Makale Okuma Alışkanlığı - Yüksek Lisans

  Рет қаралды 1,632

Doç. Dr. Gülhan Erdem Subak

Doç. Dr. Gülhan Erdem Subak

Күн бұрын

Yüksek lisans yaparken makale okuma alışkanlığı kazanmak çok önemlidir. Bu videoyu sonuna kadar izlerseniz ilk adımı atmış olacaksınız.

Пікірлер: 9
@aydincavit
@aydincavit Жыл бұрын
Sen harika bir adamsın....Gevezelik yapmadan doğrudan ve pratik, bir o kadar da anlaşılır bir aktarım. Adamım ulusun..
@gulhanerdemsubak
@gulhanerdemsubak Жыл бұрын
Teşekkür ederim iyi çalışmalar dilerim
@meryemyigit1323
@meryemyigit1323 2 жыл бұрын
Bir yüksek lisans öğrencisi olarak videolarınızla tanıştığım için kendimi şanslı hissediyorum hocam. Emeğiniz için çok teşekkür ederim.
@gulhanerdemsubak
@gulhanerdemsubak 2 жыл бұрын
Faydalı olmasına sevindim. Sorularınız olursa iletebilirsiniz. İyi çalışmalar
@sacidaksoy7897
@sacidaksoy7897 Жыл бұрын
Hocam emeklerinizden dolayı teşekkür ederim. Videolarınızın bazılarını izleme imkanım oldu. Cevabını bulduğum sorularım oldu. Fakat özellikle makale okuma ile ilgili cevabını hala bulamadığım tek bir husus var. Bunu nedense bir türlü anlayamıyorum. Anlayamadıkça da makale yazamıyorum. Şöyle ki; mesela bir konu ile ilgili Google Scholara arama çubuğuna anahtar kelimeyi yazdınız. Karşınıza makaleleri listeledi. Bu listeden güncel ve konunuzla ilgili olanları da seçtiniz. Diyelim ki, 20 tane kadar makaleye ulaştınız. Bu makalelerin hepsi de hem güncel hem konunuzla birebir ilgili. Eğer doğru anladıysam dediniz ki; bunları okumaya başladığınızda, özet ve sonuç kısımlarına bakın. Peki Hocam, öyle yapalım da, neticede kendi makalemizin metnini oluştururken bu makalelerden alıntı yapmamız gereken yerler olacaktır. Sadece giriş, özet ve sonuç kısımlarına bakarak, diğer kavramsal çerçeve veya literatür taraması başlıklarını yani ilk bölümleri atlayarak okursak nereden alıntı yapmamız gerektiğini nasıl bileceğiz ve kendi makalemizin metnini nasıl oluşturacağız Hocam? İşte burada tıkanıyorum. Bu sorunun cevabı için ayrı bir video çekmek isterseniz o da çok faydalı olur ama bir iki cümleyle de olsa buradan da cevap verebilirseniz mutlu olurum...
@gulhanerdemsubak
@gulhanerdemsubak Жыл бұрын
Selamlar, aslında benim bu videoda bahsettiğim olay tamamen makale okumaya alışkanlık kazanmakla ilgili. Yani örneğin hiç makale okuma alışkanlığı olmayan yeni bir araştırmacının bu söylediğim kısımları okuması literatürü hızlı taramasını sağlar. Ancak sizin gibi artık makale yazma noktasına gelmiş araştırmacıların bir makaleyi boydan boya okuması da gerekir. Makale yazma tekniklerinde anlattığım gibi makalelerin giriş bölümleri literatür özeti yazmanızda size yardımcı olacaktır. Genellikle zaten giriş (introduction) bölümlerinde kitabi bilgi bulunur. Bu bölümlerden elbette faydalanabilirsiniz. Okuduğunuz makalenin bulgusu işinize yarıyorsa o zaman da o bulguyu kullanırsınız ve okuduğunuz makaleye atıf yaparsınız. Umarım biraz netleşmiştir. Sorularınızı gene sorabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.
@sacidaksoy7897
@sacidaksoy7897 Жыл бұрын
Hocam cevap vermeye erinmediğiniz için teşekkür ederim. Rica etmesi kolay belki ama, bu konuyu daha iyi aydınlatması açısından, örneğin; ekranınızda açık olan makalelerinizi okuma sürecinizi adım adım gösteren bir video yayınlamayı düşünebilirsiniz. Çünkü çoğu zaman sorulması saçma bulunan, başkalarına detay gibi gelen, dolayısıyla artık kimseye sormak istemediğim bu gibi soruların cevaplarını bulmaya çok takılan ve bunu bir türlü engelleyemeyen ben, bu videoyu çok faydalı bulurum. Mesela videoda şunlar cevabını bulabilir; örneğin Google Scholar da listelediğiniz makalelerden hangilerinin tamamını okuyorsunuz? En az kaç tanesinin tamamını okumak gerekir? Özellikle yabancı makalelerde tamamını nasıl okuyorsunuz? Tamamını okumanız gerekmeyip, atlaya atlaya okuduğunuz yabancı veya yerli makalelerde kavramsal çerçeveyi oluşturan alıntıları nereden yapacağınıza nasıl karar veriyorsunuz? Ve belki de benim için en önemlisi olarak, birden fazla sayıda makale okurken bir makaledeki eksikliği diğer makale tamamlamışsa bunu nasıl tespit ediyorsunuz? Onların eksik bıraktığı bir husus varsa, özgünlüğü yakalamak adına "Ben de şu açıdan bakayım" cümlesini nasıl kuruyorsunuz? Ben bunları bir türlü istediğim gibi yapamıyorum Hocam. Bu saatten sonra da benim için bunları yapmak mümkün olur mu bilmem. Fakat böyle bir video çekerseniz, bundan sonrası için bana çok yardımcı olacağına eminim Hocam... @@gulhanerdemsubak
@hakan8770
@hakan8770 2 жыл бұрын
Hocam derleme makalelere atıf yapmak için ne yapmak gerekiyor
@gulhanerdemsubak
@gulhanerdemsubak 2 жыл бұрын
Selamlar. Derleme makalede yer alan, atıf yapmak istediğiniz bilgi eğer o derlemenin ulaştığı bir sonuç ise derlemeye atıf yapmanız doğru olur. Ancak atıf yapacağınız bilgi, derlemenin başka bir makaleden aldığı bir bilgiyse o zaman derlemenin atıf yaptığı makaleye ulaşıp o makaleye atıf yapmanız uygun olacaktır.
Tez Yazmaya Nereden Başlamalıyım? - Yüksek Lisans
13:41
Doç. Dr. Gülhan Erdem Subak
Рет қаралды 4,4 М.
Makale Okumayı Kolaylaştıracak İngilizce Kalıplar - Yüksek Lisans
11:58
Doç. Dr. Gülhan Erdem Subak
Рет қаралды 836
Whoa
01:00
Justin Flom
Рет қаралды 57 МЛН
Magic or …? 😱 reveal video on profile 🫢
00:14
Andrey Grechka
Рет қаралды 65 МЛН
Yüksek Lisans Yapmalı Mıyım?
15:40
Doç. Dr. Gülhan Erdem Subak
Рет қаралды 307
En Kolay Makale Arama Yöntemi - Yüksek Lisans
12:46
Doç. Dr. Gülhan Erdem Subak
Рет қаралды 2,8 М.
Etkileyici Yüksek Lisans - Doktora Semineri Hazırlama: Ders 5
10:09
Doç. Dr. Gülhan Erdem Subak
Рет қаралды 2,4 М.
Yüksek Lisans Ders Dönemi Nasıl Verimli Geçirilir?
11:06
Doç. Dr. Gülhan Erdem Subak
Рет қаралды 1 М.
Etkileyici Yüksek Lisans - Doktora Semineri Hazırlama: Ders 6
11:30
Doç. Dr. Gülhan Erdem Subak
Рет қаралды 2,2 М.
Makale Yazma Teknikleri - 5. Ders
13:33
Doç. Dr. Gülhan Erdem Subak
Рет қаралды 2,9 М.