Bun venit și Mulțumesc că urmărești încă un episod IGDLCC. Astăzi îți propui să afli partea mai puțin pozitivă a mașinilor electrice. Nimic nu e perfect dar unele sunt… plug-in hibride :)). Ștefan Tiron este un expert foarte de treabă care a venit cu sinceritate și curaj în studio. Indiferent că ai mașina electrică, orice fel de hibrid sau doar te gândești la una, află de la sursă ce “ghinioane” te așteaptă. Unii ca mine iubesc electricele dar asta nu înseamnă ca putem fi orbi în fața neajunsurilor lor. Sper să îți fie de folos acest episod susținut de membri și de sponsorii din descriere. Aruncă un ochi dacă ai timp :)
@stefantiron12633 ай бұрын
Țin să vă mulțumesc tuturor celor care ați apreciat aceste informații ca fiind utile și să îi informez pe cei care au fost dezamăgiți de prestația mea ,în fața unui public atât de numeros , ca eu mă ocup în principal cu baterii și acolo poate , am reușit de peste 10 ani să impresionez . Nu toți suntem făcuți să dăm bine în fața camerelor de filmat, să avem o dicție perfectă și să oferim informații pe placul tuturor. Numai bine !
@teichfn8433 ай бұрын
Noi folosim Neware Battery Testers ca sa testem celule. Au si variante de putere cu IGBT pentru EV. Eu am apreciat nivelul si cantitatea de informatii. Respect!
@valentinvoicu26333 ай бұрын
Tot respectul pentru sinceritate. Este abordarea unui inginer realist nu a unui entuziast visator. Avem nevoie de astfel de oameni. Multumim.
@Andrei_GS2 ай бұрын
@@valentinvoicu2633 omul nu este inginer, nu fa confuzia asta. E un mecanic priceput in baterii. A terminat un colegiu tehnic, de altfel si spune in videoclip
@aba8120012 ай бұрын
Foarte slab interviul. Urmariti studiile de la marile universitati din SUA și acolo o sa vedeți info de calitate
@ValyDan20102 ай бұрын
Stati linistit ca v-ati descurcat foarte bine! Am urmarit pana la capat si informatiile sunt foarte utile mai ales pt cei care vor sa-si schimbe masina. Mi-am facut o parere corecta despre ce vreau sa-mi cumpar/ce mi se potriveste - hibrid, plugin sau electrica. Cei care va critica ori nu au urmarit tot interviul ori nu au inteles nimic!!!
@LucianNistor-yq2lvАй бұрын
Din păcate în lumea actuală mulți apreciază forma și ambalajul, imaginea practic, pledând pe fentă și pierzând din vedere esențialul: fondul! Este motivul pentru căre destui nu apreciază un om curat și profesionist ca dl. Tiron și un demers demn de apreciat al tău d-le Buhnici! Sincere felicitări amândurora! Sunt de formație tehnică cu studii superioare făcute în vremea în care mulți chiar foarte buni nu reușeau să le facă, deci înțeleg aspectele tehnice extrem de bine. Am fost și rămân mare admirator al motorului diesel, considerându-l cel mai important element, să nu zic "motor" 😊, al dezvoltării economiei mondiale în secolul al XX-lea, dar sunt conștient că evoluția și mai ales asigurarea unui viitor sustenabil presupune eliminarea combustibililor fosili și utilizarea surselor regenerabile, așa că am trecut efectiv la producerea energiei proprii din sursă solară și utilizarea ei acasă și ca mobilitate, considerând mașina electrică, datorită simplității constructive și eficienței soluția de viitor în general și cea mai potrivită pentru mine și familia mea. Are două mari neajunsuri: 1. Prețul inițial mare; 2. Stocarea limitată și scumpă. Am urmărit cu interes podcastul și deși nu pot spune că am aflat lucruri noi pentru mine, confirmarea celor știute din surse de încredere este neprețuită motiv pentru care vă mulțumesc amândurora și vă adresez din nou sincere felicitări!
@gheorghesimion366922 күн бұрын
Respect Ștefan nu băga în seamă toți răutăcioși ptr explicații a fost ok e normal să mai ai și emoții
@greenllaucube48143 ай бұрын
Bravo pentru podcast , se vede ca invitatul a avut foarte multe emotii , dar totusi a dat informatii foarte bune si am invatat ceva . Felicitari.
@Sebastian-Florin3 ай бұрын
1:14:20 Sunt șofer de camion, și noi, ca camioneri, avem dreptul legal să conducem maximum patru ore și treizeci de minute fără întrerupere, după care suntem obligați să facem o pauză de minimum 45 de minute. Mulți dintre noi preferă să conducă la limită, adică 4 ore și 30 de minute, înainte de a se opri. Așa făceam și eu când lucram în transportul internațional. Totuși, la un moment dat, m-am gândit să încerc o altă abordare: să iau o pauză de 15 minute după primele 2 ore de condus, iar apoi, după alte 2 ore și 30 de minute, să mai fac o pauză de 30 de minute, îndeplinindu-mi astfel obligația legală. După ce am testat această metodă, am realizat că mă simt mult mai odihnit. Vă recomand să încercați și voi, s-ar putea să descoperiți că este mult mai avantajos!
@startrek64013 ай бұрын
Romanul vrea sa conducă 12 ore fără pauze și autonomie de 1000+ km 😅😅😅
@startrek64013 ай бұрын
Eu dețin un Șpring și cum zice Dnul Buhnici… se potrivește cu stilul meu de viața , iar cu încărcarea chiar nu am avut probleme(gen lipsa stații, timpi de încărcare, autonomie)
@soriniros2 ай бұрын
Mi-a placut interviu. Da, ati cam zapacit subiectul si cu greu am putut urmari discutia. Dar, na, asa-s de multe ori conversatiile intre oameni vii :)) Pe de alta parte, esenta pe care nu stiu daca ati sesizat-o (sau a incercta pe undeva sa o exprime @stefantiron1263) este ca el, Stefan, este fix omul care a cam vazut primul cum e cu aceste electrice sau electrificate, viata lor de dupa ce trece euforia, trec si primii ani si trece si garantia. Asta e ce ne ramane: masinile si oamani ca Stefan si restul comunitatilor de posesori astfel incat sa ne mai bucuram de ele o vreme. Si poti avea sansa sa le cumperi la SH si inca sa mai traiacsa si la tine alti 10 ani, exact ca la cele cu motoare termice. Ca posesor si de hibrida (prius din 2005, la mine de 11 ani), dar si de plug-in hibrida (prius din 2012, la mine de 4 ani), ambele Toyota si luate SH, pot sa confirma ca poti sa le cumperi si sa le folosesti ca pe orice alte masini. Trebuie doar sa stii sa faci verificari mai serioase cand le cumperi, nu doar sa dai putin cu bocancul in anveloe.
@petru_hotea3 ай бұрын
Bună tuturor celor care vor citi acest comentariu :), George multumim tie si invitatului tau pentru acest podcast. Vreau sa împărtășesc si eu putin din experiența mea cu masinile electrice si hibride(plug-in-hybrid) SH. Acum 3 ani , la un an dupa ce a fost lansată noua corsa electrica am luat si eu una cu vreo 2500mile(menționez ca eu locuiesc in UK). Toate bune si frumoase pentru inca vreo 2 ani, nu am avut nici o problema referitor la bateria masinii sau alta componenta acoperita de acei 8 ani, dar dupa ce masina a facut 3 ani de viata, la cateva luni, compresorul de AC a inceput sa dea semne de gripare, facea galagie mare, am cerut pareri, opinii de la specialiști si toata lumea aici spunea ca trebuie schimbat cu unul nou care costa vreo £3500, masina nu mai avea garantie de fabrica, deci trebuia sa-l plătesc. Eu pe cei 2 ani de folosință am incarcat acasa de la panouri si la serviciu fara alte costuri. Bineînțeles ca am schimbat masina,mai exact am vândut-o asa,nu mai avem încredere in dealerul local,pentru ca in familie in paralel mai foloseam un “opel” (vauxhall) Grandland plug-in-hybrid2020 an fabricație cu vreo 9000 mile(hybrid4) care la fel la 2 ani si cateva luni a inceput sa dea “rateuri”, mai excact din senin( menționez ca la fel ca si corsa, si asta a fost incarcat doar acasa la 7kw si la serviciu tot la 7kw) intr-o dimineață acasa, nu a mai vrut sa incarce. Am dus-o la dealer si dupa 2 luni a venit diagnoza, bateria HV( adica bateria mare de 13kw) este defecta. Nici o problema va fi schimbata pe garanția de 8 ani. In total am stat fara masina aia 4 luni, este adevărat am avut o corsa pe benzina in schimb :). Dupa ce am primit masina inapoi am vândut-o. Si ne-am încăpățânat si am luat in leasing o Tesa model Y noua. Avem 1 an si vreo 7000 mile fara nici cea mai mica problema. Concluzia mea este ca o masina electrica sau hibrida care nu a fost proiectata sa fie asa, nu prea este ceea ce ar trebui, cel putin asa mi-a lasat mie impresia “Opel” cu cele 2 modele.
@cos_marc3 ай бұрын
Acuma nici Opel nu-i renumit pentru fiabilitate 😂
@danield60423 ай бұрын
EU am kia eniro 2020 și nu am avut absolut nici o problema in 4 ani. Dar îți dau dreptate. Eu nu mai cumpăr Mașina electrica care nu e construita sa fie electrică de la 0. Următoarea va fi un NIO Onvo.
@alexandrupleniceanu78923 ай бұрын
Interessant acest podcast
@havencat93373 ай бұрын
@@danield6042 BYD sunt super, au mega multa technologie proprie si acum au baterii foarte bune!
@burdujaion71432 ай бұрын
Informații foarte utile!
@catalin41463 ай бұрын
Pentru un individ deținător de service auto care repară doar baterii performante de mașină detaliile tehnice, cifrele exacte si vocabularul tehnic dezvoltat lipsește cu desăvârșire…😊
@stefantiron12633 ай бұрын
Atât s-a putut , asta e nivelul . Când ai avut un prim-ministru agramat , te mai mira ca un administrator de service , care fiind năpădit de emoții , nu a ținut cel mai bun interviu ?
@chiravalentin3 ай бұрын
sunt de acord. a fost penibil...
@rezistentlaconsiliere1463 ай бұрын
@@catalin4146 Hai bre că exagerezi...omul nu a vrut să ne impuie capul cu lucruri tehnice. Și așa le uiți la zece minute după vlog! 😁
@rezistentlaconsiliere1463 ай бұрын
@@chiravalentin Cumetre...și eu am terminat o facultate tehnică, știu multe despre acumulatori, BMS uri, invertoare...dar în vlogul ăsta am aflat esențialul despre greutatea luării unei decizii și alegerea unei mașini electrice sau hibride. Despre avantaje și dezavantaje, despre nivelul de dezvoltare și fiabilitatea bateriilor. Sau ai fi vrut să stea omul la o planșetă să-ți explice o schemă ? Sau să vină cu o baterie în direct și să facă măsurători?
@catalin41463 ай бұрын
@@rezistentlaconsiliere146”cumetre” ai facut facultate la distantă ?😊
@mihaistefan74273 ай бұрын
Bună seara ! Foarte interesant podcastul și informativ. Pentru cei care doresc încă un consum care ține cu buzunarul, recomand încă Skoda Octavia 2.0 TDI . Sunt sigur ca 1.6 diesel este mult mai bun la consum, dar pentru cei care iei doresc și un minim de performanta, 2.0 TDI 150 cp este perfect pentru distanțe lungi . La mers în limitele legale, consum de 4.0-4.6 , autonomie 1000-1100 km reali. Pot dovedi :))
@moineagu1Ай бұрын
FABULOS / SUPERB// SUNT FAN„ FELICITĂRI PENTRU POSTARE
@Adrian_Nicolae812 ай бұрын
Așa da, foarte bine să vedem si partea cealaltă a baricadei, cum stăm cu service-ul etc. Bun podcast. 👍
@Sebulbu3 ай бұрын
Felicitări pentru emisiune, mulțumesc invitatului pentru răspunsuri și expertiză! 🎉
@bogdanhaineala41812 ай бұрын
Ce ai aflat? Daca mi-ai putea scoate macar trei idei principale ti-as multumi sincer.
@LucasArts293 ай бұрын
Salutare @gbunici Felicitari pentru acest material! Cred totusi ca masinile electrice vor intra din ce in ce mai mult in vietile noastre desi nu e clar pana unde si cat de mare v-a fi limitarea impusa de EU pentru masinile cu ardere interna... se pare ca la anul (2025) o sa avem un EURO7 foarte restrictiv... totusi inclin sa cred ca pentru firme si oameni care isi permit o masina electrica este de preferat... Marea discutie pentru Romania este ce facem cu oamenii de rand aceia care sunt mai in varsta si totusi au nevoie de o masina sau de cei mai tineri inca la facultate sau dupa primii ani de facultate care poate au si o rata deja la un apartament si nu mai au resurse destule ca sa isi cumpere o masina electrica si atunci optiunea este sa mai puna ceva bani de-oparte si sa cumpere un second hand pe benzina de preferat pentru ca de electrice le v-a fi totusi greu sa se apropie... Un alt mare risc cum e mentionat is in clipul tau, ce facem dupa ce o masina electrica nu mai are garantie? daca bateria e imbatranite costurile sunt destul de mari iar daca cumva Doamne fereste moare motorul ala electric sau ceva senzori mai speciali costurile sunt pe masura... asa la o masina cu combustie interna de bine de rau se mai poate repara si cu costuri mai reduse. Daca ajunge la masini electrice bune cu un range de 350-450 km la preturi de maxim 20-22K (maxim 25K) ar fi decent... si de aici in sus preturile sa urce in fuctie de range-ul de km pe care il suporta bateria si de puterea motorului electric... Ramene de vazut oricum v-a fi intersant ce se intampla dar suntem totusi norocosi ca am putut sa auzim: kzbin.infoBRt1dfGr3iw?si=2mto6AEMNYlB8ujG
@nicolaepana43632 ай бұрын
Interesant potcast-ul. Am aflat adevaruri spuse doar pe la colțuri despre masinile electrice si hibride. Și mai ales am aflat cât de importantă este utilizarea în anumiti parametri al bateriilor acestor masini.
@autentic22573 ай бұрын
Greoi interviu. Invitatul se tot invarte in jurul intrebari fara sa poti ramane cu o idee din raspuns
@misterc38353 ай бұрын
Mie mi s-au părut că nu răspundea întrebărilor. O luă pe ocolite și răspunsul nu mai venea.
@A.J.803 ай бұрын
Cam "gângav" interlocutorul (fix ca în bancul cu asemănarea dintre un inginer și un câine: "ambii au privirea inteligentă, dar nu pot să se exprime"), și totuși a oferit așa cum a putut și informații relevante đin care personal pot să-mi fac o idee cam care din sistemele respective (mild hybrid, hybrid, plugin hybrid, electric) mi s-ar potrivi mie în viața de zi cu zi. Așadar tumbs up! 👍
@StefanPrisacaru3 ай бұрын
Multumesc mult pentru podcast! Foarte interesant si foarte util! Sau spus multe lucruri interesante.
@laurentiuhuc5423 ай бұрын
Bune informatii ... multumim
@sergiuvelescu93243 ай бұрын
Am un Mercedes GLC300de (plugin hybrid + motor disel) cu autonomie 40km traseu, 25-30 oras, greutate 2050kg, parcurs 85000km, baterie 12kw. Luni-Vineri serviciu, magazin, casa - nu mai mult de 20km, motorul termic nu se porneste deloc. Simbata-Duminica merg la tara unde fac in jur de 160km si am un consum de 2.8 l/100km (o incarc la atara) +8.9kw/100. Dupa mine e automobilul ideal pentru asa regim. Am mers 850km Brasov-TransFagarasan-Chisinau (mam pornit bateria era goala), cunsum mediu 5.6l/100km.
@StefNistorXS3 ай бұрын
Interesant. Felicitări pentru discutie
@sebiventz80682 ай бұрын
George, era să mă pierzi in primele minute cu învitatul tau, care evident are un bias spre hibride deși din capul locului problema transportului in contextul actual este una mult mai complexă încât să mai batem toba cu motoare cu combustie internă cu randament de 30% iar in realitate PHEV-urile poluează mai mult pentru ca posesorilor le este cam lene sa le încarce.. Cu toată stima pt invitatul dumneavoastră, electricul este viitorul indiferent de mediul de stocare, baterie sau hidrogen cu pila de combustie.. a discuta despre mijloaxe de transport folosind tehnologiile din sec XIX, aka motoare cu combustie internă la 30% randament este o pierdere de vreme.. mai bine am spune pasionaților de motoare pe combustie că de zeci de ani au fost prostiți să cumpere de trei ori mai mult combustibil de cât aveau în realitate nevoie pentru aceeași deplasare.. dar nu e prima și nici ultima gălușcă înghițită de marea masă care mai mult consumă decât gândește..
@adintalasman24803 ай бұрын
Greu de “apucat” Ștefan …😊. Până la urmă ai stors ceva informații dar se vede ca nu vrea sa dea cu bățul in nimeni . Apropos de plugin-hibrid iata experiența mea : Am un Volvo XC 60 T8 , achiziționat de nou în 2020. Câteva detalii tehnice : Greutate 2,2 t . Putere totală 390 cp din care 87 electric. Motor de 2 litri 303 cp- aici e cam dubios Inițial ( automobil nou) autonomia electrică raportată în bord era de 35 km în modul hibrid și 40 km în modul “pure”, mod care “stoarce”bateria mai agresiv ( permite o descărcare mai accentuată a bateriei până sistemul decide pornirea motorului termic și de asemenea permite curenți de descărcare mai mari - tradus printr-o accelerare mai puternica în modul electric- până pornește motorul termic. Ambele caracteristici practic uzează prematur bateria , lucru necunoscut mie până acum 6 luni când am început să primesc aceste informații din diverse surse inclusiv podcastul de azi). Am condus mașina preponderent în acest mod “pure” Statusul mașinii după 4 ani și 95.000+ km : Autonomie electrică raportată de computerul de bord dar validată și practic : 31 km în modul hibrid , 35 km în modul “pure” . Consum statistic raportat de computerul de bord pe ultimii 10000 km -6,9 L/ 100 km . Fac des( de 2x / saptamana ) un drum Bucuresti -Bușteni și retur total 260 km . Consum raportat de computerul de bord 5,6-6,2 l/ 100km în funcție de starea mea de nervozitate… dar dacă respect limita legală +10km/h , consumul este sub 6… pentru o mașină cu greutatea și puterea ei eu zic ca e excelent.( diferența până la 6,9 l raportată statistic dată de autostrada care e și ea destul de frecventă ( spre Sibiu odată la 2 săptămâni ) cam 1/5 din drumurile mele ) . Plugin-ul e f bun pe drumurile care urcă și coboară dacă ești obișnuit să conduci “one pedal”. Pe o coborâre lungă se poate întâmpla să încarce mașina și 8-10 km autonomie electrică . De fapt pe asta se bazează acel consum București-Bușteni -Bucuresti ( ajung la Bușteni cu consum mediu de 6,8-7,2 și la întoarcere scade până la 5,6 ( cel mai puțin ) în general 5,8-6,0. Rezervor de 70litri - autonomie de 1000 km mers legal . Cam asta e
@nicolaedanu81973 ай бұрын
Wow, la cat costă mașina ta mi se pare că știi prea multe despre cat consumă. E ok să știi cât de mult poluează, dar nu și cât consumă.
@adintalasman24803 ай бұрын
@@nicolaedanu8197 , nu pricep unde bateți … în general sunt un tip responsabil ; îmi place rigoarea și îmi place să dau informații “ de la fața locului “ … adică din viața de zi cu zi . Eu am ales această mașină pentru ca ,în oraș , să merg în modul electric și să nu emit noxe ( știu ca suna incredibil dar a fost unul din motivele pentru care am cumpărat această mașină) iar când plec în afara orașului nu prea îmi place sa opresc și , drept urmare folosesc benzina . Celălalt motiv și cel mai important pentru care am cumpărat această mașină este criteriul siguranței și confortul pe care mi-l dă la drum lung fapt pentru care îmi permit să fac des drumuri relativ lungi în aceeași zi în care mă duc și la serviciu unde nu prea pot să dau “rasol” Și ca să fiu sincer până la capt am ales-o și pentru ca am la dispoziție o mașină puternică care în același timp nici nu exagerează cu poluarea … acum ca s-au înmulțit stațiile de încărcare și au crescut mult vitezele de încărcare , dacă voi fi sănătos , următoarea va fi cu certitudine una electrică ….
@XC40-DY23 ай бұрын
Eu am XC40 plug-in si tot cca. 90000 km in bord. Autonomia arată identic că în prima zi, 40km in pure mode și 37 in hibrid. In teste, am scos și 47km pe electric la viteza mică. De multe ori în pantă mai lungă recuperează 10km. Ce nu îmi place la mașină, este faptul că limitează la 140km/h in modul pure. In rest mașina este reușită.
@nicolaedanu81973 ай бұрын
@@adintalasman2480 nu bat nicăieri, însă am rămas surprins cum mai tot comentariul tău s-au focusat pe consum, in loc de experiența de a conduce un hibrid. Cum ziceai, electric in oraș și benzina la drum lung. Eu mă gândesc că odată ce dai "zeci de mii de euro" pe o mașină, consumul fie el de curent sau benzina devine irelevant.
@adintalasman24803 ай бұрын
@@nicolaedanu8197 de acord . Cifrele de consum răspund de fapt la niște chestiuni din podcast . E prea mult de scris și deja am exagerat . Rămân la părerea ca un plugin hybrid e o bună alegere , dar viitorul , odată cu îmbunătățirea bateriilor este spre electrice .
@gabrielradu42023 ай бұрын
Informatii utile, multumim!
@Razvan-Biter3 ай бұрын
în sfârsit, asteptam de mult timp asta.
@alex2d613 ай бұрын
Foarte bun podcast 👍
@aba8120012 ай бұрын
😂
@danverab2 ай бұрын
În legătură cu incendiile vreau să precizez că bateriile LiFePo nu iau foc. Apoi că în general orice mașină la care nu ști „un băiat” care să ți-o repare, nu iau foc. Însă dacă tu în garaj te apuci și faci o improvizație la partea electrică, riști să îți ardă mașina. Trebuie să înțelegem că producătorii sunt zgârciți la orice și că pentru a reduce costurile găsesc soluții câteodată periculoase. De exemplu la noile mașini „BemVe” (ca exemplu), cablurile care alimentează farurile, au o grosime mai mică, deoarece ei consideră că sistemul de iluminat este unul la care nu umbli, însă dacă un băiat îți dă jos becurile de 50W și pune de 80W, riști să se aprindă mașina de la cablurile care se supraîncălzesc. Asta se aplică la sistemele de mufare, conectică, etc. Ori dacă îți pui o stație șmecheră și tragi niște „droate”. Legat de prețul reparațiilor, nici la mașinile cu combustie nu îți spune nimeni cât te costă reparația. Exemplu, eu am cumpărat un I20 Led Line cu 13400 de euro nouă, am făcut accident și mi s-a spart cutia automată de viteze, iar ca să o schimb trebuia să dau 13 mi de euro. Dacă am vrut să o repar, nimeni nu a vrut să mi-o repare. Până la urmă am reparat-o eu, urmărind tutoriale pe net, împreună cu un prieten de al meu inginer auto. Concluzia: baubau funcționează impecabil și asta nu doar la indivizi ci și la cei care dețin locuri de parcare pentru mașini. Dacă o mașină cu combustie se aprinde, nu pune nimeni video pe net și nici nu se viralizează dacă îl pune, în schimb dacă se aprinde o electrică, lumea își cumpără popcorn urmărind video cu întâmplarea.
@adrianc4693 ай бұрын
@George Excelent content! Mai vrem asa explicatii. Eu sunt fan masini electrice si ma lupt cu toti prietenii/colegii mei vis-a-vis de acest aspect (in detrimentul celor termice/hibrid)
@ThePilotDanielАй бұрын
Convingeti-ne și pe cei ce nu își permit o mașină nouă și politicul vrea să scoată mașina termica mai longeviva din piata.
@habu201016 күн бұрын
@@ThePilotDanielDoar cele noi nu se vor mai produce. Stai liniștit că mașini cu motoare termice SH vor mai fi pe piață cel puțin 20-30 de ani de acum înainte.
@alincioaba4642 ай бұрын
Imi place ca s-a corectat din kw in kwh. Nu multa lume face diferenta intre putere si energie. 😊
@iojicaionut55493 ай бұрын
Felicitari pentru emisiune!!! Chiar mă gândesc să-mi iau un full electric, dar încă nu sunt hotărât ce marcă de mașină să aleg!
@MultiInspectah2 ай бұрын
Stefan este unul dintre membrii cei mai faini din grupul de outlander phev si intotdeauna a ajutat cu sfaturi si preturi competitive. Un adevarat profesionist.
@rafixend3 ай бұрын
EGRuri, pompe injectie, lanturi distributie, injectoare, pilitura in filtre, MAF, catalizator, DPF, etc etc...asta e viitorul, nu un motor trifazic, o baterie si un inveror cu randament 98%. Daca ajungem la a avea numai electrice atunci aproape ca se desfinteaza servisurile auto si magazinele de piese auto.
@mihaistanila12052 ай бұрын
si le incarcam p-alea electrice unde si cu ce? nu mai zic la ce bani. nu mai comparati mere cu banane ca ambele-s fructe, nu merge asa. noi nu avem infrastructura iar unii viseaza parcuri auto 100% electrice. inca nu stiu cum sa stinga incendiile la electrice dar se imping in fata pentru vanzare. dificil cu propaganda, daca si gandim. nu toti au panouri, nu toti stau la casa, nu toti au acces la statii de incarcare. in conditiile actuale in care piata e dominata de termice. si, mai ales, nu duce reteaua. promovam electrice pentru cei cu bani, pentru ca, daca folosesti corect masina si transportul in comun e decent...nu ai nevoie de electrica. asadar, se creeaza o falsa problema ca sa se forteze imediat solutia: masina electrica. nu ma convinge.
@popescujan4239Ай бұрын
Eu vad speță asa: dacă după 200k km sa dus bateria și costul este de 30k E mai pun 10k E și cumpăr alta mașină. Numai din diferența de combustibil și revizie mi-am amortizat cheltuiala cu mașina. Restul pieselor este profit asta dacă o dau la dezmembrări. Asa o vad eu situația.
@mariusdogaru57543 ай бұрын
Scuze dar învitatul nu răspunde la întrebări 😂😂 sau nu știe cum ,cel mai slab învitat informații deja știute ,se pare că George se chinuie 😂😂 timp irosit degeaba 🙃
@robertszabo28113 ай бұрын
👍
@rezistentlaconsiliere1463 ай бұрын
Scuze , dar se vede de la o poștă că miroși a trol rusesc! Măsuri active, este?
@rezistentlaconsiliere1463 ай бұрын
Dacă nu ai organul ....nu merge, este?
@marianilie73213 ай бұрын
Am bev veche de 11 ani si 89% SOH si 140k km. Sunt bev-uri stricacioase si bev-uri tanc.
@biromarius18613 ай бұрын
Esti mai bine documentat si informat de cat invitatul
@florincosteniuc37333 ай бұрын
Clar Interviul e sa aflam noi cate ceva, nu George
@aba8120012 ай бұрын
Am aflat de ne am rupt😅
@BondarDorin3 ай бұрын
Bun invitat, informații foarte utile 👍
@davidben18902 ай бұрын
Tot respectul invitatului. După cum am mai spus și în alte postări, dl Buhnici ar trebui să rămână la telefoane. Dl. Tiron menționează numele AMG, iar în partea stângă a studioului se poate citi “M5”…cat despre reinventarea “apei calde”, căutați Flocken Elektrowagen…
@teichfn8433 ай бұрын
Ca inginer electronist pe automotive pot sa confirm ca informatia e acurata. Alegerea momentan e un compromis dar viitorul e electric. Felicitari liu Stefan si moderatorului.
@Valentinoovich3 ай бұрын
Viitorul nu este electric !
@Andrei_GS3 ай бұрын
@@Valentinoovich de unde plm stii tu cum e viitorul sau ca nu e electric?
@teichfn8433 ай бұрын
@@ValentinoovichAcum 100 ani caii si carutele fost inlocuite treptat de motoare termice. Motoarele cu combustie sunt acum caii de altadata, incomparabil mai ineficenti relativ cu motorul electric si o baterie din ce in ce mai performanta.
@Valentinoovich3 ай бұрын
@@teichfn843 De acord cu tine ! Ramane de vazut ce va fi. Eu raman la afirmatia facuta mai sus ! Toate cele bune !
@nicu54383 ай бұрын
E clar că trăim o perioada de tranziție în domeniul auto și că viitorul pare să fie electric.Imi place cum merg mașinile electrice și e clar că motoarele necesita mai puțină mainenance dar trăim totuși în prezent. Și realitatea este că am stat jumătate de oră la peco dar la încărcat bateriile.10 ani nici nu vreau să mă gândesc.baska nu salivezi nici un ban e cam tandi pe mandi
@marianilie73213 ай бұрын
Cu masina electrica nu pui bani de-o parte (banii de carburanti scutiti) dar iti creste calitatea vetii
@lucianturcu44773 ай бұрын
De obicei aici sunt oameni care leaga doua cuvinte corect.... Pana azi... Numai hmm ,,,aaaa, hhhh,,a aaaaa, iiiii ,,,aaaaa
@rcmnet3 ай бұрын
Asa e, a fost cumplit interviul, foarte greu de urmarit
@RaAmon3 ай бұрын
Omul e pe "technic" in general cei cu stintele exacte au probleme de exprimare sau stau mai rau pe partea de comunicare .
@Perdioda3 ай бұрын
@@RaAmon schimba niște baterii. nu e atât de complicat.
@rezistentlaconsiliere1463 ай бұрын
@@rcmnetSă-i faci ceva cu două degete!😂
@nelutufarcas20112 ай бұрын
Nici Musk nu le leagă mai bine
@costimusic88023 ай бұрын
Băi omule, încearcă să înțelegi întrebările și răspunde la întrebări! Cand George te întreabă care e autonomia el vrea să afle câți Km mergi cu un plin, nu câte ore fără oprire. Și când te întreabă care mașini se strică mai des, nu răspunde ca oameni sunt îngrijorați de baterie, răspunde ceva de genul: producătorul X, 150 mașini în service între 20-40k km, 500 mașini între 50-90k km, și cat costă în medie o reparație.
@gabrielc56423 ай бұрын
😂 cred că este din Republica Moldova
@rezistentlaconsiliere1463 ай бұрын
Băh, dacă ești tu așa de inteligent...ai putea să ne răspunzi tu la întrebarea:cât costă o mașină? Dar o baterie?
@costimusic88023 ай бұрын
@@rezistentlaconsiliere146 nu cred ca eu trebuie sa răspund la întrebarea asta. Re-urmărește interviul și numără de câte ori George zice: "sa revenim la întrebarea mea". Ce îți sugerează ție asta? Ca omul nu înțelege cuvinte sau nu știe și nu vrea sa se dea de gol ;)
@Andrei_GS2 ай бұрын
@@costimusic8802 esti disperat, ce e cu tine?
@Daniel-Condurachi9 күн бұрын
am plug-in hybrid de 7 ani vechime si sunt multumit de ea. Nu are o autonomie fantastica, dar suficient pentru ce drumuri am prin oras de facut cu ea. O pun la incarcat cum parchez in fata casei, avand costuri minime. In concedii (1-2 ori pe an) preferam sa plecam cu masina cate 2-3 saptamani prin Europa, cand nu punem deloc la incarcat masina, iar consumul mediu pe fiecare concediu nu a trecut de 7 (inclusiv mers cu viteza maxim legal admisa pe autostrada). Pe autostrada incarcarea unei masini electrice am vazut ca e deja destul de costisitoare. Asa ca urmatoarea masina are foarte mari sanse sa fie tot plug-in hybrid.
@vargaist3 ай бұрын
De la cineva care repară baterii mă așteptam să fie mai convins de tehnologie. Dar să dea motiv încărcarea “lungă” pentru eșecul lor și să fie adeptul biocombustibilior arată tot. Am și oprit podcastul acolo.
@danielpetru29123 ай бұрын
1:25:13 Când ne gândim la viitor, avem tendința să presupunem că prețurile și tehnologia vor rămâne la fel ca astăzi. Totuși, cred că prețurile ar putea scădea și că tehnologia ar putea evolua spre utilizarea unor materiale mai ieftine.
@alexandrutimbus27873 ай бұрын
Corect, asta dacă nu luam în considerare un trend ascendent al preturilor la orice în ultimii 10-15 ani.
@Soul-bd5lq3 ай бұрын
Stie omul ce stie! Multumesc pt informatii si pentru acest podcast minunat! Conduc si eu un hybrid si pot sa spun ca e o masina care tine cu casa.
@radustefan69363 ай бұрын
Am Octavia 4, 2.0 TDI, 2023. Tocmai m-am intors dintr-un tur de 5000 km prin Europa. Consumul a variat intre 4 si 5.5% in functie de tipul de drum. In Bucuresti n-am vazut vreodata sa depaseasca 10%. In majoritatea timpului este sub 8% intraurban si sub 5% extraurban. Autonomie 8-9000 km. Am condus Tesla si mi-a placut enorm. Insa pentru un Model 3 ar fi trebuit sa mai pun vreo 10 mii de euro si n-as avea unde sa o incarc.😢
@DevoidFX3 ай бұрын
Sper ca ai pus un zero in plus la autonomie.
@radustefan69363 ай бұрын
@@DevoidFXda😂 8-900. Multumesc! 👍
@gabrieliulius72083 ай бұрын
Autonomie de 8-9000 km? Cu un plin? Nu e un zero în plus?
@curiousmind19912 ай бұрын
foarte bine domnu Radu, iti doresc sa exploatezi masina cat mai multi ani si sper ca motoarele de generatie noua + sistemul catalitic sa tina cat mai mult timp. De curand am ajutat un cunoscut sa goleasca portbagajul la o masina noua diesel, Euro 6d, nu m-am afumat, mi s-a parut foarte ok. Nu stiu ce naiba se intampla pe strazile de la noi din Romania, dar vad ca multe din masinile diesel care au peste 10 ani efectiv nu se mai incadreaza in normele initiale de poluare, se vede si se miroase la tot pasul in garajajele subterane (mai ales la mall). Nu intotdeauna e vorba de masini cu DPF/EGR off, multe masini nu au modificari, dar sistemul catalitic nu mai merge ca la inceput.
@mihaistanila12052 ай бұрын
@@curiousmind1991 intretinere la limita sau deloc, combustibil ieftin etc.
@evfocusro2 ай бұрын
Parca degradarea era invers fata de ce spune dl Tiron, adica este mai accentuata in primii ani apoi este mai lenta.
@habu201016 күн бұрын
Depinde foarte mult de chimia celulelor. Nu toate bateriile au aceleași liniaritate.
@adrianchis54843 ай бұрын
Conduc o Corolla 1.8 hybrid de 31 de luni timp in care am facut 210.453 mile. Inca nu am cheltuit bani pe ea. O recomand cu drag
@adrianchis54843 ай бұрын
Bateriile costa £1100 tot pachetul...
@adrianchis54843 ай бұрын
Inca nu am schimbat placutele 🤣
@lucadragomir3 ай бұрын
Te salut cu respect, te ascult in timp ce condu pt Uber in londra, ca si feedback, conduc o kia eniro 3 2022 ( garantie 7 ani sau 100k mile) am facut in 2 ani jumatate 140.000 mile, nu am schimbat decat cauciucurile. O in carc 6 zile pe saptamana numai de la fast charging pana in 90-95% capacitate. Marea problema este pretul foarte mare , in jur de 80 pence /kw . Deci pierzi timp plus bani. Overall e super buna masina…
@GikkuTMD3 ай бұрын
Am primit mai multa informație din comentariul tau decât din tot podcastul 😅
@LeonardNeamtu13 ай бұрын
Multumim pentru podcast, eu personal detin prin leasing pentru o perioada de 4 ani o tesla model 3 long range fabricatie decembrie 2021 in UK second hand, range inca are 315mile la 100%, detin si panouri solare si am si posibilitatea sa incarc la servici cu 3.2 kwh gratuit. Dupa acesti 4 ani am posibilitatea sa achit restul se valoare a masinii care ca fi undeva la 10k sau sa o returnez si sa-mi iau urmatorul model.
@furnizorpaleti97963 ай бұрын
Si cat platiti ratele / luna ?
@popescujan4239Ай бұрын
Pai omul la ce spune și nu mult lume înțelege în 3 ani și a scos banii pe mașină din combustibil. Ce câștig mai vrei când are posibilitatea sa o dea și înapoi 🤣🤣🤣
@habu201016 күн бұрын
E ușor în alte țări, la noi ca persoană fizică nu poți decât să o achiți integral prin rate, unde ajungi să plătești mașina in 5 ani plus încă 30-50% dobânzi. Nu e rentabil in România momentan..
@ThePilotDanielАй бұрын
Mare adevăr spuneți. Ba mai mult din păcate romanul deși muncește foarte mult are salarii scăzute și nu își permite decat mașini SH. Atunci de ce sa fim obligați să trecem toți la electric?! Nu vrem sa mergem cu autobuzul vrem sa folosim o termică însă guvernările se cam opun lucru cu care nu putem fi de acord. Corect pusă problema in clip. Apreciez asta.
@Sebastian-Florin3 ай бұрын
1:06:59 apare o problemă cu plăcuțele de frână din cauza lipsei de utilizare, mai ales iarna, ceea ce duce la oxidarea acestora. Dacă trebuie să mergi la inspecția tehnică, există riscul să nu treci testul din cauza frânelor oxidate. Acest lucru este agravat de sarea care pătrunde în sistemul de frânare pe timp de iarnă. Asigură-te că înainte de inspecția tehnică folosești frânele pentru a elimina eventualele urme de oxidare.
@DIYBuildandRepair2 ай бұрын
8 ani garantie sau 160 000km este foarte putin si daca ai face kilometri in 8 ani, daca iei masina pe credit aceasta iese din garantie cand tu inca platesti rate la ea ( inacceptabil ) . Bateriile iau foc din cauza destabilizarii care vine cel mai des din solicitare de curenti foarte mari solicitati brusc ( accelerare, care in trafic de oras poate fi foarte frecventa ) sau incarcarea rapida , oricine vrea sa nu stea la statia de incarcare foarte mult si foloseste cel mai rapid charger disponibil la statie, asta iarasi scurteaza mult viata bateriei si creste riscul destabilizarii - sanse mari de incendiu al bateriei. Oamenii care isi permit si AU SUFICIENT TIMP sa foloseasca corect aceste masini sunt foarte putini. Tot masinile pe combustie sunt cele mai eficiente la ora actuala. Masina mea are 17 ani, cu toate reparatiile necesare nu ajung la pretul unei electrice noi cu un range care sa se apropie de cati km fac eu cu un singur plin, in 17 ani as fi fost la a doua baterie daca nu chiar a 3-a cu o masina electrica, timpul pierdut la incarcare deja e cea mai mica problema, din toate punctele de vedere o masina electrica nu este viabila deloc.
@alexandrumusat4293 ай бұрын
Sunt posesor de Kuga plugIn și avantajul pe care îl observ este capacitatea bateriei mult mai mare in comparatie cu o hibrida (1kwh vs 14 kwh), rezultând o rezerva permanenta de 4-5 kwh pentru mersul hibrid. Am făcut în 2 ani ~55.000 km cu Kuga plugIn, consumul este de 3-5 % oraș/drum national și 7% pe autostrada iar consumul electric este de 12-17 kwh / 100 km. Astfel, cu toate că rezervorul are doar ~45 litri, poți parcurge lejer 500 km pe autostrada și 800 km în oraș/drum national + 50-80 km pur electric. Asta pentru că, spre deosebire de o hibrida, rezerva de baterie este folosita nu numai la plecarea de pe loc, ci și în mers, la viteze de până la 110 km/h. Adăugând și recuperarea la decelelari și frânări, ajungi ca 30-60% din distanta parcursa, sa fie parcursa electric.
@tibilosudeme3 ай бұрын
Felicitari George.
@cosminrusu4455Ай бұрын
Salut George! Ai uitat să-l intrebi o " românească " 😂😂 Dacă ai garanție la baterie 8 ani , cum facem prin anul 6 sau 7, să coborâm eficiența bateriei sub 70% și să beneficiem de schimbarea bateriei pe garanție. 😂😂😂
@razvanolaru13162 ай бұрын
Nu cred ca ar trebui sa ne mai facem griji pe viitor cu bateriile deoarece producatorii au inceput sa ofere garantie pe viata pt baterie, in speta MG ofera pt anumite modele 2025 garantie pe viata si sigur vor veni si altii cu aceeasi garantie sau pt 1 mil de kilometrii
@Perdioda3 ай бұрын
Nu stiu ce pregatire are invitatul, dar nu am aflat nimic. Nici nu mi-as duce masina la el sa o repare.
@militarulorin3 ай бұрын
Atunci, să-ți duci mașina sa ți-o reapare Liiceanu !
@Perdioda3 ай бұрын
@@militarulorin ai vrut sa fii amuzant ? habar nu ai câte mașini am. când se strica una, iau alta.
@JohnDoew-hz8qtАй бұрын
Omul stie meserie pe felia lui , nu stie "podcasturi" .Nu confundati un specializat pe o nișă ingusta cu un vorbitor de media televizata sau un politician versat si parsiv( aka Firea, Rares Bogdan, etc , oameni care vorbesc frumos, dar nu sant onești ).
@JohnDoew-hz8qtАй бұрын
@@militarulorin sau Rareș Bogdan ! 😂 Si Firea e bună de gura si in plus , stie sa si danseze pe Asereje , deci e 2 in 1, te scoti mai ieftin per sreviciuk oferit ! Daca-i pui un promter, iti repara si baterii 😂😂😂
@TheLiliancic15 күн бұрын
@@militarulorin😅
@MoldovanG.3 ай бұрын
Bună seara! Foarte slab invitatul din acest podcast (din punct de vedere a modului de exprimare, a cunoștințelor și a părerilor dumnealui). Numai bine dl. Buhnici! Abia aștept următoarele podcast-uri, bineînțeles cu invitați mai relevanți. O seară frumoasă!
@teichfn8433 ай бұрын
Invitatul e un pionier pe piata service de baterii automotive. Mai e cineva in RO care ofera ceva similar? Nu! Pai?
@Perdioda3 ай бұрын
@@teichfn843 ca e și foarte complicat sa schimbi baterii. nu e electronist, e job la nivel de tehnician.
@ungvaristefan77323 ай бұрын
Dacă tot e la nivel de tehnician și e prea simplist pt. d. d-voastră, puteți deschide încă o afacere simpla și banoasa pe lângă cea pe care o aveți. Având în vedere dictia și nivelul de exprimare al dumneavoastră, vă așteptăm cu drag să ne arătați experiența dumneavoastră în acest domeniu.
@Perdioda3 ай бұрын
@@ungvaristefan7732 "dictia" cred ca ai nevoie sa intelegi ce scrii pana sa ii mustruluiesti pe altii. Sunt mult peste individ in domeniu.
@ungvaristefan77323 ай бұрын
@@Perdioda Cine ,unde..
@Troger68Ай бұрын
Nu am rabdare sa il ascult....
@lipanrelu41433 ай бұрын
Scuze că nu am reușit să vă urmăresc până la final. Domnul se exprimă foarte greu.
@vasilemorar47093 ай бұрын
Probabil nu e absolvent de litere Dar ideea e să afli ceva util, practic dacă te interesează subiectul Hagi e(ra) bun pe teren 😂
@tuguigabriel13543 ай бұрын
Foarte fain podcast, dar foarte dificil pentru invitat ... nu toti suntem facuti sa vorbim
@silviupopovicci3 ай бұрын
Desi voiam sa cumpar un bmw g20 pt ca brand..pt ca statut.m-am rasucit. Am facut o comparatie si comparand punct cu punct Tesla castiga aproape la majoritatea lucrurilor. Cred ca singurele dezavantaje ar fi ca nu-i Bmw :))) si poate ca bordul de la Tesla este mai minimalist dar mi-am dat seama defapt ca asta mi-ar placea. Mi-ar fi mintea mai odihnita. :)). Nu exista ceva mai bun care sa satisfaca atat de multe nevoi precum o face o electrica. La sf anului este programat sa achizitionez o tesla model 3 > 2021. Nu stiu ce sa spun despre acest podcast dar invitatul pare lipsit de viziune. 1. In primul rand, nimeni nu o sa fie obligat sa cumpere masini electrice, dupa 2035 in UE nu se vor mai putea cumpara de NOI. SH vor putea exista in continuare. 2. La masinile se stie pentru cei care citesc noutati din domeniu ca se lucreaza la o noua generatie de baterii cu mult peste cele actuale din majoritatea privintelor, ele raman lithium dar cu catoda solida, se traduce in poluare mai redusa cu 20-30% la producerea lor, autonomie reală dublă față de prezent, viteză de încărcare de 15-30 min, ceva de genul, costuri de productie mult mai mici + alte beneficii importante. 3. Tehnologia nu stagneaza in general, mai ales in acest domeniu. Cei mai multi investitori sunt la Tesla , are cel mai mare market cap, cat urmatoarele 9 branduri auto la un loc. Unde o sa apara inovatia deci? La Tesla si bineinteles si marcile chinezesti. 4. Datorita noilor tehnologii de baterii ce vor aparea in anii urmatori, pretul final la masinile electrice va scadea semnificativ. In China vedem deja aprox. jumatate din masini ca sunt electrice pentru ca acestea au devenit mai accesibile fata de termice. Cand masinile electrice vor deveni accesibile, oamenii isi vor cumpara electrice in mod natural si firesc, fara sa simta nici o impunere. Bineinteles cu cat va scadea cota de piata pt termice cu atat isi vor putea permite ca statele sa mareasca taxele pt aceste masini, in functie de cat polueaza. 5. Infrastructura va ramane cea mai mare provocare iar Romania este in urma la acest capitol. 6. Vad pe multi dintre noi care vad viitorul dar luand in calcul elementele din prezent, ceea ce e irelevant sau asa cum a spus @danielpetru2912 la comentarii.
@misterc38353 ай бұрын
Producătorii europeni nu prea mai vor să vândă electrice, probabil pe principiul azi îți vindem o termica și data viitoare o electrica. Însă dacă nu investesc in dezvoltare, vor avea mari probleme. Apoi e vorba de management, care nu are viziune.
@gabrielsetnic62402 ай бұрын
Regenerarea este eficienta la viteze mari. masinile hibrid nu regenereaza deca pana la 10-15Km/h. Daca in oras sunt ambuteiaje si viteza de deplasare nu depaseste uneori 30km/h regenerarea este aproape zero! In oras este eficient sa ai start/stop (hibridele au acesta functie) si atunci cand bateria e incarcata si merge electric sa apesi cat mai lin pe pedala ca sa parcurgi cati mai multi km in regim electric. La Tucson Plugin am consum de 5.0-5.5l/100 km fara sa se descarce bateria. (O foloseste doar putin la mersul in orase si localitati la viteze sub 80 kph) insa daca folosesc si bateria la o distanta de 200-250 km consumul scade la 3.5-4.0 l /100 km. Deci mai bune decat la un diesel. Tucson Plugin Luxury are 1920 kg fara pasageri si bagaje.
@MeralyAlin3 ай бұрын
Respect Stefan Tiron, un om de nota 10
@catalin23713 ай бұрын
Parerea mea este ca masinile electrice au termen de expirare, cam 10 an sau 200k km, adica un fel de unica folosinta. Imaginati-va o Tesla model 3 de 8-10 ani vechime, la care se va strica bateria si nu va mai putea fi reconditionata. Pur si simplu nu mai merita sa cumperi caroseria , o duci direct la fier vechi.
@razvanbarbulescu40410 күн бұрын
Tocmai acesta este scopul statelor. La un SH la un nonelectrica, statul nu încasează nimic la revânzare. La electrice, statul încasează întotdeauna. Și la noua și la revânzare.
@AndreiLupu17173 ай бұрын
Slab invitat. Tragi informațiile de la el cu patentul. Nu înțelegi mare lucru....
@cristiv.64622 ай бұрын
Am inteles tot. Nu cumpar acum electric din cauza ca: 1. Incarcatul nu dureaza maxim 5 minute. 2. Stau la bloc, nu ma duc aiurea sa incarc baterii si nu beau cafele, nu fac shopping, etc. atunci cand incarc bateria 3. Nu accept ca bateria se descarca stand. 4. Autonomia de 4-500 km mi se pare mica. 5. Nu imi convine sa platesc zeci de mii de euro pe o tehnologie impusa politic.
@forrmol2 ай бұрын
Treci la avion. E mai ok pt tine.
@ovidiumoro54703 ай бұрын
pentru o lada mica de baterii exista inovatie in Jap baterie de 800wh /kg , la pret de baterie actuala maxim 80E/wh! productia in masa este doar la inceput
@DumitrescuAdrianVasile2 ай бұрын
Invitatul bate câmpii cu grație. 30 000 EUR baterie de 2 KWh nici dacă e cu montaj inclus pe sonda Voyager. Desi are afacere in domeniu asta nu il califica neapărat ca și profesionist și asta se observă din argumentele aduse: nimic tehnic, nimic concret toate bateriile sunt o ciorbă comună în care amesteci Li-Ion, LFP, NMC, LCO, VRLA . În discutia despre perspective argumentează ca orice analist de bodegă ”combustibil sintetic” care e cam scump acum, dar se va mai ieftini, fără să explice de ce ar deveni mai economic să ”cheltui” 60 kwh pentru a obtine un litru de combustibil sintetic cu o densitate energetica similară benzinei, din care să ajungi să folosești lucru mecanic maxim 3 .
@stefantiron12632 ай бұрын
"Sunt succese care te înjosesc infrângeri care te inalta." Nicolae lorga
@gabrielsetnic62402 ай бұрын
Salut. In primul rand domnul este specialist in baterii nu in masini. Vad ca tor repeta niste pasaje pe care le-a auzit prin atelier sau pe la TV. Cea de nisa este masina electrica la momentul actual. Ea este potrivita doar pentru cei care stau la casa cu curte au panouri solare sau pot sa isi instaleze o priza si sa incarce masina ACASA! Din cauza (si nu datorita) comunismului in Romania majoritatea oamenilor ce isi permit o masina mai noua stau la oras si dintre acestia majoritatea stau la bloc. Pentru ei este potrivita o masina hibrida (ma refer la cea plina cum spune invitatul) sau la cea hibrida cu incarcare la priza. Astea sunt cele mai potrivite pentru majoritatea oamenilor care merg mult in oras si pe soselele patriei si fac 1000-2000km drumuri lungi in concedii. Acesti oameni pot sa incarce masina la statiile de la magazine cat timp i-si fac cumparaturile (mentionez ca printre acesti ma aflu si eu de aceea condu de 3 ani un PHEV) sau cei care nu vor sa se complice pot opta pentru hibridul "plin"! Restul o alta mare parte din oameni care nu isi permit o masina mai noua raman la masinile diesel germane de peste 500.000km si cu care mai merg cel putin inca 500.000km daca au grija de ele. Deci da in Romania actuala in care nu prea sunt prize de incarcare decat pe la periferie masina electrica este cea de nisa. Adica in afara taximetristilor digitali e buna pentru o "feliuta subtire" de oameni. Pentru ceilati (cei ce i-si permit) espe potrivit un hibrid cu sau fara incarcare la priza! Si pentru stimabilul invitat masinile hibride japoneze nu sunt decat niste masini electrice la care motorul termic este doar generator el nepropulsand efectiv masina (Mitsubishi Outlander, Toyota RAV4, Nissan Juke etc.) Sunt pierderi mari la modificarea formei de energie! Cele mai eficiente hibride sunt acelea la care atunci cand bateria este descarcata motorul termic actioneaza si rotile in timp ce incarca bateria mai exact cele cu cutie automata (Hyundai Tucson, Kia Sportage, BMW X5 45e etc.). George il felicit pe prietenul tau pentru alegerea facuta! O masina hibrid cu incarcare la priza este cea mai potrivita la moentul actual. Cand (si daca) parcul auto va devenii preponderent electric atunci da masina electrica nu va mai fi de nisa in Romania!
@nfsSERBY963 ай бұрын
8:26 chiar așa multe emoții poți avea încât sa nu intelegi întrebările lui George? 😂 Zici ca e clipul ăla cu “Moș Craciun și prietenii săi”
@sorinnicolae72893 ай бұрын
Exact 😂😂😂
@mariuspopescu99353 ай бұрын
Salutare, interesantă discuția. Pot confirma și eu ca Toyota are cele mai fiabile hibride. Ca și posesor de Prius 2013, apoi modelul nou în 2016, urmat de Nissan Leaf 40kw 2019, Mercedes e300e 2019….am ceva experiența și milioane de km pe ele. Am făcut ride sharing cu aceste mașini in uk și au fost folosite la adevărata lor valoare. Să mergi cu Prius 2013 80 000km pe an, să o ai câțiva ani, iar în 2023 să urci culmea în aceeași mașina la noul proprietar care și el o folosea pe ride sharing și să vezi în bord ca are peste 1 milion de km și mașina merge perfect, nu bate nu troncane nu scoate fum…e ceva. Prius 2016 iar un model foarte reușit cu toate ca nu era confortabil după 4 ore de condus spatele își spunea oful. Nissan leaf …în 10 luni am pus 55-60 000km în bord, încărcată zilnic de 2-3 ori. Nu avea nici pe naiba, poate doar problema bine cunoscută cu slăbirea piuliței de la planetara câțiva Nm dar acest lucru producea zgomot la plecare de pe loc și oprire. Se rezolva pe garanție. Mercedes e300e amg premium line ….frumos dar calitate de dacie la plastice…zică lumea ce o vrea dar …mai calitativ este Peugeot 508 2011…la materialele bordului și ușilor. Legat de motorizarea Mercedes hibrid….pica…după 100-150 000km încep să pice…una alta …convertizoare. La mine producea bani Mercedesul și merita să îl țin să muncească, altfel….2.2 diesel all the way. Am prieteni cu 600 000mile pe e class 2017, încă merge bine. Dar pt cei ce fac ride sharing în alte tari din vest….masinile se iau noi prin contracte rent to buy cu full mentenanță, asigurare bussines full și finance pe 5 ani. Aia este perioada lor de funcționare optimă, ești acoperit în orice situație…probleme mecanice, accidente orice. După 5 ani este a ta, o vinzi imediat și banii sunt profit. Câți km pui în bordul lor…depinde de stilul de munca….vip și executive transfer sau alergătură pe Uber x, bussines, comfort ca sunt de le rup în două în 2 ani. Spre exemplu in uk un EQe nou pe un șofer de ridesharing îl costa 500-3000£ depozit plus pe săptămâna 325-360 lire(finance, full mentenanță și asigurare bussines). Banii aia el ii face intr-o zi lejer dacă știe unde, când și cu cine să muncească. După 5 ani este a ta, cum am zis, dar tu toți acești bani de ii dai pe mașina ii scazi de la taxe…ca până la ultima plata este considerată legal doar o chirie…la ultima plata ai luat modelul nou și continui chiria. Mașina veche o vinzi și tot așa. Atunci merita electric sau hibrid. Dar să iei un electric de 10-15 ani si sa speri să mai meargă încă 10…cam slabe șanse fără investiții majore(baterie plus piese ce pica la orice mașina), decât să dai 10-20 000pe un electric sh…mai bine faci un leasing la unul noi ce te costa 10-20 000pe activa ani, dar nu bagi nici un ban în mașina. De ce să îți bați capul cu griji și costuri pe la service-uri. Doar să știi ca ești proprietar … Eu la Nissan și la Mercedes schimbam un set de gume pe an :) doar aveam full mentenanță inclusă în preț
@catalin122332 ай бұрын
Ce cauciucuri folosesti de te tin 60 80k km pe an? Intreb pentru un prieten.
@mariuspopescu99352 ай бұрын
@@catalin12233uite spre exemplu Sailun Attrezo au mers 85 000km până au ajuns la semnul de limita. Michelin Crossclimate…au ținut 65 000km. Primacy 55 000, pe Nissan leaf Bridgestone 45 000 erau ca în palma aproape. Dunlop sportmaxx rt2 70 000km. Cu 508-ul meu am făcut acum 3 săptămâni București Londra retur apoi prin tara vreo 1000km….ij total 7200km în 2 săptămâni. Depinde cum mergi și în ce condiții. Dar majoritatea țin intre 50-70 000 lejer.
@Sebastian-Florin3 ай бұрын
1:44:20 Dacă te interesează viitorul, eu cred că ar trebui să avem un transport în comun bine pus la punct, care să includă și drone-taxiuri... sau ceva de genul propus de vizionarul Jacque Fresco, cu Proiectul Venus.
@Ioan.G2 ай бұрын
Am plug-in, locuiesc la casa in Olanda si am cumparat o pentru ca in majoritatea timpului merg pe distante de maxim 50 km si cand merg la drum lung (Romania sau Polonia) nu doresc sa pierd acel timp pretios sa incarca o full electrica si nici nu stau cu stresul ca nu gasesc statie. Masina este mai grea cu 200 kg decat una fara baterie. O incarc la priza cat se poate pe timpul zile, de la energia generata de fotovoltaice. Am 400cp si nici la autostrada nu am consum peste 10% combinat, la revanzare o sa am un pret mai bun decat as fi avut la o electrica. Eu sunt multumit de plug in si cred ca mi se potriveste pe nevoile mele. Sunt curios si de parerea altora, ca eu am vazut doar partea plina a paharului.
@valentindragnea76043 ай бұрын
22:30Fals,degradarea bateriei este mai mare în primii ani de explorare.
@dancapitan48583 ай бұрын
Nup
@razvan_stan3 ай бұрын
Nup
@habu201016 күн бұрын
Depinde de chimia celulelor, nu toate bateriile au aceleași liniaritate de degradare.
@adrianhrusca40673 ай бұрын
Legenda spune ca acel.Range Rover inca isi schimba proprietarii....
@torukmahtomahto409Ай бұрын
si tara si forma...
@replikantu3 ай бұрын
Cu tot respectul pentru tine si invitatul tau, insa mi se pare ca domnul nu prea tine pasul cu realitatea. O spune unul care are electrica si care a mers destul de mult si prin Ro si prin Europa, inclusiv Grecia (unde poti zice ca au ramas in urma cu privire la electrice). Romania sta bine si la infrastructura, acem destule statii si de mare viteza. Aproape in orice statie peco (cum zice el), amplasata pe drumuri europene sau autostrada are si statie electrica. Poti merge la toaleta, iti iei un sandwich si o cafea si gata poti pleca la drum. Nici nu e nevoie sa o incarci 100%, nici macar 90%. Dar te opresti mai des. Si multe altele. Ok, sunt si lucruri cu care sunt de acord. Dar cu unele e depasit. Eu si investesc in domeniu si datorita acestui aspect ma documentez aproape in fiecare zi.
@ghp05183 ай бұрын
Multe pareri din partea invitatului si cam putine argumente: Gen: "Pleci cu masina electrica tare, intr-un an jumate bateria e pe chituci" ar fi fost interesant sa prezinte cum a ajuns el la concluzia asta , fiindca masini folosite in modul asta au fost fara sa aiba baterii schimbate dupa 1 an jumatate si mai sunt
@Holiman1989able3 ай бұрын
Am văzut multe tesla după 2016 cu peste 400.000 de mii de km , următoarea mașină electrică o iau second , nu îmi e frică ! Domnul pare ca a lucrust cu tehnologie veche , fără supărare !
@user-xc9jz6ce8i3 ай бұрын
Buna ziua! Din punctul meu de vedere, invitatul nu spune nimic nou. Nu răspunde la întrebări, este incoerent și nu am răbdare să-l mai ascult.
@emie-man6263 ай бұрын
Ascultându-l pe invitatul tău, mă gândeam că este atat de capabil incat n-as avea încredere in el nici să-mi schimbe bateriile la telecomandă 😂 Dar ii apreciez sinceritatea 👍
@emimilu30893 ай бұрын
Tot la Galati tocmai am terminat a 11-a locomotiva full electrica cu acumulatori LiFePo4 de 300A si 400A si avem si u plugin hybrid. Prima are vreo 8 ani si muncesc 24/24.
@costelmarianzaharia57932 ай бұрын
Salutare tuturor!!! George Buhnici fii sincer si spune tuturor ce studii ai terminat????Dacă răspunzi sincer și este adevărat, tu esti cel apreciat!!!!☝️
@Florin1up2 ай бұрын
intrebarea: "care masini se strica mai des" este gresita. Depinde cate unitati au fost vandute. E ca in bancul cu Ferrari-ul. "domnu' , e buna masina asta ca nu prea-si cumpara lumea"
@stefantiron12632 ай бұрын
Nimic mai adevărat . Cum pot să spun eu ca Toyota , se strică cel mai des , atât timp cât, Toyota este mașina cea mai apreciată de taximetriști, care fac rulaje impresionante . Da într-adevăr o văd destul de des în service , dar repet cu rulaje impresionante.
@stefantiron1263Ай бұрын
După acest interviu , m-a sunat un domn din Cluj, care mi-a spus așa , citez: “Ștefane , ne-ai deschis ochii” . Pentru ca , tot ce am vrut eu sa scot in evidență , așa ca un semnal de alarmă ,pentru posesorii de mașini electrice, i s-a întâmplat tocmai lui . Apoi a început să povestească ,ce a pățit el cu un VW ID3 , cu care face ride-sharing, sau cel puțin făcea . Povestea scurtă suna așa. După un pic peste 100 de mii de km a avut prima intervenție pe baterie , făcută pe garanție. Reprezentanta a considerat ca schimbarea unui modul va rezolva problema. Dupa alti câțiva zeci de mii de kilometri, a reapărut problema , reprezentanta intervenind din nou schimbându-i un alt modul pe garanție . PROBLEMA cea mai mare a fost atunci când , bateria a ieșit din garanție și reprezentanta a decis ca nu o mai poate repara , recomandând clientului să schimbe bateria complet , pe banii lui .
@golddan43812 ай бұрын
Buna ziua. Se poate inlocui bateria de 42kw la o Kona de 136cp cu una de 64kw. Multumesc.
@stefantiron12632 ай бұрын
Bună ziua ! Da se poate , singurul impediment este ca , acest upgrade are și costul pe măsură .
@iulian2072 ай бұрын
La ce pret este o baterie de 64kwh?
@adrianflorea13343 ай бұрын
👍👍👍
@DIYBuildandRepair2 ай бұрын
Sunt uimit de cat de usor se spune daca apar probleme s-ar rezolva pe garantie. Da, pai eu d-aia imi iau masina sa stau cu ea in service pe garantie .... Sa nu mai zic ca ce se discuta aici ar fi valid daca salariu minim in Romania ar di 3000 de euro net ....
@augustincapra14172 ай бұрын
Mașina cu propulsiei pe hidrogen este viitorul deoarece hidrogenul se obține din ape uzate acolo apa tratată rezidual este o apă curată
@PAdi-wk2iu2 ай бұрын
Eu zic ca peste 5-10 ani bateriile o sa fie mai accesibile, nu ma stresez daca trebuie sa schimb bateria peste opt ani, ba din contra, poate o sa-mi pun una mai usoara cu capacitate mai mare.
@MariusBarbu-n7e3 ай бұрын
Am un coleg în Londra pe un Prius 230000 mile face Uber zice ca motorul nu are moarte
@hulubanroventanicolae5096Ай бұрын
E ca in fabula cu Balzac, mai cheama-l o data poate rapunde la intrebari. Dar de data asta pune-l sa plateasca sa ne plictiseasca...
@lucianoiarca29613 ай бұрын
Fluxul curentului, adică mișcarea sarcinilor electrice, produce un câmp magnetic constant. Pe de altă parte, sarcinile care se mișcă cu mișcare alternativă (decelerată sau accelerată) dau naștere unui câmp magnetic alternant, care se propagă sub forma unei unde electromagnetice. Haideți să ne imaginăm, toată planeta electrificată ( ca o pânză de păianjen cu miliarde de chilometri de cabluri enorme/voltaj/stații de încărcare) care ari fi efectul negativ pentru om și natură? Din cauza acestei infrastructuri cu miliarde de kilometri de cablu, și stații de încărcare, planeta terra ar deveni o centrală electrică imensă în adevaratul sens al cuvântului ( ușor de individuat în spațiul infinit al cosmosului) am putea fi absorbiți/ înghițit de o gaură neagră, sau am deveni un punct de atracție pentru alte entități extraterestre, cine știe..? Hai George dezvoltă acest subiect, încearcă să gândești în mod divers, spațiu/timp/cosmos/infinitul. Peste 50 de ani mașina electrică va deveni realitate, poate…! De unde luăm atâta energie electrică ca să putem să satisfacem toate cerințele umano terestre? Centrale atomo nucleari, fotovoltaico, hidrocentrale de unde domnule dragă? Să țineți minte un singur lucru, nu tot ce strălucește este aur.
@remisprincenatu89743 ай бұрын
tu esti din ala cu coif de staniol, nu-i asa?
@lucianoiarca29613 ай бұрын
@@remisprincenatu8974 Nu dragul meu sunt unul dintre ăia care nu-i place să treacă prin apă fără să se ude. M-ai făcut să râd cu gust, coif de staniol😂😂😂
@mariusbusi6973 ай бұрын
Springul are garanție 120.000 km la baterie, maxim 8 ani, nu 160.000 km
@BD0020102 ай бұрын
Cum vine asta ca nu trebuie sa tinem masina 10 ani decat daca o folosim la chestii foarte simple? Dar ce chestii complicate vrei sa facem cu o masina in afara sa ne mute curul dintr-o parte in alta in siguranta?
@shpe113 ай бұрын
intrebare de 100pct: nu credeti ca Tesla cu acel 100% pe fiecare saptamana la LFP-uri s-ar referi la America unde distantele sunt mari, si calibrarea trebuie mai des ca sa nu ai supriza de estimare mult diferita de realitate? eu pentru oras as face acea calibrare la o luna si incarcat pana pe la 85%(ca sa ajung cu pe la 80% acasa) si evident calibrare(100%) inainte de drumuri mai lungi...