Dissimilatie - de oxidatieve fosforylering - VWO

  Рет қаралды 49,835

NGbiologie

NGbiologie

Күн бұрын

Пікірлер: 48
@tessavanstijn2765
@tessavanstijn2765 Жыл бұрын
Hallo meneer, ik heb een vraagje. Wat stimuleert de NADH,H+ en FADH2 moleculen om hun H-atomen af te staan? Of gebeurt dat gewoon zodra ze aankomen bij het binnenmembraan?
@NGbiologie
@NGbiologie Жыл бұрын
O jee, dat is scheikunde. Er treedt een redoxreactie op, waarbij NADH elektronen afstaat aan het 1e membraaneiwit in de elektrinentransoortketen. Verdere details durf ik je niet te geven.
@juliaduurkens8045
@juliaduurkens8045 5 жыл бұрын
In ons boek hebben ze het de hele tijd over NADH,H+ en u heeft het over NADH. Is dit hetzelfde?
@NGbiologie
@NGbiologie 5 жыл бұрын
Ja, dat is dezelfde stof.
@saarsluijters2469
@saarsluijters2469 Жыл бұрын
Hoi! In Binas tabel 68A staat dat er 34 ATP wordt gevormd ipv 38 ATP. Hoe komt dat?
@NGbiologie
@NGbiologie Жыл бұрын
34 in de oxidatie fosforylering, maar in de glycolyse wordt 2 ATP gevormd en in de citroenzuurcyclus ook.
@yarischoppers6678
@yarischoppers6678 Жыл бұрын
Hoe zit het met fermentatie dan?
@NGbiologie
@NGbiologie Жыл бұрын
Wat is precies je vraag?
@chrissie2732
@chrissie2732 4 жыл бұрын
Hoi NG Biologie, als ik reken kom ik bij de ATP opbrengst (laatste plaatje) uit op 40 ATP. ( 4 + 2 + 6 + 6+ 2 + 18 + 4 - 2 = 40 ) Ik heb vast ergens een reken- of denkfout gemaakt. Weet u waar?
@chrissie2732
@chrissie2732 4 жыл бұрын
Excuses ik zie mijn fout al. Bij de glycolyse reken ik 2 te veel
@R-N88
@R-N88 4 жыл бұрын
@@chrissie2732 ik ben zelf docent, maar ik word heel blij van leerlingen die het zelf gaan berekenen, dan een foutje maken, hun fout ontdekken en dan het veel beter snappen dan gewoon klakkeloos die 38 ATP uit je hoofd leren, well done!
@afkehenriettex_
@afkehenriettex_ 6 жыл бұрын
Bij het passeren van de mitochondriummembraan wordt 1 ATP gebruikt. Omdat er twee NADH,H+ zijn wordt het dan toch 28-2= 36 ATP? Welke moet je dan gebruiken bij je examen? 36 of 38 ATP?
@NGbiologie
@NGbiologie 6 жыл бұрын
Als je de tabel in de Binas aanhoudt, kom je op 36 ATP. In de praktijk is het eigenlijk nog minder. Op een examen wordt eigenlijk nooit gevraagd naar die getallen.
@afkehenriettex_
@afkehenriettex_ 6 жыл бұрын
Bedankt!
@1su66
@1su66 2 жыл бұрын
Hoi, een vraagje. Als er bij complex 3 (Met FADH2) geen H+ ionen pompt, hoe levert het energie dan?
@AbCd-kq3ky
@AbCd-kq3ky 2 жыл бұрын
Dat eiwitcomplex (II, niet III) zorgt zelf niet voor het transport van H+ maar geeft de elektronen wel door als onderdeel van de keten, waardoor de andere complexen wel als 'pomp' kunnen functioneren. De afzonderlijke complexen leveren geen energie, alleen het geheel (met de ATP synthetase) levert uiteindelijk energie in de vorm van ATP.
@HamzaAlraheb
@HamzaAlraheb Жыл бұрын
Hallo in Binas staat er dat er 34 ATP uit komt en geen 38. Hoe komt dit?
@NGbiologie
@NGbiologie Жыл бұрын
Volgens mij staat dat niet in Binas. Bij de oxidatueve fosforylering komt 34 ATP vrij, dat zie je ook in binas. Er komt echter ook nog 4 ATP vrij in de glycolyse en c.z.c.
@HamzaAlraheb
@HamzaAlraheb Жыл бұрын
@@NGbiologie Oo nu begrijp ik het!
@user-mk8ov1qn3n
@user-mk8ov1qn3n 2 жыл бұрын
Goeiedag, ik heb een vraagje; zijn de H ionen afgebeeld een willekeurig getal?? Zo nee; hoe komt u aan deze aantallen? Dankuwel!
@NGbiologie
@NGbiologie 2 жыл бұрын
Je bedoelt de bolletjes? Dat is een willekeurig aantal.
@user-mk8ov1qn3n
@user-mk8ov1qn3n 2 жыл бұрын
Duidelijk, dank voor uw vlotte reactie. Ik heb nog wel wat vragen; ik heb het bijna onder de knie; alleen zijn mij nog wat dingen onduidelijk: Waar komen de H+ vandaan die aanwezig zijn in de matrix, horen ze daar gewoon standaard? En is er een bepaald aantal? En klopt het dat complex 2 geen H+ heeft in de matrix? Ook was het me niet helemaal duidelijk hoe het zat met de H+ die 'eruitkomen' in het tussenmembraanruimte. U zegt dat die bolletjes een willekeurig getal zijn, maar ik lees verschillende dingen in boeken/online. Zoals: NADH+ geeft 4H door aan het tussenmembraamruimte in compartment 1, 4 in compartment 3 en 2 in compartment 4. Dus 10 H+ in totaal. Zelfde geldt voor FADH2; klopt het dat in compartment 3 FADHD2 4H+ aflevert, en in compartment 4 2H+? Dus totaal 6H+ ? En ik weet even niet meer waarom bij compartment 4 beiden ineens 2H+ afgeven terwijl in compartment 3 het 4H+ was. Sorry voor de vele vragen, ik begrijp heel goed als u hier geen tijd voor heeft; ik hoop dat de vragen duidelijk geformuleerd zijn. Groetjes en alvast bedankt!
@NGbiologie
@NGbiologie 2 жыл бұрын
Dag, elke oplossing bevat H+, dat is er dus 'gewoon'. De afbraak van glucose levert extra H+, de vorming van H2O verbruikt H+. De elektronen uit NADH zorgen inderdaad voor het pompen van 10H+, die van FADH2 voor het pompen van 6H+. Vanuit de tussenmembraanruimte stroomt H+ via ATP-synthase terug naar de matrix en worden daar voor een deel gebruikt om H2O te vormen uit O2.
@jacobvandijk6525
@jacobvandijk6525 Жыл бұрын
Er loopt door de keten een elektrische stroom, waarbij NADH en FADH2 de min-pool vormen en O2 de pluspool. De keten is dus in feite een reeks van redox-reacties. Een mooi voorbeeld van hoe biologie verweven is met natuurkunde en scheikunde.
@jarmeeschneiders1370
@jarmeeschneiders1370 5 жыл бұрын
Is de elektronentransportketen ook onderdeel van het eindexamen? Ik zie wel 'oxidatieve fosforylering' staan in de syllabus maar nergens specifiek de ETK
@NGbiologie
@NGbiologie 5 жыл бұрын
Dag Jarmée, de ETK is onderdeel van de oxidatieve fosforylering. Als de syllabus het dus heeft over de oxfos, dan wordt er vanuit gegaan dat je ook weet hoe de ETK werkt.
@jarmeeschneiders1370
@jarmeeschneiders1370 5 жыл бұрын
NGbiologie Oké, dank u wel voor uw antwoord!
@jaybakhuijzen8500
@jaybakhuijzen8500 5 жыл бұрын
Stel je hebt 1 acetyl in plaats van 2. Hoeveel mol ATP heb je dan aan t einde?. Want levert NADH dan 1,5 ATP?. En FADH2 dan 1 ATP?. Op hoeveel kom je dan uit want je zou zeggen netto 17 vanwege de helft van 34 ATP. Kunt u me dat uitleggen?
@NGbiologie
@NGbiologie 5 жыл бұрын
Bekijk Binas 68a. Per acetyl worden er 3 NADH en 1 FADH2 gevormd. Dit levert 11 ATP op. Daarnaast wordt er nog een losse ATP gevormd, totaal 12 ATP. Voor de vorming van acetyl is er uit glucose al 2 ATP en 4 NADH gevormd, samen 14 ATP. Je eindigt dus totaal op 26 ATP. De denkfout die je maakt is dat je de opbrengst van het hele proces halveert, terwijl je pas in de citroenzuurcyclus een aanpassing doet.
@jaybakhuijzen8500
@jaybakhuijzen8500 5 жыл бұрын
Ik snap hem. Bedankt!
@maaike9500
@maaike9500 3 жыл бұрын
Ik kreeg de volgende vraag bij mijn cursus: Hoeveel mol ATP kan er in de oxidatieve fosforylering gesynthetiseerd worden bij gebruik van 1 mol FADH2 en hoeveel bij gebruik van 1 mol (NADH + H+)? Het antwoord model zegt 5 (want drie bij NADH + H+ en twee bij de FADH2). Is dit berekend met verhoudingen? Ik weet niet zo goed hoe dit antwoord überhaupt tot stand is gekomen eerlijk gezegd. Zou jij mij misschien kunnen helpen?
@NGbiologie
@NGbiologie 3 жыл бұрын
Volgens mij is dit experimenteel bepaald. Je kunt het niet beredeneren.
@maaike9500
@maaike9500 3 жыл бұрын
@@NGbiologie o je hebt helemaal gelijk, ik ga morgen opnieuw het plaatje bekijken. Ik zat mij blind te staren op de binas, maar dat was hier helemaal niet relevant. Bedankt voor het meedenken en het snelle antwoord!
@opdebresvoornederland6868
@opdebresvoornederland6868 6 жыл бұрын
Waarom worden er in de oxidatieve fosforilering met een NADH-molecuul 3 ATP gevormd, maar wordt er met een FADH2-molecuul slechts 2 ATP gevormd? Dan zou daar toch 6 ATP komen(3 per Hplus)? Oftewel, hoeveel ATP wordt er nu gevormd per Hplus die ATP-synthetase passeert? Ik zou het heel fijn vinden als u mij dit uit wilt leggen. Mvg, Lizette vd Ziel
@NGbiologie
@NGbiologie 6 жыл бұрын
Zowel NADH als FADH2 geven twee elektronen aan de ETK. NADH geeft de elektronen echter aan een ander membraaneiwit (complex 1) dan FADH2. Hierdoor kunnen er mbv deze elektronen meer protonen naar de tussenmembraan ruimte worden gepompt. Circa 3-4 protonen leveren 1 ATP op.
@reneevanderziel54
@reneevanderziel54 6 жыл бұрын
NGbiologie Oké, ik snap het. Bedankt!
@mariellehendriks2801
@mariellehendriks2801 4 жыл бұрын
Ik heb een vraag over het 2e plaatje uit het filmpje over de oxidatieve fosforylering. Waarom is in dit plaatje complex 2 en 3 omgedraaid. Ik zie dit zowel in de Binas als in het boek bvj niet zo staan. Is dat een fout in de afbeelding of heeft dit een andere reden? Verder is het namelijk wel een duidelijk plaatje.
@NGbiologie
@NGbiologie 4 жыл бұрын
Deze eiwitten kunnen vrij bewegen, dus zowel dit plaatje als die in de Binas zijn goed. Als je goed kijkt zul je zien dat de elektronenstroom in beide afbeeldingen hetzelfde zijn.
@mariellehendriks2801
@mariellehendriks2801 4 жыл бұрын
NGbiologie Duidelijk, dankjewel!
@lisannepol3364
@lisannepol3364 6 жыл бұрын
Wat is het verschil tussen FADH2 en NADH? Het zijn beide toch elektronenoverdracht-moleculen?
@NGbiologie
@NGbiologie 6 жыл бұрын
Dat klopt, qua functie zijn ze gelijk. Een molecuul NADH levert echter meer ATP dan FADH2, 3 ATP voor NADH, 2 voor FADH2. Dit komt omdat ze op verschillende plaatsen in de elektronen transportketen hun elektronen afgeven.
@robinwolting6156
@robinwolting6156 4 жыл бұрын
Held!
@sannevanolst859
@sannevanolst859 5 жыл бұрын
Heeft de H2O die gevormd wordt, bij opname van H+ aan de halve 02, ook nog een verdere functie? Of is dit alleen van belang omdat anders de elektronentoevoer stopt.
@NGbiologie
@NGbiologie 5 жыл бұрын
Het water wordt onderdeel van de celinhoud, bijvoorbeeld als oplosmiddel.
Assimilatie - de lichtafhankelijke reactie - VWO
8:19
NGbiologie
Рет қаралды 45 М.
Motorbike Smashes Into Porsche! 😱
00:15
Caters Clips
Рет қаралды 22 МЛН
The Singing Challenge #joker #Harriet Quinn
00:35
佐助与鸣人
Рет қаралды 20 МЛН
Dissimilatie - decarboxylering en de citroenzuurcyclus - VWO
7:28
Dissimilatie - anaerobe dissimilatie - VWO
7:08
NGbiologie
Рет қаралды 36 М.
ATP en dissimilatie
8:17
Juf Danielle
Рет қаралды 113 М.
Dissimilatie - glycolyse - VWO
7:23
NGbiologie
Рет қаралды 58 М.
Celstofwisseling - ATP - HAVO/VWO
5:07
NGbiologie
Рет қаралды 47 М.
Dissimilatie - inleiding - HAVO/VWO
8:41
NGbiologie
Рет қаралды 46 М.
Celstofwisseling - enzymen - HAVO/VWO
10:14
NGbiologie
Рет қаралды 36 М.
Het zenuwstelsel - de actiepotentiaal - HAVO/VWO
14:47
NGbiologie
Рет қаралды 62 М.
Assimilatie - inleiding - HAVO/VWO
9:17
NGbiologie
Рет қаралды 31 М.
Motorbike Smashes Into Porsche! 😱
00:15
Caters Clips
Рет қаралды 22 МЛН