Hasan Aydın, Dilimizdeki/Kültürümüzdeki Tanrı: Eleştirel Bir Yaklaşım

  Рет қаралды 4,779

Hasan Aydın

Hasan Aydın

Күн бұрын

Пікірлер: 70
@sinasitahan6253
@sinasitahan6253 Ай бұрын
Hasan Aydın hocam, düşünmek, düşündürmek saygıya değerdir. Bilmek ilim, Sevmek sanat, Saygı duymak din... İLİM objektif,ve duyusal SANAT subjektif ve duygusal DİN müteal aşkın imandır. Saygılarımla
@palmpilot757
@palmpilot757 2 ай бұрын
Sevgili Hasan bey, çok şık bir bilgilendirme olmuş. Oğluma (20) izlettim sonra karşılıkli fikir teatisine girip 3/4 gün kadar konustuk. Ona biraz daha geniş bir açıdan bakmasını sağladınız için teşekkür ederim. Okullarında hiçbir şey ogrenemiyorlar maalesef. Bu yayınlarımız çok faydalı oluyor harika.
@georgemillers6412
@georgemillers6412 2 ай бұрын
❤❤❤❤❤hocam saygılarımı sunuyorum
@TanjanOzbilgi
@TanjanOzbilgi 3 ай бұрын
Değerli Hasan Bey, İçerik olarak bu toplumu aydınlatacak, yanlış bildiği doğruları gözler önüne sokarak, geçmişten günümüze bilgiler arasında örüntüler kurarak yaptığınız, son zamanlarda video yayın şeklinde video paylaşımlarınızın çok değerli olduğunu düşünüyorum. Her birisi yoğun özgün düşünme çabanızdan kaynaklandığı belli oluyor. Çabalarınız belki bugün takdir edilmiyordur/ediliyordur bilmiyorum ama ileride (bu karanlık dönem geçtiğinde), yapılan parmakla sayılabilecek çabalardan birisi olacağını düşünüyorum. Fikir dünyasından sizin gibi düşünme becerisi olan, sorgulayarak yeni bilgi üretebilen, bilgiler arası örüntüler kurarak güncel dünyayı farklı yeni bir bakışla daha iyi algılamamızı sağlayan çalışmalarınız için teşekkür ederim. İnanın bu yaptıklarınız boşa gitmiyor, hepsi aydınlanma yolunda taş üstüne taş koyuyor. Ülkem adına çabalarınızdan dolayı minnetttarım. Sevgilerimle. ❤
@Kut-d9x
@Kut-d9x 4 ай бұрын
Hasan Bey, çok teşekkürler, çok faydalandık🌿 Bilim, felsefe ve sanat ile ilerleme kaydedilebilir. Eleştirel düşünce/sorgulama çok önemli! Mesele; Özsaygı ve vicdan sahibi olarak yüzleşmek, dürüstlük, adil olmak, yoksa insanın kendini kandırması çok kolay! Sağlıklı, rasyonel, analitik, gerçekçi ve doğal olan; sorgulamanın özgür ve aydınlık bir zihin ile devam edebildiği durumdur.
@hakankara438
@hakankara438 4 ай бұрын
Hocam teşekkür ediyorum harika bilgiler mantıklı yorumlar... Aydınlatıyorsunuz sağolun..
@HalukArici-e4q
@HalukArici-e4q 2 ай бұрын
Hasan Hocam soyadınızın hakkını veriyorsunuz ! Emeğinize sağlık !
@cemonurylmaz8926
@cemonurylmaz8926 4 ай бұрын
Değerli hocam zengin bilginiz ve enfes yorum yeteneğimizle düşünce dünyamızı gerçekten aydınlatıyorsunuz sizin gibi değerli hocalara çok ihtiyacımız var lütfen bu harikulade Sohbetinizden bizi eksik bırakmayın sık sık bekliyoruz teşekkürler
@omercaglar2
@omercaglar2 4 ай бұрын
Sade, anlaşılır ve aydınlatıcı. Ağzınıza sağlık.
@gounelle35
@gounelle35 4 ай бұрын
Zihninize, dilinize sağlık değerli hocam , teşekkür ederim, iyi ki varsınız ❤
@Temur_1923
@Temur_1923 4 ай бұрын
Teşekkürler, Hasan Bey.
@kerimecildir5639
@kerimecildir5639 2 ай бұрын
👍👍👍🐞🍀🍀🍀🍀
@HalukArici-e4q
@HalukArici-e4q 4 ай бұрын
Hocam Emeğinize sağlık uzun ömürler dilerim !
@HüralpAkkartal
@HüralpAkkartal 4 ай бұрын
Değerli Hasan Hocam, yayını paylaştım, çünkü önemli bir konuya ve gayet detaylı şekilde bakış, söz konusu...
@nadirozturk1661
@nadirozturk1661 4 ай бұрын
görecilik anlayışına göre bir şey var ise zıddının da olması ölçülebilmesi gerekir. tek bir olan şey olsa da bir olmasa da bir seviyesinde kalır, belirsizdir.
@Kemal-p9q
@Kemal-p9q 4 ай бұрын
Her zamanki gibi mükemmel bir anlatım.Teşekkürler.
@yusufcetin6121
@yusufcetin6121 4 ай бұрын
Teşekkürler.
@sevgibekmezci2101
@sevgibekmezci2101 4 ай бұрын
Teşekkürler
@Kucyxfcj
@Kucyxfcj 4 ай бұрын
Teşekkürler
@suayipbutun7227
@suayipbutun7227 4 ай бұрын
Hasan hocam Tanrı hakkında bir kitap yazmalısın çok iyi olur siz hem batı yı hemde islamin Tanrı anlayışını da bilen birisi olarak
@ozlemyucesan4798
@ozlemyucesan4798 4 ай бұрын
"Bize herşeyi yaptıran kendi madem, Kulu sorguya çekmenin alemi ne?" Hayyam
@yoongikim8582
@yoongikim8582 4 ай бұрын
Sorguda seni boş mu bırakıyor?Her şeyi güduyorsa sorguyu da güdüyordur. Sorguyla hepsini bir bütün olarak niye düşünmüyorsun da sorgu kısımını ayrı düşünüyorsun?Sorguyu kendi kendine mi yaptırıyor o zaman.Senin verdiğin cevapları da aslında o mu veriyor?Eğer mantığına bu şekilde oturmuyorsa o zaman onun senin her şeyini güttüğü düşüncen yanlıştır.
@user-qx9wc2gb3e
@user-qx9wc2gb3e 2 ай бұрын
Bize her seyi kendi yaptirmasa da, kader inanci geregi yapacaklarimizi önceden biliyor. Soru su olmali; madem bir bireyin yapacaklari önceden biliniyor, sonunda bir hesaba cekilmenin manasi ne?
@postrockenjoyer
@postrockenjoyer 4 ай бұрын
teşekkürler...
@Zeusus365
@Zeusus365 4 ай бұрын
❤❤
@asl2242
@asl2242 4 ай бұрын
192.beğeni❤
@zuhrefiliz1518
@zuhrefiliz1518 4 ай бұрын
♥️♥️♥️
@taykan2481
@taykan2481 4 ай бұрын
🌱
@evrenselmavi3704
@evrenselmavi3704 Ай бұрын
🤙
@mahmut416
@mahmut416 4 ай бұрын
Emeğinize zihinninize sağlık... Yenı sözcükler kullandiginizi görüyorum.. Sayılti.. Ardaalan...gibi bu konuda neler söylersiniz..
@Legends.222
@Legends.222 4 ай бұрын
Hocam sizin başta hz muhammed ve kuran kitabınız olmak üzere tüm kitaplarınızın ilahiyatlarda okutulması lazım
@asosyal6555
@asosyal6555 4 ай бұрын
Ohhoo o işimiz allaha kaldıysa … yedik! 😊
@anlkaraman5891
@anlkaraman5891 3 ай бұрын
🧡🤌
@ozgurturna2501
@ozgurturna2501 4 ай бұрын
Hasan hocam size sormak isterim. Kuranda antropomorfizm olmasi onun tanrisal olmadigi anlamina gelir mi? O donemin insanlarina o donemin kosullarinda bir olguyu anlatmak icin antropomorfizm gerekli değil mi?
@yoongikim8582
@yoongikim8582 4 ай бұрын
Çok incindim demek yerine bağrıma bıçak saplandı sanki demek antropomorfizm olur mu yoksa sadece söz sanatı mıdır?
@caglim
@caglim 4 ай бұрын
Hasan hoca agnostik daha doğrusu none theist diye düşünüyorum doğru mu arkadaşlar? Müslüman olmadığı ortada zaten de. Yani sırf meraktan soruyorum, esenlikler diliyorum..
@Kut-d9x
@Kut-d9x 4 ай бұрын
Hasan Bey, ilahiyat fakültelerinden felsefe çıkartılmış! Teoloji nasıl yapılacak!
@Legends.222
@Legends.222 4 ай бұрын
Ne zaman
@Kut-d9x
@Kut-d9x 4 ай бұрын
YÖK'ün ilahiyat fakültelerinin müfredatına ilişkin aldığı yeni kararla ilahiyat fakültelerinin lisans programında değişiklik yapıldı. Değişikliğe göre, ilahiyat fakültelerinde felsefe tarihi dersi kaldırılırken, din felsefesi dersini de kredisi azaltıldı. Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe Tarihi Ana bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. H. Ömer Özden, YÖK genel kurulunun geçen 15 Ağustos'ta aldığı kararla, İlahiyat Fakülteleri'nde felsefe dersini kaldırmasını eleştirdi. Özden, ilahiyat fakültelerinin, bu haliyle 'Yüksek Kur'an Kursu' olarak değerlendirilebileceğini savundu (Eylül 16,2013)
@Kut-d9x
@Kut-d9x 4 ай бұрын
2013’te YÖK Felsefe derslerini kaldırmıştı! Şimdi de din felsefesi derslerinin kredisinin düşürüldüğünden bahsediyor ilahiyatçılar! Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe Tarihi Ana bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. H. Ömer Özden, YÖK genel kurulunun geçen 15 Ağustos'ta aldığı kararla, İlahiyat Fakülteleri'nde felsefe dersini kaldırmasını eleştirdi. Özden, ilahiyat fakültelerinin, bu haliyle 'Yüksek Kur'an Kursu' olarak değerlendirilebileceğini savundu (Eylül, 2013)..
@Kut-d9x
@Kut-d9x 4 ай бұрын
R
@fethiirkin9319
@fethiirkin9319 4 ай бұрын
Tanrı tek olmasına rağmen, Neden Kuran'da; Senin rabbin ve onların rableri diye ayrımlar yapıyor veya Bizzat; Onların mevlaları yoktur vs diyor?! Veya 'Tanrı, sana ve müminlerden sana uyanlara yeter! diyor, uymayan müminler kavramı nedir ve ayvayı yiyecek olmaları gerçeğine vurgu mu yapıyor?!
@insan3.0
@insan3.0 4 ай бұрын
Bunların cevabı apaçık aslında da; bu coğrafyada açıkça cevap vermek hâlâ büyük bir sorun. Otorite safsatası argümanı bütün bunların muhattabı olmadığımızı gösteriyor. 1- Eğer tanrı varsa mantık ve akıl da ondandır 2- Mantık ve akıl da ondansa bunlarla bir konuyu değerlendirmemiz yine tanrıdandır 3- Mantığa aykırı olan her şeyi reddetmek de yine tanrıdan olmuş olur 4- Mantıkla reddettiğimiz bir şeyden sorumlu olmak şöyle dursun bu en tanrısal armağan olur 5- Mantıkta otorite safsatası apaçıktır. Bir bilginin kaynağı tamamen kişisel bir tecrübeye dayalı ise biz asla bunu doğru bir bilgi kabul etmek durumda değiliz çünkü sınama şansımız yoktur 6- Bu durumda sınayamadığımız ve mantıksız bilgiyi kabul etmemek doğrudur. 7- Bilgi doğru veya yanlış olabilir yada belli oranda doğru olabilir yada sadece belirli konularda doğru olabilir; bu bizi hiç mi hiç ilgilendirmez 8- Bütün bunlara göre en büyük tanrı elçisi akıl olmak durumundadır Bütün bunları tanrı vardır ön koşuluna göre yazdım. Selamlarla
@fethiirkin9319
@fethiirkin9319 4 ай бұрын
@@insan3.0 peki madem durum böyle; Neden muhataplarına hitaben vahiy; 'EY (her ota moka) İNANANLAR!' diye sesleniyor veya Bu hitabı neden insanlar 'EY (Tanrıya) İNANIP GÜVENENLER!' vs diye çevirmişler?! Tanrı kendisine inanıp güvenmekte olan kimseleri ne diye uyarsın durup dururken?! vs vs... Selamlar.
@insan3.0
@insan3.0 4 ай бұрын
​@@fethiirkin9319Ben çok fazla can yakabilirim demek istiyor sanırım. Tek önemli kriter de ona inanmak. İyi ve erdemli olmak ancak ona inanınılır ve idarecilere itaat edilirse geçerli oluyor demek ki. Böyle bir anlam çıkıyor.
@fethiirkin9319
@fethiirkin9319 4 ай бұрын
@@insan3.0 Böyle anlaşılırsa şeriat diye yırtınanların ekmeğine yağ sürer. Oysaki, biz idarecilerimize uyduk da onlar bizi yoldan çıkardılar diyen ayetler var hatta, Onlar bize sağdan/ sağı, sağcılığı/ sağ zaafımızı kullanarak, hayırlı, mümin, makbul kılıklı kimseler gibi görünerek ardlarına takarlardı vs diyenler de var! Böylelerini elebaşlarıyla birlikte her nerede bulursanız ge bertin vs diyen ayetler bile var. var oğlu var...
@ozgurturna2501
@ozgurturna2501 4 ай бұрын
Çünkü insan ürünü...
@cemkara5700
@cemkara5700 4 ай бұрын
Hasan Bey, sunumunuzun sonuna kadar zor dayandım. Bilinçli tercihiniz olduğunu anlıyorum ama bir konuyu dile getirmeden tüm konuları konuşmak söylediklerinizi boşa düşürmüyor mu? Ortada Müslümanların inandıklarını söyledikleri bir Kuran var. Bu öyle bir kitap ki her kelimesi Allah tarafından bizzat söylenmiş. Eşarilerin de Mutezileyi eleştirirken söylediği gibi ortada Kuran varken felsefe yapmanın imkansız olduğunu görmüyor musunuz? Lütfen Kurana rağmen ve Kuranla birlikte nasıl felsefe yapılabilir söyler misiniz? Daha önce bir kaç yerde yazdım. Hristiyan inancının açık kapısı, ellerinde Allahın sözü olduğunu düşündükleri bir kitaplarının olmaması. Bu yüzden onlar felsefe yapabilir, onlar sosyal hayatla, inanç hayatını birbirinden ayırabilir. Onlar bağımsız bir hukuk oluşturabilir. Kısacası onlar aydınlanabilir ama bunun islam dünyası için geçerli olması mümkün değil. Keşke zamanın Muhammed söylediği sözlerin Allahın sözleri olduğunu ısrarla vurgulamasa ve arada bir ben de kendi görüşlerimi söyledim deseymiş. Ama bu durumda da onu ciddiye almazlardı. Bunu o da biliyordu bu yüzden bir çok sözü aslında kendi kişisel sorunlarını çözmek için söylemiş olduğu halde görüyoruz en basit konularda bile Allah fikir beyan etmiş. Her neyse amacım Kuranın Muhammedin sözleri olduğunu kanıtlamak değil. Zaten sorun da bu değil. Sorun, Kuranın Allahın sözü olduğuna inanan insanların nasıl hareket edecekleri? Yani Gazali de biliyordu ki nedensellik ilkesi aslında akla yatkın olan ama Kuran varken aklın olamayacağını da biliyordu. Kuran yoktur demek yerine akıl yoktur demek zorunda olduğunu o da biliyordu. Eğer bu yazdıklarımı okursanız lütfen, Kurana rağmen nasıl felsefe yapılabilir konusu hakkındaki görüşlerinizi merak ediyorum. Allahla felsefe yapmanın yolu nedir?
@FelsefeciHasan_Aydin
@FelsefeciHasan_Aydin 4 ай бұрын
Birilerinin bir metni Tanrı sözü kabul etmeleriyle o metin tanrısal olmuyor. Metin ortada, tanrısal hiç bir şey içermiyor. Her sözü Beşeri alana ait. Fikrim bu, anacak benim tartışmanın bu konuyla ilgisi yok. Ben Kültürümüzdeki Tanrı idesini ele aldım, kaynaklarını gösterdim ve eleştiri süzgecinden geçirdim. O kadar.
@caglim
@caglim 4 ай бұрын
@@FelsefeciHasan_AydinHasan hocam ben de sizin tam dini görüşünüzü merak ediyordum az çok belli oldu zaten. Çok değerlisiniz. Sizi dinlemeyi çok seviyorum.
@sinanustaoglu.
@sinanustaoglu. 4 ай бұрын
​@@FelsefeciHasan_Aydin videoda kuran a rağmen felsefe yapılabilir gibi bir iddia yok ki ,burda kültürel bir takım kodların gündelik alışkanlıkların dilimize yerleşmiş kalıpların içindeki tanrı tasavvurunu dile getirmiş hocam.Yani kadiri mutlak olan tanrıyı...
@mehmetbektas6785
@mehmetbektas6785 4 ай бұрын
Banal bir açıklama olmuş. İslamın; tevhid, rububiyet, uluhiyet,.., anlamamışsın.
@FelsefeciHasan_Aydin
@FelsefeciHasan_Aydin 4 ай бұрын
Sen bilgesin sanırım, anlat öğrenelim. :)))
@mehmetbektas6785
@mehmetbektas6785 4 ай бұрын
@@FelsefeciHasan_Aydin İslam adına;sanat, bilim, mimari, felsefe hep gelişti...
@FelsefeciHasan_Aydin
@FelsefeciHasan_Aydin 4 ай бұрын
O gelişmeler Yunan, Hint ve Pers kültürünün ürünüydü. O, başarılar da, Arapların değil, kuzeylilerin ürünüydü. İslam şeriatı, o gelişmeleri bastırdı ve bilgeler dinsizlikle suçladı. Hala aynı kafa yapısı devam ediyor. Size önerim, bu konuda yapılmış bilşmsel çalışmaları okumanız. Hamasi nutuklar, varolan gerçeği değiştirmiyor.
@mehmetbektas6785
@mehmetbektas6785 4 ай бұрын
@@FelsefeciHasan_Aydin fuat Sezgin'in verdiği bilgiler yalandan ibaret o zaman,
@user-qx9wc2gb3e
@user-qx9wc2gb3e 2 ай бұрын
@@mehmetbektas6785 Söylediklerinizin tamami yanlis ama bana söyler misiniz, sanat nasil gelisti? Günümüzde bile dindar kitlede ciddi bir resim ve heykel düsmanligi ve hatta müzik düsmanligi dahi yapilmakta. Cumhuriyet kurulana kadar Osmanli`da müslüman kadinlara sahneye cikmak dahi yasaklanmisti. Modern zamanda bile durum buyken Islam`in sanatin gelisimine nasil bir katkisi olabilir? Felsefenin gelisimi ancak dar bir alanda mümkün. Hadislerin hepsine inanmak zorunda miyiz diyen medrese ögrencisi tövbe etmesine ragmen Ebu Suud tarafindan ölüm cezasiyla ortadan kaldirilmistir. Bu ortamda felsefe ne mümkün?
@eneselver1864
@eneselver1864 4 ай бұрын
Teşekkürler.
Madde ve fizik Prof  Dr  Kerem Cankoçak  26 Fatih Altaylı   Teke Tek Bilim
1:20:01
How many people are in the changing room? #devil #lilith #funny #shorts
00:39
It’s all not real
00:15
V.A. show / Магика
Рет қаралды 12 МЛН
Bir Elit Felsefeci: Ahmet Arslan
2:32:51
Flaps
Рет қаралды 750 М.
NİETZSCHE ve YALAN
51:33
AVANGART
Рет қаралды 76 М.
Konuğum Sinan Canan: Bilimsel Yaklaşımda Tanrının Yeri Nedir?
1:00:06
Pelin Dilara Çolak
Рет қаралды 977 М.
Tanrı Nasıl Konuşur? | Vahyin Seküler Tarihi (II)
2:52:58
Dücane Cündioğlu
Рет қаралды 131 М.
Felsefenin modern insan için anlamı ne? | Teke Tek Bilim - 31 Ekim 2021
1:59:23
Hasan Aydın, İslam Düşüncesinde Felsefenin Krizi
1:06:20
Hasan Aydın
Рет қаралды 4 М.
İslam Kültüründe Felsefenin Krizi ve Aydınlanma Sorunu - Hasan Aydın
1:53:52
Tanrı | Felsefe Tartışması - Sinan Canan Vs Diamond Tema
1:12:42
Cüneyt Özdemir
Рет қаралды 4,4 МЛН
Tanrı'nın Bir Tabiatı Var mı? (99 İsim Problemi)
47:13
Diamond Tema
Рет қаралды 225 М.
How many people are in the changing room? #devil #lilith #funny #shorts
00:39