Hocam merhaba. Eğitim için teşekkürler. Size bir sorum olacak: elimde kademeli işlenmiş, üzerinde küresi de bulunan silindirik bir parça mevcut. Total run out toleransı kullanmak istiyorum, tüm kademelerin toleransı aynı olacak X-Y (between) kullanarak tek seferde toleransı vermem mümkün mü?
26 күн бұрын
Merhaba, standartta pek örneği olmasa da mantıksal olarak doğru. Mil boyunca, X ve Y olarak işaretlenmiş yerler arasında kalan tüm unsurların (küre dahil) toplam salgı toleransı aynı olacaksa, bu gösterim mümkündür.
@recepyüksel-i8v Жыл бұрын
Ağzınıza sağlık hocam. Çok girift bir konuydu bu. Tercihin nasıl olması yönünde önemli açıklamalar yapmışsınız. Soracağım sorunun cevabını 12.dk sonra geldi tarafınızdan. En çok karşılaşılan ve uygulanan durumdu bu. Fakat CMM de parçayı döndürmeden toplam salgının kontrolünün sağlıklı olacağını düşünmüyorum hocam. Parça montajda dönen bir parçaysa bunu CMM de sabit yüzey olarak ucdan uca kontrol etmek doğru olmaz kanaatimce. O zaman düzlemsellik kontrolü gibi olur! Parçanın dönerek hareketiyle oluşan salgısında sonuca etki edecek çok fazla tesir muhtemel. Çok önemli bir konu, tekrar tekrar izlenmeli. Emeğinize sağlık hocam.
Жыл бұрын
Teşekkür ederim yorum ve katkınız için. Ben de her zaman salgının parçayı döndürerek kontrol edilmesinden yanayım. Özellikle çalışırken yüksek devirle dönen veya üzerinde ağır yükler (momentler) olan parçaların salgısına parçayı döndümeden bakmak her zaman doğru olmayabilir. İyi çalışmalar.
@caglarrr855 ай бұрын
Atilla bey video için teşekkürler , benim size bir sorum olacaktı ; boya bağlı salgi toleranslarini gösteren standart bir tablo vb bir kaynak var mıdır acaba ? Malzemenin kullanılacağı ortama göre tolerans değişebilir ancak buna ait nominal toleranslara ait bir tablo veya iso ölçüsü bulunmakta mı acaba?
5 ай бұрын
Merhaba, salgı toleransı parçanın boyu ile ilişkilidir mutlaka. Mil boyu uzadıkça salgının artacağı, kontrolün daha önemli olacağı açık. Ancak bu konuda tasarımcıya yardımcı olacak bir tablo, standart vb.'nin olmadığını biliyorum. Olması da çok zor çünkü standart yapanlar tasarımcıların ne zaman nasıl parçalara ihtiyaç duyacaklarını bilemezler. Ancak firmaların tasarım ofisleri deneyimlerini kullanarak 'firma özel standartları' oluşturabilirler. Özellikle mil vb. standart makina parçası yapan imalatçıların kataloglarını, dokümanlarını incelerseniz bu tür 'firma' veya 'sektör' normları bulup yararlanabilirsiniz.
@gokhancimen2589 Жыл бұрын
Hocam harikasınız
Жыл бұрын
Teşekkür ederim Gökhan Bey.
@mukreminpolat5295 Жыл бұрын
Üstadım ağzınıza ve emeğinize sağlık. Bazı amatör kaynaklarda ve videolarda geçen komparatör kullanımı esnasında, "cosine error" kavramı hakkında videonuz var mı bu konu hakkında bilgi verebilir misiniz ?
Жыл бұрын
Teşekkür ederim. 'Cosine error' ile ilgili bir çalışmam (video vb.) yok ne yazık ki. Ancak bildiğim, kompatatör saati ile salgı kontrolü yapılırken saatin yüzeye temas eden elemanın ekseni parça dönme eksenine (DATUM ekseni) DİK olmalıdır. Az bir diklik hatası saatteki okumayı etkiler. Bildiğim kadarıyla bu etki 'cosine effect/error' olarak tanımlanıyor. Ancak terim konusunda yanılıyor da olabilirim, çok net bildiğim bir konu değil. Kolay gelsin.
@omerzambak4109 Жыл бұрын
hocam merhaba ölçüm belirsizlikleri ile alakalı bir eğitim seti hazırlama imkanınız varmı
Жыл бұрын
Ömer Bey merhaba, imkan hep var tabi ama zaman sorunu da hep var. Planlarım arasında ölçüm belirsizliği ile ilgili bildiklerimi paylaşmak var. Ancak konu geniş ve çok boyutlu olduğu için muhtemelen bu tür kısa videolarla anlatmak kolay olmayacak. Sanırım Udemy vb. bir platforma koyacağım bir kurs hazırlayacağım. Kolay gelsin.
@omerzambak4109 Жыл бұрын
@ hocam 4 gözle bekliyoruz çok ihtiyacımız var gerçekten