Gürültüye Şans Vermek | Nisan Ak | TEDxMETUAnkara

  Рет қаралды 10,443

TEDx Talks

4 жыл бұрын

“Eğer duymaktan dinlemeye geçebilirsek etraftaki gürültülere de bir şans veririz.” İlk bestesinin prömiyeri 15 yaşındayken yapılan, 2019 yılında Forbes Türkiye tarafından 30 yaş altı en başarılı 30 ismin seçildiği “30 Under 30” kulübüne seçilme ayrıcalığına erişen besteci ve Türkiye’nin sayılı kadın orkestra şeflerinden biri olan Nisan Ak, gürültüleri sese dönüştürdüğü serüveninde şans vermenin önemini anlatıyor. Nisan Ak, 1991 tarihinde İstanbul'da doğdu. Lise öğrenimini İstanbul'da bir güzel sanatlar lisesinde tamamlayan Ak, özel yetenek sınavında birincilik ile %100 burslu kabul edildiği Bilgi Üniversitesi Kompozisyon bölümünden, 2014 yılında bölüm birinciliği ve yüksek onur öğrencisi derecesiyle mezun oldu. Şu anda Richmond-Virginia’daki Oratoryo Topluluğu’nun ve Columbia- South Carolina’daki Bruch Oda Orkestrası’nın müzik direktörlüğü görevini sürdürmektedir. Bir yandan South Carolina Üniversitesi’nde Orkestra Şefliği alanında doktorasına da devam eden Nisan Ak, 2019 yılında Forbes Türkiye tarafından 30 yaş altı en başarılı 30 isimden biri olarak gösterilmiştir. Türkiye, Amerika ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde konserler vermiş olan Ak, her daim klasik müziği daha geniş kitlelere tanıtmak ve kadın liderlerin görünürlüğünü arttırmak için çalışmaktadır. This talk was given at a TEDx event using the TED conference format but independently organized by a local community. Learn more at www.ted.com/tedx

Пікірлер: 50
@yunusemreorhan89
@yunusemreorhan89 4 жыл бұрын
sen anlamışsın insanı. biliyor musun uygulayan kişinin ruhsal problemleri varsa eğer belki ilacının dozu düşecek bu yolla. bende kullanıyorum bunu kendimde empati yapıyorum mesela acımadan eleştirip olumlu yanlarını buluyorum sonra affediyorum barışıyorum kendimle. böylece suçlu psikolojisinden çıkıp kendimi yine arınmış düşüncelerle baş başa bulabiliyorum. çocukluğuma dönüp orada kalmaya çalışıyorum kısacası. güzel bir anlatım olmuş.
@ahz84
@ahz84 4 жыл бұрын
Sanatçı ruhlu insanlar sıradan hayatın her sıradanlığını alır işler ve bize sunarlar böylece farkındalığımız artar ve dünya daha bir güzelleşir. Gürültüye şans vermeden önce gürültüyü tanımak lazım tanıyınca zaten gürültü gürültülüyünü kaybediyor yavaş yavaş. Nisan Hanım düşüncelerini çok güzel ifade etmiş. Tebrikler.
@esranihal232
@esranihal232 3 жыл бұрын
Çok beğendim ve bu konuşma bana ilham verdi kendimi anlamamı ve çevremdekileri anlamaya yaklaşmamı sağladı, teşekkürler.
@XorttoSemsur0262
@XorttoSemsur0262 3 жыл бұрын
İzlemeden kötü yorum yapmayın ben izledim gerçekten kötüydü
@semihortasengun3854
@semihortasengun3854 4 жыл бұрын
İzledikten sonra hayata bakış açım değişti ve dedim ki, çevremde bana engel olduğunu, boşa konuştuğunu, "gürültü" olduğunu sandığım insanlar da fırsat bilebilir ve onlardan da bir şeyler öğrenebilirim. Aynı zamanda engel tanımamayı da öğrendim.... Teşekkürler Nisan AK, bu konuşmanızı bütün çevremle hemen paylaşacağımmm
@kadimgultekin
@kadimgultekin 4 жыл бұрын
Çok güzel metaforlarla anlatti derdini, 👏👏
@zeynepdasdemir4965
@zeynepdasdemir4965 4 жыл бұрын
Ağzına sağlık bugün bana başka bir bakış açısı kazandırdın Teşekkür ediyorum. 🤗
@mervetokyldz6818
@mervetokyldz6818 4 жыл бұрын
Aynı şeyleri tekrar ettiği için ve benzer cümleleri çok sık kullandığı için dinlerken zorlandım, yordu
@tekmusti
@tekmusti 4 жыл бұрын
"leb demeden çorum anlayanlar" derneği üyesi yapalım sizi
@YedinciNeo
@YedinciNeo 4 жыл бұрын
keşke herkes "böyle" yorsa^^
@MimozaCendey
@MimozaCendey 4 жыл бұрын
Harika bu kız! Harikasın Nisan!
@aycansaroglu2184
@aycansaroglu2184 3 жыл бұрын
kafamdaki gürültüleri bastırmak için müziğin sesini köklediğim bi dönemde denk geldim bu videoya. her şeye şans veriyorum aslında ama konu kendim olunca inme iniyo sanki, bunu bi de bu taraftan fark ettirdiğin için teşekkürler dr. ak :)
@tekmusti
@tekmusti 4 жыл бұрын
07:11 en güzel fikirler , erkeklere wc de gelir. Hatta,dünya bile keşfedilir . "Oh be dünya varmış" 07:30 " *söyledikleri tek şey şuydu : ' sen gerginsin' " söyledikleri şey => düşünceleri dinleyince yaptığım *çıkarım* şuydu demek istiyor. yani, içsel konuşmalar kendi kendine ortaya çıktığı için, trafikteki kendi kendine giden arabalar "gibi görünür" . gürültülü, belli bir düzeni olmayan, bazıları hızlı bazıları yavaş giden , her birinin sesleri de farklı olan "arabalar gibi" . ancak , trafiğin bile o karmaşasına bir *anlam yüklemek* , gürültüye dair bir *çıkarım* yapmak olmakta . anlaşılmayan şeyler rahatsız eder. anlatılamayan şeyler de öyle. anlaşılamayan düşünceler de öyle. bir insan bir dersi seviyorsa , o dersi anladığı için sever. anlamıyorsa o ders , o insan için "kötü ders" olarak etiketlenir. fakat , aynı ders anlaşılmaya başlanırsa ; o dersin etiketi artık "sevilen ders" olarak hatta notu "iyi olan ders" olarak etiketi değişir. yani, karmaşaya verilen "etiketlendirmeler" değiştikçe , bakış açısı değişir. "gürültü" denilen şey aslında karmaşadır. insan , düzenli olmaya alıştıysa, bir düzen içinde hareket etmeye *alıştıysa* , etrafının da düzenli olmasını ister. etrafının düzenli olmadığını görmek , "düzen bağımlısı" olmuş kişiyi rahatsız eder. ancak ,bir trafik gürültüsü, her gün o yolu gidip gelen için artık rahatsız etmez. çünkü alışır. sokaklarda kullanılan argo kelimeler, o mahallelerde yaşayanlar için rahatsızlık vermez. çünkü alışılır. pazarlarda yüksek sesle söylenen fiyatlar ,"gel abla gel" gibi yüksek tonajlı seslendirmelere o pazara "sürekli" gelen insanları rahatsız etmez. çünkü alışılır. müzikteki notaları , kompozisyonu, ahengi uyumu anlayan ; yani müziğin dilini anlamaya başlayan kişi için de ; müzik artık farklı gelir. karmaşadaki düzeni görmek ise , insana esas huzuru verir. 08:38 "o ses ,beni *uyaran* " Perfect! Tıpkı stres gibi. Stres de bir uyarıcıdır. Ancak, herkes,stresi anlamak yerine stresten kaçar. Ancak Cem Yılmaz der ki "ne kadar dönersen dön kıçın arkanda kalır" yani, stresten kaçnak yerine stresi *dinlemek* gerek. Yani , stres anlarını farkedip, hangi durumlarda stresin açığa çıktığını *anlamak* , tıpkı 08:38 de tabir edilen gibi etki yapar. Stres de, gürültü gibi bir *uyarıcıdır*
@hathei_c1728
@hathei_c1728 3 жыл бұрын
Çok güzel açıklamissinix kaleminize sağlık
@hathei_c1728
@hathei_c1728 3 жыл бұрын
Yazdığınız bir sosyal medya hasabiniz var mu
@tekmusti
@tekmusti 3 жыл бұрын
@@hathei_c1728 youtube üzerindeki kanaldan paylaşım yapıyorum bazen o kadar.
@baharafsarunal
@baharafsarunal 4 жыл бұрын
Bayıldım nisan yağmuru 🌧
@denny4metal
@denny4metal 4 жыл бұрын
Seni çok seviyoruz Nisan :) Konuşmanda anlatmak istediğin şeyi biz anladık fakat biraz dolaylı yoldan olduğu için anlamakta zorlananlar olabilir. Çok teşekkür ediyoruz bize seni dinleme şansı verdiğin için :)
@tekmusti
@tekmusti 4 жыл бұрын
"Anlamayanlar olabilir" diye gürültü çıkarma arkadaş!
@denny4metal
@denny4metal 4 жыл бұрын
Mustafa Dursun “anlamakta zorlananlar olabilir” cümlesinden bunu mu çıkardın?
@tekmusti
@tekmusti 4 жыл бұрын
@@denny4metal hayır.tırnak içine aldım ,iyi bakmalısın
@denny4metal
@denny4metal 4 жыл бұрын
Mustafa Dursun bence okuduğunu iyi anlamalısın
@tekmusti
@tekmusti 4 жыл бұрын
@@denny4metal hafız, anlamadığımdan değil. Kinaye yapıyorum sana. Eleştiriyorum yani. "Anlamayanlar olabilir" diyerek zihinsel ayrım yapıyorsun. Ki ,ayrımcılık da bir nevi gürültüdür. Yani,"gürültü yapma" arkadaş!
@lebvelebi
@lebvelebi 3 жыл бұрын
Yerine ve konusuna göre değişebilecek bir kavramdır gürültü. Tamamıyla olumlanamaz. Eğer günde en az bir doz İsmail YK, Demet Akalın dinleyemiyorsam, Recep İvedik, Arka Sokaklar, Rasim Ozan Kütahyalı, Seda Sayan izleyemiyorsam, bu, gözlem, araştırma, kişisel gelişim gibi süreçler neticesinde estetiğe, niteliğe dair gelişen yorum, analiz, değer ve yaklaşımlarımızla alakalıdır. Bu örnekleri "gürültü" kelimesiyle olumsuzlamak veya öteki kılmak bu açılardan bakarsak olumsuz bir durum yaratmaz. Herkes elbette kendi fikir ve tercihlerinin otoritesidir. Her müziği, filmi, giysi tasarımını beğenmek zorunda değiliz. Orkestra şefi olmayı mümkün kılan da kendi otoritemizdir. Ayrıca aylardır yalıtımsız bir barakada uyuyan (uyumaya çalışan) biri olarak şu örneği de vermek isterim: Kimimiz için romantik bir şey olan yağmurun her bir damlası, düştüğü baraka evimin teneke çatısında yüksek desibelli bir gürültüye ve doğal olarak böyle bir gece ise kâbusa dönüşüyor. Bazı kelimeler sözlükteki basit anlamlarıyla oldukça güçlüdür. Gürültü, huzursuzluk veren bir olgudur. Kelimenin, cinsel yönelim ve ötekileştirme konularını da içeren bir sunumda, özellikle giriş bölümünde müzikle, kişisel tercihlerle toplumsal olayların, haksızlıkların, hukuksuzlukların ilişkilendirilmesi pek uygun olmamış.
@yasarhanari
@yasarhanari 3 жыл бұрын
anlatmakda çok zorlandı ama başardı sonunda oh be der diye bekliyordum :DD
@mustibayrak5252
@mustibayrak5252 4 жыл бұрын
Atalarımıza biraz kulak versek bu kızcağız bu kadar konuşmak gürültü yapmak zorunda kalmazdı nedemis büyüklerimiz Muhabbeti arttıralim bir birimizi anlayalım gibi bi şey işte
@tekmusti
@tekmusti 4 жыл бұрын
Atalarımız der ki " fazla muhabbet ,tez ayrılık getirir"
@Eusebiuss
@Eusebiuss 2 жыл бұрын
Saçma sapan analojilerle bezenmiş, sürekli tekrar eden özensiz bir konuşma. Prim yapmak için de; yok kadın hakları, yok cinsiyet ayrımcılığı bık bık... En sonunda dünya barışı bile dedi yahu, insan bazen hayret ediyor.
@freud07
@freud07 2 жыл бұрын
Politik doğruculuk kendini hissettiriyor
@ozkan6161
@ozkan6161 4 жыл бұрын
anlamaya çalışmak sıkabiliyor
@ozguraktan5653
@ozguraktan5653 4 жыл бұрын
Aglamak istiyorum:)farkli cook farkliiii.vizzzzzz vizzz:)muthisssdd.raiddd:)
@behiyeoren8030
@behiyeoren8030 4 жыл бұрын
Kavramlar karışmış. Gürültü ses değil midir ? Neden ses tanımının tamamı güzel, hoş olsun ? Seslerin düzenli olması ve bir müziğe dönüşmesi değil midir kulak tarafından hoş karşılanan ? Ses tek başına hoşa giden bir şey midir ? Ya da kime neye göre hoşa gidendir ? Bir de toplum- uyumsuzluk benzetmesi belki müzikten anlamayan bir insana mantıklı gelebilir. Hoşa giden, seslerin müzik olmuş hali dersek; bu kez de müzik toplumda uyumlu olanlar, gürültü uyumsuz olanlar mı olacak? O zaman koyun gibisin kardeşim dediklerimiz müzik gibi güzel mi diyelim, ne diyelim ?
@behiyeoren8030
@behiyeoren8030 4 жыл бұрын
Cumulonimbus Clouds yorumu mu kasdettiniz ?
@tekmusti
@tekmusti 4 жыл бұрын
@@behiyeoren8030 gürültü eşit değildir ses'e. Gürültü bir sıfattır. Sese dair bir sıfattır. Seslere ,farklı bir niteleme veren bir "kavramdır". Anlamlandırılamayan ya da anlaşılamayan sesler ,gürültü diye nitelendirilebilir. Arabanın kornası ,öndeki aracı uyarı için çaldığında gürültü değildir. Ancak, önde araba yoksa ,çalınan korna gürültü olacaktır.yani,korna sesine sıfat verilmiş olunur. "Ses ,tek başına hoşuna giden birşey midir"? Özlediğin yada sevdiğinin anlamsız dahi olsa bir sesi, hoşuna gider. Aksi de mümkün. Sevmediğin birinin ,anlamlı birşeyler söyleyen sesini duyman dahi hoşuna gitmez. "Hoşa giden ,seslerin müzik hali desek" Müzik, form verilmiş, biçim verilmiş, içinde duygu barındıran bir bütündür. Ancak, her biçimi olan ses müzik değildir.etkili bir konuşmacı da belli bir şablon ile,disiplin ile,kurallar ile konuşur(ses çıkarır). Fakat, bu konuşması hoşa gider. Aksi gibi kişi,iyi bir konuşmacı değilse; kişinin konuşması hoşa gitmez. Müziğin hoşa gitmesi,müzikten anlamış olmakla alakalı değildir. Bir konuşmanın hoşa gitmesi, konuşmayı anlamış olmakla da ilgili değildir her daim. Kişinin ses tonu, ses tınısı, ses ahengi bile hoşa gidebilir. Yine bir yabancı müziği dinleyen kişi, ne sözleri ne de çalan yeni tarz müzik türüne alışık olmasa da hoşuna gidebilir. "Toplum-uyumsuzluk benzetmesi" Müzik ya da konuşma anında bir uyum olması beklenir. Ancak, toplum denen kitle, kendi içinde farklı türler barındırır. Dolayısıyla, toplumun bir kısmının konuşma yapısı, toolumun başka bir kısmına uyumsuz gelir. Örneğin argo konuşulması normal olan bir mahalleye gelen bir kişi, kendisi ile argo konuşulanlara uyuz olur. Buradaki uyuzluk, kendi konuşmasına ters bir konuşma yapısı olmasından kaynaklanır. Bu kişi, yıllarca o mahallede yaşayan biri olsa, argo konuşulan bir mahallede uyumsuzluk yaşamayacaktır. Ya da belli bir süre mahallede kalma *zorunluluğu* var ise; koşullara "uyum" sağlayacaktır. "Kavramlar karışmış". [Tekilden tüme varılmaz=> mantık kuralı] Kavram-lar karışmış diye başlayıp, bir kavramı dile getirmek ve tüm konuşmaya ,kavramlar karışmış çıkarımı yapmak; "klasik mantık" dilinde "mantık hatasıdır". Bir tane veriden , çok tane veriye dair çıkarım yapılmaz . Mantığın kuralına aykırı.
@behiyeoren8030
@behiyeoren8030 4 жыл бұрын
Mustafa Dursun Kavramlar karışmış evet. Gürültü dinlemeye başlayınca ses oluyormuş (Video 8.42). “Ses; canlıların işitme organları tarafından algılanabilen periyodik basınç değişimleridir. Bir maddedeki moleküllerin titreşmesi sonucu oluşur”. (Wikipedia) Ses’ in tanımından yola çıkarsak gürültü zaten sestir. Ancak her ses gürültü değildir. Gürültü = ses değildir. Hoşa giden ya da gitmeyen ses kişiden kişiye değişir. Bu konuda da kesin yargıda bulunan ben değilim. Shakspeare’ ın şöyle bir sözü vardır; “ delileri iyi eden bu müzik beni çıldırtıyor” Gürültü belli frekanslarda öldürücü bile olabilir. Hatta bir müzik eseri de belli frekans üzerinde bizi çıldırtacak bir gürültüye dönüşebilir. Bu kavramlar o kadar iç içe ki kesin yargıda bulunmaktan özellikle kaçınmıştım. Gelelim toplum ve uyumsuzluk benzetmesine. Emek verilerek ortaya çıkarılmış, muazzam bir şeye dönüşmüş, müziği tutup toplumda ki koyun gibi yaşayan, sorgulamayan bireylere benzetirsen ve sorgulayan, hakkını arayan, bilinçli vatandaşı da gürültüye benzetirsen o bilinçli, sorgulayan insanlara bu benzetmen hiç de mantıklı gelmez. Bir de son olarak Nisan Ak’ ı beğenerek takip ederim. Keşke burada kendi alanı üzerine bir konuşma hazırlasaydı ne yazık ki bu konu müzikologların alanıdır. Ve çok şaşırtıcı ki üzülerek yazıyorum bir orkestra şefi sesin tanımını bu kadar bilmesin.
@tekmusti
@tekmusti 4 жыл бұрын
@@behiyeoren8030 "ses canlıların işitme organlarıyla algılanabilen periyodik basınç değişimleridir". Bu tanıma göre içses denilen ,diğer adı içkonuşma ya da düşünme denilen eylemi kapsayıcı bir tanım olmuyor.çünkü, maddesel bir olguyu ,canlı üzerinden tanımlamak kapsam alanını daraltır. Çünkü, canlı ortada yokken bile ses var olur. Tanımda ise,sesin ölçütü canlıymış gibi bir algı oluşuyor. İnsan, kendini ölçüt alarak tanımlama yaptığı taktirde, doğayı değil,kendinde olanı tanımlamış olur. Sesin kavramsal tanımını kimse bilmese de ,herkes sesin nedir olduğunu bilmez ama ne olduğunu anlar. "Nedir" bilgisi,kavramsal bilgi.yani ,detay bilgisi. "Ne" bilgisi ise , bütünsel bilgi. Ses ne ? Sorusu ile ses nedir? Sorusunun yanıtları "aynı" değildir. Dolayısıyla, kavramsal tanımlara aşina olup olmadığı belli olmayan bir kitle karşısında konuşma yapan her konuşmacı, "benzetme" yaparak konuşma yapar. Siz ,ses gürültü müzik gibi kelimelerin nedir'ine dair bilgi sahibi olabilirsiniz. Ancak, toplumdaki her birey, siz gibi değil. Siz çok iyi bildiğiniz bir konuyu kavramsal olarak rahatça anlatabilirsiniz. Kavramlar kümesel ve küresel düşünme kapasitesi verir. Ancak,dinleyici kitlenin siz gibi olduğu namalumken , benzetme yöntemlerini kullanmak, konuşmanın, topluluğun çoğunlupunu yakalamasına yardımcı olur. Nisan ak'ı ben de takip ederim. Müzikte olduğu kadar ,hitabet konusunda tecrübeli olmayabilir. Belki siz,kendinizin hitabet deneyimi ile onun deneyimsel bilgisini kıyas ettiğiniz için, konuşma basit ya da kötü ya da karmaşık gelmiş olabilir. Ancak, videolarından takip ettiğiniz için, biliyorsunuzdur, videolarında heycanlı halde konuşma yapıyor. Profesyonel bir konuşmacıda heycan izleri pek olmaz. Ancak, heycan oldugu taktirde,en usta kişi nile kavramları karıştırabilir. Konuşmacı, müzikdeki sesten ziyade, içsel düşünme denen sesten ve onun diğer kalıpsal adı olan fikirden bahsetmekte. Yani ,konuşmasında müzikten bahsediyor değil .o yüzden ,müzikle ilgili siteminizi anlayamadım. Karmaşık gelen şeyleri ,zihinsel olarak ,kişisel tanımlar yaparak, şablonlara sokup anlamaya çalışın demek istiyor. Karmaşaya bir anlam verildiği taktirde, karmaşa artık karmaşık olsa bile, bir düzen geliyor. Yani ,karmaşada düzen denilen durum açığa çıkıyor. Bu da yine ,düşünerek oluyor.
@behiyeoren8030
@behiyeoren8030 4 жыл бұрын
Mustafa Dursun Gerçekten uzun uzun yazmaya eriniyorum bu mecralarda. Bence siz fazla kişisel yorumunuzu katıyorsunuz hatta o kadar çok katıyorsunuz ki Nisan’ ın aklında var olmayan şeyler dahi size göre bu videoda fazlasıyla var. Gürültü ve ses ayrımı yaptığı yerde bu video bitmiştir aslında. Hadi müzik demeyelim. Hadi güzel duyulan ses ya da hadi hoşa giden koku diyelim. Bu durumda gül gibi kokan sorgulamayan (uyumlu) birey ve leş gibi kokan ise sorgulayan (uyumsuz) birey midir? Leş gibi kokana da şans verelim belki güle dönüşür mü diyelim? Gürültüyle sesi ayırmak, bok kokusu aslında koku değil demekle aynı şeydir. Gerçekten erkek egemen bir camiada emek veren bir kadın keşke çok daha farklı ve zemini oynamayan bir konuyla ilişkilendirerek anlatsaydı meramını. Olmamışsa olmamış demeli.
@b.c.8313
@b.c.8313 4 жыл бұрын
çok boş bir konuşma olmuş sürekli aynı cümleleri değiştire değiştire söylüyor
@hesap811
@hesap811 3 жыл бұрын
Tam da ben yazıcaktım fark ettim ki başka birisi de benimle aynı fikirde olup bunu dile getirmiş. TEDx artık GG .Şu kalbe üflenen hayal mi herneyse , o videodan sonra bu kanalın mahvolduğunu çok net anladım . TEDx'te modern(!) üfürükçü var. Böyle bir rezilliği nasıl yaptılar anlamıyorum.