Deci, LIVE STREAMING !!!! va fi sambata. 18 mai, de la ora 19:00 (ora Romaniei). Va astept pe cat mai multi, cu tot felul de intrebari!
@geogoes3605 жыл бұрын
La minutul 15:01 textul afișat este Relativistc invariant, lipsește litera i
@production3625 жыл бұрын
Eu am 2 întrebări care par simple dar nu am reușit să dorm 1 noapte întreagă gândindu.mă la răspunsuri și tot nu le-am rezolvat . 1 Atomii vibrează și produc căldură sau datorita căldurii vibrează atomii? Ce fenomen are loc prima dată? 2 într-o cameră cu o sursă de căldură așezată pe podea, aerul cald se ridică în sus și face ca cel rece să coboare sau cel rece apasă pe cel cald și îl face să urce ? Ce fenomen are loc prima dată ?
@geogoes3605 жыл бұрын
@@production362 de fapt căldura și temperatura nu sunt același lucru. Căldura este transferul care are loc de la un corp cu temperatură mare, agitație moleculară/atomică mare, la un altul cu temperatură mică, agitație moleculară/atomică mică. Dacă corpul extern are o temperatură mai mare decât a noastră, el ne transferă agitație moleculară, deci pentru noi e cald. Dacă îi transferăm noi agitație moleculară îl simțim că fiind rece.
@geogoes3605 жыл бұрын
@JS A eu presupun că dualitatea corpuscul/undă, sau diferența între cele 2 manifestări de tip corpuscul și undă ale particulelor, este generată de 2 proprietăți diferite ale timpului la nivel atomic și subatomic. Adică atunci când timpul are un anumit tip de comportament particula se comporta că o undă, când timpul schimbă comportamentul particula redevine corpuscul. Nu am dovezi, e doar o presupunere. 😉
@apetrimarius-petru32735 жыл бұрын
Ce parere aveti: Poate exista o singura realitate, numita univers, inglobata intr-o patura a posibilitatilor infinite? (nu ma refer la conceptul de multivers)
@alex1_1_25 жыл бұрын
#RESPECT Cristian Presură - un om simplu care face pe KZbin-ul românesc niște materiale pe care eu unul le așteptam de ani de zile. Este o părere avizată și certificată în acest domeniu al fizicii, nu discutăm despre documentare copiate și interpretate în stil românește cum se fac de obicei materiale pe la noi. KZbin-ul românesc ARE NEVOIE de astfel de oameni, e o sete incredibilă pentru știință și cercetare în rândul poporului tânăr, pentru cultură, și din păcate, doar din străinătate puteam satisface această sete. Acum, a apărut Cristian la care TREBUIE să ne abonăm. Presimt multe discuții despre Univers aici pe care eu unul, abia le aștept.
@porecla95345 жыл бұрын
Caută pe KZbin ScinapseRo. Și nu e un om simplu ci este fizician cu diplomă și restu, a inventat o chestie ,pentru ceasuri, de îți măsoară pulsul. Pentru tine copile(TopOpt, Atenție CadMere, Gândăcei de Internet, Zaiafet) Îmi mulțumești mai târziu.
@alex1_1_25 жыл бұрын
@@porecla9534 what? Cred ca glumesti cu comentariul asta :)))
@porecla95345 жыл бұрын
@@alex1_1_2 Mo prins
@RaAmon5 жыл бұрын
Hei, hei, hei...uite cum la 34 de ani mi-am redescoperit intamplator pe singura platforma de internet care o frecventez... cea mai mare pasiune a mea din adolescenta... Fizica :)... Multumesc si sper sa prinda cat mai mult la public clipurile dumneavoastra, nu ca niste simple lectii de fizica ci ca lucruri elementare despre ceea ce ne incojoara pe care oricine sa le poata invata in un mod cat mai accesibil :)
@geko34015 жыл бұрын
pe care :))))))))))))))
@mariuscodrea3345 жыл бұрын
Ai grija de la cine si ce inveti!
@stefanitaalexandru81325 жыл бұрын
Daca ai inteles, imi explici si mie te rog fizica cuantica ,mi se pare imposibil ca un obiect sa se afle in 2 pozitii in acelasi timp.Cat despre electroni poate fi vorba de o viteza foarte mare ,astfel diferenta dintre pozitii fiind de mili mil mil secunde
@Alinslh163 жыл бұрын
Pe care*
@nicusormitrea34754 жыл бұрын
Acum se înțelege, deci de fiecare dată când un profesor intră într-o clasă se produce un colaps cuantic, superpoziția elevilor devine una clasică.
@roacer95115 жыл бұрын
dintr un video de 20 de minute am invatat mai multa fizica ca in 4 ani de gimnaziu
@marcusdemetrius9475 жыл бұрын
Asta arata ca habar nu ai de fizica!
@emilpop20165 жыл бұрын
@@marcusdemetrius947 a avut profesori buni, nu ca altii.
@roacer95115 жыл бұрын
@@marcusdemetrius947 nu arata asta , arata ca am avut un profesor idiot care se juca pe telefon si ne punea sa copiem formule din carte
@roacer95115 жыл бұрын
@@emilpop2016 :))
@emilpop20165 жыл бұрын
@@roacer9511 greu pricepi, dar pana la urma ceva ai priceput.
@popapopescu96295 жыл бұрын
Daca aveam asemenea lectii video la gimnaziu si liceu, as fi adorat fizica.
@mamutu105 жыл бұрын
Foarte interesant si bine explicat.Mereu am avut o pasiune pentru fizica,dar am avut doar profesori care m-au facut sa urasc ora de fizica la scoala.Mi-as fi dorit sa fi avut pe cineva ca dumneavoastra profesor.
@voicuioana2325 жыл бұрын
Bravo! Faceti o treaba buna! Sunt uimită de numărul mare de pasionati de fizică!
@emilpop20165 жыл бұрын
Mare? jalnic de mic, dar hai sa il crestem, sa fie mare, poate poate nu mai votam ca blegii toti hotii, de dreapta, de stanga, de centru...
@presura5 жыл бұрын
abia a inceput. sper sa ne adunam cat mai multi. Este fizica adevarata, fara pseudostiinta, cea de care avem nevoie daca e sa facem treaba!
@catalinatanasoaei5945 жыл бұрын
Fenomenal sincer... Imi place enorm cum explici, ma inclin!!!
@TudorHerta-qu6lk5 ай бұрын
Foarte interesante informațiile! Am redescoperit recent o pasiune puternică în fizică pe care videoclipurile dvs. o întăresc! Aveți respectul meu!
@ranisavgoran98305 жыл бұрын
Tot respectul Domnule Presura❤️
@vasilepuica327410 ай бұрын
Domnule, sincer esti cel mai destep om pe care l-am vazut si l-am ascultat în viața mea,, sincer,, respect
@VlogDeIT5 жыл бұрын
Ma bucur ca apar tot mai multe canale de genul acesta.
@fls67675 жыл бұрын
Este absolut remarcabil ceea ce faceti si este imperativ sa continuati. :)
@c.marius1685 жыл бұрын
Ești un om simpatic.
@c.marius1685 жыл бұрын
@@neagaurentiu6581 ce-ai pățit?
@QuantumZefir5 жыл бұрын
Foarte tare, un canal ce se bazeaza pe explicarea si dezbaterea celor mai interesante chestii din stiință, bravo omule, sincer nu stiu cine esti dar tine-o tot asa
@stgabyable5 жыл бұрын
Felicitări pentru videouri. Foarte bună inițiativa. Subiecte foarte interesante.. O singură recomandare: dacă aveți loc poate ar fi mai bine să vă puneți mai în față să nu măi fiți așa de aproape de background. Pare că sunteți foarte înghesuit în cardu
@Hiph0paddiction5 жыл бұрын
Daca s-ar preda fizica asa si in scoli am avea o tara de fizicieni si oameni de stiinta. Si orice alta materie desigur, dar mai ales fizica. Multumesc pentru canalul de yt! M-am abonat si ma voi uita la cat mai multe filmulete :)
@mariuscsampar73835 жыл бұрын
*A fost incredibil! Multumesc, m-a ajutat enorm videoclipul dvs.* *Ati putea vorbii despre teoriile lui Einstein si despre constanta cosmologica?*
@andyschneider17755 жыл бұрын
Alti stiu azi mai mult 😉 sursa-din-tine de.
@raadiooo2 жыл бұрын
wow, in sfarsit o explicatie pe intelesul meu :) Multumesc
@melkwsmelcus41935 жыл бұрын
Extraordinar.. După cum vad ne luați cu elemente de bază. Super! Să o tineți tot așa pana cand o sa fim capabili sa intelegem si lucruri mai complicate. PS. Păcat că nu pot sa dau like de câte ori revad postările.
@robertboran62345 жыл бұрын
Foarte fain explicat. Mecanica cuantica din punct de vedere matematic e extrem de complexa. Foarte important e terminologia folosita. Richard Feynman amintea mereu cat de complicat si lipsit de sens este sa explicam ceva complex in termeni SF.
@doose2615 жыл бұрын
Ba, mie nu-mi place superpozitia quantica nu-i de alta da e nasol sa vezi 2 farfurii de sarmale si sa maananci doar una
@melonytips5 жыл бұрын
Pai nu ai cum le vezi pe amândouă,doar pe una. Momentan doar știi ca pot fi doua
@unu45 жыл бұрын
@@melonytips Cine a zis ca pot fi "doar" doua ? Pot fi o infinitate pana cand le observi. :)))
@corina19675 жыл бұрын
😂
@alexandruandrei59895 жыл бұрын
Nasol...
@corina19675 жыл бұрын
@Kermit von Klausenberg 😂😂😂
@coldeagabriel21574 жыл бұрын
Tare închin să cred că nu trăim într-o realitate adevărată și totu-l este o iluzie și că după moarte se repetă dinou ciclul vieții cu mici modificări, din cauza asta și stările de Deja-vu și suntem conduși de o energie enorm de mare, ce are putere absolută, numită Dumnezeu, mult succes în continuare cu ceea ce faceți !
@cristiannegrea95865 жыл бұрын
Electronii de ce nu colapseaza cuantic si au aparut in poza aceea?
@presura5 жыл бұрын
buna intrebare!!! am pus in poza, de fapt electronii au colapsat de fiecare cand s-a facut o fotografie. Asa ca poza aia este o colectie suprapusa de mai multe forografii !
@geometrie45955 жыл бұрын
Multumesc Ca ma informezi esti cel mai tare si im place mult ce faci
@robert_moise30495 жыл бұрын
Deci si pamatul se poate afla in superpozitie cuantica?
@alextfr11535 жыл бұрын
În teorie da, dar cum a spus domnul Presura in videoclip, cu cat corpul este mai mare, cu atât este mai greu de efectuat superpoziția cuantica
@emilpop20165 жыл бұрын
imposibil, zice domnu fizician ca daca cineva il vede, hop colaps. Si suntem cam 7 miliarde care il vedem, plus animalele si gazele, nu are timp saracul de superpozitie ca prea ne holbam toti la el.
@alexsovaiala96915 жыл бұрын
Nu , doar obiectele foarte mici se pot afla in superpoziție cuantica (particulele elementare) .Cu cât dimensiunea unui obiect creste cu atât este mai stabil iar poziția lui in spațiu este mai bine definita.
@Demrezel5 жыл бұрын
Pixul si pisica sunt exemple. Teoria se aplica pariculelor subatomice... Pixul este un grup de astfel de particule si nu iti ajunge o viata sa le "vezi" pe toate. "Vezi" are niste ghilimele, prin "vezi" se refera la masurarea acelei stari cuantice si asta presupune o actiune asupra particulei, in momentul in care actionezi asupra ei automat i-ai schimbat starea. In realitate sunt niste probabilitati... Este mult mai complicat de atat dar in principiu cam asa stau lucrurile, d-aia fizica cuantica nu se invata in liceu, nu ai matematica necesara... :)
@Blockwise25 жыл бұрын
Excelent videoclip! Am cateva idei interesante despre care ati putea vorbi! - Timpul, ce se intampla cu el langa o gaura neagra? De ce? Ce spune Einstein despre asta? - Teoria multiversului. (I teorie pe care o ador este ca exista mai multe universuri in 3 dimensiuni aflate intr-un spatiu in 4 dimensiuni! Si ca gaurile negre ar fi cai de acces spre acest spatiu 4 dimensional! Mi se pare geniala aceasta teorie) - Materia intunecata. Ce este? O putem vedea cumva? -Anti-materia, chiar putem facem mecanisme de distorsionare a timpului si spatiului cu ea? - Calatoria in timp? Avem vreo sansa sa calatorim in timp? Macar la un nivel cuantic? Va sustin din suflet si acum sunt in clasa a 11 a si studiez fizica si astronomia din plin, va rog, postati in continuare!
@minu-chan68265 жыл бұрын
asta explica de ce dispare pixurile din clasa
@tothazandaniel97064 ай бұрын
Va salut. Va urmăresc cu placere și interes și Va multumesc pentru lecțiile de fizica pe care ni le dati❤❤❤
@alexandrunistor63665 жыл бұрын
6:54 Gresit! :) Cand te uiti la 'pix', el nu-si schimba starea, ci doar reusesti 'imortalizarea' uneia dintre starile in care se afla asa-zisul 'pix' sau 'pisica'. Daca 'te uiti' acum la asa-zisa 'pisica', e posibil s-o vezi moarta, aceasta fiind una din starile ei, iar daca 'te uiti' mai tarziu la ea, e posibil sa-i imortalizezi cealalta stare in care se poate afla, adica 'vie'. Imagineaza-ti o bila care se misca repede de la stanga la dreapta, iar cand ii faci o poza, fie imortalizezi bila in partea stanga, fie in partea dreapta, fie la mijloc, etc. Cam asa fluctueaza si starile 'pisicii', cand e moarta cand e vie, iar tu cand ii faci 'poza', reusesti doar sa 'captezi' una din starile ei.
@presura5 жыл бұрын
Eu am explicat model Copenhaga, care se preda la facultate, iar aici e cum zic eu. Dumneavoastră vorbiți de o interpretare alternativă, modelul Bohm, dar asta inca nu e acceptat, deci nu se preda. Eu am scris și despre modelul Bohm in Fizică Povestita!
@emilpop20165 жыл бұрын
@@presura partea proasta e ca acceptate sau nu ambele modele sunt adevarate si false in acelasi timp, hai sa zicem ca sunt in superpozitie ideologica, iar de colapsat o sa ne colapseze noua in crestet cand o sa vine un negru fara scoala din desert cu ceva experiment traznet pe baza de urina si o sa ne arate cum sta de fapt treaba.
@benstancu4635 жыл бұрын
Un videoclip de calitate! Va încurajez sa continuați ceea ce faceti!
@andreimarius96955 жыл бұрын
Cum gasesc nevazatorii pixurile ? :))
@dumitrescuadrian67065 жыл бұрын
le "clicăie " :))))))
@bogdanbadaluta7915 жыл бұрын
Imi place super mult ce faceti si informatiile pe care le dati, singura mea observatie ar fi ca desi inteleg faptul ca doriti ca adoptati alt ton al ,,discursului", imi da senzatia ca ar fi artificial. Spre exemplu, in podcastul cu Horia, pentru ca nu aveati un subiect pregatit presupun, totul a parut, s-a vazut ca este de fapt, mult mai natural. Recomand sa incercati sa adoptati maniera aceea de discutie, in rest, ma bucur ca v-am gasit canalul si ca m-am abonat.
@Alex-sk3kf5 жыл бұрын
Salut, poate ne poti vorbi pe viitor ce sa intamplat si care sunt consescintele dezatrului de la Cernobil. Like daca si voi vreti un video de genu
@robertclaudiutoma1194 жыл бұрын
Jalnic! Trecem prin pereti fara sa-i spargem. Mare branza!
@kristiblue19405 жыл бұрын
De ce se colapseasă superpoziția în momentul în care este observată? Parcă "pixul" ar ști că este observat...
@SouthSideTHK5 жыл бұрын
Mr. a explicat. Cu cat un corp e mai mare cu atat e mai greu sa il pui in superpozitie. Pixul nu stie ca il observi doar ca este prea mare pt a fi pus in superpozitie (cel putin pentru secolul asta, poate in urmatorul vom putea "construi" obiecte mai mari ce pot fi puse in superpozitie). Daca este mic, exemplul cu electroni, acestia pot fi observati in superpozitiile lor. Exemplu cu pisica lui S. este foarte bun, o pisica in cutie e in superpozitie (tu nu stii daca e moarta sau vie) in clipa in care ridici cutia superpozitia va colapsa (o vei vedea moarta sau vie).
@kristiblue19405 жыл бұрын
@@SouthSideTHK Deci ai menționat exemplul cu pisica, care spune că în cutie, pisica este în superpoziție..iar în momentul în care ridici cutia, superpoziția va colapsa, am înțeles până aici, dar nu înțeleg de ce nu rămâne în starea de superpoziție chiar și în momentul observării, ce o face pe pisică să iasă din superpoziție? Observarea mea?
@howtocomplicated60555 жыл бұрын
Superpozitia nu exista toata într-un singur "univers". Ceea ce "există" este doar ceea ce creierul nostru percepe, iar noi nu putem percepe superpozitia.
@kristiblue19405 жыл бұрын
@@howtocomplicated6055 hmm, dacă suntem limitați de percepție, poate că vedem, simțim, trăim doar o fărâmă din ceea ce numim noi realitate, presupunând că există un infinit de lucruri pe care nu le percepem..sau?
@carron9795 жыл бұрын
vede-l si pe asta kzbin.info/www/bejne/n4fTiaWYj5mVpLc...Bilele isi fac de cap cu urmele pe care le lasa pe perete pana cand cineva sau ceva (tu sau un detector) incepe sa le observe...Si atunci se cumintzesc. Scary, nu?
@baribari27294 жыл бұрын
Hm îmi place sa te ascut, s-o o fac cu mare, mare atenți! și am învățat, foarte multe lucruri dela tine, ești un om fantastic, respect!
@TheSonoSpectrum5 жыл бұрын
Acum am inteles de ce caut tot timpul dupa chei, de acum o sa le pun mereu in campul meu vizual, hehe
@mateiionutiulian6415 жыл бұрын
Esti foarte tare maiestre, nu te lasa de youtube !
@its.me.andrei.emanuel5 жыл бұрын
Am 12 ani, sunt clasa a cincea și m-am decis să învăț singur fizica deoarece mă pasionează și nu am răbdare să mai aștept cam 3 ani că sa intru in chestiuni cu ceva mai interesante. Ma bucur ca-mi explici, astfel încât să înțeleg, lucrurile pe care profesorii întrebați de mine nu au avut răbdarea să mi le explice. Cum va venit ideea să scrieți cartea "Fizica Povestita"?
@presura5 жыл бұрын
am citit mult de fizica, apoi gandurile au inceput sa zboare prin cap... n-m avut ce face. si am scris. daca citesti si tu mult, la fel ti se va intampla si tie!
@TheDeathtiger125 жыл бұрын
Sunteti genial, tot respectul meu!
@pantarustefan60345 жыл бұрын
Uite cum poti face superpozitie cuantica foarte usor cu pixul deci: te duci la magazin iei doua pixuri de acelasi fel unul il pui in stinga si unul in dreapta si pac superpozitie cuantica :)))
@Billy_985 жыл бұрын
Genial.Chiar voiam un astfel de clip.
@constantinmihaescu79415 жыл бұрын
Încercarea autorului de a explica principiile mecanicii cuantice pe înțelesul tuturor folosind exemple inventate și care ar fi posibile în realitatea obișnuită (cea pe care o percepem zi de zi doar cu simțurile, fără ajutor tehnologic), este fără îndoială firească și meritorie, deoarece își atinge scopul. S-ar putea însă ca aceste exemple inexistente in realitate să fie înțelese greșit ca fiind reale, adevarate și astfel să semene neliniște, confuzie și nesiguranță în rândul oamenilor, să-i îngrijoreze gândind că lumea în care trăiesc este una ciudată și de neînțeles, dominată de incertitudine și întâmplare, alta decât cea stabilă, previzibilă, guvernată de legile mecanicii clasice în care credeau, cu care s-au obișnuit și care le dădea siguranță și încredere în viitor. De aceea, în completarea afirmațiilor prezentate de autor, pentru a înlătura o astfel de posibilitate nedorită, consider că sunt necesare precizările ce urmează. MECANICA CUANTICĂ NU SE APLICĂ TUTUROR LUCRURILOR ȘI FENOMENELOR DIN NATURĂ, INDIFERENT DE SCARA DE COMPLEXITATE A LOR. PRINCIPIILE MECANICII CUANTICE NU POT FI EXTINSE, NU SUNT VALABILE ȘI ÎN MACROCOSMOS, ÎN LUMEA OBIȘNUITA ÎN CARE TRĂIM, GUVERNATĂ DE LEGILE MECANICII CLASICE. LEGILE MECANICII CUANTICE SUNT VALABILE NUMAI LA SCARĂ SUBATOMICĂ, ATOMICĂ ȘI MAI RAR MOLECULARĂ, ÎN MICROCOSMOS. Einstein spunea: „Ca om de ştiinţă, cred că natura este o structură perfectă, privită din perspectiva raţiunii şi analizei logice… Dumnezeu nu dă cu zarul.” El suspecta că în spatele naturii probabilistice, aparent întâmplătoare a manifestărilor materiei și energiei în lumea subatomică, există totuși o lege încă necunoscută care unifică mecanica clasică cu mecanica cuantică, astfel încât convingerile sale nestrămutate de mai sus să nu fie infirmate. Această lege secretă astăzi este cunoscută. Este „Legea Universală a Organizării”, recent descoperită ( www.libris.ro/scientific-systemic-management-constantin-CMH978-1533-2318-88--p1046798.html ). Ea dezvăluie parțial cum a gândit Dumnezeu când a creat lumea. El nu a creat și nu creează lucruri sau fenomene ca entități separate, ci ca sisteme, ele însele părți din sisteme de rang superior de complexitate. Pentru a-și asigura structura și funcționarea perfectă constatată de Einstein, fiecare sistem din univers are propriile legi și principii de funcționare, valabile numai lui, special gândite pentru a permite exclusiv doar îndeplinirea obiectivului pentru care a fost creat. În limbajul obișnuit, prin „univers” înțelegem de fapt sistemul macrocosmosului, lumea in care trăim, guvernată exclusiv numai de legile mecanicii clasice. Microcosmosul este un subsistem al universului, adică al macrocosmosului, având ca obiectiv doar furnizarea materiei și energiei de care acesta din urmă are nevoie și în acest scop este guvernat exclusiv de legile și principiile mecanicii cuantice. În microcosmos acționează doar forța nucleară tare și forța nucleară slabă, care dau consistența, tăria combinației de energie și materie sub formă de particule și atomi. În macrocosmos, alături de celelalte legi ale naturii pe care le cunoaștem din disciplinele științifice predate în școala (cu excepția mecanicii cuantice), acționează ca forțe fizice de bază doar gravitația și electromagnetismul, special concepute pentru a guverna obiectele și fenomenele la scară mare. Perechea de legi fizice de bază care acționează in microcosmos nu acționează și în macrocosmos. Si invers, perechea de legi fizice de bază care acționează în macrocosmos nu acționează și în microcosmos. Între aceste două perechi de legi nu există nici o altă legătură în afară de faptul că fac parte din aceeași structură perfect organizată a universului. În consecință, este explicabil de ce nimeni nu a descoperit „forța a cincea”, unificatoare a acestor patru forțe fundamentale ale fizicii: pentru că ea nu există. Căutarea ei este zadarnică, unificarea o realizează Legea universală a organizării menționată mai sus. Tot așa, este explicabil de ce nici un fizician nu a reușit și nu va reuși să demonstreze existența unui obiect simultan în două locuri, cum s-a demonstrat că este posibil în lumea particulelor subatomice. Așadar, randomizarea care se manifestă în mecanica cuantică (în combinația materie-energie la nivel micro), este în realitate tot o formă de organizare stabilă în timp și spațiu a „structurii perfecte” la care se referea Einstein, organizare datorată tot unei legi fizice clasice a naturii a cărei existență el a bănuit-o. Obiectele, ființele, planetele, stelele, constelațiile și universurile nu pot fi in același timp în locuri și/sau configurații diferite, în superpoziții cuantice. Nu există universuri paralele. Situațiile în care se află obiectele nu se schimbă cuantic, ci doar după legile fizicii clasice. Când vedem „pisica lui Schrodinger” vie nu înseamnă ca ea este în același timp moartă și că privirea noastră a determinat starea ei în viață; ea este vie si numai vie. Când privirea noastră cade pe un pix nu-l determină ca din mai multe locuri în care el există simultan să ocupe brusc doar locul în care îl vedem; el este acolo și numai acolo, și nu a suferit un colaps cuantic. Einstein spunea pe bună dreptate: „Îmi place să cred că luna este acolo și când nu mă uit la ea.” La nivel macro nu există colaps cuantic. Materia din univers a trecut printr-o stare cuantică numai la început, într-o faza primordială distinctă, în care au luat naștere atomii prin densificarea, „condensarea” energiei. Este faza în care a fost creat microcosmosul - subsistemul cuantic al universului - având ca obiect doar să dea consistentă materiei sub formă de atomi. În faza următoare a fost creat subsistemul macrocosmosului, în care atomii s-au combinat în molecule, iar din molecule au luat naștere corpurile materiale și fenomenele din natură, ambele aceste două categorii de componente guvernate numai de legile și principiile mecanicii clasice. Privirea noastră nu influențează în nici un fel starea în care se află obiectele și fenomenele componente ale macrocosmosului, ci doar starea unor componente ale microcosmosului, cele până la nivel de atom, ca de exemplu starea electronilor. Unele particule subatomice pot fi teleportate, corpurile fizice (obiectele, ființele) însă nu. Nu vom putea trece niciodată prin pereți fără să-i spargem. Nici un fizician nu va putea pune vreodată Statuia libertății sau oricare alt corp fizic într-o superpoziție cuantică. Nu trăim într-o lume cuantică. Dacă atomii au fost creați și funcționează guvernați de legile și principiile mecanicii cuantice, nu înseamnă că și noi trăim într-o lume guvernată la fel. Atomii sunt doar „cărămizile casei” în care trăim - universul. Nu tot ce este posibil în matematică este posibil și în lumea noastră obișnuită, în macrocosmos. Matematica, oricât de avansată ar fi, are limitele ei de exprimare. Doar așa se explică faptul că un fizician de geniu și excelent matematician ca Albert Einstein, nu a putut să descopere legea universală a cărei existență o bănuia, legea care unifică într-un sistem perfect logic cele patru forțe fundamentale ale universului, deși cercetările sale în acest sens i-au consumat cea mai mare parte din viață și nu au încetat până în ultimele clipe. Universul este atât de complex încât nu toate lucrurile și fenomenele pot fi descrise precis doar prin formule și ecuații matematice. În urma întâlnirii istorice de la Pajaro Dunes, California, în 1993, a mai multor cercetători, reprezentanți de top ai celor mai importante domenii ale științei, savantul Phillip Johnson a concluzionat: „O știință sănătoasă caută adevărul și lasă dovezile să vorbească de la sine” (Unlocking the Mistery of Life -video). Iar cercetătorii faimosului accelerator de particule de lângă Geneva, în urma dificultăților întâmpinate, au ajuns la concluzia că”...unitatea și eternitatea universului nu pot fi studiate apelând numai la științele exacte, ci trebuie incluse în metodele de studiu și metode filozofice (Ștefan Iancu, Știința ieri, azi și mâine - video).
@razvanm22172 жыл бұрын
Poate există colapsul cuantic, dar nu determinat de privirea noastră
@bse4poli Жыл бұрын
Și acum tot urmăresc acest subiect pentru că mă pasionează iar dumneavoastră reazilati excelenta prezentare postata
@alexandruaruxandei58465 жыл бұрын
Poate Dumnezeu are o superpozitie cuantica :D
@gabriels95135 жыл бұрын
extraordinara prezentare!!! felicitari domnule!
@alexzzander_28235 жыл бұрын
Deci superpozitia e un fel fancy de a spune ca nu stim daca pisica e vie sau moartă. Adică de unde stie ea daca e observată sau nu pentru a rămâne la o stare sau alta?
@carron9795 жыл бұрын
mmm, biata pisica! Daca ar fi dupa ea cred ca ar trai de fiecare data...
@emilpop20165 жыл бұрын
intrebarea e alta, cate pisici a omorat schrodinger ala pana a ajuns la concluzioa asta, hai sa il reclamam la protectia animalelor.
@emilpop20165 жыл бұрын
@JS A nu stiu cum stai cu Romana, dar cu particla duala ... mu stai grozav.
@emilpop20165 жыл бұрын
@JS A Eu le dau toxicitate pe paine, unii se inneca cu ea, altii o scuipa si ma scuipa, altii se obisnuiesc cu ea si devin imuni, iar de aici incepe cresterea lor. Asa salvez eu lumea de prostie.
@antosp85725 жыл бұрын
Am inteles cate ceva in seara asta. Mâine voi revedea clipul sa le am mai clare in minte. Multunesc pentru efortul depus.
@presura5 жыл бұрын
cu placere
@Kalomel5 жыл бұрын
Deja asta e dark magic, nu fizica
@Tokamak_94 жыл бұрын
De loc. Citeste comentariul meu si cauta ca sa intelegi mai bine.
@viqtor94195 жыл бұрын
Aveți tot respectul meu,domnule sper sa o țineți tot așa, ați putea face un episod despre istoria fizicii atomice.
@porecla95345 жыл бұрын
Ce e ăla? Pix sau Pizd?🤣 Pisica lui Șrodingher e moartă și vie deci e ZOMBIE!!! (Am rezolvat fizica cuantică)
@carron9795 жыл бұрын
nu chiar, dar tu determini daca pisica e vie sau moarta cand te duci sa vezi ce face...si totusi independent de vointa ta. Interesant, nu?
@porecla95345 жыл бұрын
@@carron979 Deci, eu am omorât mâță și apoi am înviato ! Sunt Dumnezeu!!!!!
@carron9795 жыл бұрын
@@porecla9534 I-ai zis matzei: "Ridica-te si miauna..."
@emilpop20165 жыл бұрын
Shrodingher ar trebuii bagat la puscarie nenorocitul ca chinuie pisicile
@porecla95345 жыл бұрын
@@carron979 🤣🤣🤣🤣😂😂
@nituandreicezar90125 жыл бұрын
Foarte educativ. Felicitari pentru material!
@emanuelungureanu66805 жыл бұрын
Foarte interesant videoclipul, mie personal mi s a parut foarte interesant si am putut sa urmaresc cu placere cele 18 minute, nu mi s a parut prea lung.
@dragomirmarian13605 жыл бұрын
Maaaare respect pentru omul ăsta, care, la cât e de deștept ar putea părea nebun pentru noi muritorii de rând. Genialitatea lui Presură vine din abilitatea de a explica lucruri extrem de complicate creierelor mici. Da recunosc, creierul meu tinde spre -infinit când vine vorba de Univers, fizică și mecanică cuantică 🤣
@gabriels8865 жыл бұрын
Atractiv. Continua!
@rodicacatrinescu939 Жыл бұрын
De ce stelele pulseaza multumesc
@alexandruandrei59895 жыл бұрын
Nu pot descrie acest om.....INCREDIBIL.....Acum ti.am urmarit toate videourile si inteleg totul în jurul meu.Am făcut o mica organizație cu domnul de Fizică și i.am arătat 3 videoclipuri de ale tale si a spus: "WOW" ,si am primit un 10.....Cum ai ajuns asa de....destept!Nu.mi vine sa cred,acum nu mai am dubii în legatura cu....spre exemplu "Viteza luminii" APP fa un video forte de formatoare,forța de frecare ,etc.
@Andrei-mi9zn5 жыл бұрын
Interesant clip, după cum spunea proful meu de geografie “trebuie sa fii nebun sa te gândești la asa ceva” așa și cu fizica cuantica
@rotorblade95082 жыл бұрын
2:27 Un aspect la care m-am gandit si care poate duce la confuzii: obiectul e simultan in mai multe pozitii din spatiu dar totusi e o diferenta mare intre un obiect clasic in mai multe pozitii (clonat) si unul in superpozitie. Practic superpozitia e o stare in care se afla obiectul, el ramane unul singur. Energia atomilor din patratul (sau volumul) alb este corespunzatoare unui singur creion 4:47 imaginea arata pozitiile unde a fost facuta o detectare a electronului si se considera in superpozitie a tuturor locatiilor in care exista probabilitatea de a fi detectat. Probabilitatea este proportionala cu densitatea detectarilor. Totusi intr-un fel eu ma gandesc ca de fapt electronul chiar orbiteaza in jurul atomului pentru ca si un obiect obisnuit care orbiteaza e tot un obiect cuantic diferenta e ca electronul nu are o orbita obisnuita ci o miscare mai complexa. De exemplu daca faci masuratori la intervale extrem de mici de timp, electronul ar putea aparea (analizand cadru cu cadru foto) ca se deplaseaza, dar ar putea si face salturi instantanee intre zonele orbitale.
@T30-c6c5 жыл бұрын
SUPER TARE CLIPUL SI MAI ALES CANALUL .TINE-O TOT ASA RESPECT !!!!!
@unomobisnuitcaoricarealtul82225 жыл бұрын
domnul cristian presura adulti nu sunt singuri care fac parte din aceasta comunitate este vorba despre copii
@saverii92825 жыл бұрын
Super Profesor am inteles foarte bine in sfirsit merci Domnule Profesor!!!
@catalinbratu91604 жыл бұрын
Foarte frumos explicat
@alexbadoaia13295 жыл бұрын
Foarte interesant subiectul, eu studiez Computer Science si pot spune ca m-a ajutat in a intelege mult mai bine conceptul de Quantum Computing.
@valentin002d5 жыл бұрын
Ti ne o tot asa ești foarte simpatic si sunt foarte interesante temele pe care le abordezi
@alexmihai225 жыл бұрын
O altă chestie pe care o cred diferit este că timpul și spațiu nu vor ”muri” odată cu Universul. Dacă ar fi fost așa, nu mai eram noi astăzi. În schimb eu cred că în ciclul de transformări infinite va apare altceva. Energia nu dispare deoarece nu există forță de ”frecare” la nivel subatomic, iar acele forțe de interacțiune, dacă emană energie, ea nu se pierde. Nici o fărâmă de energie nu se pierde, prin urmare Universul nu are cum să ”moară” vreodată.
@edilaver47565 жыл бұрын
Mulțumesc pentru lecțiile de fizica predate de tine, acum este mult mai interesantă.
@moodofbalance49745 жыл бұрын
Bravo! Ai respectul meu + ca faci o treaba super tare :)
@QubitFury5 жыл бұрын
Omu e fantastic. Rad la omuletul asta de sparg. Hei.. hei.. hei.. ce e mecanica cuantica.. hei😀😀😀✌
@ahakaka215 жыл бұрын
esti super tare,ma bucur ca te-am descoperit
@mihaelasamoila16242 жыл бұрын
Mulțumesc enorm ! Respect!
@andreicheta94035 жыл бұрын
Nu îmi vine sa cred ca sunteti roman , sunt mândru de munca dumneavoastră și sper sa am onoarea pe parcursul vieții sa v-a întâlnesc !
@devout2Jesus9 ай бұрын
Am o intrebare, este vreo legatura intre hartia holografica vanduta la magazinele de decoratiuni si fizica cuantica? Hartia holografica pare sa isi schimbe culoarea cand e observata din diferite unghiuri.
@laurentiubucur95862 жыл бұрын
O particula in stare ondulatorie are masa?
@sorindumbrava44784 жыл бұрын
Sunt doar ipoteze nu exista dovezi clare fizicienii încearcă sa schimbe realitatea prin puterea mintii.. Un fel de magie
@ionescudorueduard33005 жыл бұрын
Daca am o minge asezata pe o suprafata perfect plana, si dupa urmeaza sa execut niste miscari rapide ale placi, doar pe cordonatele X si Y (Z fix), fara ca mingea sa si modifice pozitia pt ca se invarte in loc ( ca fapt divers asta), am putea spune ca avem o superpozitie a mingi in spatiu fata de placa respectiva? Pentru ca ea la randul ei se gaseste in oricare alta pozitie a placi fara ca ea sa si modifice pozitia in spatiu.
@emilpop20165 жыл бұрын
negativ, superpozitia e de fapt o stare inexistenta fizic, un potential pre scris, deci informatia exista, dar nu si obiectul, pana vine chemat in existenta, colapsat, in cazul descris mingea exista, palca exista si cineva depune un efort sa faca scamatorii acolo.
@layt47417 ай бұрын
Foarte șmecher!
@sidewaysfcs07185 жыл бұрын
E important de mentionat ca observatorul care colapseaza functia de unda nu e legat de "constiinta" sau alte mumbo-jumbo-uri, ci de ideea de interactie/masuratoare. Observatorul in prima faza e de fapt o alta particula, de obicei un foton sau electron, semnalul urmeaza sa fie amplificat de milioane/miliarde/etc ori. Rezultatul care se vede de catre un om deja e consecinta multor interactii, nu doar superpozitia initiala (care demult a fost distrusa). In experimentul fictiv al pisicii lui Schrodinger, masuratoarea e facuta de fapt de detector, inainte sa ajunga informatia la pisica a colapsat de mult functia nucleului si deja s-a stabilit o stare clara pentru sistem inainte sa "ne uitam in cutie", de aici si interpretarea pseudo-stiintifica a unora cum ca pisica ar fi intr-o superpozitie, pisica e mult prea mare sa fie intr-o astfel de stare, in superpozitie a fost doar nucleul, dar primul lucru care distruge superpozitia e de fapt o particula din detector, si se stabileste eventual o noua superpozitie nucleu-particula*, dar care va fi inevitabil si ea distrusa cand semnaul este amplificat pentru a putea fi citit. * - prima particula din detector care interactioneaza cu un foton/electron de la nucleu in urma dezintegrarii, dupa ce are loc interactia, deja e amplificat semnalul de milioane/miliarde de ori pana la display-ul detectorului, sau sistemului de eliberare a otravii pentru pisica.
@emilpop20165 жыл бұрын
gata, i-ai bagat in ceata pe toti aia de credeau ca vad lumina. Misto idea. Apropo, Schrodinger ala trebuie reclamat la protectia animalelor, chinuia pisicile cu experimente fictive.
@trancepower38248 ай бұрын
Nu este si viteza intunericului?
@lamaceavesela58665 жыл бұрын
respect,domule Presura,stiu ca poza si numele nu e cel potrivit,sunt pe laptopul unui priete.Va admir foarte tare si v-am cunoscut pe vlogul lui Zaiafet.Dupa aceea v-am cautat pe youtube si va ascult.Vreau dpar sa va spun ca la toate discursurile ati avut o intonatie naturala,deloc controlata si ca acum explicati ca si cum ati explica unor copii mici de 4 ani ,cu siguranta oamenii interesati nu au nevoie de intonatia asta,e putin enervanta pt mine,iubesc fizica dar parca imi dati cu ceva in cap cand aveti acea intonatie din cand in cand ca si cum incercati sa spuneti povesti pt copii,sfatul meu este saincercati sa purtati discutii in vlogurile dumneavoastra sau pur si simplu sa nu mai cititi textul,pt a putea fi natural
@nnadine19735 жыл бұрын
Domnule, cum se poate masura viteza luminii,(sau orice viteza) in lipsa unui sistem de referinta universal?
@galuscaflorin5 жыл бұрын
Felicitări si spor în proiect!
@rapazitul5 жыл бұрын
buna ziua cristian. intrebarea mea este vizata de colapsul cuantic, care mi-a atras atentia. intrucat in practica, stim ca nu exista unda dreptunghiulara (grafic de analiza a unui semnal de forma dreptunghiulara in functie de timp), intrucat acest lucru contravine fizicii, (adica in acelasi timp nu putem avea doua valori simultane + si zero, sau - si zero), intreb vizavi de regimul tranzitoriu al acestui colaps cuantic? in mecanica cuantica exista asadar regim tranzitoriu? Multumesc si sper sa imi poti raspunde candva. O zi mai buna ca ieri si mai naspa ca maine, iti doresc.
@dianadiaconescu46263 жыл бұрын
foarte tare!
@paulcoman72375 жыл бұрын
Paul.vreau sa stiu daca optin o pozitie cuantica a unui obiect umbra acelui obiect intra in cuantic sau face colapsare.
@temen62235 жыл бұрын
Daca un corp se deplaseaza cu viteza luminii iar alt corp tot cu viteza luminii dar in sens opus atunci se poate spune ca cele doua corpuri se departeaza intre ele cu 2 x viteza luminii ?
@georgeradu37595 жыл бұрын
Minunate explicatii!!!
@septimiufly51345 жыл бұрын
daca trimitem o nava cu muzica si vibratii prin spatiu in urma acesteia vor ramane urme precum ce ramane in urma avionului?daca in spatiu e doar materie intunecata si nu exista vant acestea ar putea ramane pentru totdeauna imprejurul planetei
@Me-the-One-G2 жыл бұрын
Stimă domnu' Prescură!
@sebastianleonte76125 жыл бұрын
Salutare Cristi! Ce parere ai despre filmul Endgame de anul asta vis a vis de mecanica cuantica folosita de personaje?
@zzliyz3 жыл бұрын
Dacă stelele sunt albe, pot fi și negre?
@alingrassu13158 ай бұрын
Nu. Pentru-că steaua este materie încinsă ( lava vulcanică ) . Din punct de vedere intensitate pot fi mai strălucitoare sau mai puțin strălucitoare dar nu negre.
@kristineshepherdson31904 жыл бұрын
Buna ziua. Deoarece creierul meu nu poate sa perceapa prezenta unui electron in toate acele pozitii in acelasi timp, ma gandesc ca poate viteza pe care o are e asa mare incat fotografia prinde toate pozitiile simultan. Este posibil cumva ca superpozitia aceasta cuantica sa fie de fapt o consecinta a - nu dati cu pietre- depasirea vitezei luminii?
@vitaliemiron77595 жыл бұрын
Super, explicat, bravo.
@bsp-lb1px5 жыл бұрын
Domnule Cristian, ne puteti explica cum functioneaza pilele karpen? Putem face una acasa? 😁 Multumesc
@julianclittmann5 жыл бұрын
inca o intrebare retorica mai mult: dar daca dupa atingerea unei viteze relativiste, unui corp i se modifica acele constante pe care noi le banuiam a fi fixe, exemplu: numarul PI, constanta gravitationala a lui Newton, numarul lui Avocado, numarul de aur... etc? Daca toate acestea se schimba?
@Relax-bp8hn4 жыл бұрын
Felicitari!
@adriangheorghe2327 Жыл бұрын
Dl Presura! Cat timp ati scris motivatia, puteati mai bine sa raspundeti simplu si clar la chestiunea:- daca este logica sau nu deductia ca durata fotonului este continuta in h?