*OBS! Jag svarar inte på fler kommentarer på den här videon!* Den här videon är nämligen utdaterad, och har ersatts av videon på den här länken: kzbin.info/www/bejne/q6mbnH2erap1aNE Välkommen dit istället!
@alexanderwikstrom61226 жыл бұрын
Du borde få Nobelpriset!!!
@alexasbagel2 жыл бұрын
Hej Magnus! Hur kan vi veta att Ag och Cl har samma koncentration bara för att de har samma substansmängd (vid antagandet att de är perfekt uppmätta)? Vi vet ju inte deras volym.
@MagnusEhinger012 жыл бұрын
Vi tänker oss följande heterogena jämvikt: AgCl(s) ⇌ Ag⁺(aq) + Cl⁻(aq) Eftersom silver- och kloridjonerna är i samma lösning, och därmed är i samma totala volym _V,_ kommer koncentrationerna alltid att vara samma. Vi får att: [Ag⁺] = n(Ag⁺)/V och [Cl⁻] = n(Cl⁻)/V Och eftersom n(Ag⁺) = n(Cl⁻) blir även [Ag⁺] = [Cl⁻].
@EliasHolmberg-cj3ue7 ай бұрын
Alhamdullilah
@skya68635 жыл бұрын
hur kan [AgCl] vara konstant om lite av ämnet går ut i lösningen? Är det bara så att den ändras så lite att man kan säga att den är konstant och fortfarande få bra värden?
@MagnusEhinger015 жыл бұрын
Ja, så kan man säga.
@skya68635 жыл бұрын
@@MagnusEhinger01 Tack!
@malinyamato4 жыл бұрын
Precis samma fråga som jag tänkte ställa. Mysko!
@malinyamato4 жыл бұрын
@@MagnusEhinger01 hoppla! Lite svårt att ta till sig när allt annat ska vara så exakt. Nästa fråga är hur mycket ett ämne (S) får avge för att det ska betraktas som konstant? Kan man härleda det från lösningsprodukten? Hög lösningsprodukt vs låg lösningsprodukt.
@MagnusEhinger014 жыл бұрын
@@malinyamato Alltså, koncentrationen för ett ämne i fast fas förändras inte. I princip kan du resonera såhär, att densiteten för ett fast ämne är detsamma oavsett hur mycket du har av ämnet. Densiteten anges till exempel i g/cm³, vilket faktiskt är samma sak som en slags koncentration.
@MelinaLagerqvist-mh7fe6 ай бұрын
Hejsan, tack för dina videos! Har en fråga, om koncentrationen NaCl=Na+=Cl-, betyder inte det då att det kommer finnas dubbel så mycket på höger sida av reaktionen jämfört med vänstra sidan? Om alla ämnen har samma koncentration och vi har "två" på höger sida? Ursäkta om jag virrat till det något. :)
@MagnusEhinger016 ай бұрын
Jo, på sätt och vis kan man säga att i natriumklorid är det _totala_ antalet joner dubbelt så stort som antalet NaCl-enheter. Men eftersom det är två olika joner blir koncentrationen Na⁺-joner och koncentrationen Cl⁻-joner lika stora (och lika stor som totalkoncentrationen NaCl). Blev det mindre förvirrat så? 😊
@TheMiccaansen6 жыл бұрын
Hej Magnus! Vad menas med löslighetsprodukt? Har försökt googla fram något rimligt svar men har svårt att förstå, hade du kunnat förklara det mer specifikt i en video?
@MagnusEhinger016 жыл бұрын
Nu förstår jag inte - hela videon ovan handlar ju om löslighetsprodukt!?
@hannesthun7 жыл бұрын
Varför molar i kvadrat?
@MagnusEhinger017 жыл бұрын
Det är därför att vi multiplicerar två koncentrationer med varandra. Om vi tar till exempel 0,1M · 0,1M får vi att det blir 0,01M², precis som om vi hade tagit 2x · 3x = 6x².
@abdulrahmanhazim60903 жыл бұрын
Varför blev det (6,13504274M2)?
@MagnusEhinger013 жыл бұрын
Var i videon (vilken tid) menar du då?
@abdulrahmanhazim60903 жыл бұрын
Det var i (7:53).
@MagnusEhinger013 жыл бұрын
@@abdulrahmanhazim6090 Det är den maximala koncentrationen natriumklorid i vatten, som jag beräknar vid 7:13 i videogenomgången.
@karinschmidt35416 жыл бұрын
hur kommer det sig att vissa molekyler löses, men inte andra?
@MagnusEhinger016 жыл бұрын
För att ett ämne ska kunna lösa sig i ett annat måste det uppstå uppstå bindningar mellan molekylerna i de båda ämnena. Om ämnena är väldigt olika kan det inte uppstå några sådana bindningar, men om det finns likheter mellan dem går det bra att lösa ämnena i varandra. Detta och mer därtill förklarar jag i min videogenomgång om hur "lika löser lika": ehinger.nu/undervisning/kurser/kemi-1/lektioner/kemisk-bindning/5578-lika-loser-lika.html
@Mustis15244 жыл бұрын
Är alla mättade saltlösningar jämviktsreaktioner?
@MagnusEhinger014 жыл бұрын
Ja, i en mättad saltlösning uppstår det alltid en jämvikt mellan det lösta och det olösta saltet.