Рет қаралды 7,506
Vezi toate lansetele de crap: www.totalfishi...
Vezi toate produsele: www.totalfishi...
Pescuitul crapului in disciplina lansat impune o serie de pasi ce trebuie urmati. Sunt in directa legatura cu anumiti factori naturali care se impun pe timpul partidei si care pot influenta atat pozitiv cat si negativ evolutia sesiunii de pescuit.
Primul si poate cel mai important pas este alegerea distantei de pescuit. Fiecare stand al oricarui lac are anumite particularitati. Indiferent ca este adancimea, ori structurile sau tipologia substratului, distanta este factorul cheie. De asemenea, se pune problema de variatii atmosferice care intervin si modifica radical (in functie de natura acestora) modul in care partida va fi abordata.
Distanta este un subiect care dezvolta anumite necesitati. De la dozarea energiei pescarului, pana la controlul pe zona nadita si ulterior pescuita. Nadirea in pescuitul crapului lansat se realizeaza fie cu racheta dedicata, fie cu bastonul de nadire. Nu in ultimul rand exista si prastia sau catapulta.
In functie de tipologia nadei alese, una dintre cele patru metode va avea un randament mai bun. In cazul particulelor, transportul se poate face cu racheta de nadire, catapulta si prastia. Ultimele doua tehnici impun utilizarea fainurilor de granulatie medie si mica ori a nadelor.
Stabilirea distantei ce urmeaza a fi pescuita este un pas extrem de important. In acest sens, pentru prezentari cat mai precise, controlul asupra distantei este necesar. “Linia” aleasa presupune un pescuit in clips. Pentru acest pas, este necesar sa avem in trusa betele de masurat. Odata identificata distanta nu mai ramane decat sa pozitionam firul liniei principale in clips-ul tamburului si sa incepem nadirea.
“Linia pescuita” se compune in pescuitul la crap lansat nu doar prin lungimea totala de fir care a parasit tamburul mulinetei. De asemenea, adancimea intervine si este un subiect sensibil. In oricare situatie, trebuie inteles ca “linia pescuita” este compusa din distanta si adancime.
Fiind un subiect sensibil, adancimea are un aport in evolutia partidei de pescuit.
Identificarea adancimii se realizeaza cu echipament dedicat: lanseta de marker / spod. Rolul acesteia este intuitiv din denumire. In cele mai multe cazuri, producatorii pun la dispozitie o lanseta care este pretabila pentru cele doua operatiuni. Este caracterizata de puterea de lansare si implicit clasa de actiune in care este incadrata.
Pentru etapa de sondare (marker) lanseta este necesar sa fie rigida si sa opuna rezistenta in denivelarile de pe substrat. Pentru etapa de nadire (spodding), este necesar sa fie rigida pentru a sustine greutatile ce urmeaza a fi lansate ( catapulta sau racheta de nadire ). Pentru a exploata corect rigiditatea si in avantajul nostru, linia principala cu care vom dota mulineta este important sa fie din clasa firelor multifilament ( textil). Diametrul redus al acestor fire si rezistenta mare la soc/nod le fac ideale atat in etapa de sondare cat si in etapa de nadire.
Urmarind acest material video, veti afla detalii importante despre primii pasi ce trebuiesc parcursi in pescuitul crapului lansat!