skal ha en prøve i det her om et par minutt og kunne ingenting fra før, nå kan jeg vertfall nok til å ikke stryke. tusen takk!!
@luftim4 жыл бұрын
hvordan gikk det? haha
@fredrikpoler6 жыл бұрын
Veldig bra video!
@profnick5 жыл бұрын
Gammel annotation ved 8:53: bilde av Emil Stang fra Høyre som ble statsminister etter Johan Sverdrup. Og 10:30: bilde av Ivar Aasen med landsmålsbevegelsen (for nynorsk) som eks. på en motkultur.
@lemon16324 жыл бұрын
tusen takk
@nss4904 жыл бұрын
takk brur!!!
@vivalda96325 жыл бұрын
Så bra!
@Rama-dy9hr3 жыл бұрын
tusen takk, lurte bare om hva bør vi si på forhold til dette spørsmålet? Forklar demokratiseringsprosessen i Norge fra ca. 1800 - 1945
@profnick3 жыл бұрын
Det er et stort spørsmål der du må trekke inn blant annet 1814, innføringen av parlamentarisme, og utvidelse av stemmeretten. Se på videoene mine og tenk over hvordan Norges demokrati ble til.
@reidarskipiestad90533 жыл бұрын
hvem bestod regjeringen av på den tiden og hvem bestod stortinget av? var det de lokale folkevalgte representantene i stortinget som saksøkte embetsmennene i regjeringen?
@profnick3 жыл бұрын
Stortinget består bare av folkevalgte representanter (ikke si lokale fordi da tenker jeg på kommunenivå med kommunestyre). Regjeringen består bare av embetsmenn, det betyr at de har blitt utnevnt til et offentlig tjenesteembete av kongen. Bare for å presisere: embetsmann er ikke det samme som bare statsansatt (som jeg sikkert ga inntrykk av i videoen), fordi "embetsmenn" får sin stilling formelt sett av "Kongen i statsråd", men det gjaldt også flere statsansatte før sammenlignet med i dag. Riksrettssaken innebar at Stortinget (alle der er folkevalgt, men det var det liberale flertallet som ønsket å gjennomføre det) saksøkte/stevnet regjeringsmedlemmene (som alltid er embetsmenn fordi de er utnevnt av kongen).