Hyvä paketti informaatiota, hyvin kerrottuna. Yläpeukku luikahti.
@jannek575711 ай бұрын
Kiitoksia videosta ja onnitteluja nousukiitoisesta katsojalukumäärästä. Tämähän on vasta alkua, kotimaankieliselle asiasisällölle on varmasti katselijoita!
@tiedetuubi_jari_makinen11 ай бұрын
Kiitos kiitoksista. Vähän oli yllätys nopea tilaajamäärän kehitys, mutta se osoittaa tosiaan sen, että kysyntää tällaiselle on. Täytyy vastata kysyntään - uusi video on tekeillä.
@mottonen696411 ай бұрын
Erinomainen video. Itse mietin näissä tapauksissa, että voisiko koneessa itsessään olla jonkinlainen vaahtosammutusjärjestelmä. Vaikkapa siipiin integroituna. Kerosiinin palaessa täydellinen sammutus olisi varmaan mahdotonta, mutta ehkä tällä saisi ostettua arvokkaita lisäsekunteja evakuointiin.
@tiedetuubi_jari_makinen11 ай бұрын
Voisi hyvinkin olla, mutta toinen asia on se, että onko siitä niin olennaista hyötyä, että sellaista kannattaa lennättää koneen mukana jatkuvasti. Moottoreissahan on sammutus, ja useissa tapauksissa lentoasemilla palokunta on jo ottamassa ongelmallista konetta vastaan ja pystyy jopa vaahdottamaan kiitorataa ennalta. Vain näissä hyvin harvoissa tapauksissa, kuten nyt, tällaisesta systeemistä olisi oikeasti apua. Sanoisin, että on parempi keskittyä koneen evakuoinnin tehostamiseen edelleen, koska syitä voi olla muitakin kuin "vain" tulipalo.
@neulalaakeri252911 ай бұрын
Oli taas mielenkiintoinen jakso!. Olisiko sinulla mahdollisuutta tehdä jakso tuosta äskettäin esitellystä Lockheed-martinin X-59 Quesst lentokoneesta?
@tiedetuubi_jari_makinen11 ай бұрын
Kiitos! X-59 on erittäin kiinnostava ja koitan ehtiä tekemään siitä jotain pian.
@Tapioonthemove11 ай бұрын
Oikein hyvä video ja tiivistys tapahtuneesta. Kiitos 👍
@tiedetuubi_jari_makinen11 ай бұрын
Kiitos itsellesi! En ole ehtinyt vielä katsomaan sinun (todennäköisesti vielä parempaa) videotasi aiheesta, mutta olet yksi esimerkeistä täällä YT:ssa, miksi teen tänne videoita muiden töiden ohella. Nähtävästi lentäminen ja lentomatkustaminen kiinnostaa, niin teen itsekin lisää - ja laitan sinun kanavasi suosituksiin!
@car807011 ай бұрын
hyvä, informatiivinen video. kiitos.
@reinoahtiainen99019 ай бұрын
Erinomainen video, kiitos siitä.
@erkkijaakola11907 ай бұрын
Todella hyviä selostuksia aiheesta siitä iso kiitos. Teeppä video siitä, mitä varauloskäyntiä pitää käytää kun istuu lähimmän uloskäyntien etu tai takapuolella. Mennäänkö eteen vai takaisin päin. Kiitos.
@IsoVeli11 ай бұрын
No pääasiaassa lento-onnettomuudet opettaa, mitä pitää korjata tai viilata paremmaksi turvallisuuden kannalta. Otan itse myös osaa kaikille menehtynielle.
@Peasant---EY_8_CS11 ай бұрын
Tuli tuosta japanin turvallisuuskulttuurista mieleen, Itelläkin on närästänyt kuin noissa turvallisuus koulutuksissa aina näytetään niitä sormien katkomis ja raajojen repimis videoita. Pitäisi ottaa japanista mallii, Eikä pelolla tai inholla kouluttaa. 😁 Luulisi etta armeija tai tässä tapauksessa rannikkovartiosto olisi niitä parhaimpia tai kouluttautuneempia ja harjaantuneimpia. 👍🏻
@kermamix11 ай бұрын
hyvä video!😁
@rospuut520811 ай бұрын
hyvää sisältöä
@rami468511 ай бұрын
Hyvä video
@jeremiashelminen954211 ай бұрын
Alumiinikoneet ei varmaan pala samalla tavalla?
@tiedetuubi_jari_makinen11 ай бұрын
Joo ja ei. Palavat, mutta ei samalla tavalla. Siksi tämä onnettomuus on traagisuudessaan superkiinnostava.
@arijohansson358411 ай бұрын
Olet NIIIIIIN selkeä, että.
@otbusiness865311 ай бұрын
18 minuuttia kesti evakuointi ja vaatimus on 90 sekuntia käyttäen vain puolet ovista 😅Oletettavasti tässäkin käytettiin vain oikean puolen ovia. Aika kehno suoritus.
@tiedetuubi_jari_makinen11 ай бұрын
90 sek ei toimi missään reaalimaailman oloissa, koska harjoituksessa kaikki tietävät mitä on tulossa ja koittavat suoriutua hyvin. Tässä tapauksessa kuulemma evakuointi varsinaisesti oli tehty 7-8 minuutissa, ja sen jälkeen miehistö varmisti vielä että kaikki on saatu ulos. Tuo lopullinen aika laskettiin siihen, kun kapteeni tuli viimeisenä ulos. Tositilanteeksi tämä meni erinomaisesti.
@otbusiness865311 ай бұрын
@@tiedetuubi_jari_makinen No siinä tapauksessa. Kuvittelin että matkustajien evakuointi kesti sen 18 minuuttia. 7-8 minuuttia ihan hieno suoritus
@mikkojnen111011 ай бұрын
Iso mies leikkii leluilla ❤
@tiedetuubi_jari_makinen11 ай бұрын
Lelut on kivoja :-)
@Beorninki11 ай бұрын
Voisitko alussa ja lopussa, faktapohjalta ja asiallisesti ilman viihteellisyyttä, kertoa myös sen, että nykytiedon valossa juuri kenenkään ei pitäisi matkustaa lentämällä. Lentäminen, kuten kaikki tiedämme, on erittäin saastuttavaa ja kiihdyttää ilmastokriisiä entisestään. Sivistyneet ja vastuulliset ihmiset luonnollisesti eivät moista moraalitonta puuhaa harrasta, mutta maailmassa on vielä paljon ihmisiä, jotka uskovat ilman perusteita lentämisen olevan ihmisoikeus ja tämän lisäksi monet uskovat myyttiin rajattomasta maailmasta ja rajattomasta kasvusta. Kiitos.
@tiedetuubi_jari_makinen11 ай бұрын
En ole ihan samaa mieltä, vaikka ymmärrän täysin, että olemme ilmastokatastrofin kynnyksellä ja se vaatii toimia. Lentämisen osuus on kuitenkin "vain" noin 4 % päästöistä (hieman isompi, kun tiivitysvanat yms otetaan huomioon). Isompia - ja massojen kannalta olennaisempia - toimia pitäisi tehdä jopa nopeammin (ruoka, asuminen, kulutuskäyttäytyminen, tavallinen liikkuminen). Lentämistä ei kannata nostaa tikun nokkaan ja unohtaa muut. Se, jos lentäminen lopetettaisiin kokonaan, saisi aikaan paljon suurempaa haittaa kuin lentäminen, ja lisäksi elämänmeno ja maailmanjärjestys menisivät varmasti siitä šokista niin sekaisin, että tuloksena olisi mm. sotien kautta paljon enemmän päästöjä. Luoliin en olisi valmis muuttamaan takaisin, vaan uskon ja luotan teknologiaan. Jokaisen valistuneen matkustajan täytyisi tosin aina katsoa vaihtoehtoja, niin muita kuin lentämistä kuin myös valita lentoyhtiöitä ja lentoyhteyksiä, jotka tuottavat vähiten päästöjä. Liikenneilmailu tekee tällä hetkellä lisäksi aika paljon työtä päästöjen vähentämiseksi, ja jos ja kun uudet sähkölentokoneet tulevat käyttöön muutaman vuoden kuluttua, niin tilanne voi kääntyä jopa päinvastaiseksi: lyhyen matkan lentäminen voi olla kokonaisuudessa ekologisempaa kuin junalla matkustaminen. Kaukolennoille sähkö ei ole hyvä vaihtoehto vielä pitkään aikaan, vaan täytyy käyttää synteettisiä polttoaineita tai vetyä. Tästä(kin) pitäisi tehdä joskus video, koska asiasta olisi paljon enemmän kerrottavaa kuin mahtuu tähän pitkään, mutta silti ylimalkaiseen vastaukseen.
@Beorninki11 ай бұрын
@@tiedetuubi_jari_makinen Kiitos asiallisesta vastauksesta. Huomautan muutamasta seikasta. Ensinnäkin, minkä tahansa asian suhteen on niin, että sen vaikutuksen voidaan katsoa olevan niin pieni, ettei sillä ole käytännössä mitään merkitystä. Toiseksi lentämisen vaikutukset ovat väittämääsi suuremmat ja erityisesti, kun ottaa huomioon täysin turhanpäiväisen turismin vaikutukset kohdemaihin ja ympäristöön kokonaisuudessan. Sanot, että lentämisen lopettaminen kokonaan aiheuttaisi merkittävämpiä ongelmia kuin sen jatkaminen. Väite on melko erikoinen, kun ottaa huomioon, että nykyisen elämäntapamme jatkaminen väistämättä johtaa peruuttamattomiin ja katastrofaalisiin muutoksiin ekosfäärissä. Lentämistähän ei tarvitsisi lopettaa kokoaan, jokainen ihminen voinee tehdä muutaman (2-3) lennon elämänsä aikana, mutta nykyisessä mittakaavassa jo ollaan kestämättömällä tasolla. Annostus tekee myrkyn. Kohtuus on vaikea asia, etenkin kun ihmiset uskovat satuihin siitä, miten talouden on kasvettava jatkuvasti. Luonnollisesti lentäminen on vain osa ongelmaa, koko elämäntapamme on sopeutettava pallon kantokyvyn rajoihin. Nykyisellä elämäntavalla suomalaiset tarvitsisivat neljä maapalloa jo koko maailman kulutus vaatisi kaksi, jokainen kai tietää, että maapalloja on yksi. Niitä EI ole kahta tai neljää. Ongelma on juuri tässä, sinäkään et selvästi usko, että ilmastokriisi on todellinen. Et usko, mitä se tarkoittaa. Et usko, että ihmiskunnan on elettävä yhden pallon rajoissa jos aiomme edelleenkin elää tällä pallolla. Sinä pohjimmiltasi ilmiselvästi uskot satuihin siitä, miten talous ja materiaalinen hyvinvointi voi ja sen pitää jatkuvasti kasvaa ja miten tekniikka ratkaisee ongelmat. Jos et uskoisi näihin satuihin, toimisit toisin. Tekniikalla voidaan ratkaista tiettyjä ongelmia, mutta ei sitä perusongelmaa, jonka uskomme jatkuvan kasvun myyttiin ja sen myötä eksponentiaalinen kasvu aiheuttaa. Tekniikka ja varsinkin vähäpäästöinen tekniikka voisi olla ratkaisu siinä tapauksessa, että ymmärtäisimme hillitä ahneuttamme ja rajoittaa kasvua ja saastuttamista täällä länsimaissa ja antaa kehitysmaiden talouden kasvaa vielä siinä määrin, että siellä olisi säälliset materiaaliset elinolot. Jatkuva kasvu on ongelma. Kuvittele tilanne, jossa jotenkin maagisesti saataisiin tekniikan avulla laskettua päästöt ja saasteet 5% nykyisestä. Laskutaitoisena ihmisenä osannet itse laskea, kuinka nopeasti vaikkapa 5% jatkuvalla kasvulla ollaan samassa päästömäärissä kuin ennen päästöjen 95% vähenemistä.
@Beorninki11 ай бұрын
Tuosta voi lukea uusimmat tiedot siitä, miten "vastuullinen" lentomatkailija vaikuttaa ympäristöön. "”Päivämatkailu - miten ilmastokatastrofin keskellä mahdollista?” Suomen ympäristökeskuksen (Syken) erikoistutkija Johanna Niemistö muistuttaa yksilön vastuusta hiilijalanjäljestä. Eurooppalainen ihminen tuottaa vuodessa ilmaan keskimäärin 7,77 tonnia eri kasvihuonekaasuja. - Yksi edestakainen lentomatka Lontoon ja Rovaniemen välillä voi kuluttaa tästä vuosibudjetista jo noin kymmenesosan, Niemistö sanoo. Yle kertoi aiemmin joulukuussa kuinka brittien suosimat päivämatkat lentämällä Lappiin eivät näytä hiipumisen merkkejä." yle.fi/a/74-20068023