Orice persoană care dorește o ”consultație individuală” sau răspuns la o întrebare mai complexă, care în fond necesită opinia, timpul și cunoștințele autorului acestui proiect, este rugat să echivaleze întrebarea sa în schimbul unei donații, care se poate realiza atât pe canalul de Patreon: www.patreon.com/EnciclopediaConstructiilor , cât și prin virament în cont bancar. Toți cei interesați sunt rugați să apeleze cu un mesaj pe Pagina de Facebook. Cele mai importante două resurse în viață sunt timpul și cunoștințele, care oriunde în lume un om le schimbă pentru bani, chiar și dvs faceți acest lucru la job-ul dvs, că doar nu lucrați pe gratis și nu oferiți timpul limitat din viața dvs altor persoane pe gratis, de ce ar face-o autorul acestui proiect?! (care defapt a făcut acest lucru până nu demult) Video-urile informative vor continua să fie publicate în mod gratuit indiferent de sursa publicării, și la întrebări/comentarii scurte și rapide se va răspunde în continuare în limita timpului disponibil fără nici o problemă. Multumesc pentru înțelegere!
@rodicagabriela13294 жыл бұрын
am o intrebare , daca construiesti o casa intr-o zona cu umiditate unde apa este la suprafata aproape de Dunare, cum izolezi fundatia sa nu ai egrasie ? Trebuie arhitectul sa iti spuna ce materiale trebuie sa folosesti ?
@EnciclopediaConstructiilor4 жыл бұрын
@@rodicagabriela1329 In asa cazuri trebuie multiple straturi de hidroizolatie, si lichida, si solida, si desigur si drenaj si alte masuri de evacuare a apei de langa fundatie. Solutii va poate oferit fie arhitectul, fie constructorul, depinde de caz si cine e mai priceput.
@Lexigramm8 ай бұрын
Bună ziua! Mai pot face donație pentru a avea va rog o discuție consultativa? Mulțumesc!
@tibiavram4 ай бұрын
@@EnciclopediaConstructiilor chiar as fi curios daca arhitectii din Moldova chiar iti dau solutii sau doar iti intocmesc dosarul pentru autorizatie. Al meu asa a facut. De ex o chestie e ca nu iti propune un design bazat pe nevoile tale , ci doar valideaza si deseneaza schita ta de mana. Nu mai zic de greseli, de la relevee facute la misto, la studii de insorire/umbrire, care nu iau in considerare ca casa facuta intr-un design anume iti umbreste toata curtea inutil. Adica accentul e pus doar pe partea de legalitate, doar pe exterior.
@ioanacrasnea39133 жыл бұрын
Mi-a placut mult prezentarea dumneavoastra, sunteti cu adevarat talentat! Felicitari!
@EnciclopediaConstructiilor3 жыл бұрын
Multumesc mult!
@valyardelean4 жыл бұрын
cata munca depusa pentru a putea prezenta ca la carte. Ferlicitari !!!
@EnciclopediaConstructiilor4 жыл бұрын
Va multumesc mult ca apreciati munca respectiva, nu toti inteleg ca in spatele chiar si unui video de 10 minute, stau zile intregi de analize si executie a acestui video.
@viorelpopescu49904 жыл бұрын
Domnul da dovada de o modestie adevarata Dar lucrarile prezentate sint ingineria practica a constructiilor de locuinte un ghid practic Nu dau sfaturi si nici idei dar aceste lucrari facute cu atita migala pline de exemple practice ar trebui adunate structurate si editate intro carte sau un manual Vor fi la fel de eficiente si peste 50 de ani cu toate modernizarile si nebunia tehnologica de azi in constructii baza va ramine tot baza si e necesar sa se cunoasca toate tehnicile de lucru
@florinbusuioc37494 жыл бұрын
Felicitari ptr buna initiativa de a ne invata ceva. Sunt constructor, dar uite ca invat unele lucruri pe care nu le stiam. Multumim
@EnciclopediaConstructiilor4 жыл бұрын
Cu multa placere, omul cat traieste invata! Asa facem si noi si ne bucuram ca si altii au aceeasi mentalitate!
@playhdmusic90133 жыл бұрын
Super prezentare! Simplu prezentata si fara a ramane cu alte semne de intrebare👌
@EnciclopediaConstructiilor3 жыл бұрын
Multumim!
@MarianTudorBejenaru-pb1dy Жыл бұрын
Super tare 💪💪 Bravo
@chytzuchytzuktz92434 жыл бұрын
nota 10 la prezentare!
@EnciclopediaConstructiilor4 жыл бұрын
Multumesc mult!
@MarianaVidican5 жыл бұрын
Super prezentare ! 👌👍
@EnciclopediaConstructiilor5 жыл бұрын
Va multumesc!
@bogdanvbg4 жыл бұрын
Bine argumentat materialul, felicitari! Ce sistem de drenaj recoamndati pentru urmatoarea speta: 1. Descrierea amplasamentului: casa cu pereti din piatra, distanta de la baza fundatiei la nivelul 0 al casei (nivelul sapei) este de aproximativ 40 cm, pe partea frontala (fatada casei) exista un drum asfaltat cu o panta inalta de aproximativ 40 cm la fata de nivelul la care terenul intersecteaza fatada casei, pe partea interioara a casei intre peretele de fatada si cel opus (care asigura nivelul zero, adica nivelul sapei) exista o diferenta de nivel e aproximativ 60 cm (deci terenul coboara in panta 60 cm intre cei doi pereti ai casei), existenta unei fantani cu captare de apa din amonte (de la deal) la aproximativ 6-7 m de casa. 2. Problema: umezeala in pereti, dar mai ales in sapa de beton (care arata de parca ar fi scapat pe ea un recipient plin cu apa) cu precadere dupa ploi sau in sezonul rece. 3. Rugaminte: ce solutii tehnice, din cele prezentate de dvs recomandati. Va multumesc anticipat!
@EnciclopediaConstructiilor4 жыл бұрын
Multumesc de apreciere. Posibil sa fie panza freatica de suprafata si lipsa ruperei capilaritatii la fundatie si sub placa de la cota zero. Se poate incerca un drenaj pentru panze freatice - am vorbit aici despre el: kzbin.info/www/bejne/pZvRZnqohb91lZY
@bogdanvbg4 жыл бұрын
@@EnciclopediaConstructiilor Va multumesc pentru raspuns. As dori sa mai intreb, daca dvs considerati ca pe langa drenajul realizat la exterior, un sistem de drenare a apei realizat la interiorul casei (strat gros de pietris+sapa), astfel incat sa rup capilaritatea, ar rezolva problema? Daca da, ce grosime a stratului de pietris recomandati? Va multumesc!
@EnciclopediaConstructiilor4 жыл бұрын
@@bogdanvbg Indiferent de situatie trebuie luate ca sub placa de la cota zero si in multe cazuri si sub fundatie sa existe un strat de pietris de minim 20 cm care sa rupa capilaritatea.
@tibiavram4 ай бұрын
salut. eu am o casa existenta, veche, cu trotuare de cca 1 m latime. Totusi pe 2 dintre laturi in niste locuri anume apa isi face loc cumva di se vad inflorituri pe peretii interiori. Nu am stiut pana acum de ideea drenajului ascuns si mi se pare aproape o idee geniala. Dar cumva ma gandesc ca sum el ar putea sa coexiste si un drenaj frantuzesc care sa duca apa la canalizare. Ce parere aveti ?
@sergiuraul11965 жыл бұрын
Mulțumesc
@EnciclopediaConstructiilor5 жыл бұрын
Cu placere!
@vernescudarius5049 Жыл бұрын
Pot pune țeava de drenaj și la 2 metri sub pământ? Am nevoie sa cobor sub nivelul beciului sa scap de apa din beci …
@tudorambarus9922 жыл бұрын
Buna ziua. Daca compactati nisipul cu pietris peste folia cu crampoane, nu turtiti crampoanele, sau mai rau, rupeti folia de la presiunea pietrelor?
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
Buna ziua, nu.
@miliutabalan5 ай бұрын
Prea multe scheme și puține lucruri puse în practică .Doar așa pot fi mai folositoare !Nu toți știu citirea desenului tehnic și transpunerea lui pe teren.
@roby10453 жыл бұрын
Apa pluviala se poate conecta la tevile de dren?multumesc
@EnciclopediaConstructiilor3 жыл бұрын
Gasiti raspuns in video-urile trecut despre drenaj, iata cateva: 20 Reguli privind proiectarea si constructia drenajelor de apa kzbin.info/www/bejne/hHWte3SLeslobtE , Unde versi apa pluviala? Intr-un dren subteran! kzbin.info/www/bejne/fJWukHyKr7N6kLc
@roby10453 жыл бұрын
Multumesc
@mariusmvs5503 жыл бұрын
Buna, am tot încercat sa caut videoul cu drenaj in jurul casei in care se aplica membrana cu crampoane , țeava drenaj d110 și geotextil 1x25m dar din păcate nu am reușit sa dau de el. Întrebarea mea ar fi: care sunt pașii corecți in aplicarea acestor 3 cu nisip si pietre? Mulțumesc
@pi13253 жыл бұрын
Dar daca pe tot terenul aferent casei a fost imprastiata piatra mare vreo 12cm(de rau) si tasata, peste care s-a venit cu pamant (pamant bun, pentru gazon), iar apa de pe acoperis merge in canalizare, mai este nevoie de drenaj?
@EnciclopediaConstructiilor3 жыл бұрын
Daca apa pluviala total e dirijata in canalizatia pluviala, ramane doar de vazut daca e necesar drenaj de suprafata pentru caile de acces (trotuare, platforme etc) in dependenta de relief.
@vernescudarius5049 Жыл бұрын
Nu cred ca mai este nevoie, ba cred ca e mult mai ok piatra mare de rău decât țeava de drenaj …
@beso98833 жыл бұрын
Bun și dacă terenul este drept cum facem?? Bun sfat, mulțumesc
@EnciclopediaConstructiilor3 жыл бұрын
Facem relief de panta a terenului si/sau pavaj/trotuar de panta frumos conform landshaftului.
@mariaplamadeala66952 жыл бұрын
Cer un sfat am un cămin făcut pentru gramadirea apei piovante alături am un copac și căminul a crăpat și mi se duce apa sin el o fi din cauza copacului?
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
Da e foarte posibil. In medie la cat e de inalt un copac, atat in lungime se pot intinde radacinile, care sunt deseori penetrante.
@mariaplamadeala66952 жыл бұрын
@@EnciclopediaConstructiilor mii de mulțumiri pentru raspuns și mii de scuze pentru timpul acordat la acest răspuns.
@elenadavid60552 жыл бұрын
Buna ziua! In ce zona a tarii va desfasurati activitatea?
@EnciclopediaConstructiilor2 жыл бұрын
In principal zona de centru.
@liviuc49153 жыл бұрын
Oare pot pune tuburi gri nu Orange pentru că am vreo 90 ml de țeavă de pus și este undeva prin grădină nu se trece cu mașina sau cu ceva greu șanțurile sunt săpate la 50 cm.
@EnciclopediaConstructiilor3 жыл бұрын
Tuburile orange de obicei au rezistente mai mari, iar presiunile solului nu sunt de neglijat. Totusi daca doriti, puteti folosi tuburi gri )))
@vioricaursache28315 жыл бұрын
Dar la bloc !Din burlan curge apa pe dalele de laga fundatia blocului si se scurge de-a lungul ,se mai aduna balti !Ce se poate face ?
@vioricaursache28315 жыл бұрын
Foarte bine explicati !Felicitari si multumesc frumos !
@EnciclopediaConstructiilor5 жыл бұрын
@@vioricaursache2831 Va multumesc. La bloc situatia e cu mult diferita, deci si solutiile in mare parte sunt diferite. Acestea se gandesc deja in dependenta de relieful, panta si conditiile fiecarei curti si fiecarui bloc in parte. De exemplu daca e posibil, apa de ploaie se poate scurge direct in canalizatie; fie pe asflatul din ograda care oricum printr-o usoara panta ajunge tot intr-o gura de colectare a apei / canalizare etc.
@no_name-wn2gz5 жыл бұрын
Torni trotuar din beton apoi pui dalele sau scoti dalele, dai la oparte cativa cm din nisipul pe care au fost dalele, pui membrana hidroizolatie( cu bule sau fara, depinde ce e pe piata) si apoi pui stratul de nisip inapoi si apoi dalele. Membrana sa fie in panta spre exteriorul blocului iar dalele si ele in aceeasi panta. Eu asa am facut la strada ca imi intra apa in pivnita. E super acum! In 2 luni s-a zvantat peretele din pivnita. Si cel mai important, apa de la burlane/scocuri bagata prin pamant, pe sub membrana hidroizolatoare, pana la canalizare sau la sosea unde e panta, din turnarea asfaltului, spre canalizare. La imbinarea burlanului cu teava portocalie din pvc am folosit o ramificatie in forma de y pt a avea acces pe viitor sa desfund teava de frunze/nisip. La ramificatia aia in forma de y pui capac/dop. Solutia e gandita de mine, bani putini si rezultatul e cel urmarit si anume am indepartat apa de fundatie.
@pianoconstellation56825 жыл бұрын
Trebuie daramat blocul ( se arunca in aer cu trinitrotoluen) si refacut trotuarele cum trebuie :)
@alydelacraiova38134 жыл бұрын
Enciclopedia Constructiilor Bun
@eanamanu53824 жыл бұрын
Ak am facut trotuarul 80 cm mai st 50 cm pina la temelia gardului si sta apa acolo .ok pun teava acolo dsr unde le duc? Habar nu am .solutii ?si ce teava ar fi buna
@EnciclopediaConstructiilor4 жыл бұрын
Pentru drenajul apei se folosesc tevi de drenaj - ele sunt in vanzare, sau eventual puteti cumpara tevi de canalizatie PVC 110 mm pe care sa le gauriti in partea superioara (gen ora 7 - 4). Apa colectata in dependenta de caz poate fi dirijata: a) Intr-o canalizatie pluviala (daca e posibil si legal) b) In afara teritoriului dvs, de ex intr-un paraias (daca traiti undeva izolat, sa zicem la munte). c) Intr-un rezervor subteran d) Intr-un dren de devarsare ( asemanator ca acel pentru fosa septica in sensul saparii unei groape mari, umplerea cu pietris, si ca apa colectata sa se scurga in acel pietris subteran). Legat de alte aspecte despre drenaj, deja au fost postate mai multe video-uri la aceasta tema, va invit sa le vizionati. Totusi in viitor o sa mai vin si cu altele, totul pe rand si periodic (nu toate o data). Merci.
@TheDariuscrisan5 жыл бұрын
Soluții personalizate pentru o casă deja construită, dar fără drenaj de colectare a apei de ploaie din jurul casei puteți oferi?
@no_name-wn2gz5 жыл бұрын
Te apuci si sapi. Daca trebuie scoti pomi, gazon...etc. De iti intra apa la fundatia unei case noi e chiar pacat. O fantana care sa colecteze apa ar fi ok...dar fantana sa fie la distanta rezonabila de casa si in partea de jos a terenului daca terenul este in panta. Trotuarul de beton de jur imprejurul casei eu unul il consider indispensabil, mai ales daca ai pivnita. Daca vrei dale in loc de trotuar, torni beton apoi peste pui dale. E mai scump dar la suprafata obti rezultatul vizual dorit(adica dale).
@TheDariuscrisan5 жыл бұрын
Multumesc de sfaturi, totuși mi-aș fi dorit un răspuns de la creatori acestui proiect, precum văd, ei caută să ajute posesorul final cu sfaturi argumentate. În situația mea, casa nouă cumpărată, din păcate se pare că are nevoie de mai multe "retușuri", deci am considerat să întreb pe cineva care consider că este onest și în cunoștință de cauză în acest domeniu. Sunt fericit să plătesc pentru sfaturi dar la urma urmei am și eu un buget de respectat. Referitor la fântână, a fost construit un sistem de colectare al apei de pe acoperiș într-un butoi mare de apă de ploaie (funcționează normal, cum a fost conceput), trotuar peste tot în jurul casei este, dar din păcate cand plouă mai mult, apa aproape că intră în casă. În concluzie, caut o soluție specifică pentru problema mea, ceea ce reiese din întrebarea mea inițială.
@no_name-wn2gz5 жыл бұрын
@@TheDariuscrisan pai eu am raspuns pt cazurile la modul general. Pt o solutie aplicat strict pe problema ta trebuie sa pui la dispozitie plan de casa, amplasare, poze, ce problema ai cu exactitate, locatia casei si multe alte detalii ca sa ai solutia adaptata problemei tale. Din ce spui tu cum ca iti intra apa in casa cand ploua mai mult desi este trotuar, la prima vedere, treaba ar fi simpla: cobori nivelul trotuarului/nivelul dalelor si daca trebuie a intregului teren din jurul casei. Apa de ploaie nu se scurge suficient de repede pe cat ploua, deci nu e panta suficienta ori nu ai rigole... trebuie mai multe informatii. Cat despre faptul ca ai un buget pe care trebuie sa il respecti pai daca solutia exacta a problemei tale costa 10 000 lei spre exemplu si tu ai 8000 lei atunci nu o faci si ramai asa cum e acum. Ori o aplici pana la suma de 8000 si, DACA SE POATE LASA LUCRAREA NETERMINATA COMPLET, o lasi pana faci rost de diferenta de bani. Logic! Altceva ce sa si faci? Si cine a construit casa cu nivelul ala asa ridicat este un mare bou dar nu mi-ar fi mirarea ca nu a gandit de la inceput sa aibe nivelul solului mai ridicat ca strada/gradina...si la final a ridicat nivelul fara sa mai tima cont ca daca ploua mult si apa nu se scurge suficient de repede iti face lac si iti intra in casa. Sa vezi ce case noi, pe o intreaga strada din Alba Iulia, aprox. 30 case, majoritatea cu garaj la nivelul strazii, cu curtea si gradina la nivelul strazii, unii chiar cu garaj subteran cu nivelul terenului la cel al strazii. Strada este cu balastru cat sa se poata circula. Cand o veni primaria sa asfalteze, chiar daca o sa decoperteze, parerea mea, tot o sa fie nivelul strazii si al trotuarelor mai inalt ca, curtile lor, garajele, garajele subterane. Si cand va ploua torential, apa unde crezi ca se va duce? O singura ploaie mai zdravana pe an le trebuie ca e suficient. 2-3 case au nivelul terenului/fundatiei si gardul imprejmuitor mai ridicat ca nivelul actual al strazii. I-au costat mai mult la inceput dar esti sigur ca nu ai surprize iar prin panta care o dai tu, apa din curte iti iasa afara in strada nu invers. Asta este! In ziua de azi si " buna ziua" se plateste!
@EnciclopediaConstructiilor5 жыл бұрын
@@TheDariuscrisan Teoretic se poate face. Contactati-ma in privat pe pagina Enciclopedia Constructiilor din Facebook.
@EnciclopediaConstructiilor5 жыл бұрын
@@no_name-wn2gz Aveti mare dreptate si ma bucur ca in mare parte impartasiti aceleasi ganduri ca si mine.
@termostalalex4 жыл бұрын
Nu se permite de conectat sistema pluvială cu canalizarea centralizată !!!
@EnciclopediaConstructiilor4 жыл бұрын
Depinde de ce tara vorbim. In general - da, nu e okay, insa exista si canalizatie pluviala (pe langa acea menajera).
@gigel993243 жыл бұрын
De ce? Ca doar platim apa de ploaie
@viorelpopescu49904 жыл бұрын
MULTUMIM MULT PTRU MUNCA DEPUSA IN A AJUTA PE TINERI INVIITOARELE LOR REALIZARI
@EnciclopediaConstructiilor4 жыл бұрын
Cu placere.
@florinadrianbojan50225 ай бұрын
Ca să înțelegi acest video trebuie să faci un curs de arhitectură 😅
@hulkmoldova32973 жыл бұрын
Buna ziua cursuri oferit
@EnciclopediaConstructiilor3 жыл бұрын
Buna ziua, la moment ne rezumam la informatia oferita gratis pe acest canal sub forma video-urilor.
@stevecristian69323 жыл бұрын
Mai iti trebuie scurgeri-drenaj prin pamant pentru burlane daca ai rigole in curte?
@EnciclopediaConstructiilor3 жыл бұрын
Depinde de fiecare caz in parte.
@costincristian185 жыл бұрын
Asta trebuie eu sa fac la anu. ..o sa sap de ma ia dracu :))))
@EnciclopediaConstructiilor5 жыл бұрын
Va urez mult succes )))
@no_name-wn2gz5 жыл бұрын
Bafta! Igrasia la o fundatie este ca si coxotroza la oase... Singura parte a unei case care nu se poate inlocui este fundatia.
@dragossorin854 жыл бұрын
@@no_name-wn2gz Folositi fantanile pentru a controla nivelul panzei freatice prin golirea lor cand apa se aproprie de suprafata pt a evita intrarea ei in fundatie si crearea mucegaiului si igrasiei, deasemenea radacinile pomilor se vor sufoca din cauza unui nivel ridicat
@viorelpopescu49904 жыл бұрын
Daca vrei ceva trainic si rezistent cu efort si cheltuiala se face Dar merita avantajele aduse in timp sint incomensurabile ,daca lucrarea este atent efectuata si ingrijit De ce spun si repet atent efectuata ,datorita faptului ca uneori se trec cu vederea unle lucrari sau faze de lucrari carora nu le dam importanta suficienta si in timp pot provoca daune mari una din aceste lucrari mereu ignorata s-au ne efectuata corespunzator este compactarea terenului de sub fundatii Acestei lucrari trebuie acordat maxim de interes si se efectuiaza inaintea inceperii cofragului cu suprafete mai mari decit suprafata turnata DE ACEASTA LUCRARE VA DEPINDE INTREAGA STABILITATE A CONSTRUCTIEI nu neglijati nu treceti cu vederea
@petruamanolesei70574 жыл бұрын
Din comentariul d-voastră, nu am înțeles mare lucru. Ați făcut doar teorie. Pe mine mă interesează practic. La fiecare etapă, trebuia prezentate și imagini concrete. În concluzie nu apreciez, comentariul d-voastră.
@EnciclopediaConstructiilor4 жыл бұрын
Care comentariu anume? Ori eu nu vad sa avut noi o discutie anterior.
@alexmandica30734 жыл бұрын
Dar e pe întelesul tuturor... vrei ceva personalizat, angajează un inginer. Of doamne
@florinbusuioc37494 жыл бұрын
A prezentat fff clar si cu imagini ptr tot prostu. Esti carcotas