GERİ ALIM HAKKINDA ÇOK ÖNEMLİ DETAYLAR

  Рет қаралды 12,667

Av. Murat Tezcan

Av. Murat Tezcan

2 жыл бұрын

Geri alım hakkı, kişinin bir taşınmaz üzerindeki mülkiyet hakkını başkasına devredip kararlaştırılan belirli şartlar gerçekleştikten sonra taşınmazı tek taraflı irade beyanı ile satın alma hakkı veren yenilik doğurucu bir haktır.
Geri alım sözleşmesi, bir taşınmazın alıcısının, satıcısından taşınmazı sözleşmede kararlaştırılan şartlarla tekrardan satmayı taahhüt ettiği sözleşmedir. Genellikle geri alım sözleşmesi, ekonomik olarak sıkıntı içerisinde olan tarafın başvurduğu bir yoldur. Şöyle ki taşınmaz maliki geri alım sözleşmesi ile birlikte, taşınmazını satıp daha sonrasında sözleşmede öngörülen koşullar altında taşınmazı tekrardan kazanma imkanı bulur veya borçlu olan taşınmaz maliki taşınmazı alacaklıya borç bedeli karşılığında satar ve daha sonrasında borç bedelini ödeyerek geri alım hakkı ile taşınmazın mülkiyetini geri kazanır.
İfanın sağlanmadığı durumlarda geri alım hakkı sahibi geri alım hakkını kullanamaması ve mülkiyet muhatap üzerine geçeceğine dair Yargıtay 1. Hukuk Dairesinin 2019/ 4149 E. , 2020 / 565 K. Sayılı kararında şe şekildedir: “Her ne kadar Türk Borçlar Kanununun 237. maddesine göre, vefa sözleşmesinin resmi şekilde yapılması zorunlu ise de, tapu kayıtlarına şerh verilmekle resmi şekil şartı da yerine getirilmiştir.
Somut olaya gelince, davacı vefa sözleşmesi gereği edimlerini yerine getirmediğinden vefa hakkı tapudan terkin edilmiş ve artık mülkiyet davalı bankaya geçmiştir.
Hal böyle olunca, davanın reddine karar verilmesi gerekirken hukuki nitelemede yanılgıya düşülerek yazılı şekilde karar verilmesi doğru değildir.”
Geri alım hakkı tek başına sözleşme ile belirlenebileceği gibi sözleşmenin eki niteliğinde anlaşma şeklinde veya taşınmaz satış sözleşmesinin düzenlendiği belgede yan bir anlaşma şeklinde düzenlenebilir.
Geri alım sözleşmesinin esaslı noktaları, tarafların kimliği ve satışa konu taşınmazın belirli olmasıdır. Taşınmazı geri alma süresi belirlenmemiş olabilir bu durumda hangi şartlar gerçekleştiğinin belirlenmesi geri alım hakkının kullanılabilmesi için yeterlidir. Aynı zamanda sözleşmede geri alım bedelinin karşılaştırılmasına da gerek yoktur. Sözleşmede geri alım bedelinin belirlenmemesi durumunda geri alım hakkı sahibi bu hakkını satış sözleşmesinde kendisine ödenen bedel üzerinden geri alarak kullanabilir.
Taraflar arasında geri alım bedelinin belirlenmemesi durumunda geri alım bedelinin satış bedeli olarak belirleneceğine ilişkin Yargıtay 6. Hukuk Dairesinin 1999/ 5733 E. , 1999 / 5930 K. Sayılı 01.07.1999 tarihli kararı şu şekildedir:“Vefa hakkı 1.3.1989 tarihinde tapuya şerh verilmiş ve bedel olarak 100.000.-TL gösterilmiştir. Hernekadar aradan uzuncu bir süre geçtikten sonra dava açılmışsa da taraflar kendi iradeleri ile bedeli belirlemiş olduklarından ve vefa ile ilgili yukarıda anılan yasa maddesinde ayrıca bu hakkın kullanılmasında hangi bedelin nazara alınacağı konusunda açıklık bulunmadığına göre tarafların kabul ettikleri satış bedelinin vefa hakkı bedeli olarak kabul edilmesi gerekir.”
Geri alım hakkının kullanılmasıyla birlikte satış ilişkisi kendiliğinden doğar ve karşı taraf taşınmazı devretme borcu altına girerken geri alım hakkını kullanan hak sahibi satış bedelini ödeme borcu altına girer. Geri alım hakkı sahibi, hakkını kullanmasıyla birlikte karşı taraf yeni bir satış sözleşmesi imzalanmadan tapu sicil müdürlüklerinde tek taraflı bir tescil talebi ile mülkiyetin devrini sağlar.
Geri alım hakkının kullanılması için kararlaştırılabilen süre, Türk Borçlar Kanunu’nun 238. Maddesine göre en çok on yıldır.
Geri alım hakkının ne şekilde kullanılacağı hakkında kanunda bir hüküm bulunmamaktadır. Dolayısıyla, yenilik doğuran niteliği itibariyle vefa hakkı dava açılarak kullanılabileceği gibi mektup, telgraf ve ihtar göndermek suretiyle de kullanılabilir. Bu konuda irade açıklamasının karşı tarafa ulaşması yeterlidir.

Пікірлер: 72
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 2 жыл бұрын
ÖNEMLİ NOT: Abone olan kullanıcıların soruları öncelikle yanıtlanacaktır.
@hasancekic6173
@hasancekic6173 2 жыл бұрын
Murat bey bu yorumunuz altına yorum yazdım yardımci olurmusunuz teşekkürler
@kazmpnar5589
@kazmpnar5589 Жыл бұрын
Merhaba Murat bey ben daha önce ÖTV muafiyeti araç alabiliyorsun v h sınıfı ehliyetim vardı ve özel tertibatlı araç kullanabilir raporunda var ama şimdi ehliyet değiştirme zorunlu olduğu için ehliyetim değişti de bana sadece otomatik vites araç kullanabilir diye vermişler ehliyete kod islememisler ne yapmam gerekir yardımcı olursanız sevinirim
@tmrmusa
@tmrmusa 2 жыл бұрын
Murat Bey Biz vatandaşları bilmediğimiz konularda bilinçlendirdiğiniz için çok teşek ederiz
@t-researcher8952
@t-researcher8952 2 жыл бұрын
Harika bilgiler. teşekkürler murat hocam
@user-jq5qe9ho5q
@user-jq5qe9ho5q 2 жыл бұрын
⚖️✒️TEŞEKKÜRLER ÜSTAD
@nhltrk
@nhltrk 2 жыл бұрын
Ç🌼K ŞÜKÜR🌺🌼🌺 NE KREDİ ALIP ÖDEYEMEMEK NE HER HANGİ BİR ŞEKİL VE ŞARTTA BORÇLANMAK NE DE GERİ ALMA ŞERHİ İLE GAYRİMENKULU REHİNİNDE BULUNMADIM. BUNDAN SONRADA OLMAZ 🌺ALLÂHIN🌺 İZNİ İLE SOSYAL MÜLKİYETİDE KISMETSE VAKTİ GELİNCE KONUŞURUZ. İYİ ÇALIŞMALAR DİLERİM🌺🌼🌺
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 2 жыл бұрын
Umarım hiçbir zaman ihtiyaç olmaz.
@nhltrk
@nhltrk 2 жыл бұрын
@@AvMuratTezcan 🌺Amin🌺🌺🌺
@mehmetylmaz3575
@mehmetylmaz3575 2 жыл бұрын
Mrb murat bey orman arazisi nasıl tapusunu alırız ama tarla orman değil 50 yıldır fıstık veriyor tapusu olmadığı için orman olarak gözüküyor tapusunu almak istiyoruz toplam 30 dönüm bizede yardımcı olur musunuz Murat bey veya ne yapmamız lazım veya bize ne önerirsiniz lütfen cevap versenizde çok önemli şimdiden teşekkürler
@hasancekic6173
@hasancekic6173 2 жыл бұрын
Murat bey kolay gelsin arsa sahibinin 3. Kişiye açtığı tapu iptal tescil davalarının 3. Videoyu bulamadım yardımcı olurmusununuz.
@alikoksal3380
@alikoksal3380 2 жыл бұрын
Merhabalar murat bey kiracı evi boşaltı anahtar teslim etmiyor kırasını da vermiyor ne yapmamlazım
@mertzeybek1657
@mertzeybek1657 Жыл бұрын
biz bankadan adlı bir siteden ev aldık 2021 yılında aldıgımızdan bugüne kadar bir sıkıntı çıkmadı tapu elimizde fakat x kişisi evini geri alacagını söylemektedir fakat bunun bilgileri bize ev alınırken söylenmedi bankadaki satıcı kişi ile tekrar iletişime geçtigimizde böyle bir durum olmayacagını belirtti sizce ne yapmalıyız
@nuhiunsal1999
@nuhiunsal1999 4 ай бұрын
❤❤
@barbaroskurnaz684
@barbaroskurnaz684 Жыл бұрын
merhaba bankayla 1 yıllık vefa sözleşmesi yapıp,tapuları devrettim .süre dolmak üzere ek süre istiyorum olumsuz cevap alıyorum. sorum 1 yılllık sözleşme geçerli midir,yada öneriniz var mıdır teşekkür ederim...
@enesyldrm7161
@enesyldrm7161 2 жыл бұрын
Sayın Avukatım dilinize sağlık size bir sorum olacaktı . Geçtiğimiz günlerde kendi köyümüzde babam , amcalarım ve halalarımın birlikte kullandığı hisseli tapulu tarlanın içinden hissedar olan halam hissesini akraba değil de 3. Bir kişiye yani yabancıya sattı . Babam da ezelden beri tarlasını birlikte işlediği diğer halamın hissesini belediye emlak bedeli karşılığı satışını aldı . babam önceden o tarla içerisinde hissedar yani pay sahibiydi . Paydaşlar arasından birisinin hissesinin satışını almış oldu . Ve bunu yaparken de gerçekten halam babamdan bir teminat ya da para istemedi . Şimdi benim sorum şu aslında ; önceden bu tarla içerisinde amcam kendi hissesini akraba ve hissedarlar haricinde yabancı bir üçüncü kişiye satmıştı. Ardından da halam kendi hissesini yine yabancı bize akrabalığı ya da paydaşlığı bulunmayan birisine sattı. Babam da önlem amaçlı ( 2 hissedar yani halalarımdan biri ve amcamdan biri , iki sene içinde 3. Kişilere yani yabancılara satış yaptığı ve güvensizlik ortamı oluştuğu için ) evelden kendisine ait olan 583 mt 2 lik hissesine ilave olarak diğer halamın hissesinin satışını alma kararı aldı . Tapuya gittiler halam kendi hissesini babama sattı. Tapuda bu satış olarak görülüyor . Satış bedeli de önceden söylediğim gibi belediye emlak değerinden uygulandı. Yüksek yazdırma vs bir gayemiz de olmadı işin açığı çünkü halam bir para veya karşılık istemeden verdi. Şimdi buradaki korkumuz şu aslında ; tarlaya yeni giren hissedarlar tarla içerisindeki bizim hissemizin , tapudaki değerini öğrenip bize sırf inat ve kötülük olsun diye hakkı şifa yani önalım hakkı kullanabilir mi ? Allah korusun Tarlamızı kaybetme ihtimalimiz var mı ? Yani o gösterilen düşük bedelden diğer hissedarların hissemizi geri alma imkanı vs var mıdır bunu soruyorum ? Eğer çok büyük bir risk içeriyorsa tapudan fiyat güncellemesi yapmak mı lazım ? Cevaplarsanız sevinirim 😊
@huseyinkeni6644
@huseyinkeni6644 Жыл бұрын
Sayın Hocam iyi akşamlar zor durumdayım yardımcı olursanız çok sevinirim 🙏hisseli arsa aldım parayı bankadan gönderdim dekonta parsel bilgilerini yazdım.satıcı noterden satış vekaletnamesi gönderdi tapuya gidip almam bir hafta sürdü.ben tapuda almadan iki gün önce başka bir kişi başka bir hisseyi alıp tapulaşma yapmış ve bana ön alım davası açmış.benim para gönderme tarihi ve noterden vekalet tarihi o kişinin tapulaşma tarihinden önce.dava sizce nasıl sonuçlanır?
@ercanakan5928
@ercanakan5928 2 жыл бұрын
Hocam icrada satılan gayrimenkul fesih davası akabinde istinaf açıyorlar istinaf ne kadar sürüyor yerel mahkemeyi bozuyor mu genelde
@sadkbayram1602
@sadkbayram1602 2 жыл бұрын
Avukat bey merhaba 2019 yılında inşaat halinde %80 ni bitmiş bir daire aldım en geç 1 yıl içinde biter dediler bende inşaat bitmeden başkasına sattım 1 yıl geçti ev bitmedi sattığım kişi evi bana geri devretti inşaata 2017 yılında başlanmış ev bana gelene kadar 9 defa tapu el değiştirmiş ama şuan arsa malikleri ben ve 89 daire sahibine dava açmış geri alım hakkı davası ben evi aldığım zaman sözleşme yapmadım tapumu aldım elden parasını ödedim ama şerh tedbir veya rehin olmaksızın bizim için bir sıkıntı olurmu
@hidayetokal8993
@hidayetokal8993 2 жыл бұрын
Imar barışı mağdurları imar barışı geri gelirmi yapı kayıt belgesi geri alinirmi
@mesutokce9319
@mesutokce9319 10 ай бұрын
Murat bey mirasçı satalı 2 yılı geçmişse daha sonradan başka birine satarsam sattığım kişi alalı 2 yıl olmazsa Ön alım davası geçerli olurmu teşekkürler
@hasangazi3908
@hasangazi3908 Жыл бұрын
Murat bey Şufa yı yaşayan herkes biliyor, bilmediğimiz konu, bu dava kamu vicdanına uygun değil fırsatçılığa olanak sağlıyor, satışa konulan hisseli tarla için müşteri olmayan hissedar, 3. kişi alınca gidip dava açıyor mahkeme de bu davayı kabul ediyor zaten ilana düşmüş tüm ülke satılık olduğunu bilirken sen neden almadın da başkasının almasını bekledin diye sormuyor !! Bu durum TMK nin 2. maddesine aykırı harekettir, üstüne aradan geçen zaman ve enflasyonist hareketlerden dolayı değer kazanan araziyi tapudaki bedelle davacıya veriyor yetmiyor birde davalı davayı kabul etse bile HMK 312/2 varken hakimler bunu görmüyor hem karar ve dava harçlarını hemde davalının vekalet ücretini davalıya kilitliyor uzaktan bakınca kanun eliyle malımız mülkümüz paramız alınıp bir başkası zengin ediliyor yatırım yapan kişi resmen soyuluyor karşı taraf zenginleştiriliyor ve bu borçlar kanunundaki sebepsiz zenginleşmenin konusuna bile dahil edilmiyor..
@cengiztopuz1505
@cengiztopuz1505 Жыл бұрын
Hocam satış vaile birsatim 2019 da 2021 2022 tarili senet düzenledim ilseneti 26 bin eksik ödedi ven seneti teslim etim ödediyi paranin baka dekontu var benmakemeye verdim sözleşmeyi iptalini istedim verdiyi parayı geriyade ediyorum ne olur bir senetin gününever mahkem
@huseyinmahmutkuscu8075
@huseyinmahmutkuscu8075 Жыл бұрын
Murat bey kolay gelsin. 6.ay 2022 hisseli tarla satın aldım. Baba mefaat edince tapu intikal ve masrafları karşıladım 5kişi tapularını aldı anne ve 4 çocuk. Anne ve 2çocuk satmak istiyoruz deyip 2kardeşe haber verdiler 2kardeş ise satan satsın biz satmıyoruz dediler ben 3hisse alıp 2 kardeş bana şifa davası açıp geri alıcaz ve yargı harçlarını sen ödeyeceksin diyorlar onlar mahkemeye beni verdiklerinde benmi ödemek zorunda olucam cvp bekliyorum teşekkür ediyorum şimdiden
@fatimeertem2606
@fatimeertem2606 2 жыл бұрын
Murat bey ben bir yer aldim aldim yer bina iş hani ve içince 25 senedir sürekli kiraci var ben toprak sahibinden aldim ama tarla tapusu İstanbul Güngören de aldim yer beş alti ay ilanda kaldi toplam 6 katir bina 7 tane hisedar var o binayi yapan mutahit bana şimdi nö alim hakini kulanarak dava açmiş tarla tapulu yada arasa tapulu binada herkesin kulanim yeri ayri oldu halde ön alim hakini yada şufa haki davalarda mahkeme kararlari neyle sonuçlanir sizden ricam bana acil cevap versez ölum kalim meselesi sizden ricam numarami yazip beni arayiniz 1.200000 bine aldim tapu da 1 gösterdim bide çok altin dolar borç aldim
@eranimoo
@eranimoo Жыл бұрын
anlatım güzel ancak genel konulara değinilmiş. Bu bilgiler internette de var. Şu soruların cevapları internette yok ama: 1- Hisseli yeri aldım, hissedarlardan 2'sinin TC no ve adreslerini biliyorum ama geri kalanların sadece adres bilgileri var. Onlara bu satış hakkında bilgi vermek için noter aracılığıyla tebligat gönderirsem ve satışı bilmelerine rağmen o tebligatı ALMAZLARSA ne olur? Zira TC noları bilinmediği için muhtarlığa tebligat yapılamaz. Yapılsa da muhtar istemezse o tebligatları almayabilir. Çünkü TC noların'dan mernis adresleri bulunamıyor. 2- Diyelim ki 3. bir kişiyim. Hisseli yer aldım. Ön alım hakkı için bilgilendirme tebligatı gönderdim. 3 ay geçti. Ön alım haklarını kaybettiler. Bu durumda ben ortaklığın giderilme davasını açarsam (çünkü diyelim ki kötü niyetliyim ve onların hisselerini ben almak istiyorum), diğer hissedarlar ön alım haklarını kullanabilirler mi? Ya da hissedarlar orayı almak istemezlerse ancak dışarıdan insanlar ihaleye girerlerse benim ön alım hakkım olur mu? 3- Yine hisseli yeri aldım diyelim. Diğer hissedarları bilgilendirmek için noterden tebligat gönderiyorum. Kasten almıyorlar. Muhtar da almıyor (diyelim). Bu durumda ön alım hakları 2 yıl saklı kalıyor. Fakat şahitler var, onlar aranarak bilgilendirildi, noter aracılığıyla tebligat gönderildi. Hatta belki 2 defa gönderildi. Ancak sırf zora sokmak için tebligatlar teslim alınmadı ve satışı takiben 5. ayda dava açıldı. Bu durumda şahitlerin şahitliği mahkemede işe yarar mı? Belki böyle biraz daha spesifik soruların cevapları da bir video aracılığıyla verilebilir. Ya da belki soru pinlenmek suretiyle yanıtlanabilir. Teşekkürler
@bayburtbesicilik1592
@bayburtbesicilik1592 Жыл бұрын
Merhaba Murat bey bende kırsal bir köyde hisseli tarlanın çoğunluğunu almıştım ama geri alım davası açmışlar geri alım bedeli tarlanın güncel bedelindenmi olak ? Yoksa tapudaki bedelindenmi ? Ben karşı davayla bu davayı kazanma şansım varmı ? Çok teşekkür ederim
@UmitYldz-xr2vv
@UmitYldz-xr2vv 10 ай бұрын
Sonuç ne oldu efendimm hangi bedelden alcklar
@muzafferesnaf4316
@muzafferesnaf4316 4 ай бұрын
Murat bey merhabalar, Noterden Vefa Sözleşmesi yaptık. Fakat tapuya şerh ettirmedik. Bu durumda gerektiğinde geri alım hakkını kullanabilirmiyiz? Geri Alım Hakkı sadece tapuya şerh edilmesi halinde mi geçerlidir?
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 4 ай бұрын
Geri alım hakkınıza halel gelmez ancak şerh edilmeyen geri alım hakkı taşınmazı sonradan edinen yeni maliklere karşı ileri sürülemez.
@muzafferesnaf4316
@muzafferesnaf4316 4 ай бұрын
Çok teşekkür ederim.
@muzafferesnaf4316
@muzafferesnaf4316 4 ай бұрын
Çok teşekkür ederim.
@nejlabayraktar8245
@nejlabayraktar8245 2 жыл бұрын
Merhaba Murat Bey ben tapu iptali davasi actim karsi tarafin idiasi zaman aşimi 2011 yilinda yapilan haksiz gecisi ben 2018 de ogrendim.Karsi taraf hakli cikabilir mi?
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 2 жыл бұрын
hangi gerekçe ile tapu iptal tescil davası açtınız ona göre değişir.
@melekbayram5923
@melekbayram5923 2 жыл бұрын
Kanalıniza uzunca süredir aboneyim Murat bey , Miras muvazasinda tapu tescil iptali yapılacak Şöyle ki, 2009 da dedem teyzemin damadına yeri satış gösteriyor 2011'de de teyzem damadından dedemin yerini yine satış yoluyla alıyor dolaylı olarak yer teyzeme geçiyor ve kimseye miras kalmıyor dava açıldığında hüküm nasıl olur veya dava nasıl ilerler hakkımızı alabilir miyiz ( bu süreçte dedem sözde sattığı hissesinin üzerindeki evde yaşamına devam ediyor ve 2020 de vefat ediyor) şimdiden teşekkürler 🙏
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 2 жыл бұрын
Satışın muvazaalı olduğunu ispat edebilirseniz iptal sağlanır
@melekbayram5923
@melekbayram5923 2 жыл бұрын
@@AvMuratTezcan değerli cevabınız için teşekkür ederiz
@nilgunherrmann8597
@nilgunherrmann8597 2 ай бұрын
Merhaba! Intifa hakkı bende tapu kızımın adına. Verdiğime çok pişman oldum kızımla uzun zamandır görüşmüyorum verdiğim tapuyu geri alabilirmiyim. 3 çocuğum daha var bu hatayı yaptım çok çok pişmanım beni aydinlatirsaniz sevinirim.
@ramazansimsek119
@ramazansimsek119 5 ай бұрын
Babam 2014 vefat etti onun üstünde 2 daire 2 dükkan vardı anneme kaldı ,o zamn amcam annemi kandırarak malları üstüne aldı bunları geri alabilirmiyiz ?
@user-vm9ed4jk2m
@user-vm9ed4jk2m 7 ай бұрын
İyi akşamlar hocam sattığım evi geri nasıl alabilirim
@fatihkonak4627
@fatihkonak4627 2 жыл бұрын
Merhaba Murat Bey, İstanbulda bulunan 347 m2 imarlı arsamız edevlette 2 parçaya bölünmüş olarak görüyorum. Belediye bunu bize sormadan yapabilir mi? Şimdi 150m2 görülen arsalara hiçbirşey yapılamaz. Bunun bir yasal süreci var mıdır? Ne yapmalıyız?
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 2 жыл бұрын
Bu işlemin neye dayanılarak yapıldığını belediye imar dairesinden öğrenin ondan sonra daha net konuşabiliriz
@tayfurtongus8637
@tayfurtongus8637 Жыл бұрын
@@AvMuratTezcan murat bey merhaba kolay gelsin benim 3 sorum olacak 1 geçiş hakkında kaç metre yol hakkı var kaç metre işgal edelebilir 2 komşu parsel ön alım hakkımız varmı yoksa nasıl bir yol izlemeliyim 3 tarım arazisini arsaya çevrilirmi teşekkürler kolay gelsin.
@selamiaykan2952
@selamiaykan2952 Жыл бұрын
Merhaba Murat bey, 14 dönüm arazi içinde 3 hissedar olarak 2015 yılına kadar aynı hissederlar ile devam ettiğimizi düşünüyorduk ama 2 ayrı hissedar dan 1.2015 yılında ikinci hissedar ise 2021 yılında aynı kişiye devir yapmış(8 payın 6 payı bize ait) yeni haberimiz oldu Önalım davası açabilirmiyiz cevaplarsanız sevinirim,İyi çalışmalar dilerim
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan Жыл бұрын
Eğer 2 yıllık süreyi geçmediyse açabilirsiniz.
@selamiaykan2952
@selamiaykan2952 Жыл бұрын
@@AvMuratTezcan Teşekkür ederim ilginize ve bilginize
@tayfunmavi2216
@tayfunmavi2216 Жыл бұрын
Abi kesin Zenginsin 🧿
@fahitkara4574
@fahitkara4574 2 жыл бұрын
Hocam miraastan kaçırılan ve ticari amaçla kullanılan arsayı dedemin vefatından sonra dava ederek hem ortaklığın yapılması hem geriye dönük dedemin yaşadığı tarihteki kira paralarını talep edebilirmiyim? Saygilarimla
@sadkbayram1602
@sadkbayram1602 2 жыл бұрын
Hocam merhaba 2019 yılında sözleşme yapmadan bir ev aldım tapumu alıp parasını ödedim, tapuyu müteahhit firma ile ilgisi olmayan şahıstan aldım ev en geç 1 yıl içinde biter dediler, inşaatın kabası bitmiş ince işler kalmış ama arsa maliki evleri alan kişilere ve müteait firmaya geri alım hakkı davası açmış ben evi başkasına sattım ev bitmediği için geri aldım yani toplamda tapu dört el değiştirmiş ne yapabilirim,, saygılar,,
@fatihhakan27
@fatihhakan27 3 ай бұрын
Hocam Şufa davası açtım bilirkişi tapuda yüksek gösterilen tutardan daha da yüksek bir bedel çıkarttı mahkeme hangi bedeli kabul eder ?
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 3 ай бұрын
Tapu bedelinin dikkate alınması gerekli
@fatihhakan27
@fatihhakan27 3 ай бұрын
Teşekkürler hocam@@AvMuratTezcan
@tuncaygumus122
@tuncaygumus122 Жыл бұрын
selamun aleyküm hocam bizim 4 hisseli bir köyünde evimiz var hissedarların 1 tanesi hissesini satmış bizim 1 yıl sonra haberimiz oldu noter den yazı da gelmedi ön alım hakkını kullanmak istiyoruz tapuya sordurduğumuzda 200TL gibi komik bir bedel gösterilmiş bizim gözümüzde 250 metre kare bahçe içerisinde ahşap evin değeri 100bin türk lirası fakat biz mahkemeye itiraz davası açınca 200TL olarakmı işlem göreceğiz yoksa mahkeme sürecinde tekrar rakam belilirlenir yorumlarsanız çok memmun olurum hayırlı akşamlar
@user-uj6rl6rd8h
@user-uj6rl6rd8h 20 күн бұрын
Peki ne oldu
@sinantanyldz7658
@sinantanyldz7658 Жыл бұрын
hocam merhaba ben şufa hakkımı kullanarak dava actım, fakat dava dilekcesinde davalının T.C numarası ve adresini yazamadığımdan, hakim 1 hafta içinde tc ve adres yazmazsam davanın usulden red edeleceği tebliği geldi...ben karsı tarafın tc ve adresini bilmiyorum nasıl hakkımı arayacağım ben ?
@user-uj6rl6rd8h
@user-uj6rl6rd8h 20 күн бұрын
Ne yaptınız
@hidayetokal8993
@hidayetokal8993 2 жыл бұрын
Imar barışı mağdurları cezaları kaldirilirmi
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 2 жыл бұрын
Şu anda herhangi bir düzenleme öngörülmüyor maalesef;(
@fatmacetin5483
@fatmacetin5483 2 жыл бұрын
Murat bey merhaba babam öldü herşey babamın üzerine annemin hissesi nekadar
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 2 жыл бұрын
1/4
@deryaerbas8790
@deryaerbas8790 2 жыл бұрын
Mrb Murat bey babam vefat etti ,ögrendim ki kardeslerime ölmeden önce ev bağışlamış ve satış göstermiş, muris m davasi açtım daha ilk duruşma bile olmadı ve biz kardeşler anlaştık benim hissemi verdiler bu durumda avukatimla bana kazandirdiklari ile ilgili yüzde on hak alma anlasmasi yapdik dava olmadi bile avukatin yüzde on alma hakkını alabilir mi ?
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 2 жыл бұрын
@@deryaerbas8790 var davanın açılmış olması yeterli
@altunplak
@altunplak 2 жыл бұрын
Murat hocam bilginize güvendiğimden soruyorum.? Atatürk kanunundan yargılanıyor um Hakkında gerçek tarihi anlatan bir video paylaştım hakaret olarak kabul edılmış. Telefonuma el koydular içinde Atatürkü yaptığı gerçekler dini videolar kur'an tefsiri falan ceza alırmıyım tutuksuz yargılanıyor um? Ve telefonum ne zamanda gerı gelir. Teşekkürler bilginize hayranız
@zuhalsavas3642
@zuhalsavas3642 2 жыл бұрын
Iyi gunler şufa hakkini kullanilamaz hale getirmek icin trampa yapmak dogrumudur
@AvMuratTezcan
@AvMuratTezcan 2 жыл бұрын
Evet şufa hakkına engel olur.
@veyselyalciner8289
@veyselyalciner8289 2 жыл бұрын
Sl önalım şufa hakkı nedeniyle mahkemeye verdim mahkeme Bi üstmahkemeye gidedebilirsin dedi Satışta 30.000tl bedel göstermiş bizde bu bedelüstünden mahkeme açtık bilirkişi ve bu yer bizden ayrılma miras biyer
@user-uj6rl6rd8h
@user-uj6rl6rd8h 20 күн бұрын
Sonuç ne
GEÇİT HAKKINA İLİŞKİN HER ŞEY
12:52
Av.Murat Tezcan
Рет қаралды 44 М.
KAMULAŞTIRMADA GERİ ALMA HAKKI
12:06
Av.Murat Tezcan
Рет қаралды 3,9 М.
Secret Experiment Toothpaste Pt.4 😱 #shorts
00:35
Mr DegrEE
Рет қаралды 38 МЛН
Mama vs Son vs Daddy 😭🤣
00:13
DADDYSON SHOW
Рет қаралды 50 МЛН
ÖLÜNCEYE KADAR BAKMA SÖZLEŞMELERİ VE MURİS MUVAZAASI
11:59
Av.Murat Tezcan
Рет қаралды 43 М.
Miras Paylaşımında Ecrimisil Hakkında Merak Edilenler
9:15
Av.Murat Tezcan
Рет қаралды 8 М.
ACELE KAMULAŞTIRMAYA İLİŞKİN MERAK EDİLENLER
12:03
Av.Murat Tezcan
Рет қаралды 5 М.
ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİNDE ORTAKLAR ARASINDA SATIŞ
9:52
Av.Murat Tezcan
Рет қаралды 27 М.
KAT MÜLKİYETİNDE ORTAK YERLER VE DAVALARI
10:34
Av.Murat Tezcan
Рет қаралды 30 М.
MİRASTAN MAL KAÇIRMA HAKKINDA HERŞEY
18:11
Av.Murat Tezcan
Рет қаралды 67 М.
Alım geri alım önalım sözleşmeleri
37:56
Mehmet Üçer Hukuk Prof. Dr.
Рет қаралды 1,4 М.
Önalım (Şufa) Hakkı Nedir? Önalım Davası Hakkında Herşey
13:25