Рет қаралды 6,316
Vraag je je af of je je huis kunt verwarmen met alleen een warmtepomp? Ontdek stap voor stap hoe je de 50°C-test uitvoert, een eenvoudige en effectieve methode.
Het is een vraag die veel gezinnen zich stellen: hoe weet je of je huis geschikt is voor een warmtepomp? Dankzij de 50°C-test kun je daar achter komen.
In deze video nemen we je stap voor stap mee door het proces om te beoordelen of je huis geschikt is voor een warmtepomp. Het is een betrouwbare, gratis methode om de juiste beslissing te nemen!
Waarom deze test doen?
Om te beoordelen of je huis geschikt is voor een warmtepomp;
Om je huidige verwarmingssysteem te optimaliseren;
Om de energieprestatie (EPB) van je huis te verbeteren;
Om je energiefactuur te verlagen;
Om bij te dragen aan de energietransitie;
Waarom is een warmtepomp een oplossing voor de toekomst?
Met het voorspelde einde van fossiele brandstoffen zoals stookolie, moeten gezinnen op zoek gaan naar duurzamere en efficiëntere alternatieven. Zoals bijvoorbeeld de verschillende warmtepompmodellen.
In bepaalde situaties, vooral bij nieuwbouw of renovatie, kan een lucht/water-warmtepomp de ideale oplossing zijn. Dit apparaat kan gemakkelijk je huidige oliegestookte verwarmingssysteem vervangen, omdat je het in de meeste gevallen met een minimum aan werk kan doen!
Wat als dit model niet haalbaar is in jouw situatie? Dat kan bijvoorbeeld gebeuren door incompatibele radiatoren. Er is een uitstekend alternatief: de lucht/lucht warmtepomp. Dit systeem werkt als een aparte installatie, vergelijkbaar met een airconditioner, en kan worden gecombineerd met een thermodynamische boiler voor je sanitair warm water.
Wat het model van je warmtepomp ook is, het is de perfecte oplossing om een echte duurzame stap te zetten door te kiezen voor verwarming die resoluut toekomstgericht is. Het is een manier om voorgoed afscheid te nemen van fossiele brandstoffen, de CO2-uitstoot een halt toe te roepen en je verwarming voor te bereiden op een duurzamere toekomst!
Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?
1. Het is een efficiënt verwarmingssysteem
2. Een milieuvriendelijke keuze
3. Comfort het hele jaar door
4. Veiligheid in alle omstandigheden
5. Een levensduur van meer dan 20 jaar
6. Eenvoudig (maar belangrijk) onderhoud
Ontdek het ABC van de warmtepomp!
www.engie.be/n...
Hoe voer je de 50°C-test uit en kom je erachter of je huis klaar is voor een warmtepomp?
De 50°C-test bestaat uit 4 stappen:
1. Kies het juiste moment. Idealiter in de winter, wanneer de buitentemperatuur niet hoger is dan 10°C.
2. Stel de temperatuur van je boiler in op maximaal 50°C, maar verander de temperatuur van je boiler niet. Deze zou je warm water voor huishoudelijk gebruik op ongeveer 60°C moeten houden.
3. Houd je thermostaat boven de 17°C, zelfs 's nachts.
4. Test de hele winter door. Lukt dat niet? Hou het dan minstens 2 weken vol.
Heb je het einde van je testperiode bereikt? Hoe weet je het resultaat?
Als je erin geslaagd bent om je binnencomfort te behouden zonder de temperatuur van je verwarmingsketel te wijzigen, dan is je woning waarschijnlijk klaar voor de warmtepomp.
En zo niet? Zodra je de temperatuur van je ketel moet verhogen, noteer dan de dagen en de temperatuur buiten. Dat geeft je waardevolle informatie voor een verwarmingsprofessional.
Samen kunnen jullie je situatie beoordelen en een geschikte oplossing kiezen, bijvoorbeeld een tussenoplossing zoals hybride verwarming, die je huidige ketel combineert met een warmtepomp!
Lees voor meer informatie over hybride verwarming ons blogartikel over dit onderwerp.
www.engie.be/n...