Uygulamalı ve açıklama ile birlikte çok iyi bir eğitim videosu olmuş, teşekkürler.
@BoraBilgin5 жыл бұрын
Bravo, güzel seyir, güzel video
@SailingWhyknot5 жыл бұрын
ssbbb Bora abi çok teşekkürler. Sizin videolarınız bize ilham verdi, hatta vesile oldu bu işe girişmemize.
@Arsipel1235 жыл бұрын
Harikasınız çok güzel bir video olmuş . Yelken ve dingi sevdalısı biri olarak emeğinize sağlık diyorum ve devamını yürekten diliyorum sevgiler
@SailingWhyknot5 жыл бұрын
Teşekkürler Boğaç bey😊
@ahmetakar50174 жыл бұрын
TEŞEKKÜRLER. SELAM VE SAYGILARIMLA ; KALIN SAĞLICAKLA.
@TolgaSAdventures5 жыл бұрын
Paylaşım için çok teşekkür ederim. Faydalı ve gayet yalın bir bilgi kaynağı olmuş. Rüzgarınız hep kolayına olsun☺️
@SailingWhyknot5 жыл бұрын
Tolga bey çok teşekkürler güzel yorumunuz için, beğenmenize sevindim.
@yetkintiryaki73824 жыл бұрын
Seste sorun var umarım düzelir diğer videolarda
@ahmetakar50174 жыл бұрын
SELAM , faydali bir video. tesekkurler . BU Bòlge neresi? yazarminiz lutfen. tesekkurler.
@SailingWhyknot4 жыл бұрын
Ahmet Akar Teşekkürler Ahmet bey burası Marmaris Hisarönü körfezinde Selimiye koyu
@ersindalmis15 жыл бұрын
Merhaba. Çok faydalı eğitici videonuz için teşekkürler.. haftaya 4gün×3 saatlik aynı tip yelkenli ile eğitim alacağım. Sonrasında geliştirmek için ne önerirsiniz. Bu tip yelkenli pahalı mı
@SailingWhyknot5 жыл бұрын
Beğenmenize sevindim. Eğitim alarak başlamanız çok iyi olur. Sonrasında mümkün olduğu kadar çok denize çıkıp seyir yapmak gerekir. Orsa-apaz-pupa seyirlerini bir amaca (rotaya) uygun olarak bolca uygulamak iyi olur. Tek başına denize çıkacaksaniz mutlaka karada en az bir kişiye nereden denize çıkacağınızi ne kadar kalmayı planladiginizi mutlaka önceden haber verin. Benim tekneyi aldığım firma aslında nispeten hesaplı tekneler yapıyordu fakat sahibi vefat edince sanırım kapandı. İkinci el de bakabilirsiniz. farklı şehirlerde de olsa nakliye yapan insanlar var.
@ersindalmis15 жыл бұрын
@@SailingWhyknot teşekkür ederim.
@melisimrak78713 жыл бұрын
Bende bugün ilk dersmi aldım. Dümen tutuş sancağa iskeleye geçiş falan hatalarımı gördüm. Karşıya geçerken sürekli oraya buraya değiyor şimdilik :) yararlı oldu teşekkürler 😂✅🌊
@SailingWhyknot3 жыл бұрын
Faydalı olmasına çok sevindim. Endişe etmeyin bir süre sonra tekne üzerinde daha rahat hareket etmeye başlarsınız.
@portov_trov4 жыл бұрын
Yelkenin ruzgara göre olması geren açısını (22 derece) düşünerek mi açıp kapatıyorsunuz, yoksa kolunuzla ne kadar güçlü çekerseniz açısı oromatilçk olarak o kadar ideal açıya yaklaşmışmı oluyor? Tremolo yapmadan ufak dönüşler yaparken dümene göre aynı zamanda yelken açısını hesaplayıp değiştirmek çok zor olmuyor mu?
@SailingWhyknot4 жыл бұрын
uğur demirayak Bu güzel soru için öncelikle teşekkür ederim Çünkü bu soru yelkenciliğin en güzel tarafı yani hissiyatıyla ilgili. Öncelikle rüzgarın Geldiği yönü sürekli okumamız gerekiyor bunun için Çeşitli yöntemler var ; mesela kıyıya yakınsanız etraftaki teknelerde salınan bayraklara , eğer denizin ortasındaysanız denizin üzerindeki küçük dalgacıkların geliş yönüne bakabilirsiniz ben çarmıh tellerine bağladığım küçük çuval iplerini tercih ediyorum. Bunlar yelkenin içine gelen rüzgarın açısını çok iyi gösterir. Küçük teknede ilk çıkışta ben ana yelkeni serbeste yakın bırakıyorum ve hafif hafif geriyorum(kapatıyorum). Gerdikçe tabii tekne hızlanıyor ve dümeni de kullanarak daha dar bir açıyla rüzgara girebiliyorum. Burada açı daraldıkça ve 45 in altına (22 değil) iyice düştükçe öyle bir nokta vardır ki (o noktadan sonra tekne tramola atar yani yelken rüzgarı öbür taraftan alır) o noktada ön flok yelken kıpraşmaya ve tekne de yavaşlamaya başlar. o noktada dümenle ufak ufak teknenin kafasını açmamız ve yelkenleri tekrar rüzgarla doldurmamız gerekir. Bu aslında böyle küçük teknelerde seyir esnasında sürekli rüzgarı okumaya ve hissetmeye bağlı. Merak etmeyin rüzgar size gücünü tekne üzerinde hissettiriyor ve siz ona göre hem dümenle hem yelkenle oynamaya alışıyorsunuz. Eşime dümen tutmayı öğrettiğim videoda belki sorunuza cevap olabilecek görsel bir detay bulabilirsiniz.
@portov_trov4 жыл бұрын
Freerange Sapiens Cevap için teşeklürler, iyi ifade edememişim sanırım, yelkenin üzerinde kuvvet oluşması için rüzgar yönü ile yelkenin arasındaki açının, orsa ve dar apazda yaklaşık 22 derece olması gerektiğini okuyorum kaynaklarda, bu ince ayarı sürekli yapmak için pratikte açı falan hesaplandığını sanmıyorum. Pratikte orsa ve dar apazda, yani yelkenin bernoulli prensibine göre çalıştığı açılarda, yelkenin rüzgara göre ince açı ayarının nasıl yağıldığını merak ediyorum. Sanırım yelken üzerindeki tüyler kullanılıyor?
@SailingWhyknot4 жыл бұрын
uğur demirayak Evet doğru yelkene gelen rüzgar açısı orsa seyirde öyle olabilir ama genelde pruva açısından bahsedilir ve tekne üzerinde de göstergeler (büyük teknelerde) hep teknenin pruvasına göre rüzgarın geliş yönünü gösterir çünkü seyir esnasında önce dümen hareketleri ile düzeltme yapılır. Teknenin gittiği yön ve hızdır asıl olan. Orsa gidebilmek için yelken teknenin pruvasına göre mümkün olduğu kadar dar açıda (kapalı) olmalı. Ama yine söyleyeyim rüzgar güçlü bir kuvvet uygular ve büyük Tekneleri dahi ciddi yatırır. Bu güç bile size ne yapmanız gerektiğini hissettirir. Ve her teknenin rüzgara girebilme açısını yelken trimleri, teknenin gövde,salma yapısı çok etkiler. Yani yelkenci bu limitleri hava şartlarına göre hissederek deneyerek kullanır. Yelken üzerindeki ya da çarmıh tellerine bağlı ipler çok yardımcı olur.
@portov_trov4 жыл бұрын
Freerange Sapiens teşekkürler
@ardaucar53073 жыл бұрын
Tramola atarken hele ki az havada hızlı iterek tramola atmanız gerekmiyor mu