstü olaylardan elde edilecek bilgi, bu şekilde bir zihinsel çaba sonucu elde edilen bir bilgi değildir.yani benim eleştrim neden mucize denilen olaylar deneyimsel veya gözlemsel bir bilgiye dayanmıyor şeklinde bir itiraz değildir. allahın varlığını ispatlayan bilgilere ulaşım şekli meşru ve kabul edilebilir bir bilgiye ulaşma yöntemidir ama bu yöntemler bizi mucizelere ve onunla delillendirilmek istenen şeyleri kabule zorlamaz. ayrıyaten bu konudaki başka bir itirazımda; mucize diye bahsedilen olaylar ona şahit olanlar için gerçek olsa bile şu anda yaşayan insanlar için son derece öznel değerlendirmelerdir.Allahın öznel olan bir bilgiyi evrensel olan kurana sokmasıda anlaşılır değildir.
@mertgokcen97414 жыл бұрын
Hocam yazıma cevap verecekmisiniz
@fatihgumus71043 жыл бұрын
Mustafa Sabri efendi, El kavlül fasl kitabında mucizeyi isbat ediyor
@sinanozer19174 жыл бұрын
hocam hermafroditlik isanın doğumunu açıklamaktan uzak mı size göre evetse neden
@ozguragcal30234 жыл бұрын
İnsan doğasında hermafrodit üreme yoktur.
@FuzuliAliyev-j4u3 ай бұрын
@@ozguragcal3023vardır.
@hanmhanmhanm14834 жыл бұрын
melekler aracılığı ile gerçekleştirildiğini neden düşünmüyorsunuz hocam. Nasıl ki savaşlarda Allah meleklerini gönderdiyse Hz. İsa insanları iyileştirir ve diriltirken ya da Hz. Musa denizi yararken burada meleklerin müdahelesi söz konusu olabilir ki zaten mikail as.ın görevleri arasında yer alıyor. Yani melekler de sonuçta Allah'ın doğa yasalarını işletirken görevlendirdiği kulları değil mi?Böyle düşünürsek tüm sorular ortadan kalkıyor.
@ersindogan86974 жыл бұрын
Hz İsanın ölüyü diriltmesi doğa yasalarını ihlal eden mucizelerden olduğunu düşünüyorum. Ayrıca Hz İbrahimin parçaladığı kuşların birleşerek geri gelmesi de buna bir örnek.
@qwertasdf49214 жыл бұрын
Mucizeler doğaya değil bizim doğa hakkında bildiklerimize aykırıdır. Sürekli ve düzenli zamansal korelasyonları görüp onları inceleyip ve sürekli bu ön koşula göre hareket etmek demek mucizelerin doğa yasalarına aykırı olduğu anlamına gelmiyor. Sonsuz ve sınırsız kombinasyon arasından sürekli aynı durum seçilirse burada ve bunda bir seçim ve tercih vardır Bu tercih ve seçim diğer kombinasyonların da meydana gelebileceğini gösterir.
@ersindogan86974 жыл бұрын
Aslında burada doğa olaylarıyla mucizeyi ayırmanın kolay bir yolu var. O da entropi yasası. Örneğin oeygamberin ölecek dediği adamın kafasına meteor düşse gene bi olasılıkla açıklarsın. Ama örneğin kırılmış parçalanmış bir bardağı birleştirecek, entropiyi tersine yürütecek dopa yasası yok. İsa ve ölü örneğini ve İbrahim'in kuş örneğini bu yüzden vermiştim. Aynı şekilde ayın yatılması doğa olayı olabilir ama parçalanmış ayın birleşmesi mucizedir.
@ersindogan86974 жыл бұрын
@@workofthemercy Evet izlemiştim ben de ama bana makul gelmemişti. Çünkü Mehmet Okuyan'ın anlattığı şekliyle İbrahim'e Allah'ın kudretini göstermekten uzak gibi geliyor. Toprağa karışmış ve dağılmış bedenin yeniden yaratabileceğini peygambere eliyle parçalayıp karıştırıp dağıttığı kuşlarla isbatlıyor.
@mertgokcen97414 жыл бұрын
Hocam Allah korelasyon olabilirmi nin cevabından tatmin oldunuzmu hani Allahı ilk sebep olarak tanımlıyoruz ya o sebepten onu sebep olarak tanımlamamız onu korelasyon yapmıyor bunla ilgili video yapacakmısınız
@mertgokcen97414 жыл бұрын
Hocam birde maddenin iradesi konusu var hani dediniz ya"maddeden oluşan benim iradem varsa maddenin de iradesi olabilir" dediniz sorunuza bu cevap yeterlimi: mesela arı şu şişesinin içine giriyo girdiği yeri unutuyo sonra daha sola çarparak çıkmaya çalışıyo bu derece aciz arı ama en iyi petek icin gerekli olan altigeni yapmayı unutmuyo bütün polenleri birbirinden ayırt edebiliyo bak yapıyor yani arı gibi gelişmiş bir canlının bile irade etmeye akıl yetirmeye gücü yokken nöron sistemi gözü aklı olmayan maddeni iradesi olmaz diye düşünüyorum bu cevap yeterlimi? Daha örnekler cogaltilabiliyo...
@mertgokcen97414 жыл бұрын
Insan ilk sebep değil ozmn özgür irade olmaz derseniz de o işi de vahiy çözüyor. "Isteyen istediğine inansın" ilk sebep iradeniz özgür diyor zaten bu yüzden imtihan anlaşılması icin vahiy gerekli oluyor
@protoss99874 жыл бұрын
@@mertgokcen9741 kardeş ben İslam ın bilimseş kanıtalrını biliyprım bunda iyi değilim o yüzden yukarı çıksın siye yazıyorum
@mertgokcen97414 жыл бұрын
@@protoss9987 teşekkürker
@moritanyanur56074 жыл бұрын
Birisi çıkıp Nübüvvet dava etse(ben Allahın elçisiyim dese); sonra ahlakını dedil gösterse, çok zor işler başarsa, ağzıyla kuş tutsa; ben o kişinin nübüvvetini, mucize göstermedikce, tastik etmem.
@BT-schannel4 жыл бұрын
Mucize için bile olsa kendi koyduğu yasaları ihlal etmek zorunda kalan bir Tanrı "Güçsüzdür". O'nun yaratıcılığı kurallarını ihlal etmeden de istediğini gerçekleştirmeye yeterlidir.
@mrdopravce21704 жыл бұрын
Şimdi bir hatayı söylücem ama enis hoca cevap vermiyeceği için söylemeye gerek bile yok sanırım.
@siracsapan74484 жыл бұрын
Merhaba Enis Bey neden ateist değilde müslümanım diye bir videonuz var mı
@alparslantaptk54714 жыл бұрын
Allahin varliginin delilleri videosu vardi
@burakkaya83524 жыл бұрын
Hocam niye size gelen kuran naslarını bilimle yontmak zorunda hissediyorsunuz ki kendinizi? Ben bilime karşı değilim ama bilimle kuranı birleştirmek için kuranı kerimde zikredilen ebabil kuşlarına mikrop demekte bana çok anlamsız ve saçma geliyor. sonuçta bilimde değişken olup sonradan kendini yanlanlayabilen bir mefhumsa, onun işiğinda kuranı tefsir etmek ne kadar tutarlı olacakır? Teşekkür ederim.
@ferhatgunduz13784 жыл бұрын
Hocam yanlış anlamazsanız bir şey sormak istiyorum. Siz farz namazları kılıyor musunuz acaba?
@ferhatgunduz13784 жыл бұрын
@@workofthemercy elbette. Ama farz namazlar sorulabilir. Farz ibadetlerde gizlilik yoktur. Zekat da açıktan verilir. Benim sizin düşündüğünüz anlamda bir kastım yok. Eğer enis hoca da okuyup sizin gibi anladıysa kusuruma bakmasın
@mehmetmenay97014 жыл бұрын
Mucizelere inanmanın temelinde özgür irade olmaması vardır.
@protoss99874 жыл бұрын
Yalnız ona inanmak senin seçimin. Ha bazışaro körü körüne inanır o ayroda ben adaştıedım gerçekten mucizeler açıklanabiliyor misaş denizin yarılması
@reelkarnisyon50274 жыл бұрын
ODTÜ fizik ve felsefe mezunu olman bile mucize!
@samoz74964 жыл бұрын
İmanın bir bilim adamı üzerindeki etkisini hayretle izledim. Patolojik bir vaka.
@protoss99874 жыл бұрын
He söyle süper zeka yarın bakarım sıkıntı ne vaka ne?
@hayatibahar4 жыл бұрын
Hocam Allah zaman zaman etkisini gösteriyor diyorsunuz fakat 1400 yıldır Dünya etkisini görmedi. Allah etkisini göstermesi daha faydalı olmaz mı? Tüm insanlar ibret alıp sınavda olduğunun farkına varıp müslüman olsa daha iyi bir dünya olmaz mı? O zaman gerçek sınav olmaz diyen arkadaşlar siz matematik sınavına girecekseniz ona göre çalışıyorsunuz onun için çabalıyorsunuz sınav öncesi ve sınav esnasında bir anlam kaybı yaşanmıyor hatta daha fazla çaba emek sarf ediyorsunuz.
@uzaylziyaretci50374 жыл бұрын
Allah bu mekana sığar mı ki kendisini göstersin; Allah bir ayette kendisini görmek isteyen Hz. Musa'ya şöyle diyordu; Araf (7/143): Mûsâ, tayin ettiğimiz vakitte (Tûr’a) gelip de rabbi onunla konuştuğunda o, "Rabbim! Bana görün; sana bakayım" dedi. Rabbi, "Sen beni asla göremezsin. Fakat şu dağa bak; eğer o yerinde durabilirse sen de beni görebilirsin" buyurdu. Rabbi o dağa tecelli edince onu paramparça etti; Mûsâ da bayılıp düştü. Kendine gelince dedi ki: "Seni noksan sıfatlardan tenzih ederim, sana tövbe ettim; ben inananların ilkiyim."
@hayatibahar4 жыл бұрын
@@uzaylziyaretci5037 Etkisini göstersin diyorum, kendisini göstersin demedim ki. öyle bir şey yapsın ki herkes varlığına tamamen inansın müslüman olsun Allah için çok kolay bir şey sonsuz kudretli bir varlık.
@hukukcu24434 жыл бұрын
@@hayatibahar Hocam,hepimizin müsluman olmasının veya olmamasını,Allah'a bir katkısi ve bi zarari yok ki,ne edersek kendimize ederiz....
@hayatibahar4 жыл бұрын
@@hukukcu2443 Dini neden indiriyor, doğru yolu bulmamızı istiyor. Yanlış yolda gidenlere tövbe ederseniz sizleri bağışlarım diyor. Allah bizleri yaratıyor, şeytanı yaratıyor. Kendi yolundan gidilmesini nasıl istemez, şeytanı tercih edenleri cezalandırıyor.
@hukukcu24434 жыл бұрын
@@hayatibahar Hocam,Allah akil fikir vermiş ve bu aklımizla dogru yolu bulmamizı istiyor....
@teldentele91894 жыл бұрын
Kusura bakmayın ama mucize diye bir şey yoktur..tesadüfler vardır..hikayelere ve kitaplara bakarsan milyolarca mucize vardır..
@cansaygn36414 жыл бұрын
Bir embriyonun, küçücük bir damlanın gelip bu yorumu atabilmesinin daha büyük bir mucize olduğuna inanıyorum.