Kiraz Yetiştiriciliği 2022-3 Prunus Avium, Kirsche, Cherry

  Рет қаралды 5,708

Tarim  Ziraat

Tarim Ziraat

Күн бұрын

Пікірлер: 48
@ugurgarip8247
@ugurgarip8247 2 жыл бұрын
anaçların küçük olması tam bodur gisela 3 yada 5 anaçlardan büyük ihtimal , budamaları çok sert gerçekten galiba kök budaması da yapmışlar yerlerde ki çizgilerden anladığım kadarıyla çok profesyonel bir bahçe kirazda böyle bir budama ilk defa gördüm hayran kaldım
@tarimziraatburhanettinaydin
@tarimziraatburhanettinaydin 2 жыл бұрын
İmkanlar ölçüsünde birşeyler yapılıyor.
@TarkKus-jh5ln
@TarkKus-jh5ln Жыл бұрын
Burhanettin bey kolay gelsin bahçenin birde ürünlü halini yüklermisiniz
@Burhanettin_Aydin
@Burhanettin_Aydin Жыл бұрын
Haklısınız benimde aklımda ancak , işlerimiz o kadar yoğun ki , onun için ayrıca video çekip yüklemek gerekiyor . Video çekimi için araziye gittiğim motor vardı, o da arızalandı, telefon arızalandı, video edit programı çöktü vs. Kısacası olumsuzluklar üst üste geldi, belki gelecek yıl sezonda mahsullerin de videosunu da paylaşırım, hatta çok daha iyi video ve fotolarda paylaşmayı ümit ediyorum.
@tarimziraatburhanettinaydin
@tarimziraatburhanettinaydin Жыл бұрын
Bende çok istedim ancak bir türlü bunun için zaman ayıramadım, belki gelecek yıllarda
@krmzbeyaz5159
@krmzbeyaz5159 9 ай бұрын
Merhaba. Burda da çekimini yaptığınız gısela a5 anaçlı fidanları nasıl temin edebiliriz. Teşekkür ediyorum
@tarimziraatburhanettinaydin
@tarimziraatburhanettinaydin 8 ай бұрын
Bilemiyorum , ama kurumsal firmalarla çalışırsanız, istediğiniz fidanı yurt içi veya yurt dışından temin edebilirsiniz .
@bulentcalskan9015
@bulentcalskan9015 2 жыл бұрын
Bu bahçenin benzerini Almanyada gördüm, üzerinde salkım salkım kiraz vardı.
@tarimziraatburhanettinaydin
@tarimziraatburhanettinaydin 2 жыл бұрын
Evet, bodur anaç, sık dikim ve alçaktan taçlandırma iyi uygulanırsa, görüntü her yerde aynı olabilir.
@nebikerimov2513
@nebikerimov2513 Жыл бұрын
Salam aleykum . Allah bereket versin cox gozel bagdi . Abi Adara anaç nasıl bir anaç? Dikmeyi terci ediyomusun ? Yoksa Maxma 14 demi daha iyi?
@tarimziraatburhanettinaydin
@tarimziraatburhanettinaydin Жыл бұрын
Ve aleykümselam kardeşim. Ve Rahmetullahi ve berekete Hu. Teşekkür ederim. Öncelikle yetiştirmek istediğiniz çeşitlere ve arazinize uygun anaçları bulmanız gerekiyor. Toprak durumu analizi ve sulama yapacaksanız, su kalitesi tuzluluk vb şeyler önemlidir. Sizler hangi çeşidi üretecekseniz anaç onunla uyum çalışması yapılmış olmalı yoksa ağaç tam yetişti verime oturdu derken , birden bitki kurumaya veya aşı yerinden ayrılmaya başlar. Onun bu önemlidir. Bizim burada tercihen genelde Gisela anaclari tercih ediliyor. Şimdi sıralayayım Gisela 3 Gisela 5 Gisela 6 Maxma Adara Maxma Delbarl 14 virüsten arı, arındırılması yapılmış bir anaçtır. Güçlü bir anaçtır, şiddetli budama ister. Sulamaya ihtiyaç duyar. Amerikan menşeli bir anaçtır. ABD de hektarda 350 ağaç varken Şili de hektarda 800 ağaç dikilmiş. Aynı anaç kullanılırken . Dikim meselesi Şili de 5x2,5 , dekarda 80 ağaç yapıyor. Aynı anaç ispanya da ise 6x4 dikilmiş ve güzel sonuçlar alınmış. Ancak her yıl şiddetli budama yapmak gerekiyor. Tam verime Gisela anaçlı bitkilerden bir yıl sonra ulaşır. 6. Yılda tam verime geçer. 5. Yıla kadar şekil budamasi yapılır. Daha sonraki yıllarda ise meyve vermesi ve ağacın taç yapısını bozup sağa sola yukarı gereksiz büyümemesi için sert budama yapılır. Gisela anaçlarina göre tercih edilirliği düşmektedir. Gisela anaclari üzerinde bitkiler 3-4 metre ye ulaşabilir iken Maxma biraz daha fazla 6 metreye ulaşabiliyor. Tabi bunlar iklim şartları, dikim ve bakım şartları ile budamaya bağlıdır. Adara maxmaya göre biraz daha uzun boylu taç yapısına ulaşabiliyor. Bodurluk bakımından Maxma iyi bodur Adara ise daha az bodur. Kireç ve taban suyuna dayanıklılıklari aşağı yukarı aynı olarak kabul ediliyor. Adara ,maxma ya göre kuraklığa daha hassas. Evet bildiklerimi paylaşmaya çalıştım. Faydalı olabildiysem ne mutlu bana. Başarılı yetiştiricilikler dilerim.
@nebikerimov2513
@nebikerimov2513 Жыл бұрын
@@tarimziraatburhanettinaydin Allah senden razi olsun Abi . Bizde isti ruzgar esdiyi zaman . Maxmada olan agaclar butun yapraklari doker . Ama Adara yem yewil oldugu gibi duruyor. Hemde meyveye daha erken yatiyor . O yuzden Adara secimde kaldim . Allah sizden col cok razi olsun .
@tarimziraatburhanettinaydin
@tarimziraatburhanettinaydin Жыл бұрын
@@nebikerimov2513 Bilinmeyen toprak ve iklim şartlarında önce arazinin bulunduğu çevreyi dolaşıyoruz. Çevredeki kirazların anacına bakıyoruz. Gelişim durumlarına göre karar veriyoruz. Bulunduğumuz çevrede hiç kiraz yoksa o zaman dikmek istediğimiz çeşit aşılı birkaç farklı anaç çeşidi ile her ağaçtan 2-3 tane ,yani 10 ağaçlık küçük bir deneme bahçesi oluşturuyoruz. Bulunduğumuz iklimde mevsimlere göre enaz etkilenen ve en iyi gelişen anacı tercih ediyoruz.yalniz burada 3-5 yıl beklemek gerekiyor. Başarılar dilerim .
@nebikerimov2513
@nebikerimov2513 Жыл бұрын
@@tarimziraatburhanettinaydin Hocam 15 kilometre mesafede nerdeyse ayni toprakda her yan kiraz esasen Maxma 14 de. Ayni yerde yalniz 1 Adara uzerinde bahce var . Orda olan butun bahcelerden kat kat cok iyi. Ben dikimi 4.70 ×2.5 adara uzerinde yapmak istiyorum In she Allah . Gizella 6 da istediyim cewiti bulamadim . Gigant red tozlayici ya Frsiko olmasa Burlat yapmak istiyorum Allahin izni ile . Ama hazir fidan diyil . Uyumuw gozle .
@tarimziraatburhanettinaydin
@tarimziraatburhanettinaydin Жыл бұрын
@@nebikerimov2513 Sağlıklı ve bol mahsulleriniz olsun.
@Bagban_77
@Bagban_77 2 жыл бұрын
Yabanı ot karşı sirke karışımı nasıl
@tarimziraatburhanettinaydin
@tarimziraatburhanettinaydin 2 жыл бұрын
Ben birebir olarak uyguladım.
@asifferhadov3571
@asifferhadov3571 7 ай бұрын
Gisella 6 la ben hangi gilas yetisdire bilirim hocam cok verimli olsun hem
@tarimziraatburhanettinaydin
@tarimziraatburhanettinaydin 7 ай бұрын
Bulunduğunuz yerde ki iklim ve toprak yapısına ve arazi imkanına göre bitki ve tozlayıcı seçimi yaparsanız iyi bir bahçe tanzim etmiş olursunuz.
@ismailuzun739
@ismailuzun739 Жыл бұрын
Sl64 anacini nereden bulabirim
@tarimziraatburhanettinaydin
@tarimziraatburhanettinaydin Жыл бұрын
Bilemiyorum, yardımcı olamadığım için özür dilerim .
@ensarsahin4387
@ensarsahin4387 2 жыл бұрын
Merhabalar 2 dönüm içinde 80 adet yetişmiş kiraz ağacı olan bir arsa var alsam kazandırır mı?
@tarimziraatburhanettinaydin
@tarimziraatburhanettinaydin 2 жыл бұрын
2 dönüm kiraz yer, çeşidi ve kaça kaç dikildiğini bilmiyorum. Ancak size bir örnek üzerinden açıklamaya çalışayım sizde kendi bahçenizin durumunu değerlendirin. Diyelim bahçemiz de ağaçlar 5x5 dikilmiş durumda . Bu durumda dekarda 40 ağaç, 2 dekarda 80 ağaç eder. Her bir ağacın ortalama 25 kg kiraz verdiğini hesap ederseniz, budurumda 2000 ton kiraz eder. Bunun da toptan veya parakende fiyatını bakar, gidi maliyetini de hesaplar, karlılık analizi yapabilirsiniz .
@РаджабАбдурахманов-р4з
@РаджабАбдурахманов-р4з 2 жыл бұрын
Hayırlı olsun anaç ne bu çeşitde
@tarimziraatburhanettinaydin
@tarimziraatburhanettinaydin 2 жыл бұрын
Gisela A5
@birazciftci
@birazciftci Жыл бұрын
Her iklime elveriş li mi
@tarimziraatburhanettinaydin
@tarimziraatburhanettinaydin Жыл бұрын
Kirazlar sert çekirdekli meyve grubunda yer alır ve soguklama ihtiyacı duyarlar. Batıdan doğuya kadar nerede ise tüm illerde yetiştiriciliği yapılabilir, ancak ekonomik olarak tüm Türkiye de üretim yapılabilir diyemeyiz . Kirazlar kendine kısır bir bitkidir. Dolayısıyla diktiğimiz Kirazlara uygun tozlayici başka bir Kiraz çeşidi dikmek zorundayız. İlkbahar son donlarina dikkat etmek gerekir. Erkenci çeşit dikip , geç donlar gelirse meyveler dondan yanar.
@birazciftci
@birazciftci Жыл бұрын
Bizde Türkiye'nin son bölgelerinden biri olan Ulukışla Toros eteklerinde kiraz yetiştiriyoruz sorum buradaki kirazlar özel bir cinsse her yerde yetişir mi manasında idi bazı cinsler bölgeye özel olabiliyor.
@tarimziraatburhanettinaydin
@tarimziraatburhanettinaydin Жыл бұрын
@@birazciftci kiraz yetiştiriciliği yapıyorsanız bulunduğunuz yerdeki hava sıcaklığı meyve yetiştiriciliğinde sizi sınırlar. Bunuda Tarım ilçeye sorarak veya kendiniz hesap ederek öğrenebilirsiniz. +7.2 C° nin altında, son bahar ilk donu ile, ilkbahar son donu arasında kaç saat kalıyorsunuz. Yani bitkilerinizin bulunduğu yer. Bu önemlidir. Bunu öğrenip buna göre alternatif değişik çeşitler ve tozlayicisi ile birlikte dikebilirsiniz. Ancak bireysel satıcı değil, tüccara mal veriyorsanız, büyük arazi parçanız yoksa , yörede yetişen çeşidi yetiştirme ile yola devam edebilirsiniz. Ancak bireysel olarak kendim satabilirim veya satıyorum diyorsanız , komşularınızın kirazı bittiğinde sizin kirazınız olacak şekilde farklı bir çeşit seçebilirsiniz. Tercih araştırma sizin. Biz sadece size nasıl yapabileceğiniz konusunda yol gösteriyoruz. Yapmak için araştırmak ve öğrenmek size ait. Çünkü herşeyi paylaşır isek bunun pek bir kıymeti olmuyor. Kendiniz istemeli ve araştırarak öğrenebilirsiniz. Ancak takıldığınız bir yer olursa biz yine sizlere yardımcı olmak için buradayız.
@birazciftci
@birazciftci Жыл бұрын
Detaylı bilgi için teşekkürler🙏
@mevlutadiyaman8395
@mevlutadiyaman8395 2 жыл бұрын
Selamunaleyküm maşallah bahçeler çok düzenli işiniz rast gelsin Bir sorum olacak saksıda 3.4 yaşındaki Royal kıng fidanı alınarak bahçe tesis edilir mi saygılar
@tarimziraatburhanettinaydin
@tarimziraatburhanettinaydin 2 жыл бұрын
Sonraki bakımlarını yapabilecekse sıkıntı olmaz. Sulama vb. Tozlayıcı çeşitleri de satın almayı unutmayın. Hem ana çeşit hemde tozlayıcı çeşit sertifikalı olmasına dikkat edin. Faturasını saklayın ve satan kişinin yerleşik fidancı olmasına dikkat edin. Çarşı pazardan alınanlar ismine doğru çıkmaya bilir. Bir diğer ve asıl konuda şu. Örnek verecek olursak. A şehri B ilçesi meyve fidanı yetiştiriciliği ile uğraşanlar fidanları şimdiye kadar çoktan sattı. Alacak olan aldı ve dikti. Elde kalan son fidan demetlerini orada sökülü dursa kumda ölecek veya çöp olacak. Bahçeninde imajı bozulacak. Onun yerine pazarcilara veya C ilçesindeki vb yerlerde süs bitkileri üretip satanlar bu son fidanları nerede ise yok fiyata alırlar. Sonra saksıya dikerler. Sonrada evinin bahçesinde bir çiçek veya meyve fidanı isteyene yazlıkları olanlara vs gayet uygun yüksek fiyattan satarlar. Şöyle söyleyeyim . Fidanın bağı 20 lira iken, bunlar bağı 3 de bir fiyata alıp, saksıya diktikleri fidanida "25 lira , ama sana 20 ye vereyim" diye müşteriye satarlar. Fiyat uygun bile olsa. Tarladan sökülerek saksıya dikilen , hele 1-2 saksıda bakılan fidanı almayın. Alırsanız ne olur. Ne olacak geç yetişir ve kolay ölür. Onun yerine torbada yetiştirilmiş veya direk viyollerde yetişmiş fidan alın, olmadı çıplak köklü fidan alın. Fidan saksıda yetiştirildi ise o da torbada yetişen fidan gibi olur. Hayırlı olsun.
@mevlutadiyaman8395
@mevlutadiyaman8395 2 жыл бұрын
@@tarimziraatburhanettinaydin Allah razı olsun teşekkür ederim anlatmış olduğunuz konuları dikkate alarak fidan alımı yapacağız.işiniz rast gelsin inşallah
@ahmetak2135
@ahmetak2135 2 жыл бұрын
Altındaki kum mu ustam
@tarimziraatburhanettinaydin
@tarimziraatburhanettinaydin 2 жыл бұрын
Yok kum değil kardeşim, kamera açısından güneşten kaynaklı öyle bir görüntü ortaya çıkmış. Hatta killi bir yapısı bile var diyebiliriz. Biliyorsunuz yabancı ot öldürücü olarak sirke kullanabiliyorsunuz . Buradada otlarla sadece ağaçların kök bölgesine yakın yerlerde mücadele ediliyor. Orada kültürel OT mücadelesi uygulanmıştır.
@mehmetsenol2909
@mehmetsenol2909 2 жыл бұрын
@@tarimziraatburhanettinaydin burada ot öldürücü olarak sirke mi kullandiniz yoksa kimyasal mı?
@tarimziraatburhanettinaydin
@tarimziraatburhanettinaydin 2 жыл бұрын
@@mehmetsenol2909 biz kendi bahçemizde sirke kullandık. Ancak komşuların bahçelerinden de çekim yaptım çeşitliliği arttırmak farklı uygulamanın da görülmesi için. Ancak ne kullandıklarını tam olarak bilmiyorum, çünkü sormadım.
@bulentcalskan9015
@bulentcalskan9015 2 жыл бұрын
@@mehmetsenol2909 S.A.ot ilacı olarak ne sirkesi kullanıyorsunuz, karışım oranı nedir.
@TEXNOAZERBAYCAN
@TEXNOAZERBAYCAN 2 жыл бұрын
Bele gilas agaci olar hoqadilar bular
@tarimziraatburhanettinaydin
@tarimziraatburhanettinaydin Жыл бұрын
GiselA 3-5
@Jenniewfann
@Jenniewfann 2 жыл бұрын
Sıcak bölgede bunu yapmak imkansız
@tarimziraatburhanettinaydin
@tarimziraatburhanettinaydin 2 жыл бұрын
Yanlış anlamazsanız, niçin veya neden imkansız olduğunu izah edebilir misiniz?
@Jenniewfann
@Jenniewfann 2 жыл бұрын
@@tarimziraatburhanettinaydin sıcak bölgede kiraz kurumaya meyillidir bodur veya yarı bodur anaçlar ile yetiştirme olamaz mecburi kuş kirazı veya İdris anaç kullanmak gerekir. Ağaç kökten kurumasa bile dallardan kuruma yapar ve ağaçtaki bütünlüğü sağlayamazsınız. Sıcak bölgede yetiştirme yapmanın tek avantajı erkenciliktir
@Jenniewfann
@Jenniewfann 2 жыл бұрын
@@tarimziraatburhanettinaydin buarada 40 dekar alanda kiraz yetiştiriyoruz yer izmir kemalpaşa Bağyurdu kuzey yarım küredeki ilk kirazı bizim bölge çıkarır. İşin içindeyim yani
@tarimziraatburhanettinaydin
@tarimziraatburhanettinaydin 2 жыл бұрын
Evet biliyorum İzmir Kemalpaşa ilçesi ve kasabalarında bir zamanlar çok bulundum , izmirde ikamet etmeme rağmen enaz haftada bir kez gidip 3-5 kiraz bahçesinde görüşme yapıyor, tecrübe paylaşımı yapıyorduk. Spil dağının verdiği avantajla kiraz Yetiştirilen ve dediğiniz gibi kuzey yarı kürede ilk kiraz hasadının yapıldığı yer. Bu bodur ağaçların Bildiğiniz gibi kök yapısı zayıf oluyor. Üst kısım hızlı gelişmek istese bile alt bölüm onu yeterince besleyemediği için, afedersiniz aç kalan , yani şu ve besin elementlerini yeterince alamayan dalların kuruması kadar normal birşey yok. Birde benim o dönemlerde gidipte gördüğüm yerlerde ki bahçeleri aluvyal toprağa sahipti. Yani geçirgenlikleri çok fazlaydı. Sık sulama yapmak gerekiyordu. Yazın sıcak aylarda dengeleme yapmak gerekiyor ve üst aksamda meyve hasadından sonra Dal seyreltme ve gereksiz dalların çıkarılması, toprak su durumunu ölçen elektronik aletler yardımı ile kontrol edip düzenli ve yeterli su verdiğinizde sıkıntı olmaz. Bildiğiniz gibi kiraz zaten sıcak iklimlerde dinlenme ihtiyacını karşılayamayacağı için düzenli olarak heryıl meyve vermez . Soğuklama ihtiyacı sınırlayan etmendir. Ama izmir in bazı ilçe kasabaları için spildağı bir niğmet. Oraya karyağması sizin için bir ekonomik kaynak haline geliyor. Sağlıklı bol verimli sezonlar dilerim. Mahsülünüz bol, müşteriniz çok, kazancınız bereketli olsun.
Wall Rebound Challenge 🙈😱
00:34
Celine Dept
Рет қаралды 21 МЛН
BAYGUYSTAN | 1 СЕРИЯ | bayGUYS
37:51
bayGUYS
Рет қаралды 1,6 МЛН
How to treat Acne💉
00:31
ISSEI / いっせい
Рет қаралды 42 МЛН
Carmen Sortu Adara Kök Altısı Üzerinde.
6:06
Xaçmaz Bağçılıq
Рет қаралды 9 М.
Ağacların Meyvə Gətirməməsinin Bəzi Səbəbləri
13:12
NASİR HÜSEYN
Рет қаралды 97 М.
SWEET ARYANA CHERRY VARIETY.HARVEST TIME!
11:05
Cultivation Apple and Cherry
Рет қаралды 17 М.
AGROEGE İLE  KİRAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ
5:36
AGROEGE TARIM
Рет қаралды 8 М.
Bodur meyve bahçesi, sık dikim meyve bahçesi
10:39
Albora20
Рет қаралды 12 М.
Kiraz Yetiştiriciliği
10:54
Tarim Ziraat
Рет қаралды 4,1 М.
Wall Rebound Challenge 🙈😱
00:34
Celine Dept
Рет қаралды 21 МЛН