Fysik 2 Lenz lag

  Рет қаралды 55,856

Tomas Rönnåbakk Sverin

Tomas Rönnåbakk Sverin

Күн бұрын

Пікірлер: 34
@juliam3555
@juliam3555 8 жыл бұрын
Varför tar spänningarna ut varandra i det första exemplet?
@mohammedabujayyab6536
@mohammedabujayyab6536 8 жыл бұрын
Tusen tack! Det var jättetydlig undervisning ;)
@asyapetrosyan8824
@asyapetrosyan8824 6 жыл бұрын
Hej Tomas, jag undrar varför tar spänningarna ut varandra vid 6.50? Tack för dina videos !
@nimomohamed9286
@nimomohamed9286 8 жыл бұрын
Hur fick du fram riktningen på magnetfältet (9.15), genom tumregeln sa du men förstod inte.
@TomasSverin
@TomasSverin 8 жыл бұрын
Välj en punkt på tråden, låt tummen peka i strömmens riktning, den riktning som du kuperar fingrar kommer magnetfältet att gå.
@joarhansbo8860
@joarhansbo8860 Жыл бұрын
@@TomasSverin men då får man ju åt höger?
@ayakura7047
@ayakura7047 9 жыл бұрын
Onödig fråga, men hur kunde du så direkt på den första uppgiften ta reda på vilken riktning som strömmen gick åt? vi visste ju bara magnetfält och inte ström/kraftriktning, eller? tack för videorna!
@TomasSverin
@TomasSverin 9 жыл бұрын
+Ayakura Jag använder mig av metoden som jag beskriver i videon "Induktion - Introduktion" (kzbin.info/www/bejne/f6m1p2aLd8uZZ5Y, ca 1 min 55 sek in i klippet), vilket går ut på att ledaren (som är den högra delen av slingen) kommer att inducera en spänning efter den rör sig i ett magnetfält. Elektronerna i ledaren kommer att att påverkas av en elektrisk kraft, vilket ger ett elektriskt fält mellan ledarens ändpunkter. I detta exempel kommer den övre änden bli negativ och den nedre bli positiv, vilket kommer att driva en ström genom ledaren som är medurs.
@Ftreptp
@Ftreptp 7 жыл бұрын
Hej Tomas! Jag följer upp lite på samma fråga då jag inte heller riktigt var med på det! När ledaren åker in i magnetfältet (högra sidan) så induceras en spänning, och elektronerna påverkas av en elektrisk kraft. Och ett elektriskt fält ligger då mellan ledarens ändpunkter. Hur kan man utifrån detta avgöra att den övre delen blir negativ och den undre positiv? Jag lyckas tyvärr inte förstå :(
@TomasSverin
@TomasSverin 7 жыл бұрын
Elektronerna i ledaren (den del av slingan som är vinkelrät mot rörelseriktningen) rör sig åt vänster, alltså rör sig strömmen åt höger. Magnetfältet är riktad ner vinkelrät genom slingan, utifrån högerhandsregeln får man då att den magnetiska kraften på elektronerna verkar upp mot den övre änden av ledaren, vilket ger ett överskott av elektroner vid denna ände, som blir negativ medans den andra änden får ett underskott av elektroner och blir positiv, vi har då en spänning mellan ändarna
@salmachikhahmad2408
@salmachikhahmad2408 Жыл бұрын
​@@TomasSverinDU E SÅ BÄST
@kayesahmed480
@kayesahmed480 4 жыл бұрын
Due en genius . Tack för alla dina videos ❤️
@juliai9675
@juliai9675 2 жыл бұрын
Varför tar spänningarna ut varandra 7:06 ?
@viktorilvonen3020
@viktorilvonen3020 4 жыл бұрын
Hur avgör man var plus och minus polerna ska vara ? 3:29
@emmylindqvistfloden5338
@emmylindqvistfloden5338 4 жыл бұрын
Tänk dig att det finns elektroner och protoner i slingan, och att det är den högra vertikala delen som är intressant/jag nu syftar på. Det spelar ingen roll om man väljer att kolla vart elektronerna respektive protonerna tar vägen, utan kollar man på protonerna använder man höger hand och kollar man på elektronerna använder man vänster hand. Nu väljer vi elektronerna. Med hjälp av trefingersregeln med den vänstra handen kan man peka ut: 1. vart elektronen rör sig, med tummen (längs hastigheten, till vänster), 2. magnetfältsriktningen med pekfingret (in i pappret) och 3. kraften som påverkar elektronen (uppåt). Därför kommer elektronerna att röra sig upp och därmed en minuspol där uppe. Vice versa gäller för protonerna, som far nedåt och bildar då en pluspol :)
@erikb96
@erikb96 10 жыл бұрын
Grymma filmer du lägger upp! Förklarar mycket bättre än boken! Tack!
@TomasSverin
@TomasSverin 10 жыл бұрын
Tack för din kommentar! Min förhoppning är att mina filmer kan vara till hjälp i studierna.
@DemonicEngineer
@DemonicEngineer 3 жыл бұрын
Borde man inte använda vänster hand för riktning, då elektroner är negativa?
@TomasSverin
@TomasSverin 3 жыл бұрын
Högerhandsregeln bygger på att man använder sig av strömmen riktning, inte rörelseriktningen på den laddade partikeln. Om man använder sig av rörelseriktningen på den laddade partikeln så är det möjligt att använda sig av höger hand för positivt laddade partiklar och vänster hand för negativt laddade partiklar
@DemonicEngineer
@DemonicEngineer 3 жыл бұрын
@@TomasSverin Tusen tack. Har grubblat på detta väldigt länge😅
@tamerkanaan8381
@tamerkanaan8381 5 жыл бұрын
Stort tack.. Jag har en fråga . Vad händer med ringen när vi tar bort strömmen ?..Ringen rör sig in varför ?
@TomasSverin
@TomasSverin 5 жыл бұрын
När ström går genom spolen så generar den ett magnetfält, men om vi stänger av strömmen så avtar magnetfältet och denna förändring av magnetfältet påverkar ringen att den inducerar en ström som vill motverka denna förändring. Den inducerade strömmen ger upphov till ett magnetfält som medför att ringen och spolen attraherar varandra (tills magnetfältet från spolen helt har upphört). Jag tar upp mer om detta i "Faradays induktionslag": kzbin.info/www/bejne/oaKueX-BichjkMk
@abaasmohamed3911
@abaasmohamed3911 4 жыл бұрын
hej vad händer när strömmen har varit sluten en lång stund i den cirkulära ringen
@anhurjamao7464
@anhurjamao7464 3 жыл бұрын
Hej Tomas. Min lärare säger att eftersom elektronerna rör sig i samma riktning som föremålet och att ström rör sig i motsatt riktning till elektroner så kommer strömmen då att motverka induktionen och bromsa. Han nämner inget med att det magnetiska kraften bromsar, utan bara att det är strömmen induceras bromsar.
@TomasSverin
@TomasSverin 3 жыл бұрын
Det är en korrekt beskrivning av Lenz lag "Lenz lag innebär att en inducerad spänning i en sluten krets ger upphov till en inducerad ström med sådan riktning att orsaken till induktionen motverkas. Lagen har fått sitt namn efter Heinrich Lenz (1804-1865). En inducerad ström har alltid sådan riktning att orsaken till dess uppkomst motverkas och erbjuder sålunda ett enkelt sätt att bestämma riktningen hos inducerade strömmar" sv.wikipedia.org/wiki/Lenz_lag Det är även möjligt att resonera utifrån att det kommer att vara en motverkande kraft på den del av en ledare som rör sig vinkelrätt genom ett magnetfält. Om ledaren rör sig åt höger så kommer det enligt Lenz lag att induceras en ström vars riktning är sådan att den vill motverka orsaken till induktionen, vilket i detta fall blir att det måste vara en magnetisk kraft som verkar i motsatt riktning till ledarens rörelseriktning, alltså åt vänster eftersom orsaken till induktionen är att ledaren rör sig åt höger. Detta innebär att det är möjligt att bestämma riktningen på den inducerade strömmen med hjälp av högerhandregeln utan att vara i behov av att bestämma strömriktningen som induktionen ger. Om man redan vet strömriktningen som induktionen ger så kan man förstås bestämma riktningen på den inducerade strömmen direkt enligt Lenz lag, men i vissa situationer är inte strömriktningen initialt given och då kan det vara användbart att resonera utifrån motverkande kraft i enlighet med Lenz lag
@anhurjamao7464
@anhurjamao7464 3 жыл бұрын
@@TomasSverin men Tomas i dina föregående genomgångar sa du att om till exempel föremålet rör sig åt höger så kommer elektronerna att också följa till höger. Detta leder till att det bildas en ström i motsatt riktning. Och sen sa du också att det bildas då en magnetisk kraft som riktar sig neråt med hjälp av höger hand. Men nu säger du att den magnetiska kraften har samma riktning som ström. Jag undrar också hur du bestämde magnetfältet på exemplet med spole och ringen. tack så mycket för det du gör.
@TomasSverin
@TomasSverin 3 жыл бұрын
@@anhurjamao7464 Jag har en uppdaterad version av denna video som förhoppningsvis kan ges var på dina frågor: Fysik 2 Elektromagnetisk induktion (kzbin.info/www/bejne/ZpnUoHukZ7l2Y9E)
@lindatran5045
@lindatran5045 4 жыл бұрын
Hej Tomas, detta kanske är en dum fråga men jag kan nämligen inte förstå på vilket sätt magneten alstrar ett magnetfält när den faller (sista uppgiften). Hoppas du har tid/ork att förklara det för mig! Tack för alla dina hjälpsamma klipp. Uppskattar dem verkligen!
@TomasSverin
@TomasSverin 4 жыл бұрын
Magneten ger upphov till ett magnetfält när den faller
@lindatran5045
@lindatran5045 4 жыл бұрын
Tomas Rönnåbakk Sverin Tack för svaret!
@Antevanten1
@Antevanten1 2 жыл бұрын
@@TomasSverin varför induceras en ström i röret när magneten faller? Jag vet att en ström genom en ledare ger upphov till ett magnetfält men kan detta ske tvärtom också?
@densista1160
@densista1160 2 жыл бұрын
Hur vet man vilken riktning strömmen har i den yttersta kretsen
Fysik 2 Magnetiskt flöde
9:13
Tomas Rönnåbakk Sverin
Рет қаралды 23 М.
Fysik 2 Magnetiskt flöde och induktionslagen
12:35
Tomas Rönnåbakk Sverin
Рет қаралды 32 М.
Support each other🤝
00:31
ISSEI / いっせい
Рет қаралды 81 МЛН
REAL or FAKE? #beatbox #tiktok
01:03
BeatboxJCOP
Рет қаралды 18 МЛН
Арыстанның айқасы, Тәуіржанның шайқасы!
25:51
QosLike / ҚосЛайк / Косылайық
Рет қаралды 700 М.
Compotech illustrerar Lenz lag
3:28
Compotech
Рет қаралды 5 М.
Fysik 2 Magnetfält kring strömförande ledare
13:44
Tomas Rönnåbakk Sverin
Рет қаралды 55 М.
Fysik 2 Elektromagnetisk induktion
20:54
Tomas Rönnåbakk Sverin
Рет қаралды 12 М.
Induktion, generator och transformator
21:17
Johan Fredriksson
Рет қаралды 9 М.
Fysik 2 Induktion och inducerad ström
11:24
Tomas Rönnåbakk Sverin
Рет қаралды 53 М.
Lenz's Law, Right Hand Rule, Induced Current, Electromagnetic Induction - Physics
11:49
The Organic Chemistry Tutor
Рет қаралды 584 М.
Lenz lag
2:58
Cristofer Enroth
Рет қаралды 879
Pieter Derks - Nederland is te hoogopgeleid
15:56
Pieter Derks
Рет қаралды 610 М.
Fysik 2 Effektivvärde för ström och spänning
16:09
Tomas Rönnåbakk Sverin
Рет қаралды 28 М.
Fysik 2 Induktion - Introduktion
10:52
Tomas Rönnåbakk Sverin
Рет қаралды 96 М.
Support each other🤝
00:31
ISSEI / いっせい
Рет қаралды 81 МЛН