Daca doriti sa aflati in detaliu procesul de aparitie a nitrozaminei, am ales sa il descriu intr-un comentariu si sa pastrez clipul ceva mai simplu Nitratii (NO3-) sunt prezenti in sol sub forma de saruri de azot si provin din descompunerea materiei organice sau din ingrasamintele chimice. Plantele absorb nitratii din sol, ei se acumuleaza in primul rand in radacina iar o parte dintre ei sunt convertiti de catre unele bacterii in nitriti (NO2-). In mezeluri si produsele din carne procesate sunt adaugati pentru inhibarea bacteriilor patogene si pentru imbunatatirea aspectului. In prezenta aminoacizilor din proteine, nitritii primesc aminele necesare pentru a se transforma in nitrozamine. Procesul este facilitat de caldura sau de un ph scazut. În plus, plantele au și antioxidanți, care inhibă formarea nitrozaminelor. Iar un consum ridicat de polifenoli sau de vitamina C poate micșora semnificativ efectele nocive ale lor în organismul nostru.
@MarianaPopescu-p5e2 ай бұрын
Pastrama de curcan e sănătoasă ? Pt că nu se înțelege nimic din ce e scris pe etichetă.(Scrierea e ștearsă...)
@remuscotunoaea77552 ай бұрын
Eu cred că aici apare o mică confuzie, în sensul că plantele conțin totusi o cantitate mai mica sau uneori mai mare de proteine decat carnea, deci nu sunt lipsite complet de proteine. Prin urmare, cum acționează nitrații în cazul proteinelor din plante?
@abonatlasanatate2 ай бұрын
Într-adevăr, am făcut o eroare. Legumele și fructele au de 10-20 de ori mai puține proteine decât carnea. Ca atare in cazul lor nu vor avea nitrozamine. În plantele cu conținut ridicat de proteine se pot însă într-adevăr forma mai multe nitrozamine. Plantele au însă antioxidanți în ele, care inhibă formarea nitritilor. Mi-a scăpat să spun în clip despre consumul de polifenoli și vitamina C pentru a inhiba formarea nitrozaminelor și pentru a micșora efectul lor asupra sănătății. 😢 Îmi pare tare rău. Am adăugat măcar în postarea pinned
@remuscotunoaea77552 ай бұрын
@@abonatlasanatate spre exemplu soya are un conținut foarte ridicat de proteine.. as putea sa trag concluzia de aici ca s-ar putea forma nitrozamine în cazul acestei plante
@abonatlasanatate2 ай бұрын
Da, se pot forma. Vor fi mai mulți decât în cazul unei fructe dar semnificativ mai puțin decât în cazul produselor din carne. Se întâmplă acest lucru pentru că soia e și o sursă bună de antioxidanți. Dacă vorbim însă de hamburgeri de soia, lucrurile se schimbă.
@niculescudan4427Ай бұрын
la multi ani.. sfaturile si cunostintele dvs imi mangaie sufletul.. va multumesc.
@dshape2 ай бұрын
Foarte interesante si folositoare aceste informatii. Mezeluri care nu au o lista lunga de ingrediente sau aditivi, sunt cele de la Szekely Falat si Zimbria
@romuluscristiancretu6612 ай бұрын
Da sunt de la firma Szekely Falat au doar sare piper și boia!!!😊
@abonatlasanatate2 ай бұрын
Mulțumesc
@margaretastan14332 ай бұрын
Multumim pentru sfaturi ,foarte utile !
@lilicatudose53672 ай бұрын
Aveți perfectă dreptate, mulțumesc pentru sfaturi!❤❤❤
@gabikilin55832 ай бұрын
Mulțumesc f utile informațiile.
@remuscotunoaea77552 ай бұрын
Un alt material care mi-a depășit așteptările și care conține mai multe informații decât ce am văzut la Starea sănătății în privința acestui subiect. Recunosc ca am lăsat de tot mezelurile cam de aproximativ 1 an de teama unor efecte grave pe termen lung.
@elenapusca6302 ай бұрын
Mulțumim pt informațiile prezentate!❤👍🏻
@valentinacerempei88542 ай бұрын
Vă mulțumim mult.
@ignatcica88922 ай бұрын
Mulțumim mult pentru informații
@raditaburnichioiu3352 ай бұрын
Multumesc pentru informatie
@ancutanicolae2 ай бұрын
Mulțumesc! Eu sunt vegetariană dar am ascultat cu plăcere să pot transmite prietenilor mei expunerea dvs.
@rada73502 ай бұрын
Informatii importante. Multumesc
@marianastanescu59212 ай бұрын
Foarte folositor subiectul si informațiile bine documentate. Eu mănânc forte rar mezeluri, iar atunci când am vreo poftă sau o anume împrejurare am ales pana acum salamurile crud uscate. Va multumesc!
@dacianikusjoseph60172 ай бұрын
Acum intrebarea este cat de corecta este informatia de pe eticheta.
@abonatlasanatate2 ай бұрын
Teoretic e corecta. Practic exista niste marje. In plus, daca producatorul nu mai reface analizele pentru ce vine de furnizor. E mai putin problematic lucrul acesta in cazul produselor proaspete dar la suplimente de exemplu, unde extractele vine din Asia, pot sa fie diferente semnificative intre eticheta si produs
@emiliapop89492 ай бұрын
Mulțumesc pentru informații!
@salcudeanantonio13652 ай бұрын
Mulțumim mult pentru acest video!!!❤️❤️❤️
@teodoraionica85652 ай бұрын
Mulțumesc.
@florentinabotas68862 ай бұрын
Foarte interesant totul!
@petrugalea73342 ай бұрын
Foarte bine explicat 👍
@misterc38352 ай бұрын
Eu cunosc un singur mezel care pare curat si se găsește usor in magazine. Szekely Falat este numele si are carne, sare si eventual sunt afumate (sper sa nu fie fum adaugat). Sunt ceva mai sarate decat mi-ar placea. Fara zahar, fara aditivi, euri sau altele.
@neprevazutul2 ай бұрын
Corect. Și eu consum de la Zekely cârnații de mangalița, salamul de mangalița, jumările și pasta de jumări.
@dragoshjmeck10282 ай бұрын
In ce magazine se găsește acest mezel?
@misterc38352 ай бұрын
@@dragoshjmeck1028 Carrefour, Mega
@neprevazutul2 ай бұрын
@@dragoshjmeck1028 în Lidl și Selgros
@mariusvreme18782 ай бұрын
Mulțumim!
@Ciprian00112 ай бұрын
Multumesc.
@tinarider99452 ай бұрын
Mezeluri făcute in casă..😎
@Mastermind02852 ай бұрын
Cel mai bine este să îți cumperi mașină de tocat carne și mașină de umplut cârnați și să-ți faci totul cu mâna ta în timpul liber. Apoi înainte să pleci la muncă bagi burgerii sau cârnații la air fryer și în 15-20 min. sunt gata. Îți mai iei și un thermos pentru mâncare și ai o masă caldă rapid timp de 6 ore.
@CiubotaruAngela-lv6wz18 күн бұрын
Vă ascult cu mare drag ptr. că î - mi place și cum vorbiți și ce înformații utile ne oferiți. Vă rog să ne spuneți ce efec are carnea cam alterată care se amestecă în mezeluri pînă ajung la 75% carne.
@abonatlasanatate18 күн бұрын
Carnea alterata trebuie distrusa. Nu poate fi folosita pentru consum
@CiubotaruAngela-lv6wz17 күн бұрын
@abonatlasanatate Bineînțeles că așa ar trebui.
@AnnaAnna-po5jd2 ай бұрын
🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🍀
@niculinaprundeanu28122 ай бұрын
Mulțumim pentru toate informațiile, din care unele nu aveam de unde să le știm. Acum, ca să o iau în ordinea întrebărilor. Pepenele de carne chiar există în Asia, mai ales în India și se numește Jackfruit, fiind cam la fel de mare ca pepenii noștri dar crește atârnat în niște copaci. 🐒🐒🐒🐾🐾Se pot găsi uneori conserve de Jackfruit la Lidl și chiar pot înlocui carnea. Mezeluri bune sunt de la Cămara noastră și Szekely-Falat de la Lidl sau din gama Maestro care sunt în mai multe magazine. 😊😇🥰
@ionungureanu80722 ай бұрын
Eu îmi fac singur cârnați, șuncă, pastramă cu maxin 1,2 % sare, maxim 10% grăsime vizibilă, până la 4 căței de usturoi la 1kg de carne și condimente din grădină, în afară de piper, nucșoară și enibahar care le iau de la magazin. Sunt foarte gustoase și sănătoase zic eu dar nu pot ști ce conține carnea pe care o cumpăr de la magazin, cu ce au fost crescute animalele! Așa că la toate otrăvurile folosite în industria alimentară(pe care nu o controlează nimeni) se adaugă și otrăvurile din hrana animalelor(hormoni, antibiotice, concentrate ș.a.). Nu ne rămâne decât să mâncăm vegetale...modificate genetic(marea majoritate) cu pesticide, insecticide și alte ”cide”. Da dar Academician, profesor universitar, doctor Leon Dănăilă ne spune : este bine să fii vegan - vegetarian, doar că o să trăiești mai puțin!!
@naomiionescu68472 ай бұрын
Bună ziua! Fac parte din categoria celor care CHIAR CITESC etichetele. Pentru ca le și înțeleg. Prin urmare,cu un nod in gât,le "trântesc" (glumesc,le reașez cu grijă... 😊)inapoi pe raft. Sunt licențiată in chimie (dar,simplist exprimat, profil "petrol și gaze") deci ințeleg perfect noțiunile specifice,despre care vorbiți. Problema mea este alta. Orice companie, producătoare de mezeluri,are un laborator cu specialiști in chimie alimentară. Care,firește,știu aceste amănunte. Deci,eu cum pot să ma bazez 100%,pe corectitudinea procentelor specificate pe etichetă. Căci,parafrazând un personaj din "media"..."Trăim in România și...totul este posibil". Oricum,acest "articol" este util.👍
@abonatlasanatate2 ай бұрын
Pe producator nu ne putem baza niciodata. Speranta noastra sunt autoritatile care trebuie sa faca verificarile. Din pacate insa, aveti dreptate cu fraza "traim in Romania si totul este posibil". Uneori scapa diverse greseli. Intamplator sau voit, nu vreau sa speculez. Iar alteroi nu se fac suficiente verificari. De exemplu, la materia prima din import se preia direct fisa si nu se mai verifica din nou produsul.
@naomiionescu68472 ай бұрын
@abonatlasanatate,vă multumesc pentru răspuns. Înțeleg perfect... Eu am un avantaj...mănânc foarte - spre deloc - rar alimente procesate. Iar carne...o dată,maxim de două ori pe săptămâna. Nu țin diete. Obișnuiesc să mănânc doar ceea ce simt nevoia. Consider - ca un profan,firește - că organismul meu știe exact de ce are nevoie la un moment dat. Deci,dacă îmi este poftă de ciocolată,înseamna ca am nevoie de unul dintre compușii continuți in acest produs. Banane: sunt "sfinte" pentru mine. Una,obligatoriu (dar nu forțat ci,îmi plac pur si simplu și îmi induc o stare de satisfacție la nivel de psihic) dimineata, adeseori incă una către seară. Dar - am mai spus-o cu altă ocazie - NU abuzez niciodată. Toate cele bune,va doresc!
@alexandrinaenache61812 ай бұрын
Mulțumesc domnule doctor pentru că ne informați să știm ce mâncăm
@abonatlasanatate2 ай бұрын
Cu placere. Sunt doar nutritionist insa
@Gabriella33773Ай бұрын
De 6 ani nu mai mãnânc mezeluri nici mâncare procesată, nu este ușor dar se poate cu voințã.
@mihailradulescu80402 ай бұрын
Un pic va contrazic,carnea are 25 de grame de proteina,la 15 g proteine e făcătură.
@abonatlasanatate2 ай бұрын
Din pacate un mezel bun are doar 70-80% carne
@RobertHutanu2 ай бұрын
@@abonatlasanatateE simplu, nu are etichetă, nu cumperi! Cat despre procesate cu 100, 120 kcal/100 de grame care să conțină carne, este poveste vânătorească!!!!!! Ca unul care îmi fac mâncarea numai acasă inclusiv mezeluri și imi calculez singur caloriile îmi dau seama de absurditatea acestei afirmații, asta dacă nu cumva între timp s-a descoperit că 1+1=0 și că, carnea se umflă prin fierbere. Greșiți grav aici, îmi pare rău!
@mirelmirel43152 ай бұрын
Pătraru nu este asa de bun cum se crede.
@FranK-ji5gm2 ай бұрын
Soricii sau slanina nu au nimic rau, ba din contra, mai ales slanina care este folosita si la carnatii preparati traditional, intr o cantitate destul de mare. Plus ca daca vom consuma doar carne macra, ne lipsim de grasimi, care sunt esentiale si ele.
@abonatlasanatate2 ай бұрын
Nu avem grasimi animale esentiale. Sau, mai bine zis, cantitatile de grasimi esentiale sunt infime in produsele animale. Iar carnatii traditionali nu sunt din pacate un model de aliment sanatos, Recunosc, sunt buni la gust si slanina are un rol important in acest lucru. Dar nu pot spune ca sunt sanatosi
@FranK-ji5gm2 ай бұрын
@abonatlasanatate am dat un exemplu, sunt multe alimente preparate traditional la care se adauga grasime animala, care din punctul meu de vedere si al altor nutritionisti este sanatoasa.
@abonatlasanatate2 ай бұрын
Am discutat in detaliu despre untura in alt clip. N-as zice ca e un exemplu de aliment sanatos pentru ziua de astazi, cu exceptia situatilor in care cel care o consuma face destul de multa munca fizica, in special in aer liber. Untura face mancarea mai buna la gust dar are mult prea multi acizi grasi saturati cu catena lunga ca sa o numim sanatoasa. Putem discuta despre untul de cocos din acest punct de vedere (sursa de acizi grasi saturati cu catena medie, care sunt mult mai utili), dar untura nu vad cum o putem incadra la sanatoase
@FranK-ji5gm2 ай бұрын
@@abonatlasanatate in regula! Multumesc pentru raspunsuri :)
@abonatlasanatate2 ай бұрын
Cu placere. Sper sa nu va fi suparat opinia diferita
@MarianaPopescu-p5e2 ай бұрын
Pastrama de curcan e sănătoasă? Pt că eu nu inteleg nimic din ce e scris pe etichetă..( E totul aproape șters..)..Ce spuneti?
@abonatlasanatate2 ай бұрын
In principiu da. Dar fara sa vedeti eticheta nu se poate spune sigur.
@MarianaPopescu-p5e2 ай бұрын
@@abonatlasanatate Aveți mare dreptate.Eticheta e mereu aproape ștearsă și carnea e doar 16g/1oog ( In nici un caz nu e 70-80 g cum ar trebui să fie,deci...Nu corespunde nivelului de carne...Așa cum a-ti spus. Mulțumesc mult Dumnezeu să vă binecuvinteze! Amin,amin.