Κάποιες ερωτήσεις που πολλοί θεατές έχουν θέσει και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον: 1. Αφού οι πόροι έχουν σημασία τότε γιατί οι φτωχές χώρες έχουν υψηλότερη γεννητικότητα από τις πλούσιες; Διότι δεν έχει σημασία το απόλυτο ύψος των πόρων αλλά η αναλογία διαθέσιμων πόρων και κόστους τέκνου. Στις φτωχές χώρες το κόστος (άμεσο και κόστος ευκαιρίας) της τεκνοποίησης είναι κατά πολύ χαμηλότερο από τις πλούσιες. 2. Τι γίνεται με τις 40 μονάδες πόρων που περισσεύουν; Είτε το ζευγάρι τους διαθέτει αλλού, είτε δεν τους «παράγει» καθόλου. 3. Αν κάθε ζευγάρι είχε 150 μονάδες πόρων, δεν θα χρειαζόταν βοήθεια από τρίτους. Σωστά. Απλώς, αν υποθέσεις κάτι τέτοιο, στην ουσία υποθέτεις ότι η κοινωνία δεν χρειάζεται διοχέτευση πόρων, κάτι που είναι προφανές πως στον πραγματικό κόσμο δεν ισχύει. Αυτό το μοντέλο δεν εξετάζει ΑΝ είναι απαραίτητη η μεταφορά πόρων. Αντιθέτως, υποθέτει πως είναι απαραίτητη και εξετάζει αν είναι μαθηματικώς ΕΦΙΚΤΟ η διοχέτευσή τους από άτομα που δεν τεκνοποιούν να αυξάνει την επαρκώς την γεννητικότητα στους υπόλοιπους ώστε να συνολικά να προκύπτει αναπαραγωγικό πλεονέκτημα. 4. Μα δεν κάνουν διοχέτευση πόρων και οι παππούδες; Οι πόροι των παππούδων που έχουν κληρονομηθεί από τα ενήλικα τέκνα τους συμπεριλαμβάνονται στις 70 μονάδες του κάθε ενήλικα. Δηλαδή, το μοντέλο βλέπει μια γενιά μπροστά, όχι περισσότερες. 5. Ναι, δεν κάνουν το ίδιο και οι straight θείοι ή θείες που δεν έχουν τεκνοποιήσει; Το κάνουν αλλά κάποιες έρευνες (που έχουμε παραθέσει) έχουν δείξει ότι το κάνουν σε μικρότερο βαθμό. Είτε επειδή διακρατούν πόρους σε περίπτωση που τεκνοποιήσουν οι ίδιοι αργότερα, είτε για άλλους λόγους. Όπως και έχει, οι πόροι των γκέι είναι επιπρόσθετοι σε όσους άλλους πόρους διοχετεύονται, και το μοντέλο εξετάζει αν αυτοί οι πόροι κάνουν την διαφορά.
@ThemistoklisPireas7 ай бұрын
Αλήθεια ρε φίλε. Τι έχεις πάθει τώρα τελευταία? Είχες τόσο μυαλό και τώρα φαίνεται ότι το έχεις χάσει. Αυτά που λες στα τελευταία σου βίντεο δεν έχουν ειρμό και συνέχεια. Φαίνεται σαν να βαρέθηκες και έριξες μία μουτζα στο μέλλον σου ως γιουτιούμπερ. Στο λέω φιλικά, κάτι έχει αλλάξει στην ζωή σου και έχει γίνει αγγαρεία αυτό που κάνεις. Η κοινωνία καλύπτει το κόστος των γεννήσεων με την έκδοση νομίσματος που καλύπτει την πρόσθετη εργασία που απαιτείται για το μεγάλωμα των παιδιών. Αυτό γίνεται από τα αρχαία χρόνια. Όλα τα υπόλοιπα που λες είναι εκτός τόπου και χρόνου.
@panagiotispappas20117 ай бұрын
@@bg1982 μα τι είναι αυτό που λες? Οτι υπάρχει κίνδυνος σεξουαλικης παρενόχλησης? Με την ίδια λογική το ίδιο θα συνέβαινε αν τον άφηνες με την θεία του.
@johngerles8427 ай бұрын
@@panagiotispappas2011 Έτσι μπράβο, σχετικοποίησέ τα όλα και μετά κάτσε να απορείς για το κατάντημα της κοινωνίας! Μπράβο δημοκράτη μου!
@ioka58127 ай бұрын
@@bg1982 Εγω ναι φυσικα και θα τον αφηνα. Δεδομενου οτι ειναι ο αδερφος μου κ γνωριζω πως δεν ειναι παιδεραστης.
@PaVLOs_AtH7 ай бұрын
Τρομερό βίντεο . Μια απορία που μου γεννάται επίσης είναι εάν η θεωρία της φυσικής επιλογής συγγενούς μπορεί να σταματήσει να είναι ωφέλιμη εάν τα ομόφυλα ζευγάρια υιοθετούν παιδιά;
@mariosok647 ай бұрын
Ξέρεις ότι παρακολουθείς ένα ποιοτικό κανάλι από τα σχόλια, όταν σε ένα αμφιλεγόμενο θέμα βλέπεις σεβασμό μεταξύ των θεατών. Πολύ εμπεριστατωμένη ανάλυση Κοσμά! Εύγε σε όλους!
@poseidonguy39407 ай бұрын
Έχει μια λαδιά στην μπλούζα λολ
@silotx7 ай бұрын
Τρομερός σεβασμός , μόνο βρισιές δεν υπάρχουν γιατί ξέρουν πλέον ότι σβήνονται τα comments.
@aristotelious50347 ай бұрын
@@unvaccinated_Greece δλδ το Greekonomiks έχει ανάγκη να αγοράσει views???
@dimitryliapkin27667 ай бұрын
Σεβασμο εννοεις την σιωπη την εθελουσια περιθωριοποιηση κ την υποταγη στα χρυσοπληρωμενα τετελεσμενα της γουοκ χουντας ;
@panos1177 ай бұрын
βρε ουστ.....
@Jimtzou997 ай бұрын
δεν μπορώ να πιστέψω πως ένα τέτοιο βίντεο είναι στα ελληνικά! ΜΠΡΑΒΟ για την δουλειά Μαρινάκη.. Τρομερή τοποθέτηση και άψογη αντικειμενικότητα !
@tasos_trigazis47217 ай бұрын
Γιατί δεν μπορείς να το πιστέψεις? Η Ελλάδα πλέον είναι τοπ σε αυτό τον τομέα και έχουμε πολύ αξιόλογα κανάλια στο youtube.
@manolakios7 ай бұрын
@@tasos_trigazis4721μπορεις να μου ονομασεις 3-4; θελω πραγματικα να παρακολουθήσω, μονο σε ξενα καναλια βρισκω καλό περιεχόμενο
@georgesakopoulos81107 ай бұрын
@@tasos_trigazis4721 από αμπελοφιλοσοφίες σκιζουμε!
Θωμά, ως μαθηματική βιολόγος που έχει δουλέψει και στην εξελικτική βιολογία, θέλω να πως κάνατε εξαιρετική δουλειά τόσο στην συνόψιση της θεωρίας όσο και στην εξήγηση των αποτελεσμάτων του μαθηματικού μοντέλου. Σας ευχαριστώ για αυτό το βίντεο.
@mariliathea7 ай бұрын
Κοσμά
@ThemistoklisPireas6 ай бұрын
@@mariliathea Ότι του λαλεί του λωλοστεφανή. Κάποιο άλλο βίντεο έβλεπε.😆
@Θρησκόληπτος6 ай бұрын
@@mariliathea Σ' έχασα Κοσμά// δεν σ' είδα// να περάσεις σήμερα// απ' την μάντρα που πουλάνε// τώρα παλιοσίδερα// το τσιγάρο σου σαν στρίβεις// με τα δύο δάκτυλα// μην μου γέρνεις, μην μου σκύβεις// σαν τα τριαντάφυλλα// Στείλε μου Κοσμά ένα γράμμα// νάρθω στον Παράδεισο// να σου φέρω να φορέσεις// τ' άσπρο σου πουκάμισο
@ritsapapapavlou94526 ай бұрын
Τώρα που οι γκέι μπορούν να αποκτήσουν παιδί με παρενθετη μητέρα δεν ισχύει η μεταφορά πόρων στα ανηψια. Αυτοί δε, που δεν έχουν απογόνους, ως επι το πλείστον τα ξοδεύουν για την δική τους ευημερία και ευχαρίστηση και δεν τα χαρίζουν στα ανηψια που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν καμία υποχρέωση.
@loveandtruth81496 ай бұрын
kzbin.info/www/bejne/hHuuemCep7-BZpo
@gartola55587 ай бұрын
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι βλέπω τέτοιο περιεχόμενο δωρεάν σε ελληνικό κανάλι. Ενα ευχαριστώ είναι λίγο, συνεχίστε την τόσο καλή δουλεία!
@user7fge4793jdbwk6 ай бұрын
Νιώθω ευγνώμων για αυτό το βίντεο ! Το λιγότερο εξαιρετικό, εύγε σε αυτόν τον άνθρωπο που απλόχερα και ανιδιοτελώς καθιστά την γνώση τόσο προσιτή. Σας ευχαριστούμε για όλον τον χρόνο που αφιερώνετε ώστε να μαθαίνουμε εμείς τόσο πυκνή πληροφορία αβίαστα, με ένα κλικ και αφιερώνοντας μόλις μερικά λεπτά.
@Agisilaos7466 ай бұрын
θα ένιωθες αντιστοίχως ευγνώμων με τα αντίθετα αποτελέσματα;
@tadinwel5 ай бұрын
ΑΞΙΟΠΡΟΣΕΚΤΟ ΣΧΟΛΙΟ: @KOSTASSPILIOPOULOS-in8pj πριν από 2 μήνες (τροποποιήθηκε) [2. Τι γίνεται με τις 40 μονάδες πόρων που περισσεύουν; Είτε το ζευγάρι τους διαθέτει αλλού, είτε δεν τους «παράγει» καθόλου.] Φίλε Κοσμά, αυτό δεν απαντά στο ερώτημα. Ως απόδειξη, επίτρεψέ μου να σου το αντιστρέψω: Αν βάλουμε τον κάθε ενήλικα να έχει 75 μονάδες πόρων, θα βγουν τα ακριβώς αντίθετα συμπεράσματα: Τα τρία ζευγάρια θα κάνουν 9 παιδιά ενώ τα δύο ζευγάρια μαζί με τους πόρους της Yuki θα κάνουν μόνο 7 παιδιά. Αντίστοιχα συμπεράσματα βγαίνουν και με 76, 77, 78 κλπ πόρους, ενώ αν πάμε στους 69, 68, 67 κλπ πόρους θα βρίσκουμε "ισοπαλίες". Οι μόνες τιμές που οδηγούν στα συμπεράσματα του βίντεο (μιλώντας για μωρά 50 μονάδων) είναι οι τιμές μεταξύ του 70 και του 74. Βλέπουμε λοιπόν ότι το πλήθος των μονάδων πόρων που έχεις επιλέξει να "δώσεις" στον κάθε ενήλικα (δηλ το 70) μοιάζει να είναι "κατευθυνόμενο" για να εξαχθούν τα αποτελέσματα αυτά και όχι άλλα. υ.γ.: (Αισθάνομαι την ανάγκη να τονίσω ότι όσα γράφω είναι ΜΟΝΟ για "μαθηματικούς" λόγους και δεν έχουν καμία σχέση με την ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ όλων των ανθρώπων, ασχέτως πεποιθήσεων, χρωμάτων, προσανατολισμών κλπ)
@georgegioldasis87932 ай бұрын
Μπράβο στον τρόπο προσέγγισης του θέματος. Επιστημονικός, αντικειμενικός και με σεβασμό σε όλους.
@GasLei7 ай бұрын
Όλος αυτός ο χαμός τόσους μήνες με "σοβαρές αναλύσεις" και κατάφερες να κάνεις βίντεο με ένα σκασμό καινούργια δεδομένα και ανάλυση αυτών που δεν έχουν ξαναακουστεί στα ελληνικά (εξ όσων γνωρίζω) ! Σε χρειαζόμαστε στην ζωή μας. Να προσέχεις να είστε πάντα καλά εσύ και οι αγαπημένοι σου! Respect
@the_commenter_of_your_heart5 ай бұрын
Είναι απίστευτο το πόσο κόσμιο είναι το comment section αυτού του βίντεο. Πάει να πεί πως οι θεατές είναι ώριμοι και ανοιτκόμυαλοι για να μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις μέσω διαλόγου. Προσωπικά εγώ με φυσική και αστρονομία ασχολούμαι αλλά ένα τέτοιο κανάλι αξίζει ένα subscribe. Εξαίρετο περιεχόμενο. Μπράβο !!!👏🏻👏🏻👏🏻
@ΕΛΕΝΗΤΑΧΡΙΤΖΟΓΛΟΥ-η1ζКүн бұрын
Πρώτη φορά βλέπω μια ανάλυση τέτοιου είδους! Τελείως διαφορετική, ορθολογική. Μπράβο!
@taxos137 ай бұрын
Πολύ ωραίο βίντεο. Μπήκα με πολύ μεγάλο σκεπτικισμό, σχετικά με το τι πρόκειται να δω, αλλά τα ανέλυσες πολύ επιστημονικά και ταυτόχρονα απλοικά !Έμαθα πράγματα που δεν ήξερα, μπράβο σου.
@Agisilaos7466 ай бұрын
φουλ επιστημονικά.....2+1=4
@houlioo6 ай бұрын
@@Agisilaos746άμα δεν κατάλαβες τίποτα από το βίντεο τότε μάλλον έχεις κάποιο προβλημα
@Agisilaos7466 ай бұрын
@@houlioo αν εσύ κατάλαβες και πείστηκες έχεις πολύ δουλειά αυτό το μήνα φορώντας γόβα στιλέτο
@houlioo6 ай бұрын
@@Agisilaos746 λέγεται "επιστήμη" , ανίδεε. Δεν έχουν όλοι το απαραίτητο μυαλό να την κατανοήσουν.
@Agisilaos7465 ай бұрын
@@houlioo όρσε πίθηκε που νομίζεις ότι έμαθες από επιστήμες. Ένα τσούρμο αγράμματων παρά φύση παιδεραστών είστε με μια πρόσκαιρη πολιτική στήριξη εντός παρακμιακών κοινωνιών.
@vasilis_tzeve7 ай бұрын
Η πιο ενδιαφέρουσα και αντικειμενική τοποθέτηση που έχω δει επί του θέματος. Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά!
@Shaper_Of_Beautiful_Memories5 ай бұрын
Πριν χρόνια, διάβαζα άρθρα ψυχολογίας λόγω μεταπτυχιακού. Σε ένα από τα άρθρα, διάβαζα την συνέντευξη, ενός διεμφυλικού ατόμου, όπου περιέγραφε πώς βιώνει την ανάγκη του να αγαπήσει και να αγαπηθεί. Από μικρός ένιωθε ότι διέφερε και ο χλευασμός πού εισέπραξε, τον ωθούσαν σε σκέψεις αυτοκτονίες. Αυτό μου άλλαξε, το πώς βλέπω αυτά τα άτομα και αφού δεν με ενοχλούν, γιατί να μήν νιώθουν τα συναισθήματα που εγώ νιώθω με την σύντροφό μου. Χαίρομαι για τα σχόλια που είδα και θα συμφωνήσω με την θετική εντύπωση, βάσει των σχολίων, σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα.
@user-jj2dk5ew9j2 ай бұрын
Ενοχλουν και πολυ γιατι στα σχολεια μεσα?
@marios12772 ай бұрын
@@user-jj2dk5ew9j αυτό το κάνει η woke agenta κατά της οποίας πρώτοι οι γκει θα στραφούν Mark my word
@FinanceByLeon7 ай бұрын
Πολύ δύσκολο θέμα, και πολύ εντυπωσιακός ο τρόπος ανάπτυξης του. Συγχαρητήρια, ακόμα ένα εκπληκτικό βίντεο, η συνεισφορά σας ξεπερνάει την οικονομική επιστήμη, προσφέρετε γενικότερα Παιδεία! 👏🏻👏🏻
@eirinil10706 ай бұрын
Καλημέρα Κοσμά. Έμαθα για το κανάλι σου από το Reddit. Μπήκα να ρίξω μια ματιά και έπεσα σε αυτό το βίντεο. Το πάτησα λέγοντας από μέσα μου «τι μαλακίες θα λέει». Πραγματικά έμεινα έκπληκτη με τα νέα δεδομένα. Είμαι λεσβία και σκέφτομαι ότι αν οι σχέσεις μου με την αδελφή μου ήταν διαφορετικές και φυσικά αν ο μισθός μου ήταν πολύ καλύτερος, σίγουρα θα ακολουθούσα το μοντέλο που αναφέρεις. Μπράβο, πολύ ενδιαφέρον βίντεο. Και ακόμη καλύτερη εντύπωση μου κάνει τα σχόλια κάτω από αυτό. Πολιτισμένοι άνθρωποι. Επίσης να αναφέρω ότι είμαι κωφη, όποτε σε ευχαριστώ για την προσβασιμότητα και την ευκαιρία να μάθω κάτι καινούργιο. Έκανα subscribe και θα δω και τα υπόλοιπα. Καλή συνέχεια! 😊
@ΣπυροςΟικονομου-ζ2π3 ай бұрын
Ενα απο τα πιο ολοκληρωμένα αντικειμενικά και κατανοητα βίντεο. Ελπιζω καποια στιγμή να βγουμε απο την σπηλια μας και να κοιταξουμε στα ματια ολοι τους ομοφυλόφιλους φιλους μας
@nickdelig36927 ай бұрын
Καλησπέρα. Μπορείτε να κάνετε ένα βίντεο για τεράστιες εταιρείες hedge funds όπως BlackRock vanguard και πως κατευθύνουν τις αγορές.
@pmanolak7 ай бұрын
ναι αυτό ήταν κάτι που θα θελα να αναφέρω. Το χει κάνει σε βίντεο και ο Mikeus, και ουσιαστικά φαίνεται ξεκάθαρα πώς μερικές εταιρείες επιβάλλουν με απειλές διακοπής χρηματοδότησης δημόσιες πολιτικές και κοινωνικά status quo. Σίγουρα πρέπει να γίνει ένα τέτοιο βίντεο @Greekonomics
@sledgex97 ай бұрын
@@pmanolak Ο Mikeus έκανε μισή δουλειά γιατί δεν το ανέλυσε οικονομικά. Οι BlackRock (και λοιπές εταιρείες) φτιάχνουν fund που το καθένα έχει συγκεκριμένο επενδυτικό στόχο και το διαθέτουν στο επενδυτικό κοινό. Το επενδυτικό κοινό διαλέγει και αγοράζει μετοχές στο Α ή το Β fund ανάλογα αν γουστάρει τον επενδυτικό του στόχο. Το κοινό αγοράζοντας μετοχές στο fund, δίνει λεφτά στο fund προς επίτευξη του στόχου (πχ επένδυση στον δείκτη S&P500 με αγορά μετοχών εταιρειών που αντιπροσωπεύουν αυτόν τον δείκτη). Η BlackRock διαχειρίζεται αυτά τα λεφτά και τα assets των funds της. Αλλά δεν της ανήκουν τα λεφτά και τα assets. Αν το επενδυτικό κοινό γουστάρει funds που επενδύουν σε εταιρείες με κριτήρια ESG πού είναι το πρόβλημα; Ο καθένας επενδύει τα λεφτά του εκεί που γουστάρει. Και όταν λέμε funds εννοούμε συνήθως τα ETF και mutual funds (αμοιβαία κεφάλαια). πχ τα ETF VUAA και VUSA είναι fund της Vanguard. Τα funds δεν είναι κάτι εξωγήινο. KANENA από τα fund της BlackRock κλπ δεν έχει επαρκή ποσοστά σε μια εταιρεία ώστε να μπορεί να επιβάλλει (δια ψήφου στη γενική συνέλευση) την άποψη της BlackRock. Υπάρχει διάχυση των fund σε πολλές εταιρείες/τομείς για καλύτερη διαχείριση του ρίσκου.
@sledgex97 ай бұрын
Τις κατευθύνουν όμως; Αν γνωρίζεις αγγλικά δες και βίντεο ξένων οικονομικών καναλιών που ασχολήθηκαν με αυτό το ερώτημα. Το λέω γιατί ο Κοσμάς είναι ένας και έχει πολλά θέματα να ασχοληθεί. Ποίος ξέρει πότε (και αν) θα ασχοληθεί με αυτό.
@pmanolak7 ай бұрын
@@sledgex9 το χει παραδεχτεί κ ο ceo της blackrock δημόσια. Κ φυσικά δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο θέμα. Η κοινή γνώμη ατη πραγματικότητα κατευθύνεται από κανάλια, ραδιόφωνα κ κοινωνικά δίκτυα ανάλογα με τα συμφέροντα. Όπως συμβαίνει ακόμη κ σε πολέμους για να κατευνάσουν τη κοινωνική κατακραυγή.
@sledgex97 ай бұрын
@@pmanolak Δεν έχει παραδεχτεί αυτό ακριβώς. Επίσης, ψάξε το εξής: Έχει η blackrock τόσο μεγάλα ποσοστά σε οποιαδήποτε εταιρεία ώστε να μπορεί να έχει λόγο για τις αποφάσεις που παίρνει η κάθε εταιρεία; Όχι. Δεν έχει πουθενά το πλειοψηφικό πακέτο.
@ΚωσταντίνοςΤσινίκας7 ай бұрын
Παίζει να ειναι το καλύτερο βίντεο που κυκλοφορεί στο ελληνικό KZbin. Ποιότητα περιεχομένου, πηγές, ροή, αντικειμενικότητα, και πανω από ολα ενημέρωση χωρίς χειραγώγηση. Συγχαρητήρια φίλε
@azeinakes7 ай бұрын
Έξαιρετική έρευνα για άλλη μια φορά και με απλή ανάλυση στα αριθμιτικά μοντέλα. Μπράβο σε εσάς και όλη την όμάδα σας.
@puremike30067 ай бұрын
Ο τίτλος του βίντεο είναι σαν τον παρουσιαστή που ρωτάει -WHY ARE YOU GAY ?
@evangelosv58027 ай бұрын
"Who says I'm gay?"
@alestar227 ай бұрын
@@evangelosv5802 but you are ge!
@jorgo2187 ай бұрын
„You are gay!”
@antreas3277 ай бұрын
Γουαι Αρ γιου Γκαε?😂😂😂
@VarthalabauHair7 ай бұрын
*gae παιδια, να το λετε σωστα
@Rionegro847 ай бұрын
Κοσμά, σε ευχαριστούμε που έκανες ένα τόσο ενδιαφέρον και εμπεριστατωμένο βίντεο από τη σκοπιά σου, αναφερόμενος εξαιρετικά σε δύο τομείς της βιολογίας: την εξέλιξη και τη βιολογία πληθυσμών. Επιτέλους κάποιος το έκανς σε μεγάλη κλίμακα και αυτός ήσουν εσύ. Ως βιολόγος, θα ήθελα απλώς να συνοψίσω αυτό που βγαίνει από τα λεγόμενά σου: ακόμα και με "σκληρούς όρους" φυσικής επιλογής δεν ενδιαφέρει να επιβιώσει το άτομο αλλά ο πληθυσμός. Εξού και δεν έχει σημασία να αναπαράγεται ένας - ή δύο - μόνοι τους, αλλά να εξελίσσεται ολόκληρος ο πληθυσμός. Αυτό συνέβη και με τους Homo sapiens και τους προγόνους τους, στο συγκεκριμένο παράδειγμα, όπως είπες, μειώνοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ αρσενικών και βοηθώντας στους πόρους και στη φροντίδα των παιδιών που μεγάλωναν στις ομάδες. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα είδη: ας σκεφτούμε π.χ. τη μέλισσα, όπου μόνο η βασίλισσα μπορεί να αναπαραχθεί, αλλά χωρίς τις πολυπληθείς εργάτριες δε θα μπορούσε να επιβιώσει. Ωστόσο, οι εργάτριες είναι στείρες και δεν αναπαράγονται. Παρ' όλα αυτά οι πληθυσμοί επιβίωσαν και εξελίχθηκαν με τέτοιο τρόπο ακόμα και χωρίς τη γονιδιακή τους συμβολή είναι σημαντικές στην επιβίωση και τη συνέχιση του είδους. Στα δε κοινωνικά όντα, όπως είναι ο άνθρωπος, επειδή ρόλο στην επιβίωση δεν παίζουν μόνο τα γονίδια (genes) αλλά και τα μιμίδια (memes), όπως τα πρωτοαποκάλεσε ο Ντόκινς, που είναι φορείς πολιτιστικής ταυτότητας, φυσικά και ένα άτομο δεν είναι απαραίτητο να κληροδοτήσει DNA για να επηρεάσει και να βοηθήσει στην επιβίωση τον πληθυσμό, αλλά μπορεί να είναι σημαντική η συμβολή του στον τρόπο φροντίδας, βοήθειας, διδασκαλίας κτλ των νέων ατόμων: είτε θετικά, είτε αρνητικά. Π.χ. αν και δεν μπορούμε να μιλάμε με what ifs, μάλλον ο Άλαν Τούρινγκ με 0 παιδιά επηρέασε περισσότερο την ανθρωπότητα από τον Φίοντορ Βασίλιεφ, ο πλέον πολύτεκνος άνθρωπος στην ανθρώπινη ιστορία με 87 παιδιά.
@tadinwel5 ай бұрын
Γιατί, πού ξέρεις άν μέσα στούς απογόνους τού Φίοντορ Βασίλιεφ δέν υπάρχουν 2 ή περισσότεροι σάν τόν Άλαν Τούρινγκ;
@theoneeditor39919 күн бұрын
Ενα πραγμα που λατρευω σε αυτο το καναλι ειναι η αντικειμενικη και πληρως επιστημονικη αντιμετωπιση των πραγματων. Σεβασμο στον κ.Μαρινακη που οχι μονο ειχε το θαρρος να μιλησει ειλικρινα για ενα τετοιο θεμα
@alxrms58807 ай бұрын
Πολυ εξυπνο θεμα και τρομερη μεταδοτικοτητα. Σε ευχαριστουμε! : )
@devilinthedetails427 ай бұрын
Δύο επιπλέον παρατηρήσεις: η θεωρία της εξέλιξης δε μιλάει για την ηθική, για το δέον. Το αναπαραγωγικό πλεονέκτημα δεν τίθεται σε όρους καλού ή κακού. Επιπλέον, η έννοια του "αφύσικου" δεν προκύπτει πουθενά από αυτή τη θεωρία. Εξ ορισμού μία μετάλλαξη είναι προϊόν της φύσης, άσχετα αν προσφέρει αναπαραγωγικό πλεονέκτημα ή μειονέκτημα.
@ΚωσταντίνοςΤσινίκας7 ай бұрын
*η μετάλλαξη όταν μιλάμε για μειονέκτημα , είναι προϊόν της φύσης λόγω ανωμαλίας (λάθους) που συμβαίνει όταν μια διαδικασία βαίνει διαφορετικά από την πεπατημένη. Επομένως είναι φυσικά αφύσικο
@lotzir9497 ай бұрын
Ολοι ειμαστε αποτελεσμα χιλιαδων μεταλλαξεων σε εκατομμυρια ετη. Καποιες εδωσαν μειονεκτηματα κ χαθηκαν, καποιες πλεονεκτηματα κ μεινανε κι εκει πανω ηρθαν κι αλλες μεταλλαξεις κλπ κλπ. Αρα η μεταλλαξη ειναι κατι φυσικο και εξ ορισμου δεν υπαρχει πεπατημενη, αλλιως θα επρεπε να ειμαστε ολοι πανομοιοτυποι και να μην υπαρχει εξελιξη, καθως η εξελιξη αυτη θα ηταν "αφυσικη"
@hipparchos7 ай бұрын
Όχι ακριβώς. Οι μεταλλάξεις προκαλούν φαινοτυπους που αν είναι ευνοϊκοι ή όχι εξαρτάται από το περιβάλλον, εξαιρώντας ασφαλώς όσες είναι ασυμβατές με τη ζωη
@devilinthedetails427 ай бұрын
@@ΚωσταντίνοςΤσινίκας εξίσου "ανώμαλη" είναι η μετάλλαξη που οδηγεί σε μειονέκτημα. Το ίδιο βγαίνει απ' την πεπατημένη. Το αν θα βγει σε πλεονέκτημα ή μειονέκτημα είναι θέμα τύχης και περιβάλλοντος.
@ΑθηνάΜαλαπάνη6 ай бұрын
Σχετικά με αυτό, αν και δεν είμαι καθόλου ειδική στο είδος ούτε έχω κάνει σχετικές σπουδές, οι ομοφυλόφιλοι άνθρωποι μπορούν κι αυτοί να τεκνοποιήσουν πλέον μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης. Οπότε μπορούν κι αυτοί να συντελέσουν στην εξέλιξη του είδους.
@MarkL-n1t7 ай бұрын
Φοβερή έρευνα και παρουσίαση για μια ακόμα φορά. Μπράβο σας.
@Tzortz17 ай бұрын
Εξαιρετικός όπως πάντα! Και σας μελετούσα χτες, ότι έχετε καιρό ν' ανεβάσετε βίντεο. Μια διόρθωση μόνο: Στο μοντέλο που περιγράφετε στο 14:00, για να συνεχίσει να αποδίδει 7 προς 5, θα πρέπει και στη δεύτερη γενιά να υπάρχουν Φαφανίν. Συγκεκριμένα, εφόσον στην πρώτη γενιά είχαμε ένα Φαφανίν ανά 5 ενήλικες, θα πρέπει από τους 7 απογόνους να προκύψουν 1,4 Φαφανίν. Άρα δεν θα φτάσει προφανώς τις 28.000 ο πληθυσμός αλλά πολύ λιγότερο (γράφω από κινητό και δεν μπορώ να κάνω τις πράξεις). Όπως και να χει, σας ευχαριστούμε ξανά για το υλικό που μας δίνετε!
@Greekonomics7 ай бұрын
Ωραίος! Γίνεται όμως αν η σεξουαλική προτίμηση προκύπτει στοχαστικά ;) Για αυτό ξεκινάμε από 1000 άτομα και όχι από 3.
@kaossilator85456 ай бұрын
Born this way. Όσο και να μη το δέχονται κάποιοι, είναι ορμονικό το θέμα. Οι γονείς μου με μεγάλωσαν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με τον αδερφό μου. Μόνο εγώ είμαι γκέι. Είναι γελοίο να μιλάμε για σειρές, λαοτκι προπαγάνδα κλπ.
@Andrewssj4TheAthenian7 ай бұрын
Εν τω μεταξυ, στο 15:00 αναλύοντας τους πόρους, στην πρώτη περίπτωση οι πόροι έχουν και "περίσσεμα", ενώ στη δεύτερη ξαφνικά εκμεταλλευόμαστε πλήρως τους πόρους (μάλιστα εξαντλώντας ΟΛΟΥΣ τους πόρους του 3ου, "τράνς" ατόμου). Σίγουρα ατυχές παράδειγμα. Για να μή πώ παράλογο. Επίσης, αυτό το παράδειγμα ακύρώνει πλήρως τη δυνατότητα υιοθεσίας από αυτά τα άτομα (όχι οτι διαφωνώ με αυτό). :)
@Greekonomics7 ай бұрын
Όντως αυτό γίνεται με τους πόρους γιατί αυτό κάνει κάθε μαθηματικό μοντέλο που τεστάρει την εφικτότητα μιας υπόθεσης. Παίρνει την βασική κατάσταση όπου οι πόροι περισσεύουν και σου δείχνει ότι ΕΙΝΑΙ εφικτό να διοχετευθούν με μεγαλύτερη οικονομική αποτελεσματικότητα. Το μοντέλο απλώς αποδεικνύει ότι είναι εφικτό (το λέει ξεκάθαρα στο βίντεο). Η υιοθεσία δεν έχει κάποια σχέση με αυτό το βίντεο. Εδώ εξετάζεται το ΓΙΑΤΙ, όχι το ΤΙ θα γίνει στο μέλλον. Φυσικά, και δικαιούσαι να έχεις την άποψή σου για την υιοθεσία, είναι θέμα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία.
@jimtroy43807 ай бұрын
Αντρικο παλι μαλακία πέταξες, πάνε στο ΤΙΚ ΤΟΚ να γραψεις καμια μαλακια και ασε τους επιστημονες να παιξουν μπαλα
@cv34847 ай бұрын
Ώπα ρε μεγάλε, εσύ δεν είσαι κατά, το γύρισες το μπιφτέκι τώρα?
@Jimboy127 ай бұрын
humbled
@MetaMind-r2s7 ай бұрын
παράλογος είσαι εσύ. Εννοείται θα προσπαθούσες να είσαι αντίθετος στο βίντεο αυτό που τα εξηγεί τέλεια και ολόσωστα με επιστημονικές πηγές λόγω της ομοφοβίας σου. Συνεχίστε να σκέφτεστε ότι οι γκέι υπάρχουν τώρα λόγω του ότι έχουν πάθει πλύση εγκεφάλου από τα media ώστε να > (🤣). Ακόμα υπάρχουν τέτοιες απόψεις ομοφοβικών αμόρφωτων που δεν έχουν ανοίξει ένα βιβλίο βιολογίας στην ζωή τους. Και συνεχίστε να πιστεύετε ότι στο παρελθόν και στην Αρχαία Ελλάδα δεν υπήρχαν γκέι άντρες ενώ όλα οι ιστοριογράφοι υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο. Whatever makes you sleep better at night...
@bafk3t5 ай бұрын
τι καναλαρα ειναι αυτη ανρθωπε μου!! τυχαια το βρηκα και νιωθω πολυ τυχερη σημερα!! ευγε συγχαρητηρια για ολο το περιεχομενο
@nazarmargarian3877 ай бұрын
Πιστεύω πως δίνουμε υπερβολική σημασία στο σεξουαλικό προσανατολισμό του ανθρώπου, από την στιγμή που δεν βλάπτει τον συνάνθρωπο τού ηθικά, σωματικά καί οικονομικά ας κάνει ότι θέλει
@Thephilosophylover-t2b7 ай бұрын
Συμφωνώ αλλά για πολλούς είναι και ηθικό ζήτημα (βλέπε θρησκεία)
@geogianno77447 ай бұрын
Όχι. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, όπως τόσα άλλα (π.χ. ανεργία, εγκληματικότητα, οδηγική και κυκλοφοριακή συμπεριφορά, αναλφαβητισμός, παχυσαρκία, λαθρομετανάστευση κλπ.). Πρέπει να δώσουμε σημασία, ειδικά όταν η κυβέρνησή σου (και μου) παίρνει ξεκάθαρη θέση υπέρ τους και χαράσσει πολιτικές. Και όταν επίσης οι παγκόσμιες τάσεις προωθούν τέτοιες συμπεριφορές για ευνόητους λόγους.
@tha96687 ай бұрын
Ορισμένοι βλάπτουν γιατι υπαρχουν κ παιδιά κ βλέπουν πραγματα που δεν θα επρεπε...
@Thephilosophylover-t2b7 ай бұрын
@@tha9668 Όπως;
@tha96687 ай бұрын
@@Thephilosophylover-t2b οπως οταν εχει gay parade και κανουν παρελαση γυμνοι κτλ κτλ.. εγω δεν εχω δει κανα straight να κυκλοφορει διαφημίζοντας τα προσοντα του ή να βαζει πραγματα πισω του μες το δρόμο...
@promitheas_6 ай бұрын
Εξαιρετική παρουσίαση όπως πάντα. Μερικές γενικές παρατηρήσεις. Και εγώ γνωρίζω ανθρώπους που επειδή δεν θα κάνουν απογόνους, βοηθάνε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Δυστυχώς αυτοί είναι άνω των 45 ετών και έζησαν ισχυρό τον θεσμός της οικογένειας. Τώρα προάγεται η ατομικότητα και το ότι φάμε και ότι πιούμε. Το φαινόμενο της αυξημένης παραγωγικότητας στα θηλυκά μέλη της οικογένειας που έχουν fa’ afafin πιθανώς να οφείλεται στην σημερινή διατροφή η οποία αυξάνει τα οιστρογόνα άρα θηλικοποιεί τα αρσενικά και πιθανώς να αυξάνει τη γονιμότητα στις γυναίκες. Η βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιεί εκτενώς ορμόνες μέσα στις ζωικές τροφές (κυρίως οιστρογόνα), προκειμένου να αυξάνεται το σωματικό βάρος και να επιταχύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης αυτών των ζώων. Περισσότερα : mindbodynutrition.gr/pws-oi-andres-metatrepontai-se-gunaikes/ Το ότι υπάρχουν ΜΚΟ που εισάγουν ομοφυλόφιλους στην Ευρώπη και σύντομα θα εισάγει και παιδάκια για να υιοθετήσουν, διαταράσσει τις ισορροπίες της φύσης.
@snakeslife-uroborodjinn7907 ай бұрын
Όταν ο θείος σου είναι γκέι: 😟😥🤢 Όταν ο θείος σου είναι φαφαφίν: 🤩🤑🤑💸💰💰💳
@ultim0vsitachi7 ай бұрын
best comment
@gagj222jxd7 ай бұрын
🤣🤣🤣🤣🤣
@foteinigavardina14347 ай бұрын
9@@gagj222jxd
@mitsospeiratis26067 ай бұрын
Pooooo !!!Pou to thimithike ayto !!Na yparxoun akoma?????Einai stin idia katigoria me tis Orkismenes parthenes stin Alvania !!!
@apovassi7 ай бұрын
Αν είναι το παιδί σου; Κάποτε είπα "καλύτερα να ήταν γκέι το παιδί μου".
@vasilistziaros66027 ай бұрын
Πολύ καλά δομημένο και επαρκές σε επιστημινική τεκμηρίωση Κοσμά! Σημαντική η συνεισφορά σου στην ενημέρωση του κοινού του Greconomics! Ευχαριστούμε πολύ!
@thanasiszeliotis24764 ай бұрын
Παρακολουθώ με μεγάλη εκτίμηση πολλά από τα βιντεάκια σας και τα θεωρώ όμορφα φτιαγμένα, λίαν διαφωτιστικά και παιδαγωγικά και έχουν σίγουρα κάποια επιστημονική βάση. Παρόλα αυτά, με όλο τον σεβασμό, έχω την εντύπωση ότι το οικονομικό μοντέλο που αναφέρετε στο συγκεκριμένο βίντεο βασίζεται στην αυθαίρετη πεποίθηση ότι οι άνθρωποι, gay ή όχι, που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν, διοχετεύουν τους πλεονάζοντες οικομικούς πόρους τους σε άλλους που έχουν ήδη παιδιά, κάτι που πιστέυω ότι δεν έχει κάποια γενική ισχύ στο σύνολο των ανεπτυγμένων κοινωνιών. (Κάτι το οποίο το αναφέρατε και εσείς). Εγώ πιστεύω ότι στις περισσότερες κοινωνίες τον ρόλο αυτό της διοχέτευσης πλεοναζόντων πόρων τον μοιράζονται άλλα μέλη της ευρύτερης οικογένειας (π.χ. συγγενείς) ή ακόμα και μέλη του στενού περιβάλλοντος, (π.χ. γείτονες, φίλοι) και δεν έχει ΚΑΜΜΙΑ μα ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με την ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ, αλλά με το πόσο δεμένοι είναι οι άνθρωποι μεταξύ τους και πόσο σημαντικός είναι ο θεσμός της οικογένειας σε αυτές τις κοινωνίες. Επίσης, έχω διαβάσει ότι σήμερα πιστέυεται ότι οι μηχανισμοί της εξέλιξης είναι πολύ πιο πολύπλοκοι από την απλή φυσική επιλογή που υποστήριζε ο Darwin, καθώς τότε δεν είχε ανακαλυφθεί ούτε το κύτταρο, ούτε φυσικά το DNA, ούτε άλλοι μηχανισμοί όπως η Επιγενετική και οι πρωτεινικοί μηχανισμοί. Όσον αφορά τη φύση τώρα και στο τεράστιο σύνολο των διαφορετικών ειδών, η ομοφυλοφιλία παρατηρείται μεν, αλλά δεν αποτελέι κανόνα, αλλά εξαίρεση. Ανάλογες εξαιρέσεις είναι τα ερμαφρόδιτα είδη, είδη που αλλάζουν φύλο στην διάρκεια της ζωής τους κ.α. Επιπλέον, ο κίνδυνος μετάδοσης STD και άλλων σοβαρά επικίνδυνων λοιμώξεων μέσω του πρωκτικού σεξ είναι πολύ αυξημένος, ειδικά χωρίς την τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής. Που σημαίνει πολύ απλά, ότι ο πρωκτός δεν δημιουργήθηκε για να επιτελεί αυτόν τον σκοπό. Τέλος υπάρχουν άλλες μελέτες που δείχνουν ότι σε κοινωνίες που η ομοφυλοφυλία είναι αποδεκτή η πιθανότητα να γίνει κάποιος gay είναι ιδιαίτερα αυξημένη, που σημαίνει ότι το κοινωνικό περιβάλλον παίζει σημαντικό ρόλο στην σεξουαλ. επιλογή και συμπεριφορά. Πράγμα που είναι λογικό και ιστορικά αποδεδειγμένο. Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν και έρευνες σε υιοθετημένα παιδιά από ζευγάρια ομοφιλόφυλων, όπου η σεξουαλική προτίμηση αυτών των παιδιών επηρεάζεται πολύ από τους κηδεμόνες τους. Γενικά έχω διαβάσει ότι αν και υπάρχει σίγουρα κάποια βάση σε αυτά που αναφέρετε περί ορμονών, πολλοί από τους σύγχρονους επιστήμονες θεωρούν ότι η ανθρώπινη σεξουαλικότητα είναι τόσο πολύπλοκη, που δεν μπορεί να εξηγηθεί ικανοποιητικά με γενικά βιολογικά ή κοινωνιολογικά/ανθρωπολογικά μοντέλα.
@konstantinoskoutoukis7 ай бұрын
Ευχαριστούμε πολύ για το συγκεκριμένο βίντεο και την πλήρη ανάλυση!! 😊💙
@SEAGUL686 ай бұрын
Μπράβο Δάσκαλε.... πάλι μας έδωσες μια απόδειξη ότι η οικονομική επιστήμη μπορεί να εξηγήσει τα πάντα. Σιγά σιγά και όσο βλέπω τα βίντεο αντιλαμβάνομαι ότι αν υπάρχει τρόπος να βάλουμε λίγη από την γνώση που μας προσφέρεις στο κεφάλι μας έστω και σαν μια αμφιβολία για τις παγιωμένες γνώμες μας, ίσως να άλλαζε προς το καλύτερο η κοινωνία μας.
@PANOS1996137 ай бұрын
Κάποια σημαντικά σημεία που θα ήθελα να προσθέσω, μένοντας στο ήδη αντικειμενικό/επιστημονικό υπόβαθρο της συζήτησης ενσωματώνοντας όμως και σύγχρονα κοινωνικά δεδομένα, τα οποία θεωρώ ότι άξιζε να συζητηθούν και στο βίντεο είναι: 1) Θεωρώντας ότι δεν θα περιθωριοποιούνται τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, η λογική λέει ότι θα τους επιτρέπονται και όλες οι δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη κοινωνία και επιστήμη, συμπεριλαμβάνοντας την υιοθεσία και την τεκνοθεσία, όπως τείνει να γίνει σε πολλές περιπτώσεις. Συνεπώς, οι πόροι δεν θα κατανέμονταν σε μέλη της οικογένειάς τους αλλά στα δικά τους παιδιά, αλλάζοντας κατά πολύ τα αποτελέσματα του μοντέλου που προτείνεται στο βίντεο. 2) Από οικονομικής άποψης, η πρόταση ότι οι διαθέσιμοι πόροι ευνοούν την τεκνοποίηση είναι απόλυτα λογική. Ωστόσο, συνεχώς διαψεύδεται στις σύγχρονες κοινωνίες. Χώρες της Αφρικής, της νοτιοανατολικής Ασίας, Κίνα και Ινδία, έχουν μακράν τους υψηλότερους ρυθμούς αναπαραγωγής ενώ είναι οι φτωχότερες χώρες του πλανήτη, κυρίως κατά ΑΕΠ κατά κεφαλή που είναι το πιο σημαντικό νούμερο στο συγκεκριμένο θέμα. Αντίθετα, ευκατάστατες δυτικές χώρες βρίσκονται σε δυσμενή κατάσταση σε αυτό τον τομέα. Αυτό ίσως αποδεικνύει ότι η τεκνοποίηση επηρεάζεται πλέον πολύ περισσότερο από κοινωνικούς παρά από οικονομικούς παράγοντες (πολύ μεγάλο θέμα γενικά αυτό που ίσως αξίζει και το δικό του βίντεο). 3) Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, οι φιλελεύθερες δυτικές κοινωνίες, όπου τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας είναι σίγουρα πολύ πιο αποδεκτά πλέον (φαινομενικά) σε σχέση με κοινωνίες της Αφρικής και της Ασίας, δεν έχουν επιδείξει θετικούς ρυθμούς γεννήσεων που να αποδεικνύουν την σχέση που προτείνεται στο βίντεο, αντίθετα οι περισσότερες γεννήσεις παρουσιάζονται σε συντηρητικές (και πολλές μουσουλμανικές) κοινωνίες, όπως αυτές που αναφέρονται στο (2). Κυρίως τροφή για συζήτηση + για το αλγόριθμο το σχόλιο, εξαιρετικά ενδιαφέρον βίντεο όπως πάντα !
@nickb11567 ай бұрын
Νομίζω έχετε χάσει το νόημα του βίντεο. Ο κ. Μαρινάκης παραθέτει μία υπόθεση για τον λόγο που οι ομοφυλοφιλία δεν έχει εξαφανιστεί ως φαινόμενο από το ανθρώπινο είδος (απαντώντας στο επιχείρημα ότι η ομοφυλοφιλία αποτελεί αναπαραγωγικό μειονέκτημα). Επομένως το παράδειγμα που χρησιμοποιεί αφορά μια πρωτόγονη κοινωνία. Προφανώς πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει και ένα τέτοιο μοντέλο είναι δύσκολο να εφαρμοστεί σήμερα. Δεν είναι όμως αυτό το νόημα. Αυτή η θεωρία μπορεί απλώς να χρησιμοποιηθεί ως απάντηση σε ένα άτομο που θεωρεί ότι η ομοφυλοφιλία είναι αφύσικη.
@panagiotis79467 ай бұрын
@@nickb1156 δεν ειναι αφυσικη διοτι μεσα στους φυσικους νομους υπαρχουν και εξαιρεσεις.Το προβλημα το δημιουργουν οι ιδιοι με την αλζωνικη αναδιξη τους. Θελουν την υοθεσια λες και τα παιδακια δεν εχουν τα ατομικα τους δικαιωματα που να τα προστατευσει απο ενα ομοφυλοφιλικο περιβαλον.
@Blacknightgr17 ай бұрын
@@nickb1156συμφωνώ απόλυτα και με το αρχικό σχόλιο και με την απάντηση
@ΜυρσίνηΠασπάτη7 ай бұрын
@@nickb1156 Δεν χάνει κανένα νόημα απλά εξηγεί ότι το παράδειγμα που έφερε ο κύριος Μαρινάκης στο τέλος ίσος να μην ισχύει και τόσο
@sotirisvarotsis58487 ай бұрын
Παρουσιάζεται συχνά σε χώρες και περιόδους όπου υπάρχουν οικονομική ανέχεια ή δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης να υπάρχει περισσότερη τεκνοποίηση. Αυτό συμβαίνει για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι η άυξηση των πιθανοτήτων κάποιοι από τους απογόνους να επιβιώσουν καθώς σε δυσμενείς συνθήκες η παιδική θνησιμότητα είναι μεγαλύτερη, και η δεύτερη είναι η σταδιακή έλλειψη παιδείας η οποία ως αίτιο είναι πολυπαραγοντικό. Άνθρωποι με περισσότερη και ποιοτικότερη παιδεία τείνουν να διαθέτουν τους πόρους τους στην προσωπική τους εξέλιξη αντί στην τεκνοποίηση, να παίρνουν περισσότερο προφυλάξεις κατά την σεξουαλική επαφή για ευχαρίστηση, και να έχουν πιο καθαρή όραση για το μέλλον σχετικά με τις δυνατότητές τους να υποστηρίξουν παιδιά. Τώρα, έχεις απόλυτο δίκιο για τους υψηλούς ρυθμούς αναπαραγωγής στις φτωχές χώρες, αλλά το κοιτάς σε πολύ μικρό χρονικό παράθυρο. Ο υπερπληθυσμός σε χώρα με περιορισμένους πόρους σε βάθος χρόνου είναι μη βιώσιμος. Τα περισσότερα μοντέλα προβλέψεων του παγκόσμιου πληθυσμού δείχνουν σταδιακή μείωση του ρυθμού αναπαραγωγής από το 2020 και μετά, με το 2100 να προβλέπεται ως η περίοδος που ο ρυθμός αναπαραγωγής θα γίνει αρνητικός.
@ilias89727 ай бұрын
Το βίντεο βγήκε την κατάλληλη στιγμή, μια μέρα μετά την Γιουροβίζιον
@ΜαρίαΠαναγιωτίδου-β2π7 ай бұрын
Ακριβώς!
@ΡένοςΟρφανίδης7 ай бұрын
Gayrovision
@loukas31087 ай бұрын
Το Ελβετό είναι άφυλο και όχι γκέι
@ΙορδανηςΛαυδας7 ай бұрын
Δεν είναι τυχαίο φυσικά.
@KKrisku7 ай бұрын
Hahahaha 😅😅
@vassilikithemeli42587 ай бұрын
Τέλειο! Εντυπωσιακό! Και με άφθονες πηγές! Άκρως επιστημονικός λόγος! Ευχαριστούμε πολύ, κύριε καθηγητά! αγαπητέ μας φίλε Κοσμά!
@kostischatzidakis1557 ай бұрын
Κοσμά ένα ωραίο βίντεο θα ήταν να μας εξηγήσεις με ποιους τρόπους θα μπορούσαμε να χάσουμε τις οικονομίες εάν αποφάσιζα με να τις επενδύσουμε στην φριντομ είτε σε μετοχές κτλπ είτε για τα ψηλά επιτόκια που προσφέρει. Όπως ας πούμε κινδυνεψαν οι καταθέσεις στην Ελλάδα όταν κόντεψε να καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα!
@johngerles8427 ай бұрын
Μαθε πρωτα τι ειναι η φριντομ που λες, ποια ειναι η μητρικη της (BLACKROCK) και ποιοι προωθουν την ομοφυλοφιλια δια της βιας παγκοσμίως. Εξαλλου δεν σου φαινεται περιεργο να μιλα για βιολογια ενας οικονομολογος που διδασκει σε εξωτικες χωρες;
@anastasiosdimitropoulos83027 ай бұрын
Στην περίπτωση υιοθέτησης παιδιων ή στην περίπτωση τεκνοθεσιας, απο γκέι άτομα, θα ισχυαν τα παραπάνω;
@Thephilosophylover-t2b7 ай бұрын
Το βίντεο δεν μιλάει για το σήμερα αλλά για τα προηγούμενα χιλιάδες χρόνια όπου αν ήμουν γκέι μάλλον δεν θα έκανες παιδιά.
@danaevasileiou52067 ай бұрын
Πρακτικα με την υιοθεσία δεν στηρίζονται παιδια παλι; Αρα παλι οι ποροι σε παιδια της οικογενειας πανε αρα ως προς την κοινωνια το ιδιο αποτελεσμα με τα ετεροφυλλόφυλα ζευγαρια. Και με την τεκνοθεσία το ιδιο με το να ηταν ετεροφυλλοφιλο το άτομο . Δεν καταλαβαίνω τι σε μπερδεύει. Από μαθηματικής και στατιστικής άποψης δεν αλλάζει κάτι.
@00002nick7 ай бұрын
Ακολουθώντας την λογική του βίντεο, θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι επιπλέον πόροι θα δωθούν σε παιδία που δεν θα τους είχαν εξ' αρχής. Ίσως η τεκνοθεσία βέβαια, ανάλογα με την συχνότητά της, θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν ένας επιπλέον ρυθμιστικός παράγοντας στις περιοχές της καμπύλης που παρήγαγε το μοντέλο.
@Thanos-9-x1d7 ай бұрын
Σίγουρα πάντως ένα υιοθετημένο παιδί είται απο γκέι είται απο στρέιτ έχει περισσότερα πλεονεκτήματα και πιθανότητες δημιουργίας οικογένειας απο ένα παιδί που περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε ένα ίδρυμα.
@fertoferto95687 ай бұрын
@@00002nick Συμφωνα με την λογικη του βιντεο αν με οποιοδηποτε τροπο παρομοιο ποσοστο του πληθυσμου καταστει με οποιοδηποτε τροπο ανικανο για τεκνοποιηση θα φερει το ιδιο θετικο για την εξελιξη αποτελεσμα. Αν κατι τετοιο ισχυε τοτε η φυλη του παραδειγματος θα ειχαν γινει μιλιουνια
@ΜαρίαΖωγάνα12 күн бұрын
Ευχαριστούμε για την ενημέρωση παρα πολύ ωραία και τόσο απλοϊκά υποκλίνομαι καλο βράδυ 🌃
@demensvgc7 ай бұрын
Πολύ καλό βίντεο Κοσμά! Μόνο μια ένσταση πάνω στην παραδοχή που γίνεται στην αρχή του βίντεο: δεν ισχύει ότι ένα γενετικό χαρακτηριστικό εξαφανίζεται πάντα, αν μειώνει τις πιθανότητες επιβίωσης/αναπαραγωγής. Γι'αυτό η πρώτη διατύπωση είναι (σωστά) *τείνουν* να εξαλείφονται και δεν μπορεί να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το χ χαρακτηριστικό θα *έπρεπε* να είχε εξαλειφθεί (όπως αναφέρεις στην επόμενη πρόταση). Τα περισσότερα αυτοάνοσα νοσήματα είναι (τουλάχιστον σε έναν βαθμό) γενετικά, συνεχίζουν όμως να εμφανίζονται σταθερά. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι αποτελούν παρενέργεια της λειτουργίας ενός συστήματος που κατά τ'άλλα είναι απαραίτητο για τον άνθρωπο. Κάτι τέτοιο δεν σημαίνει βέβαια ότι τα ίδια τα αυτοάνοσα βελτιώνουν τις πιθανότητες επιβίωσης. Απλώς είναι πιο χρήσιμο, κατά γενικό κανόνα, να έχεις έναν φούρνο που μπορεί να μείνει ανοιχτός και να προκαλέσει πυρκαγιά, από το να μην έχεις καθόλου φούρνο.
@Greekonomics7 ай бұрын
Άλλο κάτι να μειώνει το γενικό προσδόκιμο επιβίωσης και άλλο να επηρεάζει το αναπαραγωγικό αποτέλεσμα. Η πρεσβυωπία ή η άννοια για παράδειγμα σε επηρεάζει αφού έχεις αναπαραχθεί, οπότε δεν θα εξαφανιστεί ποτέ από μόνη της.
@demensvgc7 ай бұрын
@@Greekonomics οπωσδήποτε! Γι'αυτό έφερα ως παράδειγμα τα αυτοάνοσα νοσήματα, εκ των οποίων πολλά εμφανίζονται με χαρακτηρηστική συχνότητα σε νεαρά άτομα (π.χ. ΣΕΛ, Διαβήτης τύπου 1 κ.α.).
@dsmaug7 ай бұрын
Οτιδήποτε εμφανίζεται μετά την αναπαραγωγική ηλικία αφορά το γήρας του οργανισμού και δεν μπορεί να εξαλειφθεί. Για αυτό και όλες οι ασθενείς εμφανίζονται μετά τα 40. Έχουμε ήδη προλάβει να κάνουνε απογόνους και να τους κληρονομήσουμε τα γονίδιά μας
@vasileiosgoulidakis67217 ай бұрын
@@Greekonomics δυστυχώς ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των Ελλήνων το έχεις κι εσύ κληρονομήσει... δεν ακούς τι σου λένε... το σχόλιο είναι απόλυτα σωστό... και για να κάνουμε το παράδειγμα ποιο συγκεκριμένο... η νόσος του Still ρευματοειδης αρθρίτιδα των εφήβων είναι τόσο βαριά που ενώ οι ασθενείς δεν χάνουν την δυνατότητα αναπαραγωγής, όπως και οι ομοφυλόφιλοι εντούτοις δεν καταφέρνουν να αναπαραχθουν καθώς πεθαίνουν νωρίς...
@theodorentetsikas51307 ай бұрын
Τα αυτοάνοσα δε σχετίζονται με γενετικό υπόβαθρο αλλά σχετίζονται με "δυσλειτουργία" του ανοσοποιητικού. Τα νοσήματα με γενετικό υπόβαθρο λέγονται συγγενείς-κληρονομικά ή οικογενη.
@sidewalker7377 ай бұрын
Τα επιχειρήματα είναι απο την αρχή εξαιρετικά αδύναμα. Η φυσική επιλογή ευνοεί την γενετική μορφή (σε πληθυσμιακό επίπεδο) που εχει ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΑ χαρακτηριστικά που ορίζουν καλύτερη προσαρμογή στο περιβάλλον και μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης. Παράδειγμα: οι καφε πεταλούδες εξαφανίστηκαν σε βιομηχανικές περιοχές γιστι πλέον οι κορμοί έγιναν πιο μαύροι απο την ρύπανση καθιστώντας τες λεια για θηρευτές ενω οι μαύρες πεταλούδες πλεον ηταν καμουφλαρισμένες και επικράτησαν. Κοινώς οι καφέ πεταλούδες εξαφανίζονταν και δεν μπορούσαν να κάνουν καφε μωρα πεταλουδακια και σιγά σιγά ο πληθυσμός μειώθηκε. Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΌΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟΥ ΕΊΝΑΙ ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΗ. Διότι αν οι καφέ μπορούσαν να γεννήσουν μαύρες και οι μαύρες καφέ, τοτε οι πληθυσμοί δεν θα άλλαζαν ακόμη κι αν οι καφε πέθαιναν πιο εύκολα. Απλά πράγματα. Η ομοφυλοφιλία προφανώς δεν είναι κληρονομίσιμη. Ένας στρειτ μπορεί να έχει γκει απογόνους (για την ακρίβεια μονο αυτο μπορεί) οποτε το όλο κονσεπτ της φυσικής επιλογής δεν εφαρμόζεται εδώ. Μου φαίνεται παραπλανητική η αρχική τοποθέτηση...
@Thephilosophylover-t2b7 ай бұрын
Χωρίς να είμαι ειδικός και από ότι υπονοείται στο 9:22, ο συνδυασμός των γονιδίων που κάνει κάποιον γκέι με τον τρόπο που περιγράφτηκε είναι (τουλάχιστον σε έναν βαθμό) κληρονομικός οπότε εξαρτάται από τη φυσική επιλογή.
@sidewalker7377 ай бұрын
@@Thephilosophylover-t2b Ούτε εγώ είμαι βιολόγος ή επιστήμονας της γονιδιακής, αλλά είμαι σχεδόν βέβαιος ότι για να εφαρμόζεται η φυσική επιλογή θέλουμε την κληρονομικότητα του χαρακτηριστικού (που προφανώς σχετίζεται με γονίδια, αλλά σε τελική ανάλυση σημασία έχει το χαρακτηριστικό). Και το ότι η ομοφυλοφιλία σαν χαρακτηριστικό (που δεν εξαρτάται μόνο από γονίδια) είναι μη κληρονομική είναι ζήτημα στατιστικής και όχι και καμιά τρελή ιδέα. Τέλος, ακόμη κι αν ήταν κληρονομικό χαρακτηριστικό θα έπρεπε να ισχυριστούμε ότι στην σημερινή κοινωνία η ομοφυλοφιλία μειώνει τις πιθανότητες επιβίωσης του ατόμου, το οποίο δεν μου φαίνεται να ισχύει (αλλά αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο).
@sidewalker7377 ай бұрын
Natural selection is a non-random difference in reproductive output among replicating entities, often due indirectly to differences in survival in a particular environment, leading to an increase in the proportion of beneficial, heritable characteristics within a population from one generation to the next Ορισμός της φυσικής επιλογής από επιστημονικό paper. Beneficial, heritable characteristics. Ωφέλιμα (αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσης), κληρονομικά ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ. Σε τελική ανάλυση σημασία έχουν τα χαρακτηριστικά κι όχι τα γονίδια (που επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά ναι αλλά τι σημασία έχει από τη στιγμή που μπορούμε να ελέγξουμε ότι η ομοφυλοφιλία σαν χαρακτηριστικό δεν είναι κληρονομική).
@Thephilosophylover-t2b7 ай бұрын
@@sidewalker737 Θέλω να πω ότι αν η ομοφυλοφιλία δεν ήταν εξελικτικό πλεονέκτημα, οι γονείς με τον συγκεκριμένο συνδυασμό γονιδίων θα έκαναν ομοφυλόφιλα παιδιά οπότε ο συνδυασμός θα είχε εξαλειφθεί.
@kostantinoschiotelis83277 ай бұрын
Σωστός. Επιτέλους.. θα ξεχάσουμε αυτά που ξέρουμε.
@christosadamos58745 ай бұрын
Ακόμα ένα φοβερά ποιοτικό περιεχόμενο σε βίντεο σας.
@ΠορτοκαλίΤσουκνίδα7 ай бұрын
Ο τρόπος και τα κριτήρια διοχέτευσης πόρων μέσα σε μια οικογένεια είναι ένα θέμα που σηκώνει πολύ συζήτηση. Χωρίς αυτή την συζήτηση όλα τα άλλα είναι "άλλα λόγια να αγαπιόμαστε" που έλεγε και ο Μακρυγιάννης.
@juventinos817 ай бұрын
Δεν υπαρχει επιστημονικη υποθεση που λεει οτι ο ανθρωπος καταγεται απο τον πιθηκο.Η θεωρια της εξελιξης λεει οτι ο ανθρωπος και ο πιθηκος εχουν κοινο προγονο.Υπαρχει μεγαλη διαφορα.
@wakeno.60477 ай бұрын
Μπερδεύεσαι, ο άνθρωπος όπως και οι χιμπατζήδες ανήκουν στο είδος των πιθήκων. Ο χιμπατζής και ο άνθρωπος έχουν κοινό πρόγονο έναν πίθηκο που η ονομασία του μου διαφεύγει, αλλά λίγη σημασία έχει.
@misterpikes76007 ай бұрын
Πίθηκος είναι ομάδα θηλαστικών. Ο άνθρωπος δεν κατάγεται από τον πίθηκο. Ο άνθρωπος ΕΙΝΑΙ πίθηκος.
@Darrow19087 ай бұрын
Κοινούς προγόνους έχουμε και με τις μύγες, το θέμα είναι ότι ο τελευταίος κοινός πρόγονος του ανθρώπου και του πιθήκου ήταν ένα θηλαστικό που "δεντροκατικουσε" και είχε κοινά ανατομικά και γενετικά χαρακτηριστικά τον σημερινό πίθηκο.
@marioshazizi93597 ай бұрын
Δεν κατάγεται από τον πίθηκο αλλά από ένα πιθηκοειδες, στην ουσία το ίδιο πράγμα είναι
@georgesakopoulos81107 ай бұрын
@@Darrow1908 σιγά μην ήταν και η " δενδροΚατίνα".. Άκου: κατικούσε..
@ninetynineknives7 ай бұрын
Φανταστική τοποθέτηση. Κάθε φορά μου διευρύνουν του ορίζοντές μου τα βίντεο σου.
@PavlosVinieratos7 ай бұрын
έχω μια απορία. στο μοντέλο που βγήκε 6 προς 6, έμειναν αχρησιμοποίητοι πόροι. αν το κάνουμε extend ότι αυτοί οι πόροι θα βοηθήσουν τα παιδιά των παιδιών, τότε ίσως αλλάξει το 6 προς 6. Ενώ στο μοντέλο 5 προς 7 δεν περισσεψε τίποτα. Δε θα έπρεπε αυτό να μπει στο calculation?
@iliascharis56687 ай бұрын
Πολύ σωστή παρατήρηση. Καθώς επίσης τι γίνεται αν οι φα φα φιν αποφασίσουν να συγκεντρωσουν τους πορους τους σαν φαφαφιν coin ή οποιασδηποτε αλλης μορφης κεφαλαιου και δεν τα δώσουν στα ανηψια τους αλλά σε φα φα φιν αμόρε??? Με λίγα λόγια μας παρουσιάζει ο κύριος ένα ιδεατό κουμουνιστικο φαφαφιν οικονομικό περιβάλλον δηλαδή κάτι αποδεδειγμένα ανέφικτο. Αντιθέτως σήμερα στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικο σύστημα η ομοφυλοφιλία σαν ατζέντα είναι επικερδεστατη και της μόδας.
@ExMachinaEngineering6 ай бұрын
Ναι και γω το σκέφτηκα αυτό αλλά σκέψου ότι θα μπορούσε να υπάρχει μια οικογένεια με 1 ενήλικο. Ή 4. Ή να υπάρχει ομοφυλόφυλο ενήλικο τέκνο στη μεριά της μητέρας και όχι του πατέρα κτλ. Πάντως το μοντέλο αυτό, όπως προτείνεται, είναι πολύ φτωχό ωστε να προσομοιώσει ένα τέτοιο κοινωνικό μηχανισμό και ίσως κακώς χρησιμοποιήθηκε. Γιατί αν το πάρει κάποιος πολύ κυριολεκτικά οδηγείται στο αντίθετο συμπέρασμα. Γενικά το μόνο που αποδεικνύει αυτό το βίντεο και με το οποίο συμφωνό, είναι ότι δεν υπάρχει μόνο ένας μηχανισμός που οδηγεί στην ύπαρξη των ομοφυλόφιλων ατόμων. Ακόμα και το ότι το ποσοστό τους είναι σταθερό και δεν αυξάνεται ή μειώνεται είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Διότι καλώς ή κακώς, και οι σύγχρονες κοινωνίες αλλάζουν και μάλιστα με καταιγιστικούς ρυθμούς στην εποχή της πληροφορίας, των social media, και των Big Data. Το μόνο μαθηματικά βέβαιο είναι ότι η περιθωριοποίηση τους αφήνει την κοινωνία φτωχότεροι σε πόρους. Και αυτό είναι μια απλή αφαίρεση.
@BoulderZAX2 ай бұрын
Πολύ σωστή παρατήρηση!! Έμειναν 120 πόροι αχρησιμοποίητοι που σημαίνει οτι μπορούν να μας δώσουν άλλα 2 μέλη άρα πάμε πάλι στο 5-7 και στην 1η περίπτωση. Το ερώτημα είναι αφού παράγουμε περισσότερους φαφαφίν στις Δυτικές κοινωνίες πλέον γιατί υποφέρουμε απο υπογεννητικότητα οεο;;
@kfbgate42 ай бұрын
Καλή παρατήρηση αυτή
@xXverynaughtyXx2 ай бұрын
Bro 100% kai oxi mono afto, ean ipotheseis oti o kathe enilikas ehei na diathesei 50 porous kai to kathe pedi xriazetai 50 porous, tote 3 aderfia mazi me tis ginekes/adres tous analogoun se 6 pedia, alla ean to ena itan safafin (lol) tha kateligan na borusan na ehun mono 5 apogonous (ara 1 ligotero). Diladi oi arithmoi pou ehei orisei evnooune ksekathara tin theoria pou thelei na apodiksei, eno alloi arithmoi den tin evnooune. Tora i apantisi vriskete se megaliteri statistiki analisi, ean pareis olous tous pithanous sindiasmous porwn pou borun na iparksun, kai kanontas tin deis oti odos to pososto sindiasmwn me safafin pou analogoun se perissoteorus apogonous iperterei... tote nai isxuei afto pu leei...anyways
@nastaziantoulou83807 ай бұрын
Ένα τεράστιο μπράβο! Εμπεριστατωμένο βίντεο 🎉
@nicksotiriou41547 ай бұрын
Doctor είμαι πληροφορικός , έτρεξα μοντέλο και μετά βεβαιότητας μπορώ να σου πω oτι η θεωρία fafafin δεν ισχύει....
@ΝίκοςΤζαγκαράκης-λ1κ7 ай бұрын
Η ανάλυση είναι λογικοφανής αλλά χωλαίνει καταρχήν: Είναι ο πρωταρχικός στόχος των ανθρωπίνων κοινωνιών η αύξηση του πληθυσμού? Τόσο ώστε να εξετάζουμε το κάθε ζήτημα υπό αυτό το πρίσμα και να καταλήγουμε σε συμπεράσματα με γνώμονα αυτό και μόνο το στόχο?
@evnikthegreek29627 ай бұрын
Η συνέχιση του είδους.
@ΝίκοςΤζαγκαράκης-λ1κ7 ай бұрын
@@evnikthegreek2962 Φαίνεται να κινδυνεύει η συνέχιση του είδους?
@evnikthegreek29627 ай бұрын
@@ΝίκοςΤζαγκαράκης-λ1κ Όχι,απλά απάντησα στο ποιος είναι πρωταρχικός στόχος των ανθρώπινων κοινωνιών.Βασικά σε όλα τα είδη που έχουν υπάρξει και θα υπάρξουν αυτός είναι ο σκοπός.Όλες οι μεταλλάξεις και όλες οι αλλαγές που συμβαίνουν μέσα στην κοινωνική δομή του κάθε είδους για αυτό γίνονται.Και στο άνθρωπο το ίδιο.Άρα υπο αυτό το πρίσμα στο συγκεκριμένο θέμα ,περισσότερα παιδιά δεν σημαίνει και περισσότερες πιθανότητες να περάσεις τα καλά γονίδια;Δέν πιστέυεις οτι και εμείς οι άνθρωποι έχουμε αυτό το ένστικτο;
@giapata7 ай бұрын
@@ΝίκοςΤζαγκαράκης-λ1κ οχι αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε προγραμματισμένοι έτσι
@ΝίκοςΤζαγκαράκης-λ1κ7 ай бұрын
@@giapata Ισως. Αλλά οι ανθρώπινες κοινωνίες είναι "παρά φύσιν" σε πολλούς τομείς, το ανέλυσα σε άλλο σχόλιο πιο κάτω. Θα χαρώ να συζητήσω παρατηρήσεις πάνω σε αυτό.
@George_Tsaousidis7 ай бұрын
Απίστευτο βίντεο και πόσο όμορφα τοποθετείς τις έρευνες. Μέσα από προσωπική εμπειρία εχω να δηλώσω ότι η έρευνα ως προς τουε πόρους που παρέχει ένας ομοφυλόφιλος στα στρέιτ στόμα της οικογένειας ισχύει 100% αρα ναι ουσιαστικά βοηθάμε πολύ περισσότερο απ' όσο νομίζουν κάποιοι. Σε ευχαριστούμε γι'αυτό το βίντεο ❤
@aginara19907 ай бұрын
Απίστευτος. Μπράβο σου για την έρευνα και το περιεχόμενο !
@pokerandtravel69467 ай бұрын
❓Από που προκύπτει η κεφαλαιοποίηση της freedom? Σε ποιο χρηματιστήριο διαπραγματεύεται? Ποιο είναι το ticker? ❓ Πως δίνει προθεσμιακή η freedom? Tράπεζα είναι; Υπάρχει φόρος στις καταθέσεις;
@JustSueMe7 ай бұрын
Επίσης, το 'τρίτο φύλο' ιστορικά έχει συνήθως θεολογική υπόσταση και είναι συνδεδεμένο με συγκεκριμένους κοινωνικούς ρόλους. Δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένο με την οικονομία ή με τη σεξουαλική προτίμηση.
@om5266 ай бұрын
Σου έκανα like, αλλά, ναι, ήταν συνδεδεμένο με τη σεξουαλική προτίμηση μωρέ, πέρα της πνευματικής υπόστασης...
@skitsoblog56047 ай бұрын
Ευχαριστούμε, που ακόμα μία φορά μας εξήγησες ένα ιδιαιτέρως αμφιλεγόμενο ζήτημα βασιζόμενος και εκλαϊκεύοντας για εμάς τους αδαείς με εξαιρετικό τρόπο την οικονομική επιστήμη. Θα ήθελα να προτείνω ένα βίντεο με ένα ζήτημα που με κάνει και αναρωτιέμαι χρόνια τώρα και αυτό είναι η Έλληνες εφοπλιστές. Τελικά, στους καιρούς μας, έχει νόημα αυτό που λέμε "ελληνική σημαία" στα πλοία; Κερδίζει η ελληνική οικονομία από αυτό και τι; Έχουν νόημα τα οικονομικά προνόμια που απολαμβάνουν οι Έλληνες εφοπλιστές ή τελικά δεν υπάρχει κανένα όφελος στον προϋπολογισμό του κράτους; (εκτός ίσως από την "εθνική υπερηφάνεια" που κάποιοι αισθάνονται όταν βλέπουν την ελληνική σημαία) - συγγνώμη για τον ενικό, αλλά σε θεωρούμε πλέον οικείο πρόσωπο😁.
@VironPapadopoulos7 ай бұрын
Αν αλλαξουν τα ποσα που διαθετουν τα ατομα και το κοστος ανα παιδι ανατρεπονται τα συμπεράσματα. Π..χ συνεισφορα ανα ατομο 50 , κοστος παιδιου 45. Δεν κατανοω την επιχειρηματολογια που βασιζεται σε αποτελεσματα υπο προυποθεσεις .
@cmzero45617 ай бұрын
Σωστό αυτό που λες, αλλά το μοντέλο σου μάλλον δεν αντικατοπτρίζει την Ελλάδα. Το κόστος ενός παιδιού στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο, και η συνεισφορά ανά άτομο δεν είναι ανάλογα μεγάλη.
@annafilou6 ай бұрын
Πιστεύω πως το σενάριο στο βίντεο ήταν μία απεικόνιση του πώς θα μπορούσε η ύπαρξη ομοφυλόφιλων ατόμων που δεν αναπαράγονται να έχει αποτελέσει αναπαραγωγικό πλεονέκτημα. Δεν νομίζω να λέει κανείς πως ακριβώς έτσι όπως σε αυτό το μοντέλο έγιναν τα πράγματα.
@nickthegreek19817 ай бұрын
Καθώς εγώ δε διδάσκω οικονομική επιστήμη αλλά είμαι μοριακός βιολόγος, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι το συγκεκριμένο βίντεο στηρίζεται σε εντελώς λανθασμένες αντιλήψεις περί εξέλιξης καθώς και σε παντελώς αβάσιμα και μη-αποδεδειγμένα δεδομένα που κάποιοι (συνήθως από Αγγλικά πανεπιστήμια...) δημοσίευσαν σε κάποιο περιοδικό. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι η εξέλιξη δε λειτουργεί μονόπλευρα. Το παράδειγμα με τα βατραχάκια ήταν πολύ χαριτωμένο αλλά ξεχάσατε μια σημαντική λεπτομέρεια. Όπως αλλάζουν τα βατραχάκια χρώμα έτσι αλλάζουν και τα κουνουπάκια αμυντικούς μηχανισμούς για εκείνα τα βατραχάκια. Επίσης 30% μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνει gay το επόμενο αρσενικό παιδί? Δεν έχω ακούσει μεγαλύτερη μπαρούφα στη ζωή μου. Εν ολίγοις, θα σας συμβούλευα να ασχοληθείτε με τα οικονομικά σας και να αφήσετε τα βιντεάκια περί βιολογίας για τους ειδικούς. Διαφορετικά υποπίπτουμε σε παραπληροφόρηση.
@Greekonomics7 ай бұрын
Δεν ξέρω αν είστε μοριακός βιολόγος, το επίπεδο της επιχειρηματολογίας σας πάντως δεν συνάδει με κάποιον που είναι.
@salyhh5t77 ай бұрын
Είσαι όαση φίλε βιολόγε μπράβο
@activeinfo55186 ай бұрын
Απολύτως σωστό αυτό που γράψατε και από το επίπεδο της απάντησης που λάβατε καταλάβαμε πολλά... Ισχύει 1.000% η αναφορά σας πως: "... ασχοληθείτε με τα οικονομικά σας και να αφήσετε τα βιντεάκια περί βιολογίας για τους ειδικούς..."
@activeinfo55186 ай бұрын
@@GreekonomicsΜπερδευτήκατε κ. Μαρινάκη. Το σημαντικό κ. Μαρινάκη είναι τι είστε εσείς που έχετε δημόσιο λόγο και όχι αν είναι ή δεν είναι μοριακός βιολόγος ο πιο πάνω συνομιλητής σας ο οποίος ούτε δημόσιο πρόσωπο είναι ούτε ακολούθους έχει. Να, τέτοιες απαντήσεις δίνετε και μας κάνετε να υποψιαζόμαστε πράγματα για το συγκεκριμένο βίντεο... Πάντως εσείς σίγουρα δεν είστε μοριακός βιολόγος.
@MrNickbat5 ай бұрын
Χμμμ συνάδελφε κ σε σένα υπάρχει μια παρανόηση περί εξέλιξης. Όντως η εξέλιξη είναι αμφίπλευρη και στα δύο είδη αλλά με χρονική διαφορά. Δλδ, όσο ο πληθυσμός των σκούρων είναι ο κυρίαρχος, με ταυτόχρονη ύπαρξη των πράσινων κ φούξια, τα κουνούπια διαθέτουν μηχανισμούς έναντι αυτών των σκούρων. όσο αυξάνεται ο πληθυσμός των πράσινων με ταυτόχρονη μείωση των σκούρων αυτό θα οδηγήσει σε εξελικτική πίεση στα κουνούπια, οδηγώντας τα σε μείωση του πληθυσμού τους. Ποια θα επιβιώσουν; αυτά που θα έχουν, λόγω μετάλλαξης, τα κατάλληλα χαρακτηριστικά. Παρεπιπτόντως αν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα χαρακτηριστικά οδηγείται ο πληθυσμός σε αδιέξοδο και παύει να υπάρχει (εξαφάνιση ). Φυσικά τα βατράχια θα στραφούν σε άλλα έντομα για επιβίωση. Γι αυτό και η ποικιλομορφία είναι το βασικότερο χαρακτηριστικό των οικοσυστημάτων. Σε ότι αφορά την αυξημένη πιθανότητα γέννησης αγοριών γκέι μετά από ήδη γεννημένο αγόρι, αναφέρεται στο βιβλίο, η βιολογία της ομοφυλοφιλίας.
@johnpap93282 ай бұрын
Η ανάλυση σε μεγαλο μέρος αφορά ενα ιδιαίτερα συγκεκριμένο φαινόμενο, πολυ συγκεκριμένο ώστε να μας επιτρέπει να κάνουμε οποιασδήποτε μορφής γενίκευση όσον αφορά την ομοφυλοφιλία διαχρονικά ή ιστορικά. Αυτό που μου θύμισες ειναι ο θεσμος μεταξύ των ευγενών του Ιονίου όπου μεταξύ αδελφιών, μόνο ο μεγαλύτερος ειχε δικαίωμα να παντρευτεί και να τεκνοποιήσει νομίμως. Όχι μονο για να μην διαχωριστεί η περιουσία και η δύναμη της οικογένειας, αλλά και διότι τα αδέλφια χρειάζονταν ώστε να υποστηρίξουν τον πρωτο. Κατά μια έννοια τα παραδείγματα μοιάζουν καθώς, τεχνητά ή βιολογικά, κάποια άτομα της οικογένειας απέχουν από γάμο και τεκνοποίηση ωστε να υποστηρίξουν την οικογένεια. Αλλά το να βγω σημερα να πω οτι τα άτεκνα δευτερότοκα και τριτότοκα αρσενικά αδέλφια ευνοούν με κάποιο τρόπο την κοινωνία ειναι κουφό. Όσο κουφό ειναι και αυτο για τους ομοφυλόφιλους πιστεύω.
@dimitris_music7 ай бұрын
Ένα παρόμοιο βίντεο για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα θα έκανε και τον τελευταίο υποστηρικτή των πολιτικών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια να αναθεωρήσει.
@loukas31087 ай бұрын
Η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα ξεκίνησε από το 1982 και μετά. Μήπως υπήρχε ανεργία τότε και αφραγκία? Απλά ο κόσμος απέκτησε άλλες επιλογές και δεν ήθελε υποχρεώσεις.
@dimitris_music7 ай бұрын
@@loukas3108 ειλικρινά τώρα , πιστεύεις ότι δεν επηρεάζεται πολύς κόσμος από την οικονομική του κατάσταση του ως προς τις επιλογές του στην οικογένεια; Εγώ προσωπικά γνωρίζω παρά πολλούς που μένουν στο ένα παιδί για οικονομικούς λόγους αν και θέλουν να προσχωρήσουν σε δεύτερο κλπ
@loukas31087 ай бұрын
@@dimitris_music Καταρχήν ψάξε πρώτα να βρεις αυτούς που θέλουν παιδιά και γάμο. Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι νέοι αποφεύγουν κάτι τέτοιο, δεν μιλάω για τα υπάρχον ζευγάρια. Τα διαζύγια έχουν φτάσει πάνω από το 60% και συνεχώς αυξάνονται. Τους δείκτες γεννήσεων τους έχεις δει, ή απλά λέμε για να λέμε? Δες στη wikipedia τις στατιστικές από το 1921 και θα δεις κάτι παράλογο. Ο μεγαλύτερος δείκτης γεννήσεων στη χώρα ήταν το 1930 με δείκτη 4.19, ενώ το 1982 έπεσε στο 2.03 που σημαίνει ότι ο πληθυσμός της χώρας δεν θα παραμείνει ούτε ίδιος και πάμε για αφανισμό. Ρωτάω το αυτονόητο και δεν απαντάς όμως, υπήρχε πείνα και ανεργία από το 1982 μέχρι και το 2008? Το 1996 ήταν η πρώτη φορά στη χώρα που πέθαναν περισσότεροι από όσους γεννήθηκαν. Εποχές χρυσές που το χρήμα έρρεε από όλες τις μεριές, γιατί άραγε η πλειοψηφία δεν έκανε παιδιά?
@anmteam59957 ай бұрын
Μήπως η σωστή ερώτηση είναι "γιατί υπάρχουν ρατσιστικά σκουπίδια" και να ασχοληθούμε λίγο με το πραγματικό πρόβλημα;
@Pavlos_Charalambous7 ай бұрын
Η Ελλάδα έχει υπογενετικοτιτα από ιδρύσεως Υπάρχαν μάλιστα χρονιές που είχαμε και αρνητικα ποσοστά δλδ δεν γεννήθηκε κανένα παιδί Και όχι άμα δεν μπορείς να θρεψεις την οικογένεια σου με ένα μισθό δεν το σκέφτεσαι καν Όταν ο γέρος μου έκανε οικογένεια ήτανε εργάτης στα ναυπηγεία Ως εργάτης τα οικονομικά του άντεχαν για ένα μόνο παιδί Εγώ ως μισθωτός του βασικού πως θα πάρω γάλα ή πάνες; όταν η αδερφή της μάνας μου έμεινε έγκυος για τρίτη φορά αναγκαστικε να το ρίξει γιατί δεν θα επαρκουσαν τα λεφτά για ένα ακόμα παιδί Ακόμα το κλαίει Υ γρ τα πάλια τα χρόνια βγάζανε τα παιδιά στο μεροκάματο από 12 χρόνων, τι ακριβώς συγκρίνεις και; κάνε 5 λέγανε για να ζήσουν τα 3 @@loukas3108
@georgeliakouras82047 ай бұрын
μια χαρα το βιντεο αλλα ....το γεγονος οτι οι ποροι ειναι πχ 70 και οχι 120 και οτι το κοστος του καθε παιδιου ειναι 50 και οχι 29 ειναι μια αυθαιρετη υποθεση. Γενικα βοηθα στο να καταληξει εκει που το παει αλλα αν κανεις μια sensitivity analysis με διαφορετικα δεδομενα το πας οπου θελεις. Συγχαρητηρια για τη δουλεια που κανατε αν και δεν οδηγειται καπου με αντικειμενικο και αυταπόδεικτο τροπο.
@jojoojoj23017 ай бұрын
Νόμος μεγάλων αριθμών
@konstabark72917 ай бұрын
Λεει στο βιντεο οτι το δοκιμασε με πολλους συνδυασμους παραμετρων και κατεληξε στα βελτιστα αποτελεσματα (το ευρος που δινει).
@aggelosntatsos97862 ай бұрын
Φίλε είσαι εξαιρετικός, συνέχισε έτσι. Μια παρατήρηση μόνο για τον υπολογισμό σου για την θεωρητική υπερτεκνοποίηση. Έχει υπολογιστεί πως οι γονείς θα διαθέσουν 50 μονάδες ανά τέκνο ενώ οι αγαπητοί Φαφαφίν έχουν υπολογιστεί πως θα διαθέσουν 70 μονάδες, γιατί;
@KOSTASSPILIOPOULOS-in8pj7 ай бұрын
Μια ερώτηση Κοσμά: Στο παράδειγμα με τους έξι στρέιτ ενήλικες που μεγαλώνουν 6 παιδιά, δε θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τους 120 πόρους (40 από κάθε ζευγάρι) που παραμένουν αδιάθετοι, οι οποίοι δυνητικά "μεγαλώνουν" άλλα 2,4 παιδιά ? Αν ναι, τότε αυτό θα σημαίνει ότι για κάθε 6 ενήλικες γεννιούνται 8,4 παιδιά (6 προς 8,4), άρα ίδια αναλογία με το 5 προς 7 της περίπτωσης Yuki. Όπως επίσης και στην περίπτωση Yuki, το έκτο πρόσωπο που "φεύγει από το κάδρο" συνεχίζει να έχει τους 70 δικούς του πόρους (ήτοι 2,4 παιδιά) τους οποίους και θα διαθέσει κάπου αλλού, άρα ΚΑΙ με την Yuki πάλι 6 προς 8,4 είναι η αναλογία. Κάνω κάπου λάθος? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!! Περιττό να πω πόσο εκτιμώ τη δουλειά σου, περιττό να πω ότι δεν κάνω αυτό το σχόλιο για να σε αμφισβητήσω, αλλά για να δω τι δεν κατάλαβα. Και πάλι σ' ευχαριστώ και ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΕΤΣΙ !!!
@MicMixAniTuber7 ай бұрын
Τα νούμερα δεν βγάζουν πολυ νοημα στο παραδειγμα του Yuki. Για να διαθέσει ΚΑΙ τους 70 ποντους του ο Yuki πρεπει κυριολεκτικά να ζεί ως δουλοπάροικος ή βοηθητικό προσωπικό (υπηρέτης)στα αλλα 2 σπίτια. Πρέπει επίσης να έχει την διάθεση και την νοοτροπία οτι ότι χρήματα έχει ή ελεύθερο χρόνο θα έχει θα πηγαίνουν αποκλείστηκα στα ανίψια του. Σε κοινωνίες με μικρές φυλές αυτό ίσως να λειτουργεί μέσω κοινωνικής πίεσης αλλα στην μοντέρνα κοινωνία δεν νομίζω οτι τα γκέι άτομα θα δεχθουν να αφιερώσουν την ζωή τους για την οικογένεια και τα παιδιά των αδελφών τους. ΕΠΙΣΗΣ τα αρχικά νουμερα είναι λάθος γιατι δεν έχει ΚΑΘΕ ανθρωπος τους ίδιους "πόντους" να διαθέσει. Μπορεί σε μία οικογένεια ένα απο τα αδέλφια να βγάζει περισσότερα λεφτά ή να θελει ο ίδιος να κάνει πάνω απο 2 παιδιά. Υπάρχουν επίσης και ιδεολόγικοί παράγοντες και νοοτροπίες. Ένα άτομο απο μία πλούσια οικογένεια μπορει να μην θέλει να κάνει κανένα παιδί και να διατηρήσει όλους τους "πόντους/πόρους" του ενώ ένα άλλο άτομο εστω με λιγότερους πόρους μπορεί να κάνει περισσότερα παιδιά γιατι θέλει μια μεγάλη οικογένεια.
@alkinooskontopodias59197 ай бұрын
Νομίζω πως έχεις δίκιο φίλε μου. Όπως και να το κοιτάξω δεν μπορώ να καταλάβω πως οι πόροι από ένα άτομο που δεν κάνει παιδιά , ακόμα κι αν διατίθεντο εξ' ολοκλήρου στα ανήψια , γιατί θα ήταν πλεονέκτημα σε σχέση με το να διατεθούν στους απογόνους του ιδίου. Εδώ νομίζω ο Κοσμάς πέφτει τελείως έξω. Για να είμαστε δίκαιοι όμως και πάλι είναι βιντεάρα.
@alkinooskontopodias59197 ай бұрын
@@MicMixAniTuberπέρα από τις ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις σου, το παράδειγμα δε βγάζει νόημα μαθηματικά ακόμα κι αν δεχτούμε όλες τις παραδοχές που προϋποθέτει.
@giorgospapas76837 ай бұрын
ΑΥΤΟ ΣΚΕΦΤΟΜΟΥΝ ΚΙ ΕΓΩ . ΜΑΛΛΟΝ ΕΠΕΙΔΗ ΤΕΛΕΙΩΣΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ. ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΙΟΙ ΠΟΡΟΙ ΠΟΥ ΠΑΝΕ . ΑΝ ΒΓΑΖΑΝ 150 ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ. ΑΝ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΟΝ ΕΧΩ ΣΕ ΕΚΤΙΜΙΣΗ ΜΕ ΤΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΑΡΚΕΤΑ
@kleanthis31937 ай бұрын
@KOSTASPILIOPOULOS-in8pj Εύστοχη ερώτηση. Νομίζω πως η απάντηση είναι πως ναι θεωρητικά αυτοί οι πόροι αν τα παιδία μπορούσαν να διαιρεθούν σε δεκαδικά θα μετρούσαν. Όμως ουσιαστικά εδώ η Yuki συμπληρώνει με τους πόρους της τα κενά. Δηλαδή ναι αν στην περίπτωση των 6 στρέιτ μοίραζαν τους πόρους μεταξύ τους τότε η αναλογία θα ήταν η ίδια όμως οι περισσευούμενοι πόντοι μάλλον θα χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη ανατροφή των ήδη υπάρχοντων παιδιών. Δηλαδή, σε μία πραγματική κοινωνία, ένα ζευγάρι δεν θα δώσει το 80% (40 πόροι) που χρειάζεται η ανατροφή ενός παιδιού άλλου ζευγαριού γιατί αυτό αποτελεί μεγάλο μέρος των πόρων του που μπορουν να χρησιμοπιηθούν στα δικά τους παιδιά. Η Yuki όμως μπορεί να μοιράσει κατάλληλα τους πόρους για να δημιουργηθούν περισσότεροι απόγονοι. Ακόμη και αν μόιραζε τους πόρους 50%-50%, κάθε ζευγάρι θα είχε 175 πόρους άρα παιδιά/ενήλικες = 6/5. Τι θέλω να πω: Πράγματι η περίπτωση που πήρε ο δάσκαλος είναι ιδανική καθώς υποθέτει πως οι πόροι θα δοθούν με ιδανικό τρόπο. Όμως ακόμη και αν δεν δοθούν τέλεια, η αναλογία είναι μεγαλύτερη του 5/5 (έστω αυτό να γίνεται σε μικρό ποσοστό των περιπτώσεων) και άρα και πάλι υπάρχουν μικροπλεονεκτήματα. Έλπίζω να σε κάλυψα.
@michalismichaelidis25857 ай бұрын
Τελειο βίντεο κ.Μαρινάκη! Μια μικρή διόρθωση σε σχεση με την αυξηση των πληθυσμών στο 16:00, η αύξηση δεν ειναι +289% αλλά +2790%
@philipmanolas22707 ай бұрын
Επίσης η προστακτική του καταθέτω είναι "κατάθεσε" για να πιάσουμε και μια γραμματική αστοχία.
@tfysekisАй бұрын
Καλησπέρα! Μπράβο για το περιεχόμενο και πολυ χαίρομαι που βλέπω τέτοια θέματα. Καπου εδώ όμως ξεκινάει η παραπληροφόρηση και πιστεύω πρέπει να το αναφέρεις στο βίντεο είτε στο desciption/pinned comment. Όλα αυτα που είπες για kin selection hypothesis etc. είναι μόνο θεωρία. Συνεχίζω στα αγγλικά καθώς μου είναι ευκλότερο, This idea, called the "kin selection hypothesis" proposes that while homosexual individuals may not have children themselves, their genetic traits might benefit their families in other ways, such as by boosting the likelihood of reproduction in siblings or other family members, like you said. However, while there is some research supporting this idea, it’s still a theory and not fully proven. Evolutionary biology is complex, and traits are influenced by a mix of genetic, social, and environmental factors, so the science isn't conclusive yet. You should mention that to your audience. Thanks for the video-no hate, I really enjoyed it!
@sftvshrd7 ай бұрын
Ωραία ανάλυση. Γιατί όμως σε περιοχές με λίγους πόρους έχουμε υπερπληθυσμό (πχ Αφρική) και σε περιοχές με πολλούς πόρους (π.χ. Ευρώπη) έχουμε υπογεννητικότητα;
@elenixasani7 ай бұрын
Πολύ ενδιαφέρον ερώτημα... Βέβαια το παράδειγμα του βίντεο είναι ένα απλουστευμένο παράδειγμα χάρην κατανόησης νομίζω. Το όλο θέμα έχει πολλες παραμέτρους. Επίσης είναι άλλη μονάδα ο πληθυσμός κ άλλο η γεννητικότητα. Μπορεί ας πούμε να γεννιούνται πολλα μωρα αλλα έχει σημασία πόσα από αυτά καταφέρνουν να φτάσουν σε παραγωγική ηλικία και να δώσουν τη δυνατότητα σε νέα μωρά να γεννηθούν κ να φτάσουν κ κείνα σε παραγωγική ηλικία. Επίσης χωρίς να είμαι γνώστρια υποθέτω ότι υπάρχουν κ παράμετροι κουλτούρας που επηρεάζουν όπως πχ που διοχετεύονται οι επιπλέον πόροι. Πάντως το ζήτημα που θέτετε έχει και αυτό ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είναι τροφή για σκέψη
@SpirosMargelis7 ай бұрын
Απ' όσο γνωρίζω, χωρίς να είμαι ειδικός, σε περιοχές με λιγοστούς πόρους υπάρχει μεγάλος αριθμός γεννήσεων, επειδή παράλληλα υπάρχει και μεγάλος αριθμός παιδικών θανάτων και ο λόγος είναι στατιστικά να επιβιώσουν όσο γίνεται περισσότερα παιδιά.
@MsKostas997 ай бұрын
Κοίτα έχει παρατηρηθεί το παράδοξο, ότι όταν οι συνθύκες είναι αντίξοες οι άνθρωποι κάνουν περισσοτερα παιδιά, κυρίως από ενστικτο μπας και επιβιώση κανένα.Αυτό έχει παρατηρηθεί και εν καιρο πολέμου ιστορικά
@81StrangeFruit7 ай бұрын
Στις φτωχές χώρες υπάρχουν πολλές γεννήσεις διότι το μορφωτικό επίπεδο είναι πολύ χαμηλό και η διάθεση των γονιών να προσφέρουν ένα στοιχειώδες επίπεδο διαβίωσης στα παιδιά τους είναι επίσης χαμηλή. Γεννούν παιδιά επειδή απλά κάνουν σεξ χωρίς αντισύλληψη, πολλές φορές δηλαδή από "τύχη". Στις προηγούμενες κοινωνίες, ο προγραμματισμός για την απόκτηση ενός παιδιού είναι μια διαδικασία σύνθετη. Τα παιδιά στις δικές μας κοινωνίες επιφέρουν ευθύνες, κόστος κτλ.
@ΑναστάσιοςΣεβεντικίδης-σ3μ7 ай бұрын
Απλά γιατί εκεί δεν έχουν ίντερνετ και τηλεόραση
@nougiw267 ай бұрын
14:37 Αγαπητέ Κοσμά, επειδή αυτός ο φαινότυπος δεν υφίσταται, θα ήθελα να βοηθήσεις ενεργά να μην κερδίσει στην κούρσα της φυσικής επιλογής. Πάμε να δούμε λοιπόν: Εξακολουθητικά (θα λύνω, να λύνω): θα παράγω, να παράγω Στιγμιαία (θα λύσω, να λύσω): θα παραγάγω, να παραγάγω (όχι άλλο "παράξω") Ομοίως για: εξάγω, εισάγω, ανάγω, διάγω, προσάγω, υπάγω, μετάγω και όποιο άλλο σύνθετο του άγω μπορείς να σκεφτείς. Ναι, είναι τόσο απλό. Καμία σχέση με τα οικονομικά... 😋
@TheGamingMemoriesArchive7 ай бұрын
τον μπαμπινιωτη βαλαμε στο σπιτι μας!! (με καλή προθεση το γράφω)
@hipparchos7 ай бұрын
Καμμία ομως ετσι; Καν μια
@GiorgosChrisaf7 ай бұрын
Πολύ καλή ερευνα και επικαιρή.πολιτικά ορθή και ψυχρή αναλυση όπως αρμόζει σε μια επιστημονική ερευνα.Μπραβο συνεχισε!!
@VIRALGREECE7 ай бұрын
Ωραία προσέγγιση αρκετά ενδιαφέρον βίντεο, ωστόσο το μοντέλο είναι βασισμένο σε δεδομένα από έρευνες σε Σαμόα Ινδονησία Καναδά κλπ. Σε 2 δυτικές χώρες αναφέρατε ότι δεν υπάρχει διαφορά οπότε αλλάζουν τελείως τα δεδομένα. Πέρα από την περιθωριοποίηση που αναφέρατε υπάρχουν κι άλλες παράμετροι όπως ότι στις δυτικές χώρες ο θεσμός της οικογένειας δεν είναι τόσο δυνατός ενδεχομένως όπως στην Σαμόα κ.α. οπότε το μοντέλο πρόβλεψης δεν λειτουργεί και τα αποτελέσματα είναι εντελώς διαφορετικά. Μπράβο για το βίντεο όπως και να χει
@kasperghost857 ай бұрын
συνέχεια ακούω για θεσμούς της οικογένειας ότι μπορεί να μην είναι τόσο δυνατοί σε κάποιες χώρες εν σύγκριση με άλλες χώρες. Πως ποσοτικοποιείται ο θεσμός της οικογένειας για να μπορέσουμε να συγκρίνουμε αν ο θεσμός της οικογένειας στην πχ. ελλάδα είναι δυνατότερος από τον θεσμό της οικογένειας στην πχ. σαμόα; υπάρχουν μαθηματικοί τύποι για να εξακριβώσουμε το πόσο δυνατοί είναι αυτοί οι θεσμοί; αν τους έχει πεί σε κάποιο βίντεο του ο κ. Μαρινάκης ή κάποιος άλλος μπορείτε να παραπέμψετε στα αντίστοιχα λινκ;
@VIRALGREECE7 ай бұрын
@@kasperghost85 όπως ποσοτικοποιείται σε μονάδες η συνεισφορά στην οικογένεια στο παράδειγμα που ανέφερε ;)
@kasperghost857 ай бұрын
@@VIRALGREECE ναι μόνο που ο κ. μαρινάκης έβαλε τους 70 πόντους ως παράδειγμα για τον άγνωστο αριθμό Χ για τα διαφορετικά είδη εργασίας που αναλογούν σε κάθε άτομο, αυτός ο θεσμός της οικογένειας που λέτε είναι αυτά τα διαφορετικά είδη εργασίας και δεν συμφωνείτε με τον αριθμό Χ ως προς το παράδειγμα των 70 πόντων και θέλετε να είναι πχ. 80 ή 90 πόντοι ή το λέτε με το σκεπτικό ότι για την πχ. σαμόα είναι 70 πόντοι και κάπως μαγικά για την ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα είναι 80 πόντοι ή παραπάνω; θέλω να πω πως ποσοτικοποιείτε αυτόν τον θεσμό της οικογένειας εσείς και τον θεωρείτε δυνατότερο για κάποιες χώρες και ασθενέστερο για άλλες χώρες; προσπαθώ να βρώ κάποιον μαθηματικό τύπο που στην πράξη να δείχνει γιατί ο θεσμός της οικογένειας στις παραπάνω αναφερόμενες χώρες είναι ασθενέστερος από άλλες χώρες.
@sitnamed7 ай бұрын
Είπε και κάτι για ...χιλιετίες όμως. Καμία διαφορά στο "δυτικό" πολιτισμό μας. Μια πορδή του χρόνου είμαστε άλλωστε. Τι να προλάβουμε να επηρεάσουμε εξελικτικά. Στη Σαμόα απλώς έχουν παραμείνει πιο κοντά σε εκείνο το μοντέλο, δεν είναι πιο ...οικογενειάρχες😊
@VIRALGREECE7 ай бұрын
@@sitnamed έχεις ένα ποιντ συμφωνώ
@KwstasIN7 ай бұрын
Δεν ξέρω πόσες φορές έχετε ακούσει"μπράβο" , εγώ Θα πω καλώς που υπάρχετε. Πάντα έλεγα ότι αν δεν υπήρχε η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα δεν θα υπήρχε τέχνη. Δεν θα υπήρχε καν ο κόσμος όπως τον ξέρουμε σήμερα... Η αλήθεια επίσης είναι ότι δεν περίμενα ότι η οικονομική επιστήμη θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις σε καίρια ζητήματα ... Συγχαρητήρια... Συνεχίστε έτσι και καλύτερα...
@siraxanz6 ай бұрын
Είσαι Μέγας!!! Σε ευχαριστώ που μοιράζεσαι την γνώση!
@thanospitis18097 ай бұрын
Έχετε κάνει και κάποια δημοσίευση σχετικά με το συγκεκριμένο μοντέλο, όπου θα μπορούσαμε να διαβάσουμε περισσότερα;
@giapapva7 ай бұрын
Εξαιρετικό βίντεο όπως όλα τα υπόλοιπα! Έχω μια απορία σχετικά με την τεκνοποίηση και τους πόρους στο συγκεκριμένο μοντέλο. Σε πολλές χώρες της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας παρατηρείται υπογεννητικότητα παρότι από πλευράς πόρων βρισκόμαστε πολύ καλύτερα σε σχέση με τις αναπτυσσόμενες οικονομικά κοινωνίες. Αυτό δεν δημιουργεί ένα ερωτηματικό σχετικά με το ποιοι κοινωνικοί παράγοντες καθορίζουν περισσότερο την εξέλιξη σήμερα;
@MisArTech_gr7 ай бұрын
Γεια σας! Απ ότι κατάλαβα στο βίντεο με αυτό το μοντέλο απάντησε στην αρχική θέση ότι δηλαδή η ομοφυλοφιλία δεν εμποδίζει την αναπαραγωγή του είδους. Το θέμα την υπογεννητικότητας (που βλέπουμε στο δηκτικό κυρίως κόσμο) επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες. Άμα το σκεφτούμε διαφορετικά αυτό το μοντέλο δεν δείχνει τη λύση της υπογεννητικότητας
@georgetsl84867 ай бұрын
Όχι απλά ένα ερωτηματικό, αλλά είναι ένα άλλο και άσχετο ερώτημα. Εδώ απλα δοκιμάζεται το σθένος που παίρνει ο παράγοντας εξερχόμενος με οικονομικούς όρους
@KTsafaras7 ай бұрын
Χρειάζεται να συνυπολογίσεις κι άλλους παράγοντες, όπως αναφέρεται στο τέλος του βίντεο, για να μπορέσεις να εξηγήσεις πλήρως ένα φαινόμενο. Θα αναφέρω απλά έναν παράγοντα, για να δείξω τί εννοώ. Η υψηλότερη θνησιμότητα σε μικρές ηλικίες τους προηγούμενους αιώνες, έκανε τους ανθρώπους "ασυναίσθητα" να κάνουν πολλά περισσότερα παιδιά, με την ελπίδα ότι τουλάχιστον 2-3 από αυτά θα ζήσουν. Πλέον, στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες τις οποίες αναφέρεις, η θνησιμότητα στις ίδιες ηλικίες έχει μειωθεί τόσο πολύ ώστε να νιώθουν οι γονείς ασφάλεια για τα τέκνα τους, χωρίς να σκέφτονται στο πίσω μέρος του μυαλού τους "Μήπως να κάνουμε κι άλλα γιατί μπορεί κάποιο να μας πεθάνει;".
@MariaTsipi4 ай бұрын
Μπράβο Κοσμά, πολύ καλή ανάλυση του θέματος.
@VlachosVaggelis7 ай бұрын
Όταν είδα να αναφέρεις τον Wilson και προς οικονομική σκοπιά, περίμενα ότι θα πήγαινε κάπου αλλού: στο r/K selection των MacArthur and Wilson. Η διαθεσιμότητα των πόρων, η τμηματοποιηση των θωκων και το μέγεθος του πληθυσμού παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στη φυσική επιλογή. Νομίζω ότι αυτή η θεωρία θα είχε πολύ ενδιαφέρον για ένα Greekonomics, και εξηγεί πολλά και σε πολιτικό-οικονομικο επίπεδο
@Greekonomics7 ай бұрын
Συμφωνώ, στην εποχή της ήταν πολύ σημαντική επιστημονική κατάκτηση. Νομίζω όμως πως είναι λίγο ξεπερασμένη από την μοντέρνα έρευνα.
@VlachosVaggelis7 ай бұрын
@@Greekonomics Το σημαντικό σε όλο αυτό το κομμάτι της φυσικής επιλογής και για το συγκεκριμένο ζήτημα των ομοφυλόφιλων ατόμων είναι ότι αν αυτή η στρατηγική της ζωής τους, τους δίνει όντως κάποιο πλεονέκτημα επιβίωσης. Εγώ θεωρώ ότι σε συγκεκριμένες καταστάσεις, μέρη, και χρονικές περιόδους ναι. Σε άλλες, όχι. Τώρα αν αυτό μακροπρόθεσμα ευνοεί ολόκληρο τον πληθυσμό δεν το ξέρουμε και μόνο μπορούμε να το δούμε αρκετές γενιές μετά. Για να επανέρθουμε στο εξέλιξη/φυσική επιλογή, δεν είναι μόνο το θέμα της μετάλλαξης, αλλά κυρίως το timing. Η ίδια "ευεργετική" μετάλλαξη για το ίδιο είδος μπορεί να είναι "καταστροφική" αν σε συμβεί σε άλλη χρονική στιγμή, σε άλλο γεωγραφικό σημείο.
@EvDev867 ай бұрын
@@Greekonomics Πού είναι ξεπερασμένη; Έχεις καταλάβει ότι η ΛΟΑΤΚΙ ατζέντα που προωθείται ανοικτά από τον διεθνή corporate τομέα έχει παραδάκι oπότε πρόσφορη για να λιγδώσεις το άντερο σου και έχεις σκυλεύσει κατά το δοκούν άλλες Θετικές Επιστήμες όπως Εξελικτική Οικολογία Κάπου ώπα, δεν τρώμε όλοι σανό.
@vasilikilucky14157 ай бұрын
Η οικονομική παράμετρος ως εξήγηση χωλαινει κάπου. Οι οικονομικοί πόροι που μπορούν να διατεθούν σε απογόνους συνήθως δεν είναι ανάλογοι με τον αριθμό των απογόνων.
@YouEra7 ай бұрын
Δεν χρησιμοποιει τη λέξη "πόρος" μόνο για τους οικονομικούς πόρους. Πόρος εδώ μπορεί να είναι και ο χρόνος που μπορείς να περάσεις με ένα παιδί, το να το πάρεις από το σχολείο, ή να το πας στις δραστηριότητες για παράδειγμα.
@wriwnas6 ай бұрын
Πάτησα στο βίντεο λόγω του ιδιαίτερου τίτλου αλλά η αναλυτική προσέγγιση χωρίς μπιας με έκανε να γραφτώ στο κανάλι. Πολύ καλή δουλεία!
@PHIL_PD7 ай бұрын
μπορείτε τότε να εξηγήσετε, γιατί υπάρχουν περιπτώσεις πανομοιότυπων διδύμων όπου ο ένας εκφράζει έλξη για το ίδιο φύλο και ο άλλος είναι καθαρά ετεροφυλόφιλος; Γνωρίζω προσωπικά δύο περιπτώσεις...
@MsKostas997 ай бұрын
Mε βάση τις σύγχρονες ανακαλύψεις των γενετιστών ούτε τα ομοζυγωτικά δίδυμα εχουν ακριβώς το ίδιο DNA γιατί κατά τη διάρκεια της κύησης εξακολουθούν να επιτυγχάνονται μεταλλαγές στο γονιδίωμα.
@frankst19767 ай бұрын
Πάντα θα υπάρχουν και εξαιρέσεις!!!
@josuecruz75467 ай бұрын
Ψυχιατρικό προβλημα ονομάζεται
@om5266 ай бұрын
@@josuecruz7546Κάνετε λάθος. Η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί ψυχιατρική ασθένεια εδώ και δεκαετίες...
@loukask67 ай бұрын
Θα μου επιτρέψετε να εστιάσω σε ένα... άσχετο σημείο. Πολλοί στο λόγο τους αναφέρουν τον όρο "διάφορες έρευνες έδειξαν", δίχως όμως να μας παρουσιάζουν αυτές τις έρευνες. Συγχαρητήρια για την παράθεση στοιχείων αυτών των ερευνών (και όποιος θέλει μπορεί να τις μελετήσει).
@charisiostriantafyllou10657 ай бұрын
Συναρπαστικό βίντεο! Θυμάμαι να συζητάμε το θέμα στο μάθημα της εξέλιξης όταν ήμουν φοιτητής και είχα αναρωτηθεί πολλές φορές πως θα μπορούσε να λειτουργεί η φυσική επιλογή σε αυτή την περίπτωση. Ποτέ δεν περίμενα να δω μαθηματικό μοντέλο να δίνει σάρκα και οστά σε αυτή την ιδέα!
@makistsopanoglou56787 ай бұрын
Για άλλη μια φορα εξαιρετικός! Μοναδική μου ενσταση είναι ότι η σημερινή δυτική κοινωνία φαίνεται να μην προβάλλει εναν αλτρουιστικό τρόπο ζωής αλλά έναν εγωκεντρικό...όπου πολλά άτομα αρνούνται να διοχετεύσουν πόρους, ακόμα και αν τους έχουν, γιατί κάλλιστα αυτοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κάπου άλλου για να εξελίξουν το εγώ τους ή επειδή υπάρχει η εντύπωση/ ψευδαισθηση ότι η διοχεύτεσή τους αλλού μπορεί να οδηγήσει στην οικονομική, σωματική, ή πνευματική φθορά τους. *με την λέξη πόρους όπως λέει και το βίντεο εννοώ χρήμα, χρόνο, ψυχική ενέργεια. κτλ.
@josuecruz75467 ай бұрын
Ωραίο το παραμύθι αλλά δεν έχει δράκο. Αλλά επειδή πρέπει και να συ να βγάλεις κάπως μεροκάματο καταλαβαίνω το τρέντυ βίντεο έστω και αν η πραγματικότητα είναι διαφορετική
@chrysigabrielx7 ай бұрын
Ποια ειναι η πραγματικοτητα κατα τη γνωμη σ
@gogomass2477 ай бұрын
@@chrysigabrielx Μπεεεε
@chrysigabrielx7 ай бұрын
@@gogomass247 αρα ειμαι αρνι επδ πρπσπαθω να κανω συζητηση
@josuecruz75467 ай бұрын
@@chrysigabrielx δεν υπάρχει συζήτηση όταν μιλάμε για παραμύθια
@gogomass2477 ай бұрын
@@chrysigabrielx Πόσοι επιστήμονες είναι επιστήμονες και πόσοι είναι ταγαρια; Μανταμιτσα βρες το.
@andreasakamatos4 ай бұрын
Κοσμά είσαι τέρμα αλάνι ρε φίλε. Πολύ το απολαμβάνω το περιεχόμενό σου. Εύχομαι τα καλύτερα.
@kame-nos7 ай бұрын
Μέχρι το 11:11 νομίζω δεν θα μπορούσατε να είχατε παρουσιάσει καλύτερα το θέμα. Όμως, στο κομμάτι που παρουσιάζετε το οικονομικό μοντέλο νιώθω ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι αυτό το μοντέλο αφορά το πως λειτουργούσε ο κόσμος μέχρι τώρα. Από δω και πέρα όλο και περισσότερα ομόφυλα ζευγάρια θα μπορούν να αποκτήσουν παιδιά και άρα να περάσουν τους πόρους τους σε αυτά. Έχω λοιπόν μια απορία, μήπως απλά στο μέλλον η κατάσταση (όσων αφορά τους πόρους) θα έρθει πάλι στα φυσιολογικά επίπεδα και το επιχείρημα του ότι η ομοφυλοφιλία σε μεγάλο επίπεδο θα μας εξαφανίσει ως είδος δεν θα στέκει τελικά και τόσο; Το ρωτάω αυτό γιατί στο γράφημα του 19:40 φαίνεται να παρουσιάζετε την υψηλή συχνότητα ομοφυλοφιλίας ως κίνδυνο για το είδος. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να γίνει μια παρόμοια έρευνα πάνω σε πραγματικές κοινωνίες με τα σημερινά δεδομένα και τους σημερινούς μηχανισμούς γονιμοποίησης.
@pokemonguy42277 ай бұрын
Νομίζω πως έχεις μπερδέψει 2 πραγματάκια. Στο 11:11 το παράδειγμα που εξετάζεται δεν αφορά σύγχρονες κοινωνίες αλλά πρωτογενής κοινωνίες, όπως αυτές των φυλών της Αμερικανικής Σαμόα. Εξετάζοντας αυτές τις πρωτόγονες κοινωνίες μας επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε την πραγματική ροπή του ανθρώπινου είδους υπό διάφορες συνθήκες. Εάν παρατήρησες στο βίντεο γίνεται κατανοητό ότι το συγκεκριμένο παράδειγμα δεν αντανακλά στις σύγχρονες κοινωνίες. Όσον αφορά την τεκνοποίηση των ομόφυλων ζευγαριών τα ομόφυλά ζευγάρια στην πραγματικότητα ακολουθούν το παράδειγμα του 11:11 καθώς διοχετεύουν πόρους σε νέο πληθυσμό που αργότερο στην συντριπτική πλειοψηφία θα τεκνοποιήσει. Τώρα, όσον αφορά η απειλή του είδους... Εάν, κάπως μαγικά η ομοφυλοφιλία από το 2-10% του πληθυσμού εκτοξευθεί στο 60% αυτό θα έδινε όπως αναφέρει το σχεδιάγραμμα άλλες 10 γενιές επιβίωσης στο ανθρώπινο είδος. 10 γενιές επιβίωσης αντανακλούν σε 850-1000 χρόνια, εάν μέχρι τότε δεν έχουμε εξαλειφθεί από την κλιματική αλλαγή είμαι σίγουρος ότι η ανθρωπότητα θα βρεί τρόπο να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ζήτημα και να αλλάξει τις τιμές με σχετική ευκολία καθώς η λύση βρίσκεται ανάμεσα στα πόδια μας..
@GeoMusic997 ай бұрын
Να αποκτήσουν παιδιά μέσω υιοθέτησης? Σημαίνει ότι πάλι δίνουν πόρους σε απογόνους ετερόφυλων ζευγαριών.
@nicstratis7 ай бұрын
Καλημέρα. Ευχαριστούμε για το νέο video. Το +289% είναι σωστό? 16:03
@Greekonomics7 ай бұрын
Ουπς!
@einSteppenwolf7 ай бұрын
2792.5% πρέπει να είναι το σωστό.
@Yannis19802 ай бұрын
Ενδιαφέροντα όλα τα βίντεό σου και συγχαρητήρια για το κανάλι. Όσον αφορά το συγκεκριμένο βίντεο-άναλυση, είναι σημαντικό να σταθεί κανείς στην τίμια προσπάθεια να εξηγηθεί ένα ζήτημα με διπλή υπόσταση, βιολογική (προτίμηση, φυσική επιλογή) και κοινωνική (στάσεις). Το μοντέλο των πόρων είναι ένα καθαρά λογικό μοντέλο με συγκριμένες και πεπερασμένες προκείμενες. Η δυσκολία σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το αστάθμητο (νοοτροπίες, κομφορμισμός, μαζική και ατομική ψυχολογία εντός ενός συνόλου κ.λπ.). Οπότε θεωρώ προβληματική την εξαγωγή σαφών συμπερασμάτων όσον αφορά το αναπαραγωγικό μειονέκτημα ή πλεονέκτημα που προκύπτει από το kin selection εν προκειμένω. Επίσης, οι ίδιοι παράγοντες μπορεί να λειτουργήσουν τελείως διαφορετικά εντός ενός κοινωνικού συνόλου απ' ό,τι σ' ένα άλλο (θρησκετικοί, πολιτιστικοί, κοινωνικοί, πολιτικοί λόγοι). Έξοχο δείγμα της δύσκολης, αν όχι αδύνατης, κοινωνικής παραμετροποίησης και ασφαλών συμπερασμάτων το παράδειγμα που αναφέρεις της Σαμόα. Όπως και να 'χει, η προσέγγιση παραμένει ενδιαφέρουσα.👍
@panagiotissatlast41587 ай бұрын
Μαθηματική εξήγηση γιατι οι άριστοι δεν παίρνουν μερος την πολιτική υπάρχει;
@SMan287 ай бұрын
Μέχρι ένα σημείο το έβλεπα με ενδιαφέρον, μετά απλά το παράτησα. Κάτι τρέχει και με τα μαθηματικά σου, προφανώς από τα 1.000 στα 28.925 η αύξηση ΔΕΝ είναι 289%. Αριθμητική δημοτικού!!
@Dimitris_Konstantopoulos7 ай бұрын
Μπράβο Κοσμά! Ειλικρινά!!Σε ακολουθώ φανατικά απο αρκετά νωρίς και ομολογώ αυτό το επεισόδιο το άνοιξα διστακτικά και ετρεξα στα σχόλια.... Αλλη μια φορά εχεις προσεγγίσει το θέμα σου με απίστευτα επιστημονικό τρόπο και κατανοητό οριακά και για κυρ-Παντελιδες....
@demetriosnikolianos19127 ай бұрын
Gay υπάρχουν όπως υπάρχουν straight ή bi, αλλά ποτέ δεν υπήρχε τόσος ανθρώπινος πληθυσμός, αυτό που απειλεί το είδος είναι η περιφρόνηση προς την Φύση, η μισαλλοδοξία , η απληστία και κάτι σαν .."ευφυής ηλιθιότητα". Τα vd του Greeconomics είναι πάντα χρήσιμα και ενδιαφέροντα!
@mariakritharidou7 ай бұрын
Ακριβώς, συζητάμε μην μειωθεί ο πληθυσμός λόγω γκει ενώ η ίδια Γη έχει περιορισμένους πόρους και αν δεν προνοήσουμε οι ίδιοι θα το αναλάβει η φύση. Αλλά είναι τα ουσιαστικά προβλήματα (κλιματική κρίση) που πρέπει να δώσουμε βαρύτητα και όχι ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός ατόμου.
@josuecruz75467 ай бұрын
@@mariakritharidouμωρή χαζιοβιόλα η Φύση θα προνοήσει για τους τρύπιους με την φυσική επιλογή που ήδη κάνει αφού δεν αναπαράγονται 😂😂😂
@ioannistampoulis7 ай бұрын
17:58 "Διήρκεσε πολλές χιλετίες" είναι πιο σωστό. (Χιλιετία = Χρονική περίοδος χιλίων ετών, άρα σημαίνει διάρκεια - Χιλιετηρίδα = Επέτειος χιλίων ετών, άρα σημαίνει χρονική στιγμή).
@Greekonomics7 ай бұрын
Χίλια συγνώμη, δεν το είχα υπόψη μου.
@ioannisfilis90615 ай бұрын
Κοσμά ειααι ενας ανθρωπος σπάνιος και αξιοπρεπεστατος. Πραγματικα ενα μεγαλο τεράστιο μπρ;βο για τις εκπομπες σου να ξέρεις οτι σε χρειαζομαστε και εισαι διπλα μας. Καλο βραδυ να εχεις και ευχομαι να εισαι παντα καλα και συνεχισε εται δυνατα.
@officialNG17 ай бұрын
Γιατί δε φτιάχνεις ένα βίντεο που θα λέει γιατί υπάρχουν straight?
@dimosbebis28277 ай бұрын
Πόσες τσικουδιές κατέβασε ο κουρέας;
@russianinvader32077 ай бұрын
5.
@demseit75046 ай бұрын
Εξαιρετικό βίντεο! Ευχαριστούμε πολύ!
@kotisgalos89897 ай бұрын
Είναι πολύ ενδιαφερον να παρατηρήσει κανείς πως το οικονομικό πλεονέκτημα που προκύπτει από την ύπαρξη του Φα'αφαφιν συμφωνα με το μοντέλο επιτυγχανεται επισης και με την συνεργασία μεταξυ των οικογενειών. Οι ανεκμεταλευτοι πόροι απο τρια ζευγαρια θα ηταν ισοι με 120, επαρκεις για δυο ακομα παιδιά. Οποτε το προβλημα εγκειται περισσοτερο στην απομονωση των οικογενειων και αυτο που χρειαζομαστε εν τελει ειναι μια πιο κοινωνικη συμβίωση.
@Greekonomics7 ай бұрын
Σωστή σκέψη. Αυτό που έχουν παρατηρήσει ανεξάρτητες ομάδες (δες τις σχετικές πηγές) είναι ότι τα straight άτομα είναι πιθανόν να διακρατήσουν πόρους για την περίπτωση που θελήσουν να τεκνοποιήσουν τα ίδια. Παρατηρούμε δηλαδή διαφορετικό βαθμό αλτουισμού μεταξύ των δύο.
@MicMixAniTuber7 ай бұрын
Τα νούμερα δεν βγάζουν πολυ νοημα στο παραδειγμα του Yuki. Για να διαθέσει ΚΑΙ τους 70 ποντους του ο Yuki πρεπει κυριολεκτικά να ζεί ως δουλοπάροικος ή βοηθητικό προσωπικό (υπηρέτης)στα αλλα 2 σπίτια. Πρέπει επίσης να έχει την διάθεση και την νοοτροπία οτι ότι χρήματα έχει ή ελεύθερο χρόνο θα έχει θα πηγαίνουν αποκλείστηκα στα ανίψια του. Σε κοινωνίες με μικρές φυλές αυτό ίσως να λειτουργεί μέσω κοινωνικής πίεσης αλλα στην μοντέρνα κοινωνία δεν νομίζω οτι τα γκέι άτομα θα δεχθουν να αφιερώσουν την ζωή τους για την οικογένεια και τα παιδιά των αδελφών τους. ΕΠΙΣΗΣ τα αρχικά νουμερα είναι λάθος γιατι δεν έχει ΚΑΘΕ ανθρωπος τους ίδιους "πόντους" να διαθέσει. Μπορεί σε μία οικογένεια ένα απο τα αδέλφια να βγάζει περισσότερα λεφτά ή να θελει ο ίδιος να κάνει πάνω απο 2 παιδιά. Υπάρχουν επίσης και ιδεολόγικοί παράγοντες και νοοτροπίες. Ένα άτομο απο μία πλούσια οικογένεια μπορει να μην θέλει να κάνει κανένα παιδί και να διατηρήσει όλους τους "πόντους/πόρους" του ενώ ένα άλλο άτομο εστω με λιγότερους πόρους μπορεί να κάνει περισσότερα παιδιά γιατι θέλει μια μεγάλη οικογένεια.
@thanasismpouzoukas34507 ай бұрын
Επιτέλους κάτι λογικό..
@TheElegantWay7 ай бұрын
Βγάζει μια χαρά νόημα. Δεν είπε πουθενά ότι όλοι του οι πόροι είναι 70. Όπως δεν είπε και για τους γονείς ότι όλοι τους οι πόροι είναι 70+70. Είπε ότι αυτούς μπορούν να διαθέσουν για τα παιδιά (εννοείται αφού πρώτα βέβαια ζουν οι ίδιοι για να μπορούν κατ' επεκταση να τεκνοποιήσουν).
@MicMixAniTuber7 ай бұрын
@@TheElegantWay Ακόμα και να είναι όπως τα λες το δεύτερο σκέλος του σχόλιο μου στέκει. Αυτό προϋποθέτει ότι αυτή η κοινωνία έχει μεγαλώσει τα άτομα σαν τoν Yuki με ξεκάθαρο προσανατολισμό ως ενισχυτικά μέλη στα άλλα τους αδέλφια. Σε μια πιο ατομικιστική κοινωνία όπως η σημερινή σιγά μην κάθεται ο Yuki να προσέχει τα παιδιά της αδελφής του και να συνεισφέρει οικονομικά στην οικογένεια της για να μπορεί αυτή να γενοβολλα. Αυτό προϋποθέτει ότι μένει κοντά στο σπίτι τους, έχουν καλές σχέσεις κλπ...
@GiannisKat2 ай бұрын
Φίλε Κοσμά σε παρακολουθώ αρκετό διάστημα. Μαθαίνω και εκπαιδεύομαι από τα οικονομικά θέματα που αναπτύσσεις. Δυστυχώς θα διαφωνήσω με την προσέγγιση σου στο θέμα αυτό. Θεωρώ ότι τα μοντέλα που παραθέτεις υστερούν πλήρους στοιχείων ώστε να βγουν τα ανάλογα συμπεράσματα. Για παράδειγμα... δεν γνωρίζουμε ή υποθέτουμε τους κοινωνικούς αλλά και οικονομικούς δεσμούς που έχει αυτή η φυλή που περιγράφεις. Αυτό το μοντέλο σίγουρα δεν μπορεί να λειτουργήσει επικουρικά στα υπόλοιπα μοντέλα παγκοσμίως για πολλούς λόγους. Παράδειγμα υπερκαταναλωτισμος και άλλα. Δυστυχώς η βοήθεια σε πόρους ή μονάδες όπως αναφέρεις είναι αόριστη. Στο μόνο που βοηθά είναι στην ηθική έκπτωση και τον εκμαυλισμο της κοινωνίας... Όλα τα υπόλοιπα θα ήταν να είχαμε να λέγαμε!
@angelopapas28897 ай бұрын
Πρόταση για βίντεο: Γιατί καπνίζει τόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού ενώ γνωρίζει τις βαριές επιπτώσεις που έχει το τσιγάρο στην υγεία;
@JohnDoe-rm1kw6 ай бұрын
εεε για αυτο να έχουμε την υγεία μας να καπνίζουμε 🤣🤣