تاریخ چین قسمت دوم [History of China-English Subtitle]

  Рет қаралды 33,630

The Gate of History

The Gate of History

Күн бұрын

قسمت اول تاریخ چین:
• تاریخ چین [History of ...
قسمت سوم تاریخ چین:
جاده ابریشم قسمت اول [جاده ابریشم در دوران هخامنشیان [جاده شاهی]]:
• جاده ابریشم در دوران ه...
جاده ابریشم قسمت دوم [مسیر جاده ابریشم در دوره اشکانیان [شهرهای جاده ابریشم]]: • مسیر جاده ابریشم در دو...
جاده ابریشم قسمت سوم [مسیر جاده ابریشم در دوران اسلام [جاده ابریشم در دوران ساسانیان، مسلمانان،سلجوقیان،خوارزمشاهیان مغول]]:
• مسیر جاده ابریشم در دو...
جاده ابریشم جدید:
• جاده ابریشم جدید چین [...
ویدئوی جنگ تریاک از کانال بی پلاس:
• جنگ‌های تریاک در چین
@BplusPodcast
تاریخ چین
تو دهه ۱۸۵۰، ارتش روسیه تزاری به منطقه هیلانگ جیانگ چین حمله می‌کنن و منچوها، که دولت حاکم به چین بودن را شکست می‌دن. در نهایت اون حمله، قرار داد نِرچینسک (Nerchinsk) به چین تحمیل میشه.
بعد از این قرار داد، روس‌ها توی چین و حتی شهر پکن حضور فعالی پیدا می‌کنن و پاشپن به چین باز میشه.
اما این داستان حضور خارجی‌ها فقط محدود به روس‌ها نبود. از دهه ۱۸۶۰ به بعد، هجوم و حضور خارجی‌ها به هر بهونه ای توی چین افزایش پیدا میکنه
تو سال ۱۸۸۹ قدرتهای جهانی تمام سواحل چین رو در اختیار داشتن و طبق قراردادهایی ۲۵ ساله تا ۹۹ ساله این سواحل رو از چین رهن میکردن. یعنی همون کاری که الان خود چین داره با بقیه کشورها انجام میده. منظورم کشورهای خیلی خیلی خیلی دوره که چین باهاشون قراردادهای بلند مدت برای استفاده از منابع اون کشورها می‌بنده.
فرانسه مناطق جنوبی چین رو به طور کامل در تصرف خودش داشت و رسما اونجا رو به مستعمره خودش تبدیل کرده بود که بعدهاً به این مناطق ویتنام جنوبی گفتن.
توی سال ۱۸۶۴ هم برای کامبوج سیستم قیومیت رو به وجود آورد و بعد از پیروزی در جنگ با چین، منطقه آنام رو هم تصرف کرد. همینجا این نکته را اضافه کنم که پادشاهی آنام، یا ویتنام امروزی، زیر نظر چین اداره می شد و چین نفوذ خیلی زیادی رو روی مناطق جنوبی سرزمین اصلی داشت که با ورود فرانسوی‌ها و انگلیسی‌ها تمام این مناطق از قدرت چین خارج شدن.
بعد از شکست چین از فرانسه، انگلستان هم از ضعف چین استفاده میکنه و برمه رو تو سال ۱۸۸۶ تصرف میکنه.
از اون سمت، ژاپن هم توی سال ۱۸۸۵ قراردادی رو به چین تحمیل میکنه که حاکمیت چین بر کره رو محدود می‌کنه.
این قراردادی که امضا میشه، قدم بزرگی در جهت بردگی کره توسط ژاپن بود. اما به جز این موارد، روسیه هم مناطق ترکستان داخلی چین رو تحت نفوذ خودش در میاره. یعنی چین از هر طرف تحت فشار بود و عملاً بعد از جنگ فرانسه و چین، متصرفات چین یکی بعد از دیگری ازش جدا میشن و قدرت‌های سرمایه داری تو مرزهای چین جای خودشون رو محکم میکنن و کم‌کم به قلمروی اصلی نزدیک میشن.
توی همین دوران، ژاپن بعد از ۱۵۰ سال انزوا و گوشه‌گیری، سیاستش رو تغییر میده و خودش رو وارد بازی‌های قدرت بین‌المللی میکنه. توی قدم اول، با کره ارتباط میگیره، کره‌ای که یه جورایی حیاط خلوت چین محسوب می‌شد. هرچی نفوذ ژاپن توی کره بیشتر می‌شد، منافع چین بیشتر به خطر می افتاد، تا در نهایت تو سال ۱۸۹۴، به طور مستقیم با هم میجنگن و ژاپن پیروز میشه.
در نتیجه این جنگ، تو سال ۱۸۹۵ ، پیمان شیمونوسکی بین چین و ژاپن امضا میشه که بر اساس اون به کشورکره استقلال داده میشه و تسلط ژاپن بر کره، از طرف چین به رسمیت شناخته میشه و همچنین جزیره تایوان و جزیره پنگو (Penghu) تحت تصرف ژاپن در میاد و چین مجبور میشه غرامت سنگینی را بپردازه.
اما این حوادث به همین جا ختم نمیشه و تو سال ۱۸۹۸، انگلیس هم به بهانه دفاع از مستعمره خودش، یعنی هنگ‌کنگ، طی قرارداد پکینگ (Peking) یا همون پکن، جزایر و سرزمین‌های اطراف هنگ‌کنگ را با قراردادی ۹۹ ساله اجاره میکنه و عملاً کنترل این مناطق از حاکمیت چین خارج میشه. این قرارداد تو سال ۱۹۹۷ به پایان رسید و هنگ‌کنگ دوباره به چین برگشت، البته با شرایط خاصی که اگه فرصت بشه تو یک ویدئوی دیگه بهش می‌پردازیم.
خلاصه اینجوری کشورهای بریتانیا، ژاپن، روسیه، آلمان، فرانسه و بلژیک، هر کدوم تونستن حوزه نفوذ مشخصی رو توی چین به دست بیارن و امتیازات ویژه‌ای را از دولت بگیرن.
همه این اتفاقات در اواخر قرن نوزده، باعث شد تا دولت، مردم و روشنفکرهای چینی، به فکر اصلاحاتی بیفتن تا بتونن چین رو از این شرایط در بیارن.
بعد از شکست سنگین چین از ژاپن تو سال ۱۸۹۴، سون یات سن، با همفکری همکاراش، انجمن احیای چین را تشکیل می‌ده که به طور علنی، خواستار سرنگونی امپراتوری منچو میشه. اعضای این انجمن سوگند می‌خورن که برای براندازی حکومت منچو تلاش کنند و حکومت را به چینی‌ها برگردونن و یک نظام جمهوری توی چین برقرار کنن.
همکاران ما در این قسمت:
نویسنده و اجرا: حمید
تدوینگر: ابوالفضل عسگرزاده
0:00​ - مرور تاریخ چین
02:56​ - امپراتوری هان: دوره جاده ابریشم
17:20​ - چین پس از امپراتوری هان: عصر آشوب
21:05​ - سلسله سویی؛ اتحاد دوباره چین
22:50​ - سلسله تانگ چین
25:26 - سلسله سونگ شمال و سلسله یوان
29:46 - سلسله مینگ؛ بازسازی دیوار بزرگ چین
37:16 - سلسله چینگ (منچوها)
منابع:
اژدهای شکیبا، چین دیروز، امروز و فردا - دکتر فریدون وردی‌نژاد
چین باستان - اِلِنور ج. هال، ترجمه مهدی حقیقت خواه
نگاهی به سرزمین، تاریخ، جامعه و فرهنگ چین از دیرینه‌ترین روزگار تا پایان سده نوزدهم - داریوش آشوری
جامعه و فرهنگ چین - علی محمد سابقی
تاریخ فرهنگ چین - فیتز جرالد، ترجمه اسماعیل دولتشاهی
#تاریخ_چین
#دروازه_تاریخ #تاریخ #کانال_تاریخ
آدرس اینستاگرام:
/ hamid.mahbubeh
آدرس فیس بوک:
/ hamid.mahbubeh
We try to use copyright free images at all times. However if we have used any of your artwork or maps then please don't hesitate to contact me and we’ll be more than happy to give the appropriate credit.

Пікірлер: 238
چرا اسلام چندین فرقه شد؟
17:30
The Gate of History
Рет қаралды 42 М.
WHY DOES SHE HAVE A REWARD? #youtubecreatorawards
00:41
Levsob
Рет қаралды 33 МЛН
I Need Your Help..
00:33
Stokes Twins
Рет қаралды 135 МЛН
Como ela fez isso? 😲
00:12
Los Wagners
Рет қаралды 26 МЛН
(Hong Kong History)  تاریخ هنگ کنگ
16:51
The Gate of History
Рет қаралды 7 М.
تاریخ چین قبل از کمونیسم
31:08
Bplus Podcast
Рет қаралды 119 М.
تاریخ اسلام، فتنه اول و جنگ‌های صدر اسلام
37:34
جنگ ویتنام، اولین شکست امریکا
55:05
Bplus Podcast
Рет қаралды 152 М.
WHY DOES SHE HAVE A REWARD? #youtubecreatorawards
00:41
Levsob
Рет қаралды 33 МЛН