How green is GREEN ENERGY? and WHY do we want to FOOL OURSELVES?

  Рет қаралды 166,843

Sertaç Aktan

Sertaç Aktan

3 жыл бұрын

In this video, I will explain to you how we deceive ourselves over green and clean energy because it is not in our interest to see the main issue.
There was a calculation error while saying the number in the video: The annual energy consumption of the world is 25 thousand TWh, not 25. The wind energy potential is also 78 thousand TWh, not 78. It doesn't change the point, but I apologize for the material error.
My patreon account to support: / aktan
Twitter: / sertac_aktan
Instagram: / sertac.aktan

Пікірлер: 616
Ай бұрын
Hepinizden bir iyilik isteyebilir miyim? Bu bölümü beğendiyseniz lütfen beğen tuşuna basar mısınız? Bu, kanala çok yardımcı olur. Hepinize teşekkür ediyorum!
@sondentolog
@sondentolog 2 жыл бұрын
Temiz enerji aslında yok… temiz enerji içimizde… çöpleri atmamak, israf yapmamak ,zenginde olsak elektriği suyu gıdayı gerektiği kadar kullanmak./ bu bilinci çocuklarımıza aşılamamız gerekiyor …
@burakdincer1665
@burakdincer1665 2 жыл бұрын
Çöpleri atmamak diye bir şey yok şirketler daha az zararlı ambalajlar kullansalar mesele kalmayacak.
@orkunyucel3095
@orkunyucel3095 2 жыл бұрын
Temiz Enerji diye bir şey aslında var. Ama doğaya sıfır zararlı bir enerji elde etme yöntemi şimdilik yok. İkisi arasında ciddi fark var. Kâr Zarar yönünden ele alınması gereken bir konu. Yani terazinin iki kefesi gibi hangisi ağır basıyor ona bakarak hareket edilmeli. Şuanda bu videoda bahsedilenin aksine yenilenebilir enerji(Güneş, Rüzgar, Dalga, Hidroelektrik vb) hâlâ daha fosil yakıtlardan daha temiz. Rüzgar enerjisi için Pervane üretirken ve taşınırken sera gazı ortaya çıkıyormuş. Bu söylem çok komik oluyor. Dünya'da her şey üretilirken ve taşınırken yani evdeki mobilyan da dahil, üzerine giydiğin giysi de dahil, yediğin yiyecek de dahil enerji kullanılıyor bu entropinin temel ilkesi olan bir fizik kuralı. Yani bunu söyleyen kişinin argümanı şu: Bunlar üretilirlen ve taşınırken enerji harcanıyor ve enerji şuanda çoğunlukla sera gazı üreten doğalgaz çevrim santrallerinden ve benzinli-dizel araçlar için petrolden elde edildiğine göre bu Rüzgar Türbininin parçslarını üretmek dığaya zararlı(!!!!) Deniyor. Yani Rüzgar Türbüni üretmeden nasıl elektrikte fosil yakıttan kurtulabiliriz tabiki önce bu üretimler sırasında sera gazı oluşacak ama bu Rüzgar Türbüninin bize kazandırdığı verdiği zarardan kat kat fazla yararlı. Yani bilmem saçma noktaya takılınıyor anlatabildim mi??? Sadece iki yenilenenilir enerji diye geçen yöntemde sıkıntı var. 1.Biyo yakıt üretim yöntemi. Hem üretimde sera gazı saldığı için hem de tarım alanlarını kullandığı için hem yağmur ormanlarını tahrip edebildiği için hem de etanolle çalışan verimli motor olmadığı için fosil yakıtlardan farklı değil. Biyoyakıtı yenilenebilir enerji gibi saymamak lazım. 2. Hayvan atığından Biyogaz ve Şehir Çöpünü yakarak enerji gibi yöntemler ise fosil yakıttan biraz daha çevreci olsa da çok temiz yöntemler değil. Bundaki mantık bu atıklar zaten kendi kendine bozulmaya uğrasaydı bakteriler tarafından metan oluşturulacak ve atmosfere salınacaktı ve sera gazı oluşturacaktı. Metan karbondioksitten daha çok ısı tutar. Biz bunları yakarsak metandan daha zararsız olan karbondioksit oluşturmuş oluruz mantığında. Totalde kısmi bir fayda var ama daha temiz yöntemler var. Yenilenebilir enerji yok, temiz enerji yok ne yaparsak zaten doğaya zarar veriyoruz söylemleri küresel petrol ve gaz şirketletinin fosil yakıtları yenilenebilir enerjiyle eşitleme girişimleridir uyanık olalım
@bosadam1453
@bosadam1453 2 жыл бұрын
Aga eve gelen enerjiyi ılık suda ovalayarak yıkayıp kullanıyorum gayet temiz oluyor
@FactorPower
@FactorPower 2 жыл бұрын
vay canina demekki akli basinda baska insanlarda varmis 😀
@burhanettink
@burhanettink 2 жыл бұрын
Kısacası açgözlülüğümüz istesek de istemesek de sonumuzu getirecek. Teşekkürler Sertaç Bey. Emeklerinize sağlık.
@anilcanturkmen5170
@anilcanturkmen5170 2 жыл бұрын
10 yılı aşkındır yakıt pili (videodaki ifade ile hidrojen pilleri) çalışan biri olarak şunu söylemeliyim ki, güç ve enerji ihtiyacını yakıt pilleri üretimi noktasında birazcık birbirine karıştırmış olduğunuzu görüyorum. Yakıt pilinin üretimi farklı, yakıt pili çalışırken beslenmesi gereken hidrojenin üretimi iki ayrı konudur. Yakıt pilleri ve hidrojen üretiminin ayrı ayrı verimlerinin arttırılması için oldukça fazla çalışma var. Hidrojen özellikle sudan üretildiğinde doğal döngüyü bozmayacak bir enerji taşıyıcısıdır. Yakıt pilleri doğru imal edildikleride 50k saati aşkın sürelerle kesintisiz çalışabilmekte ve içinde deforme olan katalizör dediğimiz genellikle platin bazlı malzemeler tekrar basit bir prosesle aktif hale getirilerek kullanılmaya devam edilebilmektedir. Tabi ki hiç bir sistemin verimi %100 değildir. Ancak hidrojenle yakıtlı yakıt pilleri özellikle reaksiyon sonucu yalnızca su, elektrik ve ısı enerjisi açığa çıkardığından verimleri %83 mertebelerindedir. Elektrik ve ısı enerjisini verimli bir şekilde kullanmak zaten gerekli olan bir durum. Günümüzde kombi kadar cihazla evinizin elektrik, ısıtma ve soğutma ihtiyacınızı yakıt pili kullanarak karşılayabilirsiniz. Tabi bunun için doğalgaz yerine hidrojenin nakledilmesi gereklidir. Yani bu bir altyapı sorunu oluyor bu durumda. Açığa çıkan suyu ise tekrar elektroliz hücresinde değerlendirerek döngüyü devam ettirebilirsiniz. Hidrojenin üretimi konusunda kısmı olarak haklısınız. Şu anda rüzgar türbinleri ve fotovoltaik paneller ile ihtiyaç olan hidrojenin tamamının üretilmesi özellikler bu ürünlerin üretim proseslerindeki çevreci olmayan metotlar yüzünden pek doğru değil. Ancak güneş enerjisinden bahsederken aklınıza yalnızca PV paneller gelmesi kötü. Çünkü güneş bacaları dediğimiz sistemler var ve bunlar çevreci yapılardır. Dünyada yaygın olmadıklarından duymamış olabilirsiniz ancak araştırmanızı tavsiye ederim. Bununla birlikte dalga enerjisini kullanarak elektrik üretimi üzerinde araştırma yapmanızı öneririm. Dalga enerjisi de tabi ki rüzgar enerjisinin bir fonksiyonudur, ancak ayrı bir yenilenebilir enerji kaynağı olarak kabul edilir. Son olarak, tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmemiz hakkındaki söyledikleriniz kesinlikle doğru ve katılıyorum. Bu güzel videoya emek harcayıp sunduğunuz için teşekkür ederim.
2 жыл бұрын
Bu güzel ve teknik katkılarınız için ben teşekkür ederim..
@durmusumut7947
@durmusumut7947 2 жыл бұрын
peki bu hidrojen enerjisi içme suyunun azalmasına neden olmuyormu sudaki hidrojenin yakılması sonucu enerji açığa çıkmıyormu sudaki hidrojen yakılımca içme suyu kalitesi bozulmuyormu bu konudada bilgilendirme yaparsanız sevinirim temiz enerji elde edecez derken vücudumuzun en temel ihtiyaç maddesini bozup insan sağlığını başka bir açıdan tehlikeye maruz bırakmıyormu bu hidrojen işi açıkçası merak ediyorum.
@anilcanturkmen5170
@anilcanturkmen5170 2 жыл бұрын
@@durmusumut7947 dünyadaki suyun çok az bir kısmı içilebilir su. İçilebilir sudan kastımız içinde gerekli minerallerin olduğu su oluyor aslında. Hidrojen üretimi için kullanılan su içinde herhangi bir başka elementin bulunmadığı varsa da eser miktarda yani ihmal edilebilir düzeyde olduğu durumda kullanılabilir. Elektroliz yöntemiyle sudan hidrojen üretimi neğer kullanılan su için H2O dışında bir element yada bileşik varsa sistemin verimi düşer ve erken bozulmaya sebep olur. Bu durum da teknik ve ekonomik olarak uygun değil. Bununla birlikte yakıt pilinde Hidrojen oksijen ile yakıldığında açığa çıkan su ise tam bir H2O'dur. Yani aslında teknik anlamda saf su dediğimiz olgudur. İlk cümlemde ifade ettiğim sebeple saf suyu bu şekilde tüketmek insan bedenine zararlıdır. Ancak içinde belirli mineraller koyup tüketilebilir. Şu an da işlenmiş şişe sular var. Nasıl ki bu sular belirli bir işleme tabi tutulduktan sonra paketlenip bize sunuluyorsa aynı durum yakıt pilinden çıkan su için de var.
@durmusumut7947
@durmusumut7947 2 жыл бұрын
@@anilcanturkmen5170 peki bu içile bilen suyun dışındaki bu ahsettiğin su diğer canlılar ve doğa dengesi için gerekli değilmi örneğin okyanuslardaki suyu kullansalar bu okyanuslardaki dengeyi ve doğadaki dengeyi bozmazmı bütün dünyaya 10 gün yetecek kadar suyu elektroliz için biryerde depolayıp işleme aldıklarında su seviyesindeki düşüş yada elektroliz esnasında buharlaşan su yada elektroliz esnasında çıkan ısı veya enerji birşeylere zarar vermezmi sonuçta biliyoruz ki elektrikli arabayı ve pilini üretirken oluşan karbondioksit salınımı bir içten yanmalı motorlu aracın ömrü boyunca doğaya bıraktığı karbondioksitten az değil artı olarak elektrikli araçların pilleride tıpkı nükleer santrallerin atıkları gibi doğa için bir sorun teşkil ediyor ömrü bitmiş pil hücrelerinin imhası çok ciddi bir sorun ülkemizde mevcut sanayi atıkları ve atıl sanayi yağlarını imha etmek bile sorunken mevcut tesisler yetersiz ve bu atıkları yakarak imha ederken bile doğaya zarar verir iken üzerine yeni bir sorun inşaa ediliyormuş gibi geliyor bana sanki bu daha temizini değilde daha işimize geleni kullanıyor gibiyiz bu kısır bi döngü gibi elektirikli yaha hidrojen yakıtlı sonuç olarak daha fazla enerji ihtiyacı daha fazla sorun ve doğa katliyamı gibi .bu yorumu işi birazda bilen biri ile fikir alışverişi olsun diye yaptım bazı konularda eksik bilgilerim olabilir size karşı tez sunmak değil amacım umarım yanlış anlaşılmamışımdır.internette bilgisi ve saygısı olan birine rastlamak okadar zorki o yüzden bu son satırları yazma ihtiyacı hissettim.
@anilcanturkmen5170
@anilcanturkmen5170 2 жыл бұрын
@@durmusumut7947 sordugunuz soruyla ilgili olarak "su dongusu" seklinde bir aratma yaparsaniz oldukca genis bilgiler elde edebilirsiniz. Ben kisaca soyle ifade edeyim. Bizim ictigimiz su toprakta suzulerek gecerek toprakta var olan cesitli element ve bilesiklerin (mineral diyoruz) icerisinde cozunmesi yoluyla saf su dan ayriliyor. Yani aslinda yagan yagmurlar nasil ki topraktan geciyor ve icme su havzalarini dolduruyor bu da tamamen ayni sekilde. Bir anda fazla elektroliz yapmakla alakali olarak da sunu soyleyebilirim. 3 L/d hidrojen urettiginizi varsayalim (200 W guc uretmek icin yeterli bir debidir). Bu durumda 0.134 mol/d hidrojen uretmis olursuniz standart basincta. Bu degeri uretebilmek icin dakika da 0.134 mol H2O kullanmalisiniz. Bu deger de 18 g/d degerine esit. Yani dakika da 18 gram su tuketerek 200 W guc uretebilecek bir yakit pili icin hidrojen saglayabiliyorsunuz. Diger teknolojiler icin bu degerlere ulasip karsilastirma yapabilirsiniz. Ancak sunu soylemek isterim ki ekosistemi bozacak kadar su kullanip hidrojen uretecek bir sistem ekonomik olarak pek uygun olmayacaktir.
@mhmmdqubadl3980
@mhmmdqubadl3980 2 жыл бұрын
Kanalınızı İsviçre videosu ile keşfettim. Çok çok kaliteli içerikleriniz var. Lütfen böyle devam edin.
@y....9885
@y....9885 2 жыл бұрын
☝️Aynı şekilde
@feqanislamov1623
@feqanislamov1623 2 жыл бұрын
Ben de
@cakmamuhendis9523
@cakmamuhendis9523 2 жыл бұрын
Bilgili bir abiye benziyor kendisi ben de yeni keşfettim
@pilotvecihi
@pilotvecihi 2 жыл бұрын
Bende isviçre videosuyla buldum nasıl olduysada açtım. isviçreylede hiç ilgilenmem zengin mal züğürt çene ilişkisinden dolayı.demek bu kanalı bulmam gerekiyormuş.adam isviçre videosuna kadar 53 tane video yayınlamış çizgisini bozmamış.ne gerek var böyle uyarılara anlamıyorum.
@erdtur4912
@erdtur4912 2 жыл бұрын
Tüketim alışkalıkları ile ilgili syledikleriniz çok değerlı. Bugün tüketim ekonomisi, insanları sürekli tüketmeye yönlendiriyor ve vicdan azabı çekmememiz için, yenlilenebilir enerji, yeşil enerji, cevre dostu gibi sloganlarla, bizim daha fazla tüketmemizi körüklüyorlar. Aslında en ucuz enerji tasarruf edilen enerjidir. Emeğinize sağlık.
@omeryank1224
@omeryank1224 2 жыл бұрын
Kralsın. Kendimi bu dünya da dışlanmışlıktan sıyırıp alan bir video olmuş. Gevşediğim noktalarda bu konuları hatırlayıp, sıfırlama yapacam kendime. Emeğinize sağlık.
@muminyksci1823
@muminyksci1823 11 ай бұрын
selamunaleyküm, gel krdeşim
@doganozgunaldogan2841
@doganozgunaldogan2841 3 жыл бұрын
O zaman cevap çevreci opsiyonları arttırırken tüketimi azaltmak. Hayatta her şeyde olduğu gibi aslında burada da mesele iki uç arasındaki dengeyi bulmak. Yine çok aydınlatıcı oldu elinize sağlık 🙏
@huseyindemiray4251
@huseyindemiray4251 11 ай бұрын
İçeriklerin o kadar değerlik bizi bilgilenridiğin gibi gözümüzü açıyorsun. Bir çok videonu tekrar tekrar izliyorum. Emeğin boşa gitmemesi dileğiyle devam etmeni hep bekliyor olacağım.
11 ай бұрын
Eyv. 🧡
@kasimdemir46
@kasimdemir46 3 жыл бұрын
Pazar sabahına çok güzel video 😊
@ziyakav1737
@ziyakav1737 2 жыл бұрын
Merhaba kardeşim Ben Antalya'dan Ziya kendim soğutmacı ve elektrikçi olarak videonu baştan sona çok dikkatli bir şekilde izledim söylediğin bazı terimler her ne kadar bilgim dahilinde olmasa da anlatmak istediğin şeyi çok güzel anladığımı düşünüyorum ve şöyle bir şey eklemek istiyorum enerjinin ucuz olacağı zamanlarda Tüketimin fazla olacağını söyledin Evet bu konuda sana baştan sona katılıyorum ama günümüzde Tüketimin daha az Tüketimin olabileceğine dair bazı metotlar da var Mesela bir Klimayı düşünürsek eski klimaları bir çoğunda R22 gaz kullanılırken şu anda birçok soğutma cihazlarında R410A kullanılmaktadır. ( R22 gazın çevreye zarar verdiği için) Ve birçok beyaz eşya günümüzde inverter dediğimiz motorlarla çalışmakta Buda enerji tasarrufunu yüzde altmış 170 gibi düşürmekte buna nazaran nacizane fikrim enerji tüketimini azaltmamız yerine üreticilerin artık birçok beyaz eşyaları DC motor olarak üretip piyasaya sürmeleri daha iyi olacağı kanısındayım Teşekkür ederim videolarınızın devamını bekliyorum, bu düşüncem hakkında yorumunuzu yazarsanız çok sevinirim
@cotanak55
@cotanak55 2 жыл бұрын
Helal olsun Sertaç bey. Videonun başlığını görünce "Ne diyor la bu adam" demedim değil. Ama bir şans vermek istedim ve iyi ki de şans verip seyretmişim. Verdiğiniz bilgiler ve videonun sonunda yaptığınız öneri ve nasihatler gerçekten çok değerli.
@meralturkmen1208
@meralturkmen1208 3 жыл бұрын
Oglum sizi izledigi icin ben de izlemeye basladim. aydinlatıcı oldu, tuketimimize dikkat etmek gerekli en azindan bunu yapabiliriz. cok tesekkurler Sertac bey.
@IOnur
@IOnur 2 жыл бұрын
Yenilenebilir enerjiye kurtarıcı gibi bakan arkadaşlar için güzel bir video olmuş. Bu konuya çok ilgiliyim. Çok araştırdım ve yıllar önce fark ettim ki karbon ayak izi denilen şey var. Rüzgar ve güneş enerjisi ömrü boyunca ürettiği enerjiden fazlasını fabrikada üretilirken harcıyor.
@asiramento
@asiramento 3 жыл бұрын
Çok faydalı bir video olmuş devamının gelmesini isteriz
@gsmscience
@gsmscience 2 жыл бұрын
Harika bir içerik ve anlatım . Bu kanal en azından bir kaç milyonluk olmayı hak ediyor. Umarım kısa zamanda olur.
@bilgihersey...2877
@bilgihersey...2877 2 жыл бұрын
Deraylı araşturma ve güncel bilgilendirme için teşekkür ediyorum...
@demetang5584
@demetang5584 3 жыл бұрын
Temelden bir değişim yaşamadan, bir kaynaktan vazgeçip diğerini kullanmalı diyoruz ama artan enerji talebinin normal yada mantıklı mı olup olmadığını düşünmüyoruz. Sonuna kadar katılıp izlemekten de çok hoşnut olduğum bir izahat olmuş. 👏🏽
@orkunyucel3095
@orkunyucel3095 2 жыл бұрын
Temiz Enerji diye bir şey aslında var. Ama doğaya sıfır zararlı bir enerji elde etme yöntemi şimdilik yok. İkisi arasında ciddi fark var. Kâr Zarar yönünden ele alınması gereken bir konu. Yani terazinin iki kefesi gibi hangisi ağır basıyor ona bakarak hareket edilmeli. Şuanda bu videoda bahsedilenin aksine yenilenebilir enerji(Güneş, Rüzgar, Dalga, Hidroelektrik vb) hâlâ daha fosil yakıtlardan daha temiz. Rüzgar enerjisi için Pervane üretirken ve taşınırken sera gazı ortaya çıkıyormuş. Bu söylem çok komik oluyor. Dünya'da her şey üretilirken ve taşınırken yani evdeki mobilyan da dahil, üzerine giydiğin giysi de dahil, yediğin yiyecek de dahil enerji kullanılıyor bu entropinin temel ilkesi olan bir fizik kuralı. Yani bunu söyleyen kişinin argümanı şu: Bunlar üretilirlen ve taşınırken enerji harcanıyor ve enerji şuanda çoğunlukla sera gazı üreten doğalgaz çevrim santrallerinden ve benzinli-dizel araçlar için petrolden elde edildiğine göre bu Rüzgar Türbininin parçslarını üretmek dığaya zararlı(!!!!) Deniyor. Yani Rüzgar Türbüni üretmeden nasıl elektrikte fosil yakıttan kurtulabiliriz tabiki önce bu üretimler sırasında sera gazı oluşacak ama bu Rüzgar Türbüninin bize kazandırdığı verdiği zarardan kat kat fazla yararlı. Yani bilmem saçma noktaya takılınıyor anlatabildim mi??? Sadece iki yenilenenilir enerji diye geçen yöntemde sıkıntı var. 1.Biyo yakıt üretim yöntemi. Hem üretimde sera gazı saldığı için hem de tarım alanlarını kullandığı için hem yağmur ormanlarını tahrip edebildiği için hem de etanolle çalışan verimli motor olmadığı için fosil yakıtlardan farklı değil. Biyoyakıtı yenilenebilir enerji gibi saymamak lazım. 2. Hayvan atığından Biyogaz ve Şehir Çöpünü yakarak enerji gibi yöntemler ise fosil yakıttan biraz daha çevreci olsa da çok temiz yöntemler değil. Bundaki mantık bu atıklar zaten kendi kendine bozulmaya uğrasaydı bakteriler tarafından metan oluşturulacak ve atmosfere salınacaktı ve sera gazı oluşturacaktı. Metan karbondioksitten daha çok ısı tutar. Biz bunları yakarsak metandan daha zararsız olan karbondioksit oluşturmuş oluruz mantığında. Totalde kısmi bir fayda var ama daha temiz yöntemler var. Yenilenebilir enerji yok, temiz enerji yok ne yaparsak zaten doğaya zarar veriyoruz söylemleri küresel petrol ve gaz şirketletinin fosil yakıtları yenilenebilir enerjiyle eşitleme girişimleridir uyanık olalım
@kartalsahin2300
@kartalsahin2300 3 жыл бұрын
Sertaç bey, KZbin'da birçok kanal takip ediyorum. Ve birçoğu da bilgi edinme amaçlı. Fakat ilk kez böyle bir bilgiyi sizden duydum. Ve çok da şaşırdım.Tek çare bilinçli olmak dediğiniz gibi. Ağzınıza ve emeğinize sağlık..
3 жыл бұрын
Ve bu bilgileri paylaşmak.. desteğiniz gerekli :)
@kartalsahin2300
@kartalsahin2300 3 жыл бұрын
@ şüpheniz olmasın:)
@ugurbilir6147
@ugurbilir6147 2 жыл бұрын
@ selamın aleyküm kardeşim araştırman mükemmel Senin bu anlattıklarını uluslararası toplantıda dile getirecegim inşallah bilgin olsun
@yojimo
@yojimo 2 жыл бұрын
İyiki izledim...çok bilgilendirici oldu teşekkur ederim
@YasinYerebakan
@YasinYerebakan Жыл бұрын
Gerçekten muthis bir video olmus. Emeginize sağlik
@elesgerelesgerov555
@elesgerelesgerov555 2 жыл бұрын
Abi bu kanala ilk kez girdim,bu baktigim ilk vidion ve gercekten tebrik ederim,cok iyi anlatmishsin,bu gunden sonra bende senin abunenin
@esmiramammadova519
@esmiramammadova519 2 жыл бұрын
Merhaba. Ilk videonuzdu izlediyim. Ilgimi cekdi . Devam edecem 😊Teshekkürler 🐞🍀🐝
@ferihagaml5722
@ferihagaml5722 3 жыл бұрын
Paylaşımlarınız çok değerli bilgiler içeriyor, yorumlarınız da en az o kadar değerli. Kanalınızı bir gün kapatma ihtimalinize -ya da başka ihtimale- karşı videoları indirip bilgisayarımda saklıyorum.
3 жыл бұрын
Motivasyon verdiniz teşekkür ederim
@altanboz17
@altanboz17 3 жыл бұрын
Süpersin yillar yili ben de bu isin böyle yürüyemiyecegini biliyordum lakin altini doldurucak mantikli bir cözümüm yoktu. Senin sayende artik cevabi buldum. Yine aydinlattin bizi. Tüketime dikkat cekmek cok önemli
3 жыл бұрын
Artık birlikte süperiz :) bilgiyi paylaşmak sizin elinizde
@altanboz17
@altanboz17 3 жыл бұрын
@ o is bizde.
@kursatcelik7999
@kursatcelik7999 2 жыл бұрын
Dostum çok bilinçlendirici güzel bir videoydu.Teşekkürler.
@abdullahbahattincavus8248
@abdullahbahattincavus8248 3 жыл бұрын
muazzam bir video. emeğinize sağlık. videonun mesajının, üretime odaklandığımız kadar tüketime de odaklanmamız gerektiği olması beni daha da mutlu etti. ayrıca çok da uzak olmayan bir gelecekte işin finansal boyutunu da göreceğiz diye düşünüyorum. money never sleeps filminden bir replik hep aklımın bir köşesindedir: energy is the next bubble... bakarsınız yine haklı çıkarlar. sevgiler
@latcakir
@latcakir 2 жыл бұрын
Ders gibi video olmuş. Teşekkürler.
@epica06
@epica06 2 жыл бұрын
Gerçekten çok değerli bir çalışma olmuş...Teşekkürler..
@msnh1175
@msnh1175 3 жыл бұрын
Harika ve çok lüzumlu bir video olmuş emeğinize sağlık.
@dilaramutluer4928
@dilaramutluer4928 3 жыл бұрын
Emeğinize sağlık, özellikle çocuklarıma izlettim, çok teşekkür ederiz.
@mustafademirbas1964
@mustafademirbas1964 6 ай бұрын
Konuyu çok iyi özetlemişsiniz. Çözüm, “çevreci enerji üretimi” değil, daha az tüketmenin yollarını aramak.
@dr.ozitron2095
@dr.ozitron2095 2 жыл бұрын
Daha az enerji tüketelim demek çok romantik olsa da rasyonel değil. İnsanoğlu herzaman imkanlarını ve refahını arttırma eğiliminde olacak.
@kanekiken3841
@kanekiken3841 2 жыл бұрын
Oha bu kadar iyi bir anlatım ve ufkumuzu genislettiginiz icin cok teşekkür ederim israfın önüne geçilmesinin en mantikli yol olduğunu anlasak daha fazla para kazanma hırsı olan insanlar bunu göz ardı edicek ve daha fazla tüketim yapmamızı bekleyecekler umarım bir gün dünya daha güzel bir yer olur
@ramazantoprak5995
@ramazantoprak5995 2 жыл бұрын
Kanalı yeni keşfettim içerik güzel, anlatım güzel, elinize emeğinize sağlık.
@TheSerkant06
@TheSerkant06 Жыл бұрын
Video güzel ve bilgilendirici elinize sağlık. Belirtmeden geçemem, rüzgar tribünü değil rüzgar türbini.
@f.ercoskun2627
@f.ercoskun2627 2 ай бұрын
Büyük adammış bu genç. Var olsun
@yuliyanzdravkov2546
@yuliyanzdravkov2546 11 ай бұрын
Esselamünaleyküm. Görülen ki hiç bir şey gösterildiği gibi ‘Tozpembe’ değil. Yani ‘Yeşil’ hiç de (yeşil) değilmiş. Vallahi kardeşim yürüttüğün Videolarda ve Temalarına muhteşem Hakimsiniz. Ben Sizi Yalnız ve yalnız Tebrikleyebilirim. ❤ Devamı gelsin
@berk-_-
@berk-_- 2 жыл бұрын
Video ya şapka çıkardım resmen helal olsun hocam
@burcubatmaz6107
@burcubatmaz6107 Жыл бұрын
Harika bir video... Çok farklı bir bakış açısı.. Markaların "sürdürülebilir" olarak piyasaya sürdüğü ürünler o kadar cazip geliyordu ki. Örneğin mutfağımdaki tüm ürünleri sürdürülebilir ürünlerle değiştirdiğimde vicdanım rahatlar diye düşünüyordum. Minimalizmle tanıştım; bu beni az'almaya yöneltti. Elimdeki kullanmadığım malzemelere farklı formlar kazandırmak, çok eğlenceli. Az eşyayla yaşamak; *Düzen *Sadelik *Vakit bolluğu *Kaybolan eşyaların azalması *Öze dönüş "Yaradılış amacımızı bulmak noktasında birçok fayda sağlıyor. Elhamdülillah.(kanala abone olduk teşekkürler)
@omerguzel8351
@omerguzel8351 2 жыл бұрын
En sonda verdiği önerilerden çoğunu halihazırda uyguluyor olmam beni mutlu etti. Toplumu az tüketmek üzerine bilinçlendirmenin çoğu sorunu çözeceğine ben de inanıyorum.
@thecatwhisperer602
@thecatwhisperer602 Жыл бұрын
Videonun içeriği yine beni şaşırtmadı. Her zaman ki gibi çok iyiydi. Hayal kırıklığı yaşamadan ve sıkılmadan sonuna kadar.
@mehmetaliburgac8372
@mehmetaliburgac8372 2 жыл бұрын
HER ENERJİYE MUHALEFET OLDUĞUNU SANDIM SONA YAKLAŞINCA ÖYLEBİR BAĞLADINKİ DUYGULANDIM... EMEĞİNE CALIŞMANA ARAŞTIRMANA SAĞLIK DELİKANLI...
@hophophoba
@hophophoba 2 жыл бұрын
Güzel bir video olmus hocam. Circularity tabi önemli, fast fashion vs. zararli, ama siradan insanlar olarak enerji dönüsümüne cok anlamli bir katkida bulunmamiz pek mümkün degil. "1 kg hidrojen Kaliforniya'daki panellerle 10 saat günes enerjisi gerektirdi" - pek bir sey ifade eden bir örnek degil - panellerin büyüklügüne bagli. Rüzgar türbinlerinin karbon maliyeti "yumurta-tavuk" sorunu gibi - Karbon maliyeti büyük oranda celik üretiminin karbon emisyonuyla alakali. Rüzgar türbinlerinden hidrojen ürettigimiz ve hidrojenden celik ürettigimizde, bunun üzerine geri dönüsülebilirligi gelistirdigimizde pek bir maliyet kalmiyor.
@yuvadanaledirne715
@yuvadanaledirne715 2 жыл бұрын
Şu teknoloji gelişiminin, yeniliklerin sınırlandırılması hatta geriye döndürülmesi gerekli.
@bulenttuccar1665
@bulenttuccar1665 2 жыл бұрын
Mükemmel bir anlatım.tebrik ederim
@pyke520
@pyke520 3 жыл бұрын
bu kanal efsane
@mustafaakn9667
@mustafaakn9667 2 жыл бұрын
Sana %90 katılıyorum şu meseleden de bahsetmeniz lazım "planlı eksiltme mühendisliği" asıl konu bu insanlar bunu anladıklarında ancak temiz enerjiye geçeriz
@efeada6166
@efeada6166 2 жыл бұрын
(ses kalitesiyle, konusuyla, tempo arka plan müzikleriyle) çok kalite bir iş olmus ama kaynaklarını açıklamaya koysan daha iyi olur Ha bide geri dönüşümle ilgili video isteyen biriyim keşke birisi videosunu yapsa nede güzeli olur
@aliali-em9hl
@aliali-em9hl 9 ай бұрын
👍👏👏👏on numara açıklama olmuş.tamamen haklısın.videonuzu kültür bakanlığına tavsiye ediyorum.
@muhammethayatikayhan7189
@muhammethayatikayhan7189 2 жыл бұрын
Çok güzel bir video. Teşekkürler
@byemre96
@byemre96 3 жыл бұрын
Geleceğin teknolojisi olabilecek nükleer füzyon hakkındada video çekermisin? Bu arada video emdk kokuyor, emeğine sağlık
3 жыл бұрын
Çok teşekkürler :)
@ibrahimyildirim5817
@ibrahimyildirim5817 2 жыл бұрын
hocam, agzına saglık en son durum tespitinde mükemmel .
@selimkah
@selimkah 2 жыл бұрын
Videolarınız çok kalteli ve mükemmel bir anlatımınız var emeğinize sağlık başarılar
2 жыл бұрын
Çok teşekkürler
@mehmetkocabascom
@mehmetkocabascom Жыл бұрын
ağzınıza sağlık hocam var olun.
@uguryeleralmaz
@uguryeleralmaz 2 жыл бұрын
Hocam gerçekten teşekkür ederim. Çok iyi anlattınız
@WhateverGoes999
@WhateverGoes999 2 жыл бұрын
Harika video, ancak burada değinilmeyen bir şeyi daha belirtmekte fayda var: tüketimi azaltmamızın bir diğer yolu da doğum kontrolünü sağlamaktır. Nasıl enerji üretim politikalarımızla cevabı yanlış yerde arıyorsak, burada da eksik şekilde arıyoruz gibi duruyor. Bireysel olarak ne kadar az şey tüketirsek tüketelim, dünyaya gelen her birey hem çok fazla hem de uzun sürelerle kaynak tüketecek. O sebeple bir şekilde bu nüfusun artış hızının yavaşlatılması gerekiyor, yoksa zaten yaşamamız mümkün olmayacak.
@mehmetmehmet8319
@mehmetmehmet8319 2 жыл бұрын
nekadar güzel konuştun ağzına sağlık dostum
@huseyinyigit6885
@huseyinyigit6885 2 жыл бұрын
10 Numara video olmuş. Emeğinize sağlık
@mavip1000
@mavip1000 2 жыл бұрын
Ağzına emeğine sağlık kardeşim çok güzel anlattın ÇAV
@yurdumkedisi9754
@yurdumkedisi9754 2 жыл бұрын
Bağımlılık yaptı kurtulamıyorum 😱🤦🏼‍♀️ tüm videoları izleyeceğim bu gidişte birkaç günde 😁
@profezor2
@profezor2 2 жыл бұрын
Bu konunun tartışmasını çok yaptım ama kimseye derdimi anlatamadım. Güzel bir video hazırlamışsıniz elinize sağlık. Sadece temiz enerji dedigimiz enerjiyi uretmek yetmiyor, bu enerjinin iletimi için daha fazla kablolar, trafolar, direkler vs. gereksinim var, bu gerekenleri üretmek için sera gazı salınımı vs enerji lazım. Temiz enerjiyi kullanırken de örneğin elektrikli araba için pil lazım, bu pilleri üretmek için yine maden işletmek, fabrikalar vs. Enerji lazım. Tek çözüm, çok basit yaşamlar görünüyor. Herkes ürettigi katkınin eş degeri enerji tüketmelidir. Doğadaki hayvanların yaşamlarını örnekleyip çözüm üretilebilir. Çünkü doğayı kirleten ve yok eden tek canlı insan
@orhandalcik1426
@orhandalcik1426 Жыл бұрын
Teşekkürler, emeğinize sağlık.
@canerkilicoglu3376
@canerkilicoglu3376 2 жыл бұрын
Son zamanlarda Ytde izlediğim en iyi videoydu
@firuzeyibeklerken77
@firuzeyibeklerken77 2 жыл бұрын
Beğendim abone oldum, acılı ama gerçek içerikler lezzetli oluyor.
@feransezgin7647
@feransezgin7647 2 жыл бұрын
Emeğinize yüreğinize sağlık
@arcura16
@arcura16 2 жыл бұрын
Hele ki elektrikli araçların çevreci olduğunu savunanlar kesinlikle olayı anlamamışlar. O arabayı şarj edebilmek için kömür santralinde üretilen elektriği iletim ve dağıtım aşamasında ki kayıpları birde pillerin üretimi için doğaya verilen zararı göz önünde bulundurursak elektrikli araçlarla fosil yakıtlı araçların neredeyse farkı yok. Çözüm toplu ulaşım ve çok iyi planlama.
@RYENER506
@RYENER506 2 жыл бұрын
Elinize sağlık gayet güzel açıklamışsınız konuyu. Lityum İyon bataryaların faydalı ömürlerini tamamladıklarında (takribi 10 yıl) nasıl geri dönüştürülemeyeceği ve yaratacağı çevre kirliliği riskinin nükleer yakıt artığına yakın olduğu ve hiç gündeme getirilmediğini de eklememiz lazım videonuza.Kolaylıklar dilerim çalışmalarınızda
@electroumit
@electroumit Жыл бұрын
Sen telefon pillerini 10 yol mı kullanıyorsun? Bravo.
@RYENER506
@RYENER506 Жыл бұрын
@@electroumit otomobillerdeki pillerde lityum ion ya!esas büyük miktarda kullanım bu sektörde olacak ya!cep telefonundan kafayı kaldırıp biraz etrafa 360 derece ile bakmak lazım
@cebrailayten
@cebrailayten 2 жыл бұрын
Benim bu konuda bir fikrim var daglara ray döşeyip tepesinden ağırlık indirmek. Potansiyel enerji şanziman sistemi ile ihtiyaca göre belirlenebilir ve gerektiğinde durdurulabilir. Tabi indirilen moloz yeni sorunlar çıkarabilir.
@mehmetesens
@mehmetesens 9 ай бұрын
Harika bilgiler.
2 жыл бұрын
Şunuda eklemek isterim kömür santrallerinde kullanılan kömür'ün içide uranyum ,toryum bulunduğu için 490 rem/yıl radyasyon yayar nükleer santral ise 4.8 rem/yıl radyasyon yayıyormuş .
@huseyinbagci9853
@huseyinbagci9853 2 жыл бұрын
Adamsın evlat. Tşkkrler.
@onurcano.5301
@onurcano.5301 2 жыл бұрын
Şahane bir video
@EngineerBerat
@EngineerBerat 2 жыл бұрын
Helal olsun güzel sunum
@misafiruye985
@misafiruye985 2 жыл бұрын
Super video helal olsun.
@alperkoyuncu2805
@alperkoyuncu2805 2 жыл бұрын
yesil temiz ve yenilenebilir enerji kavramlarini birbirlerinden farkliliklarini ortaya koyarak ele alabilmeliyiz.. petrol turevli enerji kaynagini hem uretirken ve hem de tuketirken biraktigimiz iz ile gunes kaynakli enerjinin ele gelisi esnasinda olusan izi mukayese etmekte mutlak farkli parametreleri devrede tutmak gerekli.. aksi taktirde her turlu yaklasimda yakalanan ilerlemeler ayni elestirel bakis ile ezilmeye mahkumdur.. orneklediginiz gibi.. 1950 model bir aracin karbon salinimi nasil gunumuz tasitlariyla mukayese edilemez ise gunumuz kosullarinda gelinen nokta ile bir sonraki asama da muhtemelen ayni perspektiviteye sahip olabilecektir.. dunyanin bizatihi canliligini surdurmesinin sebebi kendisinin bir zamanlar barindirdigi enerji ile kendisini zehirlemesidir.. bir yanardag patlamasi ile vucut bulan salinim ile insanoglunun butun tarihi boyunca meydana getirdigi gazlasmanin otesine dunya bizatihi kendisi gecmistir.. burada esas nokta kanaatimce dunyanin kendi dongusunun icerisinde oynadigimiz rolu enerji kullanimimiz ile etkileme kapasitemizin ne derece etkili oldugudur.. acaba yesil olmaya ihtiyac varmidir.. yesil olmak dunyanin bir ihtiyacimidir.. canlilik hususu ve bu varliklarin dunya uzerindeki vucut bulmalari dunya icin bir elzemiyetmidir.. bir genis gorus icin pek cok noktadan ele alinabilecek yaklasimlari barindiran sorular mevcuttur.. her seyden evvel bildigimiz anlamda bilim (fizik bilimi ozellikle) bizim donusturulebilirligimizin sonuclarina hukum eden kanunlari barindirir.. dolayisi ile siz isteseniz de istemeseniz de yasamamiz ve tas devri yasami surdurmemiz dahi dunyanin dengesini bozar.. aksi taktirde evrim isimli bir dongu olusamazdi.. eger yesil - donusturulebilir ve ya temiz enerji gibi kavramlari yari yolda birakmak istemiyorsak yasamin karbon temelli bir etkilesim oldugunu hatirlamamiz gereklidir.. soz gelimi fuzyon enerjisi icin teknolojimizi ilerlettigimizi varsayarak ve bu fizyon enerjisini tetiklemek icin de gunes enerjisinden elde ettigimiz elektrigi kullandigimizi dusunsek dahi isinin ortaya cikaracagi degisim yine ihmal edilemez.. son kertede bahsettiginiz gibi her seyi tekrar ve tekrar kullansak dahi bu degismez.. sorun insanoglundadir.. bu temel husus ortadayken butun cevaplar yanlis cikacaktir.. bunu asmak mumkun degildir.. dolayisi ile insanoglunun su anda tuttugu yol en cevreci yoldur.. bir ikinci cevreci yol yoktur.. cunku hic bir ikinci yolda ilerleme kabiliyetimiz mevcut degildir.. sayet bir gun bir baska gezegene inersek ve canliligi oraya yayarsak nasil cevreci olacagiz.. soz gelimi atmosferindeki hidrojeni kullandigimiz bir gezegende hangi cevreci faaliyeti yurutebiliriz.. pek mumkun gorunmuyor.. bu sebepleri konusmadan sonuclar uzerinden degerlendirmelerde bulunmak pek isabetli durmuyor.. kanaatimce.. selamlar..
@sametbektas9573
@sametbektas9573 2 жыл бұрын
Ağzına sağlık bende senin gibi dğşünorum👍👍👍
@sametbektas9573
@sametbektas9573 2 жыл бұрын
Enerji olsun suyumuzu tasaruf edersek senin dediğin gibi
@barans.864
@barans.864 2 жыл бұрын
Tebrikler 🌿
@serdararaslan9711
@serdararaslan9711 2 жыл бұрын
Çok güzel anlatmışsın
@hyusnyurushid8061
@hyusnyurushid8061 2 жыл бұрын
Bravo bilallere anlatir gibi anlatmishin amac yeni enerji kaynaklari bulmak deyilde enerji tuketiminin azaltilmasi olmali
@tuncaykucukkocak2991
@tuncaykucukkocak2991 2 жыл бұрын
Hidrojen depolamak pahalı ama devire göre güç orantılı depolama olmadan çok rahat kullanılabilir. Ayrıca hidrojeni kullanırken çıkan oksijenide beraberinde karışık yakıcı kullanılabilir. Düşünsenizde küçük bir güneş paneli ile gündüzleri belli hızlarda (30 km yi geçmeden) güzel yolculuk yapmak kime yetmezki
@ocean-going2ndengineer750
@ocean-going2ndengineer750 2 жыл бұрын
Harika bir anlatim
@safakcapkn2792
@safakcapkn2792 2 жыл бұрын
dalga enerjisi ve wood gas hakkında ne düşünüyorsunuz?
@superbilgi815
@superbilgi815 2 жыл бұрын
Milyon aboneleri aşmanız dileğimle. Benim düşüncelerime tercüman oldunuz.
@omeraltnag7157
@omeraltnag7157 3 жыл бұрын
Zaten enerji sistemlerinin dönüşümü on yıllar sürdü. Petrole hücum çağında bile tereddütler bitmedi. Bence gerekli olan yenilenebilir enerjiyi yavaş yavaş sindirerek getirmek ve bizden sonraki kuşaklara adapte etmek. Dediğiniz gibi çevreye zarar kaygıları asla bitmeyecek. Sonuçta her şeyin bir bedeli olacaktır. Saygılarımla Sertaç Hocam.
@orkunyucel3095
@orkunyucel3095 2 жыл бұрын
Temiz Enerji diye bir şey aslında var. Ama doğaya sıfır zararlı bir enerji elde etme yöntemi şimdilik yok. İkisi arasında ciddi fark var. Kâr Zarar yönünden ele alınması gereken bir konu. Yani terazinin iki kefesi gibi hangisi ağır basıyor ona bakarak hareket edilmeli. Şuanda bu videoda bahsedilenin aksine yenilenebilir enerji(Güneş, Rüzgar, Dalga, Hidroelektrik vb) hâlâ daha fosil yakıtlardan daha temiz. Rüzgar enerjisi için Pervane üretirken ve taşınırken sera gazı ortaya çıkıyormuş. Bu söylem çok komik oluyor. Dünya'da her şey üretilirken ve taşınırken yani evdeki mobilyan da dahil, üzerine giydiğin giysi de dahil, yediğin yiyecek de dahil enerji kullanılıyor bu entropinin temel ilkesi olan bir fizik kuralı. Yani bunu söyleyen kişinin argümanı şu: Bunlar üretilirlen ve taşınırken enerji harcanıyor ve enerji şuanda çoğunlukla sera gazı üreten doğalgaz çevrim santrallerinden ve benzinli-dizel araçlar için petrolden elde edildiğine göre bu Rüzgar Türbininin parçslarını üretmek dığaya zararlı(!!!!) Deniyor. Yani Rüzgar Türbüni üretmeden nasıl elektrikte fosil yakıttan kurtulabiliriz tabiki önce bu üretimler sırasında sera gazı oluşacak ama bu Rüzgar Türbüninin bize kazandırdığı verdiği zarardan kat kat fazla yararlı. Yani bilmem saçma noktaya takılınıyor anlatabildim mi??? Sadece iki yenilenenilir enerji diye geçen yöntemde sıkıntı var. 1.Biyo yakıt üretim yöntemi. Hem üretimde sera gazı saldığı için hem de tarım alanlarını kullandığı için hem yağmur ormanlarını tahrip edebildiği için hem de etanolle çalışan verimli motor olmadığı için fosil yakıtlardan farklı değil. Biyoyakıtı yenilenebilir enerji gibi saymamak lazım. 2. Hayvan atığından Biyogaz ve Şehir Çöpünü yakarak enerji gibi yöntemler ise fosil yakıttan biraz daha çevreci olsa da çok temiz yöntemler değil. Bundaki mantık bu atıklar zaten kendi kendine bozulmaya uğrasaydı bakteriler tarafından metan oluşturulacak ve atmosfere salınacaktı ve sera gazı oluşturacaktı. Metan karbondioksitten daha çok ısı tutar. Biz bunları yakarsak metandan daha zararsız olan karbondioksit oluşturmuş oluruz mantığında. Totalde kısmi bir fayda var ama daha temiz yöntemler var. Yenilenebilir enerji yok, temiz enerji yok ne yaparsak zaten doğaya zarar veriyoruz söylemleri küresel petrol ve gaz şirketletinin fosil yakıtları yenilenebilir enerjiyle eşitleme girişimleridir uyanık olalım
@hasancanerhosgor2646
@hasancanerhosgor2646 2 жыл бұрын
Helal olsun enerji tasarrufu süper fikir
@m.doganpekcagliyan2177
@m.doganpekcagliyan2177 2 жыл бұрын
Sayın Sertaç Aktan, Videonuzu seyrettim, bilmediğim bazı şeyleri de öğrendim. Bununla beraber verdiğiniz bazı bilgiler bende hayal kırıklığı yarattı. Elektrik enerjisi söz konusu olduğunda bu işe aşina olmayanlar sürekli olarak güç birimi Watt ile enerji birimi kWh birimini birbirine karıştırıyor. Lise bilgisinden daha fazlasını gerektirmeyen bu konunun karıştırılması bende şaşkınlık yaratıyor. Videoda her an dünyamıza 173000 TeraWatt güneş enerjisi düşüyor diyorsunuz, ekranda birim TWh gözüküyor. Daha kötüsü, dünyanın yıllık tüketimi 25 TeraWatt diyorsunuz bu defa ekranda doğru birim TWh gösteriliyor. Sorun rakamların yanlış olması değil birimler yanlış. Bu vesileyle, hidroelektrik enerjiyle bir iki şey söyleyeyim. Ülkelerin akarsuların sularını kullanma konusunda anlaşamamaları çevresel bir sorun olmayıp politik bir sorundur. Hidroelektrik santraller bir kere inşa edildikten sonra çok az sayıda personel ile düşük işletme bakım giderleriyle işletilebilir. Bunların şebekedeki yükü regüle etmeleri gibi kendine has başka hiç bir tesiste olmayan üstünlükleri vardır. Hiç bir soruna yol açmazlar demiyorum, ama en az sorun yaratan tesislerdir. Siz İsviçre'de bulunuyorsunuz galiba. Türkiye'nin yüzde 5'i büyüklüğe sahip bu ülkenin neredeyse Türkiye kadar Hidroelektrik kullandığını biliyor olmalısınız. Selamlarımla..
2 жыл бұрын
Yorumunuz ve katkınız için teşekkürler. Birim hatalı yazılmış olabilir evet. Hergün kullandığımız terimler birimler değil tabi.. hidroelektrik konusunda katılmıyorum. Her yapay şey o bölgenin doğal ekosistemine bir zarar verir veya bozar.. politik olduğu kadar çevresel ve kültürel sonuçları var. Bakımlarının da düşük maliyetli olmadığını farklı kaynaklarda gördüm.. yine eleştirileriniz için teşekkürler
@m.doganpekcagliyan2177
@m.doganpekcagliyan2177 2 жыл бұрын
@ HES'lerin hiç bir sorunu yoktur demediğime dikkatinizi çekerim. Diğer tesisler yanında en az sorun çıkaran tesislerdir. Şimdi bunların yüksek işletme bakım giderleri olmadığını 45 yıl bu sektörde çalışmış emekli bir mühendis olarak söylüyorum. Elbette Internette sorun aramaya yönelik bir araştırma yaparsanız ne kadar da çok sorun çıkarttığına dair pek çok kaynak bulursunuz. Buna iman edilmiş tarz araştırma deniyor. Burayı HES tartışmasına çevirmek istemiyorum ama, insanların HES'ler hakkında bilgi eksikliğini giderecek bir şeyler söyleme ihtiyacı hissediyorum. Tecrübelerimle sabit ki bu çabamın pek bir etkisi olmuyor. Yine de bir forumda yazılmış yazımdan bir bölümü aşağıya kopyalıyorum. "Elektrik talebi, güç talebi olarak ortaya çıkar. Yük olarak da adlandırılır. Bu talebi karşılamak üzere yapılan üretime güç üretimi denir. Yani güç ve yük, aynı büyüklüğün farklı görünümlerini ifade eder. Birimi kW veya MW olarak ifade edilir (1 MW = 1000 kW). Eğer bir saat boyunca şebekeden 1 KW güç çekmişseniz tükettiğiniz enerji 1 kWh olarak adlandırılır. Şebekedeki yük yani güç talebi sürekli olarak değişkenlik gösterir. Yani gün içinde azalır, çoğalır. Bu talebin en az olduğu yük, baz yük olarak adlandırılır; dolayısıyla daima şebekeye en az o kadar güç arz etmek gerekir. Talebin çok arttığı saatler vardır. Örneğin akşamın ilk saatleri. Buradaki talep de karşılanmak zorundadır bu talebe pik yük denir. Özetle şebekeye arz edilen güç talebe uyum gösterebilecek şekilde olmalıdır. Elektrik üretiminde gerçek bir havuz sistemi yoktur. Yani ben üreteyim havuza vereyim, ihtiyaç sahibi havuzdan çeksin şeklinde bir sistem yoktur. Çünkü elektrik talebinin, talebin oluştuğu anda karşılanması zorunludur. Bir başka deyişle üretilen elektrik üretildiği an tüketilmek zorundadır ve tüketimi bir saniye sonrasına bile bırakılamaz. Bu kısmın anlaşılması önemli, çünkü HES lerin rolü bu gerçekler nedeniyle çok önemli hale geliyor." EN ÖNEMLİ KISIM BURASI "Depolamalı HES ler en kıymetli elektrik üretim tesisleridir. Çünkü yakıtları olan su, baraj gölünde beklemektedir. İstedikleri zaman kullanırlar. Ayrıca pik talepleri karşılamak söz konusu olduğunda rölantiden bir dakika içinde tam güce çıkabilirler. Nükleer ve kömürlü termiklerde bu süre saatler sürer. Depolamalı HES lerin bir diğer üstünlüğü şebeke frekansını düzenleyebilmeleridir. (Bilindiği gibi alternatif akıma sahip elektrik kullanmaktayız. Onun frekansı ise saniyede 50 dir. Bu frekans daima belli bir sınır içinde tutulmak zorundadır) Yani şebekede bir yük artışı veya azalışı olduğunda saniyeler içinde o yük artışını veya azalışını karşılayabilmek üzere güç üretim seviyelerini değiştirebilirler. Diğer hiç bir tesiste bu kabiliyet yoktur. Yani depolamalı HES ler kaliteli elektrik üretimini imkan dahiline koyarlar. Ayrıca pik saatlerde şebekede oluşan ilave yükü karşılamak üzere çalıştırılabilirler. Pik yükü karşılayabilmek o kadar önemli bir kabiliyettir ki, bu imkana sahip olmayan bir çok ülke bunu yaratabilmek adına pompajı HES inşa etmiştir. Yani alt seviyelerdeki bir gölün suyunu şebekedeki yükün az olduğu saatlerde nükleer santrallerinden gelen enerjiyle daha üst seviyelerdeki bir göle pompalamakta ve talep arttığında yukarıdan aşağıya salarak ürettiği enerjiyi şebekeye vermektedir. Böylesi bir tesis ülkemizde yoktur. Biz tüm depolamalı HES lerimizi yapsak bile, ileride bizim de böylesi ilave tesislere ihtiyacımız olacaktır." Lütfen şuna da bir göz atın. www.swissinfo.ch/eng/inside-switzerland-s-giant-water-battery/46915530
@sedatturgut6277
@sedatturgut6277 2 жыл бұрын
Çok yaşa teşekkürler güzel insan.
@OKEEEE99
@OKEEEE99 3 жыл бұрын
Çok güzel bir video olmuş kesinlikle katılıyorum rasyonel tüketici olmak zorundayız...
@burakgul5508
@burakgul5508 2 жыл бұрын
Videoların açıklamalarında kullandığınız kaynakları da paylaşabilir misiniz lütfen?
@seyitahmettas6453
@seyitahmettas6453 2 жыл бұрын
Abi süpersin böyle devam ke
@islam8040
@islam8040 10 ай бұрын
Eg'er guneş panellerini uzaya uçurursak? Orayada pil koysak, atiyorum ayda guneş istasyonu yaparsak?
@cagatayaksoy9771
@cagatayaksoy9771 2 жыл бұрын
Hidrojen h2O olarak depolanıp elektrolizle hidrojenini ayıklanıp 02 ile yakıldığında çıktı olarak vereceği h2O buharı tekrar depolandığında verimsiz mi oluyor ki ? ama elektroliz için ekstra kaynak gerekiyor....
@sabriguler6401
@sabriguler6401 Жыл бұрын
Sertac bey bizi bilgilendirdiginiz icin tesekku ederim sizden brr ricam var he olur caav demeyin
@atillaattila8900
@atillaattila8900 2 жыл бұрын
Gozel anlatima gore tesekkur edirem Enerji istifade eden avadanliqlar daha az enerji istifadesi uchun de yenilikler elemek lazimdir
@mualas7322
@mualas7322 2 жыл бұрын
elektirikli otomobiller de bazı sıkıntılara neden olacak mı mesela pillerden atıklar oluşacak bunlar tekrar değerlendirilemezse ne olacak.
@alittlefromeverything574
@alittlefromeverything574 2 жыл бұрын
ne de güzel olmuş, helal olsun.
@abdullahbaskir1462
@abdullahbaskir1462 2 жыл бұрын
Varol abicim, ne kadar doğru söyledin, nede güzel bağladın.
@eneseminucar
@eneseminucar 2 жыл бұрын
bu video nasıl 1 yılda bu kadar az izlendi ki çok değerli bilgiler içeriyor
@denisyildirim2262
@denisyildirim2262 11 ай бұрын
Sacmaladigi icin olabilirmi
@eneseminucar
@eneseminucar 11 ай бұрын
@@denisyildirim2262 aynen knk
@tahtoktekstil
@tahtoktekstil 9 ай бұрын
Güzel bir paylaşım olmuş bilgilendirme bilinçlendirme için teşekkür ediyorum umarım şuan aldığım kararları uygular ve doğaya ve gezegene daha az karbon izi bırakırım
HER SUÇUN MAĞDURU VAR MIDIR?
18:11
Sertaç Aktan
Рет қаралды 44 М.
GELECEĞİN MADDESİ ama adını bile duymadınız
7:40
Sertaç Aktan
Рет қаралды 336 М.
Como ela fez isso? 😲
00:12
Los Wagners
Рет қаралды 25 МЛН
Sigma Girl Education #sigma #viral #comedy
00:16
CRAZY GREAPA
Рет қаралды 66 МЛН
I Need Your Help..
00:33
Stokes Twins
Рет қаралды 124 МЛН
Güneşin Gücü, Dünyanın Geleceği · GÜNEŞ PANELLERİ
14:20
Coşkun Aral Anlatıyor
Рет қаралды 458 М.
Aren't electric cars environmentally friendly? Myths and Facts
13:21
Barış Özcan
Рет қаралды 584 М.
Savaş, süreci hızlandırdı: 'AVRUPA SÜPER DEVLETİ' yolda..
16:08
WE ARE CARNIVORES!  All the facts that will end vegans...
15:29
Sertaç Aktan
Рет қаралды 27 М.
TOPLUMLARIN GERÇEKLE BAĞI
12:07
Sertaç Aktan
Рет қаралды 29 М.
NATO doğuya genişlememe sözü verdi mi? - UKRAYNA SERİSİ 3
17:27
Sertaç Aktan
Рет қаралды 37 М.
ÇİN'İN DİNLERLE SAVAŞI
18:11
Sertaç Aktan
Рет қаралды 61 М.
Como ela fez isso? 😲
00:12
Los Wagners
Рет қаралды 25 МЛН