Süper içerik. Hep merak ettiğim bir konuydu senin vesilenle görmüş oldum.
@mehmetmete947228 күн бұрын
Video için çok teşekkür ederim. Videonuz merakımı tatmin etmek şurda dursun, onu daha da kamçıladı ve aklımda onlarca yeni soru oluşturdu. Evren o kadar ilginç ve bir o kadar harika ki, daha çok öğrenebilmek için keşke insan ömrü binlerce yıl olsaydı😊
@tarikhotic9777Ай бұрын
Emeginize sağlık Ben ilkokul mezunuyum ama böyle bilim ilm bilgi veren yayınları takdir ediyor ve çok seviyorum / Benim gibi okunamis kisilere tavsiyem kendi izi gelistirin ćıtayı yükseltin .
@ziyacelikbilek8809Ай бұрын
Ne olmuş ilköğretim mezunu iseniz,Ben ne sığırlar gördüm akademik kariyere sahip.!
@Benferhot19 күн бұрын
Tarik abi sen mukemmel bi insansin. Kabuklarini kirip komfor alanindan ciktigin icin. Lutfen merak etmeye ve arastirmaya devam et. Insanin icinde merak yoksa egitim ne fayda😊
@tarikhotic977718 күн бұрын
@@Benferhot Arkadaşım güzel yorumunuz için Teşekkür ediyorum asil mükemmel olan sizin temiz düşünceniz .
@oktaydeniz906Ай бұрын
Bilgilendirici güzel bir çalışma. Harika olmuş.
@LapsekilitayfrАй бұрын
Daha oncesinde merak ettigim ve cgptden yuzeysen bir arastirma ile yetindigim bir konuydu, hakkinda detayli bir video izlemek guzel oldu cok tesekkurler.
@dj.zaferoncu4119Ай бұрын
Teşekkürler bizi bilgilendirdiğiniz için.
@MrMostSugarАй бұрын
Hep merak ettiğim bir konu. Kafamda bununla ilgili bazı sorular var. Umarım video içeriğinde aradığımı bulabilirim. Daha sonra izle listesine eklendi. Elinize sağlık.
@sahinbektas4910Ай бұрын
Tebrikler kardes Emegine saglik
@tolgacosgunАй бұрын
Video için teşekkürler. Kanalı takibe aldım, like attım ve videoyu paylaştım.
@ugurboyac1114Ай бұрын
TEŞEKKÜRLER! 📚📚📚📚📚
@mustafakemal7250Ай бұрын
Hocam emeğinize yüreğinize sağlık 👍
@mehmetselimguven3451Ай бұрын
Çok kaliteli bir çalışma olmuş, teşekkür ediyorum...
@semsettincoban672Ай бұрын
Çok bilgilendirici
@naciyeserbest7910Ай бұрын
Teşekkürler...🙏
@kzlargurubu8145Ай бұрын
Emeğinize sağlık
@sedattimur2465Ай бұрын
Teşekkürler
@aliaygun4904Ай бұрын
TEŞEKKÜR
@durankalender2387Ай бұрын
Teşekkür ederim
@osmanbey3289Ай бұрын
ÇAĞIRDIN, geldim gördüm beğendim gettiim, saol varol emeğine diline sağlık
@leylaalpay9666Ай бұрын
Bana bir anımı hatırlattınız. Sibirya seyahatimde Ötüken Yolu denilen bir güzergahta seyahat ediyorduk. Kayaları bıçakla kesilmiş gibi sütunlardan oluşan bir dağ eteğinde mola verdik. Ben kendi mantık çerçevemde büyük bir yer sarsıntısının dağı oluşturan kayaları parçalayıp, bir yığın oluşturduğunu düşündüm. Arkadaşlardan birisi de yüksek ısı farkının kayaları parçalamış olabileceğini söyledi. Kayaların arasında bir çeşit yosunlar oluşmuş. Geyiklerin yemeyi çok sevdiği bu yosuna makaron deniyormuş. Kadayıfa benzer bir yosun. O yosunlardan biraz örnek almak istediğim sırada içi erimiş kuvars gibi parlak, midye kabuğu gibi bir şey buldum.plastik bir parça gibi hafifti. Dışı düzensiz grimsi sert bir köpük gibi. Kesinlikle bir yanardağ patlamasında saçılan lav köpüklerinden bir parça diye düşündüm. Rehberimiz özel bir şey bulduğumu düşünerek adeta kıskançlıkla baktı. Çünkü oralar onlar için de kutsal. Etrafa baktım, yakınlarda yanardağ bacaları olan dağlar vardı. Fakat benim umudum bu parçanın rengi ile uyumlu Moğolistanda bulunan Tenger - Tanrı Dağı( Odgen Tenger), (Ötüken Dağı da deniyor olabilir )denilen bir dağa ait olma olasılığıydı .Büyük patlamadan geriye bir göl oluşmuş, kızıl renkli kutsal bir dağ. Biz Tuva tarafında Ötükenin başlangıç noktasındaydık, Dağ Orhun Vadisi ve nehrinin de içeren alanda, Moğolistan tarafındaydı. Net bir haritam olmadığı için emin olamadım. O parçayı kutsal bir armağan olarak yanımda getirdim. Kaç yaşında ve neler içerdiğini anlamak için mühendislikte ilgili üniversiteye götürdüm.pek çok çabadan sonra iki prof. Muhatap buldum. Benden izin alarak pense ile minik bir parça kırdılar vs. Ben şok ! Hiç bir bilgi alamadım. Özel laboratuvar varmıydı, net bir saptama yapabilirlermiydi ? Hiç bir sonuca ulaşamadan minik parçayı evde vitrindeki yerine koydum . Şimdi sizin yayından sonra acaba TÜBİTAK a götürsem mi diye düşünüyorum .
@OnurBenlivideolariАй бұрын
Tam da benim gitmek istediğim yerlere gitmişsiniz. Tanrı dağları, Ötüken yurdu ve daha fazlası.. Toplumumuzda bir ciddiye almama veya bilmediği halde bildiğini söyleme gibi bir huy var. İnanın bir sürü akademik ünvana sahip kişiler bile Tubitakta c14 testlerinin yapıldığını bilmeyebiliyor. genelde oturduğu yerde makale yazan, araziye bile çıkmayan jeologlar, coğrafyacılar, ziraat mühendisleri var. Elbette çok kaliteli, bilime önem verenler de çok ama işte böyle sorumsuzlara denk gelirseniz sizin de motivasyonunuzu kırıyorlar. Mesela Ülkemizde bazı yanardağlarlarla ilgili makale arıyorum, Potasyum testleri arıyorum ama bir bakıyorum ki 10 kişi makale yazdıysa 9 tanesi birbirinden almış. Yazdığı yanardağa gitmemiş bile. Kaynak gösterip yazmış geçmiş.. Yabancı birisi gelmiş bir analiz yapmış 10 kişi peşinden aynı kaynağı göstermiş.. Bunun gibi çok durum var. Kalkıp araziye bile çıkmıyorlar. Neyse. Size gerekli olan test C14 değil. Potasyum-Potasyum veya Argon Argon testlerinden gerekiyor. bu testler için de bazen tüm yaşı unufak etmeleri gerekiyor. unufak edip fırında ısıtıyorlar. Yani eğer böyle bir teste gönderirseniz taşı kaybedersiniz. Bildiğim kadarıyla da bu testler ülkemizde hala daha yapılmıyor. En azından ben ne MTA ne Tubitak ne de bir üniversite laboratuvarının kataloglarında gördüm. Yurt dışında da masraflı olacaktır. Bu taşı bulduğunuz yerdeki jeoloji raporlarına bakıp bölgenin yaş tayini hakkında bilgi alabilirsiniz. Tabi araştırma yapıldıysa. Son olarak bu güzel anılarınızı bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim. ne samimi bir anlatım yaptınız eksik olmayın.
@leylaalpay9666Ай бұрын
Bir gün gitmeniz mümkün olursa haberim de olursa size destek olmak isterim. Ailem beni umreye götürmek istemişti. Ben de hac ziyaretimi Sibiryaya yapacağım demiştim ❤
@mehmetmete947228 күн бұрын
@@leylaalpay9666 Elinizdeki örneğin kırılmış olmasına üzüldüm. Antalya'da Akdeniz Üniversitesi'nde X-Ray spektrometre ile materyallerin analizlerini çok kısa sürede yapabiliyorlar. Örneğe hiç zarar vermeden, x ışını uygulayarak, içerisindeki her çeşit atomun ışıma olarak tepkisini ve her bir ışımanın dalga boyunu ölçerek, dakikalar içinde malzemenin içindeki elementlerin türlerini ve oranlarını ayrıntılı şekilde bildirebiliyorlar. Oran bilinince yaş ile ilgili bir hesaplama da ayrıca yapılabilir diye düşünüyorum. Ücret çok uygun.
@cemyilmazvideoАй бұрын
Eğitici bir video olmuş. Teşekkürler
@imdatakti967Ай бұрын
İzledim ❤
@OnurBenlivideolariАй бұрын
🙋♂️🙋♂️ Sağ ol var ol. İnş. sahada devamı gelecek.
@MuhammedMustafaSahinАй бұрын
emeğine sağlık
@zanpinoz280Ай бұрын
Teşekkürler.
@sengulkaraca2655Ай бұрын
Teşekkür ederiz hocam güzel yokdaşlığınıza.
@OnurBenlivideolariАй бұрын
Rica ederiz. Guzel yorumlarınız için biz de size teşekkür ederiz
@mustafaakbas3723Ай бұрын
Türkçe ile yaş belirleme en doğrusudur,diye düşünüyorum.
@fikrikocaeli1912Ай бұрын
Benim açımdan çok faydalı bir video olmuş. Çok merak ettiğim bir konuydu. Elbette bu yöntemleri bulan düşünen ve kesinleştiren insanları da mutlaka hatırlamak gerekir. Bilime müthiş bir katkıdır bu. Emeklerine sağlık Onur teşekkürler ediyoruz.
@OnurBenlivideolariАй бұрын
Hocam öncelikle güzel düşüncelerin için tesekkur ederim. Astrofizikci Neil DeGrasse Tyson Cosmos serisinin bir bölümünde Clair Patterson'un hikayesini ve dünyanın yaşını nasıl bulduğunu anlatıyordu kesinlikle tavsiye ederim.
@fikrikocaeli1912Ай бұрын
Teşekkürler ediyorum Onur yarın bakacağım. Çok selamlar söylüyorum.
@selcuksenkayaАй бұрын
Teşekkür ederim..❤❤
@OnurBenlivideolariАй бұрын
Rica ederim efendim.
@mustafayilmaz7376Ай бұрын
Yaşlandırma : sadece bir şeyin yaşını artırma anlamına gelmez, “yaş”landırma anlamına yani “ad”landırma=ad tayin etme” gibi, “ad tayin etme” anlama da gelir.
@ozcandurmusogluАй бұрын
Güzel video bu. Teşekkürler
@OnurBenlivideolariАй бұрын
Teşekkür ederim beğenmenize sevindim.
@keystone1099Ай бұрын
nice. thanx
@Orguterapi-nafile1958Ай бұрын
❤
@OnurBenlivideolariАй бұрын
🙋♂️
@Animac.MentisАй бұрын
Bir edebiyat akademisyeni olarak yaşlandırma kavramı bana çok saçma geliyordu. Zaten olması gereken de yaş belirleme/tayini imiş. Teşekkürler.
@OnurBenlivideolariАй бұрын
Hocam sizin de dikkatinizi çekmiş olmasına çok sevindim. Bu konuda özellikle Edebiyat alanında Akademisyen bir hocadan da destek almak çok güzel teşekkur ederiz.
@mehmetmete947228 күн бұрын
Sayın hocam, ben de size katılıyorum. Fizikte, metalurjide malzemeyi yormaya, eskitmeye "yaşlandırma" diyoruz. Yani tam anlamıyla "yaşını artırma". Materyalin yaşını belirleme için kullanılan "yaşlandırma" ifadesi ile malzemeyi yapay olarak eskitmek için kullanılan "yaşlandırma" ifadesi karışıklığa yol açıyor. Anlatılan konuda "yaş belirleme" sözcüğü şimdilik en uygunu gibi görünüyor.
@isayilmaz1969Ай бұрын
🙏🙏🙏
@BEr-qg9xq26 күн бұрын
Jeoloji yüksek mühendisi olarak güzel buldum, güzel anlatmışşınız. Tebrik ederim.
@OnurBenlivideolari26 күн бұрын
Teşekkür ederim. Çok memnun oldum.
@ufukbayraktar5091Ай бұрын
Peki ilk olarak elementlerin yarılanma ömrünün kaç yıl olduğu nereden biliniyor?
@naciyesar1110Ай бұрын
❤❤❤
@gokhanefe3815Ай бұрын
❤
@SENOL_umАй бұрын
👍👍👍
@karakays8854Ай бұрын
DNH testi nasıl yapılır, fiyatı nakadar?
@ZamanvemekanАй бұрын
❤❤❤❤
@drmertusАй бұрын
🎉🎉🎉
@OnurBenlivideolariАй бұрын
teşekkürler 🙋♂️🙋♂️
@megaladonsi7696Ай бұрын
Hocam nasil c14 yari omrunu hesapliyorlar!? Neden 50.000 nerden geliyor nasil elde ediliyor?
@gurcanky2Ай бұрын
En baştaki yaşlandırma yorumunuza katılmıyorum zira yaşlandırma burada yaş belirleme anlamına geliyor yaşı yükseltme değil örnek vermek gerekirse adlandırma kelimesi bazen tanımlama yada gruplama gibi anlamlara geliyor saygılar.
@BaryshxАй бұрын
Aynen, yaş-landırma yaş verme anlamında
@ruhandemir3659Ай бұрын
😮🙏🤩
@kemalakgun1393Ай бұрын
Güneşte ki nükleer füzyon neticesinde açığa çıkan nötrinolar azot atomlarındaki nötronlara fazla yaklaşırsa etkileşime girer(nükleer bozonma) Nötron protona nötrino elektrona Azot gazıda karbon 14 te dönüşür. Daha doğrusu bu
@OnurBenlivideolariАй бұрын
Bilgi için teşekkür ederiz.
@oktayozkan7671Ай бұрын
Yaşlandırma kelimesi anlatım bozukluğu değildir fiilimsi kelimesir. Adlandırma kelimesi gibi. Yaşlandırma ihtiyarlatma değil yaşını saptama anlamına gelir
@alperenddАй бұрын
Başlangıçta ne kadar karbon 14 olduğu nereden biliniyor maddede?
@OnurBenlivideolariАй бұрын
Azot 14 e oranı ölçülüyor. Karbon 14 ve azot 14 toplamı ilk baştaki karbon 14 toplamı oluyor
@alperenddАй бұрын
@OnurBenlivideolari onu anladım, ya daha önceden var olan azot 14 ler nolacak?
@memres84Ай бұрын
Cahilliğimden soruyorum bozulmuş karbon 14'ü bünyemize alma imkanımız yokmu?illa canlıya girdikten sonra mı bozulmaya başlıyor?
@OnurBenlivideolariАй бұрын
Oluştuğu andan itibaren daha havada bozunmaya başlıyor. Ama havadan bitkilere ve oradan canlılara birkaç yıl içinde nüfuz ettiği için ve ayrıca bitkiler de dahil olmak azot solunumu yapmadığı için bozunmus da olsa teorik olarak azot metabolizmaya solunum ile girmiyor. Yani bozunan azot bünyeye alınmıyor normal azot dönüşüyor. Havanın yüzde 78 kadarı azot. Mantığı bu şekilde ama tabi bunun laboratuvarında çalışıp eğitimini almış olanlar daha detaylı doğru bilgiyi verebilirler. Ama ülkemizde 10 kişiyi geçmez.
@memres84Ай бұрын
@OnurBenlivideolari gerçekten aydınlattıniz cok teşekkür ederim🙏
@OsmanDereАй бұрын
50 bin yıl öncesine gitmez 😂
@mbmb7576Ай бұрын
Anuvv deliymiş
@aliulviokten728026 күн бұрын
👍👍👍🤌
@musahzr2403Ай бұрын
Karbon 14'ün yarı ömrü 5730 yıl, acaba neye göre bu rakam tayin ediliyor. Bununla ilgili bir bilginiz var mı? Öyle ya ilim sorgulayarak ortaya çıkar. Bakalım bu programı tayin ve tespit ne kadar gerçekçi
@BarsCelik-qp9vlАй бұрын
Cansız nesnelerin yaşı olmaz, yaş kelimesi yaşamdan geliyor, cansız varlıklara yaş izafe etmek mecazidir hakiki manada değildir, cansız nesne hep aynı yaştadır (yani sıfır yaşındadır) - ama insan hükmen cansız varlığa yaş izafe eder, cansıza izafe edilen yaş hükmendir, mecazidir,
@ilkemerkin5548Ай бұрын
yaşlandıma dogru kelime. sen yanlışsın. cümledekikullanımı anlami belirliyor.
@muharrema21 күн бұрын
Karbon-14 testi en fazla 50 bin yıl geriye gider.
@onurvarol325021 күн бұрын
Videoda zaten bunu söylüyor ki.
@kamildemirel3602Ай бұрын
Bu. Anlatida.masaldir yutanlar yutsun bu ondordun.sabiti kursun.izotopudur