Рет қаралды 336
De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) ligt al jaren onder een vergrootglas in de politiek. In het Belastingplan 2024 zijn de faciliteiten voor schenken en overlijden verder versoberd. Zonder toepassing van deze faciliteiten kunnen de verschuldigde belastingen bij overlijden oplopen tot maar liefst 73%. Door de juiste keuzes te maken is een flinke belastingbesparing mogelijk. Daarover vertellen wij u graag meer.
Waar gaan we het over hebben?
Weet u wat de fiscale gevolgen zijn voor uw bedrijf en familie als u overlijdt? Door goed na te denken over opvolging, toepassing van de bedrijfsopvolgingsregeling en uw huwelijkse voorwaarden en testament kunt u heffingen matigen of voorkomen. In ons webinar praten wij u bij over de volgende onderwerpen:
Bedrijfsopvolgingsregeling
De fiscale wetgeving kent verschillende regelingen om bedrijfsopvolging binnen het familiebedrijf fiscaal vriendelijk te maken. Deze faciliteiten zijn vooral bedoeld om liquiditeits- en continuïteitsproblemen te voorkomen als u bij schenking of overlijden af moet rekenen met de Belastingdienst. Met de bedrijfsopvolgingsregeling is het mogelijk om uw familiebedrijf zonder afdracht van inkomstenbelasting en relatief beperkte schenk-/erfbelasting over te dragen aan uw nabestaanden.
Het effect van huwelijkse voorwaarden en testament
De specifieke voorwaarden rondom de bedrijfsopvolgingsregeling zijn complex. Daarnaast is het ook maar de vraag of de bedrijfsopvolgingsregelingen goed uit de verf komen in uw situatie. Dit hangt onder andere af van de huwelijkse voorwaarden en wat in uw testament is geregeld voor uw bedrijf. Of de diverse vrijstellingen deels of volledig benut worden hangt dus af van uw specifieke situatie.
Wijzigingen in de bedrijfopvolgingsregeling
Het Belastingplan 2024 bevat diverse wijzingen in de bedrijfopvolgingsregeling. Zo worden vanaf 2024 verhuurde onroerende zaken niet meer als ondernemingsvermogen aangemerkt. En vanaf 2025 daalt het vrijstellingspercentage en wordt het beleggingsvermogen helemaal niet meer meegenomen onder de vrijstelling. We nemen u mee in de wijzigingen zodat u weet wat dit voor u betekent en of u hierop kunt voorsorteren.
Voor wie?
Dga’s van een (familie)bedrijf.