Dua ve beddua, zayıf varlığın güçlü varlıktan kimi taleplerini ifade eder. Kuran'daki dua ve beddua ayetleri ne anlama geliyor? Tanrı kimden birşeylerin olmasını diliyor. Diğer yandan bir müminin her gün defalarca Ebu Leheb'e lanet okuması ona ne kazandıracak? Gerçi çoğu ne okuduğunu bilmiyor ama o da bahs-ı diğer.
@sadettinozgun58885 күн бұрын
Çok haklısınız hocam. Her konuda yetkin, müstağni, kusursuz olduğu iddia edilen bir tanrının yaratıklarından hiçbir işine yaramayacak sorumluluklar istemesi çok absürt kaçıyor.
@muhammedeminarslan39135 күн бұрын
yorum yapanlara bakıyorumda hasan aydın hocayı goklere çıkarıyorlar..halbukı ılahıyatta oyle hocalar var ki hasan aydoın onlara öğrencı olamaz..Hasan aydın gıbı sozde aydınlar bu ıktıdar sayesınde prof oldular kendı 28 şubat donemınde dındar ınsanlara kan kusturdular camıye gıdenlerın cumaya gıdenlerın çetelesını tutyor..ılahyata kuafor salonu açıyorardı bumuydu ozgurluk bu muydu demokrasi gucu elıne bı geçırsınlerde hasan hocya o zaman bakın..nasıl dıktedtoryal hegomanık guç kullanacaklar...freudcu deyıl tavırını kullanıyor sevnde freuda boyun eğiyrsun..ahlakı bı özne nesnel toplum vs hepı topu saçma sapan öğretıler..kendı marksa boyun eğiyor dığer boyun eğenlere laf sokuşturuyor..
@edoctore26536 күн бұрын
Hasan hoca Türkiye için önemli bir entelektüel.
@gokhanegene82267 күн бұрын
Çok iyi
@piqtumya7 күн бұрын
Hasan hocam yine döktürmüş . Allah sizin gibilerin sayısını arttırsın diyecem ama bu birikim, bu analitik zeka ancak çalışkanlık , objektif bir bakış açısı (dogmalara rağmen) ve tabi ki adil bir içgörü gerektirir. Kıymetlisiniz seviliyorsunuz 🙏
@nrsnctn17 күн бұрын
Teşekkürler devamını istiyoruz.
@alicanaydemir13457 күн бұрын
Güzel bir yayındı teşekkürler hocam
@osmanyucelalpsoy63228 күн бұрын
Din sonsuza kadar insana giyindirilmek üzere ölçüleri verilmiş şüphe edilemez, eleştirilemez, sorgulanamaz, değiştirilemez bir elbisedir.
@georgemillers64128 күн бұрын
❤❤❤❤❤önceden hiç düşünmüyordum yahu arkadaş günlük konuştuğumuz kelimelerin büyük çoğunluğu arapça kelimeler inşsllah maşallah hayırlı olsun
@MUSTAFADEMIR-ey4ec8 күн бұрын
Teşekkürler
@neverminddude8 күн бұрын
siyasal islamcılara bir bakın, hepsi başta ABD batı emperyalizminin kuklasıdır.Gerçi islamin kendisi bizatihi siyasaldır:)
@Migrant428 күн бұрын
Ben minik ortadoğu projesinin eş başkanıyım 🙃
@neverminddude8 күн бұрын
@@Migrant42 MOP mu oluyor o?😂
@Migrant428 күн бұрын
Mustafa Öztürk ile yayın yapmalısınız Hasan Bey...Şizofren müslümanlık gibi bir tespit yapmış sonuçta..
@neverminddude8 күн бұрын
Modernistler 40 takla atarak "gerçek islam bu deeel" dese de mevcut olan bu hocam 😂
@Migrant428 күн бұрын
Gerçek islam hangisi acaba? 🙄 Doğrusunu söylersen süslüman olacağım 😂
@coskunbakar53518 күн бұрын
Hasan Aydın hocaya teşekkür ederim. Hocanın Mehmet Dağ hocadan aldığı ilahiyat öğrencisi deneyimin aynısını tıp fakültesi birinci ve altıncı sınıf öğrencileri arasında da gözlemliyorum. Birinci sınıfta gördüğüm parlak gözlerin tamamına yakını altıncı sınıfta donuklaşıyor...
@mustafadurmus89868 күн бұрын
Teşekkür ederim Hasan Hocam. Şu memlekette çok sayıda naylon, mürit kafalı, çapsız, düşük zekalı hata zavallı akademisyen geçinen akedemisyen bozuntularının içinde sizin gibi değerli hocalarımızın olması bir nebze bizi ümitvar kılıyor.
@varolkara56018 күн бұрын
Olcay bey emeğinize sağlık, teşekkür ederim. Hasan AYDIN hocamız için aklımdan geçeni yazayım : "Biraz faşistlik olacak ama elimde tam yetki olsa, her akşam ana haber bültenleri öncesinde tüm TV kanallarına minimum 10 dk. Hasan hocanın konuşmasının yayınlanması mecburiyeti getirirdim." 😂😇🙏 Saygılarımla...
@Janet100508 күн бұрын
İnsan haklarına aykırı en büyük islamileştirme isim değiştirmedir. Bu dinler bütün insanlığa gelmiyor mu? Kültürel bir şekilde verilen isimler, din değiştirilince niye değiştiriliyor?
@Janet100508 күн бұрын
Din, bilimle hiçbir zaman açıklanamaz, doğrulanamaz, kanıtlanamaz, bu hem dinin hem de bilimin tanımına tamamen aykırıdır. Bilim yanlışlanabilir olmaktır, yoksa bilim olmaz, bilimde sürekli bir gelişim ve değişim vardır, teoriler yeni deneyler, gözlemler, ölçümler (kısaca yeni bilgiler ve veriler) ışığında çürütülebilir veya evrilebilir. Din mutlak doğrulara dayanır, dolayısıyla bilim yanlışlandığında dini bu değişikliğe göre düzeltemezsiniz, değiştiremezsiniz, bilimin geldiği yere göre, dini ya eğip bükmek zorunda kalırsınız ya da reddersiniz. Onun için bu tartışmalar hiçbir yere varmaz, dinler inançtır, bilim de bilimdir.
@varolkara56018 күн бұрын
Hasan hocam da aynı şekilde anlattı zaten... 😂😂🙏 Siz de benim gibi 🙏 uzun yorum yazınca kendini iyi hissedenler grubundasınız. 😜😂
@Janet100508 күн бұрын
@ 👍
@turker038 күн бұрын
Hocayı özlemişiz. Hocam mümkün olduğunca fazla kitap yazın lütfen.
@yusufcetin61218 күн бұрын
Teşekkürler.
@avfatihcepni8 күн бұрын
Teşekkürler
@okulbu46978 күн бұрын
Hasan beyin dengi bir düşünür görmedim. Teşekkürler.
@ugursoylu11328 күн бұрын
Teşekkürler.
@ugursoylu11328 күн бұрын
Hasan hocam özlemiştik. Çok teşekkürler.
@vedatsonmez478 күн бұрын
Totaliter sistemlerde iktidarın devamı için zayıf kişiliklere ihtiyac vardır. Muhakeme karakter geliştirir.
@vedatsonmez478 күн бұрын
Tesekkurler calısmalarınız için!
@Janet100508 күн бұрын
Harika bir ahlak anlatımı.
@bmwm27898 күн бұрын
👍🧿
@suleymanyazc63348 күн бұрын
Kitap(bilim ve din) basılmıyor sanırım.
@FelsefeciHasan_Aydin8 күн бұрын
Şu kitapta daha ayrıntılı tartışmayı bulmanız mümkün. cdn.bkmkitap.com/elestirel-aklin-isiginda-postmodernizm-ve-yansimalari-8654982-56-B.jpg?_gl=1*2f1vmr*_gcl_au*MTA5MDkwMzI2OS4xNzM3MjE5MDM1
@Kut-d9x8 күн бұрын
10:20 Sizi seyrederken 28 Şubat süreci geçince; Banu Avar’ın kanalındaki “NATO’da 57 yılımız” yayını aklıma geldi! Not: sadece 28 Şubat değil, başörtü yasağını da aynı kişiler (F..ö) 82 anayasası ile getirmişti!
@suleymanyazc63348 күн бұрын
Böylesine derinlemesine bir toplum analizi için hasan hocama şükranlarımı iletiyorum. Var olsun
@Kut-d9x8 күн бұрын
*Çok teşekkürler🌿 *Hasan Bey düşünce örüntünüze hayranım^^ *Mümkün oldukça düzenli yayın yapmanızı istirham ediyoruz, ihtiyacımız var🌿
@enginbykoglu86708 күн бұрын
Kişisel kanatim islam ,siyaset İslamcılık islamilestirme tartışmalarında olan bitene dair açıklamalar bütünü yansıtmıyor. Defokto olarak yaşam seküler yaşanıyor. Kimse islam hukukuna göre yaşanıyor. Hz Muhammedin koyduğu ilkelere biçime dair yasam ı yüzde 90 yaşayan yok . Yaşamı yaşarken insanlar bir fakihe bir kelamcı ya ihtiyaç mı duyuyor. İnanç tartışmaları inanca dair sorular yönetilmesi kamudaki mücadele ve buradaki ideolojik tutum ,retorik,linç hepsi sınıf mücadelesi için kullanılan bir dil. Her kes kendi sınıfını konumunu garantiye almamın kendi iktidarının peşinde ve kendi iktidarına uygun retorik uretmekte. Islamcilar bile işin farkında yönetim işlerinin seriatla yurumeyeceginden.
@huseyindilmac81768 күн бұрын
Dogru tespit 👏
@HikmetErdogan-xs2jj9 күн бұрын
Hasan hocam, ağzınıza yüreğinize sağlık. Türk milleti adına teşekkür ederim.
@MirayAydn-rz2bp10 күн бұрын
Sizi dinlemek büyük keyif Hasan Hocam , iyi ki varsınız 🙏
@alicebi447611 күн бұрын
Paylaştığınız değerli bilgiler için teşekkür ederim.
@ercankalinci845011 күн бұрын
Dinlerken çok keyif aldığım bir içerik olmuş yine. ❤
@alicanaydemir134511 күн бұрын
Sağ olun var olun hocam. Her seferinde yeni bir şeyler öğreniyorum sizden.
@7Dwarfs--12 күн бұрын
Çok kıymetli. Aristo nun bilgi açıklamasını duyumlara kadar götürmesi o dönem için çok çarpıcı bir gözlem. Bu duyum yetisi hakkındaki gözlemi Hume'a ve oradan da Kant'a kadar etkileyecek bir çok filozofu. Sağolun hocam.
@bekirsaglamerr12 күн бұрын
Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. Felsefeyi dinileştirme çabasında olanların büyük çoğunluğu, ilginçtir ki, isimlerinin önünde çeşitli unvanlar taşıyan "felsefeci" kişilerdir. Eğer ben sadece dini savunmak veya aklamak amacıyla, eleştiri yapmamak üzere yola çıksaydım, o zaman tefsir, kelam veya hadis gibi alanları tercih ederdim. Ancak bizden istenen şey, felsefeyi de tıpkı kelam ve tefsir gibi dinin hizmetinde kullanmaktır. Diğer yandan, gelişmemiş ve aydınlanmamış bir ülkede felsefi faaliyetlerde bulunmak ciddi risk taşıyan bir girişimdir. Bu tür bir ortamda, toplumsal yapı, entelektüel özgürlük ve eleştirel düşünme, yeterince olgunlaşmamış olduğundan, felsefi düşünceler genellikle baskı altında kalır. Çoğunlukla bu düşüncelerin susturulması da söz konusudur. Bu çerçevede, felsefe yapmak sadece bir düşünsel arayış olmayıp, aynı zamanda toplumsal ve kültürel bir direniş biçimine dönüşebilmektedir. Gerçek anlamda felsefe yapmak, mevcut kalıpları sorgulamayı ve bu sorgulamaların toplumsal dogmalar ile gelenekleri aşmaya hedeflemesini sağlamayı gerektirir. Bu izahlar sonrasında sanırım şu çıkarımı yapmak yanlış olmasa gerektir: Gelişmemiş ve aydınlanmamış bir ülkede felsefe yapmak, adeta bir tür intihara kalkışmaktır.
@neverminddude8 күн бұрын
Saygılar Bekir Sağlamer..Son cümlenize kadar katılıyorum.Ama İntihar abartılı olmuş.Toplum olarak hızlı evriliyoruz.Felsefe hakettiği yeri alıyor.Şu yayınlar,internet bunu hızlandırdı.Yakup abi de çokca dinlemiştim sizi...
@avnibatur390912 күн бұрын
Değerli bilgilendirme ve yorumlarınız için teşekkür ediyorum.
@kadriyesahin367112 күн бұрын
Yapılan kötülükler dinin sorunu değil, o dine mensup olduğunu söyleyen insanların sorunudur. İnsan kötülüğe çıkara meyilli olduktan sonra değil her hangi bir din felsefede hiç bir şey yapamaz. Nitekim felsefenin doruk noktada olduğu zamanlarda bile filozoflar yolsuzluktan arsızlıktan yakınıyorlar. Yani sorun değerkerde değil insanlardadır.
@Geneticks12 күн бұрын
Hasan Bey’e nacizane bazı sorularım var. Sizce varoluş bakımından bir topluluğun ilk ihtiyacı nedir? Devletler seküler-ulus olarak var olabilirler mi? Ulus devletleri , devleti oluşturan diğer ulusların varlığına yaklaşımı ile din devletlerinin uluslara yaklaşımı arasında ki farklılık, ne ölçüde toplum ve devlet yararınadır? Çok soru oldu ama herhangi birini cevaplarsanız mutlu olurum😊 saygılar .
@mehmetdemfelsefe-din12 күн бұрын
Antik Yunan kültürü tamamen seküler bir kültür müydü gerçekten? Yunanlılar mitolojiden tamamen koptular mı? Kopmadılar mitolojinin biçimini, içeriğini değiştirdiler. Platonla birlikte felsefi bir din ortaya çıkmadı mı? Neden Platon'a Eflatun'u ilahi denildi o zaman? Günümüzdeki seküler kavramı Antik Yunan'ın yaşam tarzını tam olarak yansıtır mı? Bu konuda size katılamayacağım.
@georgemillers641212 күн бұрын
❤❤❤hasan hocam saygılar
@ayselic78613 күн бұрын
Sayın hocam! Malumunuz olduğu üzere felsefede cevaplardan çok sorular önemlidir. Ancak sanırım bu soruların doğru sorulması da çok önemlidir. Yetkin bir varlık neden ibadete ihtiyaç duysun ki diyorsunuz. Tanrının kutsal kitabının hiçbir yerinde ibadete ihtiyaç duyduğu için kullarına ibadeti emrettiğini söylediğine rastlamadım. Bu, insanların kendi zanları olsa gerek. Benim bu konuya ilişkin zannım da tanrının değil, kulun tanrıya tapınmaya, ibadet etmeye ihtiyacı olduğudur. Yaradan olarak yarattığı kulunu herkesten daha iyi tanıyan Tanrı onun manevi, ruhi ihtiyacı olan sığınma, yardım isteme, dua etme vb. ihtiyacını karşılayabilmesi için ona böyle bir yol gösteriyor ve ibadet vesilesiyle kendini, isteklerini, sıkıntılarını anlatması için bir fırsat tanıyor belki de. Zira kulların ibadeti ona bir fayda ve katkı sağlamaz, ibadet etmeyişi de ondan bir şey eksiltmez. Çünkü sizin de zikrettiğiniz gibi o yetkin bir varlık. Alemlerden müstağnidir. Tanrının muhalefetün lil havadis oluşu da benim nezdimde sorun olan bir şey değil. Sıfatlarını düşünelim. Bunları kendini kullarına onların anlayabileceği düzeyde tanıtması ve tasviri olarak görüyorum. Tanrısını tanımak isteyen kullarınının zihnine yakınlaştırma durumu. O konuşan bir varlık ama bizim gibi değil. Konuşma eyleminin en kamil, en üst düzeydeki vahiy dediğimiz keyfiyetini kavrayamadığımız bir şekilde konuşuyor. Konuşma kullarla ortak bir eylem olsa da mahiyeti itibariyle ayrışmakta. Kadının gülmesi meselesine gelince de bunun kültürel bir şey olduğunu, zamanın bir yerlerinde ulemanın bir şekilde, bir sebeple oluşmuş algısı, zihniyeti olduğunu siz de biliyorsunuz. Üzerinde çok şey söylenebilecek şeyler olsa da bir mesajın sınırlarını zorlamamak adına bu kadarlıkla iktifa ediyorum. Saygılar sunarım.
@FelsefeciHasan_Aydin13 күн бұрын
Size tek önerim var:Arapça bilmiyorsanız, Diyanet çevirisindemn kuran mealini okumanız. O meal bile pek çok saptırma içeriyor, ama komisyon çevirisi olduğu için, pek çok şeyi bozmadan aktarmaya çalışıyor.
@Geneticks12 күн бұрын
“İnsanlar ve cinleri bana ibadet etsinler çokca anaınlar diye yarattım “ Zariyat:56.! ayselic uslup ve mizacını takdir ettim, bu programı izlemeye kalkışman bile büyük bir eylem 🤝
@ayselic78612 күн бұрын
@@FelsefeciHasan_AydinKıymetli hocam! Mealin saptırma içeriyor olması o meali yazanın sorunudur diye düşünüyorum. Kur'an'ın kendisini bağlamaz sanırım. Kur'an'ı okurken onun sözlü bir anlatının yazıya dökülmüş hali olduğunu bilerek okumalı. Malum olduğu üzere Kur'an ilk etapta hitaptır, kitap değildir. Oturulup masa başında yazılmış; giriş, gelişme, sonuçtan müteşekkil bir kitapmış gibi görülmesi onu yanlış anlamanın temel sebebidir. İstisnasız her bir ayetinin tüm zaman ve mekanlarda evrensel olduğu zannı da hakeza böyledir. Arife tarif gerekmez. Uzatmayayım. Kur'an'ın doğru anlaşılması için sahih bir metodolojinin gerekliliğini benden çok daha iyi siz bilirsiniz. Saygılar.