Hoe kan een kwantumcomputer overal inbreken? (2/5)

  Рет қаралды 47,262

Universiteit van Nederland

Universiteit van Nederland

9 жыл бұрын

Vergeleken met een kwantumcomputer is jouw laptopje een lachertje. Wat maakt deze supermachine zo krachtig? En betekent dit dat dezelfde computer ook een gevaar kan zijn? Informaticus prof. dr. Harry Buhrman (UvA) legt uit hoe dit zit!
--------------------------------------------------------------------------------------------
Deze week in Universiteit van Nederland:
Informaticus prof. dr. Harry Buhrman!
Harry Buhrman is professor Computer Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en is als onderzoeksgroepsleider verbonden aan het Centrum van Wiskunde & Informatica. Professor Buhrman houdt zich tegenwoordig voornamelijk bezig met onderzoek naar de computer van de toekomst: de kwantumcomputer.
Meer weten?
Klik hier voor meer informatie! www.universiteitvannederland.n...
--------------------------------------------------------------------------------------------
Over de Universiteit van Nederland:
De beste hoogleraren van Nederland geven gratis college op internet. Elke werkdag komt er een nieuw college online, en elke week een nieuwe hoogleraar.
Een opname bijwonen? Dat kan!
Vier avonden per maand nemen we colleges op in Club AIR, Amsterdam, en jij kunt daarbij zijn. Tijdens zo’n avond nemen we vijf colleges van een kwartier op, gevolgd door Q&A en meet and greet (want tegen die tijd is de hoogleraar een rockster). Een echte aanrader!
Voor tickets en meer info ► www.universiteitvannederland.n...
Check onze website! ► www.universiteitvannederland.nl/
Twitter ► / universiteitnl
Facebook ► / universiteitvannederland

Пікірлер: 24
@saskiavanhoutert3190
@saskiavanhoutert3190 3 жыл бұрын
Quantum- technologie moet te zijn te beveiligen, je kan een afscherm-object aanbrengen. Verder heeft deze technologie veel waarde voor de snelheid in de computertechnologie, met vriendelijke groet. Eventuele opmerkingen worden geliked.
@francisbalemansj635
@francisbalemansj635 Жыл бұрын
Ik heb 5 jaar bij Tesla gewerkt er zijn inderdaad veel problemen met kwantum computers
@heinpereboom5521
@heinpereboom5521 Жыл бұрын
Kan deze man ook vertellen waar een werkende kwantum computer staat? Heb het idee dat het geen kwantum is maar quatch.
@EdoDijkgraaf
@EdoDijkgraaf 9 жыл бұрын
Hm, en nu maar wachten op het volgende college, want ik ben heel benieuwd hoe die beveiliging van over 15 jaar nu al tot stand kan worden gebracht.
@ouhanih
@ouhanih 2 жыл бұрын
Doet mij denken hoe gogelaar werkt met tweelingen
@sahinguntekin4093
@sahinguntekin4093 3 жыл бұрын
👍
@piesemieter1196
@piesemieter1196 8 жыл бұрын
Inbrekers hebben kennelijk dus ook een kwantumcomputer in hun bovenkamer
@christiankoster8329
@christiankoster8329 5 жыл бұрын
Dus als een overheid als Rusland, Amerika of China zo'n systeem heeft wordt er geen gebruik van gemaakt?
@voornaam3191
@voornaam3191 Жыл бұрын
Ja, als je er eentje hebt die "zomaar" een kluis met een ingewikkeld nummerslot open draait. Net zo iets als dat ik in één keer jouw 06 nummer kan raden.
@gameverslaafd
@gameverslaafd 9 жыл бұрын
met kwantumcomputer kan je toch geen beveiliging maken die door een anderen kwantumcomputer kan gebroken worden of zit ik fout 
@ezrahulsman392
@ezrahulsman392 6 жыл бұрын
Late reactie, maar normale computers kunnen toch ook beveiliging maken die normale computers in zoveel duizend jaar niet kunnen kraken?
@johneygd
@johneygd 5 жыл бұрын
Geloof mij, als de quantum computer er komt, zullen criminelen en overheden elkaars computersystem en kernsystem gaan inbreken en geloof mij,, dan zal er ‘n derde wereld oorlog gaan uitbreken. Niets en niemand zal dan nog veilig meer zijn.
@triplemania5550
@triplemania5550 5 жыл бұрын
@@johneygd Waarom zou ik jou geloven terwijl je in een ander commentaar aangeeft geen mallemoer van quantum computers te begrijpen
@johneygd
@johneygd 5 жыл бұрын
Triplemania nee ik vind dat gewoon niet logish hoe ‘n quantum computer veel berekeningen tegelijkertijd kan uitvoeren d.m.v superposities (1 en 0 tegelijk),het is net alsof je ja en nee tegelijk zegt terwijl dat ook neer komt of twijfelen. Als jij het wel weet ,leg mij mij dan simpel uit hoe zo’n ding werkt, en ja ik blijf erbij dat zo’n ding idd politiek gevaarlijk kan zijn.
@PeterPhilippens
@PeterPhilippens Жыл бұрын
Ik dacht dat licht maar één kleur heeft, wit. De kleuren die wij zien komen omdat een object waar het licht op schijnt bepaalde frequenties van het licht absorbeert.
@laurens6233
@laurens6233 Жыл бұрын
Dan heeft licht toch in onze perceptie niet 1 kleur? :)
@PeterPhilippens
@PeterPhilippens Жыл бұрын
@@laurens6233 dat klopt denk ik. We zien de kleur die niet wordt geabsorbeerd
@DickHeijboer
@DickHeijboer Жыл бұрын
Wit is alle kleuren tegelijk, dus niet 1 kleur. Als een object de kleur rood heeft, is dat de kleur die gereflecteerd wordt, de andere geabsorbeerd.
@johneygd
@johneygd 5 жыл бұрын
Als zelfs de huidige meest krachtiste supercomputer ter wereld ooit gebauwd er 1000 jaar over doet om bepaalde berekeningen uit te voeren. Hoe kan ‘n kwantum met slechts 300 qbits zulke berekeningen in slechts ‘n paar seconden uitvoeren, en hoe kan 300 qbits nog meer molecullen beschikken of bereken dan wat er in het helehal beschikbaar is, ik begrijp dat gewoon niet. Wat ik ook niet begrijp is, hoe kan 1 qbit zoveel berekeningen tegelijk berekenen? Want mijn idee is dat als ‘n qbit in ‘n super positie stand staat, dat is’ie NIET 100% aan en ook NIET 100% uit, dan zal ja kunnen spreken over ‘n twijfel stand van ‘n qbit, alsof je zegt,,ik weet het niet,,,, en ja als ‘n computer twijfelt over het geven van ‘n bepaalde uitkomst,, dan zal je kunnen zeggen dat zo’n ding vastloopt. En ja als wetenschappers nog moeten gaan bereken hoeveel het tot 3 keer vermenigvuldigen alle getallen over wat voor bepaalde uitkomt dat moeten zijn en welke getallen priemgetallen zijn en welke getallen ‘n samengaande getallen zijn, tja dan kunnen zij daar supercomputers voor gebruiken om zo vervolgens deze uitkomsten ervan in ‘n 300 qbits quantum computer kunnen steken, dit voor alle mogelijke combinaties ervan, maar ook dan blijft de vraag, hoe betrauwbaar blijft zo’n ding en loopt ‘ie vroeg of laat niet vast .
@triplemania5550
@triplemania5550 5 жыл бұрын
"en hoe kan 300 qbits nog meer molecullen beschikken of bereken dan wat er in het helehal beschikbaar is," Dat is niet wat er gezegd wordt. Kijk met 1 gewone bit kan je twee waarden weergeven, 0 en 1. Met 2 gewone bits zijn dat er 4, 00 01 10 11. Met 3 bits al 8: 000 001 010 011 100 101 110 111 enzovoort. Dat neemt dus exponentieel toe en met 300 bits kan je al meer waarden weergeven dan er moleculen in het universum zijn. Iets dergelijks gebeurt met een qubit. Ook die kan 0 of 1 voorstellen. Maar in superpositie dus ZOWEL 0 als 1. Een superpositie van twee waarden dus. Twee qubits kan een superpositie maken van 00 01 10 11, van vier waarden dus. En een superpositie van acht waarden met 3 qubits. En 300 qubits kan een superpositie maken van meer waarden dan dat er moleculen in het universum zijn. (= gewoon een heleboel) "Want mijn idee is dat als ‘n qbit in ‘n super positie stand staat, dat is’ie NIET 100% aan en ook NIET 100% uit" Dat idee klopt niet. In superpositie is het 100% aan EN 100% uit. Of eigenlijk zijn "aan" en "uit" niet echt geschikte woorden om dit te duiden. "100% in positie '0' EN 100% in positie '1' " is misschien beter. Omdat het uitendelijk gaat om een deeltje dat op twee plaatsen tegelijk is, en wij die plaatsen de waarden 0 of 1 toekennen. "alsof je zegt,,ik weet het niet,,,, en ja als ‘n computer twijfelt over het geven van ‘n bepaalde uitkomst,, dan zal je kunnen zeggen dat zo’n ding vastloopt." Het is niet de bedoeling is dat we een besturingssysteem op een quantum computer gaan laten draaien, daar is zo'n ding helemaal niet geschikt voor. Vergelijk het een beetje met een 3d printer. Da's op zich al een computer, er zit een processor in, geheugen etc. Je sluit 'em aan op een pc. Doet je 3d printer het niet goed, dan hoeft je pc nog niet vast te lopen. De quantum computer is een apparaat dat ook door een andere computer bestuurd wordt. Alleen print het niks maar berekent het iets. Als je kwantumcomputer niet stabiel is, en je twijfelt over de uitkomst van de berekening, dan voer je de berekening meerdere keren uit ter controle.
@Thunterise
@Thunterise 5 жыл бұрын
@The Guru of Kang We weten al grofweg hoeveel moleculen er in het universum zijn. Dat is het punt.
@voornaam3191
@voornaam3191 Жыл бұрын
Meestal zet je mensen een pistool op hun hoofd en dan zeg je "Geef mij dat password, of ik schiet." Daar heb je toch geen peperdure met helium onderkoelde computer voor nodig?! Niet-criminelen denken altijd veel te ingewikkeld.
Waarom is een computer soms zo traag? (1/5)
15:14
Universiteit van Nederland
Рет қаралды 55 М.
Is er iets voorbij oneindig? (5/5)
16:20
Universiteit van Nederland
Рет қаралды 125 М.
Қайрат Нұртас & ИРИНА КАЙРАТОВНА - Түн
03:41
RAKHMONOV ENTERTAINMENT
Рет қаралды 1,2 МЛН
小路飞的假舌头#海贼王  #路飞
00:15
路飞与唐舞桐
Рет қаралды 4,5 МЛН
Hoe kun je ervoor zorgen dat de NSA je e-mail niet kan lezen? (3/5)
15:55
Universiteit van Nederland
Рет қаралды 30 М.
Hoe werkt een quantumcomputer?
6:32
Universiteit van Nederland
Рет қаралды 50 М.
Elektrische versus Brandstofauto, wat vervuilt meer ?
12:36
myenergi Benelux
Рет қаралды 8 М.
Hoe gaat teleportatie in de toekomst écht mogelijk zijn? (4/5)
15:30
Universiteit van Nederland
Рет қаралды 41 М.
Waarom is de aarde niet zo bijzonder? | BUITENAARDS
18:11
Universiteit van Nederland
Рет қаралды 64 М.
Hoe heeft het Higgs-deeltje de wereld veranderd? (1/5)
18:47
Universiteit van Nederland
Рет қаралды 72 М.
Waarom zien aliens holbewoners als ze naar de aarde kijken? (1/5)
11:55
Universiteit van Nederland
Рет қаралды 112 М.
Waarom moet er buitenaards leven zijn in de buurt van Jupiter? (5/5)
16:00
Universiteit van Nederland
Рет қаралды 162 М.
Waarom ligt ons oordeel over iemand binnen één seconde al klaar? (4/5)
15:44
Universiteit van Nederland
Рет қаралды 67 М.
Қайрат Нұртас & ИРИНА КАЙРАТОВНА - Түн
03:41
RAKHMONOV ENTERTAINMENT
Рет қаралды 1,2 МЛН