Lentostory: Lentoliikenteen GPS häirintä

  Рет қаралды 15,278

Tapio on the move

Tapio on the move

Ай бұрын

Lentostory kausi 6 jakso 18
Lentoliikenteen GPS häirintä
Venäjä häiritsee kaupallista lentoliikennettä häiritsemällä GPS satelliittien singaaleja, mitä lentokoneet käyttään navigoimiseen.
Tällä videolla käyn läpi mitä tähän aiheeseen liittyy.
Seuraa tavallisen lentopojan elämää eri puolilla Suomea ja maailmaa.
Tapio on the move ja Lentostory nettikauppa
shop.spreadshirt.fi/Lentopoika/
Seuraa somessa
Instagram: / tapio_on_the_move

Пікірлер: 124
@pekkasavonen
@pekkasavonen Ай бұрын
kiitos Tapio,jälleen hyvä Suomeksi tehty analyysi verrattain monimutkaisesta asiasta.
@juhalasanen1615
@juhalasanen1615 Ай бұрын
Kiitos paljon Tapio taasen mahtavasta GPS luennosta. Tuo oli uutta meikäläiselle tämä RNP lähestyminen. On mahtavaa kuunnella näitä juttuja niinkuin tämäkin oli. Ei muuta kun uusia asioita ja lentojuttuja tulemaan. Taas olen paljon viisampi näissäkin asioissa.😊👍.
@miikaDV20
@miikaDV20 Ай бұрын
Kiitos kun kerroit tietoa lentoliikenteen häirinnästä tavalla jonka ymmärtää tavallinenkin tallaaja 😊
@BeyondWrittenWords
@BeyondWrittenWords Ай бұрын
Selväksi tuli aihe, kiitoksia
@Grandi66
@Grandi66 Ай бұрын
Kiitos Tapio. Nyt taas ymmärtää hiukan enemmän lentosuunnistusta.
@juhanuutinen1696
@juhanuutinen1696 Ай бұрын
Kiitos! Mahtavaa tietoa taas! Tätä ihmiset kaipaa, jotka ovat huolissaan lentämisestä!
@locomatikki
@locomatikki Ай бұрын
Tykistön tulenjohto myös käyttää gyroja määrittelemään ampuma asemien pisteitä jo 90 luvulla. Jää mittausta vähemmälle . Silloin ne olivat mekaanisempia.
@KaitsuMaitsu
@KaitsuMaitsu Ай бұрын
Kiitos mielenkiintoisesta videosta! 👍
@jannenumminen
@jannenumminen Ай бұрын
Kiitos🙏. Oli kyllä todella mielenkiintoinen juttu jälleen.
@ollipelkonen1654
@ollipelkonen1654 Ай бұрын
Kiitos Tapio hyvästä selkeästä esityksestä.
@heikkivuori
@heikkivuori Ай бұрын
Kiitos taas videosta!
@tpth987
@tpth987 Ай бұрын
Mielenkiintosta pätkää, täytyypä ruveta seuraamaan 😊👍
@hulimutteri9509
@hulimutteri9509 Ай бұрын
Hieno video taas , kiitos Tapsa
@makama46
@makama46 Ай бұрын
Kiitos hyvästä informaatist😊
@henkka6350
@henkka6350 Ай бұрын
Kiitos!
@sakarinygard7473
@sakarinygard7473 Ай бұрын
Kiitos Tapsa
@nuupster
@nuupster Ай бұрын
Kiitos tapsa 😊
@PappilantienMiesrinnat
@PappilantienMiesrinnat Ай бұрын
Kiitos 🎉
@kokkirumpali
@kokkirumpali Ай бұрын
Oli taas hyvä setti, kiitos👍
@jannelahdenpera
@jannelahdenpera Ай бұрын
Katselin juuri netissä, että onpa helppo löytää nettikaupoista noita häirintälaitteita...Itse vahvasti sitä mieltä näin kyberturvallisuuden opiskelijana, että nuo nettikaupat pitäisi jotenkin sulkea, niin vaikeutuisi ainakin noiden laitteiden saatavuus. Esimerkkinä tuollainen 20km säteellä toimiva GPS häirintälaite maksaa kutakuinkin 10000 USD.
@FinZippo
@FinZippo Ай бұрын
Nuo häirintälaitteet pystytään peilaamaan.
@FinZippo
@FinZippo Ай бұрын
Muutama päivä sitten oli Öölannin eteläpuolella yöllä myös häirintää. Uaseat laivat raportoi ongelmia navigointilaitteissa. Vaikutti mm. ECDIS, Speed Log, AIS ja tutka -laitteisiin. Erikoisin oli, että myös magneettikompassit häiriintyi.
@karitolmunen4533
@karitolmunen4533 Ай бұрын
Thanks
@rakettiartturiMr
@rakettiartturiMr Ай бұрын
Mennääs asiaan! 🫵
@awwpaw4797
@awwpaw4797 Ай бұрын
Miten hyödyllistä tietää näin paketissa, paljon näet vaivaa valistaaksesi, kiitoksia siitä!
@Lazengogh
@Lazengogh Ай бұрын
Tarton kentällä on ILS 26:lle mutta vaatii kai gps:n esim mahdollista ylösvetoa varten... onko tapsan koneessa DME/DME suunnistusta?
@kariaro6976
@kariaro6976 Ай бұрын
Terve nyt kysyn sellaista että tästä mellajärven ylilentää finski ja ovat 38000 ja toinen tulee 0.5h päästä niin mikä on oikea korkeus 36000 jalkaa mikä on sinusta paras kone lentää omasta mielestä
@eeroaitamaa2012
@eeroaitamaa2012 Ай бұрын
Asennetaanko sinne Tarton lentokentälle nyt ILS-laitteet, kun kuukauden päästä voi taas lentää sinne?
Ай бұрын
lentokoneet ja ohjukset voivat kyllä suunnistaa pelkillä laserhyrrillä. - Jos loppulähestyminen aiotaan tehdä tarkalla GPS-pohjaisella menetelmällä, voi häirintä estää lähestymisen. Tällöin ohjaaja voi vaihtaa perinteiseen maasta lähetettävään ILS-tarkkuuslähestymissignaaliin.
@tlanohoecr
@tlanohoecr Ай бұрын
Tuosta inertiasuunnistusjärjestelmästä vähän, kun sanoit että gyroskoopit laskevat sijaintia ja mittaavat kiihtyvyyttä. Gyroskoopit itsessään eivät laske mitään eivätkä mittaa mitään, gyroskoopit on pelkästään pyöriviä kiekkoja/hyrriä, jotka pitävät gyrovoiman ansiosta mittausjärjestelmän samassa asennossa 3-ulotteisessa avaruudessa, vaikka lentokone olisi missä asennossa. Tämä on tärkeää, jotta järjestelmä ei tulkitse painovoimaa mekaaniseksi kiihtyyvydeksi tai päinvastoin. Gyroskooppien lisäksi on erikseen kiihtyvyysanturit, jotka mittaavat koneen kokemaa kiihtyvyyttä, ja niiden datan perusteella lasketaan sijaintitieto. Näitä kiihtyvyysantureita on oltava jokaisessa inertiasuunnistusyksikössä 3 kappaletta, koska suuntiakin on 3 (XYZ) joiden suhteen kiihtyvyys on mitattava. Eli jos noita yksiköitä on koneessa myös 3 kappaletta, niin kiihtyvyysantureita on yhteensä 9 kpl.
@Tapioonthemove
@Tapioonthemove Ай бұрын
Kiitos paljon tarkennuksesta 👍👍
@peter38712
@peter38712 Ай бұрын
Voiko noiden gyrojen määrä olla myös kaksi? Katselin jotain Mentour Pilotin streamia ja siinä oli Boeing 737:n simulaattorissa kaksi gyroa ja sitten he laittivat lentotietokoneeseen manualisesti pituus- ja leveysasteen. Jos on kolme, ehkä systeemi osaa itse päätellä tuon pituus- ja leveysasteen?
@Tapioonthemove
@Tapioonthemove Ай бұрын
Varmasti löytyy sellaisiakin hyvin vanhoja koneita missä niitä on vielä vain kaksi.
@YouzY666
@YouzY666 Ай бұрын
Mun käsityksen mukaan inertia navigointi tarvitsee ulkopuolelta tarkan tiedon (esim. GPS) että missä ollaan ja mistä aloitetaan se tarkka hyrrien laskenta ennen maasta lähtöä. Kuulostaa loogiselta että hyrrien ja satelliittipaikannuksien annetaan tasoittua koneen ollessa paikallaan se 7min, mutta se taas ei oo looginen että itse hyrrät laskisivat aloituspisteen. Muistaakseni inertia navigointi myöskin menettää tarkkuuttaan mitä pitempään lennetään ja uutena tietona mulle on toi keskiarvoistaminen eri laitteiden kesken 😊
@mysteryman1ify
@mysteryman1ify Ай бұрын
GPS-häirintä perustuu heikon satelliitin lähettämän signaalin kanssa samalle taajuudelle lähetetystä "melusta" joka peittää alkuperäisen tiedon, ei kellonjen sekoittamiseen. DoD voisi muuttaa kelloja ja sekoittaa itse signaalia.
@mikkorenvall428
@mikkorenvall428 Ай бұрын
Jep. Ei ole ainoastaan Venäjä joka noita kuluttajalaitteita voi häiritä. Myös Jenkkien Irakin operaatioiden aikana esiintyi GPS virheitä ja poikkeamia Suomessa saakka, kun Jenkit ihan tarkoituksella sotki kelloja tai signaalia ohjelmallisesti, ja GPS vaati/vaatii sitten noissa viranomais/sotilaslaitteissa jonkun korjauskoodin/korjauskertoimen, että toimivat oikein. Viranomaisethan seuraa tuota GPS-tarkkuutta jollain lailla kiinteillä kohteilla. Jos on joku laite toimistotalon tai jonkun mittaustornin rakenteissa, niin voivat varmuudella sanoa, että taatusti ei ole talo siirtynyt satoja metrejä, vaikka GPS niin väittää jne.
@peter38712
@peter38712 Ай бұрын
Joo, jamming vain blokkaa lähettämällä GPS-signaalia vahvempaa signaalia samalla taajuudella, jalostuneempi muoto eli spoofing lähettää virheellistä paikkatietoa. Iranilaiset saivat (aikoinaan) USAn armeijan dronen laskeutumaan alueelleen, kun drone spoofingin vuoksi luuli olevansa oman kotikentän yläpuolella.
@Tapioonthemove
@Tapioonthemove Ай бұрын
Kiitos tarkennuksesta
@koomatti
@koomatti Ай бұрын
Tässäkin puhutaan koko ajan ainoastaan GPS signaalista. Tarkoitetaanko sillä itseasiassa yleisesti GNSS ja sen alle kuuluvat Galileo, Glonass, Beudou, jne., vai käyttääkö liikennekoneet ainoastaan Yhdysvaltain GPS paikannusta?
@Tapioonthemove
@Tapioonthemove Ай бұрын
Länsikoneet käyttää GPS:ää. Venäläis ja kiinalaiskoneista en osaa sanoa mitä ovat sinne tietokoneisiinsa syöttäneet.
@Huijaaja42
@Huijaaja42 Ай бұрын
@@Tapioonthemove Galileo sai viime vuonna hyväksynnän ICAO:lta ilmailukäyttöön. Eiköhän semmonen vastaanotin jostain experimental-koneesta kohta löydy, toki menee varmasti vuosia ennen kun Garmin tai muut isot toimijat saa omat vehkeensä ulos isommista liikennelentokoneista puhumattakaan.
@koomatti
@koomatti Ай бұрын
@@Tapioonthemove Ok. Sitä mietin, että esim. parin sadan retkeilynaveissa mahdollisuus hyödyntää noita kaikkia järjestelmiä, lentskarit käyttää kuitenkin pelkästään GPS. 🤔 Vai onko koneessa teknisesti mahdollisuus valita käytettävä satelliittipaikannuksen järjestelmä, mutta GPS on ainoa mitä käytetään länsikoneissa? Toisaalta olisiko tuosta mitään apua häirintätilanteessa, peittääkö häirintä alleen noi kaikki paikannukset? Kiitoksia videosta, tämä valaisi paljon millaisia vaikutuksia häirinnällä on. 👍
@repaloysa
@repaloysa Ай бұрын
Onko Discovery heltynyt antamaan luvan kuvata ohjaamossa? Muistelen, että kerroit teillä olevan kielto. Ps. Onko Savonlinnan keikat jo luvattu sinulle?
@Tapioonthemove
@Tapioonthemove Ай бұрын
Pieni myönnytys on annettu. Savonlinnan lennoista ei ole ollut puhetta vielä.
@user-hl1vb1qq3b
@user-hl1vb1qq3b Ай бұрын
Kysyn ihan vaan sitä ,että gps häirintä kuulostaa (ainakin teoreettisesti)hyvin vakavalta ja hyvin ongelmalliselta. Saavatko lentäjät tukea ja apua lennon suunnitellussa muulta lentoyhtiön asiaan perehtyneiltä experteiltä vai tekevätkö ainoastaan lentäjät ainoastaan lennon suunnittelun keskenään ja tämä yksin mahdollistaa turvallisen lentomatkan?
@Tapioonthemove
@Tapioonthemove Ай бұрын
En osaa sanoa muiden kuin oman firman puolesta. Meillä tämä aihe on erittäin hyvin hallussa ja ohjaajille on hyvin paljon tietoa tästä aiheesta tarjolla.
@ilariheikkila1474
@ilariheikkila1474 Ай бұрын
Aasinsilta, AF447 tuli mieleen. Onko sun lennoilla koskaan pitot putket jäätynyt? Osaisitko hoitaa homman?
@Tapioonthemove
@Tapioonthemove Ай бұрын
Ei ole jäätynyt ja yhtä nappia kun painaa niin on ongelma ratkaistu.
@PetriApell
@PetriApell Ай бұрын
Moi. Olen menossa poikani kanssa New Yorkkiin toukokuun lopussa ja katselin muutamia lentovideoita. Huomasin et lentojarrut meni osittain päälle laskeutumisessa eräässä lennon laskeutumisen vaiheessa. Oliko tämä normaali tapahtuma ? Yleensä olen nähnyt jarrusiivekeet nousevan vain kiitoradalla.
@Tapioonthemove
@Tapioonthemove Ай бұрын
Moi. Se on normaalia. Lentojarrua käytetään myös ilmassa tarpeen mukaan.
@kariolavi
@kariolavi 2 күн бұрын
Kiitos! Selkeä esitys. (Tarkoittanet GPS-satelliitin korkeudeksi 20200 metriä, ei kilometriä?😅)
@Tapioonthemove
@Tapioonthemove 2 күн бұрын
Kyllä se korkeus on 20200 kilometriä, ei metriä 😳. GPS satelliitit lentää korkealla.
@kariolavi
@kariolavi 2 күн бұрын
@@Tapioonthemove Sorry, niin on! Pilkkuvirhe meikäläisellä taas kerran 🙈
@tuomasfilppula5470
@tuomasfilppula5470 Ай бұрын
Vanhat kunnon radiomajakat, VOR ja NDB, olisivat nyt arvossa arvaamattomassa
@jaakkoiswatching6437
@jaakkoiswatching6437 Ай бұрын
Inertialaitteet tietää sijainnin, mutta ilmeisesti pidemmän matkan päässä liian epätarkasti ettei niiden varassa voi lähestyä?
@Tapioonthemove
@Tapioonthemove Ай бұрын
Inertia menettää tarkkuutta mitä pidemmälle lento etenee. Useamman tunnin lennon jälkeen, niillä on jo tullut sen verran epätarkkuutta ettei niillä pelkästään voi aloittaa lähestymistä.
@jarmo3171
@jarmo3171 Ай бұрын
GNSS järjestelmien häirintä on helppoa ja halpaa, joten sitä 'harrastaa' kovin moni omien tarkoitusperiensä pohjalta. Järjestemät ovat hyviä, vaikka kovin haavoittuvaisia.
@kariaro6976
@kariaro6976 Ай бұрын
Mellajärvi on Ylitorniolla
@nZym1
@nZym1 13 күн бұрын
Julkisen tiedon nojalla BeiDou on GPS:sää edellä teknologiassa/tarkkuudessa, varsinkin kehittyvillä markkinoilla. Onko lentoliikenteessä ollut keskustelua ottaa lännessäkin BeiDou GPS:n rinnalle käyttöön? Ymmärrän toki että turvallisuus- ja ulkopoliittisista syistä GPS halutaan pitää standardina. Mutta onko siviililentäjällä jotain näkemystä GPS vs BeiDou kilpailuun?
@Tapioonthemove
@Tapioonthemove 13 күн бұрын
En osaa tähän vastata.
@mikkoON
@mikkoON 27 күн бұрын
Miten koneet pääsee alas, jos lennonjohdon kanssa ei saada radioyhteyttä? Jos vaikka aurinkomyrskyn myötä satelliitit ja radioliikenne häiriintyy?
@Tapioonthemove
@Tapioonthemove 27 күн бұрын
Radiohäiriötilanteisiin on oma proseduurinsa.
@JaakkoNurmela
@JaakkoNurmela Ай бұрын
Hyvä video! Kysymys, mainitsit useampaan kertaan Venäjän aiheuttaman häirinnän. Mihin näyttöön/lähteeseen perustat väitteesi häirinnän syypäästä?
@TrailVista
@TrailVista Ай бұрын
Mm. Puolustusvoimat. Kannattaa lukea muutakin kuin iltasanomia, niin oppii kaikkea kivaa
@Tapioonthemove
@Tapioonthemove Ай бұрын
Ihan nyt viimeisimpänä esimerkiksi Saksan Ulkoministeri totesi Venäjän tekevän tätä häirintää.
@markus1642
@markus1642 Ай бұрын
​@@Tapioonthemove Ja saksan ulkoministerihän ei tietenkään ole yhtään puolueellinen tai ei missään nimessä valehtele niinkö?
@TrailVista
@TrailVista Ай бұрын
@@markus1642 Nyt pää pois pyllystä ja haet sen korona rokotteen!
@azetutu
@azetutu Ай бұрын
Pitääkö se paikkansa että ADIRS järjestelmän kytkeytymisen aika ei saisi tapahtua matkustaja liikennettä?
@Tapioonthemove
@Tapioonthemove Ай бұрын
Periaatteessa ei saa. Koneen heiluminen häiritsee inertian kohdentamista.
@TomiRautio
@TomiRautio Ай бұрын
Juuri tätä oli tarkoitus kysyä tutulta lennonjohtajalta mutta selitit asian ensin.
@janiovaskainen
@janiovaskainen Ай бұрын
Tiistaina Helsinki - Joensuu lennolla oli ollut GPS häirintää, mutta pystyi laskeutumaan kun ensin oli tehnyt ylimääräisen lenkin ja sitten oli loppunut se häirintä. Venäläisten toiminta ärsyttää, mutta se on mitä se on...
@jarnomuuri3804
@jarnomuuri3804 Ай бұрын
Miten sen häirinnän on pystynyt kohdentaan venäläisiin?
@duffekoiranen412
@duffekoiranen412 Ай бұрын
@@jarnomuuri3804 tiedetään ettei sitä toiset tee
@mintsi9635
@mintsi9635 Ай бұрын
Vaikuttaako tuo GPS häirintä myös noihin muihin satelliittipaikannusjärjestelmiin? Eli onko kyse vaan termien epämääräisuudestä, kun puhutaan GPS-häirinnästä.
@Tapioonthemove
@Tapioonthemove Ай бұрын
En osaa sanoa.
@DDramKing
@DDramKing Ай бұрын
@@Tapioonthemove Tai käyttääkö uusimmat lentokoneet näitä muitakin paikannuspalveluita vai ainoastaan gps? Nykyään esimerkiksi puhelimet osaavat käyttää näitä kaikkia palveluita samaan aikaan.
@dimmumk6581
@dimmumk6581 Ай бұрын
Tartto on Peipsijärven rannalla, rannan toisella puolella , Venäjällä on Spitsino niminen kylä, jossa on sotilaslentokenttä. matka Tartosta Spitsino kylään ale 50km. Venäläiset pelkävät ukrainalaisia lennokeitä, varmaan sen takia GPS signalia kukistetaan. Tartto siis on liian lähelä venäläistä sotilaslelntokentä.
@locomatikki
@locomatikki Ай бұрын
Miten sen ohjaamossa huomaa jos gps häirintä on päällä. Onko ristiriitaa inerttia järjestelmän kanssa ym?
@Tapioonthemove
@Tapioonthemove Ай бұрын
Siitä tulee järjestelmävaroitus kun tietokone havaitsee ristiriidan eri navigointilähteiden välillä.
@locomatikki
@locomatikki Ай бұрын
@@Tapioonthemove👍
@timppa46
@timppa46 Ай бұрын
En hyväksy GPS häirintää. Lentäjille on haastavaa mutta todellakin on todellinen ammattitaito. Satelliitit taivaalla häiritsee eri missä on sijainti ja riippumaton siitä. On monimutkainen mutta miksi tätä häirintää on. Eikö lentäminen ole suotu maan ilmassa jos se on lain sallimissa rajoissa. Haastavaa teidän lentäminen maallikkona.
@juusoqvick
@juusoqvick Ай бұрын
asiaa yhtään sen enempää tutkineempana mutta olen mietiskellyt että lennätkö kaupallista itse vielä.
@Tapioonthemove
@Tapioonthemove Ай бұрын
Koronan tarjoaman 1,5 vuoden tauon jälkeen olen lentänyt nyt 2,5 vuotta kaupallisessa matkustajaliikenteessä.
@juusoqvick
@juusoqvick Ай бұрын
@@Tapioonthemove yeess itsellä tuossa jonkun kuukauden päästä olisi Poriin haku. Saa nähä miten käy
@kimmovirjonen1390
@kimmovirjonen1390 Ай бұрын
Terve. Mistä rajapinnassa esim flight radar sovellus kaappaa näytettävät lentotiedot? Joskus mm Rovaniemen kentälle laskeutuva kone on laskeutumassa normaalisti ja radar näyttää et kone menee varalaskutielle.
@Tapioonthemove
@Tapioonthemove Ай бұрын
En osaa sanoa. En ole perehtynyt aiheeseen
@turbokalevi
@turbokalevi Ай бұрын
Niitten verkkoon on kytektty vastaanottimia, jotka nappaa koneitten transponderista tiedot. Myös jotkut satelliitit taitaa pystyä vastaanottamaan transponderien dataa, joka välitetään flightradarille. +Tutkista saatava informaatio
@markkukorhonen-zf8dv
@markkukorhonen-zf8dv Ай бұрын
No, jos kaikki tekninen tieto- nopeus- korkeus - radioliikenne , tutkat - lennonjohdon yhteys - ja myös kaikki oman koneen tietojärjestelm tilttaa- , mutta jos kiitora löyötyy , onnistuuko laskeutuminen ilma näitä häräpäkkeita , eli ns . pestuntumalla
@Tapioonthemove
@Tapioonthemove Ай бұрын
Onnistuu
@jannep1
@jannep1 Ай бұрын
Nyt oltiin niin sanotusti asian ytimessä ei se olekkaan nii yksi selitteistä että laitetaan laitteet laulamaan mennän ja luotetaan vaan niihin.
Ай бұрын
GPS-signaalin koordinaattien väärentäminen ei ole ihan simppeliä, mutta mahdollista.
@Drive_with_soma
@Drive_with_soma 29 күн бұрын
Tällä hetkellä itseasiassa näyttää että Savonlinja on häirinnän piirissä
@markokivela104
@markokivela104 Ай бұрын
Nato vois ampua pari ohjusta noihin asemiin mistä tehdään gps häirintää niin loppuis tuokin pelleily
@MrPartapotso
@MrPartapotso Ай бұрын
Ei ne uskalla
@markokivela104
@markokivela104 Ай бұрын
@@MrPartapotso jep.. munattomia ja muka nato suojelee kansalaisiaan? Ykskin siviili kuolee tuon häirinnän takia niin siihen pitäisi vastata isolla voimalla
@aceris
@aceris Ай бұрын
flightradarin tubekanavalla sas:n kuskit ajo stokiksesta bangoon. Siitä hyvä esimerki gps-häirinnästä. Mm. gpws piti ottaa pois, ettei se huuda terrainia yöllä.
@tapanikittela
@tapanikittela Ай бұрын
Ennenvanhaan Malmillekin mm. oli RWY 18lle 2 NDB VOR lähestyminen ja missing approach point oli muistaakseni 635 FT.Elikkä visuaalissa Porvoon kautta vaadittiin 600Ft ainoastaan.. Laatuvideo taas ja varmasti kiinnostavaa infoa itsellenikin mitä nykyään tapahtuu ilmailussa.
@mhyotyni
@mhyotyni Ай бұрын
Näyttää ainakin Turussa vuoden 2023 lähestymiskartan perusteella olevan vielä nykyäänkin Ruskon VOR/DME käytössä. Näistäkin olisi voinut videossa ehkä lyhyesti mainita melko häirintävarmoina suunnistusmenetelminä lähestymisten ja miksei tarvittaessa reittisuunnistuksenkin yhteydessä.
@Auts1985
@Auts1985 18 күн бұрын
Kuitenkin ILS on niin halpa, että löytyy Suomessa muualtakin kuin Helsinki-Vantaalta.
@Tapioonthemove
@Tapioonthemove 18 күн бұрын
Tämä on itseasiassa tosi hyvä esimerkki. Suomessa ILS löytyy käytännössä kaikilta lentokentiltä, mutta vain toiseen suuntaan juurikin rahan takia..
@locomatikki
@locomatikki Ай бұрын
Se on mentävä junaratoja seuraamalla niinkuin venäläiset pommitus lennoilla takvisodan aikana. Sen aikasilla suunnistus vehkeillä taisi olla hankalaa.😂
@vesseli123
@vesseli123 Ай бұрын
Eikö lentokoneiden navigaattoreissa ole nopeusmittausta??? Miksi se jätetään pito putkien varaan??????????
@Tapioonthemove
@Tapioonthemove Ай бұрын
Koska pitot putket ovat luotettavia ja järjestelmässä on silti huomioitu eri hätätilanne skenaariot.
@TuukkaJK
@TuukkaJK Ай бұрын
Koska GPS ei kerro lentokoneen lentonopeutta, vaan ainoastaan maanopeuden. Ne on kaksi täysin eri asiaa ja lentämisen kannalta lentonopeus on tietenkin se oleellinen tieto jota tarvitaan lentämiseen.
@DDramKing
@DDramKing Ай бұрын
@@TuukkaJK Jep. Periaatteessa esimerkiksi Cessna pienkone voi ilmassa jopa peruuttaa kovan tuulen johdosta kun lennetään hitaasti vaikka sen nopeusmittari näyttäisi että mentäisiin eteenpäin.
@awwpaw4797
@awwpaw4797 Ай бұрын
@@Tapioonthemove Entäs jos ötökkä/-t tukkii ne? Vaikka sirkkaparvi tms?
@kariaro6976
@kariaro6976 Ай бұрын
Se vielä että ne menee tokioon
@aceris
@aceris Ай бұрын
Atikoissa ei taida muuten olla irs:ää.
@Tapioonthemove
@Tapioonthemove Ай бұрын
En osaa sanoa. En tunne ATR:n avioniikkaa.
Ай бұрын
Heti ensimmäisten gsm-puhelinten tullessa markkinoille (1991 ) niissä oli paikannus. Se on pakollinen ominaisuus puhelujen yhdistämisen takia. Gsm - puhelimen täytyy olla jäljitettävissä tiettyyn soluun. Tätähän se Aarnio porukoineen käytti hyväksi (Trevoc -juttu), jo niissä vehkeissä oli gsm sim-kortit. Ei siis tarvita mitään GPS-satelliitteja.
Ай бұрын
GPS perustuu maa-tukiasemiin (kännykkämastoihin) ja päätelaitteisiin (esim. älypuhelin) - ei ole mitään GPS-satelliitteja. GPS-paikannuksessa sijainti lasketaan sen perusteella, kuinka kauan radiosignaaleilta kuluu aikaa vastaanottimeen päätymiseen. Sijaintitietoon tarvitaan neljän tukiaseman signaali ja näin päästään noin 10 metrin tarkkuuteen.
@DDramKing
@DDramKing Ай бұрын
Höpötystä
@markus1642
@markus1642 Ай бұрын
​​@@DDramKing Luuletko tosiaan että jossain tuolla ilmassa maagisesti kelluu jotain tonnien painoisia laitteita? Selitäs sitten miten tämä homma oikein toimii? Millä ne lentää ja pysyy tuolla ilmassa ne satelliitit?
@DDramKing
@DDramKing Ай бұрын
@@markus1642 Avaruudessa ei ole painovoimaa. Kun mennään riittävän kauaksi maan vetovoimasta ei kappaleet palaa enää koskaan maan ilmakehään ja pinnalle vaan ovat joko paikallaan tai kiertävät maata riippuen mille radalle ne on lähetetty. Vaikka ihmiskunta häviäisi nyt koko maapallolta jatkaisi sateelliitit edelleen ikuista kiertämistä maapallon ympäri. Kansainvälinen avaruusasema ISS on taas sellaisella radalla joka pudottaa sitä kokoajan kohti maata. Siksi sen kurssia korjataan aina välillä rakettimoottoreilla jotta se pysyisi avaruudessa.
@TOJAMUS
@TOJAMUS Ай бұрын
Taas foliohattu litteänmaan herrat saapunu kommentti kenttään.. meinaatteko että lentokoneissa on jotku tuhansia kilometrejä pitkät vaijerit tai joku liukuhihna jonne lentokoneet nousee.. hohhoijaa, kannattaa se kaljan kittamiseen käytetty raha laittaa vaikka lentolippuun ni menee perus fysiikka perille😂
@TappioLopullinen-us8dx
@TappioLopullinen-us8dx Ай бұрын
99% maanpiirin kommunikaatioyhteyksistä tapahtuu merenalaisten kaapeleiden ja maan päällä olevien tukiasemien avulla. GPS-paikannus perustuu myös maan päällä oleviin tukiasemiin. GPS perustuu LORAN järjestelmään, se on armeijan käyttämä paikannustekniikka, joka käyttää maan päällä olevia tukiasemia kohteen sijainnin selvittämiseen.
@ollipelkonen1654
@ollipelkonen1654 Ай бұрын
Kiitos!
Lentostory: Omat mokat 😁✈️
19:00
Tapio on the move
Рет қаралды 27 М.
Lentostory: Miksi Madeira on haastava lentokenttä
24:11
Tapio on the move
Рет қаралды 17 М.
Ну Лилит))) прода в онк: завидные котики
00:51
When someone reclines their seat ✈️
00:21
Adam W
Рет қаралды 21 МЛН
Uusi Hydraulic Press Channel Kuvausbunkkeri on valmis!
24:39
Lauri Vuohensilta
Рет қаралды 16 М.
Suunnitellaan Saaren Aurinkosähköt! BMA
26:42
Biisonimafia Adventure
Рет қаралды 45 М.
Puerto de la cruz, Teneriffan pohjoinen helmi
8:12
Tapio on the move
Рет қаралды 9 М.
Lentostory: Hydrauliikkajärjestelmä
25:46
Tapio on the move
Рет қаралды 11 М.
Lentostory: 20 lentokoneen varajärjestelmää
16:35
Tapio on the move
Рет қаралды 20 М.