Am făcut aceași metoda ca și tine. Metoda buna a fost cea cu alunele puse în pământ de toamna.am început acum 3 ani.am un alunele care mi.a făcut alune in al treilea an. O soluție eficientă e și cea în care le pui in solar și după ce încolțesc le muti in ghiveci. Am in jur de 40 de aluni de anul trecut și pe anul acesta am pus vreo 300 de alune
4 жыл бұрын
👍
@AnyaStoreOfficial Жыл бұрын
🙏🙂 Vă mulțumesc frumos pentru toate aceste informații! Vă dorim multă sănătate!
Жыл бұрын
👍
@SimonaCalin-b7l2 ай бұрын
Buna seara ❤❤❤
2 ай бұрын
Bună!
@adrianparcel5696 жыл бұрын
Capcana Limacsi: Pet sau borcan introdus în pământ cu gura la nivelul solului, în care pui bere. Sa vezi rezultate
4 жыл бұрын
👍
@PepinieraDraghiceni2 жыл бұрын
O metoda folosita si de noi la Pepiniera de aluni Draghiceni. Intr-adevar, alunii obtinuti din aluna intra pe rod in anul 4-5, dar produc la fel ca alunii din marcotaj, butasire sau drajoni. 👍
2 жыл бұрын
👍
@alinmarinica50673 жыл бұрын
Frumos explicat!
3 жыл бұрын
👍
@mogasergiu17025 жыл бұрын
V as recomanda rate alergatoare indiene ptr melci , sunt mari gurmande :) Multumim pentru video -uri, sunt deosebit se utile !
4 жыл бұрын
👍
@mariocristian71005 жыл бұрын
Mia încolțit o nuca mulțumesc pentru ca miai aratat
4 жыл бұрын
Mulțumesc, de asemeni și ție!👍
@marinaolinici79056 жыл бұрын
Mulţumum, Dumnezeu sà và binecuvinteze.
4 жыл бұрын
Mulțumesc!👍
@danpopescu57069 ай бұрын
Okbeautiful bună treaba cu plantele 😂😂😂😂😂😮😮😅😅😊😊😊
9 ай бұрын
👍
@CrihanDaniel15 жыл бұрын
Orice tip de rate e util ptr limax...e verificat si nu mai am nici un fel de problema cu melcii desi inainte ajunsesera sa se urce pe casa acum cu rate "autohtone"/comune nu mai am probleme cu melcii
4 жыл бұрын
👍
@carmentd47636 жыл бұрын
Am pus și aluni și nuci în pământ și nu a dat randament deloc dar nu știam ca se pune strat de nisip. Mulțumesc mult pentru informații. O zi bună să aveți
6 жыл бұрын
Stratul de nisip nu e obligatoriu, poți pune și niște frunze că așa s-ar întâmpla în natură, eu am pus nisipul pentru a menține umezeala și a oferi o protecție minimă. La tine nu cred că problema e neapărat lipsa de nisip ci mai degrabă calitatea alunelor (să nu fie seci, bolnave, cu viermi etc) sau adâncimea de plantare, dacă le pui prea adânc e mai dificil să încolțească.
@georgianiova42796 жыл бұрын
eu am pus nisip si la plantarea vitei de vie dar si la pomii fructiferi si nu am gresit si inca multisor
@cutarecutarescu5 жыл бұрын
Nu asa se inmultesc pomii de soi. O nuca/aluna dintr-un pom productiv nu va produce acelasi gen de pom la fel cum copilul meu nu e clona fidela nici a mea nici a lu' maica-sa. :) Variatia geneica e prea mare si doar daca ai noroc poti opbtine un pom productiv. In plus, graunciorul de polen care a aterizat pe floarea feminina (la alun ma refer) poate proveni de la alt alun. Mai bine iei o ramurica si o pui pe un portaltoi sau cumperi direct soi bun de cultura si aclimatizati la clima din Romania din pepiniere. Daca ai alun productiv, faci marcota sau poti sa altoiesti o crenguta cu muguri pe un alun salbatic (care e rezistent la boli si la gerul din romania).
@ovidiuvirlan17906 жыл бұрын
Pentru limax e suficienta o solutie slaba de sare de potasiu. Nu influenteaza prea mult ph-ul solului si este prietenoasa cu mediul. Trebuie doar urmariti, pentru ca randamentul maxim este prin contact
@harylosu6 жыл бұрын
multumim pentru sfat am sa incerc si eu,am folosit coaja de oua sfarimitata dar nu de tot limaxul sau melcii nu suporta zgarieturile si nu se pot deplasa asa ca in timp vor disparea he he.
4 жыл бұрын
👍
@ionoprisan80402 жыл бұрын
Faina de porub presarata in zona de interes este una din solutii.
@rodicaflorea78834 жыл бұрын
Buna seara , ma intereseaza cum sa germinez samburi de curmal si cum sa prind un ananas ,asta ca se pare ca vom avea o clima mai calda si nu ne-ar strica sa avem palmieri .Multumesc ptr video este fff bun si explicid.
4 жыл бұрын
Voi pune în viitor un video și cu germinarea curmalului.
@doinanewbigging5071 Жыл бұрын
Dacă vrei să scapi de limacși, pune din loc în loc farfurii cu bere, doar seara Vei fi uimit câți găsești dimineața, beți criță, dar spune-i undeva, de unde nu mai pot ieși. Succes!🙏
Жыл бұрын
👍
4 жыл бұрын
Pentru fanii Facebook avem de asemeni pagină și grup: Pagina Facebook: facebook.com/Florileeu-771322159934894/ Grup Facebook: facebook.com/groups/418196878942988/ Acolo puteți urca fotografii și videouri cu experimentele voastre sau să puneți imagini atunci când aveți o problemă, e mai ușor să se găsească o soluție atunci când, pe lângă descrierea problemei sunt puse imagini sau videouri.
4 жыл бұрын
👍
@eolian1005 жыл бұрын
Cenușă pusă împrejur de câteva ori pe an cred că este inamicul nr 1 pentru melci. Eu așa am sa fac in mod sigur.
4 жыл бұрын
Mulțumesc!👍
@ioncuptor659910 ай бұрын
Salut eu am pus nuci de 2 și de 3 ani la încolțit în nisip și au încolțit le am găsit în pod la bunici și mi-au plăcut că aveau coaja foarte subțire
9 ай бұрын
👍
@georgianiova42796 жыл бұрын
buna seara , referitor la alun - am plantat un alun in urma cu 6 ani . Acum 2 ani dar si anul trecut a fructificat si am fost bucuros ca mia facut citeva alune. De linga tulpina (nu de pe tulpina) au iesit doi puisori ,ce este drept cam lacomi,au crescut cit arborele mama.Cum ar trebui sa procedez in acest caz cu cele doua tulpini lacome ,multumesc frumos pentru raspuns
6 жыл бұрын
Dacă vrei să mărești / reînnoiești tufa îi poți lăsă pe ambii, alunul este o plantă care preferă creșterea tip tufă, iar periodic este recomandat ca ramurile care sunt prea vechi să fie înlocuite pentru că randamentul lor, o dată cu vârsta va scădea. De asemeni, lăstarii noi pot fi folosiți pentru a crea o nouă plantă, în primul an îi scoți și îi muți, obținând astfel dacă alunul este de calitate, o nouă tufă identică cu planta mamă.
@floreflore26372 жыл бұрын
Trebuie altoiti ?
2 жыл бұрын
Dacă alunul nu este unul altoit, nici cei din drajoni nu trebuie altoiți.
@gattonpc4 жыл бұрын
Ca sa scapi de limacsi baga vreo 2 rate prin gradina 2-3 ore pe zi.. dar vezi sa nu ai salata in gradina ca ramai fara ea. O manaca ratele.
4 жыл бұрын
👍👍👍👍👍
@claudiuhaida93692 жыл бұрын
Bună. Dintr.o aluna dintr.un anumit soi mai are caracteristicile plantei mame ?
2 жыл бұрын
Nu ai această garanție, dar alunele pot fi asemănătoare cu cele din planta mama, în cazul meu, unul din cei prezentați în acest video rodește în acest an(face două alune), iar alunele în acest moment(încă verzi) au o mărime asemănătoare cu cele pe care le-am pus în pământ. Voi pune în zilele următoare cu o actualizare la acest video.
@alexandrscoarta33573 жыл бұрын
Care este garantul că din aluna care ai sădito va crește o plantă ce va da roadă bogată și va fi la fel că semința
3 жыл бұрын
Nu există așa ceva! Din semințe se pot obține plante asemănătoare, de o calitate inferioară sau de o calitate superioară toate opțiunile sunt posibile, mereu va fi un exemplar unic, plante identice cu planta mama se obțin prin drajonare sau prin altoire.
@apicultura_natura_sanatate4 жыл бұрын
Tonda Gentile Dellelanghe este un soi de alun altoit?Daca plantezi alune din acest soi, vor iesi aluni din soiul acesta sau nu vor fi la fel?
4 жыл бұрын
Atunci când obții un pom / arbust din sămânță nu vei obține un pom identic cu pomul mamă, în cel mai bun caz ceva asemănător sau chiar mai bun, dar șansele sunt destul de mari și pentru ceva inferior, pomii identici sunt obținuți prin altoire, butășire, drajonare, etc..
@apicultura_natura_sanatate4 жыл бұрын
Nu inteleg de ce nu ar iesi un pom care sa produca aceleasi fructe precum samanta pe care ai plantat-o, atata timp cat samanta nu a fost dintr-un pom altoit!?
4 жыл бұрын
Un pom care să facă fructe identice cu cel din planta mamă se obține prin altoire, butășire, drajonare sau marcotaj. Aluna pentru alun, este ca un copil pentru om sau un pui pentru animal, se obține în urma unui proces „sexual” prin care floarea feminină de pe planta mamă este polenizată de polenul de la o floare masculină de planta tată,(alunii au flori feminine și flori masculine) care de obicei sunt plante diferite, în urma acestui proces rezultă copilul(aluna) care va lua din materialul genetic al ambilor părinți, deci va fi diferit de ambele plante, în cel mai bun caz foarte asemănător cu unul din părinți, la fel cum este și la oameni, copii nu sunt identici cu părinții, păstrează unele caracteristici de la ambii, și în unele cazuri sunt mai asemănători cu un părinte, dar niciodată identici. Iar sămânța de la un pom altoit funcționează la fel ca sămânța de la un pom nealtoit, nu are nici o treabă altoirea cu ce iese din sămânță, altoirea este doar un proces de „clonare” prin care părți dintr-un soi sunt lipite pe alte soiuri care de obicei au rădăcina mai rezistentă decât planta altoită și are ca scop obținerea unor fructe identice pe cât mai mult plante.
@apicultura_natura_sanatate4 жыл бұрын
Multumesc pentru explicatia clara!Acum am inteles.Doamne ajuta sa faceti cat mai multe experimente, iar cand vor ajunge plantele din seminte sa produca alune, sa le comparati!Toata stima.
@zarzarel19102 жыл бұрын
Buna seara stimate domn si respectele mele...alunul se poate inmulti prin butasi, la fel cum ati prezentat in clipul cu inradacinarea smochinului sau este indicat sa se cumpere din pepiniera gata formati, cu radacina(nuda sau in ghiveci?) pentru a pune doi aluni intr-o gradina mica, de la poalele unui deal din sudul Romaniei ?multumesc mult pentru tot ceea ce invat de la dvs...multa sanatate si sa auzim numai de bine in continuare, Dan, PH, RO
2 жыл бұрын
Din ce am citit, nu și de ce am probat, butașii de alun s-ar putea înrădăcina, dar nu la fel de ușor ca și smochinul, poate pe viitor dacă timpul îmi permite voi proba și cu alunul. Cel mai ușor să înmulțești un alun, în cazul în care nu ar fi altoit, este prin drajonarea, majoritate pepinierelor de la noi nu vând aluni altoiți pentru că nu este o metodă eficientă și nici nu ar avea o viață productivă prea lungă plantele obținute în acest fel. Deci dacă ai un alun de calitate, care bănuiesc că nu este altoit, îl poți multipla foarte ușor folosind drajoni noi care ies din pământ pe lângă el.
@ioanpetric47675 жыл бұрын
Buna, am cumparat 1 kg de alune din comert, alune mari din acest an, nu erau chiar foarte uscate, si nici nu stiu ce soi sant, erau vandute pentru consum. Am andepartat coaja si am sadit doar samburii antro bucata de pamant bine maruntit si afanat am mai pus vre-o doi saci de pamant de flori si vreo doua roabe de nisip, am amestecat din nou toate, apoi am pus samburii de alun cu mana la o adancime de aproximativ 10cm si aproximativ la fel si distanta antre ei, am acoperit stratu cu crangi de molid pentru protectie si totodata sa permita trecerea apei de ploaie an sol. Sant curios daca o sa iasa lastari ... daca rasar ctedeti ca o sa fie acelas soi? cu alune mari ?😃 sau vor trebui altoiti ?
5 жыл бұрын
10 cm cred că e cam mult ca adâncime(vor simți mult mai puțin frig, iar pentru a se declanșa germinarea, alunele trebuie să treacă printr-o perioadă de frig), la fel și cu eliminarea cojii nu sunt sigur că ar fi o metodă bună, atunci când sunt germinate direct afară, în video am pus și alune fără coajă, dar nu știu sigur care au germinat că nu am verificat, zic că nu e sigur bun pentru că dăunătorii ar avea mai ușor acces la alune, la fel și mucegaiurile. Eu cred că ar trebui să pui și câteva cu coajă, dar doar la un cm sau max. 3 adâncime pentru a avea o garanție că vor încolți în cazul în care alunele sunt bune. Cât despre fructe, nu vei avea o garanție că toate plantele obținute, vor produce fructe cu aceiași mărime, unele ar putea face alune asemănătoare, latele mai mici și cu puțin noroc unele poate chiar mai mari. Pentru acest lucru trebuie să aștepți 4 / 5 cel puțin ca să afli răspunsul. Dacă vrei să creezi o plantație de alun cel mai eficient este să cumperi puieți de la o pepinieră de încredere, pentru a nu pierde niște ani. Iar între timp tu îți poți creai soiul /soiurile tale din semințe, selecționând plantele cele mai valoroase pe care apoi să le multiplici(acest proces poate depăși 10 ani).
@ioanpetric47675 жыл бұрын
Multumesc frumos pentru sfat, am facut si eu un experiment, daca no sa fie ....aia e , nam pierdut nimic, sau ma rog 20lei 😄 .... Dar an cazul an care vor esi macar jumate ar fi vreo 200 de pueti poate o sa-i plantez pe undeva, ... Multumesc ínca o data , si mult suces an ceea ce faveti !!!
@monicabatki28852 жыл бұрын
Bună seara! Ce fac alunii? Au reușit sa crească?
@stef884 жыл бұрын
Bună ziua. Intrebare : dacă urmez, pas cu pas sfaturile si video ul dumneavoastră..dar într-un ghiveci, va ieși? Locuiesc in sudul Franței unde meteo ul e foarte umed si ploios mai ales acum in perioada de toamnă iarnă și temperatura continuă să scadă (momentan suntem la 8°). Alunele le-am cules dintr-un alun sălbatec găsit din întâmplare pe aici in zonă. O zi bună și aștept un răspuns.
4 жыл бұрын
Ca să încolțească ar trebui să treacă cel puțin vreo 100 de zile printr-o perioadă de frig, undeva sub 5º C. Ai putea să le ții în frigider într-un recipient acoperit, în șervețele de hârtie umezite, la fel ca în acest video kzbin.info/www/bejne/o5vQaJeMqZuWb80 unde arăt cum forțez eu germinarea semințelor de piersică, singura diferență fiind doar perioada de stratificare, care e mult mai mare la alun față de piersic. Voi urca în săptămânile viitoare, după ce-l voi termina de montat, și un video cu forțarea germinării alunelor în frigider. De asemeni, dacă în zona unde locuiești temperatura coboară sub 5 grade pentru o perioadă mai mare de 4 luni și vei lăsa ghiveciul afară, da probabil vor încolți, dar dacă îngheață, recomand să îngropi ghiveciul până la bază.
@florinconstantin76564 жыл бұрын
Salut am pus cateva alune in nisip , trebuie neaparat in pământ sau la o adâncime mai mare
4 жыл бұрын
Le-ai pus în nisip pentru a le forța germinarea sau cum? Pentru a germina alunele au nevoie să stea aproximativ 4 luni(120 de zile) la stratificare(să treacă printr-o perioadă de frig între 2 și 5º C), dacă le-ai pus în nisip, aceasta trebuie să fie umed și să le ții cele 120 de zile în frig, dacă aceste două condiții minime nu se îndeplinesc ele nu vor încolți. Dacă le-ai pus afară în nisip, pe toată durata iernii și nisipul a fost umed șansele să încolțească sunt de 100 la sută dacă alunele sunt de calitate.
@monicabatki28852 жыл бұрын
Bună seara! Scuzați mi va rog ora târzie. Va urmăresc de multa vreme. Aceeași metoda am folosit o pentru nuci. A funcționat. Azi am încercat și cu alunele în pământ. Trebuie crăpate? Sau data coaja jos? Și alunii dvs la ce stadiu au ajuns în prezent?
2 жыл бұрын
Cu alune de pământ nu am făcut experimente, deci nu pot să-mi dau cu părere. Cât despre stadiul alunilor, cel din video a făcut anul acesta primele două alune, iar pentru anul viitor deja are flori masculine, iarna trecută flori masculine nu a avut, deci bănuiesc că anul viitor va fi plin de alune. Voi pune în zilele următoare o actualizare cu alunii.
@monicabatki28852 жыл бұрын
@ bună seara! Mulțumesc pentru răspuns. Am încercat cu alune de pădure pom. Am crăpat puțin coaja și am pus sâmburii în pământ. De in caz ca în primăvara vor încolțit , voi revenii cu un mesaj. Multă bafta va doresc!
@mariocristian71005 жыл бұрын
Poți sa faci un video cu avocado a-și fi interesat
5 жыл бұрын
Am în plan și acest lucru, doar că trebuie să ai răbdare, la acest tip de videouri este nevoie de mult timp.
@mihaipurcil6006 Жыл бұрын
Va salut cind o sa ninga nu trebuie acoperit cu ceva groapa ramîne doar nisipul
Жыл бұрын
Doar nisipul.
@ceapadeapa82963 жыл бұрын
buna, daca le pun la frigider intr o caserola invelite cu servetele umezite vor iesi? daca da, cam in cat timp?
3 жыл бұрын
Dacă sunt de anul acesta aproape sigur vor încolți, în aproximativ 3 / 4 luni la temperaturi în jur de 3 / 5º C. Nu am datele exacte aici unde mă aflu acum, dar voi urca în viitor un video și cu această temă unde voi pune datele exacte cu temperatura și timpul în care mi-au încolțit mie.
@danieldragu84195 жыл бұрын
Aceasta germinare naturala la alun poate creste pe un teren motivant si trufe in timp ?
5 жыл бұрын
Nu știu ce este un teren motivant, iar pentru trufe alunii plantați trebuie "micorizați".
@iuliacarmendragan2 жыл бұрын
Buna ziua. Nu am inteles daca se prind alunele cu coaja sau fara coaja. Multumesc. Pot pune acum alune in pamant? 14 sept
2 жыл бұрын
Încolțesc ambele, atât cele cu coajă cât și cele fără coajă. Acum e perfect pentru semănat direct în pământ!
@ferencf63406 жыл бұрын
Felicitari !! As vrea sa plantez nuci sau alun ,dar m-a gandesc *c-am de cati-va ani* oare v-a mere afacera ??
6 жыл бұрын
Eu cred că, atunci când crezi în ceva, și faci totul din plăcere și faci bine, e imposibil să nu meargă. E adevărat că în România toate merg mai greu, dar dacă tu crezi în ideile tale e bine să le pui în practică, cel puțin mai târziu nu-ți va părea rău că nu ai încercat. Atât alunii cât și nucii în România nu sunt exploatați la maxim, de acea eu cred că o afacere cu aceste două plante ar putea avea succes dacă culturile sunt înființate ca la carte și îngrijite la fel, la aluni merge și cu suprafețe mai mici, la nuc e obligatoriu să dispui de mult teren ca să fie rentabil.
@cutarecutarescu5 жыл бұрын
Alunul intra pe rod in anul 4. Anul 3 daca ai noroc. Important e sa fie alun de cultura din soiurile consacrate in Europa. Mai nou se practica plantarea soiurilor italienesti (Tonda Romana, Tonda Giffoni, Tonda Gentile delle Langhe). Eu mai am si Urias de Halle, Lambert Rosu, Lambert Alb si alun comun pt polenizare - puieti doar, nu au intrat pe rod inca. Din anul 8 poti sa scoti 2 tone+ de alune in coaja la hectar (schema de plantare 3 m intre pomi pe rand si 4 m intre randuri).
@nicolaecalinescu74185 жыл бұрын
Mulțumesc pentru video, dar nu spuneți cum trebuiesc udate plantele. Cînd le puneți în pămînt, udați pămîntul înainte ? Dupa ce puneți nisip, udați nisipul ? După aia cît de des se udă ? Apa este foarte importantă la orice plantă. De asemenea, prea multă apă nu este bine. Mulțumesc.
5 жыл бұрын
Eu nu le-am udat deloc până în primăvară, am lăsat ca procesul de stratificare să fie ca și cum ar fi în natură, doar ploile de toamnă și zăpada iernii. Iar în primăvara le-am udat cam o dată la săptămână ca să aibă o pornire cât de cât bună, apoi apă doar când a plouat. E adevărat că în zona Fălticeniului(jud. Suceava) perioadele de secetă nu sunt foarte mari. Eu, cea mai mare parte a anului locuiesc în Spania, în România unde am pământul mer de câteva ori pe an, din acest motiv cultiv doar plante care pot supraviețui singure în condițiile de climă date. Dar să revenim, dacă atunci când semeni alunele(acum ar fi momentul ideal) pământul este prea uscat e perfect dacă uzi înainte, nisipul nu trebuie udat după. Dacă până la venirea zăpezii / înghețului ploile sunt puține e bine să uzi cam o dată pe săptămână, nu este nevoie de mai mult, udat cu grijă să nu se spele nisipul de pe ele. După îngheț nu mai uzi, că nu are rost, până în primăvară, când uzi doar când pământul este uscat. După ce încolțesc e recomandat să primească apă(de ploaie sau udat) la fel, cam o dată pe săptămână.
@nicolaecalinescu74185 жыл бұрын
@ Mulțumesc pentru răspuns. Este cam greu cu înghețul la mine. Stau în Florida. Am să încerc să le ud o dată la săptămîna. O zi bună.
5 жыл бұрын
Dacă frigul lipsește, mai greu cu germinatul, alunele au nevoie de aproximativ 120 de zile de stratificare la o temperatură de 3 / 5º C, dacă această condiție nu este îndeplinită șansele sunt foarte mici ca să germineze, la fel și dacă alunele sunt foarte vechi.
@nicolaecalinescu74185 жыл бұрын
@ Ce părere ai dacă le pun intr-un ghiveci și-l bag in frigider apx. 90 de zile.
5 жыл бұрын
Eu le-aș ține chiar 120 la temperatura specificată mai sus, am încercat acum doi ani la frigider cu niște alune cumpărate din supermarket dar la aproximativ 8 grade și nu am reușit, dar deja repet experimentul anul acesta cu niște alune culese de mine direct pe care voi încerca să le țin la 3 / 5 grade, iar dacă experimentul reușește voi urca un video pe acest canal. Alune nu am reușit să germinez decât în mod natural, aruncate direct pe pământ și lăsate așa peste iarnă, iar aici iernile temperatura poate ajunge uneori și la -25 / -30º C.
@motanel2404 жыл бұрын
Salut, in grădina am mai multe soiuri de alune, am și roșii și cu verzi cu miez mare și mijlociu, cum pot sa-mi dau seama de soiul lui? Mi-as dori sa-mi dau seama cum pot sa-mi dau seama ca un alun este soiul tonda gentile romana?
4 жыл бұрын
Comparând planta și fructele produse cu respectivul soi, sau trebuie să cunoști soiul respectiv, eu, din păcate, nu cunosc respectivul soi, deci mai greu te-aș putea ajuta.
@grigorenebunelea66755 жыл бұрын
Salutare! Ce ar fi dacă aș sădi alune în pămînt acum în luna mai? Se poate oare primi că la toamnă voi ieși din sol și vor îngheța?
5 жыл бұрын
Nu știu dacă vor ieși acum, doar dacă a fost depozitate într-un spațiu rece, este posibil să încolțească peste vreo lună. În cazul în care încolțesc, cu toate că mă îndoiesc, nu ar fi o problemă pentru iarna următoare că rădăcina oricum va rezista și vor porni noi lăstari din ea în primăvara următoare. Eu recomand, că dacă ai o sursă de alune bune să aștepți până la toamnă și să semeni din recolta de atunci.
@grigorenebunelea66755 жыл бұрын
@ Mulțumesc mult pentru sfat! Numai bine !
@nicolaebacria40544 жыл бұрын
Contra melcilor ce putem să folosim?Menționez că eu pot să merg la 2 săptămâni la țară să văd de plante!
4 жыл бұрын
Sunt granule care se vând în magazinele de specialitate, unele sunt chiar bio.
@dannydan22405 жыл бұрын
de apreciat aceasta munca ! o intrebare .. cu ghindele ? cum se procedeaza ? tot ca alunele ? se pun cu tot cu capacelul acela ?
5 жыл бұрын
În principiu și ghindele germinează la fel ca alunele, ele cad toamna din copac trec prin frigul iernii și primăvara încolțesc, nu am făcut nici un experiment cu ghinde, dar în toamnă dacă nu uit voi începe să fac un video și cu încolțirea lor. Căpăcelul acela nu trebuie pus, atunci când cad ele se desprind de acel capac.
@romicavoinea11692 жыл бұрын
Servus! Am înțeles căci nu e recomandat sa inmultim alunii din alune, ptr ca sunt șanse între 50 și 80% sa nu producă aceleași alune. În privința limacsilor, ai încercat cu praf de var, ori delcamag, ect.....?
2 жыл бұрын
Alunii din acest video sunt deja destul de mari nu mai au probleme cu limacșii. Din semințe, la orice plantă, nu se obțin plante identice cu planta mama, ci sunt noi exemplari / exemplare. În cazul de față, noul alun poate avea fructe asemănătoare cu planta mama sau nu, de calitate sau nu, e un risc pe care eu mi l-am asumat. Cultiv plante doar din plăcere nu pentru comercializare. Cu puțin noroc pot afla chiar de anul acesta dacă va face alune de calitate, pentru că flori femeiești a avut, să vedem dacă au polenizat, din păcate nu prea am aluni în apropiere pentru polenizare(la vreo doi km ar fi), flori bărbătești încă nu au făcut niciunul din cei semănați de mine.
@romicavoinea11692 жыл бұрын
@ De n-or fi de calitate, poți să-i altoiești !
@trandafirtincatrandafir86594 жыл бұрын
Daca pot pune alune la germinat primavara sau cind este timpu potrivit .
4 жыл бұрын
Timpul potrivit este în toamnă, alunele au nevoie de 120 de zile de stratificare(să treacă printr-o perioadă de frig cu temperaturi sub 5º C).
@danielae8e8egheorghe194 жыл бұрын
Buna ziua daca pun alune in pămînt alunul mai trebuie altoit ca sa faca productie?
4 жыл бұрын
În principiu alunii la noi nu se altoiesc,se folosesc pentru propagare drajonii. Nu se face acest lucru din cauza productivității, pentru că trebuie reîntineriți la câțiva ani. Iar cei care altoiesc folosesc o specie de alun turcesc ca portaltoi pentru că oferă o viață productivă mai lungă. Din alună poți obține un alun de calitate sau nu, acesta este un risc atunci când se obțin pomii din sămânță.
@naturasipescuit55845 жыл бұрын
Oare mai trebuie altoit alunul daca se seamana din alun italian?
5 жыл бұрын
Nu prea se practică altoirea la alun, din cauza că alunul drajonează mult și este greu de controlat portaltoiul, există o specie de alun turcesc care drajonează mai puțin, dar nu știu cât de rentabilă este o plantație de aluni altoiți. Alunul altoit are viață scurtă, cea mai bună metodă de obținere a alunilor de calitate este prin drajoni de la un alun bun. Dacă tu ai acces la alunul respectiv, vei obține mult mai repede rezultate dacă vei lua un drajon. Alunul este o plantă care preferă creșterea în tufă, reîndoindu-se constant din noi drajoni, ramurile care produc fructe după 3 / 4 ani de fructificare se degradează și produc din ce în ce mai puțin, din acest motiv în fiecare an la o tufă de alun se lasă câțiva drajoni noi pentru a reîntineri planta și menține producția. Dacă vrei un alun de calitate, cea mai bună metodă este să faci rost de un drajon de la acel alun. Dacă totuși vrei să obții proprii aluni din semințe, atunci eu recomand să semeni mai multe alune la distanță între ele și după ce rodesc păstrezi pe alun care oferă fructele cele mai de calitate, pentru că din semințe nu se obțin plante identice, se poate prin altoire, dar la alun ca și la zmeur și mur este folosită drajonarea sau marcotarea. Alunii după ce rodesc se pot înmulți ușor și repede din aceiași tufă poți obține foarte rapid plante noi. Problema e, că această metodă cere răbdare și mai mult timp.
@naturasipescuit55845 жыл бұрын
Pot planta acum semintele sau doar toamna?
5 жыл бұрын
Eu nu am reușit să fac să germineze alune fără stratificare și nici să le forțez germinarea. Dar mai fac experimente. Dar cea mai simplă și eficientă metodă este să le pui toamna în / pe pământ, le acoperi cu nisip exact ca în video și sigur răsar dacă sunt din recolata acestui an.
@naturasipescuit55845 жыл бұрын
@ multumesc
@cutarecutarescu5 жыл бұрын
@ Poti sa altoiesti insa trebuie sa urmaresti acele brate pe care ai altoiul iar pe celelalte sa le tot tai (drajonii). La intinerirea tufei tre sa faci din nou altoi. Mai bine iei soi de cultura direct iar dupa 15 ani intineresti bratele productive lansand alti 3-4 drajoni sa creasca si tai bratele mari.
@stefanstoe34465 жыл бұрын
Salut, Pentru germinare trebuie neapărat să țin ghiveciul in frigider? Nu merge și la temperatura camerei?
5 жыл бұрын
Alunele au nevoie de o perioada de stratificare(perioada de stat în frig) pentru a se declanșa germinarea. Deci la temperatura camerei șanse nu prea sunt, sau cel puțin eu nu am reușit să germinez alune fără stratificare.
@stefanstoe34465 жыл бұрын
@ Mulțumesc pentru răspuns. Cât timp trebuie ținute la frigider?
5 жыл бұрын
La alun durata stratificării este de aproximativ 120 de zile cu o temperatură de 3 / 5º C.
@iuliahazapaciu3119 Жыл бұрын
În pace ghiveci se poate planta sămânța de alun?
Жыл бұрын
Din păcate nu am înțeles ce vrei să întrebi! Dacă reformulezi poate voi înțelege!
@emiliaelenanedelea43203 жыл бұрын
Si ce trebuie pus in pamant sa nu le manance melci
3 жыл бұрын
Dacă nu ești adept al culturilor bio, poți da cu orice substanță contra melcilor, se găsesc în fitofarmacii.
@mariaignat9460 Жыл бұрын
Dupa câți ani dă roade un alun nascut din alună? Mulțumesc
Жыл бұрын
Depinde de diferiți factori, unul foarte important este dezvoltarea plantei, la mine primele alune le-au făcut anul trecut, alunii din acest video, în anul 4 de viață, fără să aibă o îngrijire specială, probabil dacă planta ar fi avut condiții mai bune ar fi putut face și din anul 3.
@tatianalupu84515 жыл бұрын
Mulțumim de informatie, am plantat ieri un alun planta, la o adâncime de vreo 30 cm, oare n-o să înghețe iarna? Pământul e cam tare, trebuie udat?
5 жыл бұрын
Dacă este o plantă aclimatizată la clima noastră nu îngheață iarna, doar trebuie să te asiguri că atunci când ai plantat planta să fi intrat în repaus vegetativ. De udat până dă înghețul și dacă nu plouă, cam o dată pe săptămână, pentru că rădăcinile încep să crească și cresc, mai lent, chiar și pe perioada iernii.
@damianmihai9814 жыл бұрын
Bună ziua. Ce soi e. E alun tip tufa sau tip copac.
4 жыл бұрын
Nu știu soiul, alunele sunt luate de la o vecină care îl are de ceva ani, alunele sunt de o mărime medie spre mare, depinde mult și de an. Alunul ea îl ține tip arbust / tufă de vreo 3 m aproximativ în înălțime și îl regenerează periodic.
@snrnsjd5 жыл бұрын
Ai un " content " de calitate! Îmi place să te ascult. Cînd faci noi filmări? Încă ceva. De ce nu folosești îngrășăminte chimice? Sunt periculoase?
5 жыл бұрын
Filmări am făcute foarte multe(mai mult de un Terabyte), mai greu e cu montajul și cu timpul pe care îl am la dispoziție, pentru a-l dedica editării și montajului. Cât privește întrebarea referitoare la folosirea îngrășămintelor chimice sau mai bine spus a produselor chimice, răspunsul este că dacă tot cresc câteva plante ca hobby măcar să o fac cât mai organic posibil, pentru că dacă aș folosi produse chimice, nefăcând o agricultură în scop comercial, mi-ar ieși mult mai ieftin să cumpăr fructele, decât să le produc eu.
@snrnsjd5 жыл бұрын
@ Adevărat! Tatăl meu a cumpărat anii trecuți răsad de roșiii pepeni , vinete, ardei... La sfîrșit am cules ceva ,dar foarte puțin . Cînd am socotit un minut, mi-am dat seama că de banii din care a cumpărat material sătidor ( fărădelege chimicale , doar materialul ) putea să cumpere roșii și castraveți și celelalte pe un an întreg. Altă întrebare este cea a gustului și calității. Multe produse cumpărate nu sunt bune ,nu au gust, nu au miros și sunt pline cu pesticide și chimie ...
@vovaceban9962 Жыл бұрын
buna ziua,in ce luna aţi pus alunile in pământ?
Жыл бұрын
După cum este specificat și în video, data la care am pus alunele este 9 octombrie. Dar se pot pune începând de la recoltare, adică din august până la începutul iernii.
@anonimklu8572 жыл бұрын
daca sunt invelite in coaja verde .... sunt bune .....??? are un vecin , ...cazute pe jos ..... e zgarcit nu da la nimeni . alune de anul acesta in schimb a aruncat ....alube de abul trecut ,,,, .... sparte si bune ... ce spuneti pot folosi alunele vechi pentru experiment
2 жыл бұрын
Poți încercă, nu ai nimic de pierdut, rezultate foarte bune se obțin cu alune proaspete.
@oanailiescu81 Жыл бұрын
La ce adâncime ai pus alunele in pământ?
Жыл бұрын
aproximativa 1 sau 2 cm.
@dannyro33203 жыл бұрын
Peste nisip pun pământ sau doar nisip ?
3 жыл бұрын
Doar nisip.
@dannyro33203 жыл бұрын
@ eu am pus "doar pământ"...este o diferență mare ?
3 жыл бұрын
Spui că ai pus doar pământ acum, sau în toamnă? Că dacă ai semănat acum în primăvară nu prea sunt șanse să încolțească. Din nisip ar fi răsărit/încolțit mai ușor, iar dacă ai pus pământ stratul pus trebuia să fie doar superficial, pentru că în natură, în mod normal alunele nu sunt acoperite decât cu frunze, eu am folosit nisipul pentru că oferă o anumită umezeală și pentru a ascunde alunele de păsări, veverițe sau alte animale care ar fi atrase de ele.
@dannyro33203 жыл бұрын
@ am inteles, am pus ieri :))
@valericaursu76805 жыл бұрын
Pot să pun în pământ în decembrie?Pământul nu e înghețat.Mulțumesc!
5 жыл бұрын
Da, poți, cu toate că alunele au nevoie de aproximativ 120 de zile de stratificare, cred că ar fi timp destul, ai putea să le ții o zi două la înmuiat și apoi să le pui.
@valericaursu76805 жыл бұрын
@ Mulțumesc,o zi frumoasă!👍
@marcelbereza71044 жыл бұрын
Face fructe ca un pom altoit?
4 жыл бұрын
Pomi altoiți sunt clone a pomului mamă, pomii obținu-ți din semințe sunt diferiți de pomul mamă, dar pot păstra din caracteristicele acestuia, un pom obținut din sămânță poate face fructe asemănătoare, inferioare sau superioare pomului mamă, prin altoire ai o garanție că plantele noi vor fi identice cu planta mama.
@carmentd47635 жыл бұрын
Cu puii care ies la rădăcina alunului se pot scoate sau nu dau randament?
5 жыл бұрын
Se pot scoate, dacă alunul tău nu este altoit, vei obține o plantă identică cu planta mama. De obicei alunii nu prea se altoiesc, pentru că e o plantă care crește tip tufă, iar după câțiva ani de rod ramurile care au rodit ar trebui reînnoite, că randamentul după 4 / 5 le scade foarte mult. Se face o regenerare a plantei cu puii despre care vorbești tu.
@carmentd47635 жыл бұрын
Ok vă mulțumesc mult pentru info
@gheere99595 жыл бұрын
Am un alun de 4ani..obtinut prin germinare din alune de buna calitate..mari.Este bine dezvoltat..ingrijit de mine..dar nu face alune..Nu cunosc explicatia..are chiar si pui iesiti din el..Ma gandesc sa il desfiintez..
5 жыл бұрын
Cauza poate fi neajungerea la maturitate pentru a face fructe, de obicei pomii obținuți din semințe fac fructe ceva mai târziu decât un pom altoit. O altă cauza ar putea fi și lipsa polenizatorilor, dacă în zona ta nu sunt aluni e cam greu să obții alune!
@gheere99595 жыл бұрын
@ O.k..multumesc pentru raspuns..asa este..stau in oras intr-o zona centrala..si la mine de unde polenizatori..Dar am vreo zece pomi fructiferi..ciresi caisi.peri gutui..si fac fructe excelente..O zi placuta..
@auroraturcas60582 жыл бұрын
In cat timp fac roade
2 жыл бұрын
Depinde de diferiți factori, cum ar fi dezvoltarea plantei sau materialul genetic, dar nu ma devreme de 5/6 ani și în unele cazuri, poate dura și mai mult de 10.
@chirilamihai96513 жыл бұрын
Ce soy de alun ATI folosit
3 жыл бұрын
Din păcate nu cunosc soiul, dar oricum nu contează soiul că nu vor ieși identice.
@neluiftimie68605 жыл бұрын
peste nisip se aduga pamant multumesc
5 жыл бұрын
Nu, nu se adaugă pământ.
@tatianalupu84515 жыл бұрын
@ dar, sunt acoperite în strat subțire, nu ingheata iarna?
5 жыл бұрын
Nu îngheață iarna, sunt adaptate să treacă prin acest proces.
@sebyvlogs74174 жыл бұрын
La ce adâncime se îngroapă alunele?
4 жыл бұрын
În principiu nu se îngroapă, se pun deasupra, pentru că așa se întâmplă în natură, dar dacă le împingi un pic cu degetul în pământ nu nici o problemă, să nu fie mai adânc de 1 / 2 cm, sau le astupi cu un strat de nisip.
@sebyvlogs74174 жыл бұрын
Mulțumesc!
@marcelbereza71044 жыл бұрын
Care e mai bun soi de alun
4 жыл бұрын
Nu pot să-ți răspund la o astfel de întrebare, mai ales că nu am decât câțiva aluni și aceia obținuți din alune, dar de care sunt mulțumit, plus că cultiv plante doar ca hobby.
@nicolaeoboroc2163 жыл бұрын
Germinarea semintelor magnolie?
3 жыл бұрын
Din păcate nu dispun de acest tip de semințe, dar sper ca pe viitor să fac un video și semințe de magnolie.
@cristianbarbu8914 жыл бұрын
Salutare! Care-i anotimpul perfect pentru a planta alun. Mulțumesc!
4 жыл бұрын
Dacă te referi la semănat, ideal este să se facă toamna, dacă te referi la plantat, acesta se poate face pe toată perioada de repaus vegetativ, ideal toamna.
@cristianbarbu8914 жыл бұрын
@ mulțumesc frumos!
@venutavinau39174 жыл бұрын
Dupa cati ani alunii intra pe rod ?
4 жыл бұрын
Undeva după 5 / 7 ani, dar depinde însă de diferiți factori, în special de dezvoltarea plantei, dacă plantă este dezvoltată bine și are condiții bune poate face primele fructe chiar mai repede, dar dacă plantă are o dezvoltare slabă, poate dura și mai mult.
@bistritzaro6 жыл бұрын
Melcii se pot manca. Sunt retete cum se prepara pe tor ionternetul.
@harylosu6 жыл бұрын
da dar limaxii sunt o problema deoarece produc mai mult mucus si nu sunt chiar asa de gustosi he he
4 жыл бұрын
👍
@catalinistrate11713 жыл бұрын
Eu prefer porcul...
@feliciacriste81744 жыл бұрын
Limacsii se starpesc eco cu sare dura..
4 жыл бұрын
👍
@aion21774 жыл бұрын
da dar cred ca sarea afecteaza osmoza plantelor. Pt ca apa ramane in solul sarat si planta nu o poate absorbii la fel de usor. Din cauza asta de exemplu se da cu sare pe jambon/bacon ala facut de casa - ca sarea suge apa din bacterii si nu le lasa sa se dezvolte si sa putrezeasca(descompunere bacreriana) jambonul. La fel si cu plantele - ca tot viata cu celule si metabolism sunt. Deci poti distruge solul in mod ireversibil daca pui suficienta sare.
@daniellacatis77435 жыл бұрын
Cat de mari sunt acum copaci
5 жыл бұрын
E cam mult spus copaci, abia la primăvară vor face doi ani și bănuiesc că spre anul patru vor avea și ei o formă de tufiș. Exact să-ți spun cât de mari ar fi e greu, că nu locuiesc în țară, acolo unde am pământul, dar ultima dată când i-am văzut avea cel mai mare(cel care a rămas în locul unde au fost semănați) la un metru și ceva iar cei mutați ceva mai mici. Trebuie să mai specific că locul unde sunt semănați nu e locul ideal pentru ei și nici nu-i ud sau să le dau vreun fel de îngrășământ, probabil cu fertilizări, udări și poziționări mai bune ar fi fost ceva mai dezvoltați.
@daniellacatis77435 жыл бұрын
Bine
@tatianaleonte48372 жыл бұрын
Au incoltit si din cele intregi sau doar cele sparte
2 жыл бұрын
Ambele.
@dianamihut97345 жыл бұрын
Am plantat alun și am așteptat 3 ani să facă alune.Ghinion, când a făcut alune au fost amare și mai seci,chiar nu se puteau consuma! Va rog să îmi spuneți de ce oare,unde am greșit? Tufa e măricică , să nu fie soiul de calitate? Va mulțumesc,și aștept sfatul dv.!☕
5 жыл бұрын
Atunci când plantezi un alun, în mod normal dacă ai cumpărat de la o pepinieră serioasă sau un magazin care se ocupă cu acest lucru, ar trebuie să fie un soi bun și nu prea ar trebui să ai surprize la apariția fructelor. De obicei alunii la noi se obțin prin drajonare, obținându-se astfel o plantă identică cu planta mamă, dar dacă alunii sun obținuți din semințe atunci șansele ca alunele să fie de calitate sunt mai mici. Sunt și aluni altoiți pe un soi de alun turcesc care nu drajonează și care sunt mai ușor de întreținut, dar nu știu câte pepiniere vând în România acest tip de alun. Răspunsul meu la întrebarea ta, l-am formulat în funcție de întrebare, pentru că ai spus că ai plantat, și nu sunt sigur 100% că te refereai la acest lucru. Dacă atunci când spui că ai plantat, te referi că ai cumpărat un pom sau ai luat un drajon de la o tufă de alun, răspunsul de mai sus e valabil, iar cauza problemei poate fi calitatea materialului săditor. Dar dacă ai pus alune la germinat, obținând în acest fel un alun, atunci este posibil să fi obținut un pom de slabă calitate, care dacă și anul acesta face tot alune de proastă calitate, atunci al trebui să îl schimbi. La majoritatea pomilor fructiferi, atunci când pui o sămânță la germinat, obții o plantă nouă, care păstrează din calitățile ambilor părinți, iar calitatea fructelor în multe cazuri poate fi inferioară fructelor date de părinți.
@dianamihut97345 жыл бұрын
Mulțumesc,alunii,2 la număr,i-am luat de la o firma autorizata din Oradea! Cât de serioasă e firma cu astfel de produse lasă de dorit! In fond e vorba de "Siebertz". Chiar mă îndoiesc de calitatea și tind să cred că e exact ceea ce mi-ați spus dv., vă mulțumesc, și mă voi abona la canalul dv. Va doresc sănătate!☕
@mitpaulandrei58454 жыл бұрын
Trebuie udate tot timpul
4 жыл бұрын
Doar atât cât este nevoie, când vezi că e nevoie de apă uzi.
@giselaschropp17605 жыл бұрын
Bitte, was ist das für eine Sprache?
5 жыл бұрын
Rumänisch
@giselaschropp17605 жыл бұрын
@ Danke das habe ich mir fast gedacht. Da ich sowohl Französisch als auch Italienisch spreche, war Rumänisch naheliegend. Eine schöne Sprache, übrigens! Ich schätze auch deine/Ihre Art der Videos. Sehr lehrreich !
@liviumarcu15436 жыл бұрын
Buta Ziua ! Știți cumva cum se pot obține puieti de luni micorizat cu trufa?
6 жыл бұрын
Din păcate nu sunt expert în micoriză, deci nu sunt cel mai indicat să dau sfaturi în acest domeniu. Micoriza-rea alunului este un proces nu neapărat complicat, dar nu e foarte răspândit, deocamdată, deci și informațiile despre acest proces sunt puține. Pentru a obține aluni micoriza-ți, ar trebui să faci rost de niște spori de trufe(care bănuiesc ca ar fi destul de scumpi), pe care apoi să îi forțezi să germineze pe rădăcinile alunului, un proces destul de complicat din punctul meu de vedere. Cred că cel mai eficient, în cazul în care vrei să faci doar o livadă de aluni micoriza-ți și nu să vinzi tu puieții, ar fi să îi cumperi. Dar dacă vrei să produci tu, cred că cel mai bine ar fi să ceri asistență de la un specialist în acest domeniu(greu de găsit cineva care să vrea să te ajute) sau să mergi în Italia / Spania / Franța să lucrezi / să faci un curs de specializare în acest domeniu, lucru care cred că e destul de scump.
@virgilcurea45115 жыл бұрын
Buna .La alun se poate face germinarea rapida ???
5 жыл бұрын
La alun încă nu am reușit să fac o germinare rapid, am reușit doar cu alune puse direct în pământ toamna, exact cum se vede în video, doar cu alune culese de mine din alt alun. Chiar și acum încerc să germinez niște alune, le am în frigider de vreo 2 luni și nu prea dau semne că vor să facă ceva, e adevărat că sunt alune cumpărate din supermarket, o să încerc toamna asta din nou, dacă atunci când vin în țară o să fac ros de alune din recolta acestui an, să văd dac le pot forța germinare. La fel o să încerc și cu alune cumpărate din supermarket pe care să le semăn direct în pământ în toamnă.
@virgilcurea45115 жыл бұрын
@ Va.multumesc frumos si va doresc succes.
@dorucutate81995 жыл бұрын
@ doar o părere despre ce se găsește în supermarketuri...am avut o perioada in care mă uitam pe la documentare despre mâncare (alimente)/ nutriție, și dacă mi-aduc bine aminte, văzusem o dată că înainte de a intra in supermarketuri fructele, legumele sunt iradiate pentru a ține cât mai mult.Odata moartă,nu mai poate încolți.Mai este si problema organismelor modificate genetic,care doar arată a plante,insa nu mai au nici o legătură cu "originalele"....deci nu pot avea urmași viabili....
@delupricop Жыл бұрын
9
Жыл бұрын
👍
@andreigocan1205 жыл бұрын
Aluni proveniți din miez mai trebuie Altoiți 🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔
5 жыл бұрын
Alunii nu prea se altoiesc, pentru că cei altoiți au o durată de viață scurtă, ei se reînnoiesc prin drajonare la anumite intervale de timp. Problema este că atunci când semeni și nu plantezi un alun obținut prin drajonare, că nu ai garanția că vei obține un pom identic cu planta mamă.
@andreigocan1205 жыл бұрын
@ acesta ar fi riscul ,ca urmare cultura de alun se poate compromite