Рет қаралды 7,754
μύθοι και αλήθειες. πότε σταματάει το κρασί να ζυμώνει
Η συνέχεια της νέας σειράς από βίντεο γύρω από τους μύθους και τις αλήθειες της οινοποίησης ξεκινά με αυτό το βίντεο.
στο συγκεκριμένο βίντεο μιλάμε για το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης και πως να προστατέψετε το φρέσκο κρασί σας.
η αλκοολική ζύμωση ειδικά σε συνθήκες οικιακής ή χωρικής όπως λέμε οινοποίησης δεν μπορεί να κρατάει τόσο πολύ. δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος αλλά επειδή σε αυτές τις συνθήκες συνήθως οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, η αλκοολική ζύμωση διαρκεί πολύ λιγότερο ενώ ανα περιπτώσεις μπορεί να είναι ιδιαιτέρως σύντομη.
σίγουρα το αυτί σας και το μάτι σας δεν είναι τα κατάλληλα όργανα για να διαπιστώσουν το τέλος μιας αλκοολικής ζύμωσης. είναι κατασκευασμένα για άλλη δουλειά, σίγουρα όχι για αυτή.
αυτό στην ουσία που βλέπετε και ακούτε είναι φυλακισμένο διοξείδιο του άνθρακα στο κυρίως σώμα του κρασιού το οποίο διαφεύγει σιγά σιγά. για να καταλάβετε αυτό που λέω κάντε την εξής απλή δοκιμή. βάλτε ένα φρέσκο κρασί, μετά τη ζύμωση δηλαδή, σε ένα μπουκάλι, γεμίστε το μισό και ανακινείστε συνεχως. θα προσέξετε οτι μετά από 3- 4 έντονες ανακινήσεις θα εξακολουθεί να βγάζει αφρό, φυσσαλίδες και γενικότερα « αερα » από μέσα.
ο πιο απλό τρόπος να διαπιστώσετε ότι τελείωσε η αλκοολική ζύμωση και να προστατεύσετε το κρασί από την οξείδωση που προκαλεί η παραμονή μέχρι να σταματήσετε « να το ακούτε » είναι να βάλετε σε ένα κύλινδρο το μούστο που θεωρείται ότι τελείωσε και να βυθίσετε ένα απλό μπωμόμετρο. όταν καλυφθεί και η ένδειξη του μπωμέ τότε η αλκοολική ζύμωση έχει τελειώσει επομένως θα πρέπει να προστατέψετε το περιεχόμενο της δεξαμενής καθώς πλέον είναι αλκοολη η οποία με την παρουσία οξυγόνου θα τη μετατρέψει σε οξικό οξύ δηλαδή ξυδι
για πιο σίγουρα αποτελέσματα επισκεφθείτε έναν οινολόγο και ζητήστε να σας πει αν όντως τελείωσε μετρώντας επίσης και το ειδικό βάρος.
τέλος μην ξεχνάτε οτι η αλκοολική ζύμωση μπορεί να τελείωσε αλλά μπορεί να μην ολοκληρώθηκε πλήρως και αυτό σημαίνει πως είναι πολύ πιθανό να έχουνε μείνε ζυμώσιμα ή ανάγοντα σάκχαρα όπως τα ονομάζουμε. ζητήστε από έναν οινολόγο να εξετάσει το κρασί σας καθώς ένα κρασί με ζυμώσιμα σάκχαρα εκτός της γλυκιάς γεύσης που θα έχει και πιθανώς να σας αρέσει, είναι γενικά ένα εύκολα οξειδώσιμο κρασί και χρειάζεται περισσότερη φροντίδα από ένα ξηρό το οποίο δεν έχει αζύμωτα σάκχαρα. επίσης ένα κρασί που δεν έχει « φάει » όλα τα σάκχαρα είναι σίγουρο οτι θα το κάνει κάποια στιγμή οπότε σίγουρα δε θέλετε την άνοιξη να δείτε τους ασκούς σας να γίνονται μπαλόνια ή να πετάγονται οι φελλοί των μπουκαλιών σας και να μαζεύετε το πολύτιμο κρασί σας από το πάτωμα του κελαριού σας!
αυτά από εμένα και τη χημεία γλεύκους. ελπίζω να βρήκατε και αυτό το βίντεο χρήσιμο. αν ναι κάντε εγγραφή στο κανάλι μας και πατήστε το καμπανάκι με τις ειδοποιήσεις ώστε να μαθαίνετε κατευθείαν πότε ανεβαίνει ένα καινούργιο βίντεο.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
καλώς ήρθατε στο οινολογικό εργαστήριο Χημεία Γλεύκους
Το εργαστήριο μας βρίσκεται στη Λάρισα.
Πατήστε εδώ g.page/ximeiag...
για να μας βρείτε στους χάρτες της google και να λάβετε οδηγίες ώστε να μας επισκεφθείτε.
Έχει δημιουργηθεί από τον Κοσμά Χαρισμανίδη
( www.linkedin.c... )
ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος οινολόγος του.
Στη Χημεία Γλεύκους πιστεύουμε πως κάθε κρασί έχει μια ιστορία να διηγηθεί. Από το αμπέλι στον τρύγο, από τον τρύγο στο οινοποιείο, από το οινοποιείο στις δεξαμενές και από τις δεξαμενές στην εμφιάλωση έχει ακολουθήσει μια διαδικασία μετασχηματισμών και μετατροπών μέχρι να καταλήξει στο ποτήρι σας, στην φιάλη σας, στα αγαπημένα σας πρόσωπα είτε στο πελατολόγιο σας.
Φροντίστε ώστε η διαδικασία αυτή να ακριβής, επιστημονική και με τις ορθότερες επιλογές, ώστε το δημιούργημά σας, να φωνάξει δυνατά την ιστορία του μέσα από το ποτήρι.
Στη Χημεία Γλεύκους προσπαθούμε συνεχώς να εντοπίζουμε και να σας προσφέρουμε μερικά από τα καλύτερα προϊόντα των μεγαλύτερων εταιρειών στο χώρο των οινολογικών πρόσθετων.
Σκοπός μας, να έχετε στη διάθεση σας εξαιρετικές ζύμες, θρεπτικά άλατα, διαυγαστικά και οτιδήποτε άλλο θα σας οδηγήσει στη δημιουργία οίνων με εξαιρετικά χαρακτηριστικά
Στο εργαστήριο μας θα βρείτε επίσης και όργανα μέτρησης όπως μπωμόμετρα, θερμόμετρα, πυκνόμετρα, διαθλασίμετρα και γενικότερα οτιδήποτε είναι απαραίτητο στο οινοποιό είτε αυτός είναι ερασιτέχνης είτε επαγγελματίας
Η οινοποίηση είναι επιστήμη. Συμβουλευτείτε πάντα τον οινολόγο σας ώστε μαζί να αποφασίσετε τις σωστές κινήσεις και τις κατάλληλες τεχνικές.
Ακολουθήστε μας στο facebook / ximeiagleukous
στο instagram / ximeiaglefkous
στο pinterest / kharismanidis
και κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο KZbin
/ @ximeiaglefkous4999
Και μην ξεχνάτε
Οινοποιείτε και πίνετε υπεύθυνα