Even voor de mensen die verward zijn door de FBI / rechterhandregel in het filmpje: In het filmpje wordt de FBI-regel met de RECHTER-hand gebruikt: hierbij zijn je vingers op volgorde van duim naar wijsvinger naar middelvinger: I-B-F Waarschijnlijk heb je zelf de FBI-regel met de LINKER-hand geleerd: hierbij zijn je vingers op volgorde van duim naar wijsvinger naar middelvinger: F-B-I
@emmavanhasselt10234 жыл бұрын
Thanks ik snapte er al helemaal niks van
@anomalyp85843 жыл бұрын
deze comment moet gepind worden
@boaz30775 жыл бұрын
legend, morgen examen
@WATTNatuurkunde5 жыл бұрын
Succes! Je kan het!
@woutervernaillen74952 жыл бұрын
Same
@noatasss2 жыл бұрын
Hier had ik het meest moeite mee, heel erg bedankt. Hoop dat mijn examen goed gaat.
@WATTNatuurkunde2 жыл бұрын
👍🏻 Succes met het examen!
@noatasss2 жыл бұрын
@@WATTNatuurkunde Dankjewel!
@rubensouverijns695210 ай бұрын
Mannen, ik mag niet meer commenten van youtube@@noatasss
@akostenzer28399 ай бұрын
Ik gebruik ALLEEN de rechterhand regels. Dan hoef je nooit na te denken over welke hand je moet gebruiken. Alleen het plaats je op 1:17 gebruik ik iets anders. De duim, de sterke vinger, voor de richting van de kracht. De wijsvinger voor de richting van de STROOM, die gaat DAARheen en de middelvinger, "Biddelvinger", geeft dan de richting van het B veld aan. Met de rechterhand, zoals bij de stroomdraad en spoel getoond op 0:41, vertel ik op 1:17 er bij dat als je over de kleinste hoek van I naar B draait, geeft de duim de richting van de kracht aan. (kurkentrekker regel) Verder geef ik aan dat je iedere regel mag gebruiken die je wilt, het zijn maar ezelsbruggetjes. Als je ze maar goed toepast en je niet vergist.
@rubensouverijns695210 ай бұрын
Zo een mooie video, bijna niet te doen man. WAUW!!!!!
@rubensouverijns695210 ай бұрын
Echt ik wil nog eens benadrukken hoe mooi deze video is.
@rubensouverijns695210 ай бұрын
Nee echt, jullie begrijpen het niet he, zo een goede video. ABNORMAAL
@rubensouverijns695210 ай бұрын
Wat een mooie comment is dit man, echt niet normaal
@rubensouverijns695210 ай бұрын
WAUW
@rubensouverijns695210 ай бұрын
Mijn oprechte excuses dat ik mijn comments heb verwijderd, er stond namelijk info in die privé is.
@pepijnpauwels8145 Жыл бұрын
wat is het verschil tussen de Laplacekracht en de Lorentzkracht?
@WATTNatuurkunde Жыл бұрын
Ik denk de Belgische benaming voor Lorentzkracht. Het is hetzelfde dus Nederlanders zijn trots op Lorentz. Dit was namelijk een Nederlandse natuurkundige. Laplace was een Franse wiskundige.
@fritz-brawlstars90816 ай бұрын
In mijn cursus staat de stroom volgens wijsvinger (I), en middelvinger in de zin van het magnetisch veld (B), waardoor de richting van de kracht (F) bepaald wordt door je duim. Is dat ook goed?
@anwitters99776 жыл бұрын
In theorie klopt de tekening van het 2e voorbeeld toch niet? Als je de 1e rechterhandregel toepast, zie je dat het magnetisch veld links van de draad naar je toe komt en er rechts van de draad inderdaad in het papier gaat. (Want een stroomvoerende geleider kan als resultaat een magnetisch veld opwekken dat voorkomt in de vorm van cirkels rond die draad) Als je dan wilt kijken naar de richting en zin van de kracht, hangt deze toch af van of je links of rechts van de draad kijkt.
@WATTNatuurkunde6 жыл бұрын
Beste An, Bedankt voor je goede vraag. Ik begrijp je gedachte: 'aan de ene kant van de draad zijn de magneetvelden tegengesteld en aan de andere kant in de zelfde richting. Dit zou moeten leiden tot afstoten en aantrekken.' De denkfout zit in het feit dat velden elkaar niet kunnen afstoten! Massa's kunnen krachten op elkaar uitoefenen (derde wet van newton: actie is reactie) , maar een veld is geen voorwerp! De externe magneet dit het homogene veld opwekt kan dus wel een lorentzkracht uitoefenen op een bewegend elektron in de draad, maar niet duwen tegen het veld dat deze draad opwekt. Er is immers niets om tegen aan te duwen. Het is wel zo dat aan de linkerkant van de draad het veld verzwakt wordt (velden werken elkaar tegen) en aan de rechterkant juist versterkt (velden zijn in zelfde richting), maar ze oefenen geen kracht op elkaar uit. In een voorbeeld van twee parallelle stroomdraden duwt de ene draad tegen de andere draad. Dit komt doordat het magneetveld van draad 1 een lorentzkracht opwekt op de bewegende elektronen in draad 2 en andersom. Hopelijk heb ik je vraag zo voldoende kunnen beantwoorden en anders hoor ik het wel!
@anwitters99776 жыл бұрын
Nee dat was mijn punt niet, ik had mijn twijfels bij de voorstelling ervan, dus de tekening. Want een stroomvoerende geleider induceert een magnetisch veld rond zich. Ik beschouw in de tekening de zwarte lijn als stroomvoerende geleider en als je dan de 1e rechterhandregel gebruikt, zie je dat het magnetisch veld als een cirkel rond de draad moet zitten, in 2D afgebeeld als dat het links van de draad uit het scherm gaat (dus een bolletje) en rechts van de draad in het scherm gaat (dus een kruisje) maar op de afbeelding zie je langs beide kanten een kruisje.. Als je de lijn niet moet opvatten als een stroomvoerende geleider, maar als een gewone vector, dan klopt de afbeelding wel, maar dit is niet duidelijk zichtbaar of duidelijk vermeld dus dat was gewoon mijn opmerking/vraag wat er juist bedoeld was met de tekening.
@WATTNatuurkunde6 жыл бұрын
Ah ok! Ik heb het veld van de stroomvoerende geleider inderdaad niet ingetekend. Succes met leren! Examens?
@anwitters99776 жыл бұрын
Dankjewel! Ja!
@anomalyp85843 жыл бұрын
time stamp? Ik denk dat je de velden met elkaar verward hebt. Hij tekent enkel het homogeen magnetisch veld dat door een externe magneet wordt aangebracht, niet het magnetisch veld opgewekt door de draad zelf. Die speelt namelijk geen rol bij het bepalen van de Lorentzkrachtvector.
@rubensouverijns695210 ай бұрын
Lets make this the most watched video on KZbin!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@liova.rus62 жыл бұрын
Ik heb morgen examen erover🥲 ik hoop dat het goed komt, met uw uitleg ben ik precies mee met de leerstof
@WATTNatuurkunde2 жыл бұрын
Succes morgen!
@liova.rus62 жыл бұрын
@@WATTNatuurkunde ik ben er door!!!!!! Danku wel 😊 ik ben zelf de enigste die geslaagd is voor fysica, je bent echt mijn held 🤩
@WATTNatuurkunde2 жыл бұрын
@@liova.rus6Wat een geweldig nieuws zo op de vroege ochtend tweede kerstdag. Geniet van je prestatie en vakantie. En bedankt voor je leuke reactie!
@liova.rus62 жыл бұрын
@@WATTNatuurkunde danku😊geniet ook van je vakantie en ik hoop dat je een fijne kerst hebt gehad met de familie 🫶🏼
@barkruk42715 жыл бұрын
Dank je schat, je hebt mijn examen gered
@WATTNatuurkunde5 жыл бұрын
Leuk om te horen!
@eminemfan21684 жыл бұрын
beste, hoe kan ik weten hoe sterk mij magnetisch veld is per aantal windingen van mijn spoel? hoe kan ik dit berekenen? alvast bedankt !
@龖2 жыл бұрын
eminem wil je met mij csgo spelen 🥺👉👈
@komarkakesouri55063 жыл бұрын
Ik zet een voorwerp tussen 2 magneten in en toch trekken ze elkaar aan de magneten hoe kan dat
@kiravandenberg50624 жыл бұрын
Als ik dit zie is het heel logisch en dan maak ik de opdrachten van Newton en dan heb ik de richting toch fout...
@WATTNatuurkunde4 жыл бұрын
Mmm dat is vervelend. Probeer te achterhalen waar het fout gaat. Soms zijn antwoordenboekjes ook niet goed btw.
@eerlijkheid20405 жыл бұрын
Beste, Wilt u mij alstublieft uitleggen hoe u op het einde heeft kunnen vaststellen dat de lorentzkracht naar boven gaat? Gelieve zo gedetailleerd mogelijk uit te leggen. Alvast bedankt!
@WATTNatuurkunde5 жыл бұрын
Aan de linkerkant van de speaker komt de stroom naar je toe (rechter duim uit het scherm) en gaat het magnetische veld van links naar rechts (rechterwijsvinger naar rechts). Je binnenkant van je hand wijst nu omhoog. Dus de lorentzkracht is omhoog. Aan de andere kant (rechterkant) van de speaker is de richting én de stroom omgedraaid, waardoor de lorentzkracht ook omdraait.
@arture46112 жыл бұрын
"niet alle helden dragen capes"
@dalegendhimself24292 жыл бұрын
Zou je ook het magnetisch veld en de lorentz kracht kunnen tekenen als alleen de I is gegeven
@WATTNatuurkunde2 жыл бұрын
Nee je moet altijd twee van de drie weten. Als je alleen de stroomsterkte weet kan je namelijk je hand over de 'as' van de stroomrichting draaien. De lorentzkracht en de veldsterkte draaien dan mee en veranderen dus van richting. Ze blijven wel altijd onder een hoek van 90 graden van elkaar staan.
@lennertcools42854 жыл бұрын
bedankt ik heb morgen ook examen zit in het 4de en begreep het niet maar nu wel bedankt
@WATTNatuurkunde4 жыл бұрын
Daar doen we het voor! Succes morgen!
@lennertcools42854 жыл бұрын
@@WATTNatuurkunde bedankt
@simianto99572 жыл бұрын
@@lennertcools4285 hoe gingie
@lennertcools42852 жыл бұрын
@@simianto9957 heel goed eigenlijk ik ben op het stuk dat jij uitgelegd hebt in heet filmpje met 83% er door bedankt.
@ussrnamewastaken74294 жыл бұрын
You are looking through my soul.
@olivierduivestein65414 жыл бұрын
And eating a bit while he's there
@jonaa27063 жыл бұрын
Held❤️
@tyronewoodley81297 жыл бұрын
Thanks voor de video!
@WATTNatuurkunde7 жыл бұрын
Graag gedaan
@protoxicwaster90682 жыл бұрын
Beweegt de magnetische veld van de noord naar zuidpool of andersom
@WATTNatuurkunde2 жыл бұрын
Altijd van Noord naar Zuid
@fm_y52795 жыл бұрын
Kunt u nog een keer uitleggen hoe speaker, wisselspanning etc werkt? Ik begrijp het nog niet zo goed.
@anomalyp85843 жыл бұрын
Als je een gelijkstroom stuurt door zo'n speaker, gaat de conus niet op en neer bewegen, maar blijft gewoon naar boven gespannen staan. Dit omdat de Lorentzkracht altijd naar boven gericht staat. Stel dat je de stoomzin omdraait, dan zal de Lorentzkracht nu naar beneden wijzen en de conus omlaag duwen. Dan nog heb je geen op en neer gaande conus! Het op en neer gaan van de conus is het gevolg van de stroomzin die dus telkens omgedraaid wordt. Dit wordt gedaan door wisselstroom (het gevolg van wisselspanning) door het circuit te jagen. Dan wijst de kracht nu eens naar boven en dan weer naar beneden. Als je de parameters van de krachten wat bespeelt, krijg je dus een verschillende op en neer snelheid (frequentie = toonhoogte) en een verschillende amplitude ( = volume).
@hapsnap29892 жыл бұрын
1:35
@amalamal24153 жыл бұрын
Heel duidelijk
@Forit2610 ай бұрын
je bent een legende
@belanaa99045 жыл бұрын
De fbi-regel is toch een linkerhandregel niet een rechterhand?
@WATTNatuurkunde5 жыл бұрын
Je hebt verschillende trucjes om de richting van een lorentzkracht te bepalen. Linkerhand of rechterhand, het maakt niet uit welke je gebruikt. Ik heb zelf de rechterhand aangeleerd, maar als jij de linkerhand gebruikt is mijn video waarschijnlijk wat verwarrend.
@bluefighter13855 жыл бұрын
WATT!? Natuurkunde rechterhand is voor iets anders dus het is verwarrend
@WATTNatuurkunde5 жыл бұрын
@@bluefighter1385 Vervelend dat het verwarring oplevert. Gebruik de vuistregel die jou het beste uitkomt. Je kan de vragen in de video ook oplossen met jouw linkerhandregel. Succes met leren!
@jasperwillems3594 жыл бұрын
Snap er nog steeds niets van
@eliasealawiy93664 жыл бұрын
Waarom niet?
@jasperwillems3594 жыл бұрын
Omdat ik hem niet versta
@eliasealawiy93664 жыл бұрын
@@jasperwillems359 Doe jouw geluid dan luider jongeman