Har fysikprov imorgon och du förklarade mycket bättre än min fysikbok! Tack såå mycket :)
@TomasSverin9 жыл бұрын
Anchiliqe Ljungberg Tack för din kommentar! Jag är glad att mina videos kan vara dig till hjälp, lycka till
@kladdkakan98355 жыл бұрын
Stort tack för genomgången! Men vid exemplet 07:50, om friktionskraften är lika stor som kraften vi trycker föremålet med (150 N) då bör ju föremålet inte ha någon hastighet eftersom friktionskraften är likastor som kraften vi trycker med, alltså att vi står stilla. Om jag har tolkat det rätt i praktiken..
@TomasSverin5 жыл бұрын
Om den resulterande kraften är noll så befinner sig föremålet i vila eller rör sig med konstant hastighet. Det är givet i uppgiften att föremålet rör sig med konstant fart, alltså måste den resulterande kraften vara noll. Detta ger att friktionskraften måste vara lika stor som den kraft som vi trycker föremålet med (för annars skulle föremålet accelerera)
@kladdkakan98355 жыл бұрын
Tomas Rönnåbakk Sverin Tack, men hur kan vi ha en konstant hastighet när friktionskraften gör att vi inte kommer någonstans?
@TomasSverin5 жыл бұрын
Det finns två typer av friktionskrafter, vilofriktion och glidfriktion. Vilofriktion är den friktionskraft som motverkar rörelsen av ett föremål, exempelvis om vi försöker dra ett stort föremål men lyckas inte så att det förblir i vila, vilket innebär att friktionskraften är lika stor som dragkraften och föremålet står stilla. Men friktionskraften kan inte bli hur stor som helst, om dragkraften är tillräckligt stor så kan vi lyckas få föremålet att röra sig och även få det att röra sig med konstant hastighet. Nu påverkas föremålet av glidfriktion, vilket också försöker motverka rörelsen och om vi ser till att föremålet rör sig med konstant hastighet så kommer dragkraften att vara lika stor som friktionskraften. För att sätta ett föremål i rörelse krävs det att dragkraften är större än det maximala värdet som friktionskraften kan uppnå, men när väl föremålet är i rörelse så kan det röra sig med konstant hastighet och då är friktionskraften lika stor som dragkraften.
@kladdkakan98355 жыл бұрын
Tomas Rönnåbakk Sverin Tack så mycket för förklaringen! :)
@linusolsson62789 жыл бұрын
Tack så jätte mycket för videon!
@samirakazdar50218 жыл бұрын
Du är bäst Tack så hemskt mycket för den info tack tack tack
@maxamed75910 жыл бұрын
du anar inte hur mycket du hjälpte mig. tack snälla
@TomasSverin10 жыл бұрын
maxamed duraan Tack för din kommentar! Kul att mina videos kan vara till hjälp
@taekooklovekyn63376 жыл бұрын
Kan du snälla förklara vad tyngdfaktorn är? Och hur blev det 982 N/kg
@TomasSverin6 жыл бұрын
Jag tar upp begreppet tyngdfaktor i följande video: kzbin.info/www/bejne/opOyqp9peNyNnq8 Tyngdfaktorn beskriver hur stor kraft som verkar på varje kg av en massa som befinner sig på jordytan. Att tyngdfaktorn är 9,82 N/kg innebär att på varje kg verkar en kraft från jorden på 9,82 N. Ett föremål som väger 100 kg påverkar av en kraft från jorden på 982 N.
@qaysaldarraji73953 жыл бұрын
Du är väldigt duktigt på att förklara enkelt tack för att du finns hälsningar från Finland svenska
@NiaziFarooq7 жыл бұрын
Umm, bör det inte vara F= -Fm?
@TomasSverin7 жыл бұрын
Storleken på krafterna är densamma, men de har olika riktningar (därav pilarna för att visa att de har olika riktningar)
@hamdihaji61379 жыл бұрын
tack jätte så mycket
@saluxx11238 жыл бұрын
Går tyvärr att kolla på videon på grund av att du köpt din mic på Ullared under black friday när den va på 90 % rabatt.
@TheDaniel856 жыл бұрын
Vilken tur att det 'tyvärr' går att kolla på videon för att han köpt mic... :p