foarte bun tutorial si video..............multumim cecor pentru amabilitatea de publicare.............ne ajuta mult pe noi soferii aceste tutoriale.........mai trist este pentru noi soferii ca toata viata noastra umblam cu casa in spate exact ca melcul.............avem familii dar suntem ca fara ele avem copii dar suntem ca fara ei avem sotii dar suntem ca fara sotii.................doar noi singuri in lumea asta mare si mai mult nimeni nu apreciaza asta deloc............in ziua de azi o profesie de sofer profesionist international ca mine nu mai este respectata si recunoscuta ca pe timpul lui ceausescu cind doar atunci era respectata si merite pentru aceasta meserie..............pe timpul lui ceausescu eu eram un copil dar imi amintesc respectul ce-l aveam cind intilneam un sofer profesionist international..........azi toate astea sunt pentru altii doar simple bancuri sau glume........nu stie si nu recunoaste nimeni sutele si miile de probleme cu care noi soferii internationali ne confruntam zilnic si toata viata mai mult cu schimbarile de legi si atitea norme si obligatii care ne aduc scumpii nostri politicieni ne duc la nebunie si schizofrenie......
@nicolas220153 жыл бұрын
Bravo. Multumesc frumos pentru informații.
@MrShintaru9 жыл бұрын
Foarte binevenita aceasta lectie,,,,,si foarte utila,,,
@mariantomescu-mk8dl5 ай бұрын
Mulțumesc frumos,pe înțelesul tuturor...
@bilibili96094 жыл бұрын
Foarte bine si frumos explicat multe multimiri!
@alexandrucerchez20058 жыл бұрын
va multumesc frumos.respect prezentatorului.
@JohnJohn-cy5pt Жыл бұрын
Bună ziua! Imi cer scuze daca va deranjez! Dar nu găsesc pe nicăieri explicatii mai concrete pentru programul in echipaj .....doar ca un program se calculeaza la 30h si nu la 24h si ca pauza e doar de 9h....dar câte programe se pot face până la un repaus de 45h,cate ore se pot conduce intr o săptămână,in două,nimic? Daca vreti sa mi răspundeți,detaliați!? Mulțumesc!❤
@iulianbelduganu0811 жыл бұрын
multumesc cecor pt explicatiile bine detaliate date!
@danutgerebenes62286 жыл бұрын
Da domnilor buna treaba faceti este nevoie de sfaturi utile pt ca se mai uita si asta inseamna amenzi usturatoare.va rog sa faceti un tutorial explicat cum se introduc datele manuale la tahografele digitale pt ca sant multe contradictii pe tema asta.mersi anticipat.
@Lifeisamazing688 жыл бұрын
Foarte bine punctat domnule! Respect
@CentrulConsultantaRutiera8 жыл бұрын
+Claudia Tudosa Multumim pentru apreciere, toate cele bune!
@mariancojocaru99005 жыл бұрын
La minutul 23:30 este incadrat corect repausul saptamanal de 45 de ore? Eu zic ca se iau doar 24 de ore repaus saptamanal deoarece repausul de 45 de ore nu este incadrat intr un interval de 7 perioade de 24 de ore.Ex daca am de efectuat repaus saptamanal normal de 45 de ore si eu incep saptamana de lucru luni la ora 00:00 in ce zi si la ce ora trebuie sa ma opresc pentru efectuarea lui? Eu zic ca sambata dimineata la ora 3:00. ???
@luminitaturcanu63406 жыл бұрын
SALUT foarte bune explicati
@danielsas867 жыл бұрын
Foarte bun materialu, acuma am reusit sa le inteleg.
@ghiulenmujdaba24327 жыл бұрын
Pe înțelesul tuturor, felicitări!!!
@iliesmarian89037 жыл бұрын
Multumesc!!! Crede-ma ca nu reuseam sa inteleg pana acum. Faca atestatele cpi,adr. Am o aglomeratie de informatii si sper sa reusesc sa le folosesc in ziua examinarii. Multumesc mult!
@alexandrucerchez20059 жыл бұрын
multumim mult.mi-a fost de folos.
@borzaflorin24626 жыл бұрын
Buna ziua La un program zilnic de 8 ore de la 08:00-16:00 de Luni pana Vineri. La acest program pot sa iau doar 30 min pauza la 8 ore de program? Mulțumesc
@ioancovacs27313 жыл бұрын
Repausul săptămânal normal in cabina cu cardul scos ce atrage?
@verdemugurel4mai3 жыл бұрын
Pauză Am uitat sa dau Like 👍
@mariangrosu74624 жыл бұрын
SUPER
@roaddriver775510 жыл бұрын
buna intru si eu pe un forum cu multi soferi si vad intrebarea urmatoare cu 100 de raspunsuri diferite va rog parerea dvs :Colegii am si eu o intrebare pe care mult ne mai contrazicem prin parcari. Daca eu incep o saptamana de lucru Dumineca seara la ora22 cand trebuie sa ma opresc? Legal vorbind ca de povesti sunt satul daca se poate afisa si legea. Eu am sustinut ca pana sambata seara la21 59 alti colegi zic ca vineri la 23 59 cum e corect? si mai am o dilema daca incepe duminica la ora 22 pana la ora 00:00 se considera un program e nevoit sa isi faca pauza saptamanala? multumesc !
@CentrulConsultantaRutiera10 жыл бұрын
Este corecta varianta dumneavoastra.Daca incepeti un program saptamanal duminica la ora 22:00, cel tarziu pana sambata urmatoare la ora 22:00 trebuie sa efectuati un repaus saptamanal. Adica o saptamana de "lucru" care este cu totul altceva fata de o saptamana "calendaristica" nu trebuie sa depaseasca 6 perioade de 24 ore ( 144 ore,matematic vorbind). PREVEDEREA LEGALA : REG 561/06, art 8, alin (6) O perioadă de repaus săptămânal începe până la sfârșitul a șase perioade de douăzeci și patru de ore de la perioada de repaus săptămânal precedentă. Intrebarea doi...nu inteleg exact intrebarea, va rog sa reformulati.
@roaddriver775510 жыл бұрын
avand in vedere ca o saptamna calendaristica incepe de luni de la ora 00:00 pana duminica la ora 00:00 iar colegul incepe duminica la ora 22:00 cele 2 ore care sant de pe saptamana anterioara se considera un program? trebuie pauza zilnica de 9 h dupa cele 2 ore conduse? dileme de parcare... multumesc
@CentrulConsultantaRutiera10 жыл бұрын
Road Driver Nu, cele 2 ore nu se considera un program zilnic de lucru.El se poate continua, fara probleme, conform prevederilor legale. Existenta si efectele termenului de "saptamana" asa cum este definit de REG 561/06,art 4, litera i („săptămână”: perioada cuprinsă între ora 00.00 a zilei de luni și ora 24.00 a zilei de duminică;) nu trebuie exagerate. Regulamentul 561/06 prevede pentru aceasta "saptamana " anumite reguli, de exemplu : orele de conducere (cel mult 56), in doua saptamani consecutive ( cel mult 90), de cate ori se poate folosi exceptia de conducere zilnica de 10 ore ( cel mult 2 ori), repausurile saptamanale ( cel putin 2 normale sau unul normal si unul redus). Si atat ! Faptul ca se incepe un program de lucru intr-un anumit moment al saptamanii ( in conditiile respectarii celorlalte reguli : nu depasim conducerea in saptamana, in doua saptamani etc) nu trebuie conditionata, in niciun fel, de finalul calendaristic al saptamanii.Totodata, va reamintesc, ca REG 561/06 nu impune/limiteaza numarul de programe efectuate, acest regulament limiteaza numarul de ore de conducere efectuate in zi( dar nu ziua calendaristica)/saptamana/2 saptamani.
@relaxforeveryone3097 жыл бұрын
Foarte bun acest tutorial, felicitari !!!!
@CentrulConsultantaRutiera9 жыл бұрын
Domnule Edi Cirlingeanu, inteleg perfect punctul dumneavoastra de vedere.Poate ca aceasta prevedere cu accesul la cuseta pentru feribot/tren ar trebui modificata, in sensul de relaxare. Este oarecum rara situatia in care la o traversare de 1 ora - 2 ore, conducatorul auto sa se odihneasca in cuseta. Majoritatea conducatorilor auto prefera sa-si petreaca timpul in sala de relaxare, unde comunica cu alti conducatori auto, beau cafea, se uita la tv. De multe ori aceste ferryboat-uri au cusete, dar nu in numar suficient, unii conducatori auto avand bilet cu acces la cuseta iar altii nu. In multe cazuri agentii de control nu fac diferenta intre aceste tipuri de bilete.Toate aceste considerente au facut ca anumiti inspectori de control sa nu aplice sanctiuni in aceste cazuri. In Ungaria, la sfarsitul lunii viitoare, se desfasoara un grup de lucru CORTE si am sa transmit un material ce contine o cerere de lamurire a acestor aspecte.
@mullertransportsrl35149 жыл бұрын
Va multumesc pentru efort!Astept cu interes noutati.
@mullertransportsrl35149 жыл бұрын
+Centrul Consultanta Rutiera Buna Ziua! Ati mai primit ceva lamuriri la intalnirea din Ungaria? Cu stima Edi Cirligeanu
@CentrulConsultantaRutiera9 жыл бұрын
+Edi Cirligeanu Buna seara. Nu au fost purtate discutii pe tema ridicata de dumneavoastra. In principal au fost discutate ultimile verificari pentru Notele de ghidare 7 si 8 ce au fost publicate ulterior pe site-ul UE ec.europa.eu/transport/modes/road/social_provisions/doc/guidance_7_ro.pdf ec.europa.eu/transport/modes/road/social_provisions/doc/guidance_8_ro.pdf
@ghitaolaru3495 Жыл бұрын
Bravo
@mirceanegoita77488 жыл бұрын
buna ziuz ,am o nelamurire.intr-o zi de munca ora 0 -24 dupa o perioada de conducere regulamentara se poate lua o pauza zilnica redusa de 9 ore dupa care se poate incepe un nou program de conducere de inca 3,5 ore pina la implinirea celor 24 de ore.aceste 3,5 ore unde le contabilizez,intru in programul de a doua zi ,la timpul saptaminal sa nu depasesc 56 ore?
@soinlungu9884 Жыл бұрын
IN SFARSIT AM INTELES SI EU FOARTE MULTE DIN TOATA ACEASTA POVESTE FRUMOASA. VA MULTUMESC CU RESPECT PROFUND PENTRU TOT EFORTUL DEPUS. PS: NU ZIC CU RAUTATE...DOAR SONORUL LASA FOARTE PUTIN DE DORIT...IN REST NOTA 11 PENTRU TOATE CELE EXPLICATE PE INTELESUL NOSTRU! STIMA SI RESPECT!
@levi-xd6bl8 жыл бұрын
Buna ziua .Am si eu o intrebare .La minutul 18.02 in saptamana 2 acele 2 repausuri reduse consecutive de 24 si 27 de ore se considera un repaus saptamanal normal sau va trebui recuperat cel de 24 si cel de 27 se considera un repaus aditional pt. a nu depasi bariera de 144 de ore intre repausuri? Multumesc.
@georgem976810 жыл бұрын
va salut!este legal daca se face pauza de 45 de min pana in programu de 4:30 min??adica conduc 3h,pauza 45 min si conduc iar 6 h??
@CentrulConsultantaRutiera10 жыл бұрын
Sunt doua chestiuni diferite in intrebarea dumneavoastra. 1. Da, se poate face pauza de minim 45 minute cand doriti. 2. Conducere 3 H - pauza 45 min- conducere 6 ore nu se poate pentru ca nu aveti voie sa conduceti 6 ore continuu. Daca ati vorbit la modul " general" cand ati spus " conduc 6 ore" adica in astea 6 ore sunt incluse pauzele legale,atunci poate reformulati intrebarea pentru a putea oferi un raspuns mai exact.
@patrickrubio272710 жыл бұрын
buna ziua....conduceti 3 ore faceti pauza 45 minute......conduceti alte 4.5 ore (din cele 6 ore care spuneati in intrebararea d-voastra) si faceti din nou o pauza de 45 minute dupara care mai puteti conduce 1.5 ore si ati terminat programul de condus adica cele 9 ore care aveti dreptul de condus intr.-o zi adica la 24 de ore.........doar asa este corect.............sa conduceti 3 ore dupa care faceti pauza de 45 minute(aici este corect) din nou incepeti si conduceti alte 6 ore continuate adica fara pauza NU ESTE CORECT !!!! ATENTIE MARE !!!...........CELE 6 ORE LE IMPARTITI CUM DORITI ADICA CONDUCETI 4.5 ORE SI OBLIGAT TREBUIE SA LUATI PAUZA DE 45 MINUTE IAR ABIA DUPA-IA PUTETI CONTINUA CU INCA 1.5 ORE DE CONDUS.........SUCCES
@toaderhuzum579711 жыл бұрын
multumim , pentru informatiile date...dar oare cati dintre inspectorii isctr cred in cele mentionate la min 26 in videoclip.
@vasiledragos211510 жыл бұрын
fa un efort si cere un dvd de la domnii si fa 10 copii sa ai permanent la tine si cand cei de la ISCTR atunci cand au nelamuriri ^^
@TechnicalsGuider8 жыл бұрын
Cum se incheie/deschide corect programul zilnic? Cu introducere la sectiunea "tara final/initial"? Daca nu se urmeaza acesti pasi zilnic soferul poate fi amendat de ISCTR? O alta intrebare la dvs.: La iesirea din tara se schimba tara din tahograf? sau la incheierea programului in tara respectiva se adauga intrare tara final? Va multumesc.
@CentrulConsultantaRutiera8 жыл бұрын
Regulamentul 165/2014, Articolul 34 (7) Conducătorul auto introduce în tahograful digital simbolul țării unde își începe și cel al țării unde își încheie ziua de lucru. Sanctiunea: OG 37/2007, art 8 (4) litera ş) cu amendă de la 250 lei la 500 lei, care se aplică conducătorului auto. Inceperea zilei de lucru se face prin "activarea" aparatului tahograf, adica atunci cand se inregistreaza desfasurarea unei activitati (alta munca, disponibilitate sau conducere), dupa incheierea unui repaus minim legal. Atunci cand incepe ziua de lucru ( la fel cand se termina) aveti obligatia de a introduce simbolul tarii unde va aflati. Acest simbol de tara nu se introduce in cursul zilei de lucru, daca se tranziteaza alte tari. Daca se incepe ziua de lucru , adica dupa un repaus minim legal are loc o activitate inregistrata de aparatul tahograf (alta munca, disponibilitate sau conducere) dar nu am introdus simbolul tarii in care ne aflam, asta NU inseamna ca nu a inceput ziua de lucru, ci doar ca nu am anuntat tara unde ne aflam cand am inceput. La fel in cazul incheierii zilei de lucru, atunci cand se incepe un repaus minim legal, daca nu se introduce simbolul de tara in care ne aflam NU inseamna ca nu s-a terminat ziua de lucru, ci doar ca nu am anuntat tara unde ne aflam cand am incheiat ziua de lucru. Deci, indiferent ca introducem/nu introducem simbolul tarii in care ne aflam la inceperea/incheierea zilei de lucru, aceasta incepe atunci cand efectuam prima activitate inregistrata de aparatul tahograf ( dupa un repaus minim legal) si se incheie atunci cand incepe un alt repaus minim legal. Este de recomandat, daca se uita introducerea simbolului de tara (in anumite cazuri) aceasta operatiune sa NU se faca in timpul efectuarii unui repaus legal, ci la incheierea acestuia. Va dorim drumuri bune! CECOR
@triandafila95gmailco10 жыл бұрын
Multumim pentru material. Imi puteti spune va rog se tine cont si de HOTARARE nr. 38 din 16 ianuarie 2008 (*actualizata*) unde spune ca nu se pot cpnduce mai mult de 10 ore in 24 de ore daca este noaptea? Va multumesc.
@CentrulConsultantaRutiera10 жыл бұрын
Intrebarea dumneavoastra : Multumim pentru material. Imi puteti spune va rog se tine cont si de HOTARARE nr. 38 din 16 ianuarie 2008 (actualizata) unde spune ca nu se pot conduce mai mult de 10 ore in 24 de ore daca este noaptea? Raspuns: Ati utilizat sintagma “unde spune ca nu se pot conduce mai mult de 10 ore in 24 “ si am sa interpretez ca ati spus “unde spune ca nu se pot lucra mai mult de 10 ore in 24 “ Prin derogare de la prevederile comune in materie de evidentiere a timpului de munca cuprinse in cadrul Codului muncii , pentru conducatorii auto sunt stabilite reguli speciale datorita particularitatilor activitatii desfasurate. Cadrul de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele si perioadele de odihna ale conducatorilor auto care efectueaza operatiuni de transport rutier este reglementat de OG 37/2007 si HG 38/2008. In sensul HG 38/2008, timpul de munca al lucratorului mobil este perioada de la inceputul pana la sfarsitul timpului de lucru, in cursul careia lucratorul mobil se afla la postul sau de lucru, la dispozitia angajatorului si in exercitiul functiilor sau activitatilor sale, adica: - perioada dedicata tuturor activitatilor de transport rutier. Aceste activitati sunt, cu precadere, conducerea autovehiculului, incarcarea si descarcarea, ajutorul acordat pasagerilor la urcarea si coborarea din vehicul, curatenia si intretinerea tehnica, toate celelalte activitati vizand asigurarea sigurantei vehiculului, a incarcaturii sale si a pasagerilor sau indeplinirea obligatiilor legale ori de reglementare direct legate de operatiunea de transport aflata in desfasurare, inclusiv supravegherea incarcarii si descarcarii, formalitatile administrative legate de politie, vama, serviciul de imigrare etc. - perioadele de timp in care lucratorul mobil nu poate dispune liber de timpul sau si i se cere sa fie la postul sau de lucru, gata sa intreprinda activitatea sa normala, indeplinind anumite sarcini asociate serviciului, in special in timpul perioadelor cand asteapta sa se faca incarcarea sau descarcarea, daca durata previzibila a acestora nu este cunoscuta dinainte, si anume fie inaintea plecarii, fie chiar inaintea inceperii efective a perioadei in cauza, fie in conditiile generale negociate intre partenerii sociali; Atentie,pauzele la care se face referire la art. 5 şi perioadele de odihnã la care se face referire la art.6, precum şi perioadele de disponibilitate definite la alin. (1) lit. c) nu fac parte din timpul de lucru. Intrebarea dumneavoastra face referire la prevederile art. 7 : Timpul de muncã zilnic nu va depãşi 10 ore într-un interval de 24 de ore dacã lucrãtorul mobil/conducãtorul auto independent efectueazã muncã de noapte. Munca de noapte se va compensa în conformitate cu prevederile legale în vigoare sau cu condiţiile generale negociate de partenerii sociali, astfel încât sã nu fie pusã în pericol siguranţa rutierã. Unde, muncã de noapte =orice muncã efectuatã pe timp de noapte, aşa cum este acesta definit la art 3,lit. i (timp de noapte = o perioadã de cel puţin 4 ore, cuprinsã între orele 00,00 şi 07,00;) Intelegem deci, ca daca se efectueaza munca ( nu doar conducere)pe timp de noapte pe o perioada de cel putin 4 ore, cuprinsã între orele 00:00 şi 07:00,timpul de munca zilnic (nu doar conducere)nu trebuie sa depaseasca 10 ore intr-un interval de 24 ore. Despre cunoasterea si aplicarea acestor prevederi, atat de catre conducatorii auto cat si de autoritatile de control (Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier şi/sau personalul cu atribuţii de control din cadrul Inspecţiei Muncii, din subordinea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale) nu comentez. Nerespectarea se sancţioneazã cu amendã de la 1.500 lei la 2.000 lei, aplicabilã întreprinderii/operatorului de transport rutier, cu posibilitatea platii a jumatate din minim in 48 ore. Va doresc drumuri bune,
@triandafila9510 жыл бұрын
Centrul Consultanta Rutiera Mulțumesc mult pentru răspunsul promt. Nu înțeleg totuși la ce va referiți, aceasta ordonanță vorbește despre munca șoferului care este condusul sau despre alte munci. Va mulțumesc. Toate cele bune!
@CentrulConsultantaRutiera10 жыл бұрын
Maria HG 38/2008 ( adica hotararea de guvern) reprezinta o transpunere a Directivei 2002/15/CE .Exista o diferenta intre abordarea din Directiva 2002 fata de cea din REG 561.Anume, daca cele 4 activitati desfasurate de un conducator auto sunt : conducere,alta munca,disponibilitate,pauza/repaus , in cuprinsul Directivei 2002 (HG 38) se precizeaza ca doar conducerea + alt lucru = timp de munca.Nu si disponibilitatea +pauze/repaus. Astfel, daca in REG 561 vorbim de " ziua de lucru " care incepe odata cu initierea unei activitati si are o durata de 24 ore, in care un repaus zilnic obligatoriu (normal sau redus) trebuie efectuat, deci rezulta un interval de 13 ore sau 15 ore de desfasurare a programului (in care se includ TOATE cele 4 activitati) , in cazul HG 38 - cand se vorbeste de timpul de munca zilnic se face referire doar la doua activitati ( conducere, alta munca). Adica se contabilizeaza DOAR aceste activitati, si insumate sa nu depaseasca 10 ore ( dar, se pot efectua intr-un interval de timp mai mare de 10 ore). Ca sa dau si un exemplu, daca un program desfasurat in intervalul 07:00- 20:00 (deci in 13 ore) , cuprinde 9 ore conducere, 30 minute "alt lucru- ciocanele" , 2 ore "disponibilitate - patrat cu diagonala" si 1:30 ora "pauze -pat" diverse, in conformitate cu REG 561 este un program de 13 ore, dar in conformitate cu HG 38 este un timp de munca de 09:30 minute ( 9 ore conducere + 30 minute "alt lucru"). Va felicit pentru observatia " aceasta ordonanță vorbește despre munca șoferului care este condusul sau despre alte munci "....
@triandafila9510 жыл бұрын
Centrul Consultanta Rutiera Va mulțumesc. Si eu va felicit pentru extraordinara de buna pregatire pe care o aveți. Toate cele bune!
@bilibili96093 жыл бұрын
Multumim.foarte mult
@Florin-ViorelVrinceanu6 жыл бұрын
In tutorial specificati ca repausul zilnic se poate lua segmentat , adica 3 ore si apoi 9 ore . Intrebare , intre cele 3 ore si cele 9 ore se poate conduce si cat , cate ore ??? Multumesc
@jeanseitan5 жыл бұрын
Foarte bun materialul dumneavoastra, dar as avea o intrebare: dupa un repaus de 9 sau 11 ore incep un program nou, 00h00 utc conduc 4h30, 45' pauza, alte 4h30 conduse iar 45'pauza si apoi inca 1h00 condusa (ipotetic am condus 10h00 si am avut 1h30 pauza deci dupa 11h30 inchid programul.Fac un repaus de 11h00 deci la 22h30 am dreptul sa deschid un alt program si sa incep o noua perioada de condus? Centrul Consultanta Rutiera va rog dati-mi un raspuns deoarece sunt multi colegi care nu inteleg ca in 24h putem sa incepem un al doi-lea program si putem in aceias (zi calendaristica) sa depasim 10 ore CONDUSE!
@CentrulConsultantaRutiera5 жыл бұрын
Buna seara! La minutul 35, in acest material, se dezbate exact ce intrebati dumneavoastra! Multumesc pentru aprecieri!
@jeanseitan5 жыл бұрын
@@CentrulConsultantaRutiera Buna seara, va multumesc pentru rapiditatea raspunsului dumneavoastra, (urmarisem acum cativa ani intregul episod) dar nu-mi mai aminteam de aceasta segventa cat se poate de explicita! Daca imi permiteti as mai avea o intrebare: eu locuiesc in Belgia, (nimic deosebit) dupa un repaus saptamanal sau zilnic am dreptul sa incep programul la 00h00 ora Belgiei, (bineinteles eu spun da, desi unii colegi spun ca trebuie respectata ora utc? deci dupa unii nu as putea incepe programul decat dupa 1h00 ora Belgiei...
@CentrulConsultantaRutiera5 жыл бұрын
@@jeanseitan In ceea ce priveste ora la care trebuie sa va raportati, nu depinde de resedinta conducatorului auto, doar de tara in care este inmatriculat vehiculul utilizat, respectiv tara in care isi are sediul compania angajatoare, ora locala fiind ora la care trebuie sa va raportati. Un agent de control va face analiza datelor dumneavoastra raportat la ora locala a statului in care este inmatriculat vehiculul condus, si nu la ora UTC sau ora statului din care provine inspectorul. Deci, dumneavoastra spuneti corect, cu presupunerea ca sunteti angajat la o companie din Belgia.
@jeanseitan5 жыл бұрын
Centrul Consultanta Rutiera Inca o data multumesc, asa este lucrez pentru o firma belgiana, o seara minunata sa aveti!
@eugenciocian49157 жыл бұрын
Am introdus din greșeală funcția out și am circulat cam 86 de km pana am observat ce se poate antampla la un control menționez ca lucrez pe comunitate multumesc
@scott4496 жыл бұрын
Daca ai un traseu lung de 50 de ore si sunt doi in echipaj, dupa ce conduc 18 ore impreuna, ce fac ? trebuie sa opreasca pt pauza ? Soferii de Spania nu opresc. Conduc in continu autocarul. ???!!!
@sergheimolodoi41728 жыл бұрын
cum se scoate corect zilele de lucru sau dupa 6 programe se face odihna saptaminala?
@radupetre51434 жыл бұрын
Buna ziua. Incep săptămîna luni conduc, marți si miercuri fac repaus 45h. Conduc joi,vineri, simbata,duminică,luni , marți.pot sa iau repaus miercuri 24h, si incep o noua săptămîna. Întrebare mea este . Este corect sa iau pauza redusă. 24h
@radupetre51434 жыл бұрын
Sau sunt obligat să fac pauza de 45h.
@CentrulConsultantaRutiera4 жыл бұрын
Scenariul dumneavoastra se incadreaza in prevederile legale.
@radupetre51434 жыл бұрын
Tacograful im arată sa fac repaus 24h după ce am inceput o noua saptamina: joi, vineri, simbata duminică. Pot merge pînă la sfîrșitul săptămîni? Scuzati de întrebare dar nu sunt convins că pot conduce pînă duminică. Multumesc mult.
@primuljunghi8 жыл бұрын
Buna ziua. As dori sa va intreb daca mai este valabil la odihna redusa de sfarsit de saptamana urmatoarea regula : pâna la un minim de 36 de ore daca aceste ore se iau la sediul autobazei sau la punctul de plecare al soferului sau la un minim de 24 de ore daca se iau altundeva ?
@CentrulConsultantaRutiera8 жыл бұрын
Buna seara! Nu, aceasta regula la care faceti referire era aplicabila in Romania pana la data de 01 ianuarie 2007, data aderarii la UE, si era prevazuta in Acordul AETR. Incepand cu data 01 ianuarie 2007 aveti obligatia sa respectati Regulamentul 561/06. Toate cele bune CECOR
@primuljunghi8 жыл бұрын
Va multumesc pentru raspuns si apreciez sincer ajutorul pe care il oferiti prin informatii foarte necesare care sigur au salvat multi soferi de la plata unor amenzi.
@CentrulConsultantaRutiera8 жыл бұрын
:))))) Daca "primul junghi" ne apreciaza, inseamna ca al doilea sau urmatoarele nu ne afecteaza :))) Multumim si va dorim sa ajungeti, cu bine, totdeauna acolo unde doriti!
@vladdvladut94456 жыл бұрын
repausul de 24 si de 45 ore se poate face cu card scos din tahograf ,va rog dati-mi răspuns (lucrez in romania agricultura )
@BogdanSoferu2 жыл бұрын
Daca in timpul programului de condus in loc de 45 de min pauza fac 3 ore iar dupa terminarea programului de aptitudini de 15 sau 13 h fac 9 ore , se poate considera odihna zilnica de 11 in doua ?!
@CentrulConsultantaRutiera2 жыл бұрын
Da, este corect ce spuneti! Perioada de repaus zilnic normală poate fi luată în două tranșe, din care prima trebuie să fie o perioadă neîntreruptă de cel puțin trei ore și a doua, o perioadă neîntreruptă de cel puțin nouă ore;
@BogdanSoferu2 жыл бұрын
@@CentrulConsultantaRutiera si banuiesc ca se considera cumulat 11 ore numai daca ai facut 13 h de aptitudini ca sa te incadrezi in cele 24 de ore ale unei zile ?!
@CentrulConsultantaRutiera2 жыл бұрын
@@BogdanSoferu 24 - 9 =15 (care include 3 ore repaus continuu)
@serbanady17267 ай бұрын
Salut, zi mi te rog fac transport tur retur , și se întâmplă să nimeresc ambele săptămâni pe Europa voi face doua pauze săptămânale reduse de 24h. Cate ore trebuie sa stau acasă pe pauză sa recuperez 56h sau 77h? M a contraziceam cu un coleg pe parcare 😊
@CentrulConsultantaRutiera7 ай бұрын
Buna ziua! Raspunsul la intrebarea dumneavoastra este in Regulamentul 561/06, articolul 8, aliniatul (6b); În cazul în care au fost efectuate consecutiv două perioade de repaus săptămânal reduse în conformitate cu alineatul (6) al treilea paragraf, următoarea perioadă de repaus săptămânal este precedată de o perioadă de repaus luată drept compensație pentru cele două perioade de repaus săptămânal reduse. De exemplu, pentru 24-24 consecutiv ar trebui sa faceti 21+21+45. Daca faceti 30+35, un alt exemplu, faceti 15+10+45. Toate cele bune!
@gusty2858 жыл бұрын
Buna ziua as avea si eu o intrebare pe care am vazut-o la un studiu de caz:timpul petrecut la incarcarea masini este socotit ca si conducere sau se poate trece ca si alte activitati sau pauza daca masina nu se misca?
@CentrulConsultantaRutiera8 жыл бұрын
Activitatea de încărcare și descărcare si/sau asistarea la aceste operatiuni reprezinta “alta munca” (simbol ciocane), daca conducatorul auto este implicat in aceste operatiuni. Acesta are obligatia de a asista la aceste operatiuni si raspunde, ulterior, asupra corectitudinii repartizarii si fixarii marfurilor, incarcarii in comun sau incadrarea in limitele de tonaj. Sunt anumite operatiuni de incarcare unde conducatorul auto nu asista, aceasta lipsa a conducatorului auto trebuind a fi precizata intr-un document official (CMR, de exemplu) cu semnatura expeditorului (este vorba, in general de marfa scumpa: televizoare, telefoane, tigari, medicamente etc). Deci, activitatile pe care conducatorul auto le inregistreaza se refera doar la acesta, nu la vehicul. Timpul alocat pentru supravegherea încărcării și descărcării, nu poate sa fie inregistrat ca pauza/repaus (daca conducatorul auto participa) si nici nu se contabilizeaza la orele de conducere. Se inregistreaza ca „alta munca”.
@gusty2858 жыл бұрын
multumesc pt informatie
@iulianbelduganu0810 жыл бұрын
o nelamurire am si eu,exact ca si in prezentarea voastra im fac si eu diagramele de mana,numai ca altcineva in timp ce eu am facut diagramele de mana circula cu masina mea.exemplu: sambata patronul meu tr un alt sofer in cursa si parcurge aproximativ 400 de km...eu cum ii justific luni la introducerea diagramei pt ca nu mai corespund km ,chiar m-am lovit de problema asta.rog un raspun.Multumes anticipat
@CentrulConsultantaRutiera10 жыл бұрын
Multumim pentru vizionarea materialului.Referitor la intrebarea dumneavoastra,raspunsul ar fi: un conducator auto trebuie sa faca dovada activitatilor pentru ultimele 28 zile si ziua in curs.Aceste activitati se refera la CONDUCATORUL AUTO si nu la VEHICUL.Rentabilizarea activitatii de transport conduce,de multe ori, la situatia in care un vehicul este utilizat in schimburi de mai multi conducatori auto.De exemplu in schimburi de cate 12 ore. In aceste situatii,asa cum este si situatia relatata de dumneavoastra,nu se putea utiliza aparatul tahograf pentru a se realiza inregistrarea repausului zilnic datorita faptului ca un alt sofer se afla in activitati de conducere.Practic,fiecare dintre acesti conducatori auto au diagrama cu activitati inregistrate de tahograf pentru 12 ore si inregistrari manuale pentru alte 12 ore.In trafic nu se pot arata si diagramele colegului,plecand de la ideea ca acestea se afla la el si sunt necesare pentru justificarea personala . Nu are importanta ce se intampla cu vehiculul,aspectul sesizat de dumneavoastra in care un agent constatator reproseaza unui conducator auto ca nu se face dovada cum au fost efectuati un anumit numar de kilometrii este o abordare neprofesionista a respectivului agent constatator si poate conduce-cel mult- la o suspectare de frauda.Nu se poate aplica o sanctiune in acest caz. Sub nicio forma nu trebuie sa faceti dovada kilometrilor parcursi de vehicul,atunci cand dumneavoastra v-ati aflat in repaus legal si dovediti acest fapt.O rezolvare "romaneasca" ar fi sa prezentati o copie a diagramelor celui care a condus in lipsa dumneavoastra dar va rog sa retineti ca nu aveti nicio obligatie in acest sens.
@iulianbelduganu0810 жыл бұрын
Multumesc mult pt raspuns.
@florinrobert72754 жыл бұрын
Foarte bine explicat
@troyetroye68349 жыл бұрын
Impecabil,de bine explicat Pentru unele intrebari,diferite de ce ati explicat aici,la ce adresa se poate,daca se poate? Un saludo!
@mihaig35799 жыл бұрын
cine te retine sa intrebi aici ? nu este nici o rusine, toti au inceput de undeva, si poate ca si altii vor avea de invatat !
@troyetroye68349 жыл бұрын
Bună, de moment vreau să întreb un lucru.De exemplu incep o nouă săptămână de lucru, duminică la ora 17h00,închei saptamana de lucru sâmbăta viitoare la orele14h.In teorie nici intro săptămână nu am mai mult de 6 discuri,avand in vedere ca săptămâna incepe luni la ora 0h00,si se termină duminică la ora 24h00.Un coleg susține că a făcut la fel si la amendat cum ca ar fi pus al 7 disc (duminică, luni,marți, miercuri, joi,vineri si sâmbătă ).Poate explicați despre cazul nostru un pic mai clar.Multumesc.
@CentrulConsultantaRutiera10 жыл бұрын
la minutul 15 se precizeaza ca repausul zilnic normal se poate reduce de trei ori " in saptamana" , corect este de trei ori "intre doua perioade de repaus saptamanal "....
@mihaig35799 жыл бұрын
citez: -corect este de trei ori "intre doua perioade de repaus saptamanal " incep saptamana luni la ora 07 dupa un reapaus saptamanal de 50 de ore, muncesc legal pana miercuri la ora 16 cand fac un repaus saptamanal redus de 25 de ore pana joi la ora 17, cand incep o noua saptamana de munca. -acum intrebare de 10 puncte ! de luni pana miercuri inclusiv am facut 3 (trei) repausuri zilnice reduse . conform definitiei din regulament de joi si pana duminica eu mai pot face inca trei repausuri zilnice reduse ! este legal sau ilegal tinand cont ca, la un control se foloseste "saptamana calendaristica" ?
@CentrulConsultantaRutiera9 жыл бұрын
+Mihai G Prevederile REG 561/06, articolul 8, aliniatul (4) clarifica acest aspect: Un conducător nu poate efectua mai mult de trei perioade de repaus zilnic reduse între două perioade de repaus săptămânal. Vorbim, deci, de un interval de timp delimitat de doua perioade de repaus saptamanal, fara legatura cu saptamana calendaristica. Acest aspect nu este interpretabil, iar un control are in vedere respectarea prevederilor legale. Exista alte reguli ce trebuie respectate in interiorul unei saptamani calendaristice. Va felicit pentru implicare si am apreciat comentariile dumneavoastra.
@CentrulConsultantaRutiera9 жыл бұрын
+Centrul Consultanta Rutiera Salutare Mihai G, cunoscutul si celebrul Gongy de pe soferii.ro. Abia acum te-am recunoscut. De fapt, maniera ta in a prezenta detaliat raspunsul m-a facut sa ma gandesc ca tu esti. Ok, nu stiu daca este vizibil raspunsul postat de mine, la alt video, asa ca-l reiau aici. Cred ca am inteles corect punctul de vedere al domnului Laszlo Soos ( care sustine ca este interzisa retragerea diagramei/cardului inainte de 24 ore de la introducerea acesteia) si punctul de vedere al tau, bunul meu prieten Mihai G.( este interzisa retragerea diagramei/cardului inainte de sfârșitul zilei de lucru - cu anumite exceptii). Personal cred ca aceasta speta nu trebuie sa ridice intrebari, fiind simpla si cunoscuta in domeniul nostru.Iata raspunsul: Mihai G. are dreptate, fara indoiala. Domnul Laszlo Soos confunda „ziua de lucru” cu „perioada de 24 ore”. Ziua de lucru este mai mica decat perioada de 24 ore, aceasta zi de lucru este marcata conform indicatiilor Regulamentului 165, art 34, aliniatul (7) “ Conducătorul auto introduce în tahograful digital simbolul țării unde își începe și cel al țării unde își încheie ziua de lucru.” Regulamentul 165, art 34, aliniatul (1) Conducătorii auto folosesc foi de înregistrare sau cardurile de conducător auto în fiecare zi în care conduc, începând din momentul în care preiau vehiculul. Foaia de înregistrare sau cardul de conducător auto nu se retrag înainte de sfârșitul zilei de lucru, decât în cazul în care retragerea foii sau a cardului respective este autorizată. Nicio foaie de înregistrare sau niciun card de conducător auto nu se folosește pentru a acoperi o perioadă mai lungă decât cea prevăzută. Regulamentul 165, introducere, punctul 8: „Ziua de lucru” începe în momentul în care conducătorul auto își activează tahograful după o perioadă de repaus săptămânal sau zilnic sau, în cazul în care repausul zilnic este divizat în perioade distincte, după o perioadă de repaus cu durata de cel puțin nouă ore. „Ziua de lucru” se încheie la începutul unei perioade de repaus zilnic sau, în cazul în care repausul zilnic este divizat în perioade distincte, la începutul perioadei de repaus de minimum nouă ore consecutive.
@mihaig35799 жыл бұрын
Domnule Adi cu tot respectul tin sa va contrazic in legatura cu cele 3 repausuri zilnice reduse intre doua repausuri saptamanale. Daca saptamana calendaristica se foloseste la un eventual control de ce ar face exceptie aceasta prevedere ??? Doar ca in regulament s-a folosit o alta exprimare ? Dupa parerea mea si aceasta prevedere a regulamentului se aplica exact ca si cele 2 X 10 ore de condus, si cele 56 de ore. Intre timp au mai aparut doua note de orientare dar nu si cele pe care le asteptam eu, sper ca totusi sa apara si alea cat de curand. (una referitoare la repausurile saptamanale reduse consecutive si una la aceste repausuri zilnice reduse) citez din manualul TRACE: -i) O săptămână înseamnă o „săptămână fixă”, și anume perioada cuprinsă între ora 00:00 a zilei de luni și ora 24:00 a zilei duminică (local). j) Aceasta se referă la timpul petrecut conducând, astfel cum este acesta înregistrat automat sau semiautomat de un tahograf utilizat în mod corect sau, după caz, manual. Trebuie remarcat faptul că, din cauza limitelor aparaturii digitale de înregistrare, aceasta poate fi diferită de durată efectivă de conducere (a se vedea nota de orientare nr. 4). k) Se acceptă ca această definiție să includă, de asemenea, conducerea auto dintre perioadele de repaus săptămânal și perioadele de repaus zilnic sau dintre două perioade de repaus săptămânal. asa ca exprimare din clip este reala si poate fi luata ca atare.
@crosca825 жыл бұрын
Am o nelamurire. Cate ore poate conduce un sofer in 24 de ore (o zi) exceptand acele pauze de 45 de minute si pauza zilnica ?!? Stima.
@bogdanpirieala46438 жыл бұрын
Buna , ce implica alt timp de activitati , se refera la timpul necesar acordat activitatiilor efectuate cu privire la incarcare respectiv descarcare a semiremorcii sau cuplare decuplare semiremorca ?
@CentrulConsultantaRutiera8 жыл бұрын
+Bogdan Pirieala Buna ziua, presupun ca va referiti la "alta munca", asa cu este definita de REG 165/06, cu trimitere la DIRECTIVA 2002/15/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI din 11 martie 2002 privind organizarea timpului de lucru al persoanelor care efectuează activități mobile de transport rutier „timp de lucru”: perioada de la începutul până la sfârșitul timpului de lucru, în timpul căruia lucrătorul mobil se află la postul său de lucru, la dispoziția angajatorului și în exercițiul funcțiilor sau activităților sale, adică: - perioada dedicată tuturor activităților de transport rutier. Aceste activități sunt, cu precădere, următoarele: (i) conducerea autovehiculului; (ii) încărcareași descărcarea; (iii) ajutorul acordat pasagerilor la urcarea și coborârea din vehicul; (iv) curățenia și întreținerea tehnică; (v) toate celelalte activități vizând asigurarea siguranței vehiculului, a încărcăturii sale și a pasagerilor sau îndeplinirea obligațiilor legale sau de reglementare direct legate de operațiunea de transport aflată în desfășurare, inclusiv supravegherea încărcării și descărcării, formalitățile administrative legate de poliție, vamă, serviciul de imigrare etc.; - perioadele de timp în care acesta nu poate dispune liber de timpul său și i se cere să fie la postul său de lucru, gata să întreprindă activitatea sa normală, îndeplinind anumite sarcini asociate serviciului, în special în timpul perioadelor când așteaptă să se facă încărcarea sau descărcarea, dacă durata previzibilă a acestora nu este cunoscută dinainte,și anume fie înaintea plecării fie chiar înaintea începerii efective a perioadei în chestiune, sau în condițiile generale negociate între partenerii sociali și în condițiile legislației statelor membre;
@bogdanpirieala46438 жыл бұрын
multumesc foarte frumos pt explicatie o zi cat mai placuta !!
@Sebastian-Florin5 жыл бұрын
Buna, referitor la recuperarea repausului saptamanal, cineva spunea ca se poate recupera pe parcursul intregii sapatamani in mod fractionat, lipind cate patru sau mai multe ore la repausul zilnic, in loc de 11 ore repaus zilnic sa faci 15 /16..ore de repaus iar cumulat la sfarsitul saptamanii sa iti dea totalul de ore necesare recuperarii repausului saptamanal. Se poate recupera asa, scrie in regulament? Dvs. explicati ff clar la finalul video, cum se recupereaza repauslul, orele trebuie lipite toate odată lânga un repaus zilnic sau săptămânal, maxim in a treia săptămână ! Multumesc anticipat.
@marinflorian594110 жыл бұрын
am si eu o nelamurire:pot conduce si eu prima sapt 45h si a doua tot 45h si daca repausurile saptamanale sunt mai mari trebuie justificat?va multumesc pentru clipul de mai sus si am inteles multe din el pt k sunt la inceput!
@CentrulConsultantaRutiera10 жыл бұрын
pare o intrebare simpla,insa raspunsul nu este atat de simplu...asa cum pare.Aceasta chestiune este atat de personal interpretata de fiecare dintre cei implicati( soferi sau autoritati de control) incat o sa postez un raspuns mai amplu,imediat ce am posibilitatea sa stau mai mult la calculator. Deci,revin cu un raspuns.
@marinflorian594110 жыл бұрын
Centrul Consultanta Rutiera ok multumesc
@CentrulConsultantaRutiera10 жыл бұрын
Va recomandam sa utilizati si site-ul www.soferii.ro unde o sa gasiti un colectiv extraordinar de bine pregatit format din conducatori auto ce va pot raspunde functie de practicile de control/prevederi legale.Acolo o sa gasiti un forum bine construit. Haideti sa intram in subiect, Certificatul de desfasurare a activitatii ( formularul de concediu,asa cum am observat ca este cunoscut de multa lume) este introdus prin Decizia 2007/230/CE modificata prin Decizia Comisiei Europene din 14 decembrie 2009,publicata in Jurnalul Oficial al UE L 330/80 . Aici se precizeaza : - inregistrarea tahografului este sursa principală de informații în cadrul controalelor în trafic. Lipsa înregistrărilor se poate justifica numai în cazurile în care înregistrarea tahografului, inclusiv introducerea de date manual, nu a fost posibilă din motive obiective. În astfel de cazuri trebuie elaborat un certificat care să confirme respectivele motive. -Formularul de certificat trebuie utilizat numai dacă, din motive tehnice obiective, prin înregistrarea tahografului nu se poate dovedi că s-au respectat dispozițiile Regulamentului (CE) nr. 561/2006. Totodata,Nota de Orientare 5 elaborata de Grupul de Lucru și aprobata de către un comitet compus din reprezentanți ai Comisiei CE, prevede: Formularul de certificat nu este necesar pentru activități care pot fi înregistrate de tahograf. Prima sursă de informații în cadrul controalelor rutiere este reprezentată de înregistrările efectuate de tahograf, iar absența înregistrărilor ar trebui să fie justificată printr-o atestare numai dacă înregistrările făcute de tahograf, inclusiv intrările efectuate manual, nu s-au putut realiza din motive obiective. Pe de altă parte, însă, nu se impune niciun fel de formular pentru perioadele obișnuite de repaus zilnic sau săptămânal. Astfel,functie de locul desfasurarii repausului saptamanal normal,din practica actului de control pe teritoriul UE, identificam urmatoarele situatii : 1. se efectueaza la domiciliul soferului sau la garajul/sediul societatii 2. se efectueaza departe de locatiile indicate la 1 1. Legal este suficienta inregistrarea aparatului tahograf sau introducerea/inscrierea de date manual, fara limita de timp. PRACTICA DE CONTROL: se accepta un repaus saptamanal normal+ recuperare , deci un 45h+21 h = 66 h efectuate cu tahograf/inregistrari manuale. Daca este mai mare, anumite autoritati de control (Ungaria,Spania) au cerut existenta unui Certificat de activitati ( pentru intreg repausul). La tahograful analogic,doua variante trebuie luate in calcul : - prelucrare manuala pe spatele diagramelor. - certificat de activitati. 2.TAHOGRAF DIGITAL : se accepta un repaus saptamanal normal+ recuperare , deci un 45h+21 h = 66 h fara o manipulare, apoi se cere efectuarea unei manipulari ( inceput/sfarsit program-simbol tara) la fiecare 24 ore,pentru a se face dovada prezentei la bordul vehiculului. Exceptie Franta/Belgia,unde nu se mai accepta efectuarea repausului saptamanal normal la cabina. TAHOGRAF ANALOG : se schimba diagrama la fiecare 24 ore, fara limita de zile. Exceptie Franta,unde nu se mai accepta efectuarea repausului saptamanal normal la cabina.In acest caz (Franta/Belgia)se face o prelucrare manuala a repausului spatamanal,pe spatele diagramei.Se prezinta si tichet hotel/motel...etc CONCLUZIE : Observati ca exista o diferenta intre prevederile legale si practicile de control. Observati ca exista o diferenta in inregistrarea repausului saptamanal functie de locul efectuarii. Daca este efectuat la domiciliu/sediu facem introducere/prelucrare manual,sau se lasa cardul tahograf in aparatul tahograf, pentru perioade de pana la 66 ore (sau chiar mai mult, dar nu recomandam sa se utilizeze pentru perioade mai mari de 3-4 zile).Un Certificat de activitati se utilizeaza pentru perioade indelungate. Daca ne aflam departe de domiciliu/sediu, suntem in imposibilitatea utilizarii unui Certificat de activitati,legislatia nationala interzicand ca acest document sa se transmita pe fax/electronic, deci dovada repausului saptamanal se poate face doar prin utilizarea aparatului tahograf sau introducerea/prelucrarea de date manual.Ca si particularitate in acest caz, manipulam aparatul tahograf periodic ( cel putin la fiecare 24h) pentru a face dovada existentei soferului la cabina.In cazul tahografului analog este evidenta prezenta soferului la cabina atata timp cat diagramele se schimba regulamentar.
@marinflorian594110 жыл бұрын
Centrul Consultanta Rutiera ms mult
@wearen000kasper6 жыл бұрын
Dupa 6 ore de la inceperea programului indiferet ca conducem sau facem alte activitati nu trebuie sa facem o pauza de 45 min minim?
@101miel10 жыл бұрын
Va multumesc pentru prezentarea amanuntita. As dori sa ma lamuriti asupra unor nelamuriri. 1.Este legal sa se faca pauza de 9 ore dupa un program de condus de 10 ore? ( prezentarea dvs spune ca da, dar soferii cu care m-am consultat sustin ca nu) 2. De cate ori se poate prelungii programul de munca la 15 ore intr-o saptamana? (acest aspect nu este mentionat in prezentare, eu stiu ca s-ar putea de 2 ori dar am auzit si pareri care ar sustine ca se poate si in fiecare zi atata timp cat este urmat de o pauza de odihna de 11 ore. Va multumesc anticipat.
@CentrulConsultantaRutiera10 жыл бұрын
Va recomandam sa utilizati si site-ul www.soferii.ro unde o sa gasiti un colectiv extraordinar de bine pregatit format din conducatori auto ce va pot raspunde functie de practicile de control/prevederi legale.Acolo o sa gasiti un forum bine construit. Referitor la intrebarile dumneavoastra : 1.Da, este legal.Soferii care au spus ca nu se poate nu au dreptate.Am intalnit in nenumarate cazuri aceasta parere eronata.Sunt situatii in care se introduc restrictii/reguli pentru perioade limitate de timp in cazul unor conditii meteo extreme (mai ales in Spania/Franta).Atunci se poate intalni o astfel de regula insa are un caracter temporar si se adreseaza celor care tranziteaza zona respectiva. 2.In prezentrea video se face referire la repausul zilnic.Din durata de 24 ore se scade repausul zilnic obligatoriu,astfel se ajunge la aceste programe de lucru de 13 sau 15 ore. Avem urmatoarele posibilitati legale: A. se doreste efectuarea unui repaus zilnic normal,de cel putin 11 ore.Acesta se poate face zilnic,fiind unul normal. ZILNIC 24 ore minus 11 ore = 13 ore B.se doreste fragmentarea repausului zilnic, se poate fragmenta in 2 parti, prima de cel putin 3 ore si a doua de cel putin 9 ore. Acesta se poate face zilnic,fiind unul normal. ZILNIC 24 ore minus 9 ore = 15 ore, dar in interiorul acestor 15 ore se gaseste un repaus de cel putin 3 ore. C.se doreste efectuarea unui repaus zilnic redus la cel mult 9 ore. Acesta se poate face de trei ori intre doua perioade de repaus saptamanal,reprezentand o exceptie. DE 3 ORI( intre 2 perioade de repaus saptamanal) 24 ore minus 9 ore = 15 ore Va doresc DRUMURI BUNE CECOR
@101miel10 жыл бұрын
Centrul Consultanta Rutiera Va multumesc.
@ionion43099 жыл бұрын
Serghei Florin Multumim pentru explicatii , foarte utile !!! Am si eu 2 intrebari : 1 = inaltime maxima autorizata . 2 = in legatura cu ultima lege din 02-03-2015 privind foile de "concediu" ce ne puteti spune ? Nu mai sant valabile ??? O explicatie mai pe intelesul tuturor ne-ar ajuta foarte mult . Va multumesc
@ionion43099 жыл бұрын
Centrul Consultanta Rutiera Multumim pentru explicatii , foarte utile !!! Am si eu 2 intrebari : 1 = inaltime maxima autorizata . 2 = in legatura cu ultima lege din 02-03-2015 privind foile de "concediu" ce ne puteti spune ? Nu mai sant valabile ??? O explicatie mai pe intelesul tuturor ne-ar ajuta foarte mult . Va multumesc
@CentrulConsultantaRutiera9 жыл бұрын
Ion Ion Multumim pentru cuvintele pozitive.Referitor la intrebarile dumneavoastra : 1.Inaltimea maxim admisa, dupa cum precizeaza OG 43/97 in Anexa 2, punctul 1.3, este de 4,00 m 2.Ca sa sintetizez, referitor la certificatele de desfasurare a activitatii, mult zgomot pentru nimic...Adica, intrarea in vigoare a REG (CE) 165/2014 nu aduce un element de noutate in domeniu, referitor la utilizarea acestor certificate(formulare).Prevederea cuprinsa la art 34,alin (3), respectiv : a fost interpretata in exces de neprofesionisti. Daca cititi cu atentie, sensul corect este ca inspectorii sa nu solicite acest certificat, nu ca soferii sa nu-l prezinte. Altfel spus, daca dumneavoastra in calitate de conducator auto prezentati o prelucrare/introducere manuala ( diagrama sau card ) inspectorul trebuie sa o considere suficienta, deci sa nu ceara SI un certificat de desfasurare a activitatii. Aceasta prevedere era deja mentionata in Decizia Comisiei 2009/959/UE cat si in Nota de Orientare 5 emisa de CE. Constatam ca niciun element de noutate nu este introdus.Zvonul cum ca acest certificat nu mai este legal (!!!!) este pornit dintr-o greseala de interpretare care a gasit un mediu propice sa se propage. Se foloseste,este valid,este legal,este permis. In conditiile legale,ca si pana acum.
@cristianmihaidragan46018 жыл бұрын
Referitor la al patrulea exemplu de program zilnic pe care l-ati prezentat la minutul 43:20 al videoclipului...cred ca e eronat!! Acesta are 7 ore, iar conform Directivei 2002/15/CE "Persoanele care efectueaza activitati mobile de transport rutier nu lucreaza in nici o situatie mai mult de sase ore consecutive fara a face o pauza.Timpul de lucru se intrerupe cu o pauza de cel putin 30 de minute, daca orele de lucru totalizeaza intre sase si noua ore, si de cel putin 45 de minute, daca orele de lucru totalizeaza peste noua ore."
@CentrulConsultantaRutiera8 жыл бұрын
+cristi dragan Este mai mult de discutat in legatura cu prevederile legale cu referire la organizarea timpului de munca al persoanelor care efectueaza activitaţi mobile de transport rutier. Nu deschidem o discutie atat de ampla in acest moment. Ca si instrument normativ „directiva” face parte din dreptul secundar al UE. Directiva le impune țărilor UE să atingă un anumit rezultat, dar le lasă libertatea de a alege cum il vor atinge. Odată adoptată la nivelul UE, directiva este transpusă apoi de țările UE in legislația lor națională in vederea aplicării. De exemplu, directiva privind organizarea timpului de lucru stabilește perioade de odihnă obligatorii și o limită privind timpul de lucru săptămanal autorizat in UE. Rămane insă la latitudinea fiecărei țări să-și elaboreze propriile legi pentru a determina modul de aplicare a acestor norme. Romania a considerat oportun sa transpuna Directiva 2002/15/CE prin HG 38 din 16 ianuarie 2008, care la articolul 5 prevede “Persoanele care efectueaza activitaţi mobile de transport rutier pot lucra cel mult 6 ore consecutive fara pauza.” iar la articolul 3, aliniatul (2) spune ca ”….perioadele de disponibilitate nu fac parte din timpul de lucru.” Pe cale de consecinta, exemplul la care faceti referire este corect.
@cristianmihaidragan46018 жыл бұрын
+Centrul Consultanta Rutiera Multumesc pentru raspuns! E bine de stiut,insa, si care tari au transpus-o mot-a-mot si sanctioneaza nerespectarea ei!!
@bogdanpatras32315 жыл бұрын
Am început programul joi . Joi pauza 9 ore Vineri pauza 9ore Sâmbătă pauza 9ore Duminică pauză 11ore Luni si marti nu mi-a mai dat voie tahograful sa fac pauză de 9 ore. Asa ca aberati. Tot asa am patit si cu condusul la 10 ore . Asa ca aberati.
@bogdanpatras32315 жыл бұрын
Tahograful ia in calcul doar perioada de condus si de odihnă intre 2 perioade de repaus saptamale
@sergheimolodoi41728 жыл бұрын
Va multumesc mult!!
@traficant1de1sosete2 жыл бұрын
Am si eu o întrebare! Sa apunem ca încep programul luni la 7 dimineața, ma duc in 6 programe săptămânale, duninica la 7 dimineața ma pun pe pauza de 24 pana luni la 7,in saptamna 2 cand trebuie sa ma opresc corect pentru pauza săptămânala de 45 de ore? Teoretic ar trebuii sa ma opresc sâmbăta la ora 10 dimineața! Este corect sa te oprești duminica la 7 dimineața, daca te oprești duminica la 7, practic pe o perioada de 2 săptămâni (14 zile) tu ai doua pauze de 24 deoarece te duci cu pauza de 45in a 15-a zi... Poate explica cineva clar?
@viodol9 жыл бұрын
O intrebare scurta: Daca nu am indeplinit "Programul saptamanal de odihna" numai cu 1 ora (in loc de 45 ore am facut pauza 44 ore), trebuie sa recuperez 1 ora sau se considera pauza de 24 ore si trebuie sa recuperez 21 ore? Multumesc!
@CentrulConsultantaRutiera9 жыл бұрын
+Viodol Citez din REG 561/06, art.4 litera „h”si art.8(6) : „perioadă de repaus săptămânal normală”: orice perioadă de repaus de cel puțin patruzeci și cinci de ore; iar „perioadă de repaus săptămânal redusă”: orice perioadă de repaus de mai puțin de patruzeci și cinci de ore, care poate fi redusă la minimum douăzeci și patru de ore consecutive. Reducerea se compensează cu o perioadă de repaus echivalentă luată în bloc, înainte de sfârșitul celei de-a treia săptămâni care urmează săptămânii în discuție. Concluzie: orice repaus mai mic de 45 ore ( indiferent cu cat, chiar si cu o ora ca in exemplul dumneavoastra)dar mai mare decat 24 ore se considera un repaus saptamanal REDUS. Compensarea se face cu o perioada de repaus echivalenta cu reducerea. Daca am facut mai putin cu 1 ora - recuperez 1 ora, daca am facut mai putin cu 2 ore - recuperez 2 ore…..si asa mai departe….Nu este obligatoriu a se recupera 21 ore in orice situatie. Doar in cazul in care reducerea este de 21 ore, respectiv repausul saptamanal a fost de 24 ore. Raspunsul pentru dumneavoastra este: se considera un repaus saptamanal redus si aveti de recuperat 1 ora. CECOR va doreste sa aveti drumuri bune!
@viodol9 жыл бұрын
+Centrul Consultanta Rutiera Inca o data... Multumesc! Toate cele bune!
@PartyClatita6 жыл бұрын
Ma intreb daca mai sunt valabile toate aceste perioade de conducere.
@verdemugurel4mai3 жыл бұрын
Bineînțeles
@sergheimolodoi41728 жыл бұрын
spuneti va rog,in alta tara se poate de scos cardul pentru pauza saptaminala de 45 de ore.
@CentrulConsultantaRutiera8 жыл бұрын
Da, este permis. Si in Romania, nu doar in afara acesteia.
@litsa050710 жыл бұрын
buna ziua.am fost in concediu,am scrisoare de la ora 10, cind trebue sa bag cardu in tahograf pentru a incepe programul de lucru?
@CentrulConsultantaRutiera10 жыл бұрын
Simplu ar fi la ora 10:00. Astfel nu mai este necesara operatiunea de introducere de date manual in memoria cardului tahograf apartinand conducatorului auto.
@CentrulConsultantaRutiera10 жыл бұрын
Raspunsul anterior este valabil daca perioada inscrisa in interiorul Certificatului de Activitati este pana la ora 10:00. Si nu de la ora 10:00. In general, introducem card tahograf/diagrama atunci cand se termina intervalul mentionat in Certificatul de Activitati.
@liviuleviu558 жыл бұрын
Întrebarea se referă la condusul de 10 ore în programul normal de 13 ore. dacă am într-o săptămână aceasta situație de două ori mai pot beneficia de 3 programe de 15 ore în care sa pot conduce 9 ore și respectiv sa am pauze reduse la 9 ore?
@CentrulConsultantaRutiera8 жыл бұрын
Da, puteti. Nu este o legatura intre cresterea conducerii zilnice si diminuarea repausului zilnic. Cele 10 ore de conducere se pot efectua si in ziua de lucru care are o durata de cel mult 15 ore la fel de corect cum se pot face si in ziua de lucru de 13 ore. Dumneavoastra faceti referire la doua exceptii, respectiv prelungirea conducerii zilnice la maxim 10 ore (de cel mult doua ori pe parcursul saptamanii, conform art. 6(1) din Reg 561/06) si reducerea repausului zilnic la cel putin 9 ore (cel mult trei perioade de repaus zilnic reduse între două perioade de repaus săptămânal, conform art. 8(2)(4) din Reg 561/06) Urmariti sa nu cresteti conducerea zilnica (la cel mult 10 ore) mai mult de doua ori in saptamana calendaristica, iar repausul zilnic sa nu-l reduceti de mai mult de 3 ori ( la cel putin 9 ore) intre doua perioade de repaus saptamanal. Daca in cele 15 ore din ziua de lucru efectuati un repaus de 3 ore, si incheiati cele 15 ore de activitati cu un repaus de 9 ore, atunci cele doua fragmente de 3+9 (in aceasta ordine) reprezinta un repaus zilnic normal, deci nu consuma din cele 3 exceptii ale repausului zilnic. Va doresc sa calatoriti cu spor! CECOR
@scott4496 жыл бұрын
Bun clipul, dar mai trebuie. De ex: pauza de 30 de min dupa 6 ore de munca, indiferent daca s-a condus sau nu; cele 15 min de la inceputul programului, care acum s-au modificat la 5 min in UK; timpul total de lucru de 15 ore pe zi, indiferent de cat s-a condus; daca se ia ora suplimentara si se conduce 1 min se considera o ora intreaga ; mai multe exemple practice cu timpi fractionati !!!
@AdrianIlieLucian8 жыл бұрын
, dar dacă schimbam cardul de pe un camion pe altul in aceiași zi , închidem programul pe primul și-l deschidem din nou pe al doilea ???? după care la sfârșitul celor 9 ore sau 10 de condus i-l vom Închide din nou pe cel deal doilea camion????
@CentrulConsultantaRutiera8 жыл бұрын
Obligatia de a introduce in tahograful digital simbolul tarii, la un anumit moment, este precizat in Regulamentul 165/2014, articolul 34, aliniatul (7), care precizeaza: Conducătorul auto introduce în tahograful digital simbolul țării unde își începe și cel al țării unde își încheie ziua de lucru. Daca pe parcursul unei zile de lucru utilizati mai multe autovehicule, nu aveti obligatia sa introduceti un simbol de tara in momentul schimbarii acestora. Probabil cunoasteti ca si in cazul utilizarii aparatelor tahograf analogice, unde se folosesc diagrame nu se precizeaza localitatea unde va aflati cand schimbati vehiculul.
@TechnicalsGuider9 жыл бұрын
va rog frumos sa-mi spuneti si mie in cazul in care conduc in Europa, pauzele saptamanale se respecta la fel? mi-a spus cineva ca se pot conduce 12 zile neintrerupt cu o pauza obligatorie de 4 zile. se poate?
@CentrulConsultantaRutiera9 жыл бұрын
pavel bogdan Da, se poate. Insa DOAR pentru serviciu ocazional de transport internațional de persoane, in anumite conditii (vezi art 6a din REG 561/2006) se poate amâna perioada de repaus săptămânal cu cel mult 12 perioade consecutive de 24 de ore care urmează unei perioade de repaus săptămânal precedente.Conditiile sunt : (a) serviciul durează cel puțin 24 de ore consecutive într-un stat membru sau o țară terță în care se aplică prezentul regulament, alta decât cel/cea în care a început serviciul; (b) după utilizarea derogării, conducătorul auto ia: (i) fie două perioade de repaus săptămânal normale; (ii) fie o perioadă de repaus săptămânal normală și o perioadă de repaus săptămânal redusă de cel puțin 24 de ore. Cu toate acestea, reducerea se compensează cu o perioadă de repaus echivalentă luată în bloc înainte de sfârșitul celei de-a treia săptămâni care urmează sfârșitului perioadei de derogare;(c) după 1 ianuarie 2014, vehiculul este echipat cu aparatură de înregistrare în conformitate cu dispozițiile din anexa IB la Regulamentul (CEE) nr. 3821/85(vezi REG 165/2014); și (d) după 1 ianuarie 2014, în cazul în care perioada de conducere este cuprinsă între orele 22.00 și 6.00, vehiculul este condus de mai mulți conducători auto sau perioada de conducere menționată la articolul 7 se reduce la trei ore.
@TechnicalsGuider9 жыл бұрын
Va mulțumesc!
@crivamobil8 жыл бұрын
Buna. Am o intrebare, mai bine zis o situatie. Ex. Vineri am ajuns la parcare si am pus pe PAT, luni dimineata incep ziua de munca la ora 8. Conduc 2 ore si ajung la descarcat. Stau pe Ciocanele 1 ora. Dupa ma suna de la firma si imi spune ca sa plec la o parcare, pentru ca pe marti dimineata la ora 6 am o incarcare. Deci mai conduc 1 ora. Si pun iar pe PAT. la ora 12 Deci timpul total de munca in aceasta zi a fost de 4 ore. Cand legal pot incepe o alta zi de munca? Marti la ora 8 sau dupa 11 ore de repaus zilnic? Multumim.
@CentrulConsultantaRutiera8 жыл бұрын
Buna seara, Pentru ziua de luni, pana la ora 23:00, inca mai puteti lucra. Pentru ca nu mai exista o alta comanda de transport, sunteti nevoit sa incheiati ziua de lucru, la ora 12, urmand sa fiti anuntat cand aveti urmatoarea cursa. Dupa un repaus zilnic redus (deci de cel putin 9 ore - dar mai mic decat 11 ore) sau unul normal (deci de cel putin 11 ore) puteti sa incepeti o noua zi de lucru. Deci, luni seara, incepand cu ora 21, puteti incepe - atunci cand doriti - o noua zi de lucru. Va doresc drumuri excelente!
@crivamobil8 жыл бұрын
Centrul Consultanta Rutiera Merci mult. Deci orice repaus de minim 9 ore, imi permite legal de a incepe o noua zi de munca, indiferent la ce ora am inceput ziua precedenta?
@CentrulConsultantaRutiera8 жыл бұрын
Aproximativ corect ce spuneti. Cu mentiunea ca nu "orice repaus de minim 9 ore", corect fiind orice repaus zilnic legal, de 9 sau 11, functie de dinamica saptamanii de lucru pentru ca puteti efectua doar 3 repausuri zilnice reduse (alea de 9 ore) in saptamana de lucru, restul fiind de 11...
@liviuleviu558 жыл бұрын
Mulțumesc frumos
@TechnicalsGuider7 жыл бұрын
Intr-o zi normala de lucru am inchis programul de lucru mai devreme. Am fost nevoit sa deschid alt program de lucru la cererea sefului. Am procedat corect? Mentionez faptul ca nu am depasit orele legale de condus din ziua respectiva. Altfel spus: pot inchide/deschide mai mult de un program in acelasi interval orar legal de lucru?
@CentrulConsultantaRutiera7 жыл бұрын
Da, este corect!
@TechnicalsGuider7 жыл бұрын
Va multumesc mult!
@sergheimolodoi41728 жыл бұрын
Buna ziua,spuneti va rog daca incep lucru simbata la ora 13 pina cind pot lucrat ca sa-mi fac pauza saptaminala? multumesc.
@CentrulConsultantaRutiera8 жыл бұрын
vineri, ora 13
@mullertransportsrl351410 жыл бұрын
Buna Ziua! Mai am doua intrebari: 1.Cum se procedeaza cu tahograful digital(ce trebuie setat) in momentul in care pauza normala de somn de 11 ore trebuie intrerupta pentru a efectua operatiunile de urcare si de coborare de pe feribot?Se seteaza feribot inainte sau dupa urcare?Cum se dovedeste ca pe perioada de pe feribot s-a dispus de cuseta? 2.Am in exploatare abia din acest an camion cu tahograf digital si un sofer nou dar cu experienta mi-a spus de cateva ori,ca nu poate sa mai miste camionul(desi mai avea timp de conducere disponibil si de asemenea nu depasea cele 13 sau 15 ore de la inceperea programului de lucru) intrucat a "inchis" programul din acea zi! Exista o prevedere legala care sa prevada inchiderea programului pentru ca eu la cursul de coordonator de transport nu am auzit asa ceva?Trebuie ca soferul sa efectueze zilnic o astfel de operatiune sau este ceva invatat prin parcari din folclorul soferesc? Va multumesc!
@CentrulConsultantaRutiera10 жыл бұрын
Domnule Edi Ciligeanu,cu putina intarziere va raspundem astfel: 1.Dupa cum reglementeaza REG 561/06, art 9, aliniatul(1), perioada de repaus zilnic normala se poate intrerupe( nu scurta,doar intrerupe) de doua ori cel mult de alte activitati ce nu pot depasi (insumat cele doua intrruperi) o ora. Nu se seteaza "FERRY" decat dupa urcarea pe feribot.Pe tot timpul cat stati pe feribot aceasta functie ramane activa,oricum nu puteti sa o dezactivati din meniul aparatului tahograf, se iese din "FERRY" in momentul cand vehiculul se misca ( fara interventia soferului). Deci, odata urcat pe feribot,dupa parcarea vehiculului, activati functia "FERRY".Cand incepeti debarcarea, va deplasati pur si simplu,tahograful iese singur din aceasta functie. Pentru a face dovada cusetei existente pe feribot, aveti tichetul de calatorie. 2.Colegul dumneavoastra greseste, introducerea simbolului de tara la finalul unui program de lucru nu constituie o restrictie de a deschide un alt program, atat timp cat se respecta celelalte reguli. Practic se exagereaza prevederile legale, de multe ori,atunci cand exista dubii in cunoastere.REG 3821/85, art 15, punctul 5a , obliga introducerea simbolului de tara atunci cand incepi/termini serviciul zilnic, si nu invers (cum gresit se interpreteaza),respectiv introducerea simbolului de tara obliga la un inceput/sfarsit de serviciu zilnic.Ca sa concluzionez, Regulamentul spune sa introduci simbol de tara cand incepi/termini si NU sa incepi/termini cand ai introdus simbol de tara. Este o diferenta. Va multumesc pentru increderea de a pune aceste intrebari catre noi,cu respect.
@DavidHanson36510 жыл бұрын
cum trebue sa procedez, daca mai am 10 minute pana ce ajung acasa,dar am completat cele 9-10 ore de condus pe tachograf?
@CentrulConsultantaRutiera10 жыл бұрын
Din pacate nu pot acorda un sfat cu privire practici incorecte ce pot rezolva aceasta chestiune. Pot raspunde doar utilizand variantele legale. În cazul în care limita conducerii zilnice a fost încălcată, aceasta constituie de fiecare dată o încălcare. Depășirea limitei cu: - până la o oră constituie o încălcare minoră - mai mult de o oră, însă mai puțin de două ore constituie o încălcare gravă - mai mult de două ore constituie o încălcare foarte gravă Este adevarat ca o epuizare a timpului de conducere (sau perioadei de lucru) foarte aproape de punctul terminal conduce la o "fortare" a acestor perioade.Tot asa de adevarat este ca o mare parte a accidentelor grave de circulatie se produc exact in aceste perioade, aproape de domiciliu/garaj, cand apare o relaxare.Nu exista o derogare legala pentru asemenea situatii, doar daca o alta derogare devine subsecventa acesteia ( asa cum indica art 12 din REG 561). Practicile internationale de inspectie si control nu permit astfel de incalcari.
@DavidHanson36510 жыл бұрын
Ok, multumesc pentru raspuns.
@patrickrubio272710 жыл бұрын
doamna elena popa si mie personal mi s-a intimplat sa ramin cu programul de 10 ore de conducere consumat si mai aveam 10 minute pina sa ajung acasa sau la baza la garaj................dar asta este a trebuit sa opresc camionul la 10 minute de casa mea deoarece un mai aveam dreptul de condus din causa orelor cosumate de 10 ore legale......nu pot fi 10 ore si 10 minute de condus la o perioada de 24 de ore este ilegal asa ceva si se sanctioneaza conform legii...........deci atentie mare !!!!
@dincacosty52769 жыл бұрын
Centrul Consultanta Rutiera Domnule "specialist,in astfel de cauaza pe langa art12 din reg 561 mai sunt si prevederile notei de orientare 1.
@CentrulConsultantaRutiera9 жыл бұрын
Dinca Costy Situatiile la care face referire Nota de Orientare 1 emisa de Curtea Europeană de Justiție, cauza C-235/94, face referire la " situațiile în care există dificultăți ieșite din comun, independente de dorința conducătorului auto și care aparent nu pot fi evitate sau anticipate".Este suficient de clar....
@liviuleviu558 жыл бұрын
Bună ziua, o întrebare aș avea : dacă conduc 10 ore de doua ori într-o săptămână de fiecare dată în perioada de 13 ore tot îmi rămân 3 pauze reduse de 9?
@CentrulConsultantaRutiera8 жыл бұрын
Ne cerem scuze dar nu intelegem intrebarea. Va rog sa reformulati, si o sa va raspundem cu placere.
@gabitugui70419 жыл бұрын
buna ziua, daca incep ziua de lucru la ora 5, conduc 3-4 ore in reprize de 40 min pana pe la ora 16. dupa aceia pauza de 1 ora. pe la ora 21 mai fac o cursa de 3 ore. programul il termin pe la ora 23-24. a doua zi pot incepe programul la ora 10? dupa tutorial da, dar alti colegi spun ca programul de lucru sa nu depaseasca 24 ore (adica condus+ repaus zilnic). cum este corect?
@JohnJohn-cy5pt Жыл бұрын
Ai aflat deja,nu i corect asa Intr un arc de 24h trebuie sa faci minim 9h repaus fara întreruperi,plus pauzele intre orele de condus.
@SpeedDaemon39 жыл бұрын
Am o intrebare, daca incep luni la 5 dimineata programul, ca sa mi se considere pauza de 45 de ore la sfarsitul saptamanii, trebuie sa o efectuez in 168 de ore (o saptamana) de la clipa in care am incheiat ultimul repaus saptamanal? Daca eu de exemplu ma pun pe pauza sambata la 8 apuc sa fac 45 de ore pana luni la 5 din nou, dar daca ma pun pe pauza la sambata la 9 ar fi incorect deoarece apuc sa fac doar 44 de ore pana luni la 5 si chiar daca as incepe programul la 6 luni pauza se considera tot 44? Iar in functie de saptamana calendaristica at spus ca se adauga timpul din adaoua saptamana oricarei dintre saptamani.
@adolfbaciu34117 жыл бұрын
daca incepi luni la 05.00 saptamana se termina duminica la 05.00 pauza de sfarsit de saptamana nu are de a face cu ora utc
@cristi64478 жыл бұрын
buna ziua .am o intrebare dupa ce am condus 10 ore sunt obligat sa fac pauza normal de 11 ore sau 3 + 9.sau pot doar o pauza redusa de 9 ore
@CentrulConsultantaRutiera8 жыл бұрын
Este legal 9 ore, daca nu au fost deja efectuate trei astfel de repausuri zilnice reduse de la ultimul repaus saptamanal.
@danielstan13239 жыл бұрын
Îmi spune și mie cineva de câte ori ...poți sa mergi în 15 ore de lucru săptămânal. ..???
@CentrulConsultantaRutiera9 жыл бұрын
+Daniel Stan Prevederile REG 561/06, articolul 8, aliniatul (4) clarifica acest aspect: Un conducător nu poate efectua mai mult de trei perioade de repaus zilnic reduse între două perioade de repaus săptămânal. Rezulta, din scaderea 24H minus 9H = 15 ore, de 3 ori intre doua perioade de repaus saptamanal. Luam in considerare si prevederile art 4, litera g) care spune ca perioada de repaus zilnic normală poate fi luată în două tranșe, din care prima trebuie să fie o perioadă neîntreruptă de cel puțin trei ore și a doua, o perioadă neîntreruptă de cel puțin nouă ore; si ajungem la urmatorul raspuns: - DOAR program de 15 ore, fara un repaus de 3 ore inclus in acesta, de 3 ori între două perioade de repaus săptămânal. - Program de 15 ore, CU un repaus de 3 ore inclus in acesta, de oricate ori doriti.
@bestibestbestibest43213 жыл бұрын
la minutul -12:17 ca se mai poate incepe alt program in 24 de ore alte lucruri va contrazic...eu de ex nu ma pricep prea bine dar toata lumea daca explica are dreptate...logica ar fii buna...dar si pentru varianta ca daca se incepe programul la orele 00:00 si doreste sa se ia o pauza zilnica redusa de ex programul de odihna sa nu inceapa mai tarziu de ora 15:00.....sau daca se doreste un program normal de odihna de 11h sa nu se ia mai tarziu de ora 13:00...eeee acum vine intrebarea...care este raspunsul corect pana la urma pentru urmaritorii si cititorii dmv sau ai altor interlocutori care dupa care vad sunt atatea tertipluri de n ai sa vezi
@mettafix8 жыл бұрын
am 6 ore jumate de pauza si vine politia la mine si imi spune sa plec ,si eu plec ,am voie sa ma deplasez ? si daca da cat am voie sa mai conduc? pana gasesc o parcare ,,
@sergiuhorvath95387 жыл бұрын
ai foat in par are in ungaria lajosmije ?
@Mr2fastcars10 жыл бұрын
am si eu o intrebare unde se gasesc de cumparat dvd de la dv. ?
@CentrulConsultantaRutiera10 жыл бұрын
trimitem gratuit,comunicati adresa Scuze de intarziere
@mullertransportsrl35149 жыл бұрын
Buna Ziua! Avem un caz special la transportul cu feribotul ; un sofer nou ne-a atras atentia ca in opinia lui procedam gresit,refuzand indicatiile coordonatorului de transport.Astfel,la o deplasare din DK-Copenhaga spre D-Berlin am avut rezervare la feribotul firmei Scandlines care face cursa DK-Gedser - D-Rostock, cursa care dureaza aproximativ doua ore.Astfel soferul a ajuns in portul de plecare la orele 17.00 unde a intrat in pauza.Apoi,dupa 8 ore de asteptare a trebuit sa urce pe feribot,dupa care la ora 03.30 dimineata s-a oprit in D continuand pauza inceputa la orele 17.00.In loc sa respecte indicatiile coordonatorului de transport si sa plece in cursa la ora 05 dimineata(11 ore plus o ora urcare+coborare) soferul a stationat 9 ore dupa coborarea de pe feribot plecand in cursa la ora 12.30, motivand ca in regulament se specifica in clar ca trebuie sa aiba la dispozitie pe perioada deplasarii cu trenul sau feribotul cuseta.La cererea adresata Scandlines ni s-a raspuns ca datorita duratei de deplasare reduse a feribotului de doar 2 ore,nu se pun la dispozitie soferilor cusete ci o camera speciala numita "lounge" dotata cu fotolii,TV,etc in care se pot relaxa pe durata drumului.Doresc sa mentionez ca am avut controale de la BAG si politia Daneza inainte de aceasta discutii,la alti soferi care au respectat indicatiile coordonatorului de transport privind intreruperea pauzei si nu am avut nici o problema.Este corect asa cum a interpretat acest sofer regulamentul sau a facut o interpretare gresita? Va multumesc anticipat!
@CentrulConsultantaRutiera9 жыл бұрын
+Edi Cirligeanu VARIANTA 1 - Prevederea legala este in favoarea motivatiei invocata de conducatorul auto. Regulamentul 561/06,articolul 9:Prin derogare de la articolul 8, atunci când un conducător auto însoțește un vehicul transportat cu feribotul sau cu trenul și efectuează în același timp o perioadă de repaus zilnic normală, această perioadă poate fi întreruptă de două ori cel mult de alte activități a căror durată nu depășește o oră. Pe parcursul acestei perioade de repaus zilnic normală, conducătorul auto are acces la o cușetă. Pentru a verifica respectarea în detaliu a derogării, agenții de control au obligatia sa identifice perioada de repaus zilnic întreruptă și sa verifice ca durata cumulată a acesteia să nu depășească o oră și ca toate componentele perioadelor de repaus zilnic întrerupte să constituie împreună o perioadă de repaus zilnic normală. De asemenea, agenții de control trebuie să solicite prezentarea unui bilet de tren sau de feribot care să ateste validitatea derogării, deși aceștia trebuie să fie conștienți de faptul că biletele nu sunt întotdeauna emise de companiile de feribot. În cazul în care aceste condiții nu sunt îndeplinite, înseamnă că a fost încălcată perioada de repaus zilnic, iar aceasta continuă până este luată o perioadă de repaus zilnic corespunzătoare. VARIANTA 2 - CUTUMA (Normă de drept nescrisă, adoptată prin tradiție) Asa cum spuneti si dumneavoastra, in practica, de nenumarate ori, nu se aplica sanctiuni in aceste cazuri cu toate ca DIRECTIVA 2002/15/CE, pentru situatia in care conducatorul auto nu are acces la o cuseta, indica la articolul 3, litera b) ce activitate se desfasoara: În special aceste perioade de disponibilitate includ perioadele în timpul cărora lucrătorul mobil însoțește un vehicul care este transportat cu feribotul sau cu trenul, precum și perioadele de așteptare la graniță și cele datorate interdicțiilor de circulație.Si Regulamentul 561/06 este clar in redactarea conditiilor in care se poate beneficia de aceasta derogare, respectiv posibilitatea de acces la o cuseta…. De ce exista cazuri in care nu se aplica sanctiuni? Definitia „disponibilitatii” unde se precizeaza (vezi Directiva 2002/15/CE art 3, lit.b) ca este intervalul de timp in care conducatorului auto nu i se cere să rămână la postul său de lucru, dar trebuie să fie disponibil pentru a relua conducerea vehiculului, dupa o perioada de timp cunoscuta, previzibila, deci aceasta definitie alaturata de definitia pauzei orice perioadă în care conducătorul auto nu are dreptul să conducă sau să efectueze alte munci și care trebuie să-i permită numai să se odihnească; sau de definitia „repausului”: orice perioadă neîntreruptă pe parcursul căreia conducătorul auto poate dispune liber de timpul său; deci toate acestea coroborate cu faptul ca se pune la dispozitie o camera de relaxare (lounge) dotata special pentru relaxare, conduce catre urmatoarea interpretare exprimata de autoritatile de control (exprimata ca recomandare catre toti agentii de control): În cazul unui vehicul condus de un singur conducător auto, dacă perioada de disponibilitate este înregistrată și nu există dovezi care să indice că aceasta nu a fost folosită exclusiv pentru odihnă, atunci perioada respectivă este considerată drept pauză de majoritatea autorităților responsabile de punerea în aplicare a legii din statele membre. CONCLUZIE Respectarea variantei 1 ne scuteste de orice posibila penalitate. Respectarea variantei 2 poate conduce la aplicarea unei penalitati, functie de politicile de control regionale.
@mullertransportsrl35149 жыл бұрын
Sa inteleg atunci ca putem pierde 20 de ore de munca la o traversare cu feribotul de 2 ore , deci soferul poate face cum vrea el considerand solicitarea livrarii la timp a marfii in functie de "cheful" sau de a urma sau nu aceasta cutuma? Exista posibilitatea obtinerii de la ARR sau ICSRTI a unei hartii oficiale in sensul precizat de dumneavoastra ca fiind cutuma?
@mihaig35799 жыл бұрын
NU, soferul nu poate face cum are el chef ! soferul trebuie sa respecte reg 561 articolul 9: - "Prin derogare de la articolul 8, atunci când un conducător auto însoțește un vehicul transportat cu feribotul sau cu trenul și efectuează în același timp o perioadă de repaus zilnic normală, această perioadă poate fi întreruptă de două ori cel mult de alte activități a căror durată nu depășește o oră. Pe parcursul acestei perioade de repaus zilnic normală, conducătorul auto are acces la o cușetă." Ca un sofer sau altul au facut cum au avut ei chef, este o incalcare a legislatiei. daca crezi ca se merita si iti permiti sa platesti, poti face si tu la fel ca ei ! (nimeni nu iti da hartie ca sa poti incalca legea!)
@mullertransportsrl35149 жыл бұрын
Domnule Mihai G(parca ii scriu lui JR din Dallas), motivul pentru care intreb,si doream un raspuns onest,fara lectii nenecesare,in ideea in care o lege(orice lege) se presupune ca se aplica in litera si SPIRITUL legii este ca,eu cred ca aceste regulamente si legi au fost date pentru a ingradi posibilitatea angajatorului de a exploata angajatul(in sensul "fugaririi" acestuia) iar nu in ideea falimentarii firmei angajatorului.Sa presupunem ca ai o cursa de 200 km cu aceasta trecere cu feribotul(acesta este specificul zonei).Credeti ca este economic sa pierzi 20 de ore(sa platesti angajat,impozite,etc) pentru 30 minute de pauza neefectuata? Din acest motiv cred,ca la acele controale nici nu am fost sanctionati de BAG(care doar cine nu a circulat in Germania ii poate banui de bune intentii).De asemenea credeti ca la o trecere de 2 ore(sau 45 minute cum e cazul la feribotul Rodbyhavn-Puttgarden) daca ar avea la dispozitie soferul un pat(cuseta) s-ar odihni mai mult?
@mihaig35799 жыл бұрын
raspunsul la intrebarea v-a fost dat de catre un expert in legislatia europeana in domeniul transporturilor rutiere, insa dumneavoastra insistati ca se poate face si altfel. NU se poate . citez din ce ati scris mai sus: -"aceste regulamente si legi au fost date pentru a ingradi posibilitatea angajatorului de a exploata angajatul(in sensul "fugaririi" acestuia) iar nu in ideea falimentarii firmei angajatorului|" Daca nu va convine , va puteti plange la parlamentul european si poate poate vor schimba legea insa pana atunci sunteti obligat sa o respectati. eu inteleg ca daca ati putea pune soferul sa munceasca 25 de ore din 24 ati fi satisfacut, dar tocmai pentru cei cu gandirea dumneavoastra a fost facuta legea ! raspunsurilei au fost date si argumentate cu articole din legislatia in vigoare la aceasta data. -va arat si ce zice legea in materie de sanctiuni conform directivei 5 /2009 -Următoarele fapte reprezintă încălcări foarte grave - nerespectarea perioadei minime de odihnă zilnică cu două ore şi 30 de minute sau mai mult; - nerespectarea perioadei minime de odihnă zilnică redusă cu două ore sau mai mult; -nerespectarea perioadei de odihnă zilnică fracţionată cu două ore sau mai mult; - Următoarele fapte reprezintă încălcări grave - nerespectarea perioadei minime de odihnă zilnică cu mai mult de o oră, dar mai puţin de două ore şi 30 de minute; - nerespectarea perioadei minime de odihnă zilnică redusă, cu mai mult de o oră, dar mai puţin de două ore; - nerespectarea perioadei de odihnă zilnică fracţionată cu mai mult de o oră, dar mai puţin de două ore; - Următoarele fapte reprezintă încălcări minore - nerespectarea perioadei minime de odihnă zilnică cu până la o oră; -nerespectarea perioadei minime de odihnă zilnică redusă cu până la o oră; - nerespectarea perioadei minime de odihnă zilnică fracţionată cu până la o oră;
@claudiucoman61909 жыл бұрын
multumesc!
@caragea-dan10 жыл бұрын
Cine trebuie sa POARTE tahograf nu mi se pare adecvat, ca sa nu zic altfel
@adiiiordache7 жыл бұрын
Fara a imputa asta vreunei persoane anume, sau vreunei intreprinderi anume, spun și aici (și voi spune pe oriunde oi găsi loc de spus pe internet, ca toată lumea care ne preda materia privitoare la "Timpi de muncă" (impropriu spus doar "conducere", pentru că activitățile care înseamnă "muncă" în ce îl privește pe șofer, sunt definite în capitolul "Timp de lucru) deci toată lumea ne predă, bazându-se pe situații ipotetice, pe imaginari, și nu pe exemple concrete. Iată vin eu cu "materie primă" pe care nimeni (din ce cunosc eu) nu a dat-o pe față pană acum, si rog meseriașii centrelor care ne predau teoria respectării timpilor, sa explice pe situații concrete (in "pachetul de date" pe care il fac public, se găsesc eșantioane largi si concludente de "perioade de lucru", atat legale cat si nelegale, pe baza cărora sa ni se explice cum trebuia sa procedam practic, nu teoretic, cine este de vina, cum de astfel de enormități trec neobservate prin filtrul controalelor care se fac intreprinderilor de transport (pentru ca dacă nu reînviam eu "pachetul de date", ele erau îngropate de ani, ca rezultate legale care intra in contabilitatea fiecărei intreprinderi). Date necesare găsește (cine vrea) in acest site : sites.google.com/site/tachographeu/home/resolutions/probleme-si-solutii/ex-2
@CentrulConsultantaRutiera6 жыл бұрын
Acolo unde se plateste pentru scolarizare, aveti dreptate, informatia trebuie expusa clar, complet si intr-un mod didactic care sa garanteze receptia corecta.
@bobibobi53184 жыл бұрын
Pe Franța la echipaj, obligatoriu după 9h se fac 45.min pauză!
@mullertransportsrl351410 жыл бұрын
Doresc sa intreb daca este gresit sau corect acest program: -Luni ora 06.00 plecare la program;program 10 ore conducere cu respectarea timpilor,fara pauza de odihna de 3 ore consecutive ,terminat dupa 15 ore la orele 21.00; -Marti ora 06.00,dupa 9 ore somn,plecare la program,respectare timpi,10 ore conducere,fara pauza de 3 ore consecutive,terminat dupa 15 ore la orele 21.00; -Miercuri ora 06.00,dupa 9 ore somn,plecare la program,program 9 ore conducere,respectat timpi,fara pauza de 3 ore consecutive,terminat dupa 15 ore la orele 21.00 -Joi ora 06.00 ,dupa 9 ore de somn,plecare la program,program 9 ore conducere,respectat timpi,fara pauza de 3 ore consecutive,terminat dupa 15 ore la ora 21.00 Vineri ora 08,dupa 11 ore de somn,plecat la program ,program 9 ore conducere,respectat timpi conducere,fara pauza de 3 ore consecutive,terminat dupa 15 ore la ora 23.00 -Sambata,dupa 11 ore pauza somn plecat la program la ora 10.00.
@CentrulConsultantaRutiera10 жыл бұрын
Este corect plecand de la supozitia ca in saptamana prezentata si in cea precedenta nu se depasesc 90 ore conducere.Saptamana de lucru se incheie cel tarziu duminica la ora 06:00.Drumuri bune ! Atentie vineri,sambata - in 24 h de la inceperea programului zilnic sa intre cele 11 ore de repaus zilnic normal.Presupun ca a fost o scapare la editare....
@dincacosty52769 жыл бұрын
Centrul Consultanta Rutiera Gresit domnule specialist!Regulamentul 561/2006 vorbeste de perioade de 24 ore.Saptamana descrisa de Edi Carligeanu contine 5 pauze de 9 ore.Iarasi ati dat-o in balarii!
@CentrulConsultantaRutiera9 жыл бұрын
Dinca Costy Va rog sa va uitati cu atentie la programul descris acolo.Prima zi 10 ore conducere +9 ore repaus, ziua 2 - 10 ore conducere +9 ore repaus, ziua 3 - 9 ore conducere+ 9 ore repaus, ziua 4-9 ore conducere + 11 ore repaus, ziua 5 - 9 ore conducere+ 11 ore repaus, in ultima zi nu este mentionat programul.Eroarea dumneavoastra pleaca de la faptul ca repausul zilnic ( si nu pauza, cum dumneavoastra mentionati) este precizata in fraza ce urmeaza zilei prezentate.Probabil ca v-a incurcat acest aspect. Ca sa simplific cele prezentate de colegul dumneavoastra, este un program saptamanal de activitati, desfasurat pe parcursul a 5 zile, fiind efectuate de 2 ori 10 ore conducere zilnica si de 3 ori un repaus zilnic redus la 9 ore. Adica exceptiile au fost utilizate in totalitate. Simplu. Foarte posibil ca prezentarea colegului dumneavoastra, unde in ziua de joi face mentiunea ca a inceput programul zilnic la 06:00 si l-a terminat la ora 21:00, sa va atraga atentia.Acel program trebuia inchis la ora 19:00, sau sintagma "fara pauza de 3 ore" era " cu pauza de 3 ore".Pentru ca orele de repaus zilnic (cele 11 care le mentioneaza ulterior) sa fie incluse in cele 24 ore ce pornesc la ora 06:00 sau un repaus zilnic normal,fragmentat,sa fie efectuat.Am considerat asta ca o eroare de redactare a mesajului postat.La fel vineri.Totusi, nu pot sa nu observ ca trebuia specificat mai clar in raspunsul nostru aceste aspecte.
@sergheimolodoi41728 жыл бұрын
adica se are in vedere ca numai in tara de unde esti ai dreptul de-al scoate?
@CentrulConsultantaRutiera8 жыл бұрын
Am raspuns la aceasta intrebare, respectiv ca un repaus se poate efectua fara cardul introdus in aparatul tahograf, in orice tara.
@mustivaranton178110 жыл бұрын
Daca eu fac pauza de repaus inainte pentru ca nu am curse . Si Sambata si Duminica am cursa pot efectua aceasta cursa in doua persoane
@bestibestbestibest43213 жыл бұрын
se poate k in unele tari sa ai restrictii de conducere si Sambata si Duminica...mi se pare k cei cu perisabile nu ar avea aceste restrictii...mai intreaba
@paveldorel653410 жыл бұрын
Buna! Se poate depasi 10 ore pe o diagrama?
@CentrulConsultantaRutiera10 жыл бұрын
Da, se poate.Este chiar exemplul de la minutul 34 si 30 secunde, din acest video. Va doresc sa aveti parte de drumuri bune !
@vasiledorelHakik8 жыл бұрын
cum se face tachigraf cand sant 2
@popageorge50109 жыл бұрын
este un video care te face sa intelegi si imi prinde foarte bine in unele treburi--,,dar raspunsul la intrebarea lui Szabolcs Lorincz ,,,,care zice ..ca 45 de min. dupa 4,5 ore de condus poate sa fie considerat ,,disponibilita,,????????-----------------------------------------------------Szabolcs Lorincz 6 mesi fa Buna Deci sa inteleg ca pornesc eu si colegul meu la drum spre Viena din Tg - Mures Conduc eu 4,30h - trec in dreapta (pe disponibil) Mai departe conduce colegul inca 4.30h si pot sa reiau activitatea de conducere fara sa mai facem pauza de 45 minute cu masina stationata ? Rispondi · Centrul Consultanta Rutiera 6 mesi fa +Szabolcs Lorincz Corect.Opriti doar sa schimbati diagrama/card.Si nu e nevoie sa fortati catre 4,30 ore, alternati in reprize mai mici (nu este obligatoriu,doar va recomand) de 3 ore,spre exemplu. ·
@CentrulConsultantaRutiera9 жыл бұрын
Popa George Da, ati inteles bine, puteti uza de prevederea mentionata in Nota de Ghidare 2 : Al treilea caz apare atunci când vehiculul este manipulat de mai mult de un conducător auto.Atunci când un al doilea membru al echipajului aflat la bordul vehiculului pentru a-l putea conduce, în caz de necesitate, este aşezat lângă conducătorul auto şi nu este implicat activ asistând conducătorul auto, o perioadă de 45 de minute din „perioada de disponibilitate” a acelui membru al echipajului poate fi considerată „pauză”.
@MrEmitzu5 жыл бұрын
Tin sa mentionez ca orice zi de lucru se incepe cu verificarea camionului, activitate reprezenta prin "ciocanele" pe ecranul tahografului. Data viitoare sa faci reprezentarile grafice sa coincida cu ceea ce se intampla in relitatea. Detaliile astea conteaza. P.S. programul de lucru al soferului este aproape dublu fata de un program normal de 8h al oricarui lucrator in orice alt domeniu... un rahat! 👍 P.P.S. cand se ajunge la client se sta pe "ciocanele" nu pe "pauza" deci nu vor exista atatea pauza in 4h30 asa cum ai spus tu in exemplul livrarii in oras "15, 15, 20, 15 min pauza"
@mariusboboc86366 жыл бұрын
Poate un tutorial cu imagini din Europa! !!
@dorinadumitriu86323 жыл бұрын
Sofer exemplu,JOS PALARIA!!!!
@claudioserban88616 жыл бұрын
Bună, întrebarea mea este dacă fac un repaus fractionat (3 h +9h) câte ore de disponibilitate am dacă am consumat de 3 ori cele de 15 h ? Mulțumesc
@AightTwixy110 жыл бұрын
un coleg imispune ca graficul dvs de la min 17 este gresit prima saptamana 45 a doua 24 a treia 45 a patra 24 si a 5 45+21 spune ca nu pot face inca o pauza saptamanala redusa pana nu recuperezi !
@CentrulConsultantaRutiera10 жыл бұрын
Colegul dumneavoastra se inseala. Nu este nicio greseala la minutul 17, in acest video. Conform REG 561/06, art 8, aliniatul 6 : “reducerea se compensează înainte de sfârșitul celei de-a treia săptămâni care urmează săptămânii în discuție.” In exemplul de la minutul 17 se efectueaza un repaus saptamanal (redus) de 24 ore, urmand a se recupera un minim de 21 ore pana la finalul saptamanii 5.Exact asa se si recupereaza. Deci este corect ! Totusi, inainte de acest video am oferit pe suport magnetic, catre mai multe categorii de persoane, un material care continea si acest video. Acolo era o greseala la minutul 17, dar a fost reparata si nu apare si aici. Tot respectul, drumuri bune !
@AightTwixy110 жыл бұрын
Centrul Consultanta Rutiera asta insemna ca tot la 3 saptamani recuperari ?
@CentrulConsultantaRutiera10 жыл бұрын
calin florin Exact,o reducere in saptamana 1 se recupereaza pana la incheierea saptamanii 4, saptamana 1 (adica saptamana in care a avut loc reducerea) nu se contabilizeaza. Regulamentul spune "sfârșitul celei de-a treia săptămâni care urmează săptămânii în discuție" , deci 2,3,4 ....
@dincacosty52769 жыл бұрын
Centrul Consultanta Rutiera Care saptamana 5 domnule "specialist?In care lege si acre articol se vorbeste de saptamana 5?Sau nici matematica nu mai stim?3+1=5?Se recupereaza domnule "specialist"pana la sfarsitul celei de-a treia saptamani care urmeaza saptamanii in discutie,iar recuperarea se face in bloc.Deci,de unde 1+3=5?
@CentrulConsultantaRutiera9 жыл бұрын
Dinca Costy Daca va uitati cu atentie in graficul de la minutul 17 unde se prezinta o desfasurare pe 5 saptamani a efectuarii repausurilor saptamanale, prima saptamana este numerotata cu 1, a doua cu 2, a treia cu 3, a patra cu 4 si ultima, adica saptamana 5 ( a cincea) din grafic este saptamana la care se face referire.Deci, referirea cu sintagma " saptamana 5" face referire la numarul saptamanii din grafic, care este a treia saptamana dupa saptamana in care a fost efectuat un repaus saptamanal redus despre care discutam( dar,in grafic, este saptamana 5).Totodata, daca cititi cu atentie primul comentariu postat de noi, am explicat destul de clar aceste aspecte.Deci, ca sa intelegeti acest grafic, repausul saptamanal redus a fost efectuat in saptamana 2 iar recuperarea in saptamana 5. Fix a treia saptamana.Sau, altfel spus, nu toate saptamanile in care se efectueaza un repaus saptamanal redus se numesc "saptamana 1" pentru ca recuperarea sa se faca cel tarziu in "saptamana 4". Se poate efectua repaus saptamanal redus in "saptamana 2" si se recupereaza cel tarziu in "saptamana 5". Va oferim si o formula : R
@CentrulConsultantaRutiera10 жыл бұрын
Szabolcs Lorincz - cu deosebit respect pentru interesul acordat, faceti o eroare. Nu s-a modificat prevederea legala ce reiese din urmatorul text : NOTĂ DE ORIENTARE 2 Curtea Europeană de Justiție, cauza C-76/77 și cauza C-297/99. Durata deplasării poate fi considerată „repaus” sau „pauză” în următoarele trei cazuri. Al treilea caz apare atunci când vehiculul este manipulat de mai mult de un conducător auto. Atunci când un al doilea membru al echipajului aflat la bordul vehiculului pentru a-l putea conduce, în caz de necesitate, este aşezat lângă conducătorul auto şi nu este implicat activ asistând conducătorul auto, o perioadă de 45 de minute din „perioada de disponibilitate” a acelui membru al echipajului poate fi considerată „pauză”.
@Szabi0510 жыл бұрын
Buna Deci sa inteleg ca pornesc eu si colegul meu la drum spre Viena din Tg - Mures Conduc eu 4,30h - trec in dreapta (pe disponibil) Mai departe conduce colegul inca 4.30h si pot sa reiau activitatea de conducere fara sa mai facem pauza de 45 minute cu masina stationata ?
@CentrulConsultantaRutiera10 жыл бұрын
Szabolcs Lorincz Corect.Opriti doar sa schimbati diagrama/card.Si nu e nevoie sa fortati catre 4,30 ore, alternati in reprize mai mici (nu este obligatoriu,doar va recomand) de 3 ore,spre exemplu.
@ottusabin25959 жыл бұрын
poti conduce fara sa faci pauza dak sunteti in 2
@narciscazacu29408 жыл бұрын
Sunt șofer de livrări și fac doua curse la zi pot face pauza de 45 min cu cardul scos și apoi sa reintroducerea cardul în același camion
@CentrulConsultantaRutiera8 жыл бұрын
Buna seara, Foaia de înregistrare sau cardul de conducător auto nu se retrag înainte de sfârșitul zilei de lucru, decât în cazul în care retragerea foii sau a cardului este autorizată, dupa cum prevede Regulamentul (CE) 165/2014, articolul 34 (1), deci nu puteti efectua o PAUZA cu card/diagrama scoasa, dar se poate efectua un REPAUS. Va dorim drumuri bune!
@narciscazacu29408 жыл бұрын
Dar de multe ori schimb camionul si astept sa vina altul si trebuie sa stau dar imi inregistreaza pauza sau de multe ori il scot si ma trimit apoi cu acelasi camion ei spun ca este bine dar nu ma oprit nici odata politia
@CentrulConsultantaRutiera8 жыл бұрын
Am inteles la ce faceti referire. Dumneavoastra spuneti ca sunt situatii cand utilizati mai multe vehicule pe parcursul unei zile de lucru. In acest caz scoaterea cardului tahograf este autorizata. Mai spuneti ca se intampla sa scoateti cardul tahograf pentru a-l utiliza la un alt vehicul dar sunteti nevoit sa va reintoarceti la vehiculul initial. Poate este indicat sa extrageti cardul din primul vehicul atunci cand se cunoaste cu siguranta ca urmeaza sa conduceti alt vehicul...
@narciscazacu29408 жыл бұрын
Va mulțumesc dacă mai am nelămuriri mai pot apela la dumneavoastră?
@acretoaieconstantin51545 жыл бұрын
În legătură cu pauzele nu se explică exact cum trebuie luate , normal trebuie luate repaus normale de 45 ore ,nu să dat o explicație bună
@cristimarianmunteanu62248 жыл бұрын
Dupa 6 ore de perioada de lucru ai nevoie de o pauza de 30 de minute.