hocam lutfen kitap onerileri diye bir video cekin hatta seri bile olabilir.Onerdiginiz guzel kitaplari okumak isteriz, ayni sekilde bu video icin de ileri okumalar eklenirse guzel olabilir saygilar
@muhammedktb4 жыл бұрын
Büyük ölçüde ses kaymasi var
@mohmpp63554 жыл бұрын
Ses bir tek bende mi kayıyor
@fridmmmdov31434 жыл бұрын
Bende de
@agahashim4 жыл бұрын
Herkeste
@ZekeriyaDemirr4 жыл бұрын
Sen ölmedinmi knk?
@pikachutesla57564 жыл бұрын
Video ile alakalı
@almanduku90434 жыл бұрын
Senkron bozuk
@murat.yuceer3 жыл бұрын
Hocam entropiyle mücadele etmek için anlaşılan enerji harcanması gerekiyor. Evrim ilk başta rna dna gibi hasas kavramların entropiye karşı bozunmadan istikrarlı dik duruşu gösterecek enerjiyi, motivasyonu nasıl korudu.
@Bilinmeyenbiri1236yxzuwjvwjci4 жыл бұрын
Abi tamam böyle videolar iyi de birazcık da eskiden attığın bilim tarzı videolar da istiyorum ben. (Kendi görüşüm
@burakyakupcakar89834 жыл бұрын
Hocam, gelişmiş canlıların daha düzenli olduğu da hatalı bir varsayım mıdır? Prokaryot hücreli canlılara göre çok daha kompleks sistemlere sahip bir canlı gerçekten daha düşük entropiye mi sahiptir? Entropi sadece organizasyon düzeyindeki düzenlilik de değildir çünkü, fiziksel bir olgu olduğundan bana burada da hatalı bir varsayım var gibi geliyor.
@mrve27033 ай бұрын
evet hatalı özellikle dna gelismisligi acisindam çok büyük çelişkiler var
@OzanDurmaz-iq2ow3 жыл бұрын
İşte yanıldığınız nokta şu Termodinamiğin 2. Yasası eğer biz embiryodan bu hale geliyorsak geçersiz mi demeniz. Tam bu noktaya dışardan bir güç gerekir buna da yaratıcı deniliyor.
@coolanadolu60658 күн бұрын
:D
@yusufyazkan67784 жыл бұрын
Hocam canlilarda belli donemlerde ilerleme var ama canlilarda yaslilik donemi var entropinin 2. yasasi canlilarda da belli donemlerde gerceklestigine ornek olamaz mi?
@sunguralpkahveci99244 жыл бұрын
Olamaz çünkü açık sistem
@hanmhanmhanm14834 жыл бұрын
Hocam ali demirsoyun evrim kitabını yorumlar mısınız
@surgeonofart84814 жыл бұрын
hocam özgür irade ile ilgili de video gelir mi
@mustafakocyigit43024 жыл бұрын
Alanınız nedir tam olarak bilemiyorum sayın hocam, ancak evrim zaten canlılığın tamamının oluşumu ile ilgili bir bilim. Ve bahsettiğiniz gibi canlılığın oluşumu dünya üzerinde her an gerçekleşmekte ve bir sürece dayandırılmıştır. Mesele entropinin varlığının evrimsel sürecin oluşumunu yok sayması değildir, entropinin varlığına rağmen kendiliğinden oluşumun gerçekleşmesinin çok düşük bir ihtimal olmasıdır. Sizde ifade ettiniz ortalama entropi artma eğiliminde, düşük ihtimalle azalma eğilimi görülüyor entropide... İşte bu düşük ihtimalin gerçekleşmesini tesadüflere bağlamak asıl sorun, bunu yöneten ve yönlendiren bir gücün olduğuna kanıttır bu durum. Ayrıca evrenin bir sonunun olması da onu kapalı bir sistem yapmıyor mu makro boyutta... Son olarak insanoğlu, 13.7 milyar yıl yaşındaki bir evren hakkında elinde bulunan azıcık bilimsel bilgiyle ne de büyük laflar ediyor. Şanlıurfa'da bulunan göbekli tepe ve daha sonra ulaşılan başka kalıntılar yazılı tarihin temelini bombaladı, bilinen geçmişi tamamen değiştirdi.
@emirhangokdemir87283 жыл бұрын
canliligin kendiliginden olusmasi eger uygun sartlar varsa(hidrotermal bacalar gibi) entropi olmadigi(hatta oldugu durumda da) yuzde yuz olasilikla gerceklesir. canlilik meydana geldikten sonra entropiye karsi bir gelisme nesiller boyunca devam eder, yani "zaten dusuk olan ihtimalin" entropi ile daha da dusmesi gibi bir olay yoktur cunku acik sistemler entropiye karsi bir direnc gosterirler.
@aristoteres10964 жыл бұрын
kzbin.info/www/bejne/qGi2d62Qnb-fmac Enis hoca ya teşekkür videosu
@ardafrat69084 жыл бұрын
Tebrik ederim.
@berkanozkan58254 жыл бұрын
Güzel olmuş
@aristoteres10964 жыл бұрын
Teşekkür ederim:)
@hukukcu24434 жыл бұрын
Eline sağlık,çok çok güzel olmuş...
@muslimhumor29164 жыл бұрын
aga ben instaya atarım bunu hakkını helal eder misin
@erhanngok3 жыл бұрын
Evrim teorisini savunurken ALLAH a çok şükür demek videonun kısa özeti olmuş.
Hocam kuranda hz adem ilk insan der sen buna karşı mı çıkıyo göz göre göre
@aktif9514 жыл бұрын
Ademin ilk insan oldu hangi ayetlerde geçiyor söylermisin
@kensei95314 жыл бұрын
Hocanın İslam evrimle çelişir mi? Videosuna bakmanı öneririm
@ibrahimcoban20644 жыл бұрын
@@aktif951 Ali imran 59 hiç kıvırma hz ademin babası da yok anneside
@ayounginvestigator53264 жыл бұрын
@@ibrahimcoban2064 İsa'nın durumu Adem'ininkine benzer cümlesinden nasıl böyle bir şey çıkarabiliyorsun?İkisinin de yaratılışı olağanüstü şekildedir bunu kastetmiş olamaz mı?Bak dikkat et aynı dememiş,benzer demiş.
@ibrahimcoban20644 жыл бұрын
@@ayounginvestigator5326 iç güdü ye inaniyomusun iç güdü bilimsel değildir evrimde iç güdü var kardeşim birde yalanlarına bakarsak bunu görürsün ama ben evrime inanıyorum nasıl adem as annesi babası olmaması maymundan gelmediği anlamına gelmez hz isa toprağı şekil verip üfleyince kuş olup uçtu o kuşun kuş türü değil diyemeyiz zaten hiç bir kalıntı yok insan ve maymun arasında ara geçiş lucy yalanı nedertanlar gibi insan ırklarına umarım delil demezsin bir çok araştırma yaptım okudum ben bunu diyorum başka bişey demiyorum
@muslimhumor29164 жыл бұрын
hocam dublaj yapılmış gibi
@abdulsekur4 жыл бұрын
Enis entropi ortalamada artar demek sanki arada bir düşüyor manasına geliyor, burada hata var. Entropi sürekli artar ancak sürekli artan evrendeki total entropidir. Yani biz dünya olarak güneşin enerjisini kullanıyoruz canlılık üretiyor insanlar enerji harcıyor ürüyor ama bunları yapmak için kullandığımız enerji zaten total entropiyi artırıyor. Bence o kısmı düzeltmelisin. Totalde düzensizlik sürekli artar, eğer bir yerde düzene gidiş var gibi gözüküyorsa orada harcanan emek-enerji üst ölçekte entropiyi zaten artırmıştır. Misal bir yerde ahşap binalar inşa edildiğini gördüysek biliriz ki ormanlarda ağaçlar kesilmiş, insanlar inşaatta çalışmış enerji harcamış o enerjiyi elde etmek için bir düzine koyun tüketmiştir vs Bunun dışında evrimle alakalı zaten saçma bir iddia.
@coolanadolu60658 күн бұрын
Ortalamadan kastı belli bir alandaki entropi azalıyor ama sizin de dediğiniz gibi o azalışa sebep olan aktivitenin temelindeki olanlar totali artırıyor = ortalamada artmış oluyor
@tarkyilmaz10224 жыл бұрын
arkadaşlar videonun aslı ingilizce. hoca siz anlayın diye dublaj yapmış.
@sedatkarakoyuncu64785 ай бұрын
"Ya sabit kalır ya da ortalamada artar" mı yoksa "Ya ORTALAMADA sabit kalır ya da ORTALAMADA artar" mı? Orası karıştı.
@yolda18494 жыл бұрын
Erzurumlu İbrahim Hakkı'nın insanın maymundan geldiğini Darwinden önce 100 yıl önce söylemesini ve Basralı El Cahiz'in evrimi 1000 sene önceden keşfetmesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Evrimi müslüman bilim adamları bilimsel olarak açıklamışken evrim nasıl islama ters olur?
@aktif9514 жыл бұрын
aslında evrim eski yunanis da çıktı buna örnek vermek gerekirse Thales ilk iyonyalı bilim adamı Anaksimandros deney yaptığı bilinen ilk insanlardan biri ve böyle devam eder
@yolda18494 жыл бұрын
@@aktif951 Onların Basralı El Cahiz gibi konuya vakıf olduğunu düşünmüyorum. Genel hatlarıyla belki açıklamışlardır. Ama Basralı El Cahiz Darwin'in tezini 1000 yıl öncesinden dillendirmiş. Doğal Srleksiyondan bahsetmiş. Erzurumlu İbrahim Hakkı ise tek bir canlıdan nasıl evrildik onu açıklamış. www.google.com/amp/s/www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-47414410.amp
@yolda18494 жыл бұрын
@@aktif951 evrim teorisinin kurucusu kabul edilen darwin'den (1809-1882) yaklaşık bir asır önce anadolu'da yaşamış olan erzurumlu ibrahim hakkı hazretleri (1703-1772), canlı yaşamda bir "evrim" sözkonusu olduğunu marifetnâme isimli eserinde şu sözlerle açık biçimde özetlemiştir: "hak teala'nın emir ve tesiri ile felekler ve yıldızlar hareket edip, dört unsuru istihale (evrim) ile birbirine karıştırıp yoğurmuşlardır. böylece, önce madenler, sonra bitkiler, daha sonra hayvanlar meydana gelmiştir. hayvan kemalini bulduğunda insan zahir olmuştur. bu bileşik cisimlerin dört mertebesi arasında yani maden, bitki, hayvan ve insan arasında aracı bileşik cisimler de vardır. madenler ile bitkiler arasında vasıta ve geçit olan mercandır... bitkiler ile hayvanlar arasında geçit hurma ağacıdır. çünkü o bitki olmasına rağmen hayvan gibi erkeğine yakın olmadıkça (döllenme olmayıp) neticesi hurma olmaz. hayvanlar ile insanlar arasında geçit olanların en açığı maymundur. çünkü bütün organları, kıl ve kuyruğundan başka dışı ve içi insana benzer. mercan, hurma ağacı ve maymun gibi maden, bitki, hayvan ve insan arasında geçit olanların varlıklarındaki hikmet, her birinin kendi mertebesi aşağısından son yükseklik derecesine ulaşması, varlıklardaki mertebelerin o silsile yoluyla tertip edilmesi ve insanlık mertebesinde nihayet bulmasıdır. zamanın devretmesinin tamamlayıcısı ve cihan varlıklarının özü insanın var olmasıdır. yedi yüksek babanın (felekler) ve dört aşağı ananın (anasır-ı erba'a) ve üç bileşik cisimlerin (mevalid-i selase) neticelerinin özü insan bedenidir. belki iki cihandan sebep ve gaye, ancak hazret-i insandır... bu şerefli vücudun yükselişinin başlangıcı madenler olmuştur. en önce kaygan çamurdur, sonra taş mertebelerine yükselmiştir, sonra kıymetli cevherler mertebesine vasıl olmuştur... o mertebeden de yükselerek tohumsuz biten bitkiler mertebesine varmıştır. sonra tohum ile biten bitkiler mertebesine, oradan ağaç şeklini alıp hurma ağacına kadar varmıştır. hurma mertebesinden hayvanların mertebelerine yükselip nice seneler o mertebede ömür sürmüştür. oradan fiil ve şekil bakımından insana benzeyen yarı insan (nesnas) ve maymun mertebesini bulup daha da yükselerek insan şekline gelmiştir." (marifetname, bedir yayınevi, s.57-60) bonus: ve le kad halaknel insâne min salsâlin min hamein mesnûn (mesnûnin). (15/hicr:26) andolsun ki; biz insanı, “hamein mesnûn olan salsalinden” (insan şekli verilmiş ve organik dönüşüme uğramış salsalinden) halkettik. elleziy ahsene külle şey'in halakahü ve bede'e halkal' insâni min tıyn. (32/secde:7) o herşeyi güzellikle halkedendir ve insanı halketmeye balçıktan (tıyn'den) başlamıştır. iz kale rabbüke lil melaiketi inni halikum beşeren min tiyn. fe iza sevveytühu ve nefahtü fihi mir ruhiy fekau lehu sacidin. (38/sad: 71-72) rabbin melâikeye demişti ki: ben balçıktan (tıyn'den) bir beşer halkedeceğim. onu tesviye ettiğim (kıvama erdirip tamamladığımda) ve ona ruhumdan nefheylediğimde derhal ona secdeye kapanın
@mohmpp63554 жыл бұрын
Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir ilkesiyle Sokratese (platon da olabilir yanlis olmasın) kadar yunanlı filozofların hepsi insanların eskiden barbar yasam sürdüğünü, vahşi olduğunh söyler. Ama maymun nedir bilmedikleri için maymunlarla ilişkilendirmez. Hatta Büyük İskender filminde yunanlılar hindistana gidince onları ilkel insanlar zannedip iletişim kuramayınca maymunlara cirit atmaya çalışıyordu muhtemelen gercekten olmuştur bu, anı defterlerine dayanıyor çünkü. Aslında bu vahşi insanlar anlatımı yunan mitolojisinde bile var. Mitolojiye göre Prometheus, insanliga ateşi vermeden önce insanlar çiğ et yiyen, hayvan gibi yaşayan, barbar topluluklardı. İlginç bir şekilde bu anlatım da evrim teorisine uyuyor
@aktif9514 жыл бұрын
@@yolda1849 yok şunu demeye çalışıyorum evrim ilk önce müslümanlar tarafın da bulunmamıştır ondan önce eski yunanlılar bahsetmişlerdir mesala örnek vermek gerekirse Anaksimandros ona göre hayatın ilk olarak çamurdan başladını ve ilk hayvanların belkemiklik balıklar olduğu ortaya attmıştır ayrıca ben de müslümanım sadece evrim ilk önce müslümanlardan önce eski yunanlardan bahsettin söyledim
@almanduku90434 жыл бұрын
Hoca entropiyi yanlış anlattı bence.
@muharremvargun73893 жыл бұрын
Abi 2. Kanin sacma cunku entropi uzun zamanli sen sadece 60 senelik kismi one sokuyorsun daha onceki insanlar daha uzundu ve kuyruk sokumu falan bunlar entropiyle kucultmustr
@mrve27033 ай бұрын
en basiti hoca ya göre düzenli formda ilerliyoruz embriyo olarak geldin düzenli formdasin ve geliştin,peki madem düzenlisin neden ölüyorsun? burada entropinin gercekligi ile yüzleşiyoruz işte
@CenitaBrook4 жыл бұрын
hocam birçok şeyinize katılıyorum ama bu konuda sacmaladiginizi düşünüyorum. Sadece enerji alması bir sistemin yeterliyse ben bir çöle şahin bıraksam bu ferrariye dönüşmesi beklenir mi? canlılığın var olması sadece imkansıza yakın olasılıklar bağlı demiyor muyuz, buna da bilinçli tasarım deniyor. yani ben canlılığı geçtim bana marş yüzeyinde bir kahve fincanı bulabilir misiniz?? veya evrenin başka bir yerinde, sadece enerji yeterli değil düzenin var olması için, bir fizikçi olarak bu kadar sacmaladiginizi ilk defa bu videoda görüyorum, ve açıkçası hiçbir şeye de cevap vermiş değilsiniz sadece gecistirmişsiniz??
@CenitaBrook4 жыл бұрын
Bazı yazım hatalarım var, umarım anlaşılır, çok büyük bir değişiklik yapılmış düşüncesi olmasın diye değiştirmedim. Ve diğer bir örnek de, bilinçli bir patlama roketi yörüngeye götürür ama dizaynsız patlama ise yıkım yaratır, Allah aşkına hocam nasıl böyle saçmalık şeylere inanıyorsunuz? Bütün bilim dünyası buna boyun egiyor diye saçma şeylere itiraz etmeyelim mi, yaşamın olması bir dizayn edicisi olmadan var olması imkansız, samimiyetinize inanıyorum, çünkü bir ara hata yaptığınızdan dolayı fikrinizi değiştirdiğinizi söylemiştiniz,eminim bu fikrinizi de değiştireceksiniz..
@CenitaBrook4 жыл бұрын
Ve bana şunu açıklayabilir misiniz, embriyo düzeyinde bir canlı var, ve bu embriyo hücrelerden oluşuyor birbirinin aynısı hücreler, kimisi ayak parmaklarını oluşturuyor, kimisi de saç telini, kimisi karaciğeri, ve bu hücreler uzaydaki (yani vücuttaki) konumlarını nasıl biliyorlar ki, ona uygun bir organ üretiyorlar?? Bence canlılığın her an tekrar yaratılmış olması gerek, yoksa böyle birşey, her olayı daha üstten planlayan biri olmadan imkansız.. bunun ile ilgili de fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim..
@ugurkaya44244 жыл бұрын
hoca yaşamak için dışardan enerji girişine ihtiyaç var diyor enerji şahini ferrari yapar demiyorki. bir şeyin değişikliğe uğraması başka bir konu fakat her durumda enerjiye ihtiyaç olduğu kesin. hücrelerin organları nasıl oluşturduğu konusundaysa bir kanıt olmasa da morfogenetik alanlar diye bir yaklaşım var.
@puskevit070072 жыл бұрын
siz nası hala bu kadar cahil kalabiliyosunuz hayret ediyorum çöle şahin bırakıp ferrari olmasını beklemekmiş :D güzel kardeşim evrim çöldeki şahini ferrariye çevirmeye çalışmaz evrim entropinin işaret ettiği yani düzensizlik yönünde genlerde bazı modifikasyonlara sebep olur bunların iyisi seçilir kötüleri ölür veya üreyemez dolayısıyla diğer nesillere geçemez sonuç olarak iyi modifikasyonlar birike birike canlılarda evrime sebep olur bunun bu kadar anlaşılmayacak tarafı ne mars yüzeyindeki kahve fincanı ne alaka? çöldeki şahin ne alaka bunlar ne saçma sapan örnekler
@doguesrefoglu8017 Жыл бұрын
@@ugurkaya4424kardeş analoji nedir öğrenmen lazım en basit yapıda canlı yapısının oluşma ihtmali ferrai oluşma ihtimalinden daha az tani bu anlatılanlar doğruysa çölde rasgele bir yere düşen güneş ışığı altında ferrai bulma ihtimalin daha fazla
@fevzikinay92154 жыл бұрын
hocam; sagirlara isaretlerle mi anlatiyorsunuz?
@furkandemirsoy21074 жыл бұрын
senkron kaymasııı !!
@Takva_isl3 жыл бұрын
Enis Bey açıklaman tamamen yanlış, Entropi'ye göre dünya kapalı bir sistemdir. Dünya, Güneşten ve yıldızlardan enerji alışverişi yapar, ancak madde alışverişi göreceli kütle açısından neredeyse sıfırdır. Sadece enerji alımı ile açık sistem oluşmaz. Bu kadar temel bir fizik yasasını bilmeden konu hakkında konuşman itibarını zedeler. Bu konularda biraz daha araştırıp öyle konuşmanı tavsiye ederim.
@puskevit070072 жыл бұрын
yine takva yine muazzam bir cahillik örneği dünyanın atmosferine her gün tonlarca toz giriyor tonlarca ağırlıkta meteorlar düşüyor nasıl madde alışverişi sıfır olabilir?
@Takva_isl2 жыл бұрын
@@puskevit07007 O her gün Dünyaya düşen tonlarca ağırlıkta meteorlardan bir kaç örnek verebilir misin?
@puskevit070072 жыл бұрын
@@Takva_isl 60000 kiloluk hoba meteoru 30875 kiloluk ahnighito meteoru 30800 kiloluk gancedo meteoru 28840 kiloluk Campo del Cielo meteoru 28000 kiloluk armanty meteoru 22000 kiloluk bacubirito meteoru 20100 kiloluk agpailik meteoru 16000 kiloluk mbozi meteoru 14150 kiloluk williamette meteoru ve her gün dünyaya giren tonlarca kiloluk toz bulutlarını da atlama
@Takva_isl2 жыл бұрын
@@puskevit07007 Hoba meteorı 80 bin yıl, 10 bin yıl, Gancedo metoru 4500 yıl vs. Sevgili cahil bunlar mı her gün düşüyor dediğin meteorlar?
@puskevit070072 жыл бұрын
@@Takva_isl okuduğunu anlama becerisi baya iyiymiş sende :D her gün tonlarca toz giriyor her gün tonlarca ağırlıkta meteorlar düşüyor demedim. ayriyetten konuyu saptırıp haksızlığını gizlemen de ayrı bir komedi dünyanın atmosferinden içeri 1 milyon sene önce 1 kilo bile bir madde girse bu dünyanın kapalı sistem olma özelliğini kaybetmesine sebep olur :D meteorun ne sıklıkla düştüğü ne zaman düştüğünün bir önemi mi var? bir şeyi tam bilmeden yorum atma o dinci abilerinden duyup duyup bir tane bile makale okumadan buraya yorum atıyosun sonra kendini rezil edip gidiyosun
@erhanngok3 жыл бұрын
Kesin memleket trabzon.
@onderozturk4664 жыл бұрын
Hocam bırakın Evrim ağacı ilgilensin bu konularla çok severler malum. Siz serilere devam edin.
@deliaktar22964 жыл бұрын
Aynen
@samoz74964 жыл бұрын
Hocanın bu konudan bahsetmesinden neden rahatsız oluyorsunuz? Sadece sizin duymak istediklerinizi söylemek zorunda değil.