Osmanlıca Otuzuncu Söz Ene ve Zerre Risalesi

  Рет қаралды 219

Osmanlıca Risale-i Nur

Osmanlıca Risale-i Nur

Күн бұрын

Elif; ene kelimesindeki “elif” harfini, zerre ise zerre kelimesindeki “ze” harfinin noktasını temsil eder.
Dersin devamında ene için “şahsiyet-i ademiyenin kitabından bir elif” tabiri geçer. Buna göre insanın mahiyeti, bilhassa ruh dünyası bir kitaba benzetilirse, insandaki ene o kitaptan bir elif hükmündedir.
Ene “ben” demektir ve kelime manasıyla insan mahiyetinin tamamını ifade eder. Ancak, Üstadımızın “Beden ruhun hanesidir.” ifadesinden hareket ederek, eneyi insan ruhu olarak anlamamız daha doğru olur. Şu var ki, bu ruhun hayvanların ruhlarından en bariz farkı enedir. Yani, insan ruhu “benim elim, benim gözüm, benim kalbim” demekle bu azalarına sahip çıkmakta, emanet cihetiyle de olsa onları kendine nisbet edebilmektedir.
Hayvanlar ne kendilerini hakiki manada bilirler ne de organlarını hakkıyla tanırlar. Sadece dünyevi işlerine yardımcı olan organlarını kullanmayı bilirler. Yani ağızları olduğunun şuurundadırlar, rızıklarını tanırlar ve yerler. Ancak aldıkları gıdaların midelerine gittiğini bilmezler, emdikleri havanın ciğerlerini temizlediğinin de farkında değillerdir. Onun için “Ben yedim, ben nefes aldım.” diyemezler; bu marifetten mahrumdurlar.
O halde ene denilince insan ruhunun, “kendini, organlarını, latifelerini ve duygularını bilmesi” ve onları kendisine nisbet etmesi, yani "benim organlarım, benim duygularım,..," diyebilmesi anlaşılır. İşte ene, yani “ben diyebilme” vasfı, insanın önüne “kendisine ihsan edilen nimetleri Allah’tan bilme yahut kendi nefsine mal etme” gibi büyük bir imtihan sahası açmıştır.
İnsan ruhu hislerden, duygulardan, latifelerden örüldüğü gibi, insan bedeni de atomlardan dokunmuştur. İnsan, kâinatın küçük bir misali olduğundan, onun ruh dünyası büyük âlemdeki bütün gaybi varlıkları temsil ettiği gibi, bedeni de bu görünen muhteşem âlemi temsil eder.
Ene, ayna-misal ve vahid-i kıyasî ve âlet-i inkişaf ve mana-yı harfî gibi, manası kendinde olmayan fakat Allah’ın sıfat ve isimlerinin anlaşılmasına vesile olan bir âletttir.
Zerre de aynı şekilde harika yapısı, her şeyle ilim ve hikmet çerçevesinde münasebeti ve her şeyde mükemmel işleri görmesi cihetiyle, semavat ve arzın Halık’ı olan Allah’ın varlığını göstermesi, Kadîr, Alîm, Hakîm, Mutasarrıf, Mürebbi gibi isimlerini bildirmesi cihetiyle aynı risalede yer almıştır. Yani, "ene"nin dürbünüyle kâinatın ne olduğu ve ne vazife gördüğü Birinci Maksat'ta anlaşıldığı gibi, İkinci Maksat'ta zerrenin tahavvülü esnasındaki harika vazifeler görmesi ile de kâinatın ne olduğu ve ne vazife gördüğünün bildirilmesi bakımından aynı risalenin iki konusu olmuştur.

Пікірлер
Osmanlıca Otuzbirinci Söz Mirac-ı Nebeviyeye  Dair
1:27:02
Osmanlıca Risale-i Nur
Рет қаралды 175
30. Söz / Ene ve Zerre Risalesi / Sözler / Risale-i Nur Dinle
1:07:53
Farmer narrowly escapes tiger attack
00:20
CTV News
Рет қаралды 15 МЛН
Мен атып көрмегенмін ! | Qalam | 5 серия
25:41
Mustafa Karaman - Zerrelerin Hareketlerindeki Vazife ve Hikmetler
1:08:49
EMİNE EROĞLU İLE ŞÜKÜR RİSALESİ 1: RIZIK VE ŞÜKÜR
1:25:56
Emine Eroğlu
Рет қаралды 16 М.
Kur'an'dan Reenkarnasyona Yol Çıkar mı? - Mustafa Öztürk
38:15
Mustafa Öztürk Arşivi
Рет қаралды 63 М.
Saadeti Ebediyye 1.Bölüm
3:52:21
Saadeti Ebediyye
Рет қаралды 62 М.
Osmanlıca Risale-i Nur - Yirmi Dokuzuncu Mektup Altıncı Kısım
1:04:10
Osmanlıca Risale-i Nur
Рет қаралды 1,3 М.
Farmer narrowly escapes tiger attack
00:20
CTV News
Рет қаралды 15 МЛН