#LearnHowToMountain

  Рет қаралды 41,953

Costin Miu

Costin Miu

Күн бұрын

Reguli de bază
1. Nu cumpărați bocancii de pe net, fără să-i probați, decât în cazul în care ați mai avut o pereche identică sau ați probat o pereche într-un magazin.
2. Nu vă cramponați de un anumit brand, model sau culoare pe care le-ați văzut la un prieten. Probați mai multe perechi și branduri, măsurile și calapoadele nu coincid. E foarte posibil ca mărimea 40, să zicem, de la Mammut să nu vă vină la fel pe picior ca 40-ul de la La Sportiva.
3. Luați-vă bocancii cu cel puțin o mărime mai mare decât pantofii de stradă. Astfel, nu veți avea surprize neplăcute la coborâre, când puteți lovi cu degetele în vârful bocancului. Degetele nu trebuie să atingă vârful bocancului, dar nici călcâiul nu trebuie să salte în timpul mersului. Probați bocancii cu șosetele potrivite anotimpului și, pe cât posibil, chiar cu șosetele pe care le veți folosi pe munte.
Tipuri de bocanci
1. Bocancii de treking de 3 sezoane.
Ușori, cu talpa elastică sau semirigidă curbată pentru a ajuta la mers, pentru excursii pe trasee ușoare și medii ca dificultate, pe o potecă marcată nu foarte abruptă și care poate prezenta porțiuni stâncoase. Sunt fabricați din combinații de piele normală sau întoarsă și material textil. Dacă predomină textilul, sunt mai ușori dar mai puțin rezistenți la apă, de aceea sunt indicați în perioada de vară, cu puține precipitații. Cei cu mai multă piele sunt ceva mai grei, dar mai solizi, de aceea sunt mai indicați primăvara și toamna. De preferință, ar trebui aleși cei cu membrană Goretex. Sunt indicați începătorilor, pentru că asigură o mai bună stabilitate gleznei. După ce ați căpătat experiență de mers, puteți trece la modelul semigheată sau pantofi de treking, care au avantajul că sunt mai ușori, dar mai puțin grijulii cu gleznele.
ATENȚIE: membranele, că e vorba de Goretex sau de altele, asigură un anumit grad de rezistență la apă asigurând, în același timp și respirabilitatea bocancului. Faptul că pe bocanc scrie Goretex nu înseamnă că-l transformă într-o cizmă de cauciuc.
1. Bocanci tehnici de 3 sezoane.
Se diferențiază de primii prin talpă, care este semirigidă sau rigidă, datorită faptului că sunt destinați turelor tehnice, traseelor unde predomină stânca și cu un grad de înclinație mai mare, acolo unde nu întotdeauna găsești loc pentru a călca cu toată talpa, deci ai nevoie de o talpă îndeajuns de rigidă pentru a putea susține toată greutatea corpului. Pentru că și materialele din care sunt fabricați sunt mai solide, groase sau din piele, pot fi folosiți și în condiții de iarnă pentru ture scurte.
2. Bocancii de iarnă.
Sunt bocanci solizi, călduroși, cu talpă rigidă și galoșaj de cauciuc. Obligatoriu, bocancii de iarnă trebuie să aibă prinderi pentru colțari, mecanice sau semi-mecanice. În funcție de soliditatea lor, pot fi bocanci pentru ture de iarnă de o zi, la finalul căreia te întorci acasă sau înoptezi la pensiune/hotel și bocanci pentru ture de mai multe zile, care presupun dormitul în refugii sau chiar bivuacuri. O categorie aparte o constituie bocancii de altitudine. Aceștia se folosesc la altitudini peste 4000 de metri, sunt fabricați ori complet din piele, ori din materiale textile care înglobează multă tehnologie și cercetare. Pot fi cu gheată interioară sau dublați, pot fi simpli sau cu parazăpezi incorporate.
Șosetele
Regula de bază, NU DIN BUMBAC, pentru că rețin transpirația, fac cute, ceea ce produce bășici. De aceea, eu prefer șosetele tehnice, din materiale sintetice sau lână. Au vârful și călcâiul îngroșate, pentru un confort mai mare, nu au cusături care pot provoca bășici și permit un transfer rapid al umidității, ceea ce împiedică instalarea unor mirosuri neplăcute.

Пікірлер: 32
@stefanianaie4968
@stefanianaie4968 3 жыл бұрын
Foarte utile informațiile!
@judokazuzu
@judokazuzu 5 жыл бұрын
Mulțumesc, bine de știut chiar voiam sa îmi cumpăr o pereche și nu știam de care ... Fiind atât de multe sortimente la care se adaugă și diferite brenduri !
@davidionesi9207
@davidionesi9207 4 жыл бұрын
Minunat! Pentru un incepator evident par a fi diferite perechile de incaltaminte pentru treking dar nu stii la ce trebuiesc fiecare. Acest video mi-a clarificat.
@alexandruflaviusrotaru5095
@alexandruflaviusrotaru5095 2 жыл бұрын
Multumesc!
@ovidiumocan
@ovidiumocan 6 жыл бұрын
multumim pentru informatii..
@andreeaanton6314
@andreeaanton6314 2 жыл бұрын
Foarte util! Apreciez obiectivitatea si lipsa de " bascalie" la adresa incepatorilor/ nestiutorilor🙄🙏( de parca voi v-ati nascut invatati- pt cei cunoscatori si parveniti) Magazinul? Unde va pot gasi? Multumesc!🤗🙏
@barzoiusmecca956
@barzoiusmecca956 7 жыл бұрын
ms
@aparausanu
@aparausanu Жыл бұрын
Salut! Mi ar place sa vorbiti mai pe larg despre sosete. Mai ales in caz de iarna. Recomandati purtarea unei singuri perechi sau pot fi doua si ce tip?
@costinmiu
@costinmiu Жыл бұрын
Salut și mulțumesc pentru mesaj. Din punctul meu de vedere, în condiții de iarnă normală, la altitudinile României și cu bocancii potriviți, ar trebui să fie suficientă o singură pereche de șosete de iarnă. Acestea ar trebui să fie din lână sau sintetice, în nici un caz din bumbac. De asemenea, e foarte important ca și bocancii să fie suficient de mari astfel încât să poți mișca degetele lejer, să le poți freca între ele. Singura situație în care eu am simțit nevoia a două perechi, adică unele liner, subțiri și unele groase, a fost la altitudini peste 6000m, unde frigul e resimțit altfel din cauza lipsei oxigenului.
@aparausanu
@aparausanu Жыл бұрын
@@costinmiu multumesc pt raspunsul prompt. Apreciez👍
@arisanupetre5196
@arisanupetre5196 3 жыл бұрын
Cand vad oameni in bocanci vara , chiar pe munte, simt eu greutatea in picioare. Muntomanii constiinciosi, rigurosi, informati, cand din greseala merg pe munte in 'adidasi'(suna ca naiba pantofi de alergare), au impresia ca au aripi in picioare, motoras electric, etc.
@constantinipsilanti9933
@constantinipsilanti9933 3 жыл бұрын
Nu mi se pare un sfat bun numărul mai mare. Poate fi o diferență f mare între numere, ceea ce duce la o senzație de nesiguranță în mers, mai ales pe porțiuni mai tehnice. Poate doar la mărcile care oferă jumătăți de numere sa se aplice acest sfat. În general, un bocanc oferă o susținere f bună în partea din fata a piciorului, în zona siretului, ceea ce împiedică ca vârful piciorului sa se lovească de bocanc pe coborâri, nefiind nevoie de un număr mai mare. Cred ca, din contra, un număr mai mare permite joc înăuntru și lovirea vârfului în mod repetat. Vorbesc din experiența, urmând acest "sfat" băbesc la început.
@SkippTralala
@SkippTralala 4 жыл бұрын
Nu știu ce să spun despre chestia cu un număr mai mare decât încălțămintea de stradă, pentru că eu am 42 la pantof/adidas și la bocanci de munte 40.5 îmi sunt perfecți, am mers cu ei la drumeție de 16 ore și nu am avut nici o problemă, și cred că sunt cei mai comozi din toată încălțămintea mea.
@costinmiu
@costinmiu 4 жыл бұрын
Cel mai probail, sunt branduri diferite, deci calapoade diferite. Eu port La Sportiva Akasha ca adidași de trail și sunt 43.5, iar bocanii de iarnă sunt Mammut Norwand 42.5.
@SkippTralala
@SkippTralala 4 жыл бұрын
@@costinmiu Asta așa este, adidașii sunt de la Lowa și bocancii de iarna sunt La Sportiva. Oricum, m-am uitat recent la toate videourile tale aproape și țin să te felicit, sunt informații foarte utile mai ales pentru începători, pe mine ma strânge în spate cand văd turiști neechipați sau neinformați pe munte. Recent am întâlnit o femeie cu 2 copii mici unul de 4-5 ani și unul de 2-3 încercând sa urce pe Ceahlău pe traseul cruce roșie, care de altfel este închis turiștilor. Cel mai probabil băieții de la Salvamont au ajutat-o să coboare înapoi.
@florinelciopo5603
@florinelciopo5603 5 жыл бұрын
Am si eu o intrebare stimate domn. Eu umblu zilnic pe afara pe deal ptr iarna cand e foarte frig si zapada va rog frumos sa imi recomandati o pereche de bocanci. Sa fie impermeabila si sa nu imi fie rezistenta la frig. Multumesc frumos
@costinmiu
@costinmiu 5 жыл бұрын
Salutare! În primul rând, nu există bocanci impermeabili - doar cizmele de cauciuc sunt așa - ci cu anumite grade de rezistență la apă, calitate dată de membrana folosită de producător. Cea mai performantă membrană e cea de la Goretex, dar nici ea nu dă impermeabilitate unei perechi de încălțăminte. Dpdv al confortului termic, frigul e o senzație subiectivă, depinde de felul în care îl simte fiecare, așa că e greu de recomandat o pereche de bocanci în care nimănui să nu-i fie frig. Sau, mă rog, ar fi, dar costă de la 400 de euro în sus și sunt bocanci de altitudine. Totuși, ca să risc o recomandare, pentru ce ai tu nevoie, sunt șanse mari ca o pereche de Lowa Ranger să fie ce trebuie. Sunt solizi, călduroși și comozi la mers.
@florinelciopo5603
@florinelciopo5603 5 жыл бұрын
@@costinmiu multumesc ptr sfat. Mai am o intrebare? Vad ca sfatul dv este ca sa nu purtam tricouri de bumbac si nici sosete. Eu tot din material de bumbac am purtat si tot transpiram. Intrebare? Tricourile de biciclisti is bune de purtat pe timp de iarna?
@florinelciopo5603
@florinelciopo5603 5 жыл бұрын
@@costinmiu apropo de incaltaminte mi-am cumparat recent o pereche de lowa z8n is buni ptr iarna? O parere daca se poate. Va multimesc sfaturile dv im sunt de mare ajutor chiar daca nu merg pe munte ci umblu zilnic pe dealuri inclusiv iarna.
@costinmiu
@costinmiu 5 жыл бұрын
@@florinelciopo5603 Așa cum zicem și-n video, sunt cele mai păcătoase, pentru că se și împut, și se și usucă foarte greu. Eu am ajuns să port, de vreo 4 ani, doar tricouri din lână merinos pentru că sunt mai călduroase, nici nu capătă miros, chiar dacă le porți 2-3 zile, și se și usucă mult mai repede decât cele de bumbac.
@costinmiu
@costinmiu 5 жыл бұрын
@@florinelciopo5603 Nu știu ce să zic de ei, din ce văd eu sunt miște bocanci model militar, construiți mai mult pentru acțiune decât pentru confort termic. outdooradventurer.co.uk/products/lowa-z8n-gore-tex-boots-black
@DragosDreamer1989
@DragosDreamer1989 2 жыл бұрын
0:44 - E bine sa probezi si un numar mai mare, sa vezi daca e mai comfortabil, dar nu as spune ca e o "regula"
@costinmiu
@costinmiu 2 жыл бұрын
Ar trebui să fie o regulă. Dacă-i iei ficși, cu siguranță o să dai cu degetele-n vârf la coborâre, oricât de bine i-ai strânge. După 4-5 ore de dat cu ele, o să te doară degetele și ai toate șansele să-ți cadă unghiile.
@cavalerulcj1
@cavalerulcj1 6 жыл бұрын
Salutare, as avea nevoie va rog frumos de un sfat,daca se poate? Imi puteti recomanda un brand de bocanci, de munte,pentru 3 sezoane. Am nevoie de o recomandare pentru un mine,am 40 de ani,merg pe munte de 20 de ani,dar am probleme la calcai,dupa o tura de 6-8 ore incep sa ma doara calcaile ,as avea nevoie de bocanci cu talpa ce poate sa absorbe socurile si sa tina la anotimpurile de primavara si toamna,atunci sunt mai multe ploii...Multumesc anticipat .
@gabiname5535
@gabiname5535 6 жыл бұрын
Romeo Kosztandi salomon si north face au dezvoltat ceva in directia asta dar parerea mea ca ar trebui să cauți doar branturi ortopedice sau si mai bine sa schimbi mersul. Posibil sa calci prea apăsat pe călcâi
@costinmiu
@costinmiu 5 жыл бұрын
Romeo, s-ar putea să ai nevoie de un branț personalizat. Încearcă la Brașov, la Sidas România.
@red6625
@red6625 3 жыл бұрын
Men, Himalaya, nu produc la noi? 😆 Spune-le despre microporos și despre lucrurile pe care ar trebui să le învețe singuri. Nu faceți reclamă aiurea. Eu te știu din alte părți, și de acolo am respect, dar reclamele de genul sunt o mizerie. Pace
@workacb8726
@workacb8726 2 жыл бұрын
Cred ca nu mi ajung 2 salarii sa ma imbrac cu toate 😃
@campeanadrianemil5315
@campeanadrianemil5315 2 жыл бұрын
Cum te pot contacta
@costinmiu
@costinmiu 2 жыл бұрын
costin@costinmiu.com
#LearnHowToMountain Ep. 11 - Camparea pe munte
12:58
Costin Miu
Рет қаралды 39 М.
拉了好大一坨#斗罗大陆#唐三小舞#小丑
00:11
超凡蜘蛛
Рет қаралды 16 МЛН
Whoa
01:00
Justin Flom
Рет қаралды 54 МЛН
Throwing Swords From My Blue Cybertruck
00:32
Mini Katana
Рет қаралды 11 МЛН
Cum alegi bocancii pentru munte? ( prezentare Skarp)
13:12
Pe Poteci
Рет қаралды 31 М.
7 Winter Boots: Avoid Key Choosing Mistakes! | Ultimate Cold-Weather Guide
17:43
Matti & Stina - JOKKMOKKGUIDERNA
Рет қаралды 47 М.
CUM TE ÎMBRACI PE MUNTE - Cavaleria.ro
11:31
Cavaleria.ro
Рет қаралды 6 М.
Cum ne alegem CORECT încălțămintea ? (Despre Picioare -Ep 7)
10:17
Dr. DAN Cristian Paul
Рет қаралды 3,9 М.
FAGARAS - 30 minute de scoala de iarna (cu umplutura)
30:01
alexandru mateescu
Рет қаралды 919
Incaltamintea montana_Cel mai important echipament de munte
12:49
Alimentatia pe Munte - Ce mananci in turele lungi!
14:54
Cezar Machidon
Рет қаралды 91 М.
BOCANCII POTRIVIȚI PENTRU NATURĂ
19:08
Cezar Machidon
Рет қаралды 20 М.