Рет қаралды 32
Karabük'ün Eskipazar ilçesinde yer alan Hadrianopolis Antik Kenti'nde devam eden kazılarda, Anadolu Arkeolojisi için büyük öneme sahip bir buluntuya rastlandı. Kazı çalışmaları, Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş'ın başkanlığında, Kültür ve Turizm Bakanlığının "Geleceğe Miras Projesi" kapsamında sürdürülüyor.
Bu hafta SDC-3 olarak adlandırılan yapının içerisinde, Anadolu arkeolojisinde eşi benzeri olmayan, Hz. Süleyman betimlemeli bir kolye ucu bulundu. Eserin önemine dikkat çeken Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, şunları kaydetti:
"Bu çalışmalar esnasında önemli nitelendirilebilecek buluntular da ortaya çıkıyor. Bunlardan bir tanesini bu hafta içerisinde SDC-3 olarak adlandırdığımız yapının içerisinde gerçekleştirilen kazılar esnasında ortaya çıkardık. Anadolu Arkeolojisi için önemli bir eser olduğunu düşünüyoruz. Çünkü daha önce benzer örneklerine hiç bu coğrafyada rastlanmamıştık. Nedir peki bu eserimiz? Aslında bu bir amulet dediğimiz, bir muska olarak kullanılan bir kolye ucu. Bu objede önemli kılan şeylerden bir tanesi de üzerinde yer alan, her iki tarafında yer alan yazıtlar ve üzerindeki bir betimdir."
Doç. Dr. Çelikbaş, eserin üzerindeki betime dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti:
"Üzerindeki betimde Hz. Süleyman bir at üzerinde, elinde mızrakla, şeytanı mızraklarken resmedilmiş. Peki neden böyle bir betim var? Çünkü 3 kutsal dinde de Hz. Süleyman önemlidir ve Tevrat'ta ve Yahudilik'te ve Kitab-ı Mukaddes'te bir hükümdar olarak belirtilirken, İslam dininde ise hükümdarlığının yanında peygamber olarak da belirtilmektedir. Yani semavi dinler için önemli olan Hz. Süleyman'ın bu kolye üzerinde betimlenmesi gerçekten bizleri hem şaşırttı, hem de Anadolu Arkeolojisi için önemli bir eser niteliğini bize gösterdi."
Eserin üzerindeki yazıtlara da değinen Doç. Dr. Çelikbaş, şu bilgileri paylaştı:
"Üzerindeki yazıtta da 'Rabbimiz kötülüğü yendi' yazıyor. Peki bu kolye ucu, neden bu muska burada ele geçti? Aslında bunda Adrianopolis Antik Kenti’nin sahip olduğu askeri niteliğin etkisi var. Nedir? Biz Adrianopolis'te yapmış olduğumuz kazılarda, Adrianopolis'te bir süvari birliğinin varlığını daha önceki yıllarda da arkeolojik kazılar neticesinde somut verilerle tespit etmiştik."
Eserin üzerindeki isimlerin de önem taşıdığına değinen Doç. Dr. Ersin Çelikbaş,
"Eserimizin üzerinde Azrail, Cebrail, Mithai ve İsrafil isimleri yer almaktadır. Bu da çok önemli. Peki bu eserin benzer bir örneği var mı? Anadolu arkeolojisi'nde bugüne kadar bu eserin benzer örneğiyle rastlanılmamıştır. Bir tek benzer örnek, yani betim açısından benzer bir örnek, Filistin'imizin başkenti Kudüs'te ortaya çıkmıştır. Bu eser bu kadar uzak mesafeler arasında iki benzer eserin de ortaya çıkması, buranın da yine antik dönemde önemli bir din merkezi olduğunda gösteren bir işarettir."
Hadrianopolis Antik Kenti’nde yapılan kazılar, bölgenin askeri ve dini önemini ortaya koymaya devam ediyor....