Hoe begin je een no dig moestuin? Eva (@kip.eigen) laat je drie no-dig methodes zien!

  Рет қаралды 2,258

Permaculture with Martin

Permaculture with Martin

Күн бұрын

Nog meer Regeneratieve Landbouw lessen op de natuurboerderij van @kip.eigen! Hoe start je een no dig moestuin en hoe doet @kip.eigen het onderhoud van vorig jaar gemaakt no dig bedden? Eva laat je in deze video drie no-dig methodes zien. Heb jij ze getest in je eigen moestuin? Laat het ons weten in de comments!
Wat is no-dig? No-dig is een regeneratieve methode om groenten te telen zonder de bodem te verstoren. In een no dig moestuin wordt niet gespit of geploegd. Door niet te spitten verstoor je geen bodemleven of schimmelculturen en blijft je bodem gezonder.
-- LINKS --
► RootBarrier® BioCovers® afbreekbaar onkruiddoek: devakhandel.nl/rootbarrier-bi...
► Onkruiddoek van schapenwol : www.bio-kultura.nl/Schapenwol...
► Meer informatie over @KipEigen, Eva Vos en regeneratieve landbouw is te vinden op: kipeigen.nl
► Wil je een cursus volgen bij Eva: kipeigen.nl/producten/cursuss...
► Een rondleiding volgen over de boerderij: kipeigen.nl/rondleiding/
► Eva inhuren voor ontwerp en advies: eva-vos.nl/
► Meer over mij kun je vinden op: permacultuurmetmartin.nl/ of kijk deze video over hoe ik met mijn gezin leef volgens permacultuur principes: • Leven in een Voedselbo...
► Mijn online voedselbos cursus: • Dé online Voedselbos c...
Alle informatie daarover vind je hier: permacultuurmetmartin.nl/onli...
► Muziek in mijn video's komt van: share.epidemicsound.com/8ibzxy
Hoofdstukken
00:00 Intro
01:33 Met de hand opschonen van bestaande no dig bedden
06:13 Voeg je compost of mineralen toe? Wat is groencompost?
08:55 Wat hebben jullie geplant?
10:43 Wat zijn perspotjes?
15:03 Bewerking met kippen (met chicken tractor)
21:24 Afdekken met Karton & Compost
24:22 Bewerking met kippen (vrij lopende kippen)
24:50 Afdekken met landbouwplastic (of alternatief)
27:53 Overzicht en Outro
-- ANDERE VIDEO'S MET EVA (@KIP.EIGEN) --
* Regeneratieve Landbouw: waardevolle lessen op de natuurboerderij! Op bezoek bij @KipEigen: • Regeneratieve Landbouw...
* PFAS in je eieren!? Eva (@kip.eigen) deed een test! Dit moet je weten! • PFAS in je eieren!? Ev...
-- GERELATEERDE CONTENT --
* Kippen & kalkoenen in onze permacultuur moestuin: • Kippen & kalkoenen in ...
* Kippen in de permacultuur moestuin | Moestuintip! • Kippen in de permacult...
* Compost maken met kippen. Maak permacultuur kippen compost als een MASTER! • Compost maken met kipp...
-- ONDERWERPEN --
#moestuin #nodig #nodiggardening #groentetuin #permacultuur #regeneratievelandbouw #kippen #kippenhok #moestuin #voedselbos #permacultuurtuin #regenerativefarming #natuurinclusievelandbouw #mobielkippenhok #regeneratief

Пікірлер: 26
@douwebeerda
@douwebeerda Ай бұрын
Op deze manier moeten we toch een heleboel mensen van heel gezond voedsel kunnen voorzien en een boel mensen leuk en interessant werk kunnen bezorgen. :) Fijn om te zien hoe jullie dit in de praktijk aanpakken.
@MartinSlort
@MartinSlort Ай бұрын
Dat lijkt mij ook! :)
@annet2641
@annet2641 24 күн бұрын
Dank voor deze video. Dit jaar ben ik een moestuin begonnen op een complex. Vol met kweekgras en heermoes. Ondanks aanmoediging van medetuiniers om de grond flink om te spitten, dit toch niet gedaan, dankzij alle no-dig info die ik gezien heb. Ik heb geen karton gebruikt, maar op de bedden een flinke laag champost aangebracht. Nog bijna geen onkruid te zien op de bedden. De smalle paden zijn onbedekt, hier wel onkruid (volgend jaar houtsnippers). Hier en daar komt er wat kweek en heermoes op. In een ander artikel op internet leerde ik de heermoes te plukken en daarna op de bedden te leggen. Heermoes vertelt een mineraal arme bodem en in het blad van heermoes zitten de mineralen die de bodem nodig heeft. Ik ga het zien hoe het zich gaat verhouden de komende tijd. Komende 2 a 3 jaar geen champost nodig en dan komt er compost over. Tot de volgende...
@MartinSlort
@MartinSlort 24 күн бұрын
Juist! Want als je de heermoes laat liggen komt er een deel van de mineralen die hij heeft opgehaald in de bovenlaag beschikbaar. Dat betekent dat zijn functie minder nodig is. Je kunt ook wat mineralen toevoegen, heermoes zal dan verdwijnen.
@Tuinkassenonline
@Tuinkassenonline Ай бұрын
De methode met karton werkt inderdaad prima en is lekker goedkoop
@clemens74
@clemens74 Ай бұрын
Mooie video weer! Het worteldoek waar je naar verwijst is gemaakt van PLA. Dit wordt ook veel in 3D printers gebruikt. Is inderdaad van biologische oorsprong, maar volgens mij alleen industrieel composteerbaar (onder hogere temperatuur). Ze zeggen ook dat je je 3D prints niet bij het compost moet gooien (daar zitten natuurlijk ook nog kleuren e.d. in). Zou jij nog meer info over de werkelijke composteerbaarheid van dit doek kunnen geven? Het landbouwplastic en met kippen werken vind ik tot nu toe het fijnst. Na gebruik netjes opbergen en steeds weer gebruiken.
@MartinSlort
@MartinSlort 27 күн бұрын
Ja dat zou best kunnen. Dat zou je even bij de leverancier moeten informeren. Voor zover ik er toen naar gekeken heb is het niet schadelijk voor de natuur en dat vind ik het belangrijkste. Na aanleiding van je opmerking heb ik ook nog een wol alternatief toegevoegd in de omschrijving.
@greyshades9114
@greyshades9114 28 күн бұрын
Wauw martin goede film weer. Erg informatief en mooi om te zien dat niet alleen amerikaanse youtube films maar ook hier op eigen bodem in nederland. En Eva… pfff wordt ene beetje verliefd op haar ❤❤❤ 🙃
@MartinSlort
@MartinSlort 27 күн бұрын
Jaja, gewoon in Nederland ☺️. Haha, Eva is een topper! 💪 Daar moeten we er meer van hebben! Thanks voor je reactie! Doet me goed! 👍
@Annazelfvoorzienendleven
@Annazelfvoorzienendleven Ай бұрын
Mooi om te zien, veel herkenning met wat ik hier ook doe.
@MartinSlort
@MartinSlort Ай бұрын
Ja dat wil ik geloven Anna!
@Annazelfvoorzienendleven
@Annazelfvoorzienendleven Ай бұрын
@@MartinSlort Ik moest ook wel denken aan wat Richard Perkins leert vanuit Zweden.
@marcelizeboud
@marcelizeboud Ай бұрын
jammer dat we voor en na de kippen niet te zien krijgen.
@MartinSlort
@MartinSlort 28 күн бұрын
Ja sorry, ik weet wat je bedoelt! Vergeten te filmen, kwam er alleen helaas pas achter dat de video online stond. Scherp van je ;)
@Velisena
@Velisena 29 күн бұрын
Geweldig, vooral die blauw tractor op de achtergrond😂
@MartinSlort
@MartinSlort 28 күн бұрын
Haha een mooi contrast :) Het geluid werd ik minder enthousiast van, in een volgende video vele malen beter want ik heb nieuwe audio opname apparatuur gekocht!
@Jan-Boer
@Jan-Boer 29 күн бұрын
Leuke video, mooi bedrijf. Ik blijf mijn bedenkingen houden wat betreft gebruik van zoveel compost. Eén centimeter compost is 100 kubieke meter per hectare. Met een gemiddeld soortelijk gewicht is dit 75 ton. Compost gaat van 5 tot 10 % stikstof. 75 ton x 5 kg = 375 kg per hectare per centimeter. Een gedeelte van de N wordt gebruikt bij afbraak van de compost. Hoe denken jullie hier over?
@MartinSlort
@MartinSlort 27 күн бұрын
Ik kan het niet helemaal volgen, sorry. Het zou mooi zijn als er eens metingen worden gedaan op een no dig tuin. Maar ik durf bijna wel te wedden dat je heel andere resultaten gaat zien in de omgeving dan bij regulieren landbouw, ondanks wellicht iets te veel compost. Het gaat ook om het gehele plaatje.
@Jan-Boer
@Jan-Boer 25 күн бұрын
@@MartinSlort Ik heb even het één en ander opgezocht, je mag 175 kg stikstof per hectare gebruiken. Nu zijn er verschillende normen voor het meetellen van de N voor de verschillende meststoffen. Voor compost is dit 10%. Dus met compost mag je jaarlijks 1750 kg N aanvoeren. Met arme compost 5 kg per ton. 350 ton per hectare, ongeveer 4 centimeter om aan de maximale norm te komen. Probleem is wel dat compost ook 2 kg per ton fosfaat bevat. Dit moet je voor 50 % meetellen. Afhankelijk van de situatie mag je 50 tot 100 kg P per hectare gebruiken, dus maximaal 100 ton compost per hectare, één centimeter. Bij dit alles geen rekening gehouden met de aanvoer door de kippenmest, die hoeveelheden moet je er nog vanaf trekken. Hier heeft iedereen die een mestboekhouding heeft mee te maken.
@marcelkroeze7580
@marcelkroeze7580 Ай бұрын
Dus het is gewoon akkerbouw/tuinbouw in miniatuur, alleen noemen we het dan NKG ofwel niet-kerende grondbewerking. Ik hoor je praten over dat er veel onkruiddruk is doordat het perceel in het verleden veel geploegd is maar dat is onzin. Bij ploegen keer je de bovenste laag grond (10 tot 30cm afhankelijk welke dikte bouwvoor gekozen is) elk jaar om. Hierdoor krijg je niet meer onkruid, het aantal zaden in de bodem vermeerderd zich immers niet tenzij planten tot zaadvorming komen. Ploegen zorgt voor een schoon en vochtig zaaibed waardoor een gewas de beste kans heeft om zonder te veel onkruidconcurrentie tot een gesloten gewas te komen. Minpuntje is dat je het bodemleven daarmee stoort. NKG is een vuilere teeltwijze doordat je nooit een schoon zaaibed kan krijgen, bovendien zul je secuurder moeten zijn wat betreft je zaaimomenten omdat je geen vochtig zaaibed kan creëren en dus afhankelijk bent van het vocht wat boven in de grond zit. Bij droog weer loop je het risico dat je zaden in droge grond liggen en dus niet kiemen. Ook zullen je kleine zaailingen vanaf kiemen direct in een concurrentiestrijd zijn met onkruiden wat betekend dat herbicides veel gebruikt moeten worden. Pluspunten tegenover ploegen zijn een betere draagkracht, minder wateroverlast en actiever bodemleven bovenin de bouwvoor. Het utopische idee dat met niet keren je uiteindelijk geen onkruid meer hoeft te plukken gaat niet gebeuren. 90% van onkruiden komen van boven ofwel via wind, vogels en bemesting. Nu kan je bemesting wegstrepen als je goede onkruidvrije compost gebruikt maar wind en vogels niet. Ben als akkerbouwer wel zeer benieuwd hoe deze wijze gaat uitpakken en zal het nauwkeurig volgen. Wellicht is dit voor de toekomst haalbaar samen met onbereden bedden en vaste rijpaden. De 1cm RTK GPS kan dit mogelijk maken.
@Jan-Boer
@Jan-Boer 29 күн бұрын
Als je alle compost in Nederland netjes verdeeld, kunnen we een kuub per hectare strooien. Hier wordt 100 kuub compost per centimeter gebruikt. Prachtig voor zo'n tuin maar niet grootschalig uitvoerbaar.
@MartinSlort
@MartinSlort 27 күн бұрын
@marcelkroeze, ten eerste complimenten voor je reactie en vooral vragende houding! 👏 die is echt zodat we van elkaar kunnen leren en we een open gesprek houden. Super fijn! Als ik het vanuit mijn visie bekijk (het zijn Eva’s woorden) dan mis je het stukje van bodem verdichting. Door het gebruik van zware machines en het verstoren (of zelfs doden) van het bodemleven (of een deel) ontstaat er bodem verdichting. Om die verdichting te repareren komt de natuur met pittige onkruiden zoals ridderzuring, kweekgras, smeerwortel etc. Die kiemen en vermeerderen wanneer ze nodig zijn. Wanneer je bodem hersteld verdwijnen ze weer en komen er andere planten. Maar vooral die eerste bodem brekers zijn de moeilijkere onkruiden voor een groenteteelt. Het mooie aan (kleinschalige) no dig is dat je geen zware machines gebruikt en het bodemleven met rust laat. Het bodem leven ploegt in feiten de bodem voor je en maakt die luchtig. Samen met in de eerste fase die onkruiden. Maar daar moet je dus even doorheen in de eerste jaren.
@Jan-Boer
@Jan-Boer 27 күн бұрын
@@MartinSlort Het bodemleven wordt ernstig verstoord door ploegen of spitten. Maar wat gebeurt er met het bodemleven in de bovenste laag als je het gaat afdekken met karton en een laag compost?
@annemiekeevers8820
@annemiekeevers8820 Ай бұрын
Wat me altijd verbaasd is dat er in de permacultuur nog steeds karton gebruikt wordt, terwijl het bekend is dat hierin veel gifstoffen zitten, vooral juist in het gerecyclede karton 🤔 Mijn gezond verstand heeft me er altijd van weerhouden om het te gebruiken en daar ben ik nu blij om. Is dit bij jullie niet bekend?
@MartinSlort
@MartinSlort 27 күн бұрын
Goed punt! Ik heb het ooit wel eens opgezocht maar kwam niet tot bijzondere vervuilende stoffen. Heb je misschien meer informatie?
@williambrooymans6208
@williambrooymans6208 2 күн бұрын
Jullie praten over een kringloop en wensen op termijn niets meer aan te voeren. Zodra je voedsel gaat oogsten voer je mineralen af. Stikstof kun je redelijk eenvoudig terugwinnen met vlinderbloemigen maar dan stopt het ook wel. Je krijgt alleen een gesloten kringloop door de laatste schakel terug te voeren en dat zijn de uitwerpselen van de mens. Aangezien je dat niet moet willen vanwege ongewenste afvalstoffen zoals hormonen en antibiotica en andere medicijnen. Beste toevlucht blijft daarin dierlijke mest en compost juist om de micro elementen aan te voeren die planten nodig hebben.
Leven in een Voedselbos volgens Permacultuur Principes. Dit is mijn verhaal!
11:00
Permacultuur met Martin
Рет қаралды 4,4 М.
顔面水槽がブサイク過ぎるwwwww
00:58
はじめしゃちょー(hajime)
Рет қаралды 124 МЛН
КАХА и Джин 2
00:36
К-Media
Рет қаралды 3,8 МЛН
Why? 😭 #shorts by Leisi Crazy
00:16
Leisi Crazy
Рет қаралды 45 МЛН
ISSEI funny story😂😂😂Strange World | Magic Lips💋
00:36
ISSEI / いっせい
Рет қаралды 189 МЛН
GEOFF LAWTON REVIEWS THE WEEDY GARDEN`S PERMACULTURE PRACTICES
21:19
The Weedy Garden
Рет қаралды 41 М.
PFAS in je eieren!? Eva (@kip.eigen) deed een test! Dit moet je weten!
10:18
Permacultuur met Martin
Рет қаралды 4,6 М.
Opportunities in May
17:52
Charles Dowding
Рет қаралды 95 М.
Het hele jaar oogsten uit je PERMACULTUUR MOESTUIN
9:13
Tuin smakelijk
Рет қаралды 2,8 М.
Houtsnippers in de moestuin
16:09
ECO Moestuin
Рет қаралды 23 М.
Waarom jouw salade uit Kenia komt | Food for Thought
21:44
vpro tegenlicht
Рет қаралды 25 М.
УМНЫЙ НОЧНИК #shorts
0:48
Fast Family LIFE
Рет қаралды 1,4 МЛН
Comeria esse macarrão?
0:29
F L U S C O M A N I A
Рет қаралды 18 МЛН
Гениальный тренажер для отжиманий
0:15
ГОМУНКУЛ
Рет қаралды 7 МЛН
Saving Money & Smart Spending with Wendy and Maddie
0:58
Toys and Colors Shorts
Рет қаралды 12 МЛН