Cum ești OBLIGAT să construiești în 2021? nZEB

  Рет қаралды 27,722

Marius Soflete

Marius Soflete

Күн бұрын

Пікірлер: 252
@danut4doc
@danut4doc 4 жыл бұрын
La Multi ani!!! Sincer eu cred ca va fi o noua prapastie birocratica. Doar smecheri vor putea sa construiasca(sa obtina autorizatiile si avizele necesare).
@marubeni4159
@marubeni4159 3 жыл бұрын
clar.....dupa care daca indraznesti sa fii independent energetic iti f,te un IMPOZIT cat toata energia pe tot anul. In Spania platesti taxe daca ai panouri solare in curte.
@SebastianRoibu
@SebastianRoibu 4 жыл бұрын
La multi ani! In primul rand: felicitări pentru tot ce faceți. In al doilea rand: 30 mc folositi pentru uj sezon de incalzire este extrem de mult comparabil cu ce folosim noi in zona Falticeni. Statistica este oficiala? In al treilea rand: va propun un subiect simplu: cea mao ieftina casa nzeb de 100-140mp. Un singur material, fara multe calcule, doar sfaturi. Românul construieate ieftin. Educa-l sa nu construiasca si prost. Spor la lucru!
@danitizenhat
@danitizenhat 4 жыл бұрын
Subscriu!
@andreeamocan2326
@andreeamocan2326 4 жыл бұрын
Subscriu!
@Lasttimestudio
@Lasttimestudio 4 жыл бұрын
Subscriu și eu
@thebibleintheschoolsnotthe2641
@thebibleintheschoolsnotthe2641 4 жыл бұрын
Subscriu!
@MariusSoflete
@MariusSoflete 4 жыл бұрын
Statistica este preluata de la administratia fondului forestier roman si media de consum este pt case care ard lemnul in mod direct, in sobe, nu care au instalatii moderne care functioneaza cu lemn. Despre costurile unei case nzeb de 120 de m2 utili am vorbit in seria "cat te costa casa" la care este playlist. Simulari cu tabele cu preturi facute pe toate sistemele constructive si in 2clase de performanta energetica
@TudorBurac
@TudorBurac 4 жыл бұрын
Foarte utila prezentarea. Am răscolit și eu zilele acestea prin directivele UE. Și vreau să vă spun că noi sobarii începem să ne scărpinăm la ciafă. Foarte ambițioase planuri și obiective. Eu zic că avem doua opțiuni. Ori împotriva vântului... Cu consecințe. Dar mai bine pe vânt și poate ne adaptam. Cine știe.👍 E bun material am sa fur ceva neapărat.
@AR23NFS
@AR23NFS 4 жыл бұрын
Salutare și la multi ani. Fa un video cu casa pe zidărie nzeb(cap coada) să știm cum ar trebui sa arate. Fara costuri alea depind de zone și nenea Dorel. PS: ar fii mai digerabil video. Ms 😀
@MT-bk5go
@MT-bk5go 4 жыл бұрын
La multi ani! Merci de video, stiam de faptul ca UE isi doreste sa scada consumul de energie neregenerabila si dupa acest video ma bucur ca n-am inceput proiectul pt casa anul trecut. O seara buna!
@robertaciorzan6622
@robertaciorzan6622 4 жыл бұрын
Multumesc ! F util! Idee pentru urmatorul video : concret cum poate un proiectant/arhitect sa implementeze aceste noi legi intr-un proiect cap - coada? Ce implica mai departe in proiectare aceste legi? Sa luam un exemplu clar, o locuinta sau ceva similar pe care sa il parcurgem
@lukiluki2366
@lukiluki2366 4 жыл бұрын
La mulți ani și multă sănătate! Am făcut teserea cu vata minerala bazaltica între căpriori 8+8 cm mulțumesc pentru sfaturi!
@corneliubratu
@corneliubratu 4 жыл бұрын
Sunt in plin proces de constructie a unei case si nu sunt adeptul creditelor (ca fapt divers). Suna bine pe hartie chestia cu NZEB, insa in practica, pentru cazul constructiilor unifamiliale, in conditiile in care vrei sa stai la casa eu vad lucrurile cam asa: a0. categorie de oameni care au venituri bune si isi pot permite fara nici o problema; b0. categorie de oameni care au venituri ok si fac eforturi financiare mari sa construiasca o casa dupa proiect/lege (aici includ si renuntarile la diferite chestii care te pot face sa te simti mai bine (ex: curte de lumina sau mai stiu eu ce chestie de design, sau lasa ca facem peste 2 ani sa mai strangem niste bani..., etc)); c0. categorie de oameni care nu-si permit (sau nu vor) sa construiasca o casa dupa proiect(daca exista) / lege; acum, dupa ce s-au inasprit conditiile de autorizare/receptie avem o valoare investita la inceput mai mare. Impactul financiar(si nu numai) ar fi cam asa: a1. la categoria a0 avem un impact relativ mic; b1. la categoria b0, avem un impact mediu spre mare. vad 2 variante: b11. ori te bagi in datorii pe la banci (si cu siguranta se modifica sumele pe care le platesti pe parcusul a 30 ani pentru ca se adauga dobanzi, comisioane, asigurari, etc); b12. ori renunti la si mai multe (ex. nu mai vrei 3 camere, vrei doar 2); c1. la categoria c0 nu este nici un impact pentru ca oricum se construieste dupa posibilitati/plac; In concluzie, daca trag linie, mi se pare ca pe de o parte este frumos sa vrem sa construim cat mai ecologic, dar in realitate pentru cei din categoria b0) o sa fie si mai greu si frustrant. Eu consider ca sunt in categoria b0) si consider ca este greu sa construiesti o casa si cred ca o sa fie si mai greu dupa aceasta lege. Nu ma plang, doar constat. Imi cer scuze daca am ofensat pe cineva cu comentariul meu. In rest toate bune, sa aveti un an nou bun si multa sanatate!
@GabrielMaxGM24
@GabrielMaxGM24 4 жыл бұрын
La multi ani !!! ..........hhmmm sincer mi-as dori mult in primul rand sa realizam noi si sa nu ne bazam pe stat stim foarte bine ca se poate rezolva orice si nu doar la noi , eu am fost dezamagit cand la Londra(zona 3) pentru un studio sa fie reinnoit certificatul energetic a tinut cont ca am becuri led restul in asa fel a facut sa treaca fara a se incadra in clasa care ar fi sanctionat proprietarul . (Izolatie exterioara 0, geamuri termopan buna gluma :)) doar o foaie de sticla de 3 mm cu o rama din lemn din anul 90 cred , iar in acoperis garsoniera fiind la ultimul etaj m-am uitat e o izolatie de 15 cm de vata de sticla in pod ) am avut luna de iarna si cu 900kw (toata garsoniera fiind pe electricitate dar majoritatea consumului fiind pe caldura ) . Spor la video-uri sa vedem lucruri la fel de interesante ca anul trecut :)
@silversurfer4554
@silversurfer4554 Жыл бұрын
Asta vroiam sa zic si eu... Tampenia asta se va aplica doar la fraieri, pt ca marile agentii cu marile companii din industrie vor construi in continuare dupa bunul plac si nederanjati de aceste norme. Si eu sunt in Anglia si vad lafel ca si tine cum sta treaba. Ar insemna ceva de genul ca toata Anglia sa fie demolata si apoi reconstruita din temelii. Auzi asta.... Cred ca asta este si motivul pt care Anglia a iesit din UE. Regulile UE sunt absurde!
@iulianpreda4350
@iulianpreda4350 4 жыл бұрын
La multi Ani ! anul acesta voi construi o casa , asa ca toate panzele sus!
@iulianpreda4350
@iulianpreda4350 4 жыл бұрын
Multumesc pentru inimioara si pentru sfaturi , sanatate si pace in suflet , numai bine ,
@DemoNiq
@DemoNiq 4 жыл бұрын
si eu, daca afli lucruri importante si utile, te rog sa le postezi :) eu abia imi caut arhitect momentan.
@iulianpreda4350
@iulianpreda4350 4 жыл бұрын
@@DemoNiq Buna , eu am gasit un arhitect (recomandat de mesterul cu care inentionez sa ridic casa ) , am avut cateva intalniri , putin dezamagit pentru ca eu deja visam cum o sa arate viitoarea casa iar el vroia sa vina cu conceptul lui , acum cred ca o sa cadem de acord in privinta a ceea ce imi doresc .Cred ca infofmandu-ne cat mai mult si cu ajutorul lui Marius vom realiza ce avem nevoie.
@cristimusashi4549
@cristimusashi4549 4 жыл бұрын
Noi avem de 16 ani o lege in vigoare, Normativ C107 /2005 privind Eficienta termica a cladirilor...unde e obligatorie incadrarea in 100kW/m²/an si daca ii ceri arhitectului sa proiecteze noua casa ca sa respecte acest normativ se uita ciudat la tine si se scarpina dupa ceafa. A zis ca o sa vorbeasca cu inginerul de eficienta energetica sa vada ce se poate face....cand i-am zis ca de la anul (eram in Noiembrie) o sa apara nZEB a zis ca in niciun caz nu are cum sa proiecteze o casa in noul normativ si nici inginerul ei nu are cum. Daca le spui prietenilor cat vrei sa pui izolatia minima pe casa, placa, acoperis ca sa respecti acest normativ vechi, te cred nebun si te sfatuiesc sa nu faci asa ceva, ca nu se construieste asa si arunci cu banii pe fereastra. Peste 95% din casele construite in Romania nu respecta nici macar un normativ vechi de 16 ani....inca e SF pentru constructiile rezidentiale din Romania si noi vorbim de nZEB? Poate dupa 2050 cand programul ar trebui sa fie finalizat, o sa inceapa si Romania sa tina cont de el si poate 50% din casele nou construite se vor incadra in el.
@draghicidanieloctavi
@draghicidanieloctavi 4 жыл бұрын
La multi ani! Pare-se ca odata cu nzeb panta descendenta a preturilor produselor de genul pompelor de caldura dar si alte produse xare vor ajuta imobilul sa tinda catre "0", va lua o turnura ascendenta datorita cererii care va creste mult mai mult decat se anticipase. Sper sa ma insel caci eu insumi astept o scadere drastica a preturilor pompelir de caldura si instalatiilor de ventilatie cu recuperare de caldura.
@Dana-ty3in
@Dana-ty3in 4 жыл бұрын
Multumesc!De folos aceste informatii si astept cu mare interes viitoarele postari.
@mihai7us
@mihai7us 4 жыл бұрын
La multi ani. FELICITARI pentru videouri imi place sa te urmaresc foarte educativ si sper sa reusesc sa construiesc casa dupa sfaturile tale si noile legi .
@Cheese4RaT
@Cheese4RaT 3 жыл бұрын
Salutare! În primul rand mulțam fain pentru video. Noi suntem acum în faza de început pentru extinderea unei case, mai exact o etajare + mansarda și mici extinderi la parter. Tocmai mi s-a eliberat certificatul de urbanism și într-adevăr, se regăsește deja aceasta cerință noua. Ar fii interesant un video ce explica concret ce trebuie sa includă o mansardare si extindere de case vechi din punct de vedere a normelor nzeb. Mulțam și o zi faina!
@MariusSoflete
@MariusSoflete 3 жыл бұрын
Am trecut pe lista, oricum vor veni foarte multe materiale despre nZEB anul acesta. Pana atunci iti las mai multe materiale pe care l-am facut despre mansarde si iti las un linkuri aici: kzbin.info/www/bejne/b2XQgK2NaK-LhKM kzbin.info/www/bejne/fXTTnpyXqdR-hcU kzbin.info/www/bejne/m16oeYyIYqyhmNk
@Cheese4RaT
@Cheese4RaT 3 жыл бұрын
@@MariusSoflete Mulțam fain Marius!
@Byenckutz
@Byenckutz 4 жыл бұрын
La multi ani, si un an plin de multe videouri foarte bune. Am urmarit cu mare interes acest video, si asteptam niste exemple concrete de de detalii pentru casele pe structura din zidarie. Multumesc.
@DanielaHobaj
@DanielaHobaj 4 жыл бұрын
Mulțumim, o prezentare foarte utilă !!! Informațiile concrete pe exemple sunt cel mai de folos : costul total se reduce semnificativ (la 1523,07 este 52,8%) Un detaliu despre sancțiuni (in general, greșit înțeles): amenda plătită nu scutește de obligația de conformare/ intrare in legalitate.
@CadworkRomania
@CadworkRomania 4 жыл бұрын
Mulțumim Marius și la cât mai multe construcții nZEB 👏👏👏🏗🏡
@mihaiachim5299
@mihaiachim5299 4 жыл бұрын
21:32 Casele cu incalzire pe lemne consuma iarna cam 12-30 m ster de lemne (consumul difera in functie de cat de ud este lemnul)... O solutie mai buna ar fi folosirea ca si combustibil a brichetelor de lemn care au o umiditate foarte scazuta care vor aduce un consum mult mai mic de lemn (in comparatie cu lemnul ud consumul poate fi sub jumatate :) ...) cu centralele potrivite desi cu un cost mai mare al lemnului dar cu avantajul ca oamenii nu vor mai avea cazane pe lemn sparte de coroziunea produsa de gudron (am vazut un cazan pe lemne de la viessman vitoligno 100 care folosit pe brichete avea metalul curat in el fara depunerile de smoala/gudron specifice si cu cenuse extrem de putina in urma arderii ) ...
@MariusSoflete
@MariusSoflete 4 жыл бұрын
Daca te uiti pe statistica de care vorbeam, din cele 8 milioane de locuinte, doar 1 milion sunt estimate a s e incalzi cu lemn brut, restul: brichete, centrale performante, etc, sunt trecute la 7 milioane. Aici cifra se refere strict la cele care se incalzezc cu ardere directa in soba, fara instalatii performante
@gabrieltalnaci5724
@gabrieltalnaci5724 4 жыл бұрын
Multumim, f util materialul, bravo 👍. Explicațiile poate ar fi utile și cu exemplificări cât mai ușor descriptive și de înțeles ( adica de exemplu ca să atingi o rezistenta termica a zidăriei de R=6,5 avem zidul care are x + termoizolația care are y. In total adunate sa facă 6,5. Asta înseamnă că termosistemul, dacă nu e vb de aerogel, ar trebui sa fie de 15-20 de cm . Pt ca din ce am observat majoritatea care fac case nu se pricep sa butoneze în Ubakus nu cunosc limba engleza, sunt neinformați, se bazează doar pe școală vieții șamd ) . Afirm asa întrucât foarte mulți constructori care ridica case ( a se citi majoritatea ) nu sunt în stare, nu vor sau nu știu, sa citească fisa tehnica a materialelor care le folosesc. ( O spun în cunoștință de cauza, câteva luni am fost admin la un grup de meșteri și meseriasi de pe FB cu vre-o 50.000 și ceva de mii de membrii. E o experienta interesanta care te motivează sa te documentezi cât mai mult ). Ce vezi în real life te îngrozește. Partea nasoala observata e ca nu se respecta nici măcar normativele vechi in construcții dar de acestea noi ce sa mai vorbim. In multe materiale făcute de tine amintești și argumentezi de exemplu ca cei 10 cm de termosistem ( de care o fi) , nu mai sunt suficienți. Dar sa vezi la nivel de pardoseli sau tavane ce clișee sunt în piata ( "de ce sa pun extrudat sub placa pt ca pământul e cald", sau "am izolat f bine casa"... Era vb de 2 sau 3 care avea 5 cm de termoizolație acolo deja se lăudau. Dacă ii spuneai ca după normativul vechi acolo ar trebui sa aibă un 16 cm la nivelul plăcii de beton de peste sol, te făcea în toate felurile. Iar în caz ca argumentezi cu date tehnice sau normative în vigoare se ajunge în majoritatea cazurilor la partea " la mine în curte și în casa fac cum vreau". Închid paranteza ). Poate clienții tai sunt mai informați, mai elitisti și cu dare de mana, da' in piata constructiilor, acelea pe lângă care trecem și le vedem ridicându-se realitatea e sumbră. E o combinație de ignoranță, fudulie ( întrucât gresia și faianță in baie e musai sa fie mai tare ca a vecinului ), lipsa de putere de cumpărare, smecherie ( se cauta toate soluțiile posibile pt" a ieși mai bine " chiar dacă consecința e ca iese și prost ) și arogantă. Poate am incheiat anul mai pesimist și o sa avem un 2021 mai ok. Sporuri nebănuite și energie maxima în continuare ! 🥂
@dorinaciocea6293
@dorinaciocea6293 4 жыл бұрын
La Multi Ani! Sa aveti un an super bun, asa cum va doriti!
@paulmoldovan4554
@paulmoldovan4554 4 жыл бұрын
Prea multe chestii legislative, prea putine informatii practice, dupa parerea mea. Era interesant daca explicai cum sa construiesti si pe ce criterii, ca sa te incadrezi in standardul NZEB. Cred ca ar ajuta mai mult. Cu tot respectul, keep up the good work :)
@adiadrian4579
@adiadrian4579 4 жыл бұрын
Salut si la multi ani ! Uite cateva teme : caramida sau bca - cum este mai ieftin si mai eficient energetic casa cu etaj sau doar parter pentru o familie cu cu 3/4 membri cu o suprafata locuibila de aproximativ 130mp pe o parcela de minim 500 mp, Cum este mai economic ? Ca sa fie mai clar si explicit fa un calcul pe 2 coloane cat costa costructia unei case "in mod traditional" si a une case in mod NZEB si cat costa intretinerea si consumurile la cele 2 pe 30 de ani sa ne dam si noi seama daca merita investitia initiala Poate si exemple minime de renovare (izolare , schimbare ferestre, etc.) cost investitie si economie in 15/20 ani.
@shpe11
@shpe11 4 жыл бұрын
marlanie totala... 1. adica legea care spune ca nu mai trebuie sa alergam dupa avize(alearga primaria) nu are metodologie deci tot noi alergam 2. eu daca aleg sa incalzesc casa cu electricitate, mi se pare normal ca furnizorul de curent sa aibe grija sa genereze acel curent cat mai mult din regenerabile... toate legile la noi sunt pe principiul: daca putem sa punem in carca cetateanului, atunci sa punem... si pe langa asta sa ii cerem si acte inutile (de exemplu cand te pune sa scri nume,prenume,domiciliu,nastere,eliberare, si apoi te pune sa anexezi si o copie dupa buletin)
@marubeni4159
@marubeni4159 3 жыл бұрын
bravo, deja TU citesti contorul tu f,ti telefonul cu aplicatii E.ON, ei doar incaseaza, tot ce facea prsonalul lor acum le faci tu gratis......
@valentinmoga456
@valentinmoga456 4 жыл бұрын
1. Uniunea Europeana trebuia sa vina mai intai cu o lege prin care sa specifice ca salariile si pensiile sa fie la nivelul uniuni pentru ca sa se poata achizitiona tot de la ei materialele care sa asigure aceste cerinte, caci la noi nu se produc sau sunt de proasta calitate. In consecinta declar legea nula si o resping.
@BlanaruAlexandru
@BlanaruAlexandru 4 жыл бұрын
Pe mine m-ar ajuta sa știu ce înseamnă in practica respectarea NZEB. Sper să-mi construiesc o casă de 100mp2 în viitorul apropiat și sunt confuz despre ce sisteme de încălzire ar trebui sa folosesc, izolație, etc ca să respect normele. În rest faci o treaba grozavă! Mulțumesc ca exiști!
@utzdeac
@utzdeac 4 жыл бұрын
Daca te uiti in metodologia, vezi ca pentru anumite zone sunt date consumurile, de exemplu pentru zona IV 127kWh/m2a, energie totala. Eu inteleg ca nu conteaza cu ce construiesti, incalzesti, atata timp cat obtii aceasta valoare.
@costinradu522
@costinradu522 4 жыл бұрын
Bună ziua, domnule inginer! Vă mulțumesc pentru materialele foarte utile. Aș fi foarte bucuros dacă ați realiza un video referitor la executarea tavanelor din lemn. Mai exact, dimensionarea corectă a grinzilor în funcție de deschiderile încăperilor și utilizarea acestora drept pardoseală pentru o eventuală mansardă. Toate cele une și un an nou fără neplăceri!
@nudauautografe23
@nudauautografe23 4 жыл бұрын
din cate am inteles,de la un inginer , cu noua lege nu mai avem voie sa facem astfel de constructii.sunt interesat de acest subiect.bravo
@costyspinu527
@costyspinu527 3 жыл бұрын
Salut, Foarte util abonamentul tau, te urmaresc cu interes si cu foarte mare apreciere. Multumesc personal si multumesc pentru toti cei interesati de munca ta. Stii cumva pentru anul 2022, se mai fac cursuri pentru Case Pasive, sau cursuri pentru Nzeb? Mi-as dori tare mult sa ma inscriu si sa ma asigur ca raman pe o traiectorie profesionala corecta. Multumesc inca odata pentru munca depusa de tine. La multi ani!
@MariusSoflete
@MariusSoflete 3 жыл бұрын
Te tin la curent cu ce cursuri urmeaza 😉
@costyspinu527
@costyspinu527 3 жыл бұрын
@@MariusSoflete multumesc foarte tare. Chiar astept cu mare interes.
@mitza360
@mitza360 4 жыл бұрын
Informații utile ca de obicei. Hai cu algoritmul!
@mirceacalota3490
@mirceacalota3490 4 жыл бұрын
La multi ani cu sanatate. Facem ce cladiri vor ei, dar vorba lui Toma Caragiu: dar de unde miei sterline.
@alexandraitu3494
@alexandraitu3494 4 жыл бұрын
Multumim pentru informatii! Ati putea sa ne oferiti un material video despre structura casei pe cadre de beton si BCA Ytong A+ de 50cm? Mentionez ca pe Ubakus se obtine un coeficient de eficienta energetica la standard de casa pasiva.
@alexandraitu3494
@alexandraitu3494 4 жыл бұрын
@@IZODOMBCA-ul se clădește 30cm peste placă și 20cm în afara plăcii. Asta înseamnă că rămân 20cm de izolat peste stâlpii 30x30. Izolarea se va face cu Multipor. Nu înțeleg unde rămân 20cm de Ytong...peretele per total are 50cm.
@dariusEMPEROR
@dariusEMPEROR 4 жыл бұрын
Salutare Marius! Fie ca anul 2021 sa ne aduca de 2 ori mai multe video-uri din partea ta! :D
@MariusSoflete
@MariusSoflete 4 жыл бұрын
Adică 200?? Am promis 100 pe anu ăsta. Ai timp să te uiți la toate?
@utzdeac
@utzdeac 4 жыл бұрын
@@MariusSoflete eu as putea, sa nu zici ca exagerez, o ora pe zi...ar merge si 3 :)
@dariusEMPEROR
@dariusEMPEROR 4 жыл бұрын
@@MariusSoflete sigur! :D
@viorel7032
@viorel7032 3 жыл бұрын
Salut,as vrea sa stiu ceva despre climatizare prin geotermie,cat e de eficienta si rentabila!
@jurandmandache1596
@jurandmandache1596 3 жыл бұрын
Bună ziua, felicitări pentru toate cîte le știi.....rugăminte spune-mi practic ce trebuie să fac sa fiu legal cu noa casă pe care vreau sa o construiesc ...sa montez panouri fotovoltaice, sa izolăm cu ....? Sa montăm tripan......sa ce o mai fii. Am mai întrebat in stînga și dreapta majoritatea nu știu. Arhitectul mi-a zis că o sa mă interesez......???? Parcă nici nu-mi vine să mă mai apuc. Mulțumesc anticipat.
@Lasttimestudio
@Lasttimestudio 4 жыл бұрын
Marius doua întrebări... 1. Branșamente le de gaz sau dat gratuit, deci numai e o avere sa te racordezi... Tu ziceai ca o centrala costa 1000 euro însă costul branșament ului ajungea și la 30 000 ron nu îl pune nimeni la socoteala, deci total de acord cu pompa de căldură oricum îmi place mai mult. Însă într-o clădire nZEB numai este permisa aceasta centrala termica? Sunt și centrale de 9 KW pe gaz, dar oricum costa 12.000 ron cea mai ieftina...ele având și un raport de modulare 1:20. 2. Vom fi obligați sa avem într o clădire nZEB sa avem instalate panouri fotovoltaice sau eoliene prin curte? Mulțumesc
@scipionyx1
@scipionyx1 3 жыл бұрын
Exista reglemantare pentru coeficientul termic al fundatiei/podea? Nu vad in document specificat.
@guenoleadamantu8939
@guenoleadamantu8939 4 жыл бұрын
Lemnul este resursă regenerabila. Lemnul de foc nu este lemn de calitate din care se poate face mobilă sau clt. Este lemn de foc ce nu se poate folosi decât la foc. Lemnul de foc îți oferă autonomie indiferent de variația tensiunii curentului electric. În unele zone "cade" curentul electric și câte trei zile la rand în timpul iernii. Focul și încălzirea cu lemne generează o stare foarte stenică, fizică și psihică, pe care pompa de căldură nu o va oferi niciodată. Într-o sobă bine făcută nu se face foc decât 1 singură dată pe zi și soba va rămâne fierbinte peste 20 de ore. 2 vapoare "Panama standard" adică trans-Pacifice poluează într-un an cât toate autovehiculele din toată lumea timp de un an. Astfel de vapoare sunt in număr de 40 000 in toată lumea. Nu mai faceți oamenii să se simtă vinovați pentru că poluează. Focul cu lemne poluează minim, insignifiant față de alții. Sobele moderne au randament de 80-90% . Sobele pe pereți folosesc doar combustibil din deșeuri. Recomand celor ce urmăresc aceste canale de pe KZbin să digere cu rezerve toate aceste informații care sunt făcute de cei care vor să-ți vândă echipamente de zeci și sute de mii de euro care sunt foarte stricăcioase și ești și sclavul sistemului. Pe lemne dau maxinum 1000 lei/3 luni de iarnă.
@MariusSoflete
@MariusSoflete 4 жыл бұрын
Daca te uiti pe statistica de care vorbeam, din cele 8 milioane de locuinte, doar 1 milion sunt estimate a s e incalzi cu lemn brut, restul: brichete, centrale performante, etc, sunt trecute la 7 milioane. Aici cifra se refere strict la cele care se incalzezc cu ardere directa in soba, fara instalatii performante
@guenoleadamantu8939
@guenoleadamantu8939 4 жыл бұрын
@@MariusSoflete Îți mulțumesc pentru că răspunzi. Îți mărturisesc că este deranjant acest elitism dus la extrem, aproape sectant, către "cele mai înalte descoperiri ale științei și tehnicii" care solicită foarte mult bugetele și are costuri de mentenanță de te doare capul. Vezi că trăim în România unde la CucaMacaii cât și prin București din când în când este beznă Pitch Black și doar lumânările pastilă care ard 6 ore te salvează. Nu sunt absurd, recunosc atributele oarecum superioare ale pompelor de căldură, centrale in condensare, etc. Dar dacă are cineva sobă pe lemne sau șemineu, să nu facă păcatul să le demoleze din rațiuni, vezi Doamne, ecologiste. Pentru că poate, viața lor și a celor dragi va fi salvată de aceste dotări anacronice care totuși îți oferă siguranță și autonomie excepțională.
@raule5075
@raule5075 4 жыл бұрын
@@guenoleadamantu8939 perfect de acord....dar pana si o casa simpla de la sat care se inalzeste cu 3 sobe de teracota (doar un exemplu) ar ajunge la niste economii enorme in timp daca si-ar monta o sursa centrala de incalzire (fie ea si pe lemne) cu calorifere in fiecare camera.....eventual sa monteze tamplarie din PVC si izolatie pe pereti si planseu (in cazul unei case simple de la sat perioada medie de amortizare nu depaseste 10-ani) plus confortul care e mult superior
@leventeambarus6681
@leventeambarus6681 4 жыл бұрын
Salut! respectand toate reglementarile din 2021 aproximativ cu cati euro/m2 calculam cand construim o casa? mersi :)
@SuspiciousAra
@SuspiciousAra 3 жыл бұрын
Ce tip de sistem incalzire si racire ar folosi un om normal la cap ca sa se incadreze in aceste norme, luand in calcul durata de viata a acelor sisteme de incalzire si racire? Intreb pentru ca observ directia in care se duc anumite aparate, pret mare, eficienta mai mare dar si durata de exploatare tot mai redusa.
@marione2008
@marione2008 4 жыл бұрын
As propune intocmirea unei liste cu recomandari juridice, clauze, care sa poata fi utilizate atat in cazul unui contract intre beneficiar si constructor cat si in cazul cumpararii unui imobil deja construit.
@TheSunLights
@TheSunLights 4 жыл бұрын
Foarte bun materialul! Multumim!
@gorunescupunctro7693
@gorunescupunctro7693 4 жыл бұрын
Foarte instructiv materialul. Mai ai nevoie de niște tratament acustic al camerei, ai un reverb deranjant. Recomand niște plăci de vată bazaltică.
@MariusSoflete
@MariusSoflete 4 жыл бұрын
Cred ca nu a functionat ceva bine la tine. Noi verificam si reverificam sunetul inainte de postare si acest material a fost preverificat pe 3 dispozitive inainte de postare
@vladargeseanu
@vladargeseanu 3 жыл бұрын
exemple de cladiri certificate nzeb?
@MariusBota
@MariusBota 4 жыл бұрын
Mi-e teama ca din nou urmeaza si legile astea sa fie exact ca celelalte, legi foarte bune care nu sunt puse in practica pentru ca nimeni nu vine sa verifice sau sa dea amenzi. Nu e prima oara cand se aproba proiecte pe langa lege si totul merge inainte. Sa speram ca de data asta e altfel. Multumesc de video.
@shpe11
@shpe11 4 жыл бұрын
o sa dea amenzi la aia mici... nu la blocuri...
@SpiderF27
@SpiderF27 4 жыл бұрын
Asta te preocupa pe tine, ca nu ia lumea amenzi?
@MariusBota
@MariusBota 4 жыл бұрын
@@SpiderF27 Ti se pare ca la noi merge cu vorba buna? lipsa de respect din Romania fata de legislatie vine in parte din lipsa de educatie si din lipsa implicarii celor care ar trebui sa verifice si sa sanctioneze nerespectarea legii. Valabil in toate domeniile nu numai aici la constructii. Pe scurt, da asta ma preocupa pentru ca fara acest aspect degaba avem lege.
@EQUANT_
@EQUANT_ 4 жыл бұрын
Marius Soflete - ce fac in cazul in care Certif de Urbanism a fost emis in 2020 si nu contine prevederi legate de NZeB, iar Autorizatia de Construire urmeaza a fi emisa in ianuarie 2021? Practic legea spune ca toate casele dupa 1 ian 2021 vor respecta NZEB, insa in baza CU emis care trebuie sa contina necesarul de energie, ceea ce in cazul meu nu exista.
@andivulpe
@andivulpe 3 жыл бұрын
Și eu sunt interesat de acest aspect.
@ionelzamfirescu9065
@ionelzamfirescu9065 4 жыл бұрын
Suntem de acord cu toate deciziile Problema este finatarea
@dragosz0r
@dragosz0r 4 жыл бұрын
Am calculat si chiar daca iei credit pt a respecta tot ce scrie in NZEB tot ajungi mai ieftin, pentru ca la un moment dat tot trebuie sa faci imbunatatiri. Daca nu o sa te plangi ca multi dintre cetateni pe fb, care au igrasie, curenti de aer rece, mucegai, facturi mari etc. si nu stiu ce sa mai faca.
@ionelzamfirescu9065
@ionelzamfirescu9065 4 жыл бұрын
Va multumesc si va doresc sa ramaneti optimist și sa construiti numai cladiri atermice
@utzdeac
@utzdeac 4 жыл бұрын
Nu cred ca e asa de dificil de ajuns la aceste cerinte, eu am casa de 10 ani si am consum de 137kwh/m2an, fata de 127 cat se cere
@bmwe3opassion519
@bmwe3opassion519 4 жыл бұрын
Fain canal Covasnene :p spor la treaba
@georgeionelasandei7471
@georgeionelasandei7471 4 жыл бұрын
Spune-ne, te rog, (poate ne ajută și prietenul tau Vlad) ce să urmărim cand construim o casă în 2021 a.i. la momentul recepției , Certificatul Energetic să fie cel impus de U.E? Sau altfel spus, ce sa facem ca să ne putem obține intabularea construcției? ( stratificații minime ex 25 cm porotherm+ 15 polistiren, investii utile, ex panouri solare presurizate cu tuburi vidate) Înafara de discuțiile cu arhitecții și inginerii, din debutul proiectului, ar fi bună o discuție și cu un expert energetic? Dacă da, care ar fi întrebările potrivite prin prisma NZEB? Mulțumim și sper că ajută commentul
@scipionyx1
@scipionyx1 3 жыл бұрын
Nu inteleg valoarea U a ferestrelor pentru locuinte unifamiliale. In documentul prezentat e afisat 0.899W/m2k la cladire tip bloc. La casa unifamiliala e 0.452 . Daca ma uit la ofertele de ferestre ale producatorilor gasesc ca cele certificate pentru case pasive sunt pe la 0.8 W/m2k. Ce omit?
@vintagegirl4296
@vintagegirl4296 4 жыл бұрын
Vești bune anul are 🤗
@andreihandru
@andreihandru 4 жыл бұрын
Am întrebat la un biroul de urbanism judetean, SĂPTĂMÂNA ASTA, cum se va implementa legea si ce va trebui facut si inspectorii dădeau din umeri 🙂🤦‍♂️
@willblack8575
@willblack8575 4 жыл бұрын
foarte bine.
@ismailpainedecirc9906
@ismailpainedecirc9906 4 жыл бұрын
inca nu stiau cat sa ceara spaga.
@madalinaghica2737
@madalinaghica2737 4 жыл бұрын
Se pot construi case care sa respecte aceste norme si sa fie construite din containere. Ce parere ai despre acest tip de structura?
@adib9716
@adib9716 4 жыл бұрын
Foarte interesant acest video si cu bataie lunga FINANCIARA in urmatorii 30 ani . Ar fii foarte interesant sa prezinti 2 video , ori le pui separat pe fiecare ... ori unul singur , sa ne explici si sa arati si ce materiale trebuiesc folosite + costuri , pentru : a) BLOC VECHI CONSTRUIT MONOLIT ( din placi de beton ) in anii 1980 ( dupa 1977 ) care NU ESTE REABILITAT DELOC inca din Bucuresti ( aici stau ) , poti lua si alte orase din tara . Este din placi de beton + putina BCA ( nu are caramida deloc ) . Acum pot fii cu un numar de ETAJE diferit : 4 , 8 , 10 etaje , cele mai des intilnite . b) DAR LA CASE VECHI sau NOU construite DEANAPODA , ce belele au astea ? Si aici difera daca au SUBSOL + ETAJE + POD ... etc . c) La o VILA , e cumva asemanator ca la o casa ??? Sau e mai complicat si scump ??? Deci sa faci pentru blocuri + case / vile .
@lorelolo3814
@lorelolo3814 4 жыл бұрын
Buna! Am o curiozitate: cine face calculul termic, in urma caruia reusesti sa incadrezi cladirea intr-o clasa energetica, sa afli consumul de energie si emisiile de CO2? Le face arhitectul, inginerul proiectant sau auditorul energetic?
@kimsburatura5693
@kimsburatura5693 3 жыл бұрын
Deocamdata cred ca doar “mama Omida” stie....😂😁
@Ciprianolaurus
@Ciprianolaurus 4 жыл бұрын
Deci o sa se mai construiasca cu 10 cm polistiren peste tot (legal)?
@nikollausfandel4616
@nikollausfandel4616 4 жыл бұрын
Maestre, la încălzirea în pardoseală dacă se toarnă o șapă de 3-5 cm din șamotă care să acopere furtunul prin care circulă apa caldă iar peste șapa din șamotă, parchet sau gresie, cât de eficient este ? Știind că șamota înmagazinează multă căldură și o eliberează foarte încet !
@nikollausfandel4616
@nikollausfandel4616 4 жыл бұрын
@@IZODOM Peste placa de beton pun mai întâi un strat de polistiren extrudat de 10 cm, apoi plăcile cu profil pt fixarea țevii de încălzire. Peste țevi o armătură, apoi șapa din șamotă (3-5 cm) apoi parchet, gresie,etc. Pereții exteriori izolați cu 25-35 cm vată bazaltică...etc.
@nikollausfandel4616
@nikollausfandel4616 4 жыл бұрын
@@IZODOM Cel mai bine e să fac constructie noua și să încep cu izolația termică din pământ, sub placa și fundații.
@nikollausfandel4616
@nikollausfandel4616 4 жыл бұрын
@@IZODOM Ms.pt răspunsuri. Spune-mi te rog, ai făcut tu cu șapă din șamotă și ai constatat că nu este eficient ?
@nikollausfandel4616
@nikollausfandel4616 4 жыл бұрын
@@IZODOM Ms.dar nu se merită efortul ! ( Părerea mea )
@valyardelean
@valyardelean 2 жыл бұрын
Cum putem intra in contact cat mai de curand? Am nevoie de consultanta asap. Lucrez in dom3niu la scara industriala.dar sunt fineturi si chiar chestii elementare unde nu doresc sa dau gres.
@ceterasadrian
@ceterasadrian 4 жыл бұрын
Cum se procedeaza cu acele constructii rezidentiale incepute inainte de 2021 dar inca nefinalizate? Si ce inseamna asta pt constructorii care binenteles ca "nu au stiut" de acest standard?
@eovidiu
@eovidiu 4 жыл бұрын
Se aplica celor care au aut de constructie emisa in 2021. Daca constructia e inceputa deja se presupune care are deja aut din 2020 sau mai devreme
@ceterasadrian
@ceterasadrian 4 жыл бұрын
@@eovidiu multumesc, totusi avand in vedere ca oricum va urma sa fie aliniate lucrurile astea, poate e mai bine le includem in plan, cumva..
@the.blue.raven7777
@the.blue.raven7777 4 жыл бұрын
Pe scurt, blocurile noi pt care se va lua autorizatie in 2021 vor mai putea avea 1. Centrale termice pe gaz individuale ? 2. Izolare cu polistiren ? Multumesc
@tudorsuhan
@tudorsuhan 4 жыл бұрын
Foarte bun materialul. O scurta remarca, o casa de dimensiuni normale incalzita pe lemne nu consuma 30mc de lemne pe iarna, decat daca nu e izolata si lemnele sunt ude.
@SebastianRoibu
@SebastianRoibu 4 жыл бұрын
Si pe mine m-a surprins acest fapt in video. Se pare ca nu sunt singur.
@MariusSoflete
@MariusSoflete 4 жыл бұрын
E o medie făcută pt ierni reci și case neizolate termic, cum sunt marea majoritate a celor din zonele montane si deluroase
@vladmocanu3598
@vladmocanu3598 3 жыл бұрын
Daca am obtinut autorizatia de constructie pe 20.12.2020 mai trebuie sa ma incadrez in standardul nZEB?
@danieldany5006
@danieldany5006 4 жыл бұрын
Buna ziua. Ce parere aveti despre izolarea peretilor exteriori pe ambele parti? Multumesc.
@danieldany5006
@danieldany5006 4 жыл бұрын
@Diatonic Fusion Label Peretii sunt din BCA, la exterior o sa pun polistiren expandat de 10-15 cm iar la interior probabil vata bazaltica + bariera de vapori si placi de gips carton.
@murphyro
@murphyro 4 жыл бұрын
Inteleg ca procentul de energie regenerabila trebuie sa fie in proportie de minimum 30%. Pentru o casa de dimensiune medie incalzita cu centrala termica pe gaz de unde se poate scoate procentul asta ? Panourile fotovoltaice sunt sufieciente ? Costurile initiale pentru pompa de caldura sunt mari si nejustificate.
@romanvssvmromania
@romanvssvmromania 4 жыл бұрын
Ușoare influențe balcanice? Frumos vorbit despre o administrație care nu a coborât din copac.
@MariusSoflete
@MariusSoflete 4 жыл бұрын
Nah, trebuia să rămân într'o zonă decentă 🤣
@nelulung
@nelulung 3 жыл бұрын
Marius, eu nu inteleg, la min. 29:45 spui: "daca tu ai o casa ineeficienta energetic, tu vei consuma pentru fiecare metru patrat 2,800 de lei..." Adica daca eu am construit o casa de 100 metri patrati undeva la tara asa cum a putut, inefiicienta energetic, asta inseamna ca eu voi cheltui cu acea casa 100 m2 X 2,800 lei/m2 = 280,000 lei ? Poate intr-o viata, sant cheltuieli pe curent, apa, gaz. Dar nu toti cheltuim, intr-un fel sau altul ? Sa spunem ca am construit o casa ineficienta energetic cu 100,000 euro. In 50 de ani voi cheltui cu acea casa pe energie, apa, gaz 280,000 de euro. Deci in 50 de ani am scos din buzunar 380,000 ca sa am un camin pentru familia mea. Acuma tu vii si incerci sa ma convingi sa construiesc o casa mai scumpa, dar eficienta energetic. Sa spunem ca construiesc casa cu 380,000 de euro cea mai eficienta energetic. Dar in 50 de ani tot voi cheltui pe electricitate, caldura. Deci mai multi bani pentru acelasi spatiu in acelasi numar de ani...Si apoi cinstit vorbind, cine nu vrea sa-si construiasca o casa in care sa cheltuiasca cat mai putin pentru energie, caldura ? Dar cei mai multi depindem de grosimea buzunarului...
@MariusSoflete
@MariusSoflete 3 жыл бұрын
2800 de lei per metru patrat in 30 de ani. In tabelul prezentat la 29.45 se face un cost total echivalent pe o anumita durata de ani de utilizare ai cladirii, in care se cumuleaza costurile de investiti + costurile de intretinere in acesti ani. E ca la masini cumva:dupa 5 ani, daca vrei sa schimbi masina, poti face un calcul cat te-a costat fiecare kilometru parcurs calculand toate costurile, inclusiv cele ale masinii, raportate la kilometru. Suna pompos, dar in concret - suma mentionata de 2800 ron per metru patrat inseamna costuri totale de energie calculate deja pe 30 de ani, nu mai trebuie sa inmultesti
@ramamortan
@ramamortan 4 жыл бұрын
Foarte interrsant si util! Dar costurile.pentru un angajat din România, unde salariul mediu net in 2020 este de de 3400 RON sunt foarte mari! O casa de 80 mp ar ajunge la un.pret final cu 70-80% mai mare decât im prezent, in cazul in care ajungi sa folosesti doar 30-40% surse regenerabile, nu?!?!!
@MARIAN5691
@MARIAN5691 4 жыл бұрын
Din luna iulie 2020 procentul de energie regenerabila pentru cladirile nZEB a fost modificat, de Legea 101, de la 10 la 30%! " 15. clădire al cărei consum de energie este aproape egal cu zero - clădire cu o performanță energetică foarte ridicată, la care necesarul de energie pentru asigurarea performanței energetice este aproape egal cu zero sau este foarte scăzut și este acoperit astfel: a) în proporție de minimum 30%, cu energie din surse regenerabile, inclusiv cu energie din surse regenerabile produsă la fața locului sau în apropiere, pe o rază de 30 de km față de coordonatele GPS ale clădirii, începând cu anul 2021;"
@andreimodo2606
@andreimodo2606 4 жыл бұрын
Servus și La mulți ani! Pune te rog în descriere și link-ul cu documentul strategic de la minutul 6:44. Mulțumesc! Cred că ar fi o idee bună să faci și un nou playlist cu videoclipurile dedicate NZEB, să nu ne rătăcim de tot. Între timp, încearcă să mai tai din cacofonii ("adica cat te costa sa..." / "pentru ca caldura sa..."). Mult succes în noul an, pentru următorii 30, și tot așa mai departe!
@MariusSoflete
@MariusSoflete 4 жыл бұрын
Incerc, dar nu imi iese intotdeauna cu cacofoniile, greselile de exprimare date de viteza, unele agramaticalități si bâlbe pe ici pe colo. Dar asta să fie cele mai mari probleme. Documentul menționat este pe ec.europa.eu dar o să pun și link.
@shpe11
@shpe11 4 жыл бұрын
apropos de izolatii de ce nu sunt si tocuri de geam mai mari(adica sa manance mai mult din golul de geam) ca sa poti veni cu izolatia peste ele... adica de ce sa pui o izolatie de 30cm cand la geamuri poate trece frigul pe langa toc traversand doar 10cm de material(banda comprimata sau perete sau izolatie) se pun barierele de vapori sa nu faci condens dar frigul intra mai bine pe acolo decat prin geam sau toc... sau eventual sa pui tot 30cm izolatie si in gol si apoi geamul, dar trebuie prins mai ciudat...
@Kuidmaster
@Kuidmaster 4 жыл бұрын
Bun, si concret, eu daca-mi construiesc o casa anul asta sau in 2022, pot sa includ si curent de la retea sau gaz sau nu ?
@MariusSoflete
@MariusSoflete 4 жыл бұрын
Poti fara probleme
@iancubercei2117
@iancubercei2117 4 жыл бұрын
Salut Echipa Soflete! Puteti sa prezentati ceva si despre termoseminee, punerea lor in functiune impreuna cu o pompa de caldura legate la un puffer si ceva automatizari. Sunt foarte putine referinte pe internet despre subiectele astea. Multumesc! La multi ani si un an 2021 asa cum vi l-ati planificat!
@andreihandru
@andreihandru 4 жыл бұрын
Media pe casa la consumul de lemn ar fi undeva intre 10 si 15 mc pe casa pe an.
@stelic9515
@stelic9515 4 жыл бұрын
depinde cat de mare este
@MariusSoflete
@MariusSoflete 4 жыл бұрын
Daca te uiti pe statistica de care vorbeam, din cele 8 milioane de locuinte, doar 1 milion sunt estimate a se incalzi cu lemn brut, restul: brichete, centrale performante, etc, sunt trecute la 7 milioane. Aici cifra se refere strict la cele care se incalzezc cu ardere directa in soba, fara instalatii performante
@julianp.2233
@julianp.2233 4 жыл бұрын
Salutare. Tind spre o casa pasiva,pe structura metalica. Diferenta de cost intre nzeb si pasiva care ar fi? Mai exact unde se regasesc concret aceste costuri?
@MariusSoflete
@MariusSoflete 4 жыл бұрын
Vezi seria cu "cat te costa casa" ai playlist facut pe canal si acolo am vb si de structura metalica si de dif nzeb si pasiv
@solaris3627
@solaris3627 4 жыл бұрын
Puteti defini sintagma ,,sursă fosila" ?
@raule5075
@raule5075 4 жыл бұрын
lemne, carbuni, petrol, cam tot ce poti sa extragi din pamant...... dar fara energia geotermala :)))
@s_ix8034
@s_ix8034 4 жыл бұрын
Recomandare. Era bine daca puneai cifrele pe full screen. Pe mobil nu prea se vedeau suficient de clar. Mersi
@klausbirthler1473
@klausbirthler1473 4 жыл бұрын
si eu era sa zic asata dar am dat calitatea video mai mare din youtube si se vede tot
@utzdeac
@utzdeac 4 жыл бұрын
Sa inteleg ca se va impune un consum de x kwh/mp/an? Este o valoare fixa sau se va stabili de la caz la caz?
@MariusSoflete
@MariusSoflete 4 жыл бұрын
E definita in Metodologie, e anexata in descrierea la video 🤓
@utzdeac
@utzdeac 4 жыл бұрын
Sa inteleg ca zona climatica IV are 127kwh/m2/an? .... ma incadrez :), deci pana la urma nu e chiar asa de speriat, daca iti cerea 30kwh era o problema de costuri
@MariusSoflete
@MariusSoflete 4 жыл бұрын
E energie primară totală. Adică sumă de energie de încăzire/răcire + cea electrică. De ex val asta la o casă pasivă e 120kwh/m2an
@utzdeac
@utzdeac 4 жыл бұрын
@@MariusSoflete Aha...asa am 137kwh... pt 10 ani vechime, e binisor :)
@utzdeac
@utzdeac 4 жыл бұрын
@@MariusSoflete totusi mi se pare mult la o casa pasiva, tinand cont ca cea de incalzire e 15kwh sau aici se tine cont ca se gatesti pe curent si atunci iti trebuie ceva consum
@cristiandamian6272
@cristiandamian6272 4 жыл бұрын
De ce este culmea ca a participat si o romanca la stabilirea normelor ce intra in vigoare cu inceputul acestui an?
@MariusSoflete
@MariusSoflete 4 жыл бұрын
Pentru ca uite ce scriu conaționalii prin comentarii 😉
@danalexandrubodnariu6814
@danalexandrubodnariu6814 4 жыл бұрын
Buna ziua. Daca vrem sa cumparam un apartament nou in bucuresti ce trebuie sa urmarim pt aceste noi modificari? Ce ar trebui sa faca in plus dezvoltatorii fata de 2020? Daca dezvoltatori nu respecta aceste reguli , cum ne afecteaza pe noi ? Nu as vrea sa dau avans in stadiu de constructie si sa ma trezesc ca dezvoltatoru nu respecta acete regulii si cum poate sa ne afecteze pe noi simplii cumparatori?
@the.blue.raven7777
@the.blue.raven7777 4 жыл бұрын
Exact asta e si intrebarea mea. Eu banuiesc ca nu vor mai putea face blocuri cu centrale termice individuale ? Daca le vor face, vor fi ilegale, daca nu si vor incerca alte solutii moderne, vor fi f scumpe.
@contraprostilor
@contraprostilor 4 жыл бұрын
Intentia este buna dar ca sa ajungi sa construiesti la nivel de A+ vad niste preturi enorme si nu stiu daca romanii isi permit toi asa ceva..stiu ca sunt carcotas dar cand ai de ridicat o casa incepi sa-ti faci calcule incepand de la tot felul de autorizatii si pana la tot felul de "dorei"..in prezent am observat ca in marea lor majoritate producatorii de "termopan" in special cei de firma pun pe tapet prima data acel coeficient de transfer termic care este de ati ghicit pana in 0.75 dar au si de 1.2 sau 1.1..Oare pe ei cine-i controleaza daca spun adevarul? Cand a inceput nebunia in romanica cu polistirenul, vreo 15 ani in urma, marea lor majoritate a expertilor recomandau 10cm..si erau iernile mai nasoale..acum toti recomanda cel putin 10si nu polistiren , iar de iarna am inceput sa cam ducem dorul pentru ca..incalzirea globala..sunt sceptic in privinta faptului ca omul de rand isi va mai putea permite sa ridice o casuța la acesti parametri... Te voi urmari in continuare cu interes Marius. La multi ani si multa sanatate!
@radu22vis
@radu22vis 4 жыл бұрын
Asta inseamna ca nimeni in Romania, nu mai poate construi o casa decat daca are vreo 130k-150 k euro pt materiale eficiente energetic?
@willblack8575
@willblack8575 4 жыл бұрын
asta e toata ideea, saracii sa stea in celule de 20mp.
@olimpiamarc
@olimpiamarc 4 жыл бұрын
sa nu ne fie cu banat, da saracuta de mine se multumeste cu o coliba de 48 mpatrati
@ismailpainedecirc9906
@ismailpainedecirc9906 4 жыл бұрын
@@olimpiamarc si cu cartela de ratie, nu-i asa?
@dariusciuguzan8239
@dariusciuguzan8239 4 жыл бұрын
Șoflete, în ce țară trăiești?
@MariusSoflete
@MariusSoflete 4 жыл бұрын
Cu fizicul in România, cu gândirea în Europa de Vest
@ozierom
@ozierom 4 жыл бұрын
@@MariusSoflete ...acolo sunt si pădurile noastre
@ismailpainedecirc9906
@ismailpainedecirc9906 4 жыл бұрын
Aoleu, inca o lege inutila pe care trebuie s-o ocolim cu spaga? de parca nu aveam atatea..
@pescuitamatorialcuvasile7622
@pescuitamatorialcuvasile7622 4 жыл бұрын
Deci dacă fac casa din pământ și paie cu structura de lemn îs cel Mai șmecher 😂😂😂
@alltrack_r
@alltrack_r 4 жыл бұрын
Statul: Bre, iti platesc eu lunar GPL-ul pe care-l consumi la masina ta, pe urmatorii 20 ani, daca iti iei masina noua! Omul: uaaauuu, super tare!, cum fac? Statul: E simplu: trebuie doar sa iti iei Mercedes S nou de min 100.000 EUR! Pam pam!
@mindricangabriel553
@mindricangabriel553 4 жыл бұрын
Este o diferenta intre dorinta si putinta .
@tudorandrei4170
@tudorandrei4170 3 жыл бұрын
a fost foarte fain video-ul si informativ, insa unul mai practic, cu exemple ar fi mult mai de folos :) sunt neclare lucrurile, din ce vad la specialisti...
@MariusSoflete
@MariusSoflete 3 жыл бұрын
Mai vin materiale pe tema, cu exemple concrete, work in progress 😉
@luciferke11
@luciferke11 4 жыл бұрын
Planul sa facem case cat mai eficiente este binevenita oricat de costisitor este, in timp scoate banii! o chestie a-si cere nu trebuie sa vorbesti atat de repede ca nu este necesar, cine este interesat de aceste "bucati de Soflete" :D vrem sa si intelegem ;) ar fi bine sa vorbesti despre proiecte de finantre si diferite finantari europene. Acum ar fi o sansa pentru Romania sa iasa din mocirla, numai c-ar trebuia sa incepa guvernul sa finanteze reabilitarea caselor cu proiecte seroase, si sa continuie finantarile montarii panourilor solare si etc.
@MariusSoflete
@MariusSoflete 4 жыл бұрын
Am vorbit deja de mai multe ori de proiecte de finantare si am si vorbit despre detalii, sunt postate pe canal
@luciferke11
@luciferke11 4 жыл бұрын
@@MariusSoflete le am vazut si mersi pentru ele! Eu ma referam, daca va fi schimbare in proiecte si noutati.
@costelsandulache1273
@costelsandulache1273 4 жыл бұрын
cred ca la calcul ai gresit un pic la tabelul II.7, ultima coloana e suma pe mp /30 ani. Adica daca ai o casa de 100mpx1500RON=150000RON ceea ce e cam mult pe an dar impartit la 30 ani ajungi la 5000RON /an
@MariusSoflete
@MariusSoflete 4 жыл бұрын
Tabelul nu e făcut de mine, este cel di metodologie. Și am menționat înainte de a prezenta tabelul că e calcul făcut pe 30 de ani, dar se poate să nu fi fost prea clar
@costelsandulache1273
@costelsandulache1273 4 жыл бұрын
@@MariusSoflete eu am inteles ideea, imi place ce faci , dar pentru unii mai putin familiarizati iese din calcul altceva. Posibil sa nu se fi inteles foarte clar din exprimare :)
@doareu2853
@doareu2853 4 жыл бұрын
Mulțumim
@mcm9047
@mcm9047 4 жыл бұрын
Domnul Marius ! La mulți ani ! Sănătoși și cu folos ! Nu va plac colindele ?!
@rawirawi2512
@rawirawi2512 4 жыл бұрын
Mulțumim frumos, nu știu câți merită aceste lămuriri, mai ales cei care se pălMuiesc "🤦‍♂️"
@thebibleintheschoolsnotthe2641
@thebibleintheschoolsnotthe2641 4 жыл бұрын
Intrebare: Și dacă casa mea ar merge numai cu celule fotovoltaice și/sau eoliane, CE îi mai interesează pe ei cu "legea" lor CARE e consumul meu??? 😀
@silviuunguru9862
@silviuunguru9862 3 жыл бұрын
CO2 probabil
@gabrieldobrogeanu8240
@gabrieldobrogeanu8240 2 жыл бұрын
Noi avem încă case doar la rosu și locuite asa. Dar se cer case nzeb obligatoriu 🤣. De ce nu da Uniunea Europeană bani de izolație panouri etc? Cred ca nici 1% din locuințe nu sunt făcute nzeb
@rbenchea
@rbenchea 4 жыл бұрын
Sunt curios cum e pentru cladirile locuite temporar, cum ar fi o casa de vacanta sau o cabana. Se aplica si acolo?
@ionutchete319
@ionutchete319 4 жыл бұрын
Dacă nu locuiești minim 90 de zile acolo nu este nevoie nici de certificat de performanta energetica. Problema o sa fie la autorizare. Trebuiesc convinși cei de la primărie ca o sa fie casa de vacanta.
@busuiocmarius1776
@busuiocmarius1776 4 жыл бұрын
Sa stii ca ti-ar prinde bine langa tine un pahar cu apa La cat ai citit si vorbit, apa te mai ajuta la foce ;)
@razvanrugescu
@razvanrugescu 3 жыл бұрын
Și cartea tehnică a construcției e tot "obligatorie" încă din anul Domnului 1994 (cu toate cele 4 capitole, conform HG 273) și nu există mai niciunde. În cazurile fericite în care aveau habar, oamenii au trebuit să obțină în instanță dreptul de a vedea cartea tehnică de la dezvoltator, doar pentru a constata după x ani că nu există/e incompletă și au fost păcăliți pe bani grei. Și proiectul tehnic e "obligatoriu" conform Legii 50/91 dar trei sferturi din țară construiește cu documentația pentru autorizație. Statul (ISC-ul) e cvasi inexistent așa că fix de NZEB ne doare acum. S-au construit, intabulat și vândut blocuri fără utilități în Românica noastră europeană. Dar dacă vor ajunge near zero eu unul sunt mulțumit. 😂
@stefysisua
@stefysisua 4 жыл бұрын
mda... mc ce se taies si se scot afata din tara noastra acuma dam vina pe consum...EXACT
@olimpiamarc
@olimpiamarc 4 жыл бұрын
Europa isi permite sa pretinda unele normative deoarece unele tari membre au o economie relativ buna si deci dalarii in echilibru cu preturile. In România sunt preturi la nivel european si salarii.....!.....referinduma la clasa muncitoare si nu la cei cu scoli inalte. Dsr in Europa intii vin sa vada cum stai te sfatuiesc ce ai de facut, iti dau un termen, si abia dupa incep sanctiunile. La noi nu te informeaza nimeni si dum! dum! la usa cu control si direct amenda ca nu le ai in ordine. Voi faceti o munca minunata si grea cu aceste postari, ( lucru pentru care va multumim mult) dar le vad doar cei ce cauta intii sa masoare de 3 ori si sa taie odata. Si sunt putini. Si ce ma doare pe mine pina la lacrimi e ca ati prezentat faptul de a construi o casa (un coltisor pe lumea asta unde sa te retragi in pace si sa te feresti de vint si ploaie) ca pe o lupta cu morile de vint. Si colac peste pupaza mai vine si legea asta. Reglementare da. sunt de acord. Si toate materialele de constr. sa respecte la normativa. Noi le montam si produsu finit va fi bun si conform cerintelor.. Dar.........
@creion9394
@creion9394 4 жыл бұрын
Apropo de decarbonizare a Europei - aceasta cuprinde si taierile de arbori anapoda?
@stelviodelbrava6218
@stelviodelbrava6218 3 жыл бұрын
La multi ani! Nu stiu de ce, dar, privit din fata si cu parul lung ascuns, semeni tare mult cu Victor Ponta :)) Sper sa nu te jignesc cumva, chiar nu ai nicio treaba la caracter cu acel individ..
@Mr.JohnnyVLD
@Mr.JohnnyVLD 3 жыл бұрын
Salut, linkul pus de catre dvs. este pt o varianta mai veche a legii. Aceasta fost republicata in 2020. LEGEA nr. 372 din 13 decembrie 2005 (*republicată*) privind performanța energetică a clădirilor EMITENT PARLAMENTUL ROMÂNIEI Publicat în MONITORUL OFICIAL nr 868 din 23 septembrie 2020
10 intrebări și răspunsuri despre construcțiile nZEB!
22:14
Marius Soflete
Рет қаралды 10 М.
Prof. Dr.  Dan Vodnar despre lactate, plastic, paine, zahar si uleiuri
1:26:21
I'VE MADE A CUTE FLYING LOLLIPOP FOR MY KID #SHORTS
0:48
A Plus School
Рет қаралды 20 МЛН
Every team from the Bracket Buster! Who ya got? 😏
0:53
FailArmy Shorts
Рет қаралды 13 МЛН
Cum se realizează fundația unei case?
55:19
Marius Soflete
Рет қаралды 272 М.
Banii aduc fericirea si libertatea ? Ne raspunde Iancu Guda
1:10:35
Damian Draghici
Рет қаралды 79 М.
TOT CE ȘTIAM DESPRE CREIER... E GREȘIT!? - DRAGOȘ CÎRNECI - #IGDLCC 228
1:58:56
Ovidiu Dragos Argesanu: “Eu sunt un om care cauta adevarul!”
1:17:51
Damian Draghici
Рет қаралды 311 М.
Cum se realizează SUBSOLUL unei case?
50:00
Marius Soflete
Рет қаралды 58 М.
I'VE MADE A CUTE FLYING LOLLIPOP FOR MY KID #SHORTS
0:48
A Plus School
Рет қаралды 20 МЛН