Maakt ultrabewerkt eten ons ziek? | POINTER CHECKT #40 | NPO 3

  Рет қаралды 90,820

NPO 3

NPO 3

Күн бұрын

Пікірлер: 423
@npo3
@npo3 4 ай бұрын
Hoe vaak eet jij ultrabewerkt voedsel? 🥴
@ZMOK1000
@ZMOK1000 4 ай бұрын
Groenten zijn dan natuurlijk ook weer bewerkt (helaas) maar dan op genetisch niveau (GMO). Dus helaas denk ik: ik en nagenoeg iedereen iedere dag. Smakelijk!
@mhordijk0871
@mhordijk0871 4 ай бұрын
@@ZMOK1000 Mja. Vlees is slecht, Melk is slecht, In eieren zit teveel pfas, In vis zit teveel kwik, Granen zijn de duivel want koolhydraten. En nu moet je groente ook maar niet meer eten? Weet je wel hoe slecht niet eten voor je is?
@mrtn_vw4587
@mrtn_vw4587 4 ай бұрын
Zo min mogelijk. Ik zeg altijd je kan 1 cheatday hebben in de week (zij het pizza, patat enz) de rest van de week gewoon gezond koken.
@Sjaakvaak
@Sjaakvaak 4 ай бұрын
​​@@potverdorie2386geen idee 😂 wat een denk vermogen. Je hoeft toch niet te lezen om te weten of het bewerkt is. Alles wat lang houdbaar is is zwaar bewerkt
@rindabenschop1347
@rindabenschop1347 4 ай бұрын
Incidenteel wanneer mijn planning niet goed was en ik tijd te weinig heb.
@Leonie949
@Leonie949 4 ай бұрын
Interessante video. Ik ben wel benieuwd hoe Pointer kijkt naar het verschil tussen de conclusies die in deze video worden getrokken en de conclusies die andere programma's van de NPO trekken over dit specifieke onderwerp. Zo schetst een video van NTR Wetenschap (Hoe ultrabewerkt eten ons ziek maakt) 4 maanden geleden een veel zorgwekkender beeld over ultrabewerkt voedsel, dan deze video. Komt dit doordat de wetenschappelijke wereld ook verdeeld is over dit onderwerp? Zo ja, is het voor de kijker dan niet prettig om ook iets meer over die discussie te horen, zodat het niet lijkt op tegenstrijdige informatie van dezelfde omroep?
@npo3
@npo3 4 ай бұрын
NTR en KRO-NCRV zijn verschillende omroepen. Dat gezegd hebbende, ja er is weinig consensus. De één zal sneller zeggen dat het een door het ander komt, dan een ander. Niet iedere wetenschapper legt de lat even hoog. In de voorgesprekken voor de aflevering kwam dit ook duidelijk naar voren.
@GlobalDesignHD
@GlobalDesignHD 4 ай бұрын
​@@npo3 Weinig consensus toegeven en toch een video maken waarin je jullie visie 100% doordrukt op de kijker. Interessant! Hoe niet journalistiek kan je het krijgen?
@flipmanonline
@flipmanonline 4 ай бұрын
​@@GlobalDesignHDzo werkt Journalistiek nou eenmaal. Maar alsnog verschillende meningen met dezelfde uitkomst. Met mate is het niet schadelijk.
@josdegrooot
@josdegrooot 4 ай бұрын
@@GlobalDesignHD Hoezo '100% visie doordrukken'? De conclusie is toch super genuanceerd?
@avw2290
@avw2290 4 ай бұрын
Exact naar die video was ik op zoek. Dit is precies wat het zo lastig maakt om te beoordelen waar je goed aan doet. Zelfs de wetenschap is het niet volledig eens. Helemaal voor een leek moeilijk te volgen en een juiste keuze te maken.
@end3rzl33t
@end3rzl33t 4 ай бұрын
Jammer dat de invloed van ultrabewerkt voedsel op de microbioom niet echt besproken is. Te veel zout, suiker en vet is begrijpelijk, maar beetje kort door de bocht wat betreft vezels enzo.
@Holland1994D
@Holland1994D 4 ай бұрын
11:30 Er is wel degelijk onderzoek gedaan naar inflammatie van de darmen en ultra bewerkt voedsel eten
@DJRustyZedong-xe6tg
@DJRustyZedong-xe6tg 3 ай бұрын
AB SO FUCKIN LUTELY YES
@Crepitom
@Crepitom 4 ай бұрын
Jullie leunen zéér sterk op het vertrouwen in het wetenschappelijke proces. Kunnen jullie een item maken over de mankementen hiervan? Oa invloed van industrie (farma, voeding). Daar is veel mis gegaan en dat maakt men wantrouwend. Om mensen écht in staat te stellen om weer met vertrouwen (uitkomsten van) het wetenschappelijke proces te interpreteren, is om hier transparant over te zijn. Voor PFAS was ook alles goedgekeurd conform ‘voorschriften’ en tig medicatie zijn achteraf ingetrokken of waren selectief onderzocht op bijwerkingen (alleen 8 weken bv).
@npo3
@npo3 4 ай бұрын
Het vertrouwen in de wetenschap is niet perse afgenomen. Wantrouwen van wetenschap is van alle tijden. Maar hoe vocaal men dan wantrouwen uit, kan wel zich hebben aangepast. Zie oa: www.rathenau.nl/nl/wetenschap-cijfers/impact/vertrouwen-de-wetenschap/vertrouwen-de-wetenschap
@pieterbakker7087
@pieterbakker7087 4 ай бұрын
⁠@@npo3 ik wantrouw zoiezo de wetenschap
@GTA2790
@GTA2790 4 ай бұрын
@@npo3 Dit is om de hete brei heen draaien. De vraag is of jullie een item kunnen maken over het wetenschappelijke proces en eventuele beïnvloeding van ‘wetenschappelijke’ resultaten door bepaalde industrieën. Dat wantrouwen jegens de wetenschap van alle tijden is, maakt de ‘wetenschap’ niet betrouwbaarder. We vragen ons nou juist af of dat wantrouwen terecht is. Ik sluit me in elk geval aan bij het verzoek om een onderzoek naar de onafhankelijkheid van wetenschappelijk onderzoek.
@Danieldt1391
@Danieldt1391 4 ай бұрын
​@@npo3 Denk dat ik geen links mag plaatsen hier want als ik dat doe wordt mn bericht gelijk verwijderd? Er is een docu-serie van bnnvara, met de eerste docu daarvan over censuur van een grootschalig onderzoek over of een biologisch gevoerde kip gezonder zou zijn. Onder druk van het TNO moest de conclusie van het onderzoek worden aangepast dat er geen conclusie zou zijn, terwijl uit het onderzoek blijkt dat biologisch voedsel gezonder is. Zoek: "Vierdelige serie: de uitgeputte bodem" om deze te vinden. Ik geloof sterk in de wetenschap, maar geloof ook dat een heleboel dingen zoals dit, zeer bewust worden tegengewerkt/verborgen door belanghebbenden.
@bladieblaat23
@bladieblaat23 4 ай бұрын
@@pieterbakker7087 de dikke van Dalen ook?
@jonathanhijlkema8247
@jonathanhijlkema8247 4 ай бұрын
Na dit gezien te hebben begin ik met terugwerkende kracht te twijfelen aan andere filmpjes en de geloofwaardigheid ervan. Wat een belabberde aanpak laten ze hier zien.
@ricardo-dc9lg
@ricardo-dc9lg 4 ай бұрын
Richard de leth😂 "jaaa nee maar de context valt dan weg". Dat doe dan toch echt zelf ouwe vaatdoek!
@lekkerreplekkertastic
@lekkerreplekkertastic 4 ай бұрын
De Leth is een charlatan
@AudiVideoD
@AudiVideoD 4 ай бұрын
Hahaha. Echt, wat een zak hooi is die Richard ook.
@mellenienhuis9518
@mellenienhuis9518 Ай бұрын
joh maar jij snapt het. zelf al eens onderzoek gedaan?
@mellenienhuis9518
@mellenienhuis9518 Ай бұрын
@@AudiVideoD ook jij snapt het begrijp ik.
@lekkerreplekkertastic
@lekkerreplekkertastic Ай бұрын
@@mellenienhuis9518 zelf onderzoek! Hahaha!! 😂
@crappytoast2441
@crappytoast2441 4 ай бұрын
Hey Pointer, ik hoor best vaak dat het kijken van 'short-form content' zoals tiktoks, instagram reels of youtube shorts concentratieproblemen kan veroorzaken. Klopt dit? En zijn er mogelijk andere risico's verbonden aan 'short-form content'?
@fhd3715
@fhd3715 4 ай бұрын
Ze zouden eigenlijk een keurmerk moeten maken voor vloggers die onzin staan te verkondigen, zoals die wijsneus in die stukjes tussendoor in de supermarkt.
@rubencuperus6761
@rubencuperus6761 3 ай бұрын
Verdiep jezelf in de biologie voordat je een oordeel opmaakt.
@ruud1025
@ruud1025 4 ай бұрын
Super informatief! Maar zou graag een verdieping hiervan zien. Voor mijn gevoel hebben jullie het nog niet voldoende uitgediept. Wellicht een collab met de keuringsdienst?
@npo3
@npo3 4 ай бұрын
Welk element zou je meer uitgediept willen zien worden?
@beau6634
@beau6634 4 ай бұрын
@@npo3bijvoorbeeld hoe je hersenen reageren op het voedsel.
@stephx9759
@stephx9759 4 ай бұрын
@@beau6634nee, dan komt de waarheid aan het licht
@megvander2231
@megvander2231 4 ай бұрын
Ik heb mijn leven lang buikpijn gehad en ben sonds een paar maanden gestopt met het eten van upf en sindsdien heb ik geen buikpijn meer, had het graag eerder geweten. Lees Chris van Tulleken
@beau6634
@beau6634 4 ай бұрын
Ik vind dat het niet goed is uitgelegd of het ultrabewerkt voedsel nou wel of niet gezond is. Wat de man in de video zegt klopt natuurlijk want ultra bewerkt voedsel is niet altijd ongezond maar de meerderheid wel. Ik vind niet dat het voldoende is benadrukt dat de meerderheid toch echt wel ongezond is. Nou zegt de man die het uitlegt dat het probleem niet het ultra bewerkt voedsel is, maar dat is het wel. 🤷🏻‍♀️ Onderzoeken die gaan over hoe je hersenen reageren op onbewerkt voedsel worden niet benoemd in de video terwijl dit ook een groot onderdeel is van de rede dat het zo slecht is.
@Laura-dv7ye
@Laura-dv7ye 2 ай бұрын
“Die man” is een van mijn docenten op de Universiteit in Wageningen :). Hij is een erg kundig wetenschapper gespecialiseerd in voeding en biologie. In de wetenschap, met name de voedingswetenschap, is het erg lastig om causale verbanden te trekken. O.a. doordat humane voedingsonderzoeken vaak erg lastig in de praktijk zijn uit te voeren en er zijn veel co-factoren die de resultaten beïnvloeden. Een voorbeeld: mensen die veel ongezonde UPFs eten hebben vaak ook een algemene ongezonde levensstijl (bijv weinig beweging, geen gezond dieet, roken, alcohol etc). Die co-factoren zouden dus ook van invloed kunnen zijn op de resultaten van het voedingsonderzoek, het is erg lastig om causale verbanden hierin te tonen. En dit is maar een klein deel van het verhaal. Er zijn dusdanig zo veel factoren die een rol spelen in en naast voeding, waardoor het erg lastig is om dit simpel en genuanceerd uit te leggen aan de gemiddelde consument. Hij legt het inderdaad niet in detail uit, maar dan zou hij hier meerdere colleges over moeten praten en dan wordt het veel te ingewikkeld. Waar het op neerkomt: er zijn verscheidene onderzoeken uitgevoerd, gekeken naar mechanismen en van alles, maar met het onderzoek dat tot nu toe is uitgevoerd kan er geen causaal verband getoond worden. Daarnaast is de NOVA classificatie die vaak gebruikt wordt ook niet volledig accuraat en UPFs zijn ook meerdere soorten voedingsmiddelen. Maar dat is een ander verhaal… Al met al, de invloed van UPFs op de gezondheid is een complex verhaal wat meer goed onderzoek nodig heeft om het causale verband te kunnen aantonen. Ik snap dat dit erg ingewikkeld klinkt, maar dat is voedingswetenschap haha. Ik hoop dat dit een beetje verduidelijking geeft!
@beau6634
@beau6634 2 ай бұрын
@@Laura-dv7ye ik snap wat je bedoelt dit weet ik zelf ook. Voeding op zichzelf is al super complex. En dan moet je ook nog rekening houden met levensstijlen bij zulke onderzoeken dus ik weet dat dat zo in de wetenschap werkt en ze daarom nog geen causale verbanden kunnen leggen. Ze zijn er gewoon nog niet helemaal over uit. Maar er zijn natuurlijk wel al onderzoeken die verbanden aantonen, we kunnen het inderdaad nog niet helemaal concreet zeggen maar het lijkt zeker wel de kant op te gaan dat het eten inderdaad slecht is voor de gezondheid. Precies vanwege wat jij zegt dat het zo complex is. Vind ik dus dat het filmpje niet genoeg context bevat. Ik vind dat er niet goed is benadrukt wat nou wel al bewezen is in de wetenschap dat heeft die wetenschapper 1 keer benoemd en verder is hier niet op ingegaan. Kijk in onderzoeken werkt het natuurlijk niet zo maar er is bijvoorbeeld wel heel veel overgewicht en we hebben veel bewerkt en ultra bewerkt eten aan onze diëten toegevoegd. Het klinkt dan logisch om te zeggend dat dat de oorzaak is en misschien is het ook wel waar. Wetenschappers moeten onderzoeken of dat dan ook daadwerkelijk de oorzaak is en vanwege de talloze factoren is dit inderdaad lastig. Maar vanwege wat informatie en wat ik om me heen zie ben ik van mening dat het ongezond is. Ik kan niet beredeneren in hoeverre mijn mening daadwerkelijk waar is zoveel weet ik niet van het onderwerp maar ik geloof wel dat mijn mening iets van waarheid bevat. Breinen werken nou eenmaal anders dan zwart wit op papier en dit word nog wel eens over het hoofd gezien in de wetenschap vind ik. Ik zie bijvoorbeeld mensen met overgewicht vaker o.a. wit brood eten. Of ze dan daadwerkelijk daardoor overgewicht hebben is natuurlijk moeilijk te bewijzen.
@beau6634
@beau6634 2 ай бұрын
@@Laura-dv7ye ik weet verder ook niet in hoeverre landen samenwerken in de wetenschap maar het ene land heeft ook hele andere onderzoeken uitgevoerd als de andere. Je zou kunnen kijken naar zoe een onderzoek van Tim Spector. Hij nuanceert dingen net als de meeste wetenschappers wel naar zijn eigen onderzoek maar vind het wel een goed onderzoek dat o.a. aantoont dat bewerkt voedsel ongezond is. Meningen waaronder die van mij zijn natuurlijk ook gevormd door zulke onderzoeken. Ik baseer mijn mening dat ultra bewerkt voedsel nadelig kan zijn op de gezondheid op mijn eigen informatie van o.a. onderzoeken en wat bijvoorbeeld mijn diëtist zegt. Maar het is natuurlijk erg complex en ik begrijp dat je het wetenschappelijk nog niet kan zeggen omdat de wetenschap in zijn algeheel er nog niet over uit is.
@49ccMopedWorld
@49ccMopedWorld 4 ай бұрын
In 1996 al gebruikten wij een boekje met daarin samengevat de e nummers en welke gevaarlijk kunnen zijn. Er werden drie categorieën onderscheiden: onschadelijke, licht of mogelijk schadelijke en zeer gevaarlijke e-nu mers. Dit had al heeeeeeel lang bij heel veel mensen bekend kunnen en moeten zijn. Maar ja mensen kijken liever weg als schapen...
@incognito.502
@incognito.502 4 ай бұрын
Ohh thanks, hoe heet dat boekje?
@moos127
@moos127 4 ай бұрын
Interessant. Maar mijn vraag is, wat alle kunstmatige E nummers als cocktail in ons DAGELIJKS voedsel ( dus op langere termijn ) doet. We consumeren immers niet alleen maar één bepaald ( ultra ) bewerkt voedsel. We consumeren meerdere producten. En hoe fijn het vast is, dat het EFSA de E nummers beoordeelt en controleert, wat doet een COCKTAIL aan meerdere producten per etmaal ? Daarbij : we consumeren de hele dag door. Dus : wat doet al deze ultra bewerkte voeding met ons welzjjn ?
@SnuifEXPRESS
@SnuifEXPRESS 4 ай бұрын
Je kijkt naar de NPO deze waarheid wordt hier niet verteld, terechte vraag maar hier wordt er alleen gezegd het zit erin hier en hier zit het in. Conclusie iedereen weet het maar gaat morgen weer door met hetzelfde. Je weet heel goed dat de echte antwoorden hier nooit tentoongesteld worden.
@rubencuperus6761
@rubencuperus6761 3 ай бұрын
Je zegt letterlijk 3x hetzelfde😂
@bodhibuuts
@bodhibuuts 4 ай бұрын
Kunnen jullie een keer een video maken over die anti-aging guy bryan johnson?
@Skijtproblemenflikke
@Skijtproblemenflikke 4 ай бұрын
Vleesvervangers gezond???? 😂
@jortepap
@jortepap 4 ай бұрын
Als het met goede, extra vierge olijfolie gemaakt zou worden.. dan nog wel redelijk!😂 maar dat is natuurlijk niet zo
@TouYube886
@TouYube886 4 ай бұрын
Gesponsord door de voedselindustrie 👍🏼
@Engeyarrakazehbi3456
@Engeyarrakazehbi3456 4 ай бұрын
Precies!
@goldenknar7
@goldenknar7 4 ай бұрын
De voedselindustrie die planten dusdanig kruist en selecteert zodat er van "nature" meer suikers in zitten? Of de voedselindustrie die netjes op de verpakking zet wat erin zit (min het gistextract natuurlijk, dat kan werkelijk alles zijn)?
@lhntr2
@lhntr2 4 ай бұрын
Hahahhahahahah echt he, wat ik ook meteen dacht 😂
@b.smulders6078
@b.smulders6078 4 ай бұрын
@@goldenknar7 sluiknaam. Gistextract is E621 + 20 andere sluiknamen.
@JyGproductions
@JyGproductions 4 ай бұрын
​@@goldenknar7de voedsel industry dat netjes de E numbers op de verpakkingen zet. Die willen jouw laten geloven dat E nummers goed voor je zijn.
@trombonefreakus
@trombonefreakus 4 ай бұрын
E948 : Zuurstof vind ik altijd een van de mooiste voorbeelden om te laten zien dat E nummers niet spannend zijn. Gewoon een korte weergave van goedgekeurde (en vaak ook gewoon in de natuur voorkomende) hulpstoffen.
@beau6634
@beau6634 4 ай бұрын
Toch staat er in de fabriek bij een aantal e nummer een doodshoofd (giftige stoffen) voor de deur. Maar de meeste e nummer is niks mis mee inderdaad.
@Romanticagirl1
@Romanticagirl1 4 ай бұрын
😅😂🤣
@lenievd2158
@lenievd2158 4 ай бұрын
Weet ik al jaren, het is puur gif.😢
@Sojoez
@Sojoez 4 ай бұрын
Als je een citroen vers van de boom plukt zitten er al E-nummers in! E330 en 300! :P
@kurtzouma3942
@kurtzouma3942 4 ай бұрын
elaborate
@Dylan-mp1pj
@Dylan-mp1pj 4 ай бұрын
@@kurtzouma3942 Citroenzuur is een E nummer
@mhordijk0871
@mhordijk0871 4 ай бұрын
@@kurtzouma3942 vitamine c en citroenzuur. Vitamine c is een sterke anti-oxidant en citroenzuur is een veel in voedsel gebruikte zuurteregelaar.
@flipmanonline
@flipmanonline 4 ай бұрын
Citroenzuur, duh ​@@kurtzouma3942
@gijsj.537
@gijsj.537 4 ай бұрын
@@kurtzouma3942E330 en E300 zijn citroenzuur en ascorbinezuur, van nature voorkomend in citroenen ;)
@davijuli50
@davijuli50 4 ай бұрын
Wat is dit toch een top programma!!!!
@Maxximaal
@Maxximaal 4 ай бұрын
Vind je?
@DylanGraaf-op6sn
@DylanGraaf-op6sn 2 ай бұрын
Oja en hoe test je of er bpa op een bon zit? Erop krassen -> grijze streepjes= eigenschappen van bpa?
@DennisGuide-mq6ho
@DennisGuide-mq6ho 4 ай бұрын
Misschien moeten jullie een keer stoppen met ‘vet’ slecht noemen. Vetten van dierlijke producten zoals rood vlees, eigeel, vis en boter is namelijk super gezond en zou je juist veel van binnen moeten krijgen. Wat je moet vrezen zijn plant oliën, dat is waar je hart en vaatziekten van krijgt samen met suiker.
@Pelsluisje
@Pelsluisje 4 ай бұрын
👍 exact
@Sam-rq9co
@Sam-rq9co 4 ай бұрын
Ehm nee. Dierlijke, verzadigde vetten zijn juist minder goed voor je. Je kan beter onverzadigde vetten eten.
@GlobalDesignHD
@GlobalDesignHD 4 ай бұрын
​@@Sam-rq9co Dat denk jij sjef, de rest denkt er duidelijk anders over.
@BennyScheef
@BennyScheef 4 ай бұрын
​@@Sam-rq9cogoogle maar : 50.000 dollar cholesterol sugar... Dan heb je je bewijs, krantenkoppen die je vertellen dat wetenschappers zijn omgekocht door de suiker industrie.
@DennisGuide-mq6ho
@DennisGuide-mq6ho 4 ай бұрын
@@Sam-rq9co nope, dat is de brainwashing van tegenwoordig maar dat is dus compleet onjuist. In de jaren 1970 werd die propaganda campagne gestart maar is allang debunked. Mensen aten altijd al verzadigd dierlijk vet, en pas 100 jaar geleden werd de eerste hartaanval gerapporteerd
@elthekid
@elthekid 4 ай бұрын
Volg dr berg jongens, hij heeft hier vele topics over!
@svandehurk
@svandehurk 4 ай бұрын
Klopt, maar allemaal het tegenovergestelde van bovenstaande video
@elthekid
@elthekid 4 ай бұрын
Vind het ook tegenstrijdig, maar kies zelf toch om dr berg te geloven
@Nobbazantino
@Nobbazantino 4 ай бұрын
Mensen zijn bang voor Amerikaanse praktijken, maar weten niet dat de E-nummers al aangeven dat we hier veel beter beschermd zijn dan de mensen daar.
@GlobalDesignHD
@GlobalDesignHD 4 ай бұрын
Dat is zeker waar, maar appels met appelmoes vergelijken en het totaal niet hebben over vezels blows my mind
@mhordijk0871
@mhordijk0871 4 ай бұрын
Dat is dan ook waarom veel Amerikaans 'voedsel' hier nooit verkocht mag worden. Daar mogen stoffen gebruikt worden, zolang er niet aangetoond is dat het schadelijk kan zijn. In de EU mag je stoffen pas gebruiken als aangetoond is dat ze niet schadelijk zijn. En al zijn de stoffen hier toegestaan, overschrijden ze de maximaal toegestane hoeveelheid soms wel met een factor in de tientallen.
@BMC2
@BMC2 4 ай бұрын
E nummers maken helaas geen onderscheid tussen natuurlijke toevoegingen en kunstmatige, net daar ligt het probleem.
@flodder1234
@flodder1234 4 ай бұрын
4:58 gebakken dat ei in en teflon pan?
@goldenknar7
@goldenknar7 4 ай бұрын
😂
@goldenknar7
@goldenknar7 4 ай бұрын
Met avocado olie
@josdegrooot
@josdegrooot 4 ай бұрын
Hahaha. Zeker niet aangebrand maar niet m'n beste omelet 🥲
@josdegrooot
@josdegrooot 4 ай бұрын
@Jimmyvb10 aaah zo. Ja van die kapotte anti-aanbaklagen zijn niet goed voor je. Ik gebruik een rvs pan
@flodder1234
@flodder1234 4 ай бұрын
@Jimmyvb10 geruchten is zo teflon is heel slecht
@bramdegraaff4384
@bramdegraaff4384 3 ай бұрын
Ik heb deze zomer het boek van Chris Tulleken gelezen “de voedselfuik, waarom eten we zo ongezond…en kunnen we daar niet mee stoppen?”. In dit boek wordt ook veel aandacht besteed aan hoe onderzoeken naar emulgatoren, antioxidanten etc. gedaan worden, en misschien nog wel belangrijker…door wie ze gedaan worden. In dit boek worden ook verschillende onafhankelijke onderzoeken aangehaald waarin vooral gekeken wordt maar het ‘langdurige’ effect van deze ultraprocessed foods (UPF’s). Zo heel erg lang zijn deze chemisch vervaardigde producten er nog niet. Op de korte termijn doen deze chemische stoffen ‘misschien’ niet heel veel met je..echter op de lange termijn zijn ze in veel gevallen wel degelijk schadelijk voor je. Een mooi voorbeeld vanuit het boek.. emulgatoren welke in ons brood uit de supermarkt zijn verwerkt hebben een een dusdanig effect op ons microbioom dat er nieuwe bacteriën ontstaan en enkele bacteriën die er zitten afbreken. Dat is toch best wel heftig vind ik zelf… Moeten we dan allemaal onze geitenwollen sokken aan doen en alleen nog maar boomschors eten? Nee zeker niet! Maar als je E nummers etc. Onder de loep neemt denk ik niet dat we er zo luchtig over moeten denken en dit in deze serie afdoen als veilig. Ik raad de programmamakers en presentator (en mensen die de tijd genomen hebben om dit epistel te lezen) dan ook zeker aan om het boek van Chris Tulleken te lezen en hun huidige dieet nog eens onder de loep te nemen.
@esatk52
@esatk52 4 ай бұрын
Kunnen jullie een video maken over die zogenaamde paddestoelen koffie vervangers?? Ben heel benieuwd of het nou echt werkt of niet
@prefixerable
@prefixerable 4 ай бұрын
Hangt van je definitie van proberen af. Ik heb het een keer besteld, maar verwacht niet de energie kick die je van caffeine krijgt. Die Maca die erin zit zorgde iig wel voor wat anders bij mij 🍆
@JoepSwagemakers
@JoepSwagemakers 3 ай бұрын
Ik eet zo min mogelijk UPF en maak zoveel mogelijk zelf. Ik snap niet dat het voedinscentrum aan raadt om UPFs te eten. Sinds de jaren 70 zijn is de gezondheid van de gemiddelde mens sterk achteruit gegaan en hoewel er hoogstwaarschijnlijk meerdere oorzaken zijn, is het zeer aannemelijk dat dit te maken heeft met wat we eten. We zijn namelijk niet opeens met z'n allen veel meer en veel ongezonder gaan eten terwijl er niks is veranderd in wat er te koop is. Voedsel dat zoveel anders is dan we in de natuur tegenkomen, in ons zeer complexe lichaam stoppen, dat over miljoenen jaren is geevolueerd, lijkt me echt een no-brainer om niet te doen als je wilt dat je lichaam functioneert zoals het hoort. Een item zoals dit kun je niet in 13 min uitleggen dan ga je belangrijke zaken missen, zeker als je gaat laten zien of je sneller een appel kan eten dan een pot appelmoes (wat iedereen al weet, had misschien wel leuk geweest bij het jeugdjournaal). Ga is wat dieper op het onderwerp in ipv 1 onderzoeker te spreken en iemand van het voedingscentrum die een super politiek correct antwoord geeft.
@bladieblaat23
@bladieblaat23 4 ай бұрын
het voedingscentrum om advies vragen waar ze raapzaadolie gezond vinden en max 3 eieren per week adviseren...
@A.Daniel112
@A.Daniel112 2 ай бұрын
Raapzaadolie gezond, vegetarische kaas met 20 ingrediënten gezond, vegetarische filet American met 23 ingrediënten gezond🤡
@Bigblood140
@Bigblood140 4 ай бұрын
Kunnen jullie een video maken over de langdurige effecten van gifstoffen in groente en fruit?
@npo3
@npo3 4 ай бұрын
Dankjewel voor de suggestie! Pointer heeft hier eerder al eens onderzoek naar gedaan, zie bv: pointer.kro-ncrv.nl/de-prijs-van-bestrijdingsmiddelen-omwonenden-voelen-zich-een-proefkonijn
@stevedijst2802
@stevedijst2802 4 ай бұрын
Dit soort afleveringen moeten veel meer gemaakt worden over van alles
@GlobalDesignHD
@GlobalDesignHD 4 ай бұрын
Serieus? Ze noemen margarine gezond omdat er vitamine D aan toegevoegd is 😂😂
@stevedijst2802
@stevedijst2802 4 ай бұрын
@@GlobalDesignHD neee mensen zo als jij luisteren maar voor de helft deze aflevering word uit gelegd dat bewerkt voedsel niet slecht hoef te zijn omdat er e nummers in zit (dus niet schadelijk voor je ) alleen of het gezond is word helemaal niet gezegd want hij geeft ook duidelijk aan dat er dus in dit soort producten ook veel zout in kan zitten
@GlobalDesignHD
@GlobalDesignHD 4 ай бұрын
@@stevedijst2802 Natuurlijk is het slecht voor je maar in kleine mate valt het reuze mee. De stelling dat ultra bewerkt eten ons ziek maakt is niet discutabel maar is gewoon bewezen.
@Kajijo
@Kajijo 3 ай бұрын
Interessante video! Ik vroeg mij af waar de informatie vandaan komt dat 70% van de voedselomgeving in NL uit ultra-processed foods bestaat? Is er een bron?
@npo3
@npo3 3 ай бұрын
Onder de video kun je alle bronnen vinden die zijn gebruikt voor deze video. Inclusief de bron die jij zoekt.
@Kajijo
@Kajijo 3 ай бұрын
@@npo3 Bedankt, ik zat bij de wetenschappelijke bronnen te kijken, maar het komt uit een onderzoek van Foodwatch.
@roelfkromhout
@roelfkromhout 3 ай бұрын
Respect voor de deelnemers die zo'n heel potje appelmoes weg wisten te werken.
@npo3
@npo3 3 ай бұрын
😄
@jos1349
@jos1349 4 ай бұрын
Het beste is gewoon natuurlijk eten. Groente, vlees, fruit, zuivel. Zo min mogelijk ingrediënten. Maar over het algemeen is een calorieën overschot wat leidt tot schade aan je lichaam.
@abcdef.fedcba
@abcdef.fedcba 4 ай бұрын
Dit, maar het is vooral marketing die ons wil laten geloven dat vlees of juist groente slecht voor ons zou zijn. Nagenoeg alle studies op basis waarvan claims worden gemaakt worden op bestelling van de voedselindustrie gemaakt. Realiteit is dat teveel eten nagenoeg alle gezondheidsproblemen veroorzaakt. Dat is ook waarom technieken als intermittent fasting zo goed werken, maakt het makkelijk om je callorie inname laag te houden.
@chantalzuidema6113
@chantalzuidema6113 4 ай бұрын
Vlees is ook vaak ongezond
@jos1349
@jos1349 4 ай бұрын
@@chantalzuidema6113 vertel waarom? Waar denk je dan aan?
@janna2234
@janna2234 4 ай бұрын
Rood vlees verhoogt de kans op darmkanker, in veel bewerkt vlees zit veel te veel zout, suiker, rookaroma etc wat ongezond is
@Oleefant
@Oleefant 4 ай бұрын
Lactofermentatie, schimmelculturen voor kaas, dat zijn ook (eeuwenoude) manieren om voedsel te bewerken. Erg gezond juist, en dus een mooi voorbeeld. Jammer dat Pointer geen aandacht besteedt aan dit soort voorbeelden.
@stefkr9235
@stefkr9235 3 ай бұрын
Man vertelt in het begin we worden dikker en dikker ....😂😂😂 Leef gezonder, doe aan een beetje sport en beweging luie mensen . Je kan veel eten als je maar genoeg verse groentes eet, en beweegt 🎉❤
@DylanGraaf-op6sn
@DylanGraaf-op6sn 2 ай бұрын
Kunnen jullie alsjeblieft een video maken over bonnetjes uit print machines met bpa erop. De bonnetjes zijn overal; horeca, supermarkten, vliegvelden, noem maar op. Ik maak me best zorgen over de gevolgen van de chemische stoffen op zo een ‘onschuldig’ bonnetje. Uit onderzoek blijkt, dat de chemische stoffen op zo een bonnetje negatieve gevolgen heeft voor reproductie van mensen en dieren. Is dat werkelijk zo?
@fightfan92
@fightfan92 3 ай бұрын
Grappig, we eten veel ultra processed food maar de levensverwachting is hoger dan ooit.
@Hairspraygoblin
@Hairspraygoblin 4 ай бұрын
Voor je onbewerkte dag heb je het eten zelf bewerkt (mengen van ingrediënten, snijden, verhitten, zout en peper toevoegen).
@josdegrooot
@josdegrooot 4 ай бұрын
Heb je gelijk in! Maar had alleen onbewerkte producten gebruikt, wat ik al best een uitdaging vond. Bonen bijvoorbeeld, moet je eerst 24 uur wellen en daarna nog een uur koken. Uit blik kun je ze meteen eten 😅
@sam-xf3ii
@sam-xf3ii 4 ай бұрын
Maar dan doe je het er zelf bij, en weet je wat je eet.
@DennisGuide-mq6ho
@DennisGuide-mq6ho 4 ай бұрын
Inderdaad. Je zou met natuurlijk voedsel helemaal niks meer hoeven te doen. Koken is letterlijk processing
@mhordijk0871
@mhordijk0871 4 ай бұрын
Tussen bewerkt en overbewerkt zit natuurlijk wel een verschil. Bewerken kan zelfs voordelen hebben, omdat voedingsstoffen meer en makkelijker op te nemen zijn. Met overbewerken worden voedingsmiddelen vaak uit elkaar getrokken tot de basis, om ze dan weer op zo'n manier samen te voegen, dat het een substantie wordt die lijkt op voedsel, met een handje E-nummers om het bij elkaar te houden en nog wat smaak te geven. Daarbij treed altijd een verlies op.
@DennisGuide-mq6ho
@DennisGuide-mq6ho 4 ай бұрын
@@mhordijk0871 noem 1 voorbeeld van eten bewerken waardoor het beter op te nemen is?
@voodouche
@voodouche 4 ай бұрын
Fantastisch weer NPO3.
@timo7259
@timo7259 4 ай бұрын
Eindelijk een item waar ik het mee eens ben
@npo3
@npo3 4 ай бұрын
Eindelijk ❤️
@TobidiHD
@TobidiHD 4 ай бұрын
hoe kun je het oneens zijn met die water aflevering 😂😂
@th0master
@th0master 4 ай бұрын
@@TobidiHD omdat het waarschijnlijk iemand is die in dat water verhaal gelooft…
@TobidiHD
@TobidiHD 4 ай бұрын
@@th0master marketing is one hell of a drug
@Pelsluisje
@Pelsluisje 4 ай бұрын
Wel grappig om te zien dat jullie collega's 10 maanden geleden bij 1 vandaag een filmpje maakten dat ultrabewerkt eten WEL slecht is..... 😅😅😅 Nu snap ik ook wel dat steeds meer mensen de npo niet meer zo vertrouwen als informatiebron......
@GlobalDesignHD
@GlobalDesignHD 4 ай бұрын
Ze noemen margarine gezond omdat er vitamine D aan is toegevoegd 😂 een vitamine die een klein aantal mensen in de winter moeten slikken 😂
@berendt87
@berendt87 4 ай бұрын
In de eerste seconden van de video van EenVandaag wordt, zoals in deze video, gezegd dat teveel eten niet goed is. Van bewerkt voedsel kun je makkelijk teveel eten. Ligt dat aan het eten of aan de mens die niet de eigen grenzen kent? Ook een Nederlandse arts zegt 'als je teveel ultra bewerkt voedsel eet dan is de kans dat je dementie krijgt groter'. Ook weer het woord 'teveel'. Zoals een Nederlandse uitspraak luidt, alles waar 'te' voor staat is niet goed, behalve 'tevreden'. Teveel bewerkt voedsel is inderdaad niet goed. Net als teveel onbewerkt voedsel. De arts zou volgens het filmpje van EenVandaag ook gezegd hebben dat af en toe bewerkt voedsel geen probleem is. Het probleem van bewerkt voedsel is dat het in sommige gevallen makkelijk naar binnen gaat. Kijk maar naar appelmoes in deze video. Ook als je het zelf maakt gaat het makkelijk naar binnen. Ik durf haast wel een weddenschap te sluiten dat je geen grote verschillen ziet tussen appelmoes uit de supermarkt en appelmoes dat je zelf bereidt. Je krijgt met name een vol gevoel als je zelf veel moet kauwen. Daarom is het eten van een appel ook veel beter dan het eten van appelmoes. Je krijgt dan minder suiker binnen (ook als je zelf appelmoes maakt doe je er suiker in) en je hebt meer het gevoel dat je iets gegeten hebt waardoor je sneller vol zit. Af en toe ultra bewerkt voedsel kan geen kwaad. Als jij zelf van aardappelen patat/friet maakt en dat in vet bakt is dat slechter voor je dan dat je de aardappel kookt. Want je bakt het in vet. Je kunt het beter in plantaardige olie bereiden. Maar nog steeds is koken beter voor je. Ik geloof echt dat het niet per se verkeerd is, maar dat we er teveel van eten. Teveel is gewoon niet goed. En je zit al redelijk snel op teveel. En ook zijn we zelf verantwoordelijk voor dat die dingen gemaakt worden. Hoeveel tijd heeft de gemiddelde werkende persoon in Nederland voor het koken? Er wordt te weinig tijd voor vrij gemaakt. Dit omdat we nog altijd om 6 uur al willen eten. Als ik wil koken en eten ben ik bij elkaar toch wel een uur bezig. Dat is best veel tijd. Tijd die mensen er niet vrij voor willen maken. Een AGV'tje is best makkelijk om te maken. Ik geloof dat roken en drugs slechter zijn dan ultra bewerkt eten.
@Pelsluisje
@Pelsluisje 4 ай бұрын
​​@@berendt87 Teveel boosteren is ook niet goed......
@Pelsluisje
@Pelsluisje 4 ай бұрын
​​@@berendt87 Teken dat die prikjes niet werken.....
@berendt87
@berendt87 4 ай бұрын
@@Pelsluisje Wat hebben vaccins te maken met eten?
@WotanCoyota-er2qm
@WotanCoyota-er2qm 4 ай бұрын
In Amerika is het ook nog zo dat kinderen en volwassenen niet genoeg bewegen. En de cultuur is daar meer om overal met de auto naartoe te gaan en soms is dat geografisch ook het enige effectieve vervoermiddel.
@WotanCoyota-er2qm
@WotanCoyota-er2qm 4 ай бұрын
Dus stimuleren die fatbikes zonder gashendel dan komen jongelui ook nog beetje in beweging
@AmberV1978
@AmberV1978 4 ай бұрын
​@@WotanCoyota-er2qmdat kun je niet menen toch? Wat is er mis met een normale fiets? Die fatbikes zijn hartstikke gevaarlijk en irritant.
@MNKB-7
@MNKB-7 4 ай бұрын
Ik weet het niet hoor maar Amerika heeft juist veel sport school competities hier helemaal niet
@luukunger1701
@luukunger1701 4 ай бұрын
"3D geprint eten"...gaaf
@mhordijk0871
@mhordijk0871 4 ай бұрын
Meh. E-nummer geloof ik wel. Zuurstof en water hebben ook een E-nummer. Sinds ik zo'n 15 jaar geleden ben begonnen met pakjes en zakjes uit mijn dieet te bannen, is zout al vaak te zout en zoet te zoet. K&k koop ik ook niet of nauwelijks meer. Koek, chips en snoep kan ik vaak ook wel laten liggen, terwijl er vroeger zakken tegelijk doorheen gingen. Doorbreek die verslaving aan zout, suiker en vet, door zo veel mogelijk vanuit vers te koken. Daar zitten na bereiding nog de meeste vezels in, wat je lichaam gaat zeggen dat je vol zit en langer vol laat voelen. Zonder vezels eet je vaak tot wel 30% meer en heb je eerder weer honger waardoor je weer sneller gaat eten. En verdiep je en investeer in een kruidenkastje, zodat je die kruidenmixen, waar soms niet eens 10% kruiden en specerijen in zitten en tot wel 60% zout en andere humbug, achterwege kan laten. Je lijf en je smaakpapillen zullen je dankbaar zijn. Als je over het algemeen vers eet, is een keer zondigen met overbewerkt voer ook niet zo erg. Je zal het alleen steeds minder doen, omdat het niet meer voldoet.
@Nellaq8
@Nellaq8 3 ай бұрын
3:55 Als je elke dag diepvriespizza, kroket en patat eet wordt je ongezonder, maar 1 kroket of 1 pizza is niet per definitie slecht. Haha klinkt logisch man! 10:02 Nieuwe generatie vleesvervangers is heel gezond! 🤣 Ondertussen een aantal ingrediënten in nieuwe generatie vleesvervangers: gemodificeerd maiszetmeel, raapzaadolie, zonnebloemolie, maïsolie, dextrose. En dit komt van een een hoogleraar voeding & gezondheid, dit kan ik echt niet serieus nemen 😮‍💨 In halvarine zitten ook geen ongezonde vetten volgens Het Voedingscentrum? Dus zonnebloemolie en (bewerkte) palmolie zijn niet ongezond? Kunnen jullie de invloed van zaadoliën (plantaardige oliën m.a.w.) en omega-6 vetzuren op de gezondheid anders eens onderzoeken?
@sach046
@sach046 3 ай бұрын
Moet ik bij Mercedes ook op de E-nummers letten?
@npo3
@npo3 3 ай бұрын
🚗
@THAPainterBoy
@THAPainterBoy 4 ай бұрын
Gewoon gevarieerd eten jongens. Schijf van 5 en niet geloven in die rare voedsel guru’s
@WiegerVanderPloeg-g6i
@WiegerVanderPloeg-g6i 4 ай бұрын
Eens. Zo.hebben we......vroeger.ook.school.geleerdzivel goed voor botten. Groent is folium zuur heel belangrijk.voor lichaam vetten heb je.nodig ik neem becel boter op brood vlees ijzer in doemate. Bruin brood vezels. Fruit aardappelen heb je niet veel.nodig puur zetmeel...neem geen alcohol.bewgen gezond. En toch is niks garantie leven ben.wel.overtuigd eten veel troep in zit. Leef geniet..en hoort ook op tijd lekker gebakje bij. Ijsje in zomer. We mogen nog wel sneu van leven voelen de 1mmens word oud met veel overgewicht roken drinken de ander mens gaat jong heen die neemt geen alcohol.geen rokerij. Sport. Gelukmech in levenmligt dicht.bij.elkaar. denk eerder de vacc.mensen ziek hebben gemaakt. Was experiment. Ik denk persoonlijk klinkt cru..kreeg ontsteking arts ziekenhuis wou me niet geloven zei hebm9nsyek8ng ja na half jaar echo over ngeamputeerd nu voor 2 maal vatenmgeen bloed doorstroming. Was sportief altijd fietsen geen hoge bloeddruk geen suikerziekte geen hoog cholesterol. Nu mag maanden aftellen van ben uitbehandeld. Dus soms denk zou door vacc gek9men zijn men gaat overal.aan denken helpt niet meer 10 ding we worden overal in meengezogen mijn motto is in leven geniet geen stress en eensgezind maar ook.wat lekkers op.t. tijd ...vondnuw opmerking verstandig. En de mens moet zich niet gek laten maken door alle experts gaat ook om verkoop plaatje. Follow- de mond..wens uw nog goede jaren en super antwoord gaf.
@AnthonyVenmans
@AnthonyVenmans 4 ай бұрын
Zolang je MSG *(e621)* en nitriet *(e250)* vermijd, dan ben je al aardig op weg... Maar laten dat nou toevallig net de 2 meest gebruikte/misbruikte e-nummers zijn die je aantreft in verpakt voedsel!
@heikwiersema1601
@heikwiersema1601 4 ай бұрын
Slechste zijn:E950,E951,E952,E954,E955,,E640,E621
@alexras07
@alexras07 4 ай бұрын
Interessant om te zien dat ze nogsteeds ultra bewerkt voedsel op deze manier weg setten als ( het is niet ongezond maar niet te veel van eten door de macro nutriënten). Wie subsidieert dit kanaal en al die "doktoren" en "wetenschappers". Tijd om hier wat aan te gaan doen
@Borre972
@Borre972 4 ай бұрын
Wat doet ons lichaam met al die voedsel toevoegingen ?😮 Opslaan of elimineren.?
@9delta988
@9delta988 3 ай бұрын
Havermelk is ook ultra bewerkt... Just putting it out there.
@npo3
@npo3 3 ай бұрын
🥛
@danieldewoeste
@danieldewoeste 3 ай бұрын
Ook getest op mezelf ultra bewerkt voedsel is slecht. Carnivore in winter en in de zomer wat fruit als je dit lang genoeg vol houd ga je het zien
@BMC2
@BMC2 4 ай бұрын
E nummers worden individueel onderzocht, nooit samen en dan vooral de onnatuurlijke
@rodekker
@rodekker 4 ай бұрын
4:52 en pfas
@MrPietpoep
@MrPietpoep 4 ай бұрын
Het is toch heel simpel, gewoon niet te veel eten van alles, oftewel gevarieerd voedingspatroon aanhouden
@goldenknar7
@goldenknar7 4 ай бұрын
E621 staat wel in mijn keukenkastje. Het zit ook in 🍅
@mhordijk0871
@mhordijk0871 4 ай бұрын
En in oude kaas
@Wolfmen77
@Wolfmen77 4 ай бұрын
Wel minder dan in chips, nootjes etc
@AmberV1978
@AmberV1978 4 ай бұрын
In welke vorm staat dat in je keukenkastje dan?
@goldenknar7
@goldenknar7 4 ай бұрын
@@AmberV1978 99% puur (ajinomoto)
@goldenknar7
@goldenknar7 4 ай бұрын
@@AmberV1978 puur van het merk ajinomoto
@00Paperclip00
@00Paperclip00 4 ай бұрын
Jullie hebben een video over het carnivoren dieet gemaakt, willen jullie nu een maken over het vegan dieet?
@npo3
@npo3 4 ай бұрын
Als je ons wat verwijzingen kunt sturen naar pointer@kro-ncrv.nl , waarin mensen claimen op social media (met enig bereik) dat vegan veel beter is dan al het andere voor je lichaam, dan gaan we er naar kijken!
@Maxximaal
@Maxximaal 4 ай бұрын
​@@npo3 @00Paperclip00 dat gaat niet gebeuren, want zijn moeten de vegans bij de redactie van Pointer kritisch zijn over zichzelf
@boldybob4806
@boldybob4806 4 ай бұрын
Ik haal alles bij de boeren direct, bakker en slager....
@ADI-oo6pd
@ADI-oo6pd 4 ай бұрын
Is er al een aflevering over tampons enzo. Over metalen die erin zouden zitten en andere stoffen? Ben daar ook wel benieuwd naar!
@npo3
@npo3 4 ай бұрын
We hebben het wel overwogen maar er is daar de laatste tijd al vrij veel aan onderzocht (het meeste wat je hoort klopt niet).
@oscar2526
@oscar2526 4 ай бұрын
@@npo3 Als het meeste niet klopt is het toch juist belangrijk om er een video over te maken?
@npo3
@npo3 4 ай бұрын
Zeker, maar alles kost tijd (en geld, zoals veel commentatoren graag vermelden). Volgens ons is het onlangs redelijk gecheckt en is er veel over gepubliceerd.
@oscar2526
@oscar2526 4 ай бұрын
@@npo3 dat is zeker waar, zolang het maar een goed overwogen keuze is 👌🏻
@SYLPT93
@SYLPT93 4 ай бұрын
Kroketten en frieten (indien zelf klaargemaakt) zijn nog wel het minst bewerkt van allemaal. Wat ík versta onder 'ultrabewerkt voedsel' is voedsel dat moluculair zo uitelkaar getrokken is dat het de naam voedsel niet meer eens mag dragen. Chemische modificatie, hydrogenatie, fractionering van nutriënten. Zoiets noemen we vulmiddel.
@rogerc3066
@rogerc3066 4 ай бұрын
Ik had een tapenade bij de Plus gekocht met maar liefst 21!!! E nummers. Dat is toch niet te geloven. Dat is geen eten meer.
@glennyoverbeek
@glennyoverbeek 4 ай бұрын
Je koopt het zelf toch? Had je het etiket niet in de winkel kunnen lezen? Had je het niet zelf kunnen maken?
@AmberV1978
@AmberV1978 4 ай бұрын
​@@glennyoverbeekjemig zeg... wereldverbeteraar!
@joostvanlaarhoven8055
@joostvanlaarhoven8055 4 ай бұрын
Niks aan de hand jongens, gewoon doorlopen 😂
@Maxximaal
@Maxximaal 4 ай бұрын
😂 Normaal zitten er een hoop normies in de comments, maar jij bent een uitzondering denk ik. Straks gaat Pointer zeggen dat ijsbaden slecht voor je zijn en dat je prima elke dag pizza kunt eten 😂
@seniorkevin
@seniorkevin 4 ай бұрын
Het is niet per se 'bewezen' of merkbaar (hoewel je dit trouwens goed kan testen dmv biomarkers). Maar er is een verband. Jij voelt je ook slecht na een dag bewerkt eten. Wat ik zou hanteren is een alle kleine beetjes helpen mentaliteit. Hoe minder bewerkt hoe gezonder/ouder je wordt.
@josdegrooot
@josdegrooot 4 ай бұрын
12:34 dit is hoe spijt eruit ziet
@cmdniels
@cmdniels 4 ай бұрын
blijf maar soja eten
@Bloem777
@Bloem777 3 ай бұрын
Niet alle e nummers zijn giftig. Maar ultra bewerkt 'voedsel' bevat vaak tevéél vd slechte e nummers en teveel zout en suiker en kleurstoffen.
@lionn2429
@lionn2429 4 ай бұрын
"Ik denk het niet" op de vraag of het ongezond is. Lekker duidelijk antwoord. Als iemand kanker heeft over paar jaar zeg je zeker ook "Ohja helaas wisten we net niet"
@padeosarran
@padeosarran 4 ай бұрын
hahah, precies. Ik kan Pointer zeker niet serieus nemen. Denk dat NTR Wetenschap je beter informeert...
@LittleDarkVamp
@LittleDarkVamp 4 ай бұрын
Los van het feit dat idd óók plantaardige producten die je zo kant en en klaar kunt kopen ultra bewerkt is, is het wel jammer dat je niet je niet het vlees en dergelijk beleg hebt meegenomen in je ''onderzoek''.
@Roanmonster
@Roanmonster 4 ай бұрын
Die tiktokkers doen allemaal alsof die video's van hen spontaan het internet op vliegen en ze niet zelf er eerst nog een keer naar kunnen kijken voordat ze het posten.
@ramazansavas7880
@ramazansavas7880 3 ай бұрын
@JohnDought
@JohnDought 4 ай бұрын
Een kroket kan geen kwaad? Maar wij eten dagelijks bewerkte voedsel.
@harderdabhard92
@harderdabhard92 3 ай бұрын
De mens wordt steeds ouder. en dan gaan mensen zeggen dat het voedsel slecht is. erg grappig altijd.
@hii-9453
@hii-9453 3 ай бұрын
Mensen leven langer door onze gezondheidszorg en vaccinaties etc
@TheSenoarend
@TheSenoarend 3 ай бұрын
⁠@@hii-9453 vaccinaties…..gezond 😂 gezondheidszorg……goed? 😂
@lilianaghinea8197
@lilianaghinea8197 4 ай бұрын
Ultra processed food levert niets op. Zeker gesponsorde actie 😢
@npo3
@npo3 4 ай бұрын
Want de conclusie van de video is dat het goed voor je is?
@lilianaghinea8197
@lilianaghinea8197 4 ай бұрын
@@npo3 uiteindelijk wel.
@npo3
@npo3 4 ай бұрын
Vreemd. Dat is de conclusie niet. De conclusie is dat het vaak veel te zout en te ver is en vol suiker zit. Maar dat er ook geen sluitend causaal bewijs is dat het alles veroorzaakt wat er over wordt geclaimd?
@DixBflopping
@DixBflopping 4 ай бұрын
artificial food, you mean the food that was literally made for us?! /s
@carmen8889
@carmen8889 4 ай бұрын
Geen e nummers is minder eczeem!
@Wolfmen77
@Wolfmen77 4 ай бұрын
Bv E-621 oftewel VeTsin of gistextract zit overal in. Vooral chips, borrelnootjes, vleeswaren, kant en klaar eten. Super slecht voor je lijf en kan ook mentale klachten geven
@Avalon5966
@Avalon5966 4 ай бұрын
Dat broodje aap-verhaal over ve tsin oftewel natrium ( sodium) glutamaat is al lang ontkracht. Tenzij je er overgevoelig voor bent is het bij normaal gebruik onschuldig en kan het zelfs als smaakmaker helpen om wat minder zout te gebruiken. Met normaal gebruik bedoel ik de hoeveelheid die nodig is om iets lekker op smaak te maken.
@Wolfmen77
@Wolfmen77 4 ай бұрын
@@Avalon5966 probleem is dat het tegenwoordig onder ook andere namen als E621 en vetsin in heel veel dagelijkse producten zit. En het maakt ook dat je door de smaak meer eet, bv nootjes en chips. En door alles wat je dan eet krijg je al snel teveel binnen. Ultra bewerkt voedsel is bijzonder slecht. Het beïnvloed je darmflora icm stress waardoor we steeds ongezonder gaan leven en meer en meer welvaartziektes krijgen en dikker worden. De voedselindustrie speelt daar handig op in...
@Avalon5966
@Avalon5966 4 ай бұрын
@@Wolfmen77 Te veel eten, vaak in of door een combinatie van vet, suikers en zout is uiteraard slecht voor je. Maar natrium glutamaat is verder onschuldig op zich, en voor het ontstaan van bijvoorbeeld mentale klachten is geen enkel steekhoudend bewijs.
@Wolfmen77
@Wolfmen77 4 ай бұрын
@@Avalon5966 ultra bewerkt voedsel heeft wel degelijk invloed op je mentale gesteldheid. Je darmflora vind die rotzooi in ultra bewerkt voedsel niet fijn. Die vaart wel bij onbewerkt, vezelrijk gezond voedsel. Je darmflora worden weleens Je tweede brein genoemd. Is die gezond dan voel je dat ook.
@Avalon5966
@Avalon5966 4 ай бұрын
@@Wolfmen77 Monosodium glutamaat komt van nature voor o.a. in tomaten, paddestoelen, kaas. Ve tsin wordt in Japan traditioneel gemaakt van gefermenteerd zeewier. Ultrabewerkt voedsel is uiteraard slecht, maar dat heeft verder niks met MNG te maken. Chips, borrelnootjes, vleeswaren en kant en klaar eten zijn zeker slecht voor je, die kun je beter links laten liggen.
@Merkentje
@Merkentje 3 ай бұрын
Margarine is een van de meest ongezonde artikelen in de supermarkt.
@gerard4408
@gerard4408 3 ай бұрын
Waarom de fuck zou je überhaupt ultrabewerkt eten als er over het algemeen minder voedingsstoffen in zitten, je er meer van eet en er eventueel andere risico's aan verbonden zijn. Denk dat het probleem ook is dat we tegenwoordig alles met smaakjes willen hebben, een mooie kleur en een lekkere geur.
@JSNeuroPsy
@JSNeuroPsy 2 ай бұрын
Haha: "evolutionaire geneeskunde"
@larrsss8100
@larrsss8100 4 ай бұрын
De video waar allemaal op zitten te wachten!😄
@npo3
@npo3 4 ай бұрын
Allemaal dankzij jou 🫶
@larrsss8100
@larrsss8100 4 ай бұрын
@@npo3❤
@mizenkah
@mizenkah 4 ай бұрын
Extra verslavend gemaakt = bewerkt voedsel
@Mikeey22
@Mikeey22 4 ай бұрын
Hou het woord onderzoek uit je mond als je maar voor 1 dag bewerkt voedsel eet
@josdegrooot
@josdegrooot 4 ай бұрын
Ons onderzoek naar ultrabewerkt voedsel en het experiment om 1 dag alleen maar ultrabewerkt te eten bestaan naast elkaar. Op basis van 1 dag ultrabewerkt eten kun je geen harde conclusies trekken, doen we ook niet (al was het niet chill en zou ik het niemand aanraden...)
@HMZ.Z
@HMZ.Z 3 ай бұрын
🤔🥱 kom je er nu pas achter, food it's just like the country self it's all fake 😂
@rach007-h8x
@rach007-h8x 4 ай бұрын
Lucht dat je inademt E-eeeeeeh
@makaho5300
@makaho5300 4 ай бұрын
Waarom spreken over "ultra"-bewerkt ? Gewoon bewerkt is al heel erg.
@makaho5300
@makaho5300 4 ай бұрын
Ikzelf hoor het net op 2:08
@fred-jandejong244
@fred-jandejong244 4 ай бұрын
E-621 mononatrium glutomaat en E-631 V-tsin zijn slecht voor je darmen
@Wolfmen77
@Wolfmen77 4 ай бұрын
Alias gistextract
@Wolfmen77
@Wolfmen77 4 ай бұрын
E-621 = Vetsin. Niet E-631
@fred-jandejong244
@fred-jandejong244 4 ай бұрын
@@Wolfmen77 nee
@Wolfmen77
@Wolfmen77 4 ай бұрын
@@fred-jandejong244 wat is nee?
@AmberV1978
@AmberV1978 4 ай бұрын
​@@Wolfmen77het tegenovergestelde van ja?
@ChandoeBasti65
@ChandoeBasti65 4 ай бұрын
Overheid moet zsm zout suiker en veel E stoffen gaan beperken
@nicknieuwelink351
@nicknieuwelink351 3 ай бұрын
Komt erop neer dat die tiktok gasten gewoon ff de mond moeten houden😂
@Mossetuso
@Mossetuso 3 ай бұрын
Dr.Sebi
@BornSenior
@BornSenior 4 ай бұрын
Wordt hier heel vakkundig om aspartaam en acesulfaam-k heen gepraat alsof het niet bestaat?
@npo3
@npo3 4 ай бұрын
Nee?
@BornSenior
@BornSenior 4 ай бұрын
@@npo3 hoe kun je het dan objectief over E-nummers hebben en alleen de hulpstoffen benoemen die niet slecht voor je zijn? Dat is ofwel een bewuste keuze ofwel slecht onderzoek naar mijn mening.
@heikwiersema1601
@heikwiersema1601 4 ай бұрын
Synthetische,zoete smaakversterker, welke gelieerd wordt aan het ontstaan van longtumoren,toename van cholesterolgehalte en leukemie.[ E950 - Acesulfaam-K ]
@BornSenior
@BornSenior 4 ай бұрын
@@heikwiersema1601 en niet te vergeten diabetes (verstoring van insuline aanmaak)
@SSx90
@SSx90 4 ай бұрын
Bang voor ultra bewerkt voedsel maar wel lekker alcohol drinken en vapen
@berthanssen8506
@berthanssen8506 4 ай бұрын
Dat is dus ook niet de moraal van het verhaal. Alles met mate, chef!
@marccalis9444
@marccalis9444 4 ай бұрын
Pointer gaat rap achteruit
@tombeatsbeats3846
@tombeatsbeats3846 3 ай бұрын
We hebben het langste alleen vlees gegeten. Ik ben carnivoordieet gaan doen en eerst moet je ontjunky-en en dan stoppen de cravings naar suiker ed. Als je vet als brandstof gebruikt ( geen suiker en geen koolhydraten ) maakt je lever ketonen aan en dat voelt mega lekker. Als je dus carnivoor dieet doet moet je eerst afkikken en pas daarna snap je het. Je lichaam kan van vlees glucose maken als het dat nodig heeft. auto-immuunziektes stoppen als je alleen vlees eet.. Eerst moet je lijf zich aanpassen en alshetware wakker worden uit de junkyslaap waar je in leeft elke dag, en dan leef je ineens een stuk langer. Is eigenlijk niet de bedoeling want mensen die pensioen trekken zijn duur. Het medische geld stopt met rollen én je gaat dood aan ouderdom.. niet aan complicaties van je gedrag zoals bijna iedereen sterft nu. Wil je vroeg dood met veel pijn. Ga dan door met elke dag een suikeroverdosis.
@Anthony-RST
@Anthony-RST 4 ай бұрын
“If it’s not created by nature, it ain’t food.”
@CHRISZIOMusic
@CHRISZIOMusic 4 ай бұрын
Eenzijdig item, leunt VEEL teveel op een kant van de wetenschap die pro bewerkt eten is.
@npo3
@npo3 4 ай бұрын
De wetenschap is niet pro bewerkt eten? De wetenschap is pro feiten. Meningen en feiten zijn niet hetzelfde.
@danieldewoeste
@danieldewoeste 3 ай бұрын
Je hebt gelijk .npo kijkt niet hoe wetenschap in pocket zit van de industrie ,bv lood in benzine verleden ,of fluoride ,en pet nrs, en cola en suiker industrie , en dan 1970 aarde word kouder nu aarde word warmer 😂DE WETENSCHAP 😂
@Abridoda
@Abridoda 4 ай бұрын
Wat een zielepiet 'hoe we dit gaan framen' 😂
@Maxximaal
@Maxximaal 4 ай бұрын
Dat doet de NPO nou eenmaal. Dus opletten
@Abridoda
@Abridoda 4 ай бұрын
@@Maxximaal huilie
@Maxximaal
@Maxximaal 4 ай бұрын
@@Abridoda ja de NPO is om te janken
@gregoryviper
@gregoryviper 4 ай бұрын
Zal allemaal wel meevallen met die E nummers maar als je ze dagelijks inneemt kan je issues krijgen. Dus met mate eten
@jamiedenneboom8482
@jamiedenneboom8482 4 ай бұрын
Het feit dat e nummers goed worden gepraat zegt al genoeg. Een paar mensen uitgekozen die in de voedselindustrie werken. Want natuurlijk keurt de EU het goed... als ze maar geld verdienen. Als je ziek wordt verdienen ze vervolgens weer geld aan je 🤣
@ricardo-dc9lg
@ricardo-dc9lg 4 ай бұрын
Maar weet je wel wat e-nummers zijn eigenlijk?
@GlobalDesignHD
@GlobalDesignHD 4 ай бұрын
​@@ricardo-dc9lg niet alle e nummers zijn kut inderdaad
@jamiedenneboom8482
@jamiedenneboom8482 4 ай бұрын
@@ricardo-dc9lg "door de EU goedgekeurde hulpstoffen" ? Het gaat van ascorbinezuur tot synthetischd troep het is heel breed.
Leven als carnivoor | POINTER CHECKT #32 | NPO 3
11:15
NPO 3
Рет қаралды 59 М.
How Ultra-Processed Foods Make Us Sick
8:11
EenVandaag
Рет қаралды 385 М.
Мен атып көрмегенмін ! | Qalam | 5 серия
25:41
Sigma Kid Mistake #funny #sigma
00:17
CRAZY GREAPA
Рет қаралды 28 МЛН
[BEFORE vs AFTER] Incredibox Sprunki - Freaky Song
00:15
Horror Skunx 2
Рет қаралды 20 МЛН
Zo bereid je je voor op oorlog
22:58
NOS op 3
Рет қаралды 297 М.
Teun van de Keuken gaat strijd aan met voedselindustrie | Beau
11:57
Heeft jouw baan toegevoegde waarde? | VPRO Tegenlicht
20:35
VPRO Tegenlicht
Рет қаралды 252 М.
Zijn peuters ook al verslaafd aan hun scherm?
9:11
Kassa
Рет қаралды 84 М.
Met de dood bedreigd om de wolf
23:16
Nieuwsuur
Рет қаралды 48 М.