MUZ KABUĞU GERÇEKTEN GÜBRE Mİ? MUZ KABUĞUNDA GERÇEKTEN POTASYUM VAR MI?

  Рет қаралды 33,249

Doğal Düşün TV

Doğal Düşün TV

Күн бұрын

Пікірлер: 164
@abadliqilkin
@abadliqilkin 3 жыл бұрын
Ben yaklawiq 5 yildir kullaniyorum. Tam kurutaraq kullaniyorum. Tebii ki ehtiyac oldugunda. Tewekkurler. Bakiyorum yanliw yapmiyorum.
3 жыл бұрын
Kolay gelsin
@arifcamlibel
@arifcamlibel 2 жыл бұрын
İlginç, nette çok fayda gördüğünü söyleyen yüzlerce kişi var halbuki. Bir de sebzelerin hangi dönemde neye ihtiyacı olduğuna dair bir çalışma çok faydalı olacaktır. Teşekkürler.
2 жыл бұрын
Faydası yok demiyoruz, yanlış yapmasınlar diye uğraş veriyoruz. Daha rantbl kullansalar, daha çok faydalı olacaktır.
@kaderbal4567
@kaderbal4567 2 жыл бұрын
Evet kesinlikle hazir yaz başındayız hangi dönem ne gübresi ekleyelim sebze cicek vb bitkilere.Ziraatciler ürün satılsın diye rastgele bir sey öneriyor 15 gunde bir uygulamayı da sıkı sıkı öğütluyor.Sizin açıklamalarınizi bekliyorum.Simdiden tşk ederim
@ahmetcaliskan6042
@ahmetcaliskan6042 3 жыл бұрын
Süpersiniz. Sizi geç farkettim . Artık dört gözle yeni videolarınızı bekliyorum.
3 жыл бұрын
İlginiz için teşekkürler
@kemalgurel9332
@kemalgurel9332 3 жыл бұрын
Emeğinize sağlık
3 жыл бұрын
sağolun
@SpaceX98V2
@SpaceX98V2 2 жыл бұрын
Teşekkür ederim
2 жыл бұрын
Rica ederim
@leonsever492
@leonsever492 Жыл бұрын
Hocam kolay gelsin çok guzel anlatiyorsunuz teşekkurler sizden bir ricam olacak tomateslerimde kuruma başladi ne yapmam gerekir iki senedir boyle oluyor yardiminizi bekliyom
@abdurrahmanfirat6579
@abdurrahmanfirat6579 3 жыл бұрын
Bilginize sağlk. Hocam.
3 жыл бұрын
Teşekkür ederim
@kemalgurel9332
@kemalgurel9332 3 жыл бұрын
Daha geniş kitlelere ulaşması dileğiyle
3 жыл бұрын
teşekkür ederim
@kemalgurel9332
@kemalgurel9332 3 жыл бұрын
Kolay gelsin. Allah yolunuzu açık etsin
3 жыл бұрын
cümlemizin yolu açık olsun
@suay1251
@suay1251 Жыл бұрын
Merhaba kuruttuktan sonra yakmak zorundamıyız ?
Жыл бұрын
Kurutup nasıl kullanmayı düşünüyorsunuz? Benim aklıma en güzeli yakarak külünü kullanmak geliyor.
Жыл бұрын
Merhaba
@suay1251
@suay1251 Жыл бұрын
@ izlediğim videolar da kurutup toz haline getirdikten sonra fide ekerken toprağına ekleniyor
Жыл бұрын
@@suay1251 Çok doğru bir işlem değil ama tercih edilebilir. Toprağa kompostlaştırılmamış bir organik madde katmak, topraktaki azotun azalmasına neden olur.
Жыл бұрын
@@suay1251 Konulabilecek zamanlar da var. Fide çukuru için tercih ettiğimiz malzemeler var. Koymak istiyorsanız, siz bilirsiniz.
@denizbayrakci1336
@denizbayrakci1336 2 жыл бұрын
Teşekkürler👍
2 жыл бұрын
Rica ederim
@huseyindavulcuvw7878
@huseyindavulcuvw7878 Жыл бұрын
Hocam1 yıl suda bekletirsek tam koyu olarak suyu çıkıyor sapı hariç diger aksamları eriyor kalmıyor simsiyah suyu oluyor 100 lt 1 lt ekleyip arpa ve buğday ekili arazilerime atıyorum ısırgan çayı ile birlikte mükemmel müthiş sonuçlar aldim
Жыл бұрын
Muz kabuğunda potasyum yok demiyorum, yıllardır yazılarımda bundan bahsettim ancak burada anlatmak istediğim farklı bir durum. Faydalıdır, kullanılması gerekir.
@onlineegitim4317
@onlineegitim4317 6 ай бұрын
Konu ıle alakalı degıl ama merak ettım sırke yumurta kabgu gubresi kac ay beklerse sorun olur.
@rafailimanov4081
@rafailimanov4081 2 жыл бұрын
Verdiyiniz bilgilər üçün çox sağ olun. O qədər gözəl alnatıyorsunuz ki, keşkə daha öncə fark edə bilsəydik. Çox - çox sağ olun uğurlar arzu edirəm.
2 жыл бұрын
Güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim.
@muhendisiplin2912
@muhendisiplin2912 3 жыл бұрын
yuksek oranda potasyumu ne yapcazkı. herseyın fazlası zarar degılmı.
3 жыл бұрын
Evet her şeyin fazlası zarar ancak doğruyu bilerek hareket edersek daha doğru sonuçlara ulaşırız. Bitki gelişimi sırasında belli dönemlerde potasyuma daha çok ihtiyaç duyar bu dönemlerde doğru oranlarda vermek gerekir, doğru oranı yakalayamadığımız zaman (fazla veya az) sorun çıkartır.
@elifeaksoy3104
@elifeaksoy3104 3 жыл бұрын
Teşekkürler hocam
3 жыл бұрын
Ben teşekkür ederim
@evo161aor3
@evo161aor3 6 ай бұрын
Muz kabuğunu fırına versek kaç dakika bekletmek lazım, sonra suya mı karıştıracağız, yine yumurta kabuğunuda mı fırınlamak lazım
@ozgurkavrak
@ozgurkavrak 3 жыл бұрын
Bilgiler için teşekkürler hocam
3 жыл бұрын
Teşekkür ederim
@FTM2024G
@FTM2024G 9 ай бұрын
Ben topraga gömdüm fostot gibi olurmu
@erdogankocaoglu6030
@erdogankocaoglu6030 3 жыл бұрын
o zaman hep sıvı olarak kök sulaması yaparak kullanabilirim bu tavuk gubresini. Kuru olarak kullanma sansım yok anladıgım kadarıyla. Bir hafta yeterlimi fermente olması icin ? icine kuru hamur mayası vs eklemenin faydası olurmu? sonra aylarca aynı kovada durabilir sanırım arada belki su eklenebilir.
3 жыл бұрын
Tavuk gübresi fermente edilirse kuru olarak kullanabiliriz. Fermente etmezsek, şerbeti yapılabilir. Bir haftada olmaz, bir ay gibi süre tanıyın. Maya ekleme işini kompost aşamasında yapmayalım, hatta çok fazla maya toprakta potasyumu azaltır, biraz temkinli olmak lazım
@muratguvendi3556
@muratguvendi3556 3 жыл бұрын
Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Muz kabuğunun güneşte kurutulmasını tercih etmediğinizi anladım. Fakat fırınlanması ve yakılmasının sanırım daha doğru olduğuna işaret etmişssiniz. Rica etsem, güneşte kurutmanın sakıncasına değinebilir misiniz, şimdiden teşekkür ederim.
3 жыл бұрын
Organik maddeler güneşte kurutulursa UV ışınları içeriği bozar, istenmeyen içerikler oluşmaya başlar. Bu domates kurutma veya sebzelerin kurutulması için de geçerlidir. Düşük sıcaklıkta fırında kurutma içeriği bozmaz, yakılması da; potasyum karbonlaşma reaksiyonu sırasında reaksiyona girmez veya uçmaz. Bu nedenle yakılmasında sorun yok.
@muratguvendi3556
@muratguvendi3556 3 жыл бұрын
@ Dönüşünüz ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
3 жыл бұрын
@@muratguvendi3556 Rica ederim
@umitsoyturk9288
@umitsoyturk9288 2 жыл бұрын
@ nasıl yakacagiz tam olarak anlayamadım.
@galehazelnut
@galehazelnut Жыл бұрын
merhaba öncelikle emekleriniz için teşekkür ederim. hocam muz kabuğunu melas ile hava kilitli kapta fermante ettim yaklaşık 30 gün sonunda açtım. ancak çok ciddi derecede kötü bir koku söz konusu, fermente süreci başarısız mı geçmiş anlamına geliyor? Normal bir durummudur. sizin deneyimleriniz vardı cevaplarsanız sevinirim.
@zaman1727
@zaman1727 Жыл бұрын
Hocam kuruttuktan sonra yakıp küllerinden şerbet yapmak en verimli Kullanım şekli doğrumu bide fırında kurutsam değerleri düşmez mi
Жыл бұрын
Yüzde 40 oranlarında potasyum istersek, en güzeli anlattığınız gini kullanmak. Potasyum yüksek ısıda bozulmaz.
@zaman1727
@zaman1727 Жыл бұрын
Çok teşekkür ederim
Жыл бұрын
@@zaman1727 Rica ederim
@merihakinci7676
@merihakinci7676 2 жыл бұрын
Merhaba Murat Bey, Potasyum gübresi elde etmek için, ben, yakınımdaki pideciden kül aldım. Zeytin odunu külü imiş. 4 katı su ilave edip beklemeye aldım. Ama tereddüte düştüm, acaba 60 derece sıcak su mu kullansaydım diye. Şimdi, 1-Bu külü ne kadar süre suda bekletmek gerekiyor. 2-Suyu süzüp aldıktan sonra (damlama sisteminde kullanacağım), geride kalan tortuyu da toprağa atsam mı acaba? 3-Dönüm başına ne kadar miktar kullanmamı tavsiye edersiniz. İlginiz için çok teşekkür ederim. Çalışmalarınızda çok faydalandığımı söylemek isterim. İyi günler.
2 жыл бұрын
Merhaba. Sıcak suya çok ihtiyacımız olmayabilir ama kaynatırsak da sorun olmaz, potasyum yanmaz. 1- 3 4 gün suda bekletsek olur. 2- İlla içinde mineral ve madenler kalacak, toprağa atsanız sorun olmaz. 3- Ne için kullanacaktınız, hatırlayamadım kusura bakmayın. Sebze başka, ağaç başka vb gibi
@merihakinci7676
@merihakinci7676 2 жыл бұрын
@ Benim erkenci Japon eriği ve Hünnaplardan oluşan bahçem var.
@anahtarnokta6917
@anahtarnokta6917 3 жыл бұрын
tesekkür ederim.
3 жыл бұрын
Rica ederim
@hasanilhan8000
@hasanilhan8000 2 жыл бұрын
Merhabalar öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim size bir sorum olacaktı muz kabuklarını kurutup kül haline getirdikten sonra sadece suya karıştırıp topraktan mı uygulanabilir ve oranı ne olmalıdır yoksa ısırgan gübresi gibi yapraktan da uygulanabilir mi eğer yapraktan uygulama şansımızda varsa örneğin kaç gram muz kabuğu külünü kaç litre suya karıştırıp yapraktan uygulayabiliriz cevap verirseniz sevinirim şimdiden teşekkür ederim.
2 жыл бұрын
Rica ederim Küllerin hepsi için 1 birim kül 4 birim su baz alınabilir. Yani 250 gram külümüz varsa 1 litre su koyarız, elde ettiğimiz sıvıyı, 9 litre suyla karıştırırız. Topraktan olsa daha iyi olur ancak yapraktan da verilebilir. En güzeli, biraz yapraktan verildikten sonra topraktan vermek.
@hasanilhan8000
@hasanilhan8000 2 жыл бұрын
@ peki her bitkide kullanabilir miyiz bunu ben ceviz ağacında ve fidanlarında kullanmayı düşünüyorum da
2 жыл бұрын
@@hasanilhan8000 Kullanabiliriz, sonuçta sentetik potasyumla aynı işi görür hem de doğal
@hasanilhan8000
@hasanilhan8000 2 жыл бұрын
@ ilginiz ve cevabınız için çok teşekkür ederim
2 жыл бұрын
@@hasanilhan8000 Rica ederim
@pusatdemiroglu4778
@pusatdemiroglu4778 3 жыл бұрын
Iyi gunler hocam bir yorumunuzu okudumda .en fazla 12 gun suda kalmali demissiniz.ben isirgan gubresi yapicam.diyelim 12 gun beklettim süzdüm ayri bir kaba koydum.o suyu 4 5 ay sonra kullansam bisey olurmu ? Bir sorum daha olacak.findik yapraktan gubreleme icin.isirgan gubresi yosun gubresi birde dediginiz sekilde muz gubresi bu ucunu birbirine katip yeteri kadar su ekleyip findik dallarina uygulasam kotumu olur iyimi olur acaba ?
3 жыл бұрын
fermentasyon için soğuk ortamda 12 gün beklettikten sonra çok iyi süzerseniz 6 ay karanlık ortamda bozulmaz. Yaprak gübresi olarak kullanılabilir ama muzdaki potasyumu, topraktan vermek daha mantıklı geliyor bana... Muz kabuğu içinde potasyum oksitler, topraktaki enzimleri de harekete geçirir.
@AEKaygin
@AEKaygin 2 жыл бұрын
1.55 de verilen tabloda hata var sanki. Verilen rakamlar % değerleri ise toplamı %100 etmesi gerekiyor ancak 4 verinin hiçbiri %100 etmiyor.
2 жыл бұрын
Ortalama verilen değerlerdir, birbirinin içeriklerinde de bulunabilirler.
@ado7891
@ado7891 2 жыл бұрын
Zeytin ağaçları için kullanicam bugün aldim 8 kg muz kompost mu yapayim yoksa digerinimi yapayim
2 жыл бұрын
8 kg muzdan kaç ağaç için potasyum elde edeceğiz. Kurutup, yakarak külünü çıkartmak daha mantıklı
@ado7891
@ado7891 2 жыл бұрын
@ hocam petek lerin üzerinde kurutu cam 50 100 agac var kaça kaç oran da vercez bir de
@selmabakn7367
@selmabakn7367 7 ай бұрын
Nihayet bir kişi dogru xöylemiş
7 ай бұрын
Teşekkür ederim
@elifeaksoy3104
@elifeaksoy3104 3 жыл бұрын
Hocam kusura bakmayın tam olarak anlaya bilmek için soruyorum , alabileceğiniz en iyi potasyum kurutulup yakılması ve külünün sulamdırılması mıdır?
3 жыл бұрын
Evet. Anlatmaya çalıştığım; muz kabuğunda yüzde 40 civarı potasyum var ancak yaş kabukta yüzde 4 veya altı oranında var. Kabuğun suyu uçurulduktan sonra, kütlesel olarak artıyor. Yüzde 40 oranı yakalayabilmek için, kurutup buna göre hesap yapmak gerek
@orkunturkmen1770
@orkunturkmen1770 2 жыл бұрын
muz kabuklarını suya atıp blenderdan geçirip , bu suyu toprağa yeni fidanlara versek. Faydası olur mu?
2 жыл бұрын
İşlerimin yoğunluğundan geç cevap veriyorum kusura bakmayın.
2 жыл бұрын
Olur ama toprak içinde tekrar bakterilerin işlem yapması gerekir. Tabi blender da parçalayınca işlemi hızlandırmış olursunuz.
@hamzametin3064
@hamzametin3064 2 жыл бұрын
Merhaba,ısırganın azot kaynağı olarak bahsediliyor.İçindeki besin değerlerine bakınca azot görünmüyor.Biraz aydınlatırmısınız?Bu konuda daha öncede size yazmıştım ancak cevap vermediniz. ISIRGAN OTUNUN BESİN DEĞERLERİ 100 gram ısırgan otunun besin değerleri aşağıdaki gibidir: Su: 87,67 g Enerji: kcal42 Protein: 2.71 g Toplam yağ: 0.11 g Karbonhidrat: 7.49 g Lif: 6.9 g Toplam şekerler: 0.25 g Kalsiyum: 481 mg Demir: 1.64 mg Magnezyum: 57 mg Fosfor: 71 mg Potasyum: 334 mg Sodyum: 4 mg Çinko: 0.34 mg Tiamin: 0.01 mg Riboflavin: 0.16 mg Niasin: 0,39 mg B-6 Vitamini: 0.1 mg Folat, DFE: 14 µg A Vitamini, RAE: 101 µg A Vitamini, İÜ: 2011 İÜ K Vitamini (filokinon): 498,6 µg
2 жыл бұрын
Sorunuzu gördüm, bu konuda video çekeceğim için orada cevaplarım demiştim. Ancak diğer videolar daha önce yayınlandı. Durumu detaylı anlatacağım.
@hamzametin3064
@hamzametin3064 2 жыл бұрын
@ teşekkür ederim.Bir konuyuda aydınlatmanızı rica etsem. Bazı besin meteryalleri su ile bazılarıda sirke ile reaksiyona sokuluyor.Hangileri su,hangileri sirke ile çözültülür? Teşekkürler.
@yumru_sepet
@yumru_sepet 3 жыл бұрын
Muz kabuklarını yakmadan çok uzun sure kompost haloinde bekletsek de yine potasyum elde etmez miyiz Yaklaşık 2 aydır beklettiğim muz kabuklarım var
3 жыл бұрын
Muz kabuğu kompostu da yapılabilir, potasyumu yüksek kompost elde ederiz
@ado7891
@ado7891 2 жыл бұрын
Şehrazat hanım suda mi bekletiyor sunuz muz kabuklarını ben de zeytin ağaçları için kullanicam
@neseban310
@neseban310 3 жыл бұрын
Videonuzu beğendim Elma yada armut kabuğundan olurmu çilek fidelerine koysam
3 жыл бұрын
Elma veya armut kabuğunda da potasyum var ancak bize yeterli mi olur, potasyum gübresi olarak değerlendirebilir miyiz dersek hayır. Ama organik madde katkısı anlamında bu tarz kabuklar kompostlaştırarak toprağa katmak her zaman bize avantaj sağlar. Potasyumu yüksek veya en azından külünü potasyum olarak kullanabilceğimiz, patates, greyfurt, hıyar kabuklarını önerebilirim.
@neseban310
@neseban310 3 жыл бұрын
@ bilginiz için teşekkür ederim
3 жыл бұрын
@@neseban310 rica ederim
@fakirciftci.15
@fakirciftci.15 Жыл бұрын
Kül haline getirildiği zaman değeri % de kaça denk gelir teşekkürler
Жыл бұрын
Külün yüzde 40'ı kadar olabilir
@fakirciftci.15
@fakirciftci.15 Жыл бұрын
Mesela sentetik olan 0.0.36 potasyum u 5 kğ veriyorsak !muz kabuğu külünü ne kadar vermeliyiz fikirleriniz için teşekkürler
@elifeaksoy3104
@elifeaksoy3104 3 жыл бұрын
Hocam merhaba, kış aylarında üzerini naylon ile kapatarak sıcak kompost yapabilir miyiz?
3 жыл бұрын
Olur gayette güzel olur
@erdogankocaoglu6030
@erdogankocaoglu6030 3 жыл бұрын
Hocam muz kabugu kuruttuktan sonra fırında 180 C de biraz bekleterek yakmış olurmuyuz? sonra bunu ufalayıp sudamı bekleticez ısırgan gubresi yapar gibi kac gun bekletmeliyiz? Bu konunun ayrıntısından bahsedermisiniz lutfen.
3 жыл бұрын
Burada anlatmaya çalıştığım, yaş muz kabuğunda oransal olarak yüzde 3 civarında, kurutup kül yaparsak, bu kül oranına göre yaklaşık yüzde 40 a çıkar. En mantıklısı, mangalda yanabilecek kadar kurutup, kül haline getirebilmek. İster güneşte kurutun, ister kurutma makinaları var onda kurutun, ister fırında kurutun önemli değil, önemli olan yanarak kül haline gelmesi...
@Nuradam1453
@Nuradam1453 2 жыл бұрын
@ yanan birsey de potasyum kalir mi ki? Ilk defa duydum 😊
@haberkurdu7913
@haberkurdu7913 3 жыл бұрын
Hocam kompost olarak , 3-4 ay diğer organik bitkiler kompost olarak bitkilere, agaçlara versek faydası olacakmıdır ? Yada yanlış olur mu ?
3 жыл бұрын
Kompost ağaçlara çok fazla fayda getirmez. Yeşil gübre yapılabilir ağaçlar için
@erdogankocaoglu6030
@erdogankocaoglu6030 3 жыл бұрын
Kıstan kumesten temizleyip bir naylonun arasında sakladıgım yaş tavuk gubrem var. Ne yapmalıyım? Dogrudan serip gunes altında kurutmayı tavsiye etmiyorsunuz nasıl faydalanabilirim ? Selamlar
3 жыл бұрын
Bir çukur açın, Tavuk gübresi, saman, toprak karıştırın, iyice sulayın, üzerini kapatın. Bu şekilde fermente olur
@osmanylmaz6255
@osmanylmaz6255 3 жыл бұрын
@ uzerini ne ika kapatıyoruz hocam naylon ile olur mu.. 2.soru bu yaptığımız olayda güneş görmeli mi görmemelimi
3 жыл бұрын
@@osmanylmaz6255 Üzerini naylonla kapatın, güneş görmesin
@aliseven8512
@aliseven8512 2 жыл бұрын
@ kaç gunde olur fermente birde plastik kutuda fermente olurmu cevap verirseniz mutlu olurum hocam
2 жыл бұрын
@@aliseven8512 Plastik kapta olur ama dibi delik olsun, çıkan suyu da seyreltip kullanabilriiz. Zaman konusu biraz hava sıcaklığına bağlı ama sistemi yaptınız 20 gün sonra açıp karıştırın, tekrar kapatın. Ondan sonra 30 gün sonra kullanılabilir.
@muratguvendi3556
@muratguvendi3556 3 жыл бұрын
İzninizle, bir başka sorum ise; ben muz kabuklarını kurutup sonra suda bekletiyorum. Sıvı gübrenin bitki kökleri tarafından daha kolay alınabildiğini biliyorum. Muz özelinde, potasyum sıvı gübre olarak alındığında asıl önemli değerler kabukta kalıyorsa tek çare muzu yakmak değil mi? Muz kabuğunu kurutup, toprağa gömme durumunda da bitki köklerinin potasyuma erişmesi uzun zaman alacak değil mi? Sorularıma tercüman olursanız çok sevinirim.
3 жыл бұрын
Muz kabuğu içindeki potasyum suya tam olarak geçmez. Uzun süre bekletilmesi de başka sorunlara yol açar. Bu nedenle su içinde bekletilmesi çok doğru değil. Yakmak, kabuk içindeki diğer elementlerin uzaklaşmasına ve külün büyük bir oranda saf potasyum kalmasına neden olur. Külün içindeki potasyum oranını az çok tahmin edebiliyoruz ama su içindekini tahmin zor oluyor. Aslında toprağa herhangi bir organik maddeyi kompostlaştırmadan veya başka bir işlemden geçirmeden gömmek çok doğru değil. Bu işlemi, eskiden insanlar toprak sağlığını korusun, organik yetiştirmeye daha meyili olsun, kolaylık olsun diye tavsiye ediyordum ama artık çok tavsiye etmiyorum, başka yöntemler anlatmaya çalışıyorum.
@muratguvendi3556
@muratguvendi3556 3 жыл бұрын
@ Vermiş olduğunuz altın değerindeki bilgileri sizin dışınızda temin edebilmek çok kolay değil. Bu sebeple anlattıklarınızın her bir harfini not ediyorum ve uygulamaya hemen başlayacağım. Fırında düşük sıcaklıkta veya kaloriferde kurutmak, sonrasında yakıp külünü toprakla buluşturmayı hemen uygulamaya başlayacağım. Bu yakma işlemi patates kabuğu için de uygulanabilir değil mi? Patates kabuğu içersinde de ağırlıklı potasyum olması sebebiyle sormak istedim. Keza örneğin, içinde fosfor bulunan "kabak çekirdeği veya sarımsağın" fosfor içeriğini bitki normlarına nasıl uygun hale getirebiliriz? Bu mümkün mü? İnanın soracak çok sorum var, keşke bir kitabınız olsa satın alıp, okuyabilsek :)
3 жыл бұрын
@@muratguvendi3556 Güzel düşünceleriniz ve yazdıklarınız için teşekkürler. Domates kitabı çıkartmıştım, 5 yıl önce, yeni düzenlemesini yapıp basacaktım bir türlü fırsat olmadı. Patates kabuğu, hıyar kabuğu, greyfurt kabuğu aynı şekilde potasyum elde edilecek ürünler. Aynı yöntemle hemen hemen aynı oranlarda potasyum çıkar ortaya. Fosfor işi biraz sıkıntılı. Bitkilerdeki formu daha farklı. Balık gübreleri videolarında bu konulara değineceğim.
@muratguvendi3556
@muratguvendi3556 3 жыл бұрын
@ verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Domates kitabınız raflardaki yerini aldığında ilk taliplerinden biri ben olacağım. Yeni videolarınızı ise sabırsızlıkla bekliyoruz. Kolaylıklar...
@fatihak8268
@fatihak8268 2 жыл бұрын
hocam sizin meslek nedir?
2 жыл бұрын
Az ondan az bundan =)
@fatihak8268
@fatihak8268 2 жыл бұрын
@ :)
@fisch_er18
@fisch_er18 2 жыл бұрын
Hocam toprağa fazla gübrelediğim icin hiç birşey cikmiyor o toprağa ne yapmamlazım
@fisch_er18
@fisch_er18 2 жыл бұрын
Böyle evdeki meyve sebze atıklarından fazla kullandım bu yüzden hiç birşey çıkmıyor bence çok asitli olmuş olabilir
2 жыл бұрын
Meyve sebze atıklarını, kompostlamadan toprağa koymak yanlış bir uygulama yapmamıza neden olabilir. Çünkü, olası pH düşüklüğü, azot, oksijen ve bir miktar kalsiyumun da kaybolmasına neden olabilir. Bu nedenle ya sıvı gübre, enzim vb gibi ürünler yapmalıyız ya da herhangi bir kompost uygulaması yapmalıyız. Fazla asit veya fazla gübre olduğundan şüpheliysek, (net olarak bilmiyoruz) tavsiye edebileceğim, temiz suyla iyice sulayalım, bir kaç gün sonra, yerimiz fazla değilse kompost satın alalım ve iyice serelim, Kireç de katarak, toprağa karıştıralım. (pH net bilmiyoruz ama) Şu an dikim için, zamanımız var ama çok fazla değil. Kireç toprağı nötralize ederken, bitki atıklarının daha hızlı çözünmesinde yardımcı olur. Bu tavsiyeleri sadece sizin verdiğiniz bilgiler üzerinden yazıyorum. Hatalı bir durum yaşamayalım. Ama anlattığınız doğrultuda, sanki bir parça çözüm olabilir gibi.
@AquaponicsEngineer
@AquaponicsEngineer 3 жыл бұрын
Hocam merhaba. Bu muz kabuğunu deneyeyim dedim 8. Günde üzerinde küfe benzer bir tabaka oluştu normalmidir?
3 жыл бұрын
Kabukların küflenmemesi için, kuruturken sürekli alt üst edin, küf oluşursa kullanmamak daha iyi
@AquaponicsEngineer
@AquaponicsEngineer 3 жыл бұрын
@ ben kurutmadan suya koyarak denedim. Suyun içinde suyun uzeri küf benzeri bir şey oluştu. Siz max 12 gün demistiniz. O nedenle ne yapacağıma karar veremedim
3 жыл бұрын
@@AquaponicsEngineer Muz kabuklarını suya koymak çok fazla bir potasyum eldesi için doğru bir yöntem olmaz. Kurutup, yakarak en mantıklı oranı bulabiliriz. videoda 'muz kabuklarını suya koyun' dediğimi hatırlamıyorum, dediysem yanlış demişimdir. Sıvı gübreleri, fermente edeceksek en fazla 12 gün demişimdir. Sıvı gübre dediklerim de otlardan elde edilenler
@mehmethilaloglu4528
@mehmethilaloglu4528 3 жыл бұрын
Hocam organik fosfor nasıl elde ederiz
3 жыл бұрын
kzbin.info/www/bejne/r5ysZIubqtiNZqM
3 жыл бұрын
Bu linkte bir yöntem anlattım ama daha anlatmaya devam edeceğiz
@elifeaksoy3104
@elifeaksoy3104 3 жыл бұрын
Ben yaklaşık 10 gun feremnte ederek ( içine melas katıp) her gün havasını alıp fermente ediyordum 🙁
3 жыл бұрын
sıvı gübre çalışmaları kapalı olarak yapılmaz. Kapalı ortam anaerobik ortam olduğu ve bu ortamda patojen ortaya çıkma ihtimali daha yüksektir. Kontrolsüz bir işlem yaptığımız için riske girmeye gerek yok bence... ortaya ne çıkacağını bilemeyiz
@kemalgurel9332
@kemalgurel9332 3 жыл бұрын
Anladım hocam teşekkür ederim.
@AndroindirCom
@AndroindirCom 2 жыл бұрын
Mevcut potasyumla ilgili bilimsel kaynaklar verilmiş. Fakat kül haline dönüştürünce ortaya çıkacak potasyumla ilgili herhangi bilimsel bir veriye ulaşamadık ne yazık ki sunumda.
2 жыл бұрын
Rakamlar veriyorum, daha ne yapabilirim bilemedim. Videonun 3.20 dakikasında anlatıyorum. Kurutunca yüzde 20-21 arasında, Yakınca da yaklaşık yüzde 40 civarında potasyum ortaya çıkar. Yani 1 kilo muz külümüz varsa 400 gramı potasyumdur.
@mazodemre
@mazodemre 8 ай бұрын
Abi her cümlede şu araya koyduğun yazı dikkat dağıtıyor izlemek gelmiyor içimden
@kemalgurel9332
@kemalgurel9332 3 жыл бұрын
Evde yapabileceğimiz basit gübre tarifleri verir misiniz
3 жыл бұрын
Bu konuda da çalışma yapalım
@elifeaksoy3104
@elifeaksoy3104 3 жыл бұрын
Çok teşekkür ederiz
@muratkaagulle2510
@muratkaagulle2510 2 жыл бұрын
3 saniyede bir "doğal tarım sohbetleri" yazısının çıkması sinir bozucu. !
2 жыл бұрын
İlk videolarımız malesef başarısızdı
@Ismail-gx1rx
@Ismail-gx1rx 2 жыл бұрын
Emeğinize sağlık. Bilgiler için çok teşekkür ederim. Lâkin bu videoda sürekli çıkan yazı çok gereksiz ve rahatsız edici. Yarısına kadar tahammül edebildim.
2 жыл бұрын
Haklısınız, o seyrettiğiniz ya ilk videomuz ya da ikinci. Zaman içinde farklılaştırdık.
@stunner17ns
@stunner17ns 3 жыл бұрын
çok güzel bilgilendirici bir video olmuş ama neden bu kadar ara geçiş koyduğunuzu merak ediyorum. Seyir zevkini büyük oranda baltalamış. Sanki her nefes alışınız arasında animasyon giriyor gibi olmuş.
3 жыл бұрын
Çeşitli nedenlerden dolayı oluşan ara boşluklar, izleyiciler tarafından hoş karşılanmıyor. Bu araları montajda çıkartmaya çalışıyoruz. Bana sorsanız da olmaması gerekir ama montaj sırasında, ne isteniyorsa onu yapmaya çalışıyoruz.
@stunner17ns
@stunner17ns 3 жыл бұрын
@ bu aralar moda, flu tv videolarındaki gibi konuşulmayan her saniyenin kesilmesi. O modeli de düşünebilirsiniz.
@kemalgurel9332
@kemalgurel9332 3 жыл бұрын
Bence muz kabuklarını, fide çukurlarına eklemek daha kolay gibi
3 жыл бұрын
ama çok doğru bir yöntem değil. Eskiden organik maddeleri toprağa katma konusunda farkındalık oluşsun diye bunu tavsiye ediyorduk ama en güzeli kompost yapmak
@elifeaksoy3104
@elifeaksoy3104 3 жыл бұрын
Komşumuzun ineği var . Eşim konuşmuş bahçeye gübre getirecekmiş. Ben biraz saman alalım ve bahçeden kurumus otlar ve mutfak atıkları ekleyerek sıcak kompost yapalım diyorum
3 жыл бұрын
güzel olur ama önce taze gübreyi fermente etmek gerekir, ettikten sonra mutfak atıklarıyla ayrıca kompostlama yapılabilir.
@dydmygt4718
@dydmygt4718 3 жыл бұрын
Merhaba, taze gübreyi fermente etmek derken tam olarak nedemek istediniz
3 жыл бұрын
@@dydmygt4718 taze gübreyi güneşe bırakarak 'yakma' işlemi doğru değildir, fermente edilme işlemi ayrıdır. Buradan yazmak uzun sürer bir videoda anlatırım. Taze gübre yandırma işlemi yapıldığı zaman hem bitki besin maddeleri kaybolur hem de organik madde oranı yüzde 80 kaybolur
@dydmygt4718
@dydmygt4718 3 жыл бұрын
bizde çuvallarda satılıyor öyle aldık 1bucuk ay önce şimdilik duruyor. Yazıyı görünce danışmak istedim. Çok teşekkürler
3 жыл бұрын
@@dydmygt4718 rica ederim. Hazır satıl aldıysanız, kullanırken toprağa organik madde katmak adına kompost ile birlikte kullanmaya çalışın çok iyi iş görürler
@gokselkugu9216
@gokselkugu9216 2 жыл бұрын
Bilgiler güzel iki cümle kurup araya slayt koymak sıkıcı olmuş sonuna kadar izlemedim maalesef .
2 жыл бұрын
Eski video o... Amatörlük işte
@kemalgurel9332
@kemalgurel9332 3 жыл бұрын
Bu bilgiler her yerde Yok
3 жыл бұрын
Malesef doğruları anlatınca şoka girenler oluyor alışılmış eksik bilgiler akıllara yerleşmiş durumda bir türlü atılmıyor
@elifeaksoy3104
@elifeaksoy3104 3 жыл бұрын
Çok haklısınız öğretilmiş yanlışları yıkmak biraz zaman alacak
@hasangulfidan4387
@hasangulfidan4387 3 жыл бұрын
Bahçe işlerine yeni hevesli biri olarak diyebilirm ki;. Heyacanla Öğrendiğim şeyleri uygulamaya niyetim vardı. Bütün hevesimi kaçırdınız. O yalan bu yalan. Yanmış hayvan gübresine laf etmez diyordum ona da etmişsiniz.. napsın insanlar hocam gübreyi de mi atmasınlar
@kahramanleblebi2840
@kahramanleblebi2840 3 жыл бұрын
Arkadaşın bakış açısı ve hassasiyetleri farklı. Bu tip bakış açıları da var. Ayrica basit ev malzemeleri ve atıkları herzaman geçerli değil.
3 жыл бұрын
Ben doğal tarım doğru yapılsın, yalanlardan uzak dursunlar, hayal kırıklığı yaşamasınlar diye uğraş veriyorum, siz hevesimi kaçırdınız demişsiniz. Ne yapsaydım mesela size yalan mı söyleseydim, iki soğanı suda kaynatın domatesiniz 3 günde iki kat büyüsün mü deseydim? Kanalda onlarca gübre yapımı var, kompost yapımı var, nasıl gübre kullanmasınlar diyebilirim. O hani muz kabuğunda potasyum var diye video çekenler var ya, daha bu konu hayallerinde bile yokken bu konularda yazılar yazıyor, kitaplar basıyordum. Şimdi çıkmışlar bu yazılarımı video yapıp alkış alıyorlar. (abartmıyorum, noktasına kadar okuyana rastladım) Şimdi olay şu; bir organik madde gübre olarak değerlendirilebilmesi için, içinde işimize yarayacak yani bitkiyi beslemeye yarayacak oranda herhangi bir besin maddesi olması gerekir. Burada muzdan bahsediyorsak, yaş muz kabuğunu suya koyarak potasyum falan elde edemezsiniz. Daha doğrusu yaş muz kabuğunun 3 4 gün suyun içinde tutmakla, faraza domatesin potasyum ihtiyacını karşılayamazsınız. Bu kabuğu kurutursanız, bu kurumuş kabuğu
3 жыл бұрын
Şimdi olay şu; bir organik madde gübre olarak değerlendirilebilmesi için, içinde işimize yarayacak yani bitkiyi beslemeye yarayacak oranda herhangi bir besin maddesi olması gerekir. Burada muzdan bahsediyorsak, yaş muz kabuğunu suya koyarak potasyum falan elde edemezsiniz. Daha doğrusu yaş muz kabuğunun 3 4 gün suyun içinde tutmakla, faraza domatesin potasyum ihtiyacını karşılayamazsınız. Bu kabuğu kurutursanız, bu kurumuş kabuğu yakarsınız kül haline getirirseniz, bu külün oranına göre yüzde 40 civarında potasyum bulunur içinde, bu da domatesi besleyecek bir potasyum oranı elde edilmiş olur.
3 жыл бұрын
Yoksa yaş muzu elimizde sallayıp 'bunun içinde yüzde 40 potasyum var' denirse kusura bakmayın ben de 'yalancısın' derim. O elindeki muzun yüzde 3 ü potasyumdur.
3 жыл бұрын
Hayvan gübresi konusuna değinmişsiniz; çok uzun anlatılması gerekir, yaş olarak kullanılmasının hataları, fermente edilmeden güneşin alnına koyup 'ben bu gübreyi yaktım' denilmesinin oluşturacağı hatalar, hele şerbet yapıyorum diye yapılan ve bu konuda çekilen videolar var ya tam bir rezalet. Şimdi bunlara karşı çıkınca bana kızılıyor. Doğruyu anlatsınlar başım gözüm üzerine.
黑天使被操控了#short #angel #clown
00:40
Super Beauty team
Рет қаралды 56 МЛН
Yumurta Kabuğunun En Doğru Kullanımı, Bitkilerinizin Buna İhtiyacı Var
8:19
HAYALLERİMİ YAŞIYORUM
Рет қаралды 982 М.
Çöpe Atma Dönüştür 🌴 Ağaçlara Doğal Fosfor Verme Deneyi
16:35
RENKLER VE ZEVKLER
Рет қаралды 130 М.
Bu Karışım Bitkileri Çıldırtıyor
4:29
Organik Yaşam
Рет қаралды 185 М.
SAKSIDA KOMPOST NASIL YAPILIR? - BASİT KOMPOST TEKNİĞİ
16:26
Doğal Düşün TV
Рет қаралды 55 М.
Bunu Yaptığında Her Şey Hızla Değişecek - Tembellik Ve Ertelemeye Son!
14:46
Plant Energizing Liquid Fertilizer | Banana Peel Juice
4:17
Bitki Mühendisi
Рет қаралды 8 М.
黑天使被操控了#short #angel #clown
00:40
Super Beauty team
Рет қаралды 56 МЛН