Ik vind het zelf altijd zo aanvullend als er een kaart in een fantasy boek zit. Het maakt de wereld echter. Ik gebruik vaak ook de kaart in verloren Aluria om te zien waar alles is en waar we nu zijn. Dus mega handig ook :)
@RobinRozendal7 ай бұрын
Wat leuk dat je de kaart in Verloren Aluria ook echt gebruikt. 😊 Zo voelt het voor mij ook ja, alsof de wereld er echter van wordt. Grappig is dat hè? Heerlijk, kaarten 😊
@Gokukakarot-onYoutube8 ай бұрын
Kaarten zijn geweldig! Ik houd de kaart van je boek regelmatig even naast het verhaal. Om even te kijken waar de personages zijn of waar ze naar toe zouden moeten. Het geeft extra sfeer, het maakt het net echt 👏, een beetje alsof je er naar toe zou kunnen gaan
@RobinRozendal8 ай бұрын
Ha wat leuk 😊 zo ervaar ik het zelf ook wel als ik een fantasyboek met een kaart lees! 😊
@queen_of_eagles7 ай бұрын
Superleuk onderwerp! En dank voor het noemen van mijn workshop! Mochten mensen daar niet heen kunnen gaan; op mijn site staan ook nog wat blogs over het maken van kaarten. Ik zal de linkjes maar niet plaatsen, anders krijg ik weer mot met KZbin... En dan nu het antwoord op de vraag: waarom splitsen rivieren niet? Een rivier snijdt zich in het landschap voor het grootste deel van zijn loop. Alleen het meest stroomafwaartse deel doet dit niet. Het stromende water neemt meer sediment mee dan dat het achterlaat, waardoor je erosie krijgt. De rivier wordt langzaam maar zeker steeds dieper. De stroomsnelheid heeft een behoorlijk grote invloed hierop; water wat een klein beetje sneller stroomt, zorgt voor heel veel meer erosie. En een diepere rivier stroomt sneller. Het versterkt zichzelf: diepere rivier geeft een hogere stroomsnelheid waardoor je meer erosie hebt, waardoor de rivier dieper wordt, etc. Dit proces speelt ook bij een rivier die splitst. De natuur is een grillig iets, dus de kans dat de twee gesplitste takken van de rivier exact hetzelfde zijn, is nul. Een tak zal dus ietsje dieper zijn dan de tweede. Die eerste tak zal dus ietsje sneller stromen, waardoor die meer kan eroderen, waardoor die nog dieper wordt, waardoor je stromingsnelheid omhoog gaat... M.a.w., deze tak wordt steeds groter. Dit gaat ten koste van de tweede tak. Die verliest juist zijn water. Overigens is bij aardwetenschappen de regel dat er overal wel een uitzondering op is te vinden. Dus ja, splitsende rivieren bestaan wel, maar alleen bij bijzondere omstandigheden en de situatie is vaak van korte duur (lees: een paar duizend jaar). 'En de Rijn dan?' Ja, die splitst zich. Maar nu komen we bij dat kleine stroomafwaartse stuk. Als een rivier vlak bij zee is, is het land vaak behoorlijk plat. Bij zulke flauwe hellingen, wil water niet echt vlot stromen. De stroomsnelheid neemt dus af, waardoor de rivier niet langer al zijn sediment mee kan zeulen. Dat dumpt de rivier in zijn eigen geul. Die slibt langzaam dicht en kan dus minder water bevatten, maar ja, al dat water uit het achterland wordt er niet minder om. Dat moet nog steeds ergens heen. De rivier zal buiten zijn oevers treden en proberen een nieuwe weg naar zee te vinden. Zo kan je meerdere riviertakken krijgen: een delta. Het begin van de delta van de Rijn ligt bij Lobith, bij de Nederlands-Duitse grens. Zo'n beetje heel Nederland is dus een delta, vandaar dat we hier wel zoveel riviertakken hebben ;)
@RobinRozendal7 ай бұрын
Wauw, dank je wel voor dit super uitgebreide antwoord! Heel duidelijk 🤩 En ik denk dat je bijvoorbeeld deze blog bedoelt: www.pamhage.com/nl/post/fantasy-in-kaart
@ydovandentop15505 ай бұрын
Kaarten in boeken zijn inderdaad vaak prachtig. Ik zou een eerste versie zeker op papier tekenen en later dan misschien nog op een andere manier. Ik weet nog dat ik vroeger probeerde om er 1 na te tekenen in groep 5(ongeveer dan), geweldig begin van iets leuks.
@RobinRozendal5 ай бұрын
Wat leuk! Dat is echt de manier ja 😊🙌
@filipcamerman34738 ай бұрын
Rivieren die splitsen had ik ook altijd in gedachten als de ergste zonde bij het maken van fantasykaarten. Het was dus grappig toen ik de kaart maakte van mijn eerste boek, dat zich in de lage landen afspeelt, en leerde dat de Rijn zich opsplitst (wist ik nog niet). Ik ken nog steeds geen ander voorbeeld, delta's niet meegerekend.
@RobinRozendal8 ай бұрын
Haha mooi dat jij die ontdekking ook had van de Rijn.
@robsstripboekhoek8 ай бұрын
Heerlijk zo'n kaart. En heel handig. Ik maakt ze met de betaalde versie van Inkarnate. Echt een aanrader. Het helpt ook bij het schrijven. Afstanden, toegankelijkheid van gebieden. Het helpt enorm!
@RobinRozendal8 ай бұрын
Cool! En ja bij het schrijven kan ik bijna niet zonder, ik moet zo vaak iets checken op de kaart!
@MarjoHeijkoop8 ай бұрын
Ik ben gek op landkaarten in boeken en kijk er tijdens het lezen regelmatig op om te zien waar het verhaal zich afspeelt. Dat vind ik fijn omdat het net wat meer houvast geeft tijdens het lezen. Voor mijn eigen boeken zijn de kaarten een onderdeel van de wereldbouw. Ik zou niet zonder kunnen en gebruik ze voor het ontwikkelen van mijn verhalen. Bovendien houd ik van kaarten en plattegronden tekenen. Het tekenen is voor mij een andere manier van creatief bezig zijn aan mijn verhaal. Er kunnen echt betere ideeën door ontstaan als je de dingen uittekent. Voor de boeken van Johanna Lime heb ik behalve kaarten van de planeten en van sommige steden ook sterrenkaarten getekend voor een betere plaatsbepaling in de ruimte. Ik geniet ervan en tijdens het schrijven van mijn verhalen kijk ik er regelmatig naar om te zien of alles nog klopt. Toch kan ik me voorstellen dat er mensen zijn die geen kaart nodig hebben, Maar daar hoor ik zeker niet bij, ik heb graag kaarten in fantasyboeken. Ik vind het ook geen spoilers, want aan een naam of plaats weet je toch nog niet wat daar gebeurt? Ja, er wordt wat afgereisd in fantasywerelden, maar is dat niet gewoon een kenmerk van ons genre? Epische wereldbouw vraagt om duidelijkheid van plaats en ruimte. Waar speelt het zich af, dat is een van de vragen die je wilt beantwoorden voordat je het verhaal gaat schrijven.
@RobinRozendal8 ай бұрын
Mooi gezegd hoor, ja ik vind het ook wel onderdeel van ons genre en wereldbouw! Ik ervaar dat ook inderdaad, dat er ook ideeën ontstaan doordat ik de kaart teken. Heerlijk is dat 😊
@sit-insforsithis15688 ай бұрын
Fantasy kaarten zijn echt leuk. De beste is voor mij middle earth
@RobinRozendal8 ай бұрын
Ja die is geweldig! Voor mij ook een van de eerste die ik uitgebreid bestudeerde 😍
@EricWijnen8 ай бұрын
Leuk onderwerp. Ik hou van epic fantasy en Zou bijna willen zeggen: daar hoort een kaart bij. Het wordt makkelijker om bij te houden waar de karakters zijn. Vooral als er meerdere groepen tegelijk onderweg zijn. Vreselijk off topic: gebruik jij voor deze filmpjes een script?
@RobinRozendal8 ай бұрын
Ik maak inderdaad scripts voor deze video's, maar niet heel uitgebreid. Soms is het gewoon een lijstje met punten, en soms is het wat verder uitgewerkt als ik bijvoorbeeld research ervoor gedaan heb. Voor deze video had ik bijvoorbeeld ook al mijn oude versies van mijn landkaart opgegraven, dat was nog even zoeken!
@renatesteffers18 ай бұрын
Hallo Robin, laat jij op jouw kaart alleen het stuk van de wereld zien die in dit boek aan bod komt of de hele wereld? Ik twijfel hier zelf erg over. Boek 1 van mijn trilogie is klaar en in dat boek wordt niet de hele wereld bezocht. 😉 Zal ik maar een gedeelte van de kaart in het boek zetten of de hele kaart?
@RobinRozendal8 ай бұрын
Wat er op mijn (grote) kaart staat is ongeveer de helft van die wereld, denk ik nu. Boek 1 speelt zich op 3 plekken op deze kaart af, dus zeker niet de hele kaart. Daarom vond ik het ook oké om alleen de onderste helft van de kaart in het boek af te drukken. De bovenste helft wordt nog niet bezocht, hoewel er daar wel een plek op staat die af en toe wordt genoemd in boek 1. Tja, het blijft ook een gevoel dingetje! Ik geef de hele kaart er dus ook bij, omdat ik het ook iets vindt bijdragen aan het gevoel en de indruk die je krijgt over deze wereld, ook al bezoek je niet in boek 1 alle locaties op de kaart.
@stijnvanbiemen73698 ай бұрын
Ik schrijf een mysterie wat zich afspeelt in een dorpje/stad denk wel aan een kaart. Wat zou jij doen?
@RobinRozendal8 ай бұрын
Nou dan zou ik hem zeker tekenen als ik jou was! Als je ooit zover komt dat je wilt publiceren, kun je op dat moment altijd nog besluiten of je hem uiteindelijk wilt gebruiken of niet. Voor nu: lekker gaan tekenen, want het helpt je ook bij het schrijven 😊