Kiitos taas hyvästä videosta. Tuo tieto "speed"-teipistä oli myös mielenkiintoinen.
@FISlytigers27 минут бұрын
Kiitos taas mielenkiintoisesta videosta. Itsellänikin on kokemus kun oltiin 20.v sitten Nizzassa ja oli tarkoitus iltakoneella suunnata takas koti Suomeen. Kävikin niin että Suomesta Nizzaan lentänyt kone osui lintuparveen ja yksi laskeutumisvalo meni koneesta rikki..ensin yrittivät sitä fiksailla tunnin jos toisenkin. Lopputulemana oli että eivät saaneet korjattua ja koneeseen vissiin tuli enemmänkin vaurioita ja päästiin yöksi kivaan lentokenttä hotelliin. Seuraavana päivänä aamupäivästä päästiin sitten kyytiin mutta eri koneella -Finnair topi Hesasta mekaanikon ja toisen koneen jolla päästiin kotio.
@makama462 сағат бұрын
Kiitos lisäinfosta koskien lintutörmäyksistä😃😁🥰
@pekkavaahervaara49146 сағат бұрын
Speed-teippi, tuo Jumalan lahja ilmailulle 🥰 Monta kertaa sitä on saanu käyttää. On kyllä hyvä tuote 💪
@Tapioonthemove5 минут бұрын
Se on kyllä hieno tuote ✈️💎
@KaitsuMaitsu15 сағат бұрын
Kiitos mielenkiintoisesta videosta! 👍👍
@ilariheikkila147415 сағат бұрын
Aasin siltaa moottoreihin liittyen. Seuraava Q&A voisit vastata tähän. Miten moottorin sijainti vaikuttaa lento-ominasuuksiin? Oot kuitenkin lentänyt sekä siipi- että pyrstömoottorikoneita.
@janiovaskainen11 сағат бұрын
Ei ole omalla kohdalla sattunut linnun törmäystä koneeseen/moottoriin, mutta se on kiva tietää jos osuu moottoriin ja menee rikki niin sillä toisella moottorilla pärjää👍 Kiitos kun teet mielenkiintoisia videoita ilmailuun liittyen näitä on kiva katsoa!
@markkualasiurua10 сағат бұрын
Tuossa syksyllä Keravan kohdalla ajaessa, huomasin ison hanhiparven lentämässä suoraan kohti Helsinki-Vantaan kenttää, jonne oli vilkaista lentotoimintaa. Hieman hirvitti/mietitytti että kuinkahan tuossa tulee käymään. Ilmeisesti hyvin. Kiitos Tapio hyvästä videosta 😊
@sepporissanen400113 сағат бұрын
Kiitos . Taas tuli opittua jotain uutta . 👍
@soijufamu547015 сағат бұрын
Kiitos😊
@TheMissikissa15 сағат бұрын
Onko suihkumoottorilla ja potkuriturbiinimoottorilla eroa esim. alttiudessa merkittävälle moottorivauriolle lintutörmäyksen yhteydessä?
@mattisuni11 сағат бұрын
Näin maallikon kantilta ajateltuna, ei lintu tai lintuparvikaan sais aiheuttaa koneelle mitään. Koneen rakenne täytyisi olla niin varma, että olisi se ja sama onko lintuja vai ei. Tuohan on nykyisellään aikamoista tuuripeliä...
@Tapioonthemove11 сағат бұрын
Ammatilaisena olen kyllä eri mieltä.
@mattisuni10 сағат бұрын
@@TapioonthemoveNiin... Ei se kyllä ihan idioottivarmalta kuulosta, jos lintujen takia esim. Hudson-jokeen mennään. Toki onhan ne harvinaisia tapauksia.
@TheHerraJ10 сағат бұрын
Huomasit varmaan lommon, minkä yhden linnun osuma oli tehnyt koneen nokkakartiolle? Kestävyys tuo hintaa ja painoa, mitkä ovat kaupallisessa lentotoiminnassa äärimmäisen kriittisiä tekijöitä. Hyvin helposti ollaan tilanteessa, ettei kone lennä joko fysiikan tai talouden lakien takia. 😀
@Tapioonthemove9 сағат бұрын
Vuonna 2024 lennettiin 38,7miljoonaa matkustajalentoa. Jejun Air on ainoa case missä lintutörmäys on mahdollisesti ollut yhtenä onnettomuuden osatekijänä. US Airways:in Hudsonjokeen laskeutumisen jälkeen on lennetty maailmassa 504,4 miljoonaa matkustajalentoa. Yksi on lintutörmäyksessä menettänyt molemmat moottorit. Yksi per puoli miljardia 🤷♂️ tuurilla mennään ✈️😊
@Tapioonthemove9 сағат бұрын
Niin, pitää suhteuttaa lentojen määrä ja lintuosumien määrä ✈️
@henrykoivusilta623213 сағат бұрын
Mukava video. Onks sulle Tapsa menny moottoriin lintuu ja jos on niin millasessa tilanteessa???
@Tapioonthemove13 сағат бұрын
Moottoriin ei ole mennyt. Yleensä ne on osuneet lentokoneen nokkaan.
@henrykoivusilta623213 сағат бұрын
@Tapioonthemove onneks ei sen pahemmin kuin nokkaan vaan
@arttukauppinen460211 сағат бұрын
Kiitos valaisevasta jaksosta. Voisitko ottaa kantaa ilmailuaiheisiin elokuviin, kuten tuohon Hudson jokeen laskeutumiseen liittyvään Sullyyn? Kiinnostaisi kuulla miten ammattilainen näkee tuon elokuvan, eli onko se aidon oloinen vai onko siinä jotain mitä ei oikeasti tehtäisi jne?
@Tapioonthemove11 сағат бұрын
Tämmöinen video on tulossa 😉✈️
@mikajarvinen290514 сағат бұрын
Ilmastointiteippin oikea nimi on kangasteippi. Vaikka onko tolla välii kun kaikki kyl ymmärtää.
@z5379a13 сағат бұрын
På norsk sølvteip
@antwerppi11 сағат бұрын
Niin tai sitten se kaikkien tuntema "jesari"
@markotanskanen716413 сағат бұрын
Hyvä jakso✋️ My day jaksoa voisi taas tehdä ja voisiko siihen ottaa mukaan cabiinin miehistöä ja mitkä ovat heidän rutiinit ennen lentoa ja lennon jälkeen? Ja samaan tietysti voisi ottaa tai uuteen jaksoon catering toiminta ennen lentoa ja lennon jälkeen👍
@Tapioonthemove12 сағат бұрын
Hyvä ehdotus, mutta käytännössä lähes mahdoton toteuttaa catering/kabiinin osalta. Mutta ehkä joskus tulee mahdollisuus, mutta siinä voi kyllä kauan.
@MarkoRintala-i4y14 сағат бұрын
Jos esim. A320 tulee moottorihäiriö kuinka lähtönousu tehdään - riittääkö yksi moottori tähän esim. voidaanko nousukulmaa tarpeeksi pienentää, jotta riittää vai onko lähtökohta/tulema kuitenkin loppupeleissä se,että moottoriin tai pahimmassa mahdollisessa tilanteessa moottoreihin (joudutaan) runttaamaan niin paljon tehoa/voimaa kuin käytännössä on mahdollista?
@Tapioonthemove13 сағат бұрын
A320 nousee oikein hyvin yhdellä moottorilla. Tietysti nokkaa pitää laskea hieman ettei kone hidastu alle miniminopeuden.
@kariaro697615 сағат бұрын
Meneekö kone romuihin ja pyytäkääkö korjaamaan kun se käy vedessä
@kariaro697615 сағат бұрын
Pystytäänkö
@Tapioonthemove15 сағат бұрын
Kyllä kone lintuosuman jälkeen korjataan. Yleensä lintuosumasta jää vain pieni veritahra ja se vain pyyhitään pois
@Jerry-gj1bh10 сағат бұрын
Onko kokeiltu lentokoneissa lintujen karkoitusääniä, tai lentokentillä?
@Tapioonthemove10 сағат бұрын
No lentokoneen moottoreista lähtee järkyttävä melu kun ne on käynnissä, niin siihen ei tarvinne lisää ääntä. Käsittääkseni joillain kentillä on karkoitusääntä kokeiltu, mutta ongelma on että lentokentät ja niiden lähialueet on kymmenien neliökilometrien kokoisia alueita…
@Jerry-gj1bh9 сағат бұрын
@Tapioonthemove Valtavalla melulla tulee kauempana joku ilmassa kohti, eikä lintu tajua väistää jo kaukaa. Se ei ilmeisesti jotenkin hahmota mistä tulee. Mietin tota samaa asiaa kun kommentoin.
@antwerppi11 сағат бұрын
Jos toinen moottori lakkaa toimimasta ja toinen toimii, niin miksi kone ei lähde pyörimään holtittomasti kun työntövoima on vain toisella puolella?
@Tapioonthemove9 сағат бұрын
Koska lentäjät osaa lentää yhdellä moottorilla ja ns. poikkeuttaa koneen suurta sivuperäsintä kompensoimaan epäsymmetristä työntövoimaa.
@puuhapete985810 сағат бұрын
Oon taas yhen askeleen lähempänä lentäjä unelmaani. Kiitos tapsa
@Tapioonthemove10 сағат бұрын
👏👏
@pasip197411 сағат бұрын
Todella hyvä video jälleen kerran, mutta mitäpäs silloin tehdään, jos meneekin pelikaani turbiiniin?
@Tapioonthemove11 сағат бұрын
@@pasip1974 odotellaan että Las Palmasissa tulee lunta 😉😎
@TheHerraJ11 сағат бұрын
😂
@juhakainulainen446214 сағат бұрын
Tuosta kiitotien tarkastamisesta tuli mieleen,että tehdäänkö se esim.kävellen vai autolla vai voisiko sen tehdä dronella homma sujuisi ehkä nopeammin.
@Tapioonthemove14 сағат бұрын
Se tehdään autolla. En usko että dronella tässä saa sen kummempaa aika säästöä. Kestää todennäköisesti pidempään ja lentokentillä muutenkaan ei droneilla ole hirveästi asiaa.
@Pekka-kg2zz11 сағат бұрын
Kuuluuko mahdollinen linnun osuma esimerkiksi siipeen matkustamoon. Kuulutetaanko osumista matkustamoon ? Kiitos hyvistä videoista. -pp
@Tapioonthemove10 сағат бұрын
Ei todennäköisesti kuulu. Lintuosumista ei kerrota matkustajille, ellei se lintuosuma muuta lennon normaalia kulkua.
@Joonas0611 сағат бұрын
Rikkoutuuko mootori aina ja tehot menetetään siitä mootorista johon lintu on mennyt?
@Tapioonthemove11 сағат бұрын
Ei rikkoudu
@Jerry-gj1bh9 сағат бұрын
Liittyen videossa käsiteltyyn törmäykseen korppikotkan kanssa 11 km korkeudessa. Korppikotkien kyky lentää erittäin korkealla on kiehtova ja johtuu niiden ainutlaatuisista fysiologisista ja biologisista sopeutumisista. Tässä selityksiä, miksi ja miten tämä on mahdollista: 1. Hapensaanti korkeuksissa: Korppikotkien (kuten griffonikorppikotkien ja ruostekorppikotkien) veressä on erityisen tehokkaasti happea sitovia hemoglobiinimuotoja. Tämä mahdollistaa niiden selviämisen ohuessa ilmassa, jossa hapen osapaine on huomattavasti matalampi kuin merenpinnan tasolla. 2. Lentämiseen tarvittava energia: Korppikotkat hyödyntävät lämpimiä nousevia ilmavirtauksia eli termiikkejä noustakseen korkealle. Tämä liitotyyli kuluttaa hyvin vähän energiaa, ja linnut voivat pysyä ilmassa pitkiä aikoja ilman suurta fyysistä rasitusta. 3. Kylmyyden sieto: Korppikotkien höyhenpeite tarjoaa erinomaisen lämmöneristyksen, joka auttaa niitä selviytymään jopa äärimmäisen kylmissä lämpötiloissa. Lisäksi ne pystyvät hidastamaan aineenvaihduntaansa säästääkseen energiaa. 4. Syyt korkealle nousuun: Korppikotkat saattavat nousta korkeuksiin etsiessään uusia ravinnonlähteitä tai käyttäessään suotuisia tuulia nopeuttaakseen pitkiä muuttomatkoja. 5. Paineen vaihtelut: Linnut, kuten korppikotkat, ovat sopeutuneet paineen vaihteluihin tehokkaasti. Niiden hengitysjärjestelmä on rakenteeltaan hyvin erilainen kuin nisäkkäillä: ilmapussijärjestelmä mahdollistaa jatkuvan hapen saannin ja helpottaa paineen vaihtelujen hallintaa. Siksi ne eivät kärsi sukeltajantaudista kuten ihmiset. 6. Esimerkkejä ennätyksellisistä korkeuksista: Ruostekorppikotka (Gyps rueppelli) on havaittu törmänneen lentokoneeseen 11,3 kilometrin korkeudessa. Tämä on maailmanennätys linnun lentokorkeudelle. Näitä korkeuksia pidetään poikkeuksellisina, mutta ne osoittavat lintujen äärimmäisiä sopeutumiskykyjä. Yhteenvetona korppikotkien fysiologia ja käyttäytyminen tekevät niiden korkealla lentämisestä mahdollista, vaikka olosuhteet ovat ihmiselle lähes mahdottomat. Tällaiset havainnot korostavat luonnon uskomattomia sopeutumismekanismeja.
@metsa1214 сағат бұрын
Miten tuo korppikotka voi noin korkelalla lentää? Happea ei taida olla kuin nimeksi?
@arijukarainen774713 сағат бұрын
Moro Tapsa, semmonen homma kiinnostaisi tietää kun on katsonut tuota lentoturmatutkintaa, niin varsinkin lentokonevalmistajat viimeiseen asti haluavat saada onnettomuuden pilotin syyksi(sinäänsä ymmärrettävää kun heillä on miljardeja kiinni toiminnassa). Mitenköhän näitä onnettomuustutkintoja varmistetaan että ovat varmasti puolueettomia? Yleensä kaikkiin onnettomuuksiin loppuenlopuksi löydetään joku ihminen kenen syyksi se laitetaan oli se sitten lentäjä,lentomekaanikko,lennonjohtaja ym, mutta harvemmin itse lentokone.
@DeeDee_Fi8 сағат бұрын
#pelikaaniturbiinissa
@markkukontio940615 сағат бұрын
Miksi lentokoneen moottoreihin ei ole asennettu teräsverkkoja estämään törmäyksiä?
@Tapioonthemove14 сағат бұрын
Siitä olisi huomattavasti enemmän haittaa kuin hyötyä.
@jarikinnunen171814 сағат бұрын
Jo törmäyksen ilmaisin auttaisi. Jopa massaa mittaava. Korean data on hukassa ja epäillään että sammuttivat väärän moottorin. Blancolirio kanavalla totesi.
@Mersuharrastaja14 сағат бұрын
Eikö siihen lentokoneeseen voisi asentaa aseistusta niin voisi kuski sitten ampua niitä lintuja jos on törmätäkseen.
@pekkavaahervaara49146 сағат бұрын
Ehtottomasti! Jos tulee ilikeitä lintuja ni voi lähtee kaartotaisteluun niitten kanssa 💪
@jarikinnunen171814 сағат бұрын
On video missä pulu istahtaa lähtevän koneen siivelle ja pysyy kunnes ilmavirta työntää pois. Kuulemma usein.
@eeroaitamaa201212 сағат бұрын
Miksi toi kineettisen energian kaava on E= ½ m V² ? Mistä se puolikas tulee siihen alle valonnopeudella? Einsteinin kaava vastaavassa tilanteessa on E=mc² ilman sitä puolella kertomista?
@Tapioonthemove11 сағат бұрын
Joku fyysikko osaa varmasti vastata tähän.
@TheHerraJ10 сағат бұрын
Ei fyysikko, mutta DI yrittää: liike-energian matemaattinen esitystapa on integraali nopeuden suhteen. Se, miten kaava johdetaan Newtonin toisen lain mukaan, löytyy Wikipediasta hakusanalla "liike-energia". E=mc^2 menee puolestaan kvanttifysiikan puolelle, jossa klassinet Newtonin lait eivät enää päde. Ne energiat ovat niin karmeita, että teelusikallisella vetyä Tapsan työkalu A320 lentäisi varmaan Kuuhun ja lintuosuman lokki Uranukseen. 😅 Ilmailussa ollaan siis tukevasti newtonilaisessa maailmassa. (Tosin lentonopeuksilla kun mennään, radiopuolella ja satelliittipaikannuksessa toki Einsteinin suhteellisuusteoria pelaa tiettyä roolia, mutta ei mennä nyt siihen 😀)
@jerevisa12 сағат бұрын
Varmaan lentokoneella sama homma kuin autolla ajaessa, että koiraa pienempää ai edes kannata alkaa väistämään, koska riskit kasvaa niin suureksi. 🤔
@Tapioonthemove12 сағат бұрын
Juuri näin.
@kariaro697615 сағат бұрын
Eikös ollut oikein että tämä ps kansanedustaja poistetiin koneesta humalan ja törkeä käytös thaimaa lento myöhästy hänen takia 1h
@Tapioonthemove14 сағат бұрын
Joo, ulos vaan.
@markokivela10411 сағат бұрын
Tuholaistorjunta hommia kun tuli tehtyä se 10 vuotta niin myös lintukarkottimia käytettiin lentokentillä
@peter3871215 сағат бұрын
Tietyissä maissa lentokenttien lähellä olevat luvattomat kaatopaikat aiheuttavat kuulema ongelmia houkutellessaan lintuja.
@Tapioonthemove15 сағат бұрын
Aivan varmasti.
@mikkorenvall42814 сағат бұрын
Ja luvallisetkin. Lentokentät kun yleensä on vähän syrjemmässä, ja naapurissa voi olla vaikka jäteasema. Ja Tapio ei sitä maininnut, mutta houkutteleehan se kiitotiellekin jäänyt raato korppeja yms. petolintuja, joten senkin vuoksi hyvä siivota pois. Saman huomaa maanteilläkin, että jos on joku ketun tai jäniksen raato tiellä tai vieressä, niin petolinnut on sitä yliajoa pian käsittelemässä.