10 intrebări și răspunsuri despre construcțiile nZEB!

  Рет қаралды 10,016

Marius Soflete

Marius Soflete

Күн бұрын

Пікірлер: 79
@MariusSoflete
@MariusSoflete 4 жыл бұрын
Am adăugat și capitole în materialul video pentru a putea căuta mai ușor întrebările!
@georginapancu9912
@georginapancu9912 3 жыл бұрын
Buna ziua , dl inginer As dori sastiu daca se poate ¿ Lao casacu pereti de56 sau 60 cm mai trebe izolatie ?? Multumesc !
@catalinmocanu1912
@catalinmocanu1912 4 жыл бұрын
Acum, ce înseamnă NZEB, am înțeles cât de cât, rămâne sa ne explici în continuare, cum sa construim, la ce sa fim atenți și mai ales, cazul multora, cum sa reabilitam case construite în anii 50, 60 și sa le aducem la standarde NZEB, pasive sau aproape pasive. Complimente pentru ceea ce faci și ține-o tot așa, te urmărim cu interes!
@CosminCozo
@CosminCozo 4 жыл бұрын
In momentul de fata, o persoana fizica, mai poate obtine autorizatie de construcție pentru o casa care nu are proiectul la standardul de nZeb? De ex, nu e pusa izolatie de 20 cum ai menționat, ci de 10? Mulțumesc anticipat pentru răspuns!
@mihaisava85
@mihaisava85 4 жыл бұрын
Salutare, Urmează sa construiesc o casa începând cu luna Martie anul acesta urmând noile reglementări. Poți face te rog un material despre cum trebuie construită o casa NZEB ? cu tipuri și grosimi de materiale pt izolația fundatiei ,a plăcii de beton peste Fundație ,a pereților și bineînțeles a acoperișului ........și dacă tot începi acest material :) sa continui cu variante de sisteme de încălzire , panouri foto-voltaice etc Mulțumesc
@DanielaHobaj
@DanielaHobaj 4 жыл бұрын
Bune întrebări și răspunsuri. In cât timp crezi că suntem pregătiți ca sistem (proiectanți+ auditori+autorizare...certificare) să aplicăm standardul NZEB. Ce unelte avem mai mult decât cursuri, răbdare și înțelegere ?
@Ciprianolaurus
@Ciprianolaurus 3 жыл бұрын
Mult mai accesibil si clar acest material! Felicitari!
@ClaudiuLuca
@ClaudiuLuca 4 жыл бұрын
Pana la urma cum se aplica legea pentru blocuri? Consider ca trebuie sa fie deja clar pentru ca legea este in vigoare. Pentru ce se aplica legea: pentru case care/blocuri care acum primesc autorizatie de constructie sau orice cladire care se preda din acest moment?
@dragosdragos8624
@dragosdragos8624 4 жыл бұрын
Salut Marius. Mult succes in tot ceea ce faci. Am 4 intrebari si 2 observatii: -i1. Cu o pompa de caldura aer-apa sa zicem cu un COP de 4, nu inseamna ca 75% din energia produsa e regenerabila? -i2. Cei cu masina electrica vor trebui sa-si produca 30% din cat consuma masina local, din surse regenerabile, sau strict ce consuma casa? -i3. Cei 30% de energie regenerabila trebuie produsa doar local, sau poate proveni de la distribuitor? -i4. Standardul se aplica si pentru anexe sau doar pentru locuinte? -o1. Sobarii trebuie sa-si caute alta meserie. -o2. Pe hartie totul e frumos. Investitia ti-o recuperezi in maxim 10 ani. Realitatea e alta: mentenanta facuta la cronometru, scumpa, consumabile scumpe schimbate regulat, tubulatura de ventilatie care se imbaxeste in timp de praf, echipamente scumpe si complexe care trebuie schimbate la 10-20 ani. Nu mi se pare chiar o batranete fara griji.
@stefiasi
@stefiasi 3 жыл бұрын
I1- Da, raportul COP intra in energie regenerabila; I2- Numai pentru casa I3 - productie locala sau la maxim 30km de locatie; I4- pentru cladirile rezidentiale O1- nu este adevărat. Daca lemnul este FSC are considerat CO2-ul foarte mic O2- Daca recuperarea investitiei este la 50% din durata de viata a echipamentului e rentabil
@olimpiamarc
@olimpiamarc 4 жыл бұрын
Sssuuuuuupppeeeerrrrr!!! Multumesc foarte mult pentru acest video. De data aceasta am inteles mai bine noile reglementari. Oricum speram sa pun 10 cm sau 15cm de izolatie termica atit pe interior cit si pe exterior. Dar daca se cere 20, pai asa sa fie. Voi pune 20. Si miam luat o piatra de pe inima. Multumesc mult.
@TheBaygendas
@TheBaygendas 4 жыл бұрын
Ciao Marius! M-ar interesa daca sunt valabile aceleasi principii si reglementari si in cazul caselor de vacanta.. Danke!
@Sebastian-Florin
@Sebastian-Florin 4 жыл бұрын
12:44 cu centrala de la ecohornet, incalzire cu peleți, am auzit ca nu depaseste indicele... are un arzator special. Costa aprox 8000 euro cu tot cu instalare, pentru o casa de aprox. 230 metrii patrați. Ce parere aveti?
@JordacheM
@JordacheM 4 жыл бұрын
La mulți ani Șofletieni! Ai început bine anul. Se va discuta mult despre nZeb anul acesta, este normal și binevenit video-ul , să sperăm că lămurește pe cât mai mulți. Baftă multă.
@AR23NFS
@AR23NFS 4 жыл бұрын
Văi și amar de certificatele energetice făcute la noi. In 2018 când a venit să mi-l facă a venit cu un laser, a măsurat casa pe interior " toate încăperile" și a zis ce consum o sa am. Nu a fost curios din ce e făcută și cum o izolez.
@gicu_ucenicu
@gicu_ucenicu 3 жыл бұрын
Legat de “producerea energiei regenerabile in apropiere”, la ce se refera mai exact? Am inteles ca s-ar pune la o distanta de 30km, cum se calculeaza distanta asta? In linie dreapta pe harta? Pe drum? Pe traseul cablului de curent sa zicem, pana la casa sau pana la instalatiile Electrica aferente distribuirii?
@madalincoman21
@madalincoman21 3 жыл бұрын
eu am un parc fotovoltaic la 200m distanta de teren. Din cate inteleg, ma cam incadrez in criteriul de energie regenerabila 😅
@BeniCondrea
@BeniCondrea 4 жыл бұрын
Eu as vrea sa vad un tabel mai bine facut decat cel din metodologie. Similar ca si cand ai facut video-ul cu tool-ul ala nemtesc ce te ajuta sa calculezi la pereti izolatia si ce mai tre sa pui ca sa atingi targetele de casa pasiva, as fi curios sa vad ceva similar cand incepem de la o casa cu consum energetic mediu din romania (ceva reprezentativ, poti poate folosi vreuna masurata prin video-uri-le tale) si explicat ce ar trebui sa mai pui pe langa sa o aduci in standard NZB.
@madalincoman21
@madalincoman21 3 жыл бұрын
Salut, Marius! Ce parere ai despre casa NZEB prevazuta cu garaj lipit? Chiar daca peretii garajului sunt bine termoizolati, punctul slab ramane usa garajului care nu stiu cat de etansa este, iar pe langa asta probabil va fi nevoie de o sursa de caldura si in garaj. Multumesc.
@stefanmanea8285
@stefanmanea8285 4 жыл бұрын
Poți te rog sa faci un material video despre pompele de caldura? Din articolele citite, pompa aer/apa nu se pretează climatului nostru, in sensul ca sub tEtx 0grC nu mai poate asigura necesarul de caldura. Pompele sol/aer au nevoie de foraje foarte adânci și costisitoare, sau mult teren disponibil, și costul inițial nu se amortizează foarte repede.
@olimpiamarc
@olimpiamarc 4 жыл бұрын
scuze deranju. Eu am aceeasi nedumerire. Dar unii americani fac un sant in pamint, il umplu cu pietre maricele, la capatu indepartat pun o legatura cu exterioru si la capatu de catre casa fac unele conectari prin solu casei. Astfel (iarna) aeru rece e greu si intra singur pe la partea indepartata si produce un usor curent de aer printre pietre care au o tmp constanta de 15 sau 20 de grade ( zic unii) si acest aer caldut iti urca in casa, prin ventilatia din sol. Santul e lung pentru ca aerul rece sa aiba timp de aclimatizare. Zice ca procesu e lent da sigur. Aceeasi temp de 15- 20 grade pe timp de vara o simtim ca o briza racoroasa. Avem nevoie de cineva care sa priceapa mecanismu asta si sa ni le explice mai clar si concis deoarece tutorialele din youtube sunt in americana. Si e greu de inteles partea tehnica
@stefanmanea8285
@stefanmanea8285 4 жыл бұрын
@@olimpiamarc sistemul descris de tine se numeste put canadian, si functioneaza foarte bine pentru ventilatie centralizata. Trebuie sa aduni undeva condensul. Un put canadian pentru ventilatie, versiunea low-cost (si cu documentatie) este facut de ValRom, dar nu te ajuta la incalzire ci doar la ventilatie.
@shpe11
@shpe11 4 жыл бұрын
de ce trebuie cetatenii sa vina cu producerea energiei din regenerabile cand poate enel sa faca asta? raspuns: pt. ca cetateanu inghite orice... casa daca consuma numai curent mie mi se pare ca furnizorul de curent sa aibe grija cum produce acel curent... dar daca arzi gazul ca sa te incalzesti atunci da, trebuie sa limitezi arderea...
@tonealexandrucatalin6889
@tonealexandrucatalin6889 4 жыл бұрын
Pt ca Electrica își însușește prin lege investițiile cetățenilor după 5 ani.. Pt ca poate. Și chipurile la va întreține ca să le mai folosească și alții viitori conectați
@stefiasi
@stefiasi 3 жыл бұрын
Pentru ca nu are rost sa transporti pe cablu înainte si înapoi ceva ce poti produce local. Pierderile energtice sunt mari la transportul energiei electrice.
@tiberiunica9200
@tiberiunica9200 4 жыл бұрын
O pompa de caldura este considerata 100% sursa regenerabila? Totusi 25-30% din energie este cea electrica aceeasi pe care o consuma un radiator (evident cu COP aprox 1).
@georginapancu9912
@georginapancu9912 3 жыл бұрын
Buna ziua , Am o antrebare ? La o casa cu peretiide 56 cm si chiar 60 cm mai trebe izolatie la pereti
@emmamo5539
@emmamo5539 4 жыл бұрын
Inca o intrebare? Cei din primarie stiu ca nu ar mai trebui sa emita autorizatii de construire fara ca proiectul depus sa fie conformat NZeB? Verificatorii de arhitectura ce verifica la cerinta F de calitate in constructii -" Economie de energie si izolare termica" stiu de obligativitatea NZEB?
@allforyouromanisme5422
@allforyouromanisme5422 4 жыл бұрын
Bună seara. Când se face certificarea nzeb? La intabulare sau la eliberarea autorizației de construcției? Mulțumesc
@DanNicolaeServerHost
@DanNicolaeServerHost 4 жыл бұрын
Certificarea NZEB se face la finalul constructiei, in urma unui audit energetic.
@allforyouromanisme5422
@allforyouromanisme5422 4 жыл бұрын
@@DanNicolaeServerHost Mulțumesc pt. răspuns . Știți cumva ce se întâmplă în cazul în care nu îndeplinește standardul nzeb? Mulțumesc
@DanNicolaeServerHost
@DanNicolaeServerHost 4 жыл бұрын
Asta sincer nu stiu...
@allforyouromanisme5422
@allforyouromanisme5422 4 жыл бұрын
Totuși, urmează să construiesc în aprilie, am scos urbanismul acum și nu am nici o cerință legată de eficientă energetică. In cazul ăsta ce-i de făcut?
@radumuresan5046
@radumuresan5046 3 жыл бұрын
Ce demersuri trebuie facut să știu că ai conștiința NZEB
@coloursandviewsromania7766
@coloursandviewsromania7766 3 жыл бұрын
ar fi fain sa vedem un proiect de casa raportat la puterea de cumparare a romanului sa zicem un 60000 euro sau mai putin, o casa cu 2 camere mica si accesibila pt un cuplu tanar de exemplu max 60mp
@madalinaponea2302
@madalinaponea2302 4 жыл бұрын
Din cate cunosc eu Metodologia de calcul al peformantei energetice a cladirilor, "revizuita", nu a fost inca publicata. Sau gresesc? Ati pomenit de Metodologia publicata in 2020, cand si prin ce act a fost aprobata si in care M.Of. a fost publicata. Multumesc.
@alexilie3625
@alexilie3625 4 жыл бұрын
Prin certificatul de urbanism se solicită studiu privind sisteme alternative de eficiență energetică?
@alexilie3625
@alexilie3625 4 жыл бұрын
@@IZODOM de certificat energetic necesar la recepție am mai auzit, de aviz energetic, nu și nici nu găsesc nimic pe internet. Toți se referă la certificat energetic
@iulianpreda4350
@iulianpreda4350 4 жыл бұрын
Salutare tuturor , eu vad aici o discriminare, pentru cei care construiesc fata de cei care au construit pana acum , ne obliga sa investim in echipamente sa fim mai eficienti , ok inteleg ca ajutam la reducerea emisiilor de carbon dar macar sa putem fi scutiti de ceva impozite sau alte avantaje , nu se aplica si aici regula poluatorul plateste ?
@stefanmanea8285
@stefanmanea8285 4 жыл бұрын
Exemplul facturilor nu e neaparat un indicator. Consum lunar peste 500kwh curent electric, dar folosesc pana la 10kwh pentru alimentare CT pe gaz. Restul se duc in alimentarea mașinilor electrice și restul echipamentelor electrice și electronice dintr-o casa. Acest consum îmi schimba mie indicele de consum necesar casei?
@gheorghetoth2583
@gheorghetoth2583 4 жыл бұрын
diferenta intre consumul de vara si cel de iarna este indicatorul relevat (luna de luna)
@stefanmanea8285
@stefanmanea8285 4 жыл бұрын
@@gheorghetoth2583 Cred ca n-ai inteles expunerea mea. peste 85% din consumul meu este dat de consumatori non-casnici, in speta masini electrice. Nu merg cu ele prin casa, ci prin oras, dar nici combustibil fosil nu mai alimentez. De aici si faptul ca exemplul facturilor intr-o eventuala verificare de auditare nu este neaparat relevanta.
@beyond-the-limit
@beyond-the-limit 4 жыл бұрын
Cum afectează certificarea NZEB o casă veche, nereabilitată termic.., pe care vreau să o vând, trebuie să primesc certificarea NZEB pentru a o putea vinde sau v-a fi o excepție de la regulă casele vechi, mai vechi de 40 / 50 de ani, de la sat?
@DanNicolaeServerHost
@DanNicolaeServerHost 4 жыл бұрын
Legea se refera la cladirile a caror constructie va incepe anul acesta.
@mariansdraila
@mariansdraila 3 жыл бұрын
Auditul energetic e o chestie pur teoretica la felul in care a fost facut pana acum la noi in tara si nu stiu daca a folosit vre-odata cuiva! Daca si de acum in colo se va face la fel, adica doar niste calcule pe hartie, toata treaba asta se face degeaba! Intrebarea e daca o sa verifice cineva vre-odata performanta reala a cladirii sau doar pe cea teoretica de pe hartie, pentru ca degeaba ai termoizolatie de 20cm si tamplarii performante daca sunt imbinate prost si printre ele bate vantul!
@georgepatrascu9312
@georgepatrascu9312 4 жыл бұрын
Desi ai explicat diferența între casa pasiva și Nzeb eu nu am înțeles pe deplin. Anul acesta vom începe construcția casei. Avem o conformare energetica făcută în stadiul de proiect care a ieșit undeva la 35 kwh/mp. Casa eficienta energetic, nu pasiva. Cum o sa se calculeze la recepția casei cata energie am sa consum eu când eu nici nu o sa am toate aparatele electronice cumpărate? Ce mă sperie este că o casa pasiva este considerata cu 120kwh/mp consum energie înafara celei necesare pentru încălzire. In tabelele din documentele prezentate în Iași, ar trebui să mă incadrez cu 123kwh/mp. Pai asta e aproape de consumul total de energie la casa pasiva. E corect rationamentul meu?
@utzdeac
@utzdeac 4 жыл бұрын
Probabil o sa fie niste grile in functie de mp utili. De ex, ai 150mp consumul energiei electrice e intre 10-20kwh/m2a. La o casa pasiva 120kwh/m2a este energia totala incalzire/racire+consum. Nu e chiar de speriat, eu in zona IV, casa de 10 ani, consum 137kWh/m2a deci sunt destul de aproape de cei 127 impus (curentul pt casa+mancare este 20kWh/m2a)
@Darius17090
@Darius17090 4 жыл бұрын
Salut ! Aș avea o întrebare domnule Șoflete : Este posibil ca o casă din bușteni să ajungă la standard de casă pasivă?
@emmamo5539
@emmamo5539 4 жыл бұрын
Si totusi din ce data incepe aceasta OBLIGATIVITATE? daca este obligatoriu deja de ce 97% din proiectanti -arhitecti, ingineri nu stiu nimic de obligativitate si nu au fost instruiti sau macar avertizati de OAR de oblugativitatea proiectarii in Nzeb? Si urmatoarea intrebare este cine isi mai permite sa isi construiasca o casa respectand acest standard?! Din cele povestite costurile ar creste considerabil probabil 1,5 x pretul actual al unui mp util construit ce in mom asta este intre 800 si 1000 euro din cate stiu. Puteti sa ne aratati concret articolul de lege ce obliga la respectarea standardului ? Multumesc
@DanNicolaeServerHost
@DanNicolaeServerHost 4 жыл бұрын
Vor trebui sa faca o casa in bugetul pe care si-l permit, sau sa cumpere o casa deja facuta.
@willblack8575
@willblack8575 4 жыл бұрын
@@DanNicolaeServerHost lol
@MARIAN5691
@MARIAN5691 4 жыл бұрын
Cititi Art.14 din Legea 372/2005, actualizata in ianuarie 2016 si coroborati cu Art1. pct.15 din Legea 101/2020. Cladirile nZEB sunt reglementate inca din 2016.
@michen25
@michen25 4 жыл бұрын
Proiectanții/Arhitecții/inginerii nu știu nimic deoarece trăiesc bine și le este lene sa mai citească. Simplu. Învățarea continua este un concept pe care multi absolvenți de facultate îl îngroapă după ce au promovat examenul de licența. Asociațiile profesionale care își fac bine treaba și-au instruit membrii de cel puțin 5 ani privind modificările legislative la nivel european, nu doar național. OAR-ul este mai aparte. Ei cred ca doar din desen, fără calcule, poți sa obții cladiri nZEB.
@empyrionin
@empyrionin 4 жыл бұрын
Rezultatul va fi că lumea va trebui să își construiască ceva mai mic. De principiu dacă cineva își construiește palat de 200mp și pune polistiren de 10, problema e între scaun și monitor, cum se zice. Sigur, partea de obligativitate ustura, dar eu cred că în mare parte constatarea este că investiția se va amortiza in maxim 15 ani. Până la urmă e in interesul beneficiarului. Imediat și direct, prin facturi SEMNIFICATIV mai mici. Era un video pe KZbin unde un burtos se lauda că da doar 1600 lei pe lună la încălzire în pardoseală (electric). Mi-a venit să leșin. Dai o rata întreaga de casa in plus pe încălzire, tot restul vieții.. nu...
@minutzionel
@minutzionel 4 жыл бұрын
va salut cu respect...oare aveti un video s-au ne puteti spune ceva despre zidaria de BCA/CARAMIDA... cu mortar de spuma ? e ok ?
@willblack8575
@willblack8575 4 жыл бұрын
si la cabane de munte cum ramane? normal construite in 2021+
@gabrieltalnaci5724
@gabrieltalnaci5724 4 жыл бұрын
Salut, partea neplăcută e ca ca acești auditori energetici sunt romani. Ce vreau sa spun cu asta? Am avut nevoie de un astfel de certificat ( m-a trimis dirigintele meu de șantier) la o d-na care m-a întrebat una alta, eu i-am răspuns ce ma vrut și mi-a trimis un certif energetic cum am vrut eu sa iasă pt o casa veche reabilitata energetic. Bănuiesc ca nu sunt singurul "norocos" din Românica, iar dacă aceste acte se vor lua în considerare pt stabilirea sa zicem al unor valori de impozite sau taxe falsificarea acestor acte va deveni sport național pt ca... suntem în România și asta ne ocupa tot timpul, cum spunea cineva. Nu e comentariu de hater ci pur și simplu experienta proprie. În alta ordine de idei acum îmi construiesc o casa destul de mare ( 432 de mp construiți ) de la zero și am făcut un pariu cu un vecin și cu constructorul meu ca ma voi încadra cu costurile de încălzire sub 500 de ron / luna de iarna. Inafara de buget ma omoară detaliile, apar f multe iar executantul , arhitectul și dirigintele de șantier considera ca exagerez cu tot ce însemna izolații : termo si hidro.
@michen25
@michen25 4 жыл бұрын
Auditorul energetic pt cladiri este obligat sa meargă la fata locului (la clădirea/spațiul care urmează a fi evaluat(ă). Din păcate acel auditor și-a făcut treaba exact cum dumneavoastră ați furnizat informațiile. Incorect-de ambele părți, iar pierderea este la fel. Din păcate este deja un sport național. Disciplina lipsește de ambele părți.
@gabrieltalnaci5724
@gabrieltalnaci5724 4 жыл бұрын
@@michen25 și eu am fost f mirat. Discutând și cu alții aflați în situație similara nu e caz singular. Efectiv am întrebat-o pe d-soara dacă se deplasează la santier și mi-a spus ca nu e cazul, dacă am făcut în regie proprie stiu ce s-a folosit și sa ii răspund dânsei. Eu nu am mințit, am răspuns la întrebările adresate. Am văzut ca nu am cu cine și asta e. Casa renovata de ex pe o parte are calcan cu un vecin. Nu a întrebat nici un detaliu cum e în zona respectiva, dacă s-a făcut de ex termoizolare pe interior sau nu șamd. Ce poți sa faci? Aveam nevoie de act, nu aveam timp sa caut pe altcineva, iar ia legătura, programare, planificare șamd. Oricum dupa discutând cu alte persoane care și-au construit case mi-au relatat ca nici la aceștia nu a venit nimeni la santier sa vada și sa facă lucrurile cum trebuiesc. Asta e țara, ăștia oamenii, te adaptezi sa te consumi enervandu-te.
@michen25
@michen25 4 жыл бұрын
@@gabrieltalnaci5724 din păcate nu e singurul auditor care face așa. O problema ar mai fi faptul ca unii instalatori-auditori nu înțeleg partea de construcție sau considera irelevante detaliile amintite de dumneavoastră și implicit neglijează la maxim calculul pe partea de anvelopa. Iar pe partea de Instalatii cam tot in acelasi mod merg calculele. Folosesc programe care mai degrabă i-au făcut mai comozi, nu mai buni in serviciul pe care-l prestează. Dar vina beneficiarilor este ca toți spun “vreau repede, îl vreau ieri”. In cazul in care gândim corect, este nevoie de cel puțin trei zile pt a face un CPE. O zi vizita pe teren și strâns și corelat date, o zi făcut calcule pe detalii, punți termice, anvelopa, etc...(cel puțin o zi, nu o ora!), o zi sintetizat și făcut documentul și anexele. Nu are rost sa amintesc câte cladiri din țara au CPE-uri făcute de genul “aceasta este cladirea importantă X și trebuie sa-mi dai un CPE in clasa A”. Dar probleme similare se întâlnesc și in alte tari din UE.
@gabrieltalnaci5724
@gabrieltalnaci5724 4 жыл бұрын
@@michen25 aveți dreptate dar anul trecut când a fost pandemia nu mai reușeau sa mergi înainte cu nimic, lucrurile trenau f mult și m-am bucurat când am găsit pe cineva sa îmi rezolve problema. Oricum de la sine nu cred ca serviciile se vor îmbunătății, fara sa apară sancțiuni lucrurile nu cred ca se vor îndrepta de la sine.
@olimpiamarc
@olimpiamarc 4 жыл бұрын
@@gabrieltalnaci5724 Si ce face unu daca vine persoana pe santier, face toate calculele ca la carte si iti pune in fata o lista cu vreo 5 sau 6 neajunsuri si poate iti zice ca in 30 de zile se intoarce sa vada daca ai corectat erorile ca sa iti poata oferi certificatu? Asta e partea buna. Partea rea e ca sa rectifici in unele cazuri te ar costa vreo 50 la suta din tot ce ai cheltuit, deoarece corectarea in sine probabil te obliga sa ridici tot solu si sa il refaci sau sa desfaci unu sau 2 pereti si sa refaci sau ceva asemanator. Cine vrea sa ajunga la asa ceva?
@hamstercanibal
@hamstercanibal 4 жыл бұрын
Multumesc de informatii! Am cumparat o casa de aproximativ 200 mp in 2019, an in care v-am descoperit si am inceput sa va urmaresc. Pentru 2020 am avut un consum total de energie electrica de 22000 kW. Ati putea sa imi spuneti cum ma pot afecta pe viitor reglementarile NZEB?
@DanNicolaeServerHost
@DanNicolaeServerHost 4 жыл бұрын
Legea se aplica pentru cladirile noi, incepand de anul acesta.
@guenoleadamantu8939
@guenoleadamantu8939 4 жыл бұрын
1800kw/lună? Vor trebui ceva panouri fotovoltaice...
@CristianPinzaru
@CristianPinzaru 4 жыл бұрын
Daca am semnat contractul de achizitie a unei case in 2020 si constructia ei incepe abia acum in 2021, constructorul e obligat sa-mi predea casa cu standardul nZEP? Tinand cont ca receptia probabil va fi in 2021? Multumesc
@CristianPinzaru
@CristianPinzaru 4 жыл бұрын
Da, am editat anii, inca nu m-am obisnuit cu trecerea spre noul an. Multumesc de raspuns. E posibil sa apara probleme la receptie? Sau de acum, problemele o sa apara in cazul in care eu decid sa vand imobilul?
@CristianPinzaru
@CristianPinzaru 4 жыл бұрын
Am inteles. Multumesc frumos pentru tot!
@decentlybad8756
@decentlybad8756 4 жыл бұрын
cat de mult conteaza orientarea casei pe sit?
@olariuandrei9484
@olariuandrei9484 4 жыл бұрын
Nu am inteles daca sunt, sau nu, obligat sa pun sistem de ventilatie. Este suficient sa izolez bine casa + geamuri eficiente? ca sa fie nZEB. Multumesc!
@DanNicolaeServerHost
@DanNicolaeServerHost 4 жыл бұрын
Este mai greu sa atingi standardul respectiv fara un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura si eventual umiditate. O casa eficienta energetic este o casa etansa...
@olimpiamarc
@olimpiamarc 4 жыл бұрын
Dar nu e de ajuns aerisirea din fiecare dimineata? Tinem geamu deschis 10 min. Si uneori ai usa deschisa cind gatesti.
@DanNicolaeServerHost
@DanNicolaeServerHost 3 жыл бұрын
@@olimpiamarc Nu este suficient. Va recomand un dispozitiv care masoara nivelul de CO2 din incapere. Veti ramane uimita in cat timp aerul dintr-o incapere devine problematic. PS: Nu este vorba de timpul cat tineti deschisa fereastra, ci de debitul de aer care se formeaza intre aerul de afara si cel viciat din interior. Este mai bine sa ventilati creand un curent, intre doua ferestre diametral opuse un timp mai scurt, decat cu o singura fereastra si un timp mai lung. De ce? Pentru veti pierde ceva mai putina caldura racind obiectele din jur.
@olimpiamarc
@olimpiamarc 3 жыл бұрын
@@DanNicolaeServerHost multumesc mult ptr sfatul oferit. Mi-ar prinde bime si alte sfaturi.
@paurel8490
@paurel8490 4 жыл бұрын
prea multa teorie, dupa parerea mea. profesionistii in domeniu ma indoiesc ca se informeaza pe youtube iar pentru amatori ar fi mult mai util un exemplu practic, respectiv un video in care sa prezinti si sa explici pe intelesul neprofesionistului ce solutii tehnice au fost adoptate.
E o casă nZEB dacă am pus o pompă de căldură?
28:55
Marius Soflete
Рет қаралды 78 М.
De ce trebuie ruptă orice relație cu Rusia
12:40
Sabin Gherman Oficial
Рет қаралды 5 М.
Вопрос Ребром - Джиган
43:52
Gazgolder
Рет қаралды 3,8 МЛН
Cum se termoizolează un perete pentru o casă nZEB?
30:26
Marius Soflete
Рет қаралды 34 М.
Cum ești OBLIGAT să construiești în 2021? nZEB
34:57
Marius Soflete
Рет қаралды 27 М.
Cum VERIFICI dacă funcționează TERMOIZOLAȚIA casei tale?
37:12
Marius Soflete
Рет қаралды 13 М.
Tâmplării din lemn pentru case pasive, fabricate în România
27:58
Marius Soflete
Рет қаралды 25 М.
Ce este este o CASĂ PASIVĂ? Recapitulare
19:39
Marius Soflete
Рет қаралды 12 М.