Hangi Kitapları Okumalıyım? (1) | Felsefe Tarihi'ne Giriş

  Рет қаралды 71,355

Dücane Cündioğlu

Dücane Cündioğlu

Күн бұрын

Пікірлер: 296
@emretimur
@emretimur 4 жыл бұрын
Felsefe için dil öğrenmek isteyenlere -ilk önce- hangi dili önerirsiniz?
@DucaneCundiogluResmiKanal
@DucaneCundiogluResmiKanal 4 жыл бұрын
Yunanca ve Arapça
@emretimur
@emretimur 4 жыл бұрын
@@DucaneCundiogluResmiKanal Teşekkür ediyorum.
@arruanu2070
@arruanu2070 4 жыл бұрын
Farscayı da ekle
@burakinsanolan
@burakinsanolan 4 жыл бұрын
@@DucaneCundiogluResmiKanal Hocam, Latince?
@ibrahimceken1014
@ibrahimceken1014 4 жыл бұрын
@@burakinsanolan Latince metinlerin ortaçağa kadar olan kısmı Yunanca ve Arapçadan çevriliyor.
@ejderturan8628
@ejderturan8628 4 жыл бұрын
Ders Notları • Felsefeye felsefe tarihiyle girilir. • Felsefe tarihine giriş olarak; 1-Antikçağ Felsefesi - Çiğdem Dürüşken 2- Batı Felsefesi Tarihi (I-II-III) - Bertrand Russell (ilk iki kitap sıralı şekilde okunmalı) 3-Ortaçağ Felsefesi - Alain De Libera -Ek okuma ; Ortaçağda Felsefe - Etienne Gilson 4- Çağdaş Avrupa Felsefesi - Jozef Maria Bochenski 5- İslam Felsefesi Tarihi - Prof. Dr. Macit Fahri 6- Erken Yunan Felsefesi - John Burnet 7- Yunan Felsefe Tarihi - Guthrie (İki Cilt) • Bazı kitaplar kuyu gibidir, derindir ama dardır. Bazı kitaplar göl gibidir, geniştir ama sığdır. Bazı kitaplar okyanus gibidir, hem geniş hem derindir. • Başlangıç kitapları bize yürüyeceğimiz alanı tanıtmalıdır. • 90 dakikada Descartes olmaz. • “Felsefenin Kısa Tarihi” hangi alanda kısa? (Ahmet Cevizci’ye gönderme diye tahmin ediyorum.) • Felsefe Thales’le başlamış, Aristoteles ile kemâle ermiştir. Bir daha hiçbir zaman Aristoteles seviyesine ulaşamamıştır. • Thales ile başlayıp Aristoteles ile sona eren dönem felsefe talibinin ilk bilmesi gereken dönemdir. • Aristoteles bir sonuç değil başlangıçtır. • “Bütün felsefe tarihi Platon’a düşülmüş dipnottan ibarettir” hiç doğru bir söz değildir. Felsefe tarihini Platon’a düşülen dipnot derekesine indirgemek felsefe tarihinde neler olup bittiğini doğru dürüst kavramamış olmak demektir. • Felsefe yapmak biraz filoloji yapmak demektir. • Felsefe tarihini kurgulamak birtakım ideolojik paradigmalar içerisinde hareket etmek demektir. Bu paradigmaların farkında olmak ve bunlarla hesaplaşmak gerekmektedir. • Felsefe tebarüz ettiği inançları kavrama dönüştüren bir düşünme biçimidir. • Felsefenin en yüksek zekâları bile dindar zekalardı (Platon-Aristoteles) Not: Derste adı geçen ve fakat hoca tarafından önerilmeyen eserler notlara dâhil edilmemiştir. Soru: “Felsefe kendini, Helenistik ve Roma döneminde bir yaşam tarzı, bir yaşama sanatı olarak takdim eder. İşin aslı, en azından Sokrates’ten beri antik felsefe bu karaktere sahip idi.” (Yaşam Tarzı Olarak Felsefe) Antikçağ, Helenistik dönem ve Roma dönemi felsefe tarihini bu gözle okumak isabetli mi sayın hocam?
@anonymokur9873
@anonymokur9873 4 жыл бұрын
🌷👏
@zeynelabidinkaradas6142
@zeynelabidinkaradas6142 4 жыл бұрын
YAHU BU NASIL BİR HIZ HOCAM ...PES DOĞRUSU VE/VEYA MAŞALLAH AYRICA ÇOK TEŞEKKÜRLER
@fk8092
@fk8092 4 жыл бұрын
Eyw adamsin
@ceyhunsaglam21
@ceyhunsaglam21 4 жыл бұрын
felsefenin kısa tarihi derken nigel warburtona da gönderme yapmış olabilir hoca
@sukunakin4384
@sukunakin4384 4 жыл бұрын
@Ceyhun Sağlam benimde aklıma gelen isimdi....
@alperenaslan8776
@alperenaslan8776 4 жыл бұрын
Mantık dersini büyük bir şevkle bekliyorum hocam. Hürmetler.
@orhansonmez4541
@orhansonmez4541 4 жыл бұрын
Teşekkürler hocam. Mantık derslerini zamanında izleyemediğimiz için hayıflanır dururduk. Bu akşam bu arzusunu gidermek isteyenlere en büyük müjdeyi verdiniz.
@halilsahin933
@halilsahin933 4 жыл бұрын
Dücane Hocam; Geçen haftaki videonuzu tekrar izleyince yorumların serilerin devamına katkısından bahsetmişsiniz bende bana olan yaranınızı dile getirme ve teşekkür etme gereği duydum, emeğinize sağlık umarım şevkiniz sürekli artar.
@meryemaltndag3150
@meryemaltndag3150 4 жыл бұрын
Sizin videolarınız baslibasina kitap hocam tekrar tekrar izlemek gerekiyor Filmin ilkine başladım ilk kitapi sipariş ettim Bize çok güzel eziyetler yaşattığı iz için sonsuz teşekkürler
@blackkkwhite9605
@blackkkwhite9605 4 жыл бұрын
Uzun süredir düşündüğüm ancak bir klavuzum olmadığı için cesaret edemedigim bir başlangıç. İçimde heyecan, korku merak var. Kitapları hemen temin edip okuyacağım inş. Teşekkürler hocam ve inşallah sizi derslerin devamı noktasinda ikna ve teşvik edebiliriz 😊🙏🙏
@elvinqasimov1989
@elvinqasimov1989 4 жыл бұрын
Təşəkkürlər.Azərbaycandan izləyirik.🙋🏻‍♂️
@ceyceyokaca5663
@ceyceyokaca5663 4 жыл бұрын
Hocam sizi ilk kez dinledim. Ülkeye buradan felsefe öğreten bir kaç kişiden biri de sizsiniz. Ne muhteşem ve ölümsüz bir iş yapıyorsunuz 🙏
@buketalkan2444
@buketalkan2444 4 жыл бұрын
Cok tesekkurler. Ayrıca gecmiş videoları izliyorum hali hazırda ve sunu gozlemliyorum, takipçilerinizin soruları ile daha sonrasında derinlemesine soyleşi hazırlamışsınız. Ne guzel ne faydalı bir kanal olmus...
@ugurongel3066
@ugurongel3066 4 жыл бұрын
Çok çok faydalı oldu hocam, Bernard Russel ile giriş yapmıştım, önümüz açıldı..
@esrademir1212
@esrademir1212 4 жыл бұрын
Mantık dersiniz için sabırsızlanıyorum.İyi ki varsınız 🙏
@z.b.birsan1455
@z.b.birsan1455 4 жыл бұрын
Cok tesekkurler, emeginize akliniza saglik. Yasim geckin, agirdan ve arkadan gelecegim muhtemelen, ama yola duzulmek iyi hissettirdi, var olun. :)
@zelis78ar3
@zelis78ar3 4 жыл бұрын
Online derslerinizi sabırsızlıkla ve heyecanla bekliyorum hocam. Sevgi ve saygılarımla...
@serimanulusoy6261
@serimanulusoy6261 4 жыл бұрын
Cok guzel....! Tam da benim istedegim bilgiler.... kendi kendime ogrenmeeye basladim, cok hosuma gidiyor, yeni seyler ogrenmek 50 sinden sonra. Tesekkur ederim hocam.....!
@sencerbozoklu6079
@sencerbozoklu6079 4 жыл бұрын
Emeğinize sağlık hocam... Teşekkür ediyoruz....
@serifsahin1294
@serifsahin1294 3 жыл бұрын
Vereceğiniz Mantık Derslerinizi sabırsızlıkla bekliyorum Hocam
@aysegul760
@aysegul760 4 жыл бұрын
Hocam çok teşekkürler. Çok zevkliydi sizi dinlemek. Sinema ve resim sanatını sabırsızlıkla bekliyorum. Sevgiler...
@serifeackgz
@serifeackgz 4 жыл бұрын
Hocam merhabalar , gerçekten çok istifadeli yayınlarınız oluyor.. Emeğinizden ve zamanınızı ayırmanızdan dolayı çok teşekkür ederim.Mantık dersleri yapma fikrinize ne kadar sevindim anlatamam.İnşallah bu fikrinizi eyleme dökersiniz , çok kıymetli olacağına eminim.. Kolaylıklar dilerim...
@merveergul1246
@merveergul1246 4 жыл бұрын
Felsefeye girişi çok merak ediyorum. Mantık derslerini de sabırsızlıkla bekliyorum zamanında çok not aramıştım kimse vermedi. Çok sevindim.
@hasanacer1622
@hasanacer1622 4 жыл бұрын
Hocam saygılar, emeğinize sağlık. Antik Yunan düşüncesini de içine alacak şekilde bir antropoloji okumasının da önemli olduğunu düşünenlerdenim. Siz felsefe tarihi açısından başlattınız fakat o döneme kadar ki insanlık tarihi bizim o dönemi daha iyi anlamamıza fayda sağlayacaktır.
@omerfarukinanc7916
@omerfarukinanc7916 4 жыл бұрын
Yayınları ilgiyle takip ediyoruz teşekkürler. Altyazı koyarsanız çok güzel olur.
@bektasbalci7223
@bektasbalci7223 4 жыл бұрын
Gerek kalmadı Hocam. Sağolsun Ejder Turan, hem dersi hem de kitapları çok güzel not etmiş.
@omasfx
@omasfx 4 жыл бұрын
Videonuzu açıyorum, üstüne birde sesli oynamak lüzum göstermeyen sevdiğim bir oyun açıyorum, dinleye dinleye oynuyorum. Oyuna harcadığım vakti ziyan ettiğimin bilincinin verdiği huzursuzluğu biraz hafifletiyorsunuz.Var olun :)
@muhendisChe
@muhendisChe 4 жыл бұрын
Okyanus gibisiniz hocam.. Sabrınıza hayran olmamak mümkün değil.. Bir düşünür şöyle demiş, " Deha sabırdır" Bu sözün çok isabetli olduğunu düşünüyorum.
@sosmividarana
@sosmividarana Жыл бұрын
Hocamız üç dönemle ilgili üç farklı kitap önermiş. Felsefeyi bilmek tarihi bilmekle başlar diyor. Çok haklı. Homeros kitabı ise benim için çok zor olacak bir başlangıç olarak düşünüyorum.
@TarkAytas
@TarkAytas 4 жыл бұрын
BİE dersleri tadında "ders"ler bekliyoruz hocam. Kalem, kağıt ile size yetişmeye çalıştığımız, durdurup tekrar tekrar izleyeceğimiz, yol tutacağımız, ilerleyebileceğimiz dersler... Mantık derslerini hevesle bekliyoruz. Bir de sanırım karışınızda biri/birileri olsa, dialog olsa daha da güzel olur. (Sinan Canan ile olan yayınınız çok hoştu) Emekleriniz için teşekkürler. Saygılar, Sevgiler.
@ayseeren2342
@ayseeren2342 4 жыл бұрын
size ulaşmama vesile olan prof.Şaban Teoman Duralı ismidir.Sizden bakalım kime ya da kimlere varacağız...Sevgiler hocam....
@nazlmirzoyeva1872
@nazlmirzoyeva1872 4 жыл бұрын
Unverste okumadım bu konuda cok meraklıyım sizi dinlemekden doyamuyorum sayglar🇦🇿
@emrah5942
@emrah5942 4 жыл бұрын
Hocam kitap nasıl okunmalı ,film nasıl izlenmeli, resme nasıl bakılmalı bunlarla ilgili de video yapacağınızı söylemiştiniz, tavsiylerden önce ya da birlikte bu konularada değinmeniz mümkün mü
@adnangirgin6756
@adnangirgin6756 4 жыл бұрын
Felfeseyi sevnem ama yine de sunumunuzu sonuna kadar izledim. Sebebi böyle bir sunuma saygi gösterdigimden. Aslinda herkesin dalinda bu sekilde bir sunum yapmasini isterdim. Ben din psikolojisi ve din sosyalijisine ilgi duyan biriyim. Bu sahada uzman olan bir kisinin sizin gibi okuyabilecegim kitsplarla ilgili bir sunum yapmasini isterim. Tesekkürler
@nurullah367
@nurullah367 4 жыл бұрын
Öncelikle yayın için teşekkür ederiz hocam. Benim sorum şu yönde olacak: Felsefe kronolojik bir şekilde okunmak zorunda mıdır? Alan alan (siyaset felsefesi, estetik, etik, bilim felsefesi vs.) gitmek ya da sevdiğimizi düşündüğümüz filozofların metinlerini karışık bir şekilde okumak da bir seçenek olabilir mi? Kimi akademisyenler, felsefeyle iştigal edenler en baştan başlayıp kronolojik bir sıra takip edilmesi gerektiğini savunurken kimileri buna gerek yok diyor. Kimileri de tam tersi XXI. yüzyıl metinlerinden başlayıp geriye doğru gidilmesi gerektiğini söylüyor. Burada aklı çok karışık olan ciddi bir yığın var, ne önerirsiniz?
@holickei6240
@holickei6240 4 жыл бұрын
Bence öncelikle klasik mantık ve modern mantık okunmalıdır sonra felsefeye giriş sonra dediğiniz gibi alan alan okunmalıdır sonra da yazarların bizzat kendilerinden okunmalıdır hatta alan alan okurken eş zamanlı da okunabilir
@DucaneCundiogluResmiKanal
@DucaneCundiogluResmiKanal 4 жыл бұрын
Her başlangıç bir varsayımdır, dolayısıyla iki tür başlangıç vardır: a. doğal ve tarihsel (kronolojik) başlangıç, b. biçimsel ve düşünsel başlangıç. İlki ilkel olandan, özdekten başlar, kronolojik olmak zorundadır; ikincisi ise yetkin olandan, biçimden, yani en sondan başlar. Her türlü doğal başlangıç özü gereği ilkel, çiğ ve karanlıktır, biçimden çok özdektir; örneğin "yumurta, civciv, piliç, tavuk" dizgesinde başlangıç olarak yumurtayı alırsanız doğal ve tarihsel başlangıcı tercih etmiş olursunuz, yapmanız gereken yumurta'dan tavuk'a doğru ilerlemektir; ancak tavuk'tan başlarsanız yetkin olandan, en sondan başlamış olursunuz. İlki, "felsefe tarihi" anlatımları için uygundur; ikincisi ise bizzat "felsefe"nin anlatımı için. Felsefe daima meyve'den, yani bugün'den, yani burada ve şimdi olan'dan (bilim'den) başlamalı, ve ardından kendi kökleriyle hesaplaşma içine girmekten çekinmemelidir. Dikkat edilirse, dersin konusu felsefe'ye giriş değildi, felsefe tarihi'ne girişti. Felsefe tarihine sondan başlanmaz, kronolojiyi gözetmek gerekir. Ben de böyle yaptım, kabaca antikçağ-ortaçağ-yeniçağ biçiminde bir üçlü sıralamanın her dönemine ilişkin birer başlangıç metni önerip çalışkan talebeler için ayrıca ek metinler zikretmekten kaçınmadım. Felsefe'ye girişten söz edecek olsaydım, elbette kendi çağımdan başlardım, kendimden, yani kendi sorularımdan, kendi kavrayışımdan, kendi ufkumdan. Bu toprakların en büyük sorunu başlangıç sorunudur, çünkü bizler hiçbir şeyin devamı değiliz, bu yüzden de daima en baştan başlamak yazgımız; en baştan, yani daima tarihsel olandan.
@omeraksoy6380
@omeraksoy6380 4 жыл бұрын
Hep düşünürüm, bence felsefeyle uğraşanların temel problemi kendinden ziyade yaşadığı toplumun problemlerini çözme eğilimi göstermeleri. Bu içgüdüsel yönelimden kaçamıyorlar. Burada romantik, peygamberlere özgü bir durum gözlemliyorum. Düşünme eylemini gerçekleştirmek suretiyle kendini toplumdan ayrıştıran, onun üzerine çıkan, kah yukarı çıkıp alemi seyreden, kah inip kendini aleme gösteren bir halet-i ruhiyeye bürünüyorlar. İnsanın kendini özel hissetme ihtiyacının en çok karşılık bulduğu yer felsefe. Kendiyle ilgili değil, ötekiyle ya da kendinden sonrakiyle ilgili problemleri önceleyen bir yapı. Kişinin kendini bulmak için çıktığı yolda kendinden bir kaçış adeta. Merak ediyorum, insanlara öğretmekten kaçınmamış bir filozof var mıdır? Anlaşılmayı arzulamayan bir düşünür çıkmış mıdır? Kendini anlamayı ömrünce salt erek edinmiş biri çıkar mı? Acaba, bu içsel, bu bize zaman kaybettirdiğini düşündüğüm dürtüden, öteki cehenneminden kurtulmak mümkün mü? Acaba sadece ben değişsem, dönüşsem ve bununla meşgulken ötekini tamamen unutsam, tam bir bencillik içinde olsam, ne olurdu? Bu bencilliğin başkalarına bizim 'bilinçsiz bilinçli' hareketimizden daha mı az faydası olurdu? Cahilce soruyor ve merak ediyorum..
@omeraksoy6380
@omeraksoy6380 4 жыл бұрын
@Serilal G Samimiyetime güvenin, sizin şahsınıza yazdığım bir şey değildi. Sizi, kendinizi anlatma zahmetine istemeden de olsa soktuğum için üzgünüm. Şunu söylemeliyim ki, yazdıklarınız benim sorularıma cevap vermiyor. Ama bu, kendinizi harikulade bir biçimde ifade ettiğiniz gerçeğini değiştirmiyor. Yok saymayıp cevap verdiğiniz için müteşekkirim. Gönlünüze sağlık.
@omeraksoy6380
@omeraksoy6380 4 жыл бұрын
@Serilal G Şimdi daha yaklaştık. Teşekkürler.
@destina1921
@destina1921 4 жыл бұрын
İlk gösterdiğiniz kitabı şuan okuyorum.
4 жыл бұрын
ilk videolardaki gergin ruh halinizin yavaş yavaş azaldığını görmek güzel..verilen büyük emeğin karşılık bulacağına dair inancınızın arttığı anlaşılıyor...bir akademisyen olarak bu benim için de memnuniyet verici...online mantık derslerine başlama kararınızın da isabetli olacağı kanaatimi belirtmek isterim..tekrar teşekkürler..
@TheERDALM
@TheERDALM 4 жыл бұрын
Dücane bey, saygı ve selamlar size. Felsefenin "Hayatın dönüştürülmesini mümkün kıldığı için akademik bir disiplin değil, bir güç." olduğunun farkında olan özneleriz. Sizden, okunması için önerdiğiniz kitaplar ile ilgili bir talebimiz olacak. "Antik Çağ Felsefesi" alanında da, ikincil kaynakların çeşitliliğinin Türkiye'de oldukça sınırlı olduğu malum . Sizin de tavsiye ettiğiniz Guthrie'nin "Yunan Felsefe Tarihi"nin ilk cildi, neredeyse 10 yıl önce yayımlandı. 2. cildi ise, çok yakın bir zamanda yayımlandı. Yani 10 yıl içerisinde kitabın sadece 2 cildi yayımlandı. Kitabın 3-4-5 ve 6. ciltlerinin akıbetinin ne olacağı ise belirsizliğini koruyor. Sizden ricamız/talebimiz Guthrie'nin "Yunan Felsefe Tarihi" kitabının tüm ciltlerinin Türkçe'ye kazandırılarak yayımlanması konusunda girişimlerde bulunmanızdır. Selam ve saygılar.
@zeyneplaz8257
@zeyneplaz8257 4 жыл бұрын
Abi samimi muhabbetlerimle selamliyorum seni rabbimizin rahmeti uzerimize olsun. Bir talebim var. Cesaret üzerine bir tahlilde bulunursan cok müteşekkir olurum. Kendine iyi bak
@canansenturk3214
@canansenturk3214 4 жыл бұрын
Büyük emek çok teşekkürler saygılar selamlar Muhabbetle
@gauss2162
@gauss2162 4 жыл бұрын
Tesekkur ederim benim icin faydali olur umarim.
@sorgulayan
@sorgulayan 4 жыл бұрын
Bertrand Russell önerdiğiniz kitabında sevmediği filozofları ve düşüncelerini yüzeysel geçiyor ve felsefelerini küçümser/hor gören bir üslupla yazıyor. Hamasi ve öznel yargılarla dolu bir felsefe tarihi. Önermem.
@bilgelikvesanat4369
@bilgelikvesanat4369 4 жыл бұрын
Bir felsefe tarihi kitabı okurken azami derece kavrayabilmek için nelere dikkat edilmeli,
@DucaneCundiogluResmiKanal
@DucaneCundiogluResmiKanal 4 жыл бұрын
Öncelikle bilim ile bilimin koşullarının (içinden çıktığı çevrenin) bilgisini birbirinden ayırt etmeli. Unutmamalı ki kronolojik duyarlılık oluşmadıkça, yani tarih (zaman) ve coğrafya (uzam) bilgisi güçlenmedikçe asla bir ülkede entelektüel gelişmeden söz edilemez. Türkiye'de özellikle akademisyenlerin en büyük zaafı "genel kültür" noksanlığıdır. Dindar olanlarında köylülük (dar-görüşlülük), şehirli olanlarında züppelik ("dandy, monden, snop" denilen tiplere özgü burun kalkıklığı) çok baskındır. İki taraf da sınıfsal köklerini yüceltmekten hoşlandıkları için dogmatik olmaktan kaçınamazlar, bu yüzden gelişmeye kapalılığı yazgı olarak yaşarlar. Yıllarca titizlikle uyduğum birkaç ilkeyi yalnızca kişisel "öneriler" olarak dikkatlerinize sunmak isterim: 1. İlgilendiğiniz her filozofun, her düşünürün, her sanatçının ölüm tarihini ne yapıp edip muhakkak bir kenara kaydediniz, olanaklı olduğu ölçüde de belleyiniz. 2. Genel sınıflamaların tamamı ideolojiktir ve yararlı olduğu ölçüde de yanıltıcıdır. Dönemsel tarihlendirmelerin daima yeni baştan gözden geçirilmesi gerektiği asla unutulmamalıdır. Örneğin Reform, Rönesans, Aydınlanma, Romantizm, Devrim çağları vb. sınıflandırmalar asla koşulsuz ve çekincesiz kullanılamaz. (Bu tür dönemlendirmeleri yadsıma gücü kazandırması bakımından ayrıntılı kronoloji bilgisinin kılavuzluğundan yararlanılabilir.) 3. Coğrafya bilgisi bir anlamıyla harita bilgisi demektir, ve bu bilgi kronoloji bilgisi olmaksızın kullanılamaz, yani doğal coğrafyadan değil, örneğin din, sanat, bilim ve felsefe coğrafyasından söz ediyoruz. İskenderiye, Basra, Kufe, Fergana, Bağdad, Tuleytula, Kurtuba neresi? Veya Olimpos, Sparta, Korintos, Atina, İyonya, Karia? Ya da Fenike, Biblos, Kartaca, Zengibar? Haritada tek tek yerlerini gösterebileceğinizden emin olmalı, aralarındaki iletişim olanaklarını kronolojik olarak denetleyebilecek bir yetkinlik kazanmaya çalışmalısınız. 4. Peşine düştüğünüz konularla ilgili ayrıntıları yeri geldikçe kendisine kaydedebileceğiniz dosyalar oluşturmalı, ve okudukça bu dosyaların kabardığını veya yerinde saydığını zaman zaman kontrol etmelisiniz. Bilgi kayıtlarda biriken, çoğalan, artan bir şeydir, oysa kavramın kayda ihtiyacı yoktur, bilgi unutulur ama kavram unutulmaz.(O nedenle bilgiye "malumat", kavrama "ilim" denir.) 5. Kitaplar kesinlikle karışık okunmamalı, daldan dala konmamalı, belli bir dönemde ardısıra hep aynı konudaki kitapları okumayı tercih etmeli. Platon mu okunacak, kişi "sıdkı sıyrılana" değin ya Platon'un kendi kitaplarını okumalı, notlandırmalı, sınıflandırmalı ya da Platon hakkındaki otoritelerin kitaplarına aynı işlemleri uygulamalı. 5. Ben kişisel olarak özel alanlarımda okumaktan yorulduğum zamanlarda sırf dinlenmek için ya film seyrederim ya roman ve öykü okurum, ya da hatırat, günlük ve mektuplaşmaların içine dalarım. Başka alanlarda kitap okuyarak kafa dağıtmak bildiğim en iyi yoldur, ya da ilim dostlarıyla karşılıklı müzakereler yapmak. Sanat ve edebiyat okumaları yapmak çoğu kimseye dağılmak olarak görünür, yolun başındayken kısmen hak verilebilir bu görüşe ama örneğin ülkemizin ilahiyatçı/akademisyen profiline bir bakınız, ve sonra irfansız ilim neye yararmış kibarca söyleyiniz. Sızlanmaları ciddiye almayınız, bilim asla sanata mani değildir. 6. Makale okumalarının kitap okumalarına tercih edildiği bir aşama vardır. Özel (spesifik) konulara ilişkin araştırma yapmak biraz da o alandaki makaleleri toplayıp olanaklı olduğu ölçüde hepsini tüketmek demektir. Bir zeka kitap okuma aşamasından, araştırma makaleleri okuma aşamasına geçmedikçe onu eğitilmiş bir zeka olarak görmemekte mazur sayılırız. 7. Felsefe tarihi salt bir kavramlar ve düşünceler tarihi değildir, aksine aynı zamanda bir imgeler, inançlar, sanılar, yanılsamalar tarihidir, o nedenle kesin inançlı zekalar, felsefe okumaya düşkün oldukları ölçüde felsefe tarihi okumalarından uzak durmaya yatkındırlar; nedeni ise şudur: tarih daima değişimlerin ve dönüşümlerin tarihidir; hep aynı inançta, aynı kararda, aynı yerde kalmaya eğilimli zekalar bu denli karşıt ve çelişik inanç ve düşünce öbeklerini izlemeye tahammül edemezler, çünkü çözülmekten ve dağılmaktan korkarlar. Unutmayınız, yola çıkmak yoldan çıkmaktır.
@bilgelikvesanat4369
@bilgelikvesanat4369 4 жыл бұрын
@@DucaneCundiogluResmiKanal hocam teşekkürler, müstefid oldum
@tahayasinkeles
@tahayasinkeles 4 жыл бұрын
@@DucaneCundiogluResmiKanal çok teşekkürler hocam.
@ferhatgunes8448
@ferhatgunes8448 4 жыл бұрын
@@DucaneCundiogluResmiKanal Hocam , Ben günde 25 saat çalışırım demiştiniz bir programda, Nasıl çalışmalı adlı bir ders çekmek gerekiyor sanırım.
@cankatpolat532
@cankatpolat532 4 жыл бұрын
Hocam felsefe tarihi ve felsefe için daha çok kitap önerisi lazım bunlar bize yetmez.Felsefe ve tarihi için en az 5-10 videoluk bir seri yapın bence şimdiden.Böylelikle kitapları hazmedenler vakit kaybetmemiş olur,bitiremeyenler de zaten sonra izlerler.
@yusufsertifvargun1173
@yusufsertifvargun1173 4 жыл бұрын
Teşekkür ederim hocam. Yürümek eyleminin felsefe yapmaya etkisi ile ilgili düşüncelerinizi merak ediyorum, hocam. Bununla ilgili video çekmeyi düşünür müsünüz?
@busrayi
@busrayi 4 жыл бұрын
Çok teşekkür ederiz hocam
@ramonguida31
@ramonguida31 4 жыл бұрын
hocanın burada (48:24) bahsettiği 'yega' yı ayrıntılı olarak bilen var mıdır ?
@DucaneCundiogluResmiKanal
@DucaneCundiogluResmiKanal 4 жыл бұрын
Werner Jaeger, bir felsefe tarihçisi.
@ramonguida31
@ramonguida31 4 жыл бұрын
@@DucaneCundiogluResmiKanal Hocam çok teşekkür ederim.
@nurhanpekindil
@nurhanpekindil 4 жыл бұрын
Devletin oluşumunu anlatırken mülk(devlet),reaya(sürü ) vs. siyaset bilimi terimlerinin dilsel anlamlarına değindiniz. Siyaset kelimesi de bildiğim kadarıyla seyis kelimesinden geliyor ,yani at terbiyecisi anlamında. MBB konuşmalarınızın 13 bölümünü dinledim. Bu anlama değinmediniz ,eğer kaçırmadıysam.Bu kavramın oluşumuna ilişkin ne düşündüğünüzü merak ediyorum. Konuşmalarınızı dinlemek çok ufuk açıcı ve dağınık haldeki bilgi kırıntilarını bağlantılamak açısından bana çok yararlı oldu. Teşekkürler.
@gurkanunluturk
@gurkanunluturk 3 жыл бұрын
Batı Felsefesi Tarihi. Bertrand Russell a hürmet kitabı okumaya çalıştım ama acaba bende mi sorun var diye düşünürken başka bir okuyucudan da benzer şikâyeti duyunca yazmak istedim. Hocam bu nasıl bir çeviri. Yayıncı bu çeviriyi nasıl basabiliyor. Acaba Ingilizce aslından mi okusam diye düşünmeden edemedim
@cenkaras
@cenkaras 4 жыл бұрын
Hocam gelecekte ülkede aydınlanma Covid-19’la başladı diyecekler 😂😂😂
@muallasarcoban4866
@muallasarcoban4866 4 жыл бұрын
Herşeyde Bir Hayır Vardır😇
@Mehmet-TR
@Mehmet-TR 4 жыл бұрын
İnşallah, 'karantina değil koza' diye bir söz duydum, bu da çok güzeldi.
@zaferatasoy3095
@zaferatasoy3095 4 жыл бұрын
ya da ; - Covid - 19 ' u ' bir düşünce - aydınlanma hareketine çeviren bir insandan bahsedecekler ; Dücane Cündioğlu'ndan....
@Tengri_biz_menen.
@Tengri_biz_menen. 4 жыл бұрын
Evet kesinlikle tetikleyici olayı bu olacak.
@ozanozgel1260
@ozanozgel1260 3 жыл бұрын
Önemli bı yorum yapmışsınız bence
@merveergul1246
@merveergul1246 4 жыл бұрын
Nasıl notlandırma yapmak gerekiyor hocam bundan da bahsedebilir misiniz?
@morfeus.7317
@morfeus.7317 4 жыл бұрын
.Umberto Eco nun Tez Nasıl Yazılır kitabı çok faydalı olur
@serimanulusoy6261
@serimanulusoy6261 4 жыл бұрын
Kalemimimi kagidimi aldim, notlara basladim bile...., tesekkuler hocam...!
@filizmert1995
@filizmert1995 4 жыл бұрын
Teşekkür ediyorum 🙏🏻
@yilmazdeniz3150
@yilmazdeniz3150 4 жыл бұрын
Hocam öğrencin olduğumu şimdi anladim.inanin aynı şeyleri düşündüm ve tahmin etim.
@shainase007
@shainase007 4 жыл бұрын
1. Not alarak çalışırken daha çok faydalanmak ve gözden kaçırmamak için dikkat etmemiz gereken noktalar neler olabilir? 2. Daha önce Homeros'un İlyada ve Odysseia'sını önermiştiniz, bugünkü kitaplara mı yönelmeliyim? (Kitabın derinliği, okuma önceliği açısından, anlamak açısından) Teşekkür ederim, saygılarımla
@mkiilhn6693
@mkiilhn6693 4 жыл бұрын
Hocam maalesef maddi açıdan başkalarına bağımlı olanlar var, katıl butonunu ben isterdim ama bunun ekmeğimi elime alınca gerçekleşmesini isterdim bir şey kaçırmamak için, şimdi bir de online ders ihtimali var bu heyecan verici ve ya yetişemezsem korkusu var. Nasıl olacağını bilmiyorum ama şöyle bir ricam var: hem online dersler için hem katıl butonuna özel dersler için ilerleyen zamanlarda bedelini ödeyip girince onlara ulaşabileceğimiz kayıtlarla lütfen korunsun, özellikle mantık ve felsefe dersleri. Ciddi, dürüst bir hoca,ders, yöntem açlığı duyanlar, fakir ve gururlu olanlar var
@yunusbalc4415
@yunusbalc4415 4 жыл бұрын
Hocam cehdinize sağlık bide genel manada mantık - mantık tarihi - bizde mantık medrese kültüründe mantık ve matematiksel hesaplamanın mantık içindeki yeri- mantık metinleri külliyatı çalışmanız hakkında bi video yapsanız çok güzel olur
@harunkalli
@harunkalli 4 жыл бұрын
Bir filozofun eserleri nasıl okunmalı? Filozofların eserlerinin Türkçe çevirilerini kimlerden okumalıyız? Mesela Platon'u veya Aristoteles'i hangi çeviriden okumalıyız?
@esmula8094
@esmula8094 4 жыл бұрын
Bu konuda çeviriler ülkemizde ciddi sorun gerçekten.Anlam kaymaları,imlası bozuk metinler, birbirinden kopuk paragraflar ile çevrilen kitaplar zihni yoruyor.Dil ve doğru çeviri çok önemli.Okuduğunu anlamadıktan sonra o çeviri bir amaca da hizmet etmiyor.Anlam bulanıklığından öteye gitmiyor bazı kitaplar.Bu anlamda iyi çeviri için çok irdelemek gerekli sanırım?Sorunuz yerinde olmuş.
@Justthesude
@Justthesude 4 жыл бұрын
İş bankası kültür yayınları iyidir
@meryemprlak4995
@meryemprlak4995 4 жыл бұрын
Teşekkür ederim. Saygımla.
@numansaylik9827
@numansaylik9827 4 жыл бұрын
Hocam okuma şekline ve notlandırma kısmına çok deginmediniz. Bir sonraki derste kısaca onları anlatır misiniz. Mesela siz kitap üzerine mi not alırdınız yoksa ayrı bir notlandırma mi yapardınız ilk zamanlarda. Teşekkürler hocam
@gabilmursalov8053
@gabilmursalov8053 4 жыл бұрын
Sayın hoacm merhaba. Bakü Azerbeycandan yazıyorum. Böyle bir kanalı açtığınız için size derin minnettarlığımı bildirmek isterdim. Deyerli insanlara bukadar rahat ulaşabilmek şahsim adına çok mutlu edicid bir durumdur. Soru sormak için daha çok erken olduğunu düşünüyorum bu sebepten soru soramayacağım. Uzun zamndır sizi takip ediyordum. İyi ki varsınız. Tek küçük bir sorum olacaktır. İrademiz gerçekten özgür mü ? Kendinizi bu soruma yazılı cevpala yormanızı asla istemem. Bir gün üzerine konuşursanız sevinirm. Belki de anlatmışsınız, eski videolarınızn hepsini dinleyemedim, kanalı daha yeni keşf ettim. Eğer konuştuysanız linkini atmanız yeterli olacaktır. Saygılarımla. Gabil Mursalov. Bakü / Azerbeycan
@Alautun-u9k
@Alautun-u9k 4 жыл бұрын
Teşekkürler hocam..
@anonymokur9873
@anonymokur9873 4 жыл бұрын
Teşekkür ediyorum 🌷🦩
@omeraygun7991
@omeraygun7991 4 жыл бұрын
Ahmet arslan hocanın bir konuşmasında sizinle ilgili kelimelere (kelimelerin kökenlerine vs.) fazla takılıyor Dücane gibi bir şey dediğini hatırlıyorum. Siz de Felsefe yapmak bir anlamda filoloji yapmaktır dediniz hocam, bu sözünüzü ve eleştiri hakkındaki fikrinizi açar mısınız?
@benardaozturk
@benardaozturk 4 жыл бұрын
Değerli hocam merhaba, yanlış hatırlamıyorsam Marmara Belediyeler Birliğinde yaptığınız Şehir Konuşmaları'nın birinde, bir olguyu incelemek için onun ilk haline değil de en olgun haline bakmak gerektiğini belirtmiştiniz ve Adorno, Hegel ve Marx'tan örnekler vermiştiniz. Bunun ardındansa kendinize biraz sitemkar biçimde bu anlayışı geç ayrımsadığınızı, oturup bütün sessiz filmleri izlediğinizi, biraz da eski halinizle alay edermişçesine dile getirmiştiniz. Ancak bu videonun sonunda sinema konusunda yeniden eski yaklaşımınızı, yani sessiz filmlerden, sinemanın başlangıcından ilerlemeyi tercih edeceğinizi söylediniz. Olguların anlaşılmasına yönelik yaklaşımınız değişti mi? Değiştiyse nasıl ve neden değişti merak ettim doğrusu. Bu soru vesilesiyle hazırladığınız içeriklere teşekkür etmeyi de borç bilirim.
@umutarkan6179
@umutarkan6179 4 жыл бұрын
Hoca bir söyleşisinde beni çok etkileyen bir cümle sarfetmişti... ''Kantçıları okumadan Kant'ı , Hegelcileri okumadan Hegel'i , Marksçıları okumadan Marks'ı okuyup anlayamazsınız ! '' Hoca'nın o söyleşide kullandığı isimler bunlar olmayabilir ama ne anlatmaya çalıştığı gayet açık .Demek oluyor ki Platon'dan önce Platoncular ve Aritoteles'ten önce Aristotelesçiler okunmalı .
@umutarkan6179
@umutarkan6179 4 жыл бұрын
Tabi Hoca'nın bu sözü ''Felsefe Tarihi'ne Giriş''in değil ''Felsefe Yapmaya Giriş''in konusu ...
@semihaozdemir7343
@semihaozdemir7343 4 жыл бұрын
Teşekkür ederiz 🙂
@AttorneyYigit
@AttorneyYigit 4 жыл бұрын
Merhaba. Uzun zamandır sizi takip ediyorum ve yaptığınız alıntıların, Antikçağı ve İslam felsefesini bir kenara bırakırsak, Spinoza, Descartes gibi filozofların yanında özellikle Alman filozoflardan olduğunu gördüm. Çok miktarda Hegel olmak üzere Kant, Heidegger ve Marx alıntılarınıza hep rastladım. Wittgenstein ve B. Russel gibi İngiliz filozoflarına atıflarınıza da aşinayım. Ancak Modern Fransız düşünürlerine atıf yaptığınızı pek az hatırlıyorum. Nadiren Foucault yahut Althusser'e denk geldim. Bir defasında Fransız filozofları lafı dolandırmayı sever İngilizler ise lafı pek dolandırmaz dediğinizi hatırlar gibiyim. Velhasıl niçin sizden Foucault, Deleuze, Camus, Sartre gibi filozofları pek duymuyoruz ? Bu vesile ile Alman filozoflarına yoğun ilginizin sebebini de bizlerle paylaşmanızı umut ediyorum. Saygılarımla...
@rasitalpatasoy3866
@rasitalpatasoy3866 4 жыл бұрын
Dücane hocam, Eduard Zeller'in "Grek Felsefesi Tarihi" hakkında ne düşünürsünüz?
@gurkanunluturk
@gurkanunluturk 3 жыл бұрын
Alain de Libera nin ortaçağ felsefesi kitabı Litera Yayıncılık tarafından yeniden nasıldı. On numara bir kitap.
@zecikcample1416
@zecikcample1416 4 жыл бұрын
Saygıdeğer hocam, genç yaşta olmakla birlikte sabah 8 akşam 5 çalışma zorunluluğu olan bizlerin(en azından bir kısmımızın) bu yolda ciddi ilerleme kaydedebilmesi mümkün müdür? Yoksa bu işler ciddi zaman ister hiç yorulmayın mı dersiniz? :(
@failimsiblr7816
@failimsiblr7816 4 жыл бұрын
Hocam öncelikle çok teşekkür ederim size.söylediklerinizi gerçekten hakkıyla anlamaya çalışıyorum ama bunu yaptığımdan emin degilim.Bu da beni tedirgin ediyor.Bu kaygı veya tedirginlik normal midir bilmiyorum..Yolun başındayım daha..Belki de bu kadar şeyi bilmediğimi öğrendim ...yüzleştim... onun tedirginliği veya kaygısı var. Hocam ben bir öğretmenim ve daha kendime öğretmenlik yapacağım yani yapabilirsem çok daha anlamlı olur her şey... ben daha bişey bilmezken bunu yeni farketmişken bana öğretmen değmişler ben de inanmişim... Umuyorum ben kendim için öğretmen olmayı becerebilir... sadece kendim için çünkü başkasına öğretmenlik yapmak bana pek mümkün görünmüyor artık... Aldanmışım...
@burcingun517
@burcingun517 4 жыл бұрын
Canlı yayın yaparken sohbet bölümünü de artık açın bence. Yayına girdim. Sorularımı sorup aydınlanmayı hayal ederken her zaman ki gibi umduğumu bulamadım.
@burcingun517
@burcingun517 4 жыл бұрын
@@lakonim bunun egoistlikle hiç bir ilgisi yok bayım bilgi açlığı desek daha doğru olur bence
@dursunylmaz3809
@dursunylmaz3809 4 жыл бұрын
Gençlere tavsiyeleriniz nelerdir?
@Zuleyha448_hoca
@Zuleyha448_hoca 4 жыл бұрын
Hocam katılımcılarınızı nitelikli bir kitle oluşturuyor. Buna rağmen tavsiye ettiğiniz kitapları katılımcıların tamamı okur mu bilmem ama çok azı dahi okusa ülke rönesansını yaşar sayenizde.
@selmasahin7729
@selmasahin7729 4 жыл бұрын
yorumların bile hepsini okuyan hoca nin önerdiği kitapları muhakkak okur diyorum, saygılar 😌
@aseris5
@aseris5 4 жыл бұрын
Arkadaşlar hocamı daha yeni keşfettim eski videolarınida izlicem ama ders notları falan deniliyo önümüzde kagit kalem not mu alıcaz neye göre nasık alıcaz beni birisi aydinlatabilirmi
@handanyldrmdesigner81
@handanyldrmdesigner81 4 жыл бұрын
Şöyle ki hocamın Çarşamba günleri yaptığı konuşmalardan birinde eğer ciddi dinleyiciysek elimizde kağıt-kalemle bekleyip not ala ala dinleyeceğimizi belirtmişti. Bu notu gerçek ve ilgili bir dinleyiciysen sen kendine göre alıyor olursun zaten.
@aseris5
@aseris5 4 жыл бұрын
@@handanyldrmdesigner81 neye göre neyi not alıcaz
@drfatiherdinc
@drfatiherdinc 2 жыл бұрын
Hocam Bertrand Russel l'e tavsiyeniz üzerine okudum ama biraz anlaşılması güç geldi. Ya çevirisi kötü ya da yeterli kavram bilgim yok. Ağır geldi , kalem kağıtla not alarak okudum yine de bir kısmı muallak geldi.
@fatihperen6385
@fatihperen6385 4 жыл бұрын
Çok teşekkürler
@emreaydin9305
@emreaydin9305 4 жыл бұрын
1.Copleston'un felsefe tarihi serisini (idea yayınlari) Russel' dan sonra okumayı tavsiye edermisiniz? 2.Belli bir konuda merak duyması sebebi ile felsefe alt yapısına ihtiyaç duyan biri için (ben şahsen zihin felsefesi konusunda uzmanlaşmak isteyen bir nöroloji doktoruyum) genel felsefeyi ne kadar derinlikte bilmek gerekir? 3.Örgün felsefe eğitimi almadan ne kadar ilerleyebiliriz. Felsefeyi ve sizi tanımak için bu kadar gecikmemiş olmayı dilerdim.
@mustafaertunc9511
@mustafaertunc9511 4 жыл бұрын
Tkp
@OnurVural-ku4tr
@OnurVural-ku4tr 11 ай бұрын
Merhaba. Orhan Hançerlioğlunun Düşünce Tarihi adlı kitabı hakkındaki düşüncelerinizi merak ettim. sizce faydalı bir kaynak mıdır?
@dost4dost
@dost4dost 3 жыл бұрын
Dücane hocam tavsiyelerinize uyarak 2021 yılı başı itibariyle tavsiye ettiğiniz kitapları okumaya başladım. Ilk olarak Çiğdem hocanın kitabını okudum. Gerçekten hem içerik hem de anlatım dili olarak çok beğendim. Bertrand Russel`in 3. cildini okuyorum şu an.(Dediğiniz gibi sırasıyla okudum) Muammer Sencer çevirisinden. Ahmet Fethi çevirisini mi tavsiye ederdiniz yoksa Sencer`inkini mi? Gerçi biraz geç sorulmuş bir soru ama sonraki tekrar okumalarım için istifadeli olabilir tavsiyeniz. Bu arada kitapları çok isabetlice seçtiğinizi fark ediyorum okudukça. Teşekkür ederim.
@Siyasetkuyusu
@Siyasetkuyusu 4 жыл бұрын
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bilgiye ulaşım aşırı kolay oldu ve bilginin değerinin kalmadığı gibi bir düşünce var bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Eğer bilginin değeri kalmadıysa bununla alakalı ahlaki değerlerde değişmişmidir ya da değişmeli midir?
@yaseminb1538
@yaseminb1538 4 жыл бұрын
Öncelikle, birikimlerinizden istifade etmemize fırsat verdiğiniz için teşekkür ederim. Şu konuda tecrübelerinizi merak ediyorum; okumalarımızı yaparken, sahip olduğumuz (ezberlenmiş) bilgi ve inancın etkisinde kalmadan, yani bildiklerimizle kandırılmadan okuma yapmak için, nasıl bir yöntem izlemeliyiz?
@ugurcankazan8042
@ugurcankazan8042 4 жыл бұрын
Sorudan önce '' Ne diyor bu yahu? '' diyeceğinizi ummadan bir şeyi belirtmek istiyorum. Bana göre babası, annesi ya da herhangi bir yakını ölen insan o ölen yakınının vasfına sahip hayatındaki veya toplumdaki herkeste bir hak iddia edebilir. Örn: Babam vefat ettikten sonra onun ruhunun dünyadaki yaşayan tüm babaların ruhuna pay edildiğine inanıyorum. Hayatımdaki baba vasfına sahip herhangi birine durumu anlatıp '' size sarılabilir miyim? '' dediğimde istisnasız şefkat dolu bir tepkiyle karşılaşıyorum. Aynı şeyi anne, abi, kardeş gibi vasıflara sahip insanlara da uyarlayabiliriz. Bu hayatta baba şefkatini ve didaktikliğini sizde hissettiğim gibi kimsede hissedemedim. Üstelik reel anlamda yan yana dahi gelmeden, sadece bir ekranın ötesinden... Bu açıklamayı size karşı kullanacağım bu kelimenin alt yapısını ve varoş bir zihniyetten gelmediğini anlatmak adına yaptım. Babacığım, Allah'ın aşkına mantık derslerine başlayalım artık. Felsefe ya da diğer disiplinleri öğrenmeye başlamadan önce; mantık nedir, nasıl kullanılır, ne işe yarar onu öğrenelim. Daha bir çoğumuz mantığını adam akıllı kullanmayı beceremiyor, analitik düşünme becerilerinden yoksun, birbirine bağlı ya da ilişkili uzun bir cümle okuduğunda bir çok insan anlamıyor, bana göre insanların felsefeden uzak durmalarının en önemli sebeplerinden biri de bu. Her şeyden önce mantığımızı iyi kullanabilmeyi, akıl yürütme becerilerimizi anolojik düzeyden biraz daha tüme varım ya da tümden gelim düzeyine çıkarabilmeyi başarabilirsek bence her konu da çok daha iyi gelişim gösterebiliriz. Bu gelişimin, hayatımızın her alanında tüm kapıları açmak adına inanılmaz bir şifre çözücü olduğunu düşünüyorum. Bu konuda Nurettin Topçu ve Necip Taylan'ın mantık kitaplarını aldım fakat hala başlamadım. Varsa imkan bir an önce mantık derslerine başlarsanız bizi çok mutlu edersiniz. Saygı ve sevgiyle.
@ym55izmir
@ym55izmir 4 жыл бұрын
Toplumu aydınlatmak için çabalarınıza yürekten teşekkürler. Çok öğreniyorum ve çabalarınızı çok takdir ediyorum. cevaplamak için 3 soru istemiştiniz benim sorularım şunlar: 1- Felsefe hakikate ulaşmak için izlenebilecek tek yol mudur? 2-Hakikat mutlak değişmez bir gerçeklik midir? 3-Hakikat bizzat Tanrı'nın kendisi midir? Çok teşekkürler.
@SadettinAkpinar
@SadettinAkpinar 2 жыл бұрын
Randall Collins'in Felsefelerin Sosyolojisi adlı kitabını Felsefe'ye yeni beşlayanlar için tavsiye edermisiniz?
@umutarkan6179
@umutarkan6179 4 жыл бұрын
Soru ; Hallac-ı Mansur ''En El Hak'' olayını sonraki söyleşilerinizden birinde bize açıklayabilir misiniz?
@thoughtextract8974
@thoughtextract8974 3 жыл бұрын
Frankfurt okulunun filozoflarından L. Wittgenstein bakın ne demiş : "Bugün felsefe öğreten, başkasına sunduğu yiyeceği, ona ağzının tadına uygundur diye değil, ağzının tadını değiştirmek için verir". Yunan felsefesinden günümüz felsefesine kadar okumalarım sonucunda aynı kanaate vardım.Felsefe gerçekten ruhunuzu doyurmuyor, akla mantığa yatan yerlerde fikren haz alıyorsunuz hepsi o kadar, selâmet İslam'da ve İslami ilimler bir derya. Yine de siz bilirsiniz , vakit sizin vaktiniz, hayat sizin hayatınız.
@konnigsberg7463
@konnigsberg7463 4 жыл бұрын
Hocam, Aristoteles- Metafizik okumaları yapmayı düşünür müsünüz mesela? Bir de sizin yorumunuzdan Platon ve Aristoteles kitaplarını duymak istiyorduk.
@FatmaBCam
@FatmaBCam 4 жыл бұрын
Merhaba Hocam, benim merakım Aristoteles'in Nikomakhos'a Etik kitabının yorumu. Arete nasıl yorumlanmalı, insan yaptığı eylemden niyetine göre mi sorumludur, sorumluluk neye istinaden alınır? Arete ya da etik dediğimiz şey insanın bireysel çıkarından ziyade iyi olanın gerçekleştirilmesi sorumluluğu mudur? Yoksa Arete bağlı bulunduğu milliyet, kurum, aile vb. Toplumun çıkarını korumak mıdır? Bu sorular son zamanlarda tecrübeleri neticesinde erdem, ahlak nedir, kime göre neye göre değişir soruların cevabını bulamamadan kaynaklanıyor... Bunu da bir dersiniz de açıklayabilir misiniz? Merakla bekliyorum...
@krcmh
@krcmh 4 жыл бұрын
Sayın hocam öncelikle bu muhteşem paylaşımlarınız için teşekkür ediyoruz. Matematik öğretmeniyim kitaplarınızın hemen hemen tamamını zevkle okumuş okuma sevdalısı bir okurum. Ahmet Cevizci hocanın Felsefe Tarihi için ne düşünüyorsunuz? Ben de Bertrand Russell ve Ahmet Cevizci'nin ve küçük hacimli epey Felsefe Tarihi , İslam Felsefesi Tarihi eser var. Okumaya çalışıyorum.
@umutarkan6179
@umutarkan6179 4 жыл бұрын
Anlamakta biraz zorlanmıştım şimdi anladım ve anladığımı hemen paylaşayım da birilerine faydamız olsun ...Sokrates zaten adı üstünde Sokrates dolayısıyla ona Sokratik denemez...Sokratikler ise Platon ve Aristoteles ve (aslında tabiki Sokrates'in bizzat kendisi )...Böylece önsokratikler de ortaya çıkmış oluyor yani Sokrates , Platon ve Aristoteles akımının fikir bağlamında dışında-ardında kalanlar .Ama Felesefe literatüründe genellikle ''ÖnSokratikler'' dendiğinde sanki ''Sokrates Öncesi Yaşamış Filozoflar'' kastediliyormuş gibi çok ama çok yanlış bir anlaşılma var .Eğer ilgili filozof Sokrates'ten sonra yaşamış ise ve görüşleri Sokrates-Pluton-Aristoteles çizgisinde değilse işte o filozof ta ÖnSokratik'tir .Burada mevzu zaman çizelgesi değil felsefi akım meselesi ...Yani ÖnSokratik sözü ile kastedilen Sokrates'ten önce yaşamış olmak DEĞİL ! ( yanlış anladıysam tabiki hemen silerim ama yanlış anlamadım :) )
@hediyeozcelik9710
@hediyeozcelik9710 4 жыл бұрын
Hocam " Çağdaş Avrupa Felsefesi, Bochenski" Kabalcı yayinevinden olanı bulamiyorum. FOL yayinlarindan olani var. Onu almamız uygun olur mu?
@ceyhunacar745
@ceyhunacar745 4 жыл бұрын
Saygıdeğer hocam, felsefi terimler sözlüğü öneriniz olur mu, yada kullanımı gereklimidir. Teşekkür ederim
@horsemanm
@horsemanm 4 жыл бұрын
Selamlar sevgili hocam. Takip edebildiğim kadarıyla batı uygarlığına ait felsefeyi ve islam felsefesini ele almaktasınız. Uzakdoğu felsefesi ile ilgili bir dersinize rastlamadım. Kayda değer bir şey olamadığından mı değinmiyorsunuz bunu merak ettim. Kısa bir cevap ta olsa yanıtlarsanız sevinirim. İyi çalışmalar diliyorum.
@ahmetolca8398
@ahmetolca8398 4 жыл бұрын
hocam özel olarak İslam Felsefesine dair de bir ders de yapmanızı çok isteriz
@mahmutmehmet4560
@mahmutmehmet4560 4 жыл бұрын
Hatta keşke Ahmet Arslan da katılsa!
@rdvantokgoz3119
@rdvantokgoz3119 4 жыл бұрын
Felsefe için öncelikle kendi anadilimizi iyi bilmek zorundayız.Bundandan sonra iyi bir mantık eğitimi ardından da düşünce tarihi.Dil Mantık Düşünce Pedagojik açıdan bu sıralama hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?
@tugbacakin1236
@tugbacakin1236 4 жыл бұрын
Hocam, Yunan felsefesinin eksen çağı bakış açısı çerçevesinde çin, hint ve İbrani gelenekler ile birlikte bilişsel bir sıçrayış olarak değerlendirilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
@osmangokturk5154
@osmangokturk5154 4 жыл бұрын
Konuşmanın transkripsiyonu 1/3 bölüm Benim gibi otodidaktik , yani kendi kendini yetiştirmiş, adamların öğretmenlik yapması biraz zordur. Eskiden öğrenciler nereden başlayalım dediklerinde, işte Platon'un kitapları derdim, 30 ‘ a yakın risale olurdu. Sonra Aristoteles'e geç derdim. Tabi böyle olmaz. Öncelikle bir kaç alan var, felsefe ve felsefe tarihi. Bu akşam felsefe tarihine giriş için kitaplar hakkında konuşacağım. Ayrıca bu alanda 1- hangi kitapları okumalıyım, 2- hangi filmleri izlemeliyim, 3- hangi tabloları incelemeliyim şeklinde ele almak lazım. Felsefede okunacak şey bitmez.: Felsefe- bilim Felsefe bilim-din: Din derken islam felsefesi, arap felsefesi denilen, ben ona ortaçağ felsefesi derim, ama yahudilik, islam, hristiyanlık ..3 bu akşam bazı kitaplar önerecem. Bu akşam felsefe tahinine girişi oalrak hangi kitaplardan. Esas olara 4 kitap önerecem. Ancak bunların adını vermekle yetinmeyecem, bunların yanı sıra başka metinleri kıyaslayarak verecem. Ayrıca, chat kısmına zin vermiyoruz, yayın bittikten sonra yorum kısmı açılıyor. Üç soruya yanıt verecem. Sorularınızı program bittikten sonra 3 somut sorunuzu yazabilirsiniz, en az 3 soruya yanıt verecem. Sorular kısmı da bazen problemli. Hayatını anlatıyor yada hayatın anlamı nedir gibi sorular olabiliyor. Yanıtlanabilir, teknik , nokta atışı sorular olmalı. Bütün yorumları okuyorum. Eleştirilerden yararlanmaya çalışıyorum. Bazen dostane eleştiriler oluyor onlardan yararlanıyorum bazen de propaganda oluyor, onlara da yapacak bişey yok. Felsefeye felsefeye tarihiyle girilir. O yüzden felsefe tarihine giriş kitap önerileri ile başlayacağız. Ayrıca mantık dersi yapmayı düşünüyorum. 15 derslik klasik mantık metni okutmayı düşünüyorum. Başlangıç olarak. O bakımdan bu okuma listeleri ona hazırlık olacak. Kitap listeleri azar azar olacak . mümkün mertebe türkçeden seçmeye çalışacam. Okumadığım hiç bir kitabı önermeyecem. Bazı kitapları da önermediğimi söyleyecem. Pedagojik sebepler başta olacaktır seçimimde. Tarihi başa alıyorum. Tarih önce gelir. Daha önce felsefe tarihi dersi vermedim. Felsefenin kendisi beni daha çok ilgilendirirdi. Ön sokratikler konusunda çok çalıştım, bu büyük bir problemdir. Felsefe tarihi deyince nerden başlamalı? İki şeyi unutmamalı: 1- felsefe tarihi kitaplarının tamamında, hepsinin içindekiler bölümüne göre bir felsefe tarihi yazarının felsefe tarihini nasıl kurguladığı, nasıl dönemlere ayırdığı belli olur. Bu çok büyük bir problemdir. Biz nerden başlayacağız: yunan antik çağ yunan felsefesinden başlayacağız. Ben felsefe tarihini 3 döneme ayırırm. 1-Antik yunan felsefesi- ön sokratikler sokratikler 2-Ortaçağ felsefesi 3-Yeni çağ felsefesi Antik çağa helenik çağ ve helenistik çağ olarak ikiye ayrılır . Thales’ten (6.yy) başlar, Aristotales (4.yy) biter. Felsefe tarihi denilince akla gelen asıl bu üç yüz yıllık dönemdir, 6,5,4. y.yıllar.. Bunun başlangıcı Thales, kemali Aristotalestir. Kemalden sonra Epikörcüleri ve Stoacıları dahil edenler olur, etmeyenler olur. Daha sonrasında yeni platoncular gelir (palatinus, porfius) ,sonra hıristiyan felsefesi başlar (boetius), islam felsefesi ve yeni çağa gelinir Descartes’le birlikte. Şimdi Bu üç dönemle ilgili 3 kitap önermeyi düşünüyorum temel olarak: Birincisi antik felsefesini içine alabilecek Çiğdem Dürüşken (latince tercümanı): “antikçağ felsefesi”: hoca Homerso’tan Agustinus’a bir düşünce serüveni diyor ama, esasında şunu gözettim, kendisi bir felsefeci olarak değil, felsefe tarihçisi olarak yazmıştır. İyi bir çevirmendir, felsefeye katkısı olmuştur. Bu kitap giriş okurları için en uygun metin olarak görülüyor. Bu kitap başlangıç için ilk önerimdir. İkinci olarak, ortaçağla ilgili olarak, Alain de Libera’nın “Ortaçağ Felsefesi”- adlı yapıtı: bence ortaçağ felsefesine giriş okuması yapmak bakımından, (felsefe tarihi olarak) Üçüncü- yeni çağ felsefesi: okunabilecek müstakil tek bir çalışma önerilemez. Ben almancasından bildiğim, tr çevrilmiştir, Bochenski’nin “çağdaş avrupa felsefesi”, giriş olarak didaktiktir. Okursanız çağdaş felsefe’ye bir kuş bakışı edinirsiniz. David West- “kıta avrupa felsefesine giriş” ek kitap olarak öneriyorum. Bochenski’yi yalnız bırakmamak için . Alain de Libera’nın kitabına iki kitapla daha desteklemek isterim: onu biraz genişletmek için başyapıt olarak : Étienne Henri Gilson’un “ortaçağda felsefe” adlı yapıtı. Bu ağır bir metindir. Türkçede okuyan var mıdır, bilmem. Ansiklopedi, sözlük gibi ancak belli bölümlerine bakıyorlardır diye düşünüyorum. Ben on not tutarak okumanızı tavsiye ederim. Etien Gilson, dindar bir insandır. Bu yazdığı metin bir anlamda hıristiyan felsefesi, katolik tarihidir. Ortaçağ felsefesi tarihi, batıdan bakıldığında hristiyan veya katolik felsefesidir. İslam felsefesini es geçmemek lazım, Macit Fahri’nin “islam felsefesi tarihi”, Kasım Turhan çevirisini öneriyorum.. Bun ekleme olarak birkaç daha önerebilirim, niye önermedi demesinler. [Henry Corbin, hüseyin Hatemi’nin çevirisi), . üçüncüsü Hilmi Ziya Ülken- “islam felsfesi tarihi”. bunları şimdi önermiyorum. Ne Henry Corbin öneriyorum, ne Hilmi Ziya Ülken’i. Henry Corbin şii bakış açısıyla yazmıştır. Hilmi Ziya ülken, bizim memleketin insanı olması itibariyle her türlü takdiri hak eder. Ama ben biraz acele yazılmış bulumurum. Seyyid Hüseyin Nasr ile Oliver Leaman’ın birlikte yazdıklarını kitap , üniversite öğrencileri sınıf geçmek için okuyabilirler. Böylelikle Ortaçağla ilgili kapsayan metni söylemiş oldum.
@osmangokturk5154
@osmangokturk5154 4 жыл бұрын
Konuşmanın transkripsiyonu 2/3 bölüm Tabiki bunların en büyük kusuru biraz sığ olmasıdır. Konuları hızlı geçmeleridir. Örnğin: niye sözlüklere ansikle okynasu adı verilir? şöyle bir açıklama bulmuştum.: bazı kitaplar kuyu gibidir. Derindir, ama dardır. Bazılar kitaplar göl gibidir geniştir ama sığdır. Belki çay dere uzun ama sığ- peki ikisini de kapsayan başka bir örnek: hem kuyu gibi derin, hem de göl gibi geniş olsun: önce deniz aklıma geldi, sonra okyanuslar aklıma geldi. O yüzden ansiklopedilere ve sözlüklere okyanus adları verilmesi makuldur. Çok madde olması istenir. Maddeler kısa kısa yazılmışsa geniş ve sığ olur, hem çok madde hem de uzun ise okyanus adı alabilir. Felsefeye giriş, okyanı türü gerekir mi? Hayır muhtasar ve mufit olmalı. Genel bir tasvir , tasavvur oluşturmalı. O yüzden içindekiler bölümü önemlidir. Şunları da tutmam. “Bilmem ne’nin kısa tarihi”. Hangi anlamda kısa, zaman, hacim, alan..? Ben çok kısaya iltifat etmedim hayatımda. Ben o alandaki kitapları okuyup notlandırmaya, karşılştırmaya çalıştım. Platonla ilgili okuma yapmak istediğimde, önce tarih kitaplarının Plato bölümlerini okudum sonra Platon’u okumaya başladım. Şimdi felsefe tarihine dersenizn nerdne bakarsanız 2600 yıl var. Neyi kastediyoruz? Bir hakikat talibi, … Thalesle başlayıp aristoteles bitirecek şekilde felsenin ilk dönemini başlangıç ve bitişine kadar. Ki bence kemali Aristotelestir. Bir daha aristoteles seviyesine çıkamamıştır. Fakat öyle birşey varki, Thales’ten Aristothales’e neredeyse 2,5 ası geçmiştir. Burada bir ayrım var. Sokratla birlikte buna sokrat öncesi diyorlar, bu çok yanlış. Örneğin Demokritos sokrat öncesi değildir, sonrasındadır, ama bütün kitaplarda genelde, (Frederic Compleston koymamıştır ama bu akşam konuşacağımız John Bernet’da sokrats öncesinde zikredilir, çünkü atomcu felsefenin iki büyük önsücünden biridir. Leupidos’un fikirlerini devam ettirmiştir ve sokrat sonrasında hayattaydı, istisnai olsa bile. Sokrates öncesi tabiri yanlıştır. Presokratikler dendiğinde sokrates öncekiler diye çevrilmesi doğru olmaz. Sokrat öncesi felsefe diyorlar. Başka bir çeviri daha var, bana uygun gelen bu: önsokratikler. Sokrat öncesi değil sokratikler öncesi dendiğinde Sokrates-Platon ve Aristoteles kabul edlir!!. Sokratçı okullar bile: megare okulu, kireneliler, Cynic’ler: onlara tam sokratçı yarım sokratçılar diye de adlandırılaı. Zellerler falan. 19yy almanlar bu konuda mürekkep harcamışlar. Thales-Aristoteles’le geçen dönem,: bir felsefe öğrencisinin öncelikle kavraması gereken bir alandır. Hegel gibi düşünseydik, Hegele der ki felsefe Pharmenides’le başlar, Thales ilkeldir. Kavram Pharmenides’te vardır. Aristoteles bir başlangıç değil bir sonuçtur. Herkes klişe olarak söylenir. Felsefe, Sokrates ve Platon’a veya Platon’a düşülen dipnotlardan ibarettir (Alfred Whitehead) sözü gerçeği göstermez. Hiç doğru bir söz değildir. Edepsizlik gibi algılanmayacğaını bilsem aptalca bir söz derim. Hiç bir hakikat içermez. Felsefeyi bir dipnot derekesine indirgemek bunu kavramamış olmamaktır. Whitehead’in çok da üstünü çizmemek için çok abartmış diyelim. Klişe olarak tekrarlanmasını ciddiye almamanızı öneririm.. Thalesle mi başlayalım, ön sokratiklere yer veren fragmanlara mı başlayalım?. Önce bunu düşünüm. Walter Crane’’ın .anitk felsfe-suat baydur: şu an kullanışlı bir metin değildir. Meraklısına kütüphane parçası. Ama Krans çok önemli biri , bu çeviriden yararlanılabilir başlangıç için önerilmez. Ayrıca, Iki kitap daha var, birincisi çevirisinde atlamalar var., Wilhelm Capelle’nin Sokrattan önce Felsefe” işte bu tabir doğru değildir. Bu konuya takılanlar, bunu yanlış bulanlar var, Demokritus örneğini kullanarak ben bu konuda geniş bir makale hazırlıyorum. Mesela Jonathan Barnes’in, “Sokrates öncesi yunan felsefesi” bunlar yanlış kullanımılardır, sokratiklerden önce olmalıdır. Bu kitapları başlangıç olarak öneririm. Thales ve Sokrat’a kadarki bölüm için bunları önerebilirdim. Ama şöyle bir mülahazayla bundan vazgeçtim. Bu tür fragmanları, G. Sev’in Güvenç Şar’la yaptığı “Fragmanlar - Thales, Anaksimandros ve Anaksimenes Kişilikleri, Doktrinleri, Alımlanmaları ” yada tek başına Parmenides çevirileri var ( pinhan yayınları). Bunları da önermiyorum. Başlangıç için kullanışlı değildir. Çünkü bunların başı sonu belli değildir. bir öğrenci bu metinlerle nasıl baş edeceğini bilemez, bunun için biraz hazırlık yapmalıdır. Mümkünse benim başucu kitabımDiogenes Laërtius’un kitabı, yine önermiyorum. Günümüze ulaşmış en eski felsefe tarihi kitabı- önermiyorum, Benim başucu kitabım, Candan Şen Tuna’nın titiz çevirisidir. Onun kaleminden çıkmıştır. Bu kitabı da önermiyorum. Çünkü fragmanlara benzer bir şekilde yeni başlayanlar için yoğun bir derleyip toparlama olur, kronolojik bir çerçeve çizmekte zor olur: “o böyle yazmıştır, diğeri böyle itiraz edilmiştir..., biçiminde bir başlangıç öğrencisini zorlanacağı bir dağınıklık taşır. Eskiden fragmanlara başta derdim, -- bu işin kutsal metni Diyojenin kitabıdr. Onu defalarca hatmedin not çıkartın derdim. Başlangıç için doğru olmaz.
@osmangokturk5154
@osmangokturk5154 4 жыл бұрын
Konuşmanın transkripsiyonu 3/3 bölüm Peki hangi kitaplar başlangıç için önerilebilir. : çok sıkı bir metin önerecem. Bu metnin ideolojisini çok sorunlu bulurum, tartışmalara yol açmış çürütülmüştür. Ama felsefe tarihi üzerine, ön sokratiklerin düşüncelerini okumak üzerine okuma için hala yetkin eserlerdir. Gompers’in çevrilmeyen eseri- grek düşünürleri üzerine yazılmıştır. İkinci kitap. Idea yayınları. John Burnet- “Erken Yunan Felsefesi”: yani early greek phy. İngilizlerin adlandırma biçim, bir tür kaşı çıkış vardır, bir yadsıma anlamı, almanların presokratik felsefe adlandırmasına kaşı olarak erken yunan felsefesi tabirini yeğlarler. Berneti’in kitabının en büyük sorunu, onları sanki çağdaş modern bilimin üreticileri gibi, beyaz önlüklü laboratuvar insanlar gibi resmetmesidir. Çağının o pozitivist bakış açısını en uç noktasında temsil etmesidir. Buna rağmen kendisiyle hesaplaşılmışıt, çok tartışılmıştır, ama hala belirgindir. Macit Gökberk’in felsefe tarihi de bu damardan gelir, bilim tarihini anlatır gibi anlatırlar. Sokrates, Platon ve Aristoteles’ten pek hoşlanmazlar. Onların metafizige girmeleri nedeniyle.. Ki haklı tarafları da vardır. Sokrat, Platon ve Arirotalles dev zekalar olmalarına karşın, yine de olumsuz bir rol oynamışlardır insanlık tarihi açısından, bunun tartışma yeri burası değil. O bakımından Thales ile Aristoteles arasındaki dönemi sokratikler öncesi için John Bernet’i ’i öneriyorum, orta çağ için Alain de Libara, Yeni çağ için Bochenski’yi öneriyorum. Hepsi için anitk çağa giriş için. Çiğdem Dürüşkeni. Benim ilk okuduğum- ideolojik olarak şartlanmış olarak yaklaşılabilir,, çok dolamaçları seven zekam varır, şark zekası belki, işler karıştığında ingiliz filozofları okurum. İngilizler çok pragmatik yalın, put kırıcı zekaya sahiptirler, sığ görünürler, ama sahici ayakları yere basan görüntüye sahiptirler, o yüzden almanlardan değil ingilizlerden sanat tarihini okuruz. Kantı, Hegeli düşünün, bir de Lock ile Hum’un sadeliğini düşünün. Felsefe tarihi söz konusu olduğunda, wittgenstein’n eliyle şilin (para işareti yaptığı) Bertrand Russell'ın Batı Felsefe Tarihi, 3. Çilt,. -Bu 3 ciltlik baskı, ilk çağ, hristiyan veya katolik felsefesi ve modern dönemler. . Russell bir matematikçidir, düz bir kafası vardır. Benim tarzım değildir. Ama felsefe tarihini ilk okumak isteseydim, Russell'ı okurdum. Şimdiki aklım olsaydı. O yüzden yeni başlayanları Çiğdem Dürüşkenle başlamalarını, Russell’ ile devam etmelerini tavsiye ederim. Bu dersi devam ettirecem. Felsefe tarihi ile ilgili daha detaylı okumalar 2-3 ay sonra yapacağız. Benzer prg ders daha yapacam. Belki bu hiç bitmeyecek. En az 5-10 derste yürütebileceğim tavsiyeler zincirine dönüştürmeyi umud ediyorum. Bu vidoyu izleyenlerini hemen bunları okuyup notlandırmasını, devamını bekleyecekleri varsayıyorum, onun için bir sonraki aşamada neyi okumalı geçmeyec. Bir de Felsefeye giriş için okunması gereken kitaplar olduğunu düşünüyorum. Onun için ayrı bir ders planlıyorum. İki kitabım daha kaldı. Ahmet Arslanın “ilk çağ felsefe tarihi”, Sokrates öncesi yunan felsefesi, İkincisi “Sofislerden platon’a” . Bu 5 ciltilik bir çalışma. Başlangıç için önermem. hoca, hem geniş olmaya hem derin olmaya gayret ediyor. Hoca kılık kırk yarıcı tarihçilerden değil. Pratik düşünüyor. Felsefeyi gevezilklerden arındırmaya eğilimli, hatta biraz sorunlardan da. Türkçenin yüz aklarındandır. Sona bıraktığım bir eser. 6 ciltlik felsefe tarihleri içerisinde çok özel bir vurguyu hak etmektedir. Kimi zaafları olduğu tartışılabilir. Ama verdiği emek ve özen karşısında şapka çıkarrıyor.. Birincil kaynaklara dayanarak yazılmış felsefe tarihidir. Örneğin Ahmet Arslan hoca’nın yapıtı, yunaca ve latince kaynaklara dayanmıyor. Ingilizce, Fransızca ve Almanca eserlere dayanır. İslam felsefei arapçaya dayanacaktır. Ama Felsefe yapmak biraz filoloji yapmaktır. Çok önemlidir. Felsefe tarihi yazımı çok sorunludur. Felsefe tarihini kurgulamak birtakım ideolojik paradigmaların , bunların farkında olmak ve hesaplaşmak icap eder. Niye felsefe tarihi Homeros’un İlyada’sı, Odeosus’uyla yada Hesiodos'un Theogonya’sıyla başlamaz. Platon da Aristotales de bunları ezbere biliyorlardı. Felsefe tevarüs ettiği inançları kavramlara dönüştürme biçimidir. Mitos’tan logos’a- bu klişeidr. Tammeni doğru değildir, çünkü sonra logostan mitosa evirlerek gitmiştir, diyalektik bir ilişkidir. Felsefenin en yüksek zekları bile esas itibariyle dindar zekalardı. Sadece logos yoktu, mitos da vardı. Heiddeger gibi. O bakımdan genel felsefe tarihi içerisinde Düğüşkenin, Russelin ve Arslanın kitabından sonra, Guthrie’nin “Yunan Felsefe Tarihi” özellikle sokrates öncesi ilk felsefeciler ve pythagorasçılar. En yetkin felsefe tarihi kitaplarından biridir. Ilk cilti çevirisi güzeldi, ama ikinci cildinde bazı sorunlar vardı, çok hataya rastladım. “Sallamalar” vadı. Bilimsel atıfa elverişli değildir. Ama felsefe tarihi okumak için kitap kalemle Guthrie’yi öneririm. Başka metinler vardır ama onlar daha spesifik. Bunlar giriş olarak yeterli olduğunu düşünüyorum. Daha sonra, önümüzdeki hafta hangi filmleri izlemeliyim sorusu hakkında konuşacağım., izleme listesi, sinema sanatı üzerine. , daha sonrası için resim sanatı tablolar üzerine liste sunacam.
@blade1660
@blade1660 4 жыл бұрын
Gencler, mutlaka yaninizda bir felsefe sözlük (philosophisches Wörterbuch) bulundurun. Bilenler zaten bunu bilir.ben benim gibilere konusuyorum.
@ali08281
@ali08281 4 жыл бұрын
Önerdiginiz bir sözlük var mı?
@blade1660
@blade1660 4 жыл бұрын
@@ali08281 umarim Hoca türkcede sözlük örnekleri verir. Türkiyedeki kitaplari kendim bilmiyorum.
@sena571sena
@sena571sena 4 жыл бұрын
Ahmet cevizvi felsefenin kısa tarihi nasıl?
@grafikbolumu5667
@grafikbolumu5667 3 жыл бұрын
2003 yılından Yeni Şafak'ta da yazdığınız üzre kitap çevirilerinin yetkin olamama sorunu malum. Bertrand Russell, Batı Felsefesi Tarihi için hangi yayın-çeviriyi önerirsiniz?
@hacmustafaus173
@hacmustafaus173 4 жыл бұрын
Bir de müzik ile ilgili dinleme, okuma öneri dersi yapabilir misiniz?
Hangi Kitapları Okumalıyım (2) | Felsefe'ye Giriş
38:20
Dücane Cündioğlu
Рет қаралды 29 М.
YOKSULLUK KRİZİ ve AHLAKİ ÇÜRÜME
2:19:08
Dücane Cündioğlu
Рет қаралды 16 М.
Thank you mommy 😊💝 #shorts
0:24
5-Minute Crafts HOUSE
Рет қаралды 33 МЛН
She wanted to set me up #shorts by Tsuriki Show
0:56
Tsuriki Show
Рет қаралды 8 МЛН
Ozoda - Alamlar (Official Video 2023)
6:22
Ozoda Official
Рет қаралды 10 МЛН
Sosyal Medya: Bataklık mı, Özgürlük mü?
2:15:06
Dücane Cündioğlu
Рет қаралды 28 М.
Felsefe'nin Babaları - Thales, Anaximandros ve Anaximenes
1:53:21
Diamond Tema
Рет қаралды 94 М.
FELSEFEYE NEREDEN BAŞLAMALI? Felsefeye Giriş Kitaplarını İnceliyorum
24:20
Bir Yanılsama Olarak Ahlak
2:16:35
Dücane Cündioğlu
Рет қаралды 102 М.
O. Faruk Akyol ile "Augustinus ve Ortaçağ Felsefesi Üzerine"
3:02:32
C. Cengiz Çevik
Рет қаралды 11 М.
Coğrafya Kader midir?
2:06:02
Dücane Cündioğlu
Рет қаралды 44 М.
DÜCANE CÜNDİOĞLU'NUN İDDİALARINA CEVAPLAR - 2
47:32
POLITURCO
Рет қаралды 20 М.
Okumayacaklar için Antik Yunan Felsefesi
2:04:36
Ömer Aygün
Рет қаралды 50 М.
Aristotelesin Çağımız İnsanına Söyleyecek Bir Şeyi Var mı ? - Prof. Dr. Ahmet ARSLAN
1:01:57
ÇANAKKALE KÜLTÜR SANAT VE YAŞAM DERNEĞİ
Рет қаралды 34 М.
Thank you mommy 😊💝 #shorts
0:24
5-Minute Crafts HOUSE
Рет қаралды 33 МЛН