Det var så lidt 🙂 det var lærerigt at lave videoen, da der lige var noget, det skulle læses op på 😁
@haleemstore94422 жыл бұрын
Hej Peter, Super fed video og rigtig god repetition til en på installatør studiet. - vil du evt. På noget tidspunkt lave en video hvor du viser hvordan man vælger MCCB fra ABB efter man har beregnet sine kortslutning strømme..
@PeterValberg2 жыл бұрын
Jeg vil sætte det på min to-do liste 👍
@bjarkeguldmannhansen55972 жыл бұрын
@@PeterValberg tusind tak :-)
@eliteelektriker66552 жыл бұрын
Er sikker på at det ville blive enu et lærerigt metod. Jeg syntes @Peter er genial til at forklare, så man nemt kan forstår måden det skal gøres på.
@ZvendZved2 ай бұрын
Hej Peter, Først så vil jeg gerne sige at jeg sætter enormt stor pris på dine videoer. Du er virkelig god til at formidle budskabet og det er en kæmpe hjælp at jeg lige kan trykke pause og få tingene på plads i hovedet undervejs. Jeg har et spørgsmål ift. kabel specifikationer. Jeg kan forstå et standardtværsnit for kabler faktisk ikke er standard tværsnit, men standard modstande. Altså et 4mm2 kabel behøver nødvendigvis ikke at være 4mm2, bare det overholder den modstand der er defineret for tværsnittet. Jeg står i en situaiton hvor jeg skal bruge et Prysmian kabel, og de opgiver ikke hverken modstand eller reaktans i deres datablade. Jeg skulle helt frem til deres svenske dokumentation før jeg kunne finde en modstand, men stadig ingen reaktans. Prysmian selv siger at ingen bruger informationerne, hvorfor de ikke opgiver dem i databladene. Skal jeg bare tage et NKT katalog og sjusse mig frem til hvilke af konkurrenternes produkter der tilsvarer NKT's? Tænker at der også er forskel på reaktansen mellem eks. cirkulære og sektorformede ledere. Hvorfor f i h er der ikke nogle officielle standardiserede værdier man kan bruge? Skal jeg virkelig til at bruge endnu flere penge hos DS? Mvh
@PeterValberg2 ай бұрын
Jeg har på elektrikeruddannelsen og installatøruddannelsen lært, at kablers strømværdi afhænger af ledermaterialet og tværsnitsarealet, samt at kablets impedans afhænger af dette og kablets længde. Hvad du lige skal gøre, når du ikke kan finde oplysninger omkring et kabels resistivitet og reaktans, ved jeg simpelthen ikke, - beklager. Jeg håber, du finder en brugbar løsning på problemet.
@ZvendZved2 ай бұрын
@@PeterValberg Tusinde tak for dit svar, jeg må vel bare forholde mig til nogle tilnærmede standard værdier. Hvis jeg finder ud af andet vil jeg opdatere tråden her. God weekend herfra!
@PeterValberg2 ай бұрын
Super 👍 og i lige måde
@TheRomulussss Жыл бұрын
Hej Peter! Hvordan håndterer man Ik beregninger for henholdsvis Ikmin og Ikmax, når man har en seperat PE leder? Hvordan håndtere man så PE lederens impedanser? Synes ikke jeg kan finde noget litteratur på det.
@PeterValberg Жыл бұрын
Du skal jo ikke bruge impedansen i PE-lederen for at beregne Ikmin og Ikmax (eller Ik2f for den sags skyld), bare de spændingsførende ledere (faselederne og nullederen).
@TheRomulussss Жыл бұрын
@@PeterValberg Heller ikke Hvis man har en Ik, Fase-Pe?
@PeterValberg Жыл бұрын
Jo, i det tilfælde skal du selvfølgelig bruge PE lederens impedans.
@jacobs10737 ай бұрын
ik er det den strøm der løber lige i det øjeblik at kortslutningen sker?
@PeterValberg7 ай бұрын
Ja, det er det 👍🏻 k for kortslutning
@biggibraga2 жыл бұрын
Hej og tak for yderst interessant og god video. Men ... What is the difference in resistance and impedance in cables Hvad er forskellen på modstand og impedans i kabler Hvorfor bruges begge til udregning på Ik i AC?
@PeterValberg2 жыл бұрын
Den ohmske modstand (R) i kabler er ledningsmodstanden (som kan måles med et Ohm-meter. Da lederne i kablet snor sig omkring kablets længderetning, vil hver leder i kablet i princippet være langstrakte spoler. Tilsluttes spoler til en vekselspænding (AC) vil der opstå en induktiv reaktans (modstand) overfor vekselspændingen, benævnes sædvanligvis som XL. Kombinationen af den ohmske modstand og den induktive reaktans kaldes Impedans (Z), derfor skal man regne med denne impedans, når man fx beregner kortslutningsstrømme. Sammenhængen mellem impedans, induktiv reaktans og ohmsk modstand er givet ved: Z^2 = R^2 + XL^2
@biggibraga2 жыл бұрын
@@PeterValberg tak for svaret. Det forklarer bedre en 10 forskellige sider Goggle har fundet om emnet. Tak igen. Men du kalder X for impedans hele videoen i gennem, ikke? Vi leder efter IMPEDANSEN hvis jeg forstår det rigtigt og impedansen er Z, rigtigt?
@PeterValberg2 жыл бұрын
Nej, jeg kalder X for induktansen (det ligger tæt op af impedans, det kan jeg godt se), - det havde nok været mere korrekt at kalde X for den induktive reaktans. Og jo, impedansen er Z, og det er den, vi skal bruge for at beregne kortslutningsstrømmen
@biggibraga2 жыл бұрын
@@PeterValberg UPS! Beklager :) Jeg har dog det some en undskyldning at jeg ikke er opvokset i Danmark og har derfor ikke helt styr på sproget. Men nu er jeg med og forstår nu helheden. 1000 tak for hurtige svar. ps du er god til at lære os andre og jeg er meget taknemlig for din tilstedværelse her på internettet.
@PeterValberg2 жыл бұрын
Jeg er glad for, at du - trods en sprogbarriere - kan bruge min videoer og at de kan være en hjælp. God jul til dig og dine kære