Рет қаралды 1,719
Microplastics: Een ingrediënt dat je misschien liever niet in je verzorgingsproducten zou willen hebben. Toch worden microplastics vaak toegevoegd aan verzorgingsproducten om bijvoorbeeld de smeerbaarheid of zichtbaarheid te vergroten.
In de Kassa-rubriek ‘Hoe zit dat eigenlijk?’ duiken drie chemici van de Universiteit van Amsterdam: Noor Abdulhussain, Mimi den Uijl en Lotte Scheurders (ook bekend als Sisters in Science) in allerlei producten en claims onder het motto 'Hoe zit dat eigenlijk?' - met deze keer: microplastics in je verzorgingsproducten.
Microplastics zijn soms een halve centimeter groot, maar soms ook zo klein dat ze met een microscoop niet eens te bekijken zijn. Dan moeten ze door middel van chemische methoden worden gedetecteerd in producten. Dit maakt het erg moeilijk om te bepalen waar deze microplastics zich precies bevinden en in welke hoeveelheden. In verzorgingsproducten worden microplastics vaak in de vorm van kleine bolletjes toegevoegd, bekend als microbeads, die bedoeld zijn om een exfoliërende werking te hebben of een bepaalde textuur te geven aan het product.
Welk effect microplastics precies hebben op de menselijke gezondheid, dat weten we nog niet. Wat wel bekend is, is dat microplastics in de natuur aan het ophopen zijn. Ze zijn moeilijk af te breken, blijven bestaan én er komen er steeds meer bij. Dit zorgt voor een groeiend milieuprobleem. Dieren, consumeren deze microplastics, wat leidt tot een verstoring van hun voedingspatronen en gezondheidsproblemen. Uiteindelijk kunnen deze microplastics via de voedselketen ook bij de mens terechtkomen.
Microplastics worden ook toegevoegd aan (verzorgings)producten om een bepaalde functie te vervullen, zoals smeerbaarheid of zachtheid. Maar deze stofjes komen daarmee ook in groten getale in het milieu terecht en daarmee ook in het drinkwater, waar het moeilijk uit te filteren is. Dit betekent dat elke keer wanneer we onze verzorgingsproducten gebruiken en afspoelen, we bijdragen aan de vervuiling van onze waterbronnen. Het is dus essentieel om bewust te zijn van de ingrediënten in onze verzorgingsproducten.
Veel consumenten zijn zich niet bewust van de aanwezigheid van microplastics in hun verzorgingsproducten. Deze microplastics worden vaak niet duidelijk vermeld op de ingrediëntenlijst, wat het moeilijk maakt om te bepalen welke producten ze bevatten. Gelukkig zijn er hulpmiddelen beschikbaar om consumenten te helpen bij het identificeren van microplastics in hun verzorgingsproducten. Wil je nou nagaan of jouw verzorgingsproducten microplastics bevatten en zo ja, wat voor soort? Met de app Beat the Microbead (www.beatthemic...) kun je dit checken.
Abonneer en blijf op de hoogte van alle afleveringen van Kassa (BNNVARA) en ontdek alles wat je moet weten over microplastics, verzorgingsproducten en nog veel meer!
―
Kassa is het consumentenplatform van BNNVARA. Problemen met verzekeringsmaatschappijen en banken, maar ook zaken als lachgas, fillers, phishing en ransomware komen voorbij. Individuele klachten behandelen we in de Belbus en we testen regelmatig verschillende producten & diensten.
Kassa bestaat al sinds 1989 en wordt gepresenteerd door Amber Kortzorg en Mai Verbij. Iedere zaterdag om 19.15 te zien op NPO 2. Of elke donderdag om 16.00 op dit kanaal!
Het laatste consumentennieuws, hulpartikelen en het consumentenforum Vraag & Beantwoord vind je op onze website: kassa.nl.
Volg ons ook op Facebook, X, Instagram & TikTok:
/ bnnvarakassa
/ kassa_bnnvara
/ bnnvarakassa
/ bnnvarakassa