Рет қаралды 2,486
Nadirea de apel in pescuitul la crap este cel mai important pas. Metoda prin care este realizata are un impact major asupra modului in care va evolua partida de pescuit. Cele mai des intalnite accesorii de pescuit pentru acest pas sunt bastonul de nadire si racheta de nadire. Diferentele sunt mari intre cele doua tehnici. Nu doar prin volumul de nada transportat ci si prin tipologia acesteia. Trebuie mentionat ca nadirea de apel poate fi una generoasa sau, la polul opus, una defensiva. Pescarul decide modul de abordare in functie de anumiti parametrii. Cu cat exista cunostinte solide despre zona pescuita, cu atat mai in detaliu se poate realiza nadirea de apel.
Bastonul de nadire este o tehnica defensiva care nu impune un volum mare de nada oferita. Clasa de nade destinate bastonului de nadire sunt bilele: solubile sau fierte ( boilies). Apar limitari suplimentare raportate la diametrul bastonului utilizat. Aceasta metoda nu incurajeaza formarea de suprafete generoase de hrana pentru crap, ci pozitionarea in zona pescuita a unei cantitati limitate de boilies sau bile solubile al caror rol este de a atrage atentia unr crapi ce posibil tranziteaza zonele in cauza. In urma primelor prezentari, intervine intretinerea zonelor, premierea trasaturilor, elemente ajutatoare care dicteaza atat tipologia bilei din punct de vedere mecanic ( fiarta sau solubila) cat si cantitatea necesara (talia pestilor si timpii de asteptare sunt doi indicatori extrem de importanti).
Nadirea cu racheta este o metoda care ofera posibilitatea formarii unei zone de interes generoasa ca suprafata intr-un timp scurt si cu o evolutie a carei dinamica este ridicata. Constructia rachetei de nadire permite inglobarea de particule din diverse categorii, formand un vad complex din punct de vedere mecanic (diametru, solubilitate, clasa nadelor). Se pune in discutie, datorita rachetei, implementarea in vad inclusiv a semintelor acolo unde este permisa exploatarea acestora.
Daca bastonul de nadire ca minus major limiteaza atat cantitativ cat si mecanic, racheta de nadire este un consumator de energie fantastic. Este indicata utilizarea in anumite perioade ale partidei, in functie de apetitul pestilor.
Nadirea de intretinere se poate realiza cu usurinta ulterior inclusiv cu bastonul. Totusi, in ambele situatii, factorii si conditiile atmosferice isi pun amprenta asupra ambelor tehnici de nadire in pescuitul crapului. Se modifica atat distanta atinsa cat si precizia.
Mai multe detalii legate de diferentele intre cele doua tehnici veti descoperi urmarind acest material video!