Yakın zamanda bunu daha iyi anlamış ve öğrenmiş olduk hocam sayenizde.
@biriciksehitlik4 ай бұрын
'Mantık bilmeyen bildiklerine asla güvenemez.', 'من لا يحيط بها فلا ثقة له بعلومه أصلا'
@hakan00705Ай бұрын
Otomatik translate bile doğrusunu çeviriyor:”Anlamayanin bilgisine hiç güveni yoktur” bunu nasıl yanlış anlamışlar
@hilalatc1548 Жыл бұрын
Soru cevap şeklinde olması cok iyi olmuş;birde canlı kayıt yaparak dinleyicilerin soruları dogrultusunda yayın yapmanizda daha cok kitleye ulaşabilirsiniz düşüncesindeyim
@hilalatc1548 Жыл бұрын
Dersin heyecanı ve bereketi açısından da faydalı olabilir
@draldedenindudugu8437 Жыл бұрын
Buralar karışır, vaziyet alın.
@ŞamilFINDIK Жыл бұрын
Bu tarz içerikler daha fazla olsa keşke
@mehmetatc5620 Жыл бұрын
Emeginize saglık
@aliersoy_61 Жыл бұрын
Fikret hocam kitap tavsiye videoları cekermisiniz göstererek elinizde Türkçe Arapça tefsir hadis tefsir usulu fıkıh usulu gibi vb teşekkürler
@alanurayar3985 Жыл бұрын
Çok güzel olmuş çok beğendim
@KaşifiEsrar4 ай бұрын
Kelam alimini yetiştirmek farzı kifayedir... Seyyid Muhammed Raşid hz.ksa..
@selami-le2hd4 ай бұрын
Merakım olduğu için soruyorum, Kelam ilmi nedir? mantık ilmi nedir? Hocam anlata bilir misiniz
@sgorer36 ай бұрын
Sağ kulaklık bozuk sandım. Temizledim, bağlantıyı yeniledim derken videoya odaklanamadım. Nihayet anladım ki kayıtta varmış problem.
@ercancivelek353 Жыл бұрын
Hasan Hacak hocanın KDO'daki Mustasfa derslerinde yıllardır vurguladığı bir husus.
@fikretcetinorg Жыл бұрын
Kaç yıldır?
@ercancivelek353 Жыл бұрын
@@fikretcetinorg ondan duymuş olmam üzerinden sanırım 3-4 yıl geçti hocam. yorumumu sadece bu şekilde söyleyen başkalarının da bulunduğunu yani bu söylemde tek olmadığınızı söylemek için yaptım. Videoda bu yönde bir vurgu vardı zira :) Bu vesileyle şunu da ifade etmiş olayım: Hasan hoca daha çok Gazali'nin yaşadığı bilgi krizinden yola çıkarak bu şekilde anlamanın doğru olacağını söylüyordu. Siz ise farklı neticelerden yola çıkarak (taklide karşı tutumu, söz konusu tercümenin özünde yanlış olması vb) aynı neticeye ulaştınız. Değerlendirmeleriniz faydalı oldu benim açımdan. Dilinize sağlık. Bu gibi faydalı yayınlarınızın devam etmesi dileğiyle.
@fikretcetinorg Жыл бұрын
Sanırım 2017 yılında buna dair bir makale yazdım. Hasan hocanın kaynağı o makale olabilir mi?
Gazali bir defa , Mustasfa'da la yuhitu diyor yani " mantığı tam olarak ihata etmemiş kişinin ilmine güvenilmez " diyor . Bu genel bir kaidedir . Mesela diğer ilimler için de söylenebilir . Örnek : hadis usulünü tam ihata etmemiş birinin hadis ilmine güvenilmez , dersin . Bu söz , hadis usulü bilen her muhaddisin hadiste hata yapmayacağı manasına gelmez . Genel olarak hata yapmaz manasına gelir . Aynı şey mantık için de geçerli Yoksa mantığı bilen herkesin ilmine güvenilir manasını kastetmiyor Gazali .
@fikretcetinorg Жыл бұрын
Off topic
@yunusemrecil24857 ай бұрын
Aynen ibare diğer şekilde anlamaya müsait değil. فلا يوثق له veya به felan olabilirdi meşhur manasında olması için.
@hilalatc1548 Жыл бұрын
👍
@ŞamilFINDIK Жыл бұрын
Yunus Apaydın hocamız da açıklama yapsa keşke. Buralar karıştı.
@aks4781 Жыл бұрын
İyi video hocam 💯
@tayfunisk6400 Жыл бұрын
Kolay gelsin hocam
@aliersoy_61 Жыл бұрын
Hocam bide kanalınızin daha çabuk tanınması için kitap çekilişi yaparsanız güzel olur 3 4gunre bir ufsk ufak kitaplar
@sise9312 ай бұрын
Hocam dakika 21:23 'te Gazali bu kitabını 503 te yazıyor gibi bir ifade kullanıyorsunuz dedim 571 de peygamber doğdu bu bilgi yanlıştır :D internetten baktım "503 yılında (1110) telif edilmiştir" yazıyor konudan bağımsız bu yıl farkı neden kaynaklı oluyor ufak bilgilendirirseniz çok sevinirim
@fikretcetinorg2 ай бұрын
hicri yıl miladi yıl farkı
@muhammedemingurbuz1569 Жыл бұрын
Ama yinede video güzel olmuş,böyle içeriklerin devamını bekliyoru,
@muhammedemingurbuz1569 Жыл бұрын
Yani gazalinin mantık ilmi olmayanın ilmine güven olmaz lafzının her mantık ilmi olana güvenin'e delaleti yazmış olduğu kitaplarla ve hayatıyla kesilmiştir
@selami-le2hd4 ай бұрын
Merakım olduğu için soruyorum, Kelam ilmi nedir? mantık ilmi nedir? Hocam anlata bilir misiniz
@hamitcengiz6307 Жыл бұрын
Bir İlme güven ile , o ilimde yürütülen mantıki kaidelerin sıhhatine güven arasında fark var . Bu ince nokta
@oftomerturan Жыл бұрын
Kilit nokta Gazali'nin له ibaresi sanırım. فلا ثقة لنا بعلومه ya da فلا ثقة بعلومه yerine له بعلومه deniyor. Ayrıca sondaki yazılı açıklama çok yerinde olmuş. Video sırasında biraz karışmıştı sanki.
@YusufSBalta754 ай бұрын
Hocam videomuzu yeni izliyorum biz iki senedir bu kanaate varmistik videonun başındayım daha Mustasfa'da ki ibareyi getirecek misiniz merak ediyorum. Bize de hocamız söylemişti o gün bu gündür bir biz ve cevremizdekiler doğrusunu bulduk sanıyoruz :)
@Abdulkadir_SERDAN Жыл бұрын
Hocam seste sıkıntı var galiba. Sol taraf ağırlıklı geliyor ses. Stereo hoparlör ya da kulaklık kullananlar için rahatsız edici. Tabi sıkıntı bende değilse.
@firatbtw6 ай бұрын
Hocam konuşma seslerinizin soldan efekt seslerinin sağdan gelmesi iyi olmasa da video için teşekkürler.
@Piskopoz2 ай бұрын
Bende kulaklık bozuldu sanıyorum içime su serptin 😅
@Akif_99 Жыл бұрын
Bahsi gecen makaleye nereden ulaşabiliriz hocam?
@bakarzolabilir91925 ай бұрын
hocam ses çok az geliyor ya kulaklıktan işteyken dinliyorum lütfen okuyun
@FetihruhuFetih Жыл бұрын
Gazali bir döneminde agnostikmi olmuştu?artık herşeye şüpheyle karşılıyordu. Bunu nasıl anlamalıyız
@fikretcetinorg Жыл бұрын
Hayır. Ama bilginin aslından şüphe etmişti. Bu agnostik olmayı gerektirmez. 'Eğer delil yoksa inanmamak gerekir' aslında agnostiğin iç çelişkisi. Gazali Allah'a imanda sıkıntı yaşamıyor. Fakat bilginin mahiyetinde şüpheye düşüyor.
@Supertramp77027 күн бұрын
Fikret hoca biraz zorlama yapmış burada bence. İlmine güvenmek demek ben bu adamın bu işte ehil olduğuna inanıyorum demek oluyor aslında. Yani burada bu videoyu izleyen insanlar sizin ilminize güven duyduklarından dolayı buraya gelip bu videoyu izliyorlar. Bu da belli başlı gözlem ve verilere dayanarak yapılıyor. Daha önce izlenmiş videolardan vs kaynaklanıyor. Ya da popüler deistle yapılan tartışmadaki tavırlardan kaynaklanıyor olabilir. Sonuçta elde bir veri var. Bu bilgiyle işlenmiş de olabilir,tamamen duygu yönlü de olabilir. Kalpte beyin gibi düşünen nöronların olduğu da ortaya çıkmışken bu sözdeki "ilmine güvenmek" bu adamın bu işte ehil olduğuna inanıyorum demek olabilir. Tamamen mantıksız bir sözmüş gib davranması ilginç olmuş Fikret hocanın.
@efgal Жыл бұрын
Edinilen bir bilginin doğruluğunu teyit için mantık gerekli midir? Peki Kuran'ın içerdiği bilgiler de mantık süzgeçinden geçirilmeli midir? Tirmizinin, "Akıl, rububiyeti idrak için değil, ubudiyeti ifa içindir" sözünü nasıl anlamalıyız?
@fikretcetinorg Жыл бұрын
Dinden mesul olmanın şartı akıl. Dolayısıyla dinin dediklerini akıldan ayrı düşünemeyiz. Hakim et-tirmizi o sözü vahiyle söylemediği için kendisi de bu daireye dahil.
@muhammedemingurbuz1569 Жыл бұрын
Yani bence imam gazalinin sözünün delaleti konusunda (beyyin,ğ,beyyin,اعم,اخص) hata ediyosunuz.
@muhammedemingurbuz1569 Жыл бұрын
Hocam elinizdeki baskı mustesfanın en kötü baskıları arasında
@fikretcetinorg Жыл бұрын
Hem çok hataya rastlamadım
@fikretcetinorg Жыл бұрын
İlmi bir neşir değil ama fahiş hatalar yok gördüğüm kadarıyla. Sen rastladın mi?
@ibn-itufeyl15856 ай бұрын
Hocam neden ilgili sözün mefhumu muhalifini alıyorsunki. "Mantık ilmi bilmeyene güvenme" demek mantık ilmi olana güven mi demektir????? Bence sorun var!
@OrhanDemirci-ml4zg4 ай бұрын
Fasit kiyas
@erdempala37284 ай бұрын
Videonun son kısmına atıf yaparak yazıyorum. Diamond’un çok basit mantık hataları yaptığını savundunuz. Ve bunu avam bile anladı. Böylesi mantık bilmeyen birini kale almamak tam da bu sözü anlatmıyor mu? Mantık bilmeyen birinin ilmine nasıl güveneceğiz? Mantık bilmediğini biliyoruz işte. Cümlenin aksinden hareketle “Mantık bilmek bir adamın hata yapmadığını göstermiyor ki bize” dediniz. Ama ‘mantık bilmeyenin ilmine güven olmaz’ cümlesinin tersi bu değil ki neden böyle bir savunma getirilsin? Bu kısımda doğru bir mantıksal çıkarım yapmadığınızı düşünüyorum. Son kısım biraz kafa karıştırıcı olmuş sanırım. ‘mantık bilmeyenin ilmine güven olmaz’ sözü sanki başlı başlıca sizin dediğiniz kadar saçma değil. Ya da ben sizi doğru anlayamadım. Bir şeyler havada kaldı. Bilemiyorum.
@elhanefi4 ай бұрын
Mantık olmadan doğru ile yanlışı ayırt edemezsin o halde taklit edersin dedin yani hocam. Ben bu sözü mantıklı buluyorum çünkü sıkıntı yok 1.Mantık doğru ve yanlışı belirlemeye vesile olur 2.Mantık bilmezsen doğru ve yanlışı ayırt edemezsin 3.Doğru ve yanlışı ayırt edemezsen; taklit edersin
@fatihbenli2619 Жыл бұрын
Mantık bilmiyorsan, bildiğini zannetme mi demek istemiş?
@fikretcetinorg Жыл бұрын
Aynen öyle. Nazari bir bilginin doğruluğu ancak mantık ile bilinir diyor.
@burakbasdemir205110 ай бұрын
Merhaba Fikret Bey! Burada üç mesele var. 1) Bu şekilde anlayan insanların, sizin gibi metin üstü bir yorum yapmaması nedeniyle o şekilde anlamadıklarını nereden biliyorsunuz? Onlar, detaylandırmadı ancak bu, anlamadıklarını gerektirmez. Sözün böyle açık olması, detay vermeye engel değil midir? Çünkü bana göre, siz zaten açık olan ifadeyi biraz daha açımlamaktan başka bir şey yapmadınız. 2) İmam Gazzalî, metni oluştururken tüm cümleleri halkın ihtiyacına paralel bir şekilde yapması gerektiğini nereden çıkarıyoruz? Yani bu cümlenin, spesifik olarak hitap etmemesi de bir olasılık olarak karşımızda duruyor ve bu oldukça açık. 3) Mantık bilmek, insanı taklitten kurtarır mı? Burada paradigmasal olarak ayrışıyoruz. Yoksa mantık bilen kişi, mantık bilmeyen kişi tarafından nasıl bulunacak, bulunsa bile ilmine nasıl güvenilecek, bilen kişinin zaten bu cümleye ihtiyacı yok şeklindeki izahat; başta sorduğum soruya verilecek cevap dolayımında ancak karşılık bulur. İlme güven, muamma bir meseledir. Ancak böyle metin üstü bir yorumun anladım şeklinde ilk defa iddia edilmesi, bana ütopik kaçıyor. Emeğinize sağlık; teşekkürler!
@fikretcetinorg10 ай бұрын
1- Mantık bilmeyenin ilmine güven olmaz diye anlıyorlar. Bu ise mantık bilmeyen bilgisine güvenemez demekten çok farklı birşey. Açık bir şekilde gazalinin maksadını ıskalıyorlar. 2- Bu kitap avama yazılmadı. 3- bilmek taklidin zıddıdır; herhangi birşeyi bilen o bildiği şeyde alimdir; taklidin cahilin alim sandığına itimat etmesinden başka bir manası yoktur.
@burakbasdemir205110 ай бұрын
@@fikretcetinorg Zerkeşî ve Katip Çelebî, bu şekilde ifade etmedi diye bu şekilde anlamadıklarını nereden çıkarıyorsunuz? Bu, isbata muhtaçtır. Bu yaptığınız, metin üstü bir yorumdur. Bu şekilde anlamadıklarını kesin olarak söyleyemeyiz. 2) Avama yazılmadı ancak iddianıza göre avam olmayanlara da hitap etmemesi gerekir. Halbuki İmam, bundan beridir. Şu halde başka bir şeyin kastedilmesi gerekir. İmam; mantık bilmeyen kişi, düşüncelerini gramatize edemez, diyor. Ayrıca bu bir klasik metindir ve mazbut bir dili vardır. Yapılan yorumlar, günün sonunda metni aşacaktır. Sizinki de böyledir ve -iddia ettiğiniz gibi- karşıt muhtemel manaları nakzedecek bir boyuta sahip değildir. Şu halde diğerleri hakkında hatalıdır demek, doğru değildir. 3) Kişi, alim de olsa taklit seviyesini aşamaz. Eninde sonunda varacağı yer, orasıdır. Teşekkürler! :)
@denizdeniz8431 Жыл бұрын
Öyle madem Bediüzzaman ilk eseri neden mantık bence siz bir kisideki mantık ile ilmi mantık kurallarını bilmenin farkını bilmeyecek kadar mantiksizsiniz
@fikretcetinorg Жыл бұрын
Konumuz bu değil kardeşim. Dikkatli dinlemeni tavsiye ederim.